GNOME 3.4 kiadási megjegyzések

1. Bevezető

A GNOME projekt egy nemzetközi közösség, amely nagyszerű szoftverek mindenki számára elérhetővé tételén dolgozik. A GNOME az egyszerű használatra, a stabilitásra, első osztályú nemzetköziségre és akadálymentesítésre koncentrál. Ez azt jelenti, hogy munkánk eredményét szabadon lehet használni, módosítani és továbbterjeszteni.

A GNOME hathavonta jelenik meg. A legutóbbi, 3.2-s verzió óta megközelítőleg 1275 ember 41000 változtatást hajtott végre a GNOME-on. Érdekli amit csinálunk? Kövessen Identi.ca, Twitter vagy Facebook oldalunkon.

Ha szeretne segíteni még jobbá tenni termékeinket, csatlakozzon. Mindig szívesen látjuk az angolról fordításban, marketingben, dokumentációírásban, tesztelésben vagy fejlesztésben segíteni tudó embereket.

Pénzügyileg is támogathat minket a Friend of GNOME program révén.

2. Újdonságok felhasználóknak

1. ábraGNOME 3.4

A 3.4 a második GNOME kiadás a 2011. áprilisában megjelent 3.0 óta. Rengeteg tökéletesítést jelent a felhasználói élményben, beleértve számos hibajavítást és kisebb bővítést. Az eredmény egy csillogóbb, kifinomultabb, megbízhatóbb GNOME 3.

Ez a kiadás néhány fontos új fejlesztést is tartalmaz. Alkalmazásaink a legutóbbi tervezési és fejlesztési erőfeszítések középpontjába kerültek, és sok alkalmazás kapott jelentős frissítéseket. Az alkalmazásokat felépítő építőkövekben is észreveheti a fejlődést. Ezek közé tartozik a finom görgetés, frissített felhasználóifelület-összetevők, sokat finomított vizuális téma és alkalmazásmenük.

A kiadás további fénypontjai közé tartozik az új dokumentumkereső szolgáltatás, egy Gépek nevű új alkalmazás, videohívás és új animált háttér, amely a nap során változik.

2.1. Új megjelenésű GNOME 3 alkalmazások

Az alkalmazások jelentős figyelmet kaptak ebben a kiadási ciklusban. A 3.2-ben kiadott új alkalmazások mind jelentős változásokon estek át, amelyek javítják megjelenésüket és használhatóságukat. Számos meglévő alkalmazás is megújult, így azok konzisztensebbek és jobban integrálódnak a GNOME 3-ba.

2. ábraDokumentumok

A Dokumentumok, a dokumentumok egyszerű tallózására, keresésére és rendszerezésére szolgáló új alkalmazás jelentősen átalakult. Az új verzió új felületet kapott, lehetővé vált gyűjtemények létrehozása a dokumentumokból, és a nyomtatás is támogatottá vált.

3. ábraA megújult külsejű Epiphany, mostantól Web néven

A GNOME böngészője, az Epiphany mostantól a Web nevet viseli. A 3.4-re gyönyörű új felületet kapott, amely újratervezett eszköztárat és egy „szuper menüt” tartalmaz. A teljesítménye is javult, beleértve a gyorsabb böngészési előzményeket.

4. ábraKapcsolatok

Az új kapcsolatkezelő alkalmazás is megújult. Az elsődleges névjegylista tökéletesítésre került, ahogyan a névjegy részleteinek elrendezése is. A Kapcsolatok több más szolgáltatást is tartalmaz, beleértve a beágyazott összekapcsolási javaslatokat és az új avatarválasztót.

A Lemezek a GNOME lemezkezelő új neve, és jelentősen megújult. A lemezek kezelését a számítógépen lehetővé tevő eszköz felületét újraterveztük, jobban integrálódik a GNOME-ba, és sok új szolgáltatást is kapott.

Egy másik frissített eszköz a Jelszavak és kulcsok, amely kifinomultabb és elegánsabb felhasználói felületet kapott.

2.2. Dokumentumkeresés

5. ábraDokumentumok keresése a tevékenységek áttekintésből

A Tevékenységek áttekintésből való keresés eddig is gyorsan elérhetővé tette az alkalmazásokat, névjegyeket és rendszerbeállításokat. Ezen kiadás nagy újdonsága a dokumentumok felvétele ezen találatok közé. Ez azt jelenti, hogy a dokumentumok keresése mindig kéznél van.

Az új dokumentumkeresési szolgáltatást közvetlenül a Dokumentumok alkalmazás biztosítja. Ennek eredményeként a számítógépén lévő és az online fiókjaiban tárolt dokumentumok között egyaránt kereshet.

A Tevékenységek áttekintés keresés ezen képessége az alkalmazásokba való betekintésre a jövőben kiterjesztésre kerül más tartalomtípusokkal, például zenékkel és videókkal.

2.3. Alkalmazásmenük

6. ábraAlkalmazásmenük

Az alkalmazásmenü egy új szolgáltatást jelöl, amelynek jelentősége a jövőben csak nőni fog. Ezeket a menüket az alkalmazások neve jelöli a felső panelen, új területet biztosítanak az egész alkalmazásra (nem pedig az egyes ablakokra) kiható menüpontoknak, mint például az alkalmazás beállításai és dokumentációk.

Több alkalmazás, mint például a Dokumentumok, Web és Kapcsolatok már ebben a kiadásban is használják az alkalmazásmenüket.

Egérmutatót követő fókusz felhasználói

Az egérmutatót követő fókusz felhasználói számára készült egy kivétel, ők egy klasszikus menüsávot fognak látni.

2.4. Frissített felhasználóifelület-összetevők

Az alkalmazások felületeinek számos összetevője került modernizálásra ebben a kiadásban. Ezek a módosítások az alkalmazásokat elegánsabbakká és egyszerűbben használhatókká teszik. A középpontban a kattintással nehezen elérhető célpontok eltávolítása állt.

7. ábraA színválasztó új külseje

A színválasztó ablakot korszerűsítettük a 3.4-re. Az új megjelenés egyszerű hozzáférést biztosít egy ízléses színpalettához, valamint lehetőséget ad egyéni színek csoportjának létrehozásához. Használata sokkal egyértelműbb lett a korábbi verzióénál.

A görgetősávok szintén megújultak a 3.4-ben. Az új verzió kevesebb helyet foglal, és leváltja a görgetősávokat hagyományosan jellemző apró „görgetőgombokat”, amelyek kattintással különösen nehezen elérhető célpontok.

A léptetőgombok megjelenése is megváltozott a 3.4-ben, amelyek használata pepecselős munka volt. Az új verzió használata sokkal egyszerűbb, és jobban is néz ki.

Teljes méretűvé téve egyes alkalmazások elrejtik a címsorukat. Ezáltal az alkalmazás számára nagyobb terület áll rendelkezésre.

2.5. Kisebb fejlesztések garmadája

Ebben a kiadásban hangsúlyosak voltak a folyamatos fejlesztések és tökéletesítések. Az eredmény rengeteg apró tökéletesítés, amelyek összeadódva a minőség jelentős növekedését eredményezték.

A vizuális téma sokkal kifinomultabb ebben a kiadásban. Sok változtatás apró, de a téma majdnem minden része fejlődött valamilyen mértékben. Az általános eredmény sokkal jobban kinéző alkalmazásokban nyilvánul meg.

Egy új, Every Detail Matters nevű kezdeményezés ebben a kiadásban a Tevékenységek áttekintés minőségének javítására koncentrált. Ezen erőfeszítések eredményeként rengeteg apró részlet került javításra, beleértve az alkalmazásindítók feliratait, új ablakcímkéket és -feliratokat, jobb billentyűzetnavigációt, olvashatóbb szövegstílusokat és egyszerűbben használható indítópanelt.

A GNOME 3.4-ben sok más fejlesztés is történt. Mint mindig, túl sok van belőlük, hogy felsoroljuk, de néhány közülük:

 • A hálózati jelszó ablakok, beleértve a VPN jelszavakét is, a GNOME 2-ben ragadtak eddig a kiadásig. Mostantól teljesen integrálva vannak a GNOME 3 környezetbe.
 • Wanda a hal visszatért! Igen, Wanda, megbízható barátunk a GNOME 2-ből visszatért. Mivel ő egy easter egg, így nem mondhatjuk meg pontosan, hol található meg. De aki keres, az talál!
 • A beépített képernyőfelvevő egyenletesebb videókat készít, mialatt kevesebb erőforrást használ. A felvétel elindításához csak nyomja meg a Control+Shift+Alt+R billentyűkombinációt.
 • A rendszer kizárólagos ablakainak vizuális elrendezése fejlődött a 3.2 óta, így sokkal szebb a megjelenésük.
 • Az értesítő felugró ablakok sokkal intelligensebbek lettek, és elkerülik a mutatót, hogy soha ne legyenek útban.
 • Az értesítések másik fontos fejlesztése az üzenettálca, amely megjeleníti az értesítések összegzését, megjelenik ha egy ideig nem használta az eszközt. Ez egyszerűbbé teszi a folyamatban lévő beszélgetések vagy megválaszolatlan üzenetek észrevételét.

2.6. Finom görgetés

A görgetés finomabbá vált a GNOME 3.4-ben. A korábbi kiadásokban a tartalom görgetése enyhén szaggatott lehetett. Mostantól ez egyenletes és könnyed. A görgetési műveletek fokozatosan lassulnak a megállásig, és tapintható, fizikai érzésűnek tűnnek. Ez egy jelentős fejlesztés, amely a GNOME alkalmazások használatát élvezetesebbé teszi.

A finom görgetés az érintőképernyős adatbeviteli támogatás folyamatban lévő fejlesztésének első eredménye, amely a jövőben további szolgáltatásokat fog biztosítani.

2.7. Új animált háttér

8. ábraReggel, napközben és este

Az alapértelmezett háttér frissült ebben a kiadásban. Az új verzió a korábbi háttér csíkos témájának új megközelítése. Az új háttér dinamikus is, nappal világosabbá és ragyogóbbá válik, este pedig sötétebbé és árnyékosabbá.

2.8. Továbbfejlesztett Rendszerbeállítások

A Rendszerbeállítások számos fejlesztést kapott a 3.4-hez. Ezek:

9. ábraEnergiabeállítások, extra csinosan
 • A hálózat panel elrendezése fejlődött, mostantól elfelejtheti az egyes hálózatok beállítását.
 • Szebb energiagazdálkodás panel, amely újratervezett állapotjelző szakaszt tartalmaz.
 • Jelentősen fejlődött a Wacom grafikus táblák támogatása is, beleértve a kalibrációt és a gombleképezést, valamint több tábla beállításának lehetőségét.
 • Egyes panelek átnevezésének és a továbbfejlesztett „Minden beállítás” gombnak köszönhetően egyszerűbb navigáció.

2.9. Jobb hardvertámogatás

Az ebben a kiadásban megjelenő számos kisebb fejlesztés a hardvertámogatást és -integrációt célozza, így a GNOME 3 több hardvereszközt tud kezelni.

 • A színkalibrálás különböző fejlesztései, így az adott panel megjegyzi, hogy az egyes színprofilok melyik eszközhöz tartoznak.
 • A dokkolóállomások és külső monitorok jobb kezelése, így a laptop tovább működik (és nem függeszti fel működését), ha külső monitorhoz van csatlakoztatva és lecsukja a fedelet.
 • Hangerőgombok támogatása USB hangszórókon és fejhallgatókon.
 • Többüléses gépek támogatása, például az USB-n csatlakoztatható többüléses készülékeké.

2.10. A valóban segítő dokumentáció

A hagyományos felhasználói dokumentációk a papírkönyvekre hasonlítanak: jó történet, de hosszú és sokáig tart végigolvasni. Ez nem ideális, ha gyorsan szeretné kideríteni, hogyan végezhet el egy adott feladatot. Ennek megoldása érdekében az alkalmazások fokozatosan témaorientált dokumentációkat kapnak. A GNOME 3.4-ben a következő alkalmazások tartalmaznak új dokumentációt:

2.11. Videohívás és Live Messanger támogatása

10. ábraÚj az Empathyban: videohívás

A 3.4 számos továbbfejlesztést tartalmaz az Empathy csevegőalkalmazásban. Ezek közül a legfontosabb a vadonatúj hang- és videohívás felület. Ez igazán elegáns lehetőség a videohívásokhoz, és teljesen integrálva van a GNOME 3-ba, így gyorsan és egyszerűen válaszolhat a bejövő videohívásokra.

Ebben a kiadásban az Empathy támogatja a Windows Live üzeneteket és a Facebook csevegést, így a barátaival való csevegés egyszerűbb, mint valaha.

Az Empathy további fejlesztéseket is tartalmaz, például:

 • A fiókok ablak részben újra lett tervezve, ezzel egy egyszerűbben használható felületet kapott.
 • A Kapcsolatok alkalmazással való integráció egyszerűsíti a felhasználói felületet, és az Empathy kihasználhatja a Kapcsolatok szolgáltatásait, például a javaslatokat összekapcsolásra.

2.12. Számos alkalmazás fejlődött

Ebben a kiadásban alkalmazásaink rengeteget fejlődtek. A szokásos hibajavításokon túl látványos fejlesztések és új szolgáltatások is érkeztek, néhány ezek közül:

 • A Nautilus fájlkezelő mostantól tartalmaz egy Visszavonás menüpontot, amely lehetővé teszi az egyes módosítások előtti állapot helyreállítását. Hibák javításához nagyszerű!
 • A Sound Juicer CD-beolvasó új metaadat-lekérési szolgáltatással rendelkezik, amely bővített támogatást nyújt a többlemezes albumokhoz.
 • A gedit szövegszerkesztő nem csak GNOME, de már Mac OS X alatt is fut.
 • A Csííz webkamera-kezelő alapértelmezett videoformátumként WebM-et használ (Theora helyett).
 • Játékaink korszerűsítésre kerültek. Az állapotsorok el lettek távolítva, alkalmazásmenük és sok más lett hozzájuk adva.
 • A Rendszerfigyelő immár támogatja a Control Groups szolgáltatást.
 • A Képmegjelenítő (korábban Eye of GNOME) új metaadat-oldalsávot kapott. ez egyszerűvé teszi a képek tallózását, és ezzel egyidejűleg tulajdonságaik megjelenítését.
 • Az Evolution használatával mostantól lehetőség van Kolab csoportmunka-kiszolgálókhoz csatlakozni. Teljes kapcsolat nélküli támogatás, bővített időbeosztások, a szinkronizációs ütközések felismerése és feloldása egyaránt támogatottak.
 • Az Evolution fiókbeállító varázslója automatikusan felismeri a gyakori e-mail szolgáltatókat, megkönnyítendő az e-mail fiókjának beállítását. További bónuszként lehetővé teszi fiókjainak átrendezését az oldalsávban.

3. Újdonságok az akadálymentesítésben

A GNOME 3.4 a GNOME 3 eddigi legjobban akadálymentesített verziója, külön hangsúllyal a megbízhatóságon és mindenki általi használhatóságon. A GNOME elindított egy Friends of GNOME adománygyűjtő kampányt az akadálymentesítés iránti elkötelezettségének erőforrásokkal való erősítése érdekében, és hogy 2012 az akadálymentesítés éve legyen a GNOME számára.

Ez a kiadás néhány jelentős továbbfejlesztést tartalmaz a GNOME akadálymentesítési szolgáltatásaiban, beleértve:

3.1. Továbbfejlesztett Orka integráció

A GNOME 3 képernyőolvasó-támogatása javult. Ez azt jelenti, hogy az Orka képernyőolvasó felhasználói is használhatják a GNOME 3-at asztali környezetükként. Ez az integráció a jövőben továbbfejlesztésre kerül, és szívesen vesszük az Orka felhasználók visszajelzését.

Az Orka teljesítménye is jelentősen javult ebben a kiadásban. Ezek a változtatások azt jelentik, hogy az új verzió gyorsabb és válaszkészebb.

3.2. Még jobb nagy kontrasztú mód

11. ábraÚj nagy kontrasztú ikonok

A nagy kontrasztú téma számos fejlesztésen esett át. A GNOME új és frissített felületi elemei mostantól nagy kontrasztú módban is támogatottak. Az ebben a módban használt nagy kontrasztú ikonok is fejlődtek és bővültek, javítva a nagy kontrasztú téma megjelenését és a GNOME ezzel való lefedését.

3.3. Állítsa a nagyítást igényeinek megfelelően

12. ábraÚj nagyítási beállítások

A nagyító új beállítási lehetőségeket kapott ebben a kiadásban. Az új nagyítási lehetőségek lehetővé teszik a nagyítási arány, az egérkövetés, a nagyított nézet képernyőn elfoglalt pozíciójának módosítását és szálkeresztek hozzáadását a mutató könnyebb megtalálásához.

4. Újdonságok fejlesztőknek

A következő változtatások fontosak a GNOME 3.4 fejlesztői platformot használó fejlesztőknek. Ha nem érdeklik a fejlesztőket érintő változtatások, folytassa a 5. szakasz ― Nemzetköziség fejezettel.

A GNOME 3.4 tartalmazza a GNOME fejlesztői platform legújabb kiadását. Ez keresztplatformos alkalmazások fejlesztésére használható, GNU LGPL licencű, stabil API-val és ABI-val rendező programkönyvtárak csoportjából áll.

A GNOME használatával való fejlesztéssel kapcsolatos további információkért lásd a GNOME fejlesztői központot.

4.1. GLib 2.32

A GNOME alacsony szintű programkönyvtára, a GLib számos fejlesztésen esett át:

 • A szálkezelés támogatása újraírásra került. Mellékhatásként a g_thread_init() hívása többé már nem szükséges.
 • A GNOME alapértelmezett tárolási háttérprogramja, a GSettings natív Mac OX X támogatást kapott. A bővítmények és kiterjesztések GSettings támogatása is javult a GSettingsSchemaSource révén.
 • A GResource támogatást biztosít erőforrások beágyazásához binárisokba
 • Unicode 6.1 támogatás
 • Új hálózatiállapot-figyelő felület: GNetworkMonitor
 • A GLib és a GTK+ bevezették a verziózott elavulásokat. A GLIB_VERSION_MIN_REQUIRED (illetveGDK_VERSION_MIN_REQUIRED a GTK+ esetén) használatával figyelmeztetést kaphat minden olyan API-ról, amely elavult az utolsó stabil kiadás előtt, de nem a legújabb 2.31-es fejlesztői verzió előtt. Ennek megfelelő funkcionalitás elérhető a túl új API-khoz is a GLIB_VERSION_MAX_ALLOWED (illetve GDK_VERSION_MAX_ALLOWED a GTK+ esetén) használatával.

4.2. GTK+ 3.4

A GTK+ 3.4 a GTK+ eszközkészlet legújabb kiadása, amely a GNOME alapját alkotja. A GTK+ 3.4 számos új szolgáltatást kínál a fejlesztőknek, valamint rengeteg hibajavítást tartalmaz.

 • Teljesebb CSS-támogatás a témázásban és jobb átlátszóságtámogatás a témázásban és a háttereknél
 • A keresztplatformos gyorsbillentyű-kezelés javult a „Primary” használatával a „Control” helyett
 • Alapszintű támogatás érintési eseményekhez (és XInput 2.2 támogatás): a felületi elemek érintési eseményeket kaphatnak a GtkWidget::touch-event szignálhoz kapcsolódva. A GTK+ érintési eseményekkel valósítja meg a kinetikus görgetést a GtkScrolledWindow felületi elemben és az érintéskompatibilis menüviselkedést
 • A GDK_SCROLL_SMOOTH új görgetési irány és a GDK_SMOOTH_SCROLL_MASK új eseménymaszk biztosítják a finom görgetés támogatását. A gdk_event_get_scroll_deltas() biztosítja a görgetés változásait.
 • Munkamenet-támogatás: a GtkApplication támogatja az értesítést a kijelentkezésről és a tárgyalást (hasonlóan az elavult EggSMClienthez)
 • Menü- és ablaktámogatás a GtkApplication-ben, Mac OS X támogatással is

4.3. Clutter 1.10

A GNOME hardveresen gyorsított grafikus felületekhez készült programkönyvtára, a Clutter a következő fejlesztéseket tartalmazza:

 • Több háttérprogram támogatása: a Clutter lefordítható különböző platformok támogatásával, és a háttérprogram futás közben kerül kiválasztásra.
 • GDK háttérprogram: A Clutter képes a GDK, a GTK+ által is használt ablakkezelési rendszerkönyvtár használatára.
 • Jelszótipp támogatása szövegbeviteli mezőkben: amikor a jelszótipp engedélyezett, akkor a szövegmezőbe bevitt utolsó karakter egy rövid időre megjelenik; a jelszavak és más rejtett tartalmak biztonságos bevitelének támogatása érdekében a pontatlan szövegbevitellel rendelkező platformokon (például érintőképernyők).
 • Ugyanazon definíciók használata a verziózott elavulásokhoz, mint a GLib és GTK+ esetén (lásd fent).
 • Jobb Mac OS X és Wayland támogatás.
 • Új jelenetrajzoló API: mostantól a ClutterActor az egyetlen osztály, amely egy jelenet definíciójával foglalkozik a Clutter alkalmazásokban. Ez elavulttá tette a ClutterContainer felület zömét, és a ClutterGroup, ClutterRectangle és ClutterBox osztályokat.
 • Új implicit animációs API a ClutterActor-hoz.
 • Új ClutterContent felület két implementációval: Canvas a Cairo rajzoláshoz és Image a képadatok megjelenítéséhez; a Content felület támogatja az új objektumrenderelő API-t az aktor tartalmának rajzolásához.
 • Lokalizálható karakterláncok és GResource támogatása ClutterScript UI definíciókban.
 • A Timeline osztály immár támogatja az ismétlések számát és az előrehaladás módot.
 • Teljesítményjavítások a GLSL-alapú Clutter-effektusokon.
 • Új fényerő-kontraszt effektus.

4.4. DConf

A GNOME alapértelmezett GSettings háttérprogramja számos továbbfejlesztésen esett át:

 • A DConf mostantól képes több felhasználói konfigurációs adatbázis olvasására. A DConf profilformátum mostantól explicit módon azonosítja a felhasználói és rendszer DConf-adatbázisokat, és nem feltételezi, hogy csak az első sor ad meg felhasználói adatbázist. A DConf-profiljukat több rendszeren (például verziókezelt saját könyvtárak használatával) megosztani kívánó felhasználók ezen támogatás használatával adatokat olvashatnak egy megosztott DConf-adatbázisból az írható adatbázison túl is.
 • A DConf mostantól támogatja a $DCONF_PROFILE változóban megadott abszolút útvonallal megadott DConf profilokat is, nem csak az /etc/dconf/profiles/ könyvtárhoz képest megadottakat. Ez lehetővé teszi a felhasználóknak egy profil megadását a saját könyvtárukban, például több felhasználói adatbázis használatához.

4.5. Elavult programkönyvtárak használata

További lépések történtek az elavult technológiák fejlettebb szolgáltatásokkal való leváltása felé.

 • Számos alkalmazás (például az gdm, gnome-control-center, gnome-games, gthumb, gucharmap, metacity, mutter és Rhythmbox) a GSettings beállítástároló háttérprogramot használja a GConf helyett. A mutter esetén ez néhány gyorsbillentyű megváltozását jelentette.
 • A libgoffice, libgnomekbd és libxklavier GObject betekintés támogatást kapott, ami ezen modulok API-ját automatikusan elérhetővé teszi számos más programnyelvből és futtatókörnyezetből. Ehhez kapcsolódik, hogy a gevice átalakításra került statikus elavult Python kötések használatáról betekintés használatára.
 • Sok csomag, például az gnome-bluetooth, gnome-control-center, gnome-settings-daemon, gnome-shell és a sound-juicer váltott a dbus-glib helyett a GDBus, a libunique helyett pedig a G(tk)Application használatára.

4.6. Egyéb fejlesztői frissítések

A GNOME 3.4 platform egyéb frissítései közé tartoznak:

 • Az Anjuta integrált fejlesztői környezet projektmenedzsmentje mostantól sokkal egyszerűbben használható és hatékonyabb. Az alkalmazás új „Keresés fájlokban” ablakot kapott, amely lehetővé teszi a projektfájlokban való keresést, és a könyvtár és/vagy fájltípusok szerinti szűrést. A keresés támogatja a reguláris kifejezéseket, és cserélhet az összes találatban vagy csak azok részhalmazában is. Az Anjuta és a Glade felhasználóifelület-tervező integrációja is javult, lehetővé téve a felületi elemek és kód automatikus összekapcsolását.
 • Számos alkalmazás (mint a gnome-dictionary, gnome-system-monitor, transmageddon) jobb asztali környezetek közti kompatibilitást biztosít a freedesktop.org könyvtárspecifikáció betartásával.
 • A gedit szövegszerkesztőt használó fejlesztők használhatják az új gedit-code-assistance bővítményt, amely kódolási segítséget nyújt C, C++ és Objective-C nyelvekhez a clang használatával, és kódolás segítséget nyújt Pythonhoz.
 • Az Evolution-Data-Server korábban minden (régi) üzenetet letöltött az IMAP fiókok felvételekor. Mostantól megadhatja, hogy a régebbi üzeneteket csak akkor töltse le, ha szükséges. Ezzel sávszélességet és lemezhelyet spórol. Ezeken túl számos fejlesztés történt a szinkronizációs API-n, amelyek a teljesítményt és a kényelmet befolyásolják.
 • A PyGObject új pygtkcompat.py modulja egyszerűbb visszamenőleges kompatibilitást biztosít az elavult PyGTK-hoz.
 • Kényelmi okokból az Empathy immár tartalmaz egy „Küldés pastebinre” lehetőséget a hibakeresési ablakban.

5. Nemzetköziség

A GNOME fordítási projekt tagjainak köszönhetően a GNOME 3.4 több, mint 50 nyelvet támogat a felhasználói felület legalább 80 százalékának lefordítottságával, sok nyelven a felhasználói- és adminisztrátori kézikönyveket is beleértve.

A támogatott nyelvek:

 • Angol (US)
 • Arab
 • Asszámi
 • Asztúri
 • Baszk
 • Belorusz
 • Bolgár
 • Brazíliai portugál
 • Brit angol
 • Cseh
 • Dán
 • Finn
 • Francia
 • Galíciai
 • Gudzsarati
 • Görög
 • Hindi
 • Holland
 • Héber
 • Indonéz
 • Japán
 • Katalán
 • Katalán (valenciai)
 • Koreai
 • Kínai (Hong Kong)
 • Kínai (Kína)
 • Kínai (Tajvan)
 • Lengyel
 • Lett
 • Litván
 • Macedón
 • Magyar
 • Norvég Bokmål
 • Német
 • Olasz
 • Orosz
 • Pandzsábi
 • Portugál
 • Román
 • Spanyol
 • Svéd
 • Szerb
 • Szlovén
 • Tamil
 • Telugu
 • Thai
 • Török
 • Ujgur
 • Ukrán
 • Vietnami
 • Észt

Sok más nyelv részben támogatott, ezekre a szövegek fele van lefordítva.

A GNOME-hoz hasonlóan nagy szoftvercsomag új nyelvre fordítása még a legelkötelezettebb fordítócsapat számára is nyomasztóan nagy feladat. Ehhez a kiadáshoz a belorusz csapat fejtett ki hatalmas erőfeszítést, a fordításaik készültségét több, mint 39 százalékponttal növelve. A khmer csapat is növelte fordításaik készültségét a 3.2-höz képest 24 százalékponttal, a macedón csapat pedig 21 százalékponttal.

Részletes statisztikák és további információk a GNOME fordítási statisztikaoldalon érhetők el.

6. A GNOME 3.4 beszerzése

Számítógépének GNOME 3.4-re frissítéséhez a disztribúciója által szállított hivatalos csomagok használatát javasoljuk. A népszerű disztribúciók hamarosan elérhetővé teszik a GNOME 3.4-et, és egyesek fejlesztői verziója már tartalmazza a GNOME 3.4-et.

Ha ki szeretné próbálni a GNOME-ot, akkor töltse le a live lemezképek egyikét. Ezek a Getting GNOME oldalról érhetők el.

Ha bátor és türelmes, és forrásból szeretné fordítani a GNOME-ot, akkor a JHBuild használatát javasoljuk, amelyet a GNOME Gitből való fordítására terveztek. A JHBuild segítségével a GNOME 3.4.x-et a gnome-3.4 modulkészlet használatával fordíthatja le.

7. Mi várható a GNOME 3.6-ban?

A GNOME 3 sorozat következő kiadása 2012 szeptemberére van ütemezve. Sok új szolgáltatást és bővítést tervezünk a 3.6-ra.

7.1. Felhasználók által látható változások

 • Folytatjuk a munkát a rendszer-összetevők tökéletes integrációján, míg továbbra is odafigyelünk az apró részletekre, amelyek egyszerűbbé teszik az életét.

 • A Gépek alkalmazás fejlesztése folyamatban van: ez a vadonatúj GNOME 3 alkalmazás egyaránt lehetővé teszi a távoli gépekhez csatlakozást és a virtuális gépek használatát. A Gépek első tesztváltozata már elérhető a GNOME 3.4-ben. Ugyanakkor a rendszere még nem biztos, hogy tartalmazza.

  13. ábraGépek
 • A HTML-üzenetek jobb megjelenítése az Evolutionben a WebKit használatával a GtkHtml helyett.

7.2. Akadálymentesítési változások

 • A GNOME Shell akadálymentesítésének továbbfejlesztése az Orka közvetítésével, és az Orka WebKit2GTK+ támogatásának tökéletesítése.
 • A GNOME Shell nagyító további beállításokat fog biztosítani a fényerő és kontraszt személyre szabásához.

7.3. A fejlesztőket érintő változások

 • Az alkalmazások által biztosított keresésszolgáltatók támogatása a GNOME Shellben.
 • A Web áttérhet a WebKit2GTK+ használatára.
 • A GTK+ fejlesztői eltávolodni terveznek a felületi elemek viselkedésének megvalósításától az eseménykezelőkben, és ehelyett egy olyan modellt használnának, amelyben a viselkedések önálló objektumokként adhatók a felületit elemekhez (hasonlóan a Clutterhez).

8. Köszönet

Ezeket a kiadási megjegyzéseket Allan Day, André Klapper és Olav Vitters készítette a GNOME közösség segítségével. A magyar fordítást Kelemen Gábor készítette a magyar fordítócsapatból.

Ez a kiadás nem jöhetett volna létre a GNOME közösség munkája és odaadása nélkül. Gratulálunk, és köszönjük mindenkinek, aki segített a megvalósításában.

Ez a munka bármely nyelvre szabadon lefordítható. Ha le kívánja fordítani, lépjen kapcsolatba a GNOME fordítási projekttel.

A GNOME kiadási megjegyzések a Creative Commons Sharealike 3.0 licenc alatt kerülnek kiadásra. Copyright © The GNOME Project