Notes de llançament del GNOME 3.4

1. Introducció

El projecte GNOME és una comunitat internacional que treballa per crear un programari de gran qualitat per a tots els públics. El GNOME es centra en la facilitat d'ús, l'estabilitat, una internacionalització de primer nivell i l'accessibilitat. El GNOME és programari lliure i obert, el que significa que tot el el codi que es genera és lliure de ser utilitzat, modificat i redistribuït.

El GNOME s'allibera cada sis mesos. Des de l'última versió, la 3.2, unes 1275 persones han fet uns 41000 canvis al GNOME. Us interessa el que fem? Seguiu-nos a l'Identi.ca, al Twitter o a Facebook.

Si voleu ajudar a millorar encara més els programes, ajudeu-nos. Sempre són benvingudes noves persones que puguin traduir de l'anglès, ajudar en tasques de difusió, escriure documentació, comprovar les versions prèvies o desenvolupar.

També ens podeu ajudar econòmicament fent-vos amic del GNOME.

2. Novetats per als usuaris

Figura 1GNOME 3.4

El GNOME 3.4 és la segona versió des de la sortida del GNOME 3.0 a l'abril del 2011. Incorpora una gran quantitat de millores a l'experiència d'usuari, a més a més d'una important correcció d'errades i petites millores. El resultat és un GNOME 3 més brillant, polit i fiable.

Aquesta versió també conté algunes millores importants per a futurs desenvolupaments. Les aplicacions han sigut un dels eixos principals dels esforços de disseny i de desenvolupament i una gran quantitat d'aplicacions ha rebut una bona colla de millores per aquesta versió. També podreu veure una gran quantitat de millores en els blocs en que es fonamenten les aplicacions. Entre d'altres: el desplaçament suau, la renovació de diversos components d'interfície d'usuari, un tema visual molt més refinat i els menús d'aplicacions.

Algunes de les altres novetats significatives d'aquesta versió inclouen un accés a la cerca de documents, una aplicació nova anomenada Boxes, la trucada de vídeo i un tema de fons que s'anima al llarg del dia. Gaudiu-lo!

2.1. Aplicacions del GNOME 3 a les quals s'ha rentat la cara

Les aplicacions del GNOME han sigut un dels grans eixos d'aquesta versió. Les que van alliberar-se pel GNOME 3.2 han rebut grans actualitzacions per fer-les més boniques i agradables d'utilitzar. Moltes altres aplicacions també han rebut un gran canvi per fer-les més consistents i integrades amb el GNOME 3.

Figura 2Documents

El Documents, l'aplicació nova que permet navegar, cercar i organitzar fàcilment els documents s'ha redissenyat completament. El resultat és una aplicació més fresca i neta. La versió nova incorpora una interfície renovada, la possibilitat de crear col·leccions de documents i d'imprimir-los.

Figura 3La nova interfície de l'Epiphany, que ara es diu Web

S'ha canviat el nom de l'Epiphany, el navegador web del GNOME, ara es diu Web. Se li ha canviat completament la interfície d'usuari de cara al GNOME 3.4, amb la inclusió d'una barra d'eines completament nova i un «súper menú». També s'ha millorat moltíssim el rendiment, entre els quals una navegació més ràpida per l'historial.

Figura 4Contactes

L'aplicació de contactes també s'ha millorat de dalt a baix. S'ha adaptat la llista de contactes així com també la disposició de les dades dels contactes. El Contactes també incorpora altres novetats, entre les quals: les suggerències d'enllaçar contactes en línia i un selector d'avatar nou.

El Discs és el nom nou de l'utilitat de discs del GNOME i s'ha canviat completament. L'eina, que permet gestionar els discs de l'ordinador, ara mostra una interfície d'usuari completament renovada, s'integra molt millor amb el GNOME 3 i ha rebut una gran quantitat de millores.

Una altra eina que s'ha actualitzat és el Contrasenyes i claus. També se li ha millorat la interfície d'usuari per fer-la més precisa i elegant.

2.2. Cerca de documents

Figura 5Cerca de documents des de la vista general d'activitats

Les cerques des de la vista general d'activitats ja proporcionaven un accés ràpid a les aplicacions, els contactes i les preferències del sistema. Una de les grans novetats d'aquesta versió és que ara, a més a més, també es veuran els documents com a resultats de cerca. Això vol dir que cercar documents és encara més còmode.

La nova funció de cerca de documents la proporciona directament l'aplicació Documents. D'aquesta manera, podeu cercar els documents que teniu a l'ordinador així com també els que teniu desats en els vostres comptes en línia.

La capacitat de la vista general d'activitats de proporcionar-vos una finestra d'accés a les vostres aplicacions s'ampliarà en pròximes versions per mostrar altres tipus de contingut, com ara música i vídeos.

2.3. Menús d'aplicacions

Figura 6Menús d'aplicacions

El menú d'aplicació és una de les millores que anirà guanyant importància i familiaritat a les aplicacions en un futur. Aquest menú, que té el nom de l'aplicació i que es pot accedir des de la barra superior, proporciona un espai global nou per a les opcions i accions de l'aplicació (i no pas específiques de cada finestra), com ara les preferències de les aplicacions o la documentació.

Un bon nombre d'aplicacions, entre elles el Documents, el Web i el Contactes ja proporcionen un menú d'aplicació en aquesta versió.

Pels usuaris del comportament «el focus segueix al ratolí»

Es farà una excepció pels usuaris de la funció el focus segueix al ratolí, per ells i elles es mostrarà la barra de menú clàssic.

2.4. Components de la interfície renovats

En aquesta versió també s'han modernitzat un bon nombre de components d'interfície d'aplicació. Aquests canvis faran que les aplicacions siguin encara més elegants i fàcils d'utilitzar. La idea principal ha sigut evitar els objectius que són difícils de fer-hi clic.

Figura 7La nova aparença del selector de color

El diàleg de selecció de color s'ha modernitzat per estar al dia de cara al GNOME 3.4. El disseny nou proporciona un accés fàcil a una bonica paleta de colors, així com també a un mecanisme per crear paletes de colors personalitzades. És molt més directe d'utilitzar que no pas anteriorment.

Un altre component que també s'ha actualitzat de cara a la versió 3.4 són les barres de desplaçament. La nova versió ocupa molt menys espai i suprimeix els petits botons de «salt» que tradicionalment tenien les barres de desplaçament i que poden ser molt complicades d'utilitzar com a objectiu on fer-hi clic.

També s'ha renovat el disseny dels botons d'indicació de progrés de cara a la versió 3.4. Les versions anteriors eren petites i complicades, les noves en canvi, són molt més senzilles d'utilitzar i es veuen molt millor.

Quan es maximitzin, algunes aplicacions ocultaran la barra de títol. D'aquesta manera les aplicacions tindran encara més espai.

2.5. Una mina de petites millores

Un dels grans focus d'aquesta nova versió ha sigut en les millores incrementals i el refinament. El resultat és un gran nombre de petites millores que sumen per crear un gran increment de la qualitat general.

El tema visual s'ha millorat molt per aquesta versió. La majoria de canvis són subtils, però gairebé cada part del tema s'ha millorat d'una manera o altra. L'efecte general és que les aplicacions ara es veuen molt millor.

Una iniciativa nova, anomenada cada detall importa, s'ha centrat en la millora de la qualitat de la vista general d'activitats durant aquesta versió. Gràcies a aquests esforços, s'han corregit una gran quantitat d'errades i s'han fet un bon nombre de millores, entre les quals: la millora de les etiquetes dels llançadors d'aplicacions, les etiquetes i títols de les finestres, les millores en la navegació amb teclat, uns estils de text més llegibles i un quadre d'aplicacions més fàcil d'utilitzar.

El GNOME 3.4 inclou un gran nombre d'altres millores incrementals. Com de costum però, n'hi ha tantes, que fa impossible llistar-les totes, però algunes d'ells són:

  • Els diàlegs de contrasenya de xarxa, fins i tot els de les contrasenyes de les VPN, fins ara encara utilitzaven el tema del GNOME 2. Ara ja s'han integrat completament en l'experiència d'usuari GNOME 3.
  • El retorn de la peixeta Wanda! Sí, la nostra fidel amiga del GNOME 2 ha retornat! És un ou de pasqua, de manera que no us direm com trobar-la. Cerqueu i rebreu.
  • L'enregistrador de pantalla que està integrat directament ara crea vídeos més fluids i a més a més ho fa utilitzant menys recursos. Per utilitzar-los premeu al combinació de tecles Control+Majúscula+Alt+R.
  • S'ha millorat la disposició visual dels diàlegs modals del sistema respecte la versió 3.2, ara són molt més bonics.
  • Les notificacions emergents són més intel·ligents i ara evitaran el ratolí o el ratolí tàctil, de manera que no es fiquin pel mig.
  • Un altra millora important respecte les notificacions és que ara la safata de missatges, que mostra el resum de les notificacions que teniu, es mostra si no heu interactuat amb el dispositiu durant un període de temps. D'aquesta manera és més fàcil adonar-se de respostes a converses que estàveu mantenint o que teniu missatges sense respondre.

2.6. Desplaçament suau

El desplaçament ara és molt més suau al GNOME 3.4. En versions anteriors el desplaçament de contingut podia anar una mica a cops. Ara en canvi és lliscant i graciós. Les operacions de desplaçament es van reduint fins aturar-se i tenen un comportament més físic. Això és una gran millora que farà que les aplicacions GNOME siguin molt més complaents i atractives d'utilitzar.

El desplaçament suau és el primer resultat del procés, en marxa, del sistema d'entrada tàctil, del que està previst anar-ne millorant la integració a cada versió posterior.

2.7. Fons animat nou

Figura 8Matí, de dia i de nit

Per aquesta versió s'ha actualitzat el fons per defecte. La nova versió és una conceptualització nova del tema de les tires de la versió anterior. El fons nou és dinàmic: es fa més i més lluminós i radiant durant el dia i més fosc i ombrívol al vespre.

2.8. Millores en els paràmetres del sistema

Els paràmetres del sistema han rebut un gran nombre de millores de cara al 3.4. Entre les quals:

Figura 9Els paràmetres d'energia, ara encara més bonics
  • S'ha millorat la disposició del quadre de xarxa, que ara permet oblidar la configuració de xarxes prèviament configurades.
  • El quadre d'energia ara es veu molt millor, inclou una secció d'estat completament redissenyat.
  • S'ha millorat moltíssim la integració de les tauletes gràfiques Wacom, ara podeu calibrar-les, establir-ne el mapat de botons així com la possibilitat de configurar-ne múltiples.
  • S'ha millorat la navegació gràcies al canvi de nom de diversos quadres i l'actualització del botó «Tots els paràmetres».

2.9. Millores en el reconeixement i ús de maquinari

Una gran part de les petites millores que s'han realitzat per aquesta versió tenen a veure en el reconeixement i la compatibilitat de la integració de maquinari, fent que el GNOME 3 funcioni amb més dispositius que mai tot proporcionant una experiència més fluida.

  • S'ha millorat la calibració del color, que ara recorda per quin dispositiu és cada perfil.
  • S'han fet millores en la gestió de les estacions d'acoblament i la connexió de monitors externs, de manera que ara el portàtil continuarà funcionant (i no s'aturarà temporalment) quan es connecti a un monitor extern, fins i tot encara que la pantalla estigui abaixada.
  • Es reconeix l'ús de les tecles de volum dels altaveus i els auriculars USB.
  • S'ha afegit la compatibilitat amb les configuracions multi-ordinador, com ara els dispositius USB multi-ordinador de connexió en calent.

2.10. Documentació que realment t'ajuda

La documentació d'usuari tradicionalment s'ha escrit com si fos un llibre de paper: una bona història però que és molt llarga i necessites molt temps per llegir-la. No és la millor sol·lució si només necessiteu saber com fer una tasca en concret. Per arreglar-ho, les aplicacions estan actualitzant la seva documentació per basar-la en una documentació orientada a temes. Les aplicacions següents ja tenen, de cara al GNOME 3.4, la documentació en aquest nou format:

2.11. Trucades de vídeo i xats amb Live Messenger

Figura 10Novetats de l'Empathy: trucades de vídeo

El GNOME 3.4 conté un bon nombre de millores a l'aplicació de xat Empathy. La que destaca més és la interfície nova de trucades d'àudio i vídeo. Aquesta proporciona una interfície molt amigable per fer trucades de vídeo, a més a més està completament integrat amb el GNOME 3 de manera que és molt ràpid i senzill respondre les trucades de vídeo entrants.

Una de les altres millores més destacables de l'Empathy per aquesta versió és que ja permet fer xats tant amb el servei Windows Live Messaging com amb el xat de Facebook, de manera que és més fàcil poder conversar amb els vostres amics.

A més a més l'Empathy incorpora moltes altres petites millores, entre les quals:

  • S'ha redissenyat parcialment el diàleg dels comptes per fer-la més simplificada i senzilla d'utilitzar.
  • S'ha millorat la integració amb el Contactes, que simplifica la interfície d'usuari de l'Empathy i li permet aprofitar totes les funcions que permet el Contactes, com ara les suggerències d'enllaçat de contactes.

2.12. Moltes millores d'aplicacions

Les aplicacions han rebut un gran nombre de millores, així com l'habitual ronda d'arreglada de problemes, algunes de les funcions noves i més visibles són:

  • El gestor de fitxers Nautilus incorpora una funció de desfer, que permet tornar a la situació anterior després dels canvis que hàgiu fet. És perfecte per corregir errades o canvis fets involuntàriament.
  • L'extractor de CD Sound Juicer conté una funció d'obtenció de metadates que millora significativament l'ús amb àlbums multi-disc.
  • L'editor de text Gedit ara funciona també al Mac OS X igual com al GNOME.
  • La cabina de fotografia Cheese utilitza el format WebM per l'enregistrament de vídeo com a format per defecte (en comptes del Theora).
  • S'han modernitzat els jocs: s'han suprimit les barres d'estat, s'han afegit els menús d'aplicació i molt més.
  • El Monitor del sistema permet visualitzar els grups de control.
  • El Visualitzador d'imatges (abans anomenat l'«Eye of GNOME») té una barra lateral de metadades de la imatge nova. Això facilita la navegació per les imatges tot veient-ne les seves propietats al mateix temps.
  • Ja és possible utilitzar l'Evolution per connectar-se a servidors Kolab Groupware. També es pot utilitzar més d'un compte Kolab al mateix temps. A més a més, permet l'ús completament funcional de treballar fora de línia, les llistes esteses de lliure/ocupat i la sincronització, detecció i resolució de conflictes.
  • L'auxiliar de configuració de comptes de l'Evolution detectarà automàticament els proveïdors de correu més comuns, fent que sigui més fàcil la configuració del compte. Com a cirereta al pastís també us permet reordenar els comptes de correu a la barra lateral.

3. Novetats en l'accessibilitat

El GNOME 3.4 és, a dia d'avui, la versió més accessible del GNOME 3, amb l'èmfasi posat en la fiabilitat i la usabilitat per a tots. El GNOME ha iniciat una campanya de recol·lecta de diners a través dels amics del GNOME per poder millorar encara més la seva dedicació a l'accessibilitat i fer de l'any 2012 «l'any de l'accessibilitat al GNOME».

Aquesta versió incorpora millores significatives en les funcions d'accessibilitat del GNOME. Entre elles en destaca:

3.1. Millor integració amb l'Orca

S'ha millorat la compatibilitat del GNOME 3 amb els lectors de pantalla. Això significa que els usuaris del lector de pantalla Orca ja poden utilitzar el GNOME 3 com el seu entorn informàtic. En les properes versions s'anirà millorant encara més la integració i recomanem que tots els usuaris de l'Orca proporcionin comentaris al respecte.

S'ha millorat moltíssim el rendiment de l'Orca durant aquesta versió. Aquestes millores signifiquen que la versió nova funciona molt més ràpid i en conseqüència és més ràpida en reaccionar.

3.2. Millores al mode d'alt contrast

Figura 11Icones d'alt contrast noves

El tema d'alt contrast s'ha millorat significativament durant aquesta versió. Els components d'interfície nous del GNOME ja són compatibles amb el mode d'alt contrast. S'ha millorat i ampliat les icones d'alt contrast que s'utilitzen en aquest mode, fent així que es vegin millor i cobreixin més aspectes del GNOME.

3.3. Configureu el nivell d'ampliació que necessiteu

Figura 12Paràmetres d'ampliació nous

A partir d'aquesta versió es pot configurar els paràmetres de la funció d'ampliació. Les opcions permeten canviar el nivell d'ampliació, el seguiment del ratolí, la posició de la vista ampliada a la pantalla i l'habilitació de les creus que us faciliten la descoberta del ratolí o del ratolí tàctil.

4. Novetats per als desenvolupadors

Els canvis següents són importants per als desenvolupadors que utilitzen la plataforma de desenvolupament del GNOME 3.4. Si no us interessen els canvis per als desenvolupadors, podeu saltar a la Secció 5 ― Internacionalització.

Conjuntament amb el GNOME 3.4 també s'allibera l'última versió de la plataforma de desenvolupament del GNOME, un conjunt de biblioteques amb l'API i l'ABI estables sota la llicència GNU LGPL que es poden utilitzar per desenvolupar aplicacions multiplataforma.

Trobareu més informació sobre com desenvolupar amb el GNOME al centre de desenvolupadors del GNOME.

4.1. GLib 2.32

La biblioteca d'utilitats de baix nivell del GNOME, la GLib ha rebut moltes millores:

  • S'han reescrit les funcions de multifil. Gràcies a això ja no fa falta cridar més la funció g_thread_init().
  • El rerefons d'emmagatzematge per defecte del GNOME, el GSettings ja funciona nativament a Mac OS X. També s'ha millorat la compatibilitat del GSettings amb els connectors i les extensions a través del GSettingsSchemaSource.
  • La GResource permet incrustar recursos a fitxers binaris
  • Ja es pot utilitzar l'Unicode 6.1
  • S'ha afegit una interfície per fer un seguiment de l'estat de la xarxa: la GNetworkMonitor
  • La GLib i la GTK+ han introduït les desfasacions versionades. Amb l'ús de GLIB_VERSION_MIN_REQUIRED (GDK_VERSION_MIN_REQUIRED per la GTK+) podreu veure avisos de les desfasacions sobre l'API que s'ha desfasat a l'última versió estable però no per l'última versió en desenvolupament. També existeix la mateixa funció per comprovar si s'utilitza una API massa nova amb l'ús de GLIB_VERSION_MAX_ALLOWED (GDK_VERSION_MAX_ALLOWED per la GTK+).

4.2. GTK+ 3.4

La GTK+ 3.4 és l'última versió de la biblioteca de joc d'eines GTK+, la qual constitueix el cor del GNOME. La GTK+ 3.4 inclou unes quantes funcions noves per als desenvolupadors, així com una bona colla de correccions d'errors.

  • Més cobertura de la sintaxi de CSS per la creació de temes i millores en les transparències en els temes i fons
  • Millores a les dreceres de teclat entre diferents plataformes gràcies a l'ús de «Primari» en comptes de «Control»
  • S'ha afegit una primera versió bàsica d'esdeveniments tàctils (i la compatibilitat amb XInput 2.2): els ginys poden rebre esdeveniments tàctils si es connecten al senyal GtkWidget::touch-event. La GTK+ utilitza els esdeveniments tàctils per implementar el desplaçament cinètic a la GtkScrolledWindow i també al comportament compatible amb interaccions tàctils dels menús
  • S'ha afegit el desplaçament suau amb la nova direcció de desplaçament GDK_SCROLL_SMOOTH i la màscara d'esdeveniments nova GDK_SMOOTH_SCROLL_MASK. La gdk_event_get_scroll_deltas() proporciona les diferències de desplaçament.
  • Registre de la sessió: la GtkApplication permet rebre notificacions de sortida i de negociació (semblant al desfasat EggSMClient)
  • S'ha afegit compatibilitat amb els menús i les finestres a la GtkApplication, també per a Mac OS X

4.3. Clutter 1.10

La biblioteca de gràfics del GNOME per crear interfícies d'usuari accelerades per maquinari, la Clutter incorpora les millores següents:

  • Permet l'ús de diversos rerefons: la Clutter es pot compilar per tal que permeti l'ús de diverses plataformes decidint en temps d'execució el rerefons que s'utilitzarà.
  • El rerefons de GDK: la Clutter ja pot utilitzar la GDK, la biblioteca de finestres del sistema que també utilitza la GTK+.
  • Les entrades de text de contrasenya permeten l'ús de la pista de contrasenya: quan s'habilita, es mostrarà per un període de temps curt l'últim caràcter que s'ha introduït. D'aquesta manera es facilita l'entrada de contrasenyes i altres continguts ocults en plataformes on l'entrada de text és poc precisa (per exemple els teclats en pantalla).
  • S'utilitzen les mateixes definicions per el versionat de desfasaments a la GLib i la GTK+ (vegeu més amunt).
  • S'ha millorat la compatibilitat amb el Mac OS X i el Wayland.
  • S'ha creat una API de gràfics d'escena nova: la ClutterActor és ara l'única classe que conté la definició d'una escena dins d'una aplicació feta amb la Clutter. D'aquesta manera s'han desfasat la majoria de la interfície ClutterContainer, la ClutterGroup, la ClutterRectangle i la ClutterBox.
  • S'ha creat una API d'animació implícita nova per la ClutterActor.
  • S'ha creat la interfície ClutterContent nova amb dues implementacions: la Canvas pel dibuixat amb Cairo i la Image per dibuixar dades d'imatge. La interfície Content ja utilitza l'API de renderització d'objectes nova per pintar els continguts dels actors.
  • A les definicions d'interfície ClutterScript s'ha habilitat la possibilitat d'internacionalitzar els texts i d'utilitzar la GResource.
  • S'han afegit els modes de comptatge i de progrés a la classe Timeline.
  • S'ha millorat el rendiment dels efectes basats en GLSL que incorpora per defecte la Clutter.
  • Efecte de brillantor-contrast nou.

4.4. DConf

El rerefons per defecte del GNOME, el GSettings incorpora diverses millores:

  • El DConf ja pot utilitzar diverses bases de dades de configuracions. El format de perfil del dconf identifica explícitament les bases de dades dconf de l'usuari i del sistema, en comptes d'assumir que lqa primera línia especifica la base de dades de l'usuari. Els usuaris que vulguis compartir part del seu perfil de dconf entre diversos sistemes, com els que ho vulguin fer a través d'una carpeta personal controlada amb un sistema de control de versions, poden utilitzar aquesta novetat per llegir d'una base de dades en mode lectura compartida a més a més de la base de dades local de lectura i escriptura.
  • El DConf permet especificar els perfils de dconf amb un camí absolut a $DCONF_PROFILE i no només camins relatius a /etc/dconf/profiles/. Això permet que els usuaris puguin especificar un perfil en la seva pròpia carpeta personal, així com especificar més d'una base de dades.

4.5. Ús de les biblioteques obsoletes

S'ha continuat el procés de reemplaçament de tecnologies obsoletes per les seves successores.

  • Moltes aplicacions (entre elles el gdm, el gnome-control-center, els gnome-games, el gthumb, el gucharmap, el metacity, el mutter i el Rhythmbox) ja utilitzen el GSettings com a rerefons d'emmagatzematge en comptes del GConf. Pel mutter això significa que canvien algunes combinacions de tecles.
  • La libgoffice, la libgnomekbd i la libxklavier proporcionen introspecció de GObject que permet que l'API d'aquestes biblioteques estigui disponible automàticament a tot un ventall de llenguatges de programació i també en temps d'execució. En el mateix ordre de novetats, s'ha reescrit el gevice perquè utilitzi les vinculacions noves de Python basades en introspecció i deixi d'utilitzar les vinculacions estàtiques ja desfasades.
  • Molts paquets, (com ara el gnome-bluetooth, el gnome-control-center, el gnome-settings-daemon, el gnome-shell i el sound-juicer) s'han migrat de la dbus-glib a la GDBus i de la libunique a la G(tk)Application.

4.6. Actualitzacions diverses per als desenvolupadors

Altres millores a la plataforma GNOME en la seva versió 3.4 són:

  • El gestor de projectes de l'entorn integrat de desenvolupament Anjuta és molt més fàcil de fer servir i molt més potent. L'aplicació incorpora un diàleg nou de «Cerca als fitxers» que us permet cercar dins dels fitxers i filtrar-los ja sigui per directori o per tipus de fitxer. La cerca permet utilitzar expressions regulars i reemplaçar a tots els fitxers o només un subconjunt d'aquests. L'Anjuta també ha millorat la seva integració amb el dissenyador d'interfícies d'usuari Glade permetent que ara es puguin connectar automàticament els ginys amb el codi.
  • Moltes aplicacions (entre les quals el gnome-dictionary, el gnome-system-monitor i el transmageddon) proporcionen millores en l'ús entre diversos tipus d'escriptori gràcies a que segueixen l'especificació de directoris de freedesktop.org.
  • Els desenvolupadors que utilitzen l'editor de text gedit poden utilitzar el connector nou gedit-code-assistance que proporciona ajudes de programació pels llenguatges C, C++ i Objective-C gràcies a l'ús del clang i també proporciona ajudes de programació per Python.
  • El servidor de dades de l'Evolution fins ara baixava tots els missatges (vells) quan s'afegia un compte IMAP nou. Ara en canvi podeu definir que només baixi els missatges vells quan faci falta. Això permet estalviar ampla de banda i espai al disc. També ha rebut moltes millores a l'API de sincronització en quan al rendiment i la forma de treballar.
  • El mòdul pygtkcompat.py nou de la PyGObject proporciona compatibilitats per versions anteriors per facilitar l'ús de la ja desfasada PyGTK.
  • Per facilitar-vos la feina l'Empathy inclou una opció de «Envia-ho a pastebin» a la finestra de depuració.

5. Internacionalització

Gràcies als membres del projecte de traducció del GNOME d'arreu del món, el GNOME 3.4 s'ha traduït a més de 50 idiomes, i en molts casos també se n'han traduït els manuals d'usuari i d'administració.

Els idiomes disponibles són els següents:

  • Alemany
  • Anglès (US)
  • Anglès britànic
  • Assamès
  • Asturià
  • Basc
  • Bielorús
  • Búlgar
  • Català
  • Català (valencià)
  • Coreà
  • Danès
  • Eslovè
  • Espanyol
  • Estonià
  • Finès
  • Francès
  • Gallec
  • Grec
  • Gujarati
  • Hebreu
  • Hindi
  • Holandès
  • Hongarès
  • Indonesi
  • Italià
  • Japonès
  • Letó
  • Lituà
  • Macedoni
  • Noruec Bokmål
  • Polonès
  • Portuguès
  • Portuguès brasiler
  • Punjabi
  • Romanès
  • Rus
  • Serbi
  • Suec
  • Tai
  • Telugu
  • Turc
  • Txec
  • Tàmil
  • Ucraïnès
  • Uigur
  • Vietnamita
  • Xinès (Hong Kong)
  • Xinès (Taiwan)
  • Xinès (Xina)
  • Àrab

Molts altres idiomes estan força traduïts, amb més de la meitat dels texts traduïts.

Traduir un paquet de programari tan gran com el GNOME a un idioma nou pot ser una tasca aclaparadora, fins i tot per als equips de traducció més aplicats. En aquest llançament cal destacar l'equip de traducció al bielorús, que ha incrementat un 39% la cobertura de traducció respecte la versió 3.0. També s'ha de felicitar l'equip del khmer l'ha incrementat un 24% respecte la versió 3.2 i l'equip del macedoni per incrementar-lo un 21% respecte la versió 3.2.

Trobareu totes les estadístiques i més informació al lloc web de l'estat de les traduccions del GNOME.

6. Com obtenir el GNOME 3.4

Per instal·lar o actualitzar l'ordinador al GNOME 3.4, us recomanem que instal·leu els paquets oficials del vostre proveïdor o de la vostra distribució. El GNOME 3.4 estarà disponible ben aviat a les distribucions més conegudes i algunes ja n'ofereixen versions preliminars.

Si voleu provar el GNOME, podeu baixar-vos alguna de les imatges autònomes que podeu trobar a la pàgina Obteniu el GNOME.

Si us agraden els reptes, teniu paciència i voleu muntar el GNOME a partir del codi font, us recomanem que feu servir el JHBuild, que està dissenyat per muntar l'última versió del GNOME des del Git. Podeu utilitzar-lo per muntar el GNOME 3.4.x si utilitzeu el conjunt de mòduls (moduleset) gnome-3.4.

7. Fent camí cap al GNOME 3.6

La pròxima versió de la sèrie del GNOME 3 està prevista pel setembre de 2012. Ja hi ha planificades diverses funcions i millores de cara a la versió 3.6.

7.1. Canvis visibles per als usuaris

  • Es continuarà el treball en la integració perfecte de tots els components del sistema i en polir els petits detalls que faciliten la vida.

  • El Boxes ja va venint: una aplicació completament nova pel GNOME 3 que permet connectar-vos a màquines remotes així com també utilitzar màquines virtuals. Amb el GNOME 3.4 ja hi haurà una primera versió de proves, tot i així pot no venir per defecte en el vostre sistema.

    Figura 13Boxes
  • Es millorarà la presentació dels missatges en HTML de l'Evolution gràcies a l'ús de la WebKit en comptes de la GtkHtml.

7.2. Canvis en l'accessibilitat

  • Es continuarà millorant l'accessibilitat del GNOME Shell a través de l'Orca. De la mateixa manera es continuarà treballant per fer que l'Orca descrigui cada vegada millor la WebKit2GTK+.
  • L'ampliador del GNOME Shell afegirà més opcions per personalitzar la brillantor i el contrast.

7.3. Canvis orientats a desenvolupadors

  • El GNOME Shell permetrà que les aplicacions proporcionin proveïdors de cerques propis.
  • El Web potser utilitzarà la WebKitGtk+2.
  • La GTK+ està planificant de deixar d'implementar el comportament dels ginys en els gestors d'esdeveniments i, en canvi, utilitzar un model on els comportaments es puguin afegir als ginys com a objectes separats (com fa la Clutter).

8. Crèdits

Aquest text l'han redactat l'Allan Day, l'André Klapper i l'Olav Vitters amb l'ajuda de la comunitat del GNOME.

Aquest llançament no hauria estat possible sense l'inestimable esforç i dedicació de la comunitat del GNOME. Felicitats i moltes gràcies a tothom qui ha ajudat a fer-lo realitat.

Sou lliures de traduir aquestes notes de llançament a altres idiomes. Si voleu traduir-les al vostre idioma, poseu-vos en contacte amb el Projecte de traducció del GNOME.

Aquest document es distribueix segons les condicions de la llicència Creative Commons Sharealike 3.0. Copyright © The GNOME Project