Udgivelsesnoter for GNOME 3.4

1. Introduktion

GNOME-projektet er et internationalt fællesskab, som arbejder for at gøre gøre god software tilgængelig for alle. GNOME fokuserer på, at softwaren skal være nem at bruge, stabil og med førsteklasses internationalisering og tilgængelighed. GNOME er fri og åben kildekode-software. Det betyder at al vores arbejde er frit at bruge, modificere og redistribuere.

GNOME udgives hver sjette måned. Siden den sidste version, 3.2, har omkring 1275 personer lavet cirka 41000 ændringer i GNOME. Er du interesseret i hvad vi laver? Følg os på Identi.ca, Twitter eller Facebook.

Hvis du gerne vil hjælpe til med at gøre vores projekt endnu bedre, så kan du slutte dig til os. Vi byder altid gerne flere mennesker velkommen, som kan hjælpe med at oversætte fra engelske, lave markedsføring, skrive dokumentation, teste eller udvikle.

Du kan også støtte os ved at blive en af GNOME's venner.

2. Nyt for brugere

Figur 1GNOME 3.4

3.4 er den anden GNOME-udgivelse siden 3.0 tilbage i april 2011. Den inkluderer et stort antal forbedringer til brugeroplevelsen, mange fejlrettelser og små forbedringer. Resultatet er en skinnende, mere poleret og mere pålidelig GNOME 3.

Denne udgivelse inkluderer også nogle vigtige nye tiltag. Vores programmer har været det store fokus for nylige design- og udviklingsforbedringer, hvilket har ført til at et stort antal programmer har gennemgået betydelige forbedringer i denne udgivelse. Du vil også se forbedringer til de byggeblokke, som vores programmer er lavet af. Disse forbedringer inkluderer blød rulning, genopfriskede grænsefladekomponenter og et betydeligt forbedret visuelt tema samt programmenuer.

Andre ting som kan fremhæves i denne udgivelse inkluderer en ny funktionalitet til dokumentsøgning, et nyt program som hedder Boxes, videoopkald og en ny animeret baggrund som ændrer sig i løbet af dagen. God fornøjelse!

2.1. GNOME 3-programmer med nyt udseende

Vores programmer har været det væsentlige fokus i denne udgivelse. De nye programmer som blev udgivet i 3.2, har alle modtaget store opdateringer, som gør dem pænere og mere fornøjelige at bruge. Også flere eksisterende programmet har fået en overhaling, så de er mere konsistente og integrerede med GNOME 3.

Figur 2Dokumenter

Dokumenter, som er det nye program, som gør det muligt for dig nemt at browse, søge og organisere dine dokumenter, har fået sit design genopfrisket. Resultatet er et friskere, renere program. Den nye version har en opdateret grænseflade, muligheden for at oprette samlinger af dokumenter og understøtter udskrift.

Figur 3Epiphany med nyt udseende hedder nu Web.

Programmet Epiphany, GNOME's webbrowser, er blevet omdøbt til Web. Det har fået en smuk ny grænseflade i 3.4, som inkluderer en redesignet værktøjslinje og en "super-menu". Der er også blevet foretaget flere ydelsesforbedringer inklusive en hurtigere historik.

Figur 4Kontakter

Vores nye kontaktprogram har også modtaget en større opdatering. Både den primære kontaktliste og kontaktdetaljerne er blevet forbedret. Kontakter kan prale af en række nye funktioner, inklusive indlejret sammenknytningsforslag og en ny avatarvælger.

Diske er det nye navn for GNOME's diskværktøj og det har fået en stor overhaling. Dette værktøj, som giver dig mulighed for at håndtere diskene i din computer, har fået en fornyet grænseflade, det integrerer bedre med GNOME og har også fået flere nye funktioner.

Et andet værktøj som er blevet opdateret er Adgangskoder og nøgler. Det har også fået en mere raffineret og mere elegant grænseflade.

2.2. Dokumentsøgning

Figur 5Dokumentsøgning fra aktivitetsoversigten

Søgning fra aktivitetsoversigten giver dig allerede nu en nem måde at at få adgang til programmer, kontakter og systemindstillinger. En væsentlig ny funktion i denne udgivelse er at dokumenter er blevet tilføjet til disse søgeresultater. Det betyder at dokumentsøgning altid er lige ved hånden.

Den nye funktionalitet til dokumentsøgning kommer direkte fra programmet Dokumentar. Det betyder at du, ud over at søge i dokumenterne på din computer, også kan søge efter dokumenter, som er gemt via dine onlinekonti.

Aktivitetsoversigtens egenskab til at give dig et vindue ind til dine programmer, vil blive udvidet yderligere i fremtidige udgivelser, til også at inkludere andre typer af indhold som f.eks. musik og videoer.

2.3. Programmenuer

Figur 6Programmenuer

Programmenuer er en ny funktion, som vil blive en stadig mere velkendt del af dine programmer i fremtiden. Disse menuer, som er kendetegnet ved programmets navn og kan findes i topbjælken, giver et nyt sted til indstillinger som har indvirkning på hele programmet (i modsætning til specifikke vinduer), som f.eks. programindstillinger og dokumentation.

Visse programmer, som f.eks. Dokumenter, Web og Kontakter gør allerede brug af programmenuerne i denne udgivelse.

Brugere af fokus-følger-mus

Der vil blive gjort en undtagelse for brugere af fokus-følger-mus, for hvem den klassiske menulinje vil blive vist.

2.4. Fornyede grænsefladekomponenter

Flere af vores grænsefladekomponenter er blevet moderniseret i denne udgivelse. Disse forandringer vil gøre programmer mere elegante og nemmere at bruge. I særdeleshed er disse forbedringer fokuseret på at fjerne museklikmål, som er besværlige at ramme.

Figur 7Vores nye farvevælgerudseende

Vores nye farvevælgerdialog er blevet opdateret til 3.4. Det nye design giver nemmere adgang til en smagfuld palet af farver, såvel som en mekanisme til oprettelsen af et sæt af tilpassede farver. Den er meget mere ligetil at bruge end den tidligere version.

Rullebjælker er endnu en komponenter som er blevet opdateret til 3.4. Den nye version bruger mindre plads og fjerner de små "skridt"-knapper som der normalt har været på rullebjælker og som kan være særdeles svært at ramme.

Vi har også revideret drejeknapper i 3.4, som tidligere har været besværlige. Den nye version er meget nemmere at bruge og ser samtidig godt ud.

I maksimeret tilstand vil visse programmer nu skjule deres titellinje. Dette sikrer, at der er mere plads tilgængelig til programmet.

2.5. En guldgrube af mindre ændringer

Trinvise forbedringer og polering har været et stort fokus for denne udgivelse. Resultatet af dette er et stort antal mindre forbedringer, som giver en stor forøgelse i kvalitet.

Det visuelle tema er meget mere poleret i denne udgivelse. Mange af forbedringer er diskrete, men næsten alle aspekter af temaet er blevet forbedret på en eller anden måde. Den samlede effekt af dette er programmer, som ser meget bedre ud.

Et ny initiativ, som blive kaldt alle detaljer er vigtige (Every Detail Matters), har haft som fokus at forbedre kvaliteten af aktivitetsoversigten i denne udgivelse. Takket være denne indsats er der blevet taget vare på masser af små detaljer, inklusive forbedrede mærkater til programstartere, nye vinduesmærkater og beskrivelser, bedre tastaturnavigation, nemmere læselige tekststile og en "Dash" som er nemmere at bruge.

Der er mange flere små trinvise forbedringer i GNOME 3.4. Som altid er der alt for mange til at nævne dem alle her, men et udpluk af dem er:

 • Dialoger til netværksadgangskoder, inklusive dem til VPN-adgangskoder, hang stadig i GNOME 2-verdenen indtil denne udgivelse. De er nu blevet fuldt integrerede med GNOME 3-oplevelsen.
 • Fisken Wanda vender tilbage. Jeps, det er rigtigt nok, vores trofaste ven fra GNOME 2 er vendt tilbage. Hun er et påskeæg, så vi vil ikke fortælle jer præcis, hvor i kan finde hende. Søg og du vil finde.
 • Vores indbyggede skærmoptager kan nu lave mere glidende videoer samtidig med at der bruges færre systemressourcer. Tryk Control+Skift+Alt+R for at starte den.
 • Det visuelle layout af modale systemdialoger er blevet forbedret siden 3.2. Som et resultat ser de nu meget bedre ud.
 • Pop op'er for påmindelse er nu mere intelligente og vil derfor undgå muse- og pegepladepilen, således at de ikke kommer i vejen for dig.
 • Yderligere en vigtig forbedring til påmindelser er at systembakken, som viser et sammendrag af dine påmindelser, nu bliver vist hvis du ikke har interageret med din enhed i et kort stykke tid. Det gør det nemmere at blive opmærksom på igangværende samtaler eller ubesvarede beskeder.

2.6. Blød rulning

Rulning er blevet blød i GNOME 3.4. I tidligere udgaver kunne det at rulle over indhold være en lidt pludselig oplevelse. Nu er det glat og yndefuldt. Rulleoperationer mindskes nu gradvist, indtil de standses helt og der er derfor et taktilt, mere fysisk, indtryk over dem. Dette er en stor forbedring og det vil gøre GNOME-programmer meget mere fornøjelige og tilfredsstillende at bruge.

Blød rulning er det første resultat i vores fortsatte arbejde med røreinput, som det er planlagt, vil give flere funktioner i fremtiden.

2.7. Ny animeret baggrund

Figur 8Morgen, dag og nat

Den forvalgte skrivebordsbaggrund er blevet opdateret i denne udgivelse. Den nye version er et nyt syn på temaet "Striber" fra den tidligere baggrund. Den nye baggrund er ydermere dynamisk og bliver lysere og mere strålende i løbet af dagen og mørk og skyggefyldt om aftenen.

2.8. Forbedrede systemindstillinger

Systemindstillinger er blevet opdateret til 3.4. Disse ændringer inkluderer:

Figur 9Strømindstillinger, nu med ekstra meget smuk
 • Forbedret layout for netværkspanelet som nu giver dig mulighed for at glemme konfigurationen for individuelle netværk.
 • Et strømpanel som ser bedre ud inklusive en redesignet statussektion.
 • Voldsomt forbedret understøttelse for Wacom-tavlepc'er, inklusive kalibrering og knaptildeling såvel som muligheden for at konfigurere flere tavlepc'er.
 • Nemmere navigering takket være omdøbningen af visse paneler og en opdateret "Alle indstillinger"-knap.

2.9. Bedre hardwareunderstøttelse

Adskillige af de mindre forbedringer i denne udgivelse tager sig af hardwareunderstøttelse og integration, hvilket får GNOME 3 til at fungere med flere hardwareenheder og giver en mere ukompliceret oplevelse.

 • Flere farvekalibreringsforbedringer som nu husker hvilken enhed en bestemt farveprofil hører til.
 • Bedre håndtering af dokstationer og eksterne skærme således at en bærbar nu vil blive ved med at køre (og ikke gå i hvile), når den er forbundet til en ekstern skærm, selvom låget lukkes.
 • Understøttelse af lydstyrkeknapper på USB-højtalere og høretelefoner.
 • Ny understøttelse af multisædesystemer som f.eks. indstikbare USB-baserede multisædeenheder.

2.10. Dokumentation som virkelig hjælper dig

Traditionel dokumentation er skrevet ligesom en papirbog; en god historie som er lang og tager tid at læse igennem. Dette er ikke ideelt, hvis du blot ønsker hurtigt at finde ud af, hvordan du løser en bestemt opgave. For at gøre noget ved dette bliver programmerne gradvist opdateret, så de giver emnebaseret dokumentation. Følgende programmer har fået ny dokumentation i GNOME 3.4:

2.11. Videoopkald og understøttelse af Live Messenger

Figur 10Nyt i Empathy: Videoopkald

3.4 inkluderer en række forbedringer til chatprogrammet Empathy. Mest prominent blandt disse er dets spliternye lyd- og video-opkaldsgrænseflade. Denne grænseflade gør det virkelig nemt at foretage videoopkald og den er fuldt integreret i GNOME 3, så du nemt og hurtigt kan svare på videoopkald, når de dukker op.

En anden betydelig forbedring i Empathy i denne udgivelse er den nye understøttelse af både Windows Live Messaging og Facebookchat, så nu bliver det nemmere end nogensinde før at chatte med dine venner.

Der er flere andre forbedringer af Empathy i denne udgivelse som inkluderer:

 • Kontodialogen er blevet delvist redesignet, hvilket giver den en simplere grænseflade, som er nemmere at bruge.
 • Forbedret integration med Kontakter som simplificerer brugergrænsefladen og betyder at Empathy kan benytte funktioner fra Kontakter som f.eks. sammenknytninsforslag.

2.12. Mange programforbedringer

Der er masser af forbedringer til vores programmer i denne udgivelse. Derudover er der det sædvanlige fejlretningsarbejde, synlige forbedringer og nye funktioner. Her er nogle af dem:

 • Filhåndteringen Nautilus har nu en fortrydfunktion, som giver dig mulighed for fortryde eventuelle ændringer du har lavet. Godt til at rette fejl!
 • Programmet Lyd-cd-udtrækker, som bruges til at ligge musik fra cd'er ind, har fået en ny funktion til indhentning af metadata, som giver forbedret understøttelse for flerdiskalbums
 • Tekstredigeringsprogrammet gedit kører nu også på Mac OS X ud over på GNOME.
 • Webkameraboksen Cheese bruger nu WebM som dets standardformat (i stedet for Theora).
 • Vores spil er blevet moderniseret. Blandt andet er statusbjælker blevet fjernet og programmenuer tilføjet.
 • Systemovervågningen har nu understøttelse for kontrolgrupper.
 • Billedfremviseren (som tidligere blev kaldt GNOME's øje) har fået en nye metadatasidebjælke. Den gør det nemmere at gennemse billeder og se deres egenskaber på samme tid.
 • Det er nu muligt at bruge Evolution til at forbinde til Kolab Groupware-servere og det er muligt at bruge flere Kolab-konti på samme tid. Fuld offline-understøttelse, udvidede fri/optaget-lister og detektering og løsning af synkroniseringskonflikter er alle fuldt understøttet.
 • Evolutions assistent til kontoopsætning kan nu også automatisk detektere udbredte e-mail-udbydere, hvilket betyder at der er mindre arbejde forbundet med at sætte dine e-mail-konti op. Som en ekstra bonus giver den dig også mulighed for at omordne dine e-mail-konti i sidebjælken.

3. Nyt indenfor tilgængelighed

GNOME 3.4 er den mest tilgængelige version af GNOME 3 til dato, hvor der er lagt vægt på at være pålideligt og brugbart for alle. GNOME har startet en GNOME's venner-indsamling for at styrke projektets dedikerede indsats omkring tilgængelighed med flere ressourcer og derved gøre 2012 til GNOME's til tilgængelighedens år.

Denne udgivelse inkluderer nogle markante forbedringer til GNOME's funktioner til tilgængelighed. Disse inkluderer:

3.1. Større Orca-integrering

GNOME 3's understøttelse for skærmlæsere er blevet forbedret. Dette betyder at brugere af skærmlæseren Orca nu kan bruge GNOME 3 som deres computermiljø, Denne integration vil blive yderligere udviklet i fremtidige udgivelser og vi opmuntrer Orca-brugere til at give tilbagemeldinger.

Orca's ydelser er blevet forbedret markant til denne udgivelse. Disse forbedringer betyder at den nye version er meget hurtigere og kvikkere til at svare.

3.2. Bedre højkontrasttilstand

Figur 11Nye højkontrastikoner

Højkontrasttemaet har modtaget adskillige forbedringer i denne cyklus. GNOME's nye og genopfriskede grænsefladekomponenter er nu understøttet af højkontrasttilstanden. Den samling af højkontrastikoner som bruges i denne tilstand, er også blevet forbedret og udvidet, hvilket gør højkontrasttilstanden bedre og gør at den bedre dækker GNOME.

3.3. Konfigurér det zoom som passer dig

Figur 12Nye zoomindstillinger

Nye indstillinger til konfiguration af zoom (eller forstørrelsesglasset) er blevet tilføjet til denne udgivelse. De nye zoomindstillinger giver dig mulighed for at ændre forstørrelsesfaktoren, musesporingen, positionen af det forstørrede område på skærmen, samt at aktivere et sigtekorn som kan hjælpe dig med finde muse- eller pegeplade-pilen.

4. Hvilke nyheder er der for udviklere

Følgende ændringer er vigtige for softwareudviklere, som bruger GNOME 3.4-udviklingsplatformen. Hvis du ikke er interesseret i ændringer for softwareudvikling, kan du springe videre til Afsnit 5 ― Internationalisering.

Inkluderet i GNOME 3.4 er også den seneste udgave af GNOME-udviklingsplatformen. Den består af et sæt af API- og ABI-stabile biblioteker under GNU LGPL, der kan bruges til udvikling af krydsplatformsprogrammer.

Mere information om softwareudvikling med GNOME kan findes i GNOME-udviklingscentret.

4.1. GLib 2.32

GNOME's lavniveau softwareværktøjsbibliotek GLib har fået indarbejdet flere forbedringer:

 • Trådunderstøttelsen er blevet skrevet om. Som en sidegevinst er det ikke længere nødvendigt at kalde g_thread_init().
 • GNOME's standardprogram til opbevaring af GSettings har fået indfødt understøttelse for Mac OS X. Der er også bedre GSettings-understøttelse for udvidelsesmoduler ved hjælp af GSettingsSchemaSource.
 • GResource giver mulighed for at indlejre ressourcer i binære filer.
 • Unicode 6.1-understøttelse
 • Ny grænseflade til overvågning af netværksstatus: GNetworkMonitor
 • GLib og GTK+ introducerer versioneret forældelse. Ved brug af GLIB_VERSION_MIN_REQUIRED (henholdsvis GDK_VERSION_MIN_REQUIRED for GTK+) kan du f.eks. modtage advarsler om API'er som blev forældede før den sidste stabile version men ikke for den seneste 2.31 udviklerversion. Tilsvarende funktionalitet eksisterer for API'er som er for nye, ved brug af GLIB_VERSION_MAX_ALLOWED (henholdsvis GDK_VERSION_MAX_ALLOWED for GTK+).

4.2. GTK+ 3.4

GTK+ 3.4 er den seneste udgave af værktøjssættet GTK+, som er hjertet af GNOME. GTK+ 3.4 inkluderer nye funktioner til udviklere såvel som omfattende fejlrettelser.

 • Mere komplet CSS-understøttelse for fremstilling af temaer, og bedre understøttelse af gennemsigtighed i fremstilling af temaer og baggrunde.
 • Bedre håndtering tastaturgenveje på tværs af platforme ved brug af "Primær" i stedet for "Control"
 • Basal understøttelse for røreudløste begivenheder (og understøttelse for XInput 2.2): Kontroller kan modtage røreudløste begivenheder ved at forbinde til GtkWidget::touch-event-signalet. GTK+ bruger røreudløste begivenheder til at implementere kinetisk rulning i GtkScrolledWindow og rørekompatibel menuopførsel.
 • Understøttelse af blød rulning via den nye rulleretning GDK_SCROLL_SMOOTH og den nye begivenhedsmaske GDK_SMOOTH_SCROLL_MASK. gdk_event_get_scroll_deltas() giver rulleforskellene.
 • Sessionsunderstøttelse: GtkApplication understøtter log ud-underretning og forhandling (i stil med den forældede EggSMClient)
 • Understøttelse af menuer og vinduer i GtkApplication, inklusive Mac OS X-understøttelse

4.3. Clutter 1.10

GNOME's grafiske bibliotek til hardware-accelereret brugergrænseflader Clutter gør følgende forbedringer tilgængelige:

 • Understøttelse for flere underliggende programmer: Clutter kan kompileres med understøttelse for forskellige platforme og det underliggende program (backend) kan vælges ved kørsel.
 • Underliggende program GDK (backend): Clutter kan bruge vindues-systembiblioteket GDK som også bruges af GTK+.
 • Understøttelse for adgangskodefif i felter til tekstindtastning: Når adgangskodefif er slået til, vil det sidst indtastede tegn i et felt til tekstindtastning, blive vist i et kort stykke tid som en mere sikker måde at skrive adgangskoder og andet skjult indhold på platforme med upræcis tekstindtastning (som f.eks. tastaturer på berøringsfølsomme skærme).
 • Brug af de samme definitioner for versioneret forældelse som GLib og GTK+ (se ovenfor).
 • Bedre understøttelse på Mac OS X og Wayland.
 • Ny scenegraf-API: ClutterActor er nu den eneste klasse som håndtere definition af en scene indeni et Clutter-program. Dette gør det meste af ClutterContainer-grænsefladen og ClutterGroup, ClutterRectangle og ClutterBox forældet.
 • Ny implicit animations-API for ClutterActor.
 • Ny ClutterContent-grænseflade med to implementeringer: Canvas til Cairo-tegning og Image til visning af billeddata. Content-grænsefladen understøtter den nye optegningsobjekt-API til optegning af aktørers indhold.
 • Understøttelse af lokaliserede strenge og GRsource i ClutterScript-UI-definitioner.
 • Gentagelsestælling og fremgangstilstand blev tilføjet til Timeline-klassen.
 • Ydelsesforbedringer for de GLSL-baserede effekter som følger med Clutter.
 • Ny lysstyrke-kontrasteffekt.

4.4. DConf

GNOME's forvalgte underliggende program til GSettings har modtaget adskillige forbedringer:

 • DConf kan nu læse fra flere brugeres konfigurationsdatabaser. Profilformatet for dconf identificerer nu eksplicit bruger- og system-dconf-databaser, i stedet for at antage at kun den første linje specificerer en brugerdatabase. Brugere som er interesseret i at dele en del af deres dconf-profil mellem flere systemer, f.eks. via en versionsstyret hjemmemappe, kan bruge denne understøttelse til at læse fra en delt dconf-database oven i den aktuelle, redigerbare dconf-database.
 • DConf understøtter nu dconf-profiler som angives ved en absolut sti i $DCONF_PROFILE i stedet for kun en sti relativt til /etc/dconf/profiles/. Dette giver brugere mulighed for at angive en profil i deres egen hjemmemappe, f.eks. for at angive flere brugerdatabaser.

4.5. Brug af forældede biblioteker

Der er yderligere fremgang indenfor det fortsatte arbejde med at erstatte forældede teknologier med overlegne faciliteter.

 • Flere programmer (for eksempel gdm, gnome-control-center, gnome-games, gthumb, gucharmap, metacity, mutter og Rhythmbox) bruger nu GSettings som underliggende gemmeprogram i stedet for det forældede GConf. For mutter betød det at nogle tastebindinger er blevet ændret.
 • libgoffice, libgnomekbd og libxklavier har nu understøttelse for GObject-introspektion, hvilket automatisk gør disse programmers API tilgængelig i en bred vifte af andre programmeringssprog og fortolkere. I denne sammenhæng skal det nævnes at også gevice er blevet konverteret fra de forældede statiske Python-bindinger til at bruge introspektion.
 • Adskillige pakker (som f.eks. gnome-bluetooth, gnome-control-center, gnome-settings-daemon, gnome-shell og sound-juicer) er blevet konverteret fra at bruge dbus-glib til GDBus og fra libunique til G(tk)Application.

4.6. Diverse udvikleropdateringer

Andre forbedringer af GNOME-platformen i GNOME 3.4 inkluderer:

 • Projekthåndteringen i det integrerede udviklingsmiljø Anjuta er blevet meget nemmere at bruge og mere kraftfuldt. Programmet har fået en ny "Find i filer"-dialog som giver dig mulighed for at søge i projektfiler, samt at filtrere ud fra mapper og/eller filtyper. Søgningen understøtter regulære udtryk og du kan også søge og erstatte i en delmængde af resultaterne. Anjuta's understøttelse for værktøjet til design af grænseflader Glade er også blevet forbedret ved at tillade automatisk forbindelse mellem kontroller og kode.
 • Adskillige programmer (som f.eks. gnome-dictionary, gnome-system-monitor og transmageddon) har nu bedre understøttelse på tværs af skriveborde ved at adoptere freedesktop.org-mappespecifikationen.
 • Udviklere som bruger tekstredigeringsprogrammet gedit kan bruge det nye udvidelsesmodul gedit-code-assistance, som giver kodeassistance til C, C++, Objective-C ved hjælp af clang og kodeassistance til Python.
 • Evolution-Data-Server hentede tidligere alle (gamle) beskeder ved tilføjelse af en IMAP-konto. Nu kan nu vælge kun at hente gamle beskeder når det er påkrævet. Dette sparer båndbredde og diskplads. Programmet fik også flere forbedringer i synkroniserings-API'en med henblik på ydelse og bekvemmelighed.
 • PyGObject er et nyt pygtkcompat.py-modul, som giver nemmere bagudkompatilitet med det forældede PyGTK.
 • For at lette din hverdag inkluderer Empathy nu en "Send til pastebin"-mulighed i dets fejlfindingsvindue.

5. Internationalisering

Takket være medlemmerne af det verdensomspændende GNOME-oversættelsesprojekt, kan GNOME 3.4 tilbyde understøttelse af mere end 50 sprog hvor mere end 80 procent af strengene er oversat, ofte inklusive bruger- og administrationsmanualer.

Understøttede sprog:

 • Arabisk
 • Assamesisk
 • Asturiansk
 • Baskisk
 • Brasiliansk portugisisk
 • Britisk engelsk
 • Bulgarsk
 • Catalansk
 • Dansk
 • Engelsk (Amerikansk)
 • Estisk
 • Finsk
 • Fransk
 • Galisisk
 • Græsk
 • Gujarati
 • Hebraisk
 • Hindi
 • Hollandsk
 • Hviderussisk
 • Indonesisk
 • Italiensk
 • Japansk
 • Katalansk (Valenciansk)
 • Kinesisk (Hong Kong)
 • Kinesisk (Kina)
 • Kinesisk (Taiwan)
 • Koreansk
 • Lettisk
 • Litauisk
 • Makedonsk
 • Norsk bogmål
 • Polsk
 • Portugisisk
 • Punjabisk
 • Rumænsk
 • Russisk
 • Serbisk
 • Slovensk
 • Spansk
 • Svensk
 • Tamil
 • Telugu
 • Thailandsk
 • Tjekkisk
 • Tyrkisk
 • Tysk
 • Uighur
 • Ukrainsk
 • Ungarsk
 • Vietnamesisk

Mange andre sprog er delvist understøttet hvilket vil sige at mere end halvdelen af deres strenge er oversat.

At oversætte en softwarepakke så stor som GNOME til et nyt sprog kan være en vanskelig opgave selv for de mest engagerede oversættelseshold. Til denne udgivelse har Uighur-holdet lavet en stjernepræstation, ved at øge niveauet for færdiggørelsen af deres oversættelser med mere end 37 procentpoint. Også Esperanto-holdet har øget deres dækning med 21 procent.

Detaljeret statistik og mere information er tilgængeligt på GNOME's oversættelses-statusside.

6. Få fat i GNOME 3.4

For at installere eller opgradere din maskine til GNOME 3-4, anbefaler vi, at du installerer de officielle pakker, som tilbydes gennem din forhandler eller distribution. Populære distributioner vil gøre GNOME 3.4 tilgængelig meget snart, og nogle har allerede nu gjort udviklerversioner med GNOME 3.4 tilgængelige.

Hvis du vil prøve GNOME kan du downloade et af vores live-diskaftryk (live images). De er tilgængelige fra "Få fat i GNOME"-siden.

Hvis du både er modig og tålmodig og godt kunne tænke dig at bygge GNOME fra kildekoden, anbefaler vi, at du bruger JHBuild, som er designet til at bygge den seneste GNOME fra git. Du kan bruge JHBuild til at bygge GNOME 3.4.x ved hjælp af gnome-3.4-modulsættet.

7. Udsigter for GNOME 3.6

Den næste udgivelse i GNOME 3-serien er planlagt til september 2012. Mange nye funktioner og forbedringer er planlagt til 3.6.

7.1. Ændringer som er synlige for brugeren

 • Fortsat indsats på perfekt integration af systemkomponenter, mens der stadig holdes øje med de små detaljer, som gør dit liv nemmere.

 • Boxes er ved at blive udviklet: Et splinternyt GNOME 3-program som giver dig mulighed for nemt at forbinde til fjerne maskiner såvel som virtuelle maskiner. Den første testversion af Boxes er allerede nu tilgængelig i GNOME 3.4. Men det er muligvis ikke inkluderet i dit system endnu.

  Figur 13Boxes
 • Forbedret optegning af HTML-beskeder i Evolution ved brug af WebKit i stedet for GtkHtml.

7.2. Tilgængelighedsændringer

 • Fortsatte forbedringer i GNOME Shell via Orca og yderligere forbedringer i Orcas understøttelse af WebKit2GTK+.
 • Gnome Shell-forstørrelsesglas giver nye muligheder for at justere lysstyrke og kontrast.

7.3. Udvikler-relaterede ændringer

 • Understøttelse af de søge-leverandører i GNOME Shell som angives af programmerne.
 • Programmet Web skifter måske over til at bruge WebKit2GTK+.
 • GTK+ planlægger at bevæge sig væk fra at implementere kontrolopførsler i begivenhedshåndteringer og i stedet gå hen imod en model, hvor opførsler kan blive tilføjet som separate objekter (i stil med Clutter).

8. Bidragydere

Disse udgivelsesnoter er samlet af Allan Day, André Klapper og Olav Vitters med omfattende hjælp fra GNOME-fællesskabet.

Denne udgivelse ville ikke have været mulig uden det hårde arbejde og dedikation som GNOME's fællesskab har lagt i den. Tillykke og tak til alle.

Disse udgivelsesnoter kan frit oversættes til et hvilket som helst sprog. Hvis du ønsker at oversætte dem til dit sprog, bør du kontakte GNOME-oversættelsesprojektet.

Dette dokument er distribueret under Creative Commons Sharealike 3.0-licensen. Ophavsret © The GNOME Project