Kommentarer till utgåvan GNOME 2.28

1. Introduktion

GNOME 2.28 är den senaste versionen av GNOME-skrivbordet: en populär skrivbordsmiljö för flera olika datorplattformar. GNOME:s fokus ligger på att det ska vara enkelt att använda, stabilitet och första klassens översättningar och hjälpmedelsstöd. GNOME är fri programvara och bygger på öppen källkod och tillhandahåller alla vanliga verktyg som datoranvändare förväntar sig från en modern datormiljö, såsom e-post, grupprogramvara, webbläsare, filhantering, multimedia och spel. GNOME tillhandahåller även en flexibel och kraftfull plattform för utveckling av programvara, både för skrivbordet och i mobila program.

Figur 1GNOME 2.28

GNOME-skrivbordet släpps var sjätte månad och innehåller många nya funktioner, förbättringar, felrättningar och översättningar. GNOME 2.28 fortsätter denna tradition. För att lära dig mer om GNOME och dess kvaliteter som utmärker det från andra skrivbordsmiljöer (såsom användbarhet, hjälpmedelsstöd, översättningar och frihet) så kan du besöka sidan About GNOME på vår webbplats.

Gå med oss idag och se vilken skillnad du kan göra.

GNOME 2.28 inkluderar alla förbättringar som har gjorts i GNOME 2.26 och tidigare. Du kan lära dig mer om ändringarna som skedde i GNOME 2.26 från dess kommentarer till utgåva.

2. Bli en GNOME-vän!

Under utvecklingscykeln för 2.26 så har GNOME Foundation även startat ett nytt program, Friends of GNOME. Nu kan fans och supportrar registrera sig för att hjälpa GNOME Foundation med återkommande donationer. Tack vare användarnas återkoppling under 2.28-cykeln så har nu Friends of GNOME-programmet stöd för möjligheten att välja det antal dollar som kan doneras per månad.

Friends of GNOME är ett sätt för individer att ge sitt stöd till GNOME-projektets uppdrag att tillhandahålla en fri skrivbordsmiljö baserad på öppen källkod för alla oavsett möjligheter. Utan någon direkt reklam eller liknande så har stiftelsen fått in över 20,000 dollar under 2009 från generösa individer. Dessa pengar har bidragit medel för hackfester, lokala event och program som i sin tur har gett GNOME-projektet möjlighet att skapa en översatt, hjälpmedelsanpassad och lättanvänd skrivbordsprogramvara för både traditionella skrivbord och för mobila enheter.

Hoppa över till webbsidan Friends of GNOME.

3. Vad är nytt för användarna

GNOME-projektets fokus på användare och användbarhet fortsätter i GNOME 2.28 med dess hundratals felrättningar och användarbegärda förbättringar. Det stora antalet förbättringar gör det omöjligt att lista varje gjord ändring och förbättringar men dessa kommentarer försöker att informera om några av de mest intressanta, användarorienterade funktionerna i denna utgåva.

3.1. Inga mer trådar och kablar

GNOME 2.28 inkluderar den första utgåvan av modulen GNOME Bluetooth för att hjälpa användare att hantera sina Bluetooth-enheter. GNOME Bluetooth har stöd för hundratals Bluetooth-enheter, inklusive möss, tangentbord och headset. GNOME Bluetooth inkluderar PulseAudio-integration för Bluetooth-headset och hörlurar.

GNOME Bluetooth inkluderar även stöd för internetanslutning via din mobiltelefon. Efter att du har parat ihop din mobiltelefon med GNOME Bluetooth så kommer Nätverkshanterare att inkludera möjligheten för internetåtkomst via din mobiltelefon.

Figur 2GNOME Bluetooth

3.2. Mät din tid bättre

Panelprogrammet Tidmätare, som hjälper dig att mäta din tid och uppgifter, inkluderar ett antal nya förbättringar.

En helt ny översiktsskärm finns nu inkluderad som sammanfogar kategorin och periodgrafer för att presentera en renare översikt för användaren. Färger används också för första gången vilket gör det enklare att visa tidsproportionerna som används för att färdigställa uppgifter.

Andra funktionsuppdateringar inkluderar förbättrat stöd för automatisk komplettering, vilket låter dig uppdatera starttiden direkt, förbättrat stöd för de som arbetar sent på natten, samt möjligheten att lägga till tidigare uppgifter som har färdigställts. Till sist, exportfunktionaliteten har fått ett antal förbättringar, inklusive möjligheten att filtrera aktiviteter efter kategori och datum före exporten, samt nya enkla exporttyper: iCal för att importera till Evolution, Google Kalender och andra klienter, XML samt TSV (tabulatorseparerade värden), som fungerar bra med kalkylprogram.

Figur 3Tidmätare

3.3. Snabbmeddelandeklienten Empathy

GNOME:s program för snabbmeddelanden och kommunikation, Empathy, byggt på kommunikationsramverket Telepathy, har fått ett antal nya och viktiga funktioner för att hjälpa användare att kommunicera.

Kontaktlistan har förbättrats på ett flertal sätt. Du kan ange din status direkt genom att skriva in den som text, eller ställa in den från en tidigare status. Omorganisering av dina kontakter har gjorts så enkel som att dra och släppa en kontakt för att flytta den, istället för att kopiera den. En Visa-meny har nu inkluderats, vilken ger dig snabb åtkomst till att sortera kontaktera, visa frånkopplade kontakter och för att ändra storleksinställningar för din kontaktlista.

Figur 4Empathy-kontakter

Konversatonsdialogen har nu stöd för nya teman, inklusive Adium-meddelandestilar. "Användare" i användarlistan har nu ett verktygstips; användarlistan i chattrum kan döljas; Kontakt-menyn har tagits bort från Konversation-menyn; och om ditt namn nämns i ett chattrum eller konversation så kommer flikens text att bli rödfärgad.

Ljud- och videochattar kan nu ske i helskärmsläge, och om en kontakt inte har en kamera så kommer deras avatar att visas. En återuppringningsfunktion har lagts till, vilket gör det enklare att återkoppla till någon.

Användare kan nu dela sitt skrivbord med Empathy-kontakter med hjälp av GNOME:s fjärrskrivbordsklient, Vino.

Stöd för geografiska platser med hjälp av Geoclue har lagts till för XMPP-kontakter, såsom Jabber och Google Talk. Du kan visa en kontakts geografiska plats genom att dra muspekaren över deras kontaktnamn i kontaktlistan, i informationsdialogrutan eller i kartvyn. Empathy har även stöd för ett mindre träffsäkert läge för användare som vill ha ökad integritet. Användare med Google Talk kan visa en kontakts plats, men kan inte publicera sin egna plats eftersom Google inte använder PEP.

Empathy inkluderar även helt ny dokumentation som fokuserat på att hjälpa användare att lära sig hur man genomföra specifika funktioner i Empathy.

3.4. Webbläsaren Epiphany

GNOME:s webbläsare, Epiphany, har växlat till Webkit från Gecko för sin renderingsmotor. Med undantaget för vissa prestandaförbättringar så ska denna ändring vara osynlig. På lång sikt så finns det stora fördelar med bytet till WebKit för användarna. Bytet till WebKit rättar även ett antal gamla fel i Epiphany som berodde på den gamla Gecko-baserade bakänden. Du uppmuntras att testa den nya versionen för att se om de gamla problemen har lösts.

Ett fel som användare kan uppleva i Epiphany på grund av bytet till Webkit, är problemet att inte kunna spara inloggningsnamn och lösenord i formulär. Detta fel kommer att rättas till under utvecklingen av 2.30.

3.5. Förbättringar i mediaspelare

DVD-uppspelning i GNOME:s Mediaspelare har förbättrats med möjligheten att navigera i DVD-menyer och återuppta uppspelningen från senaste positionen. Insticksmodulen för YouTube har även fått förbättrad hastighet.

3.6. Säg omelett!

Cheese, ett webbkamerabås och videoprogram, innehåller ett flertal förbättringar. Cheese har fått ett uppdaterat användargränssnitt och har lagt till ett "Multipelt"-läge för att ta flera bilder på en gång. Du kan välja antalet bilder som Cheese ska ta och tidsfördröjningen mellan bilderna. Cheese har även möjlighet att manuellt ta en bild med webbkamerans avtryckarknapp.

Användargränssnittet i Cheese har även optimerats för mindre skärmar, såsom ultraportabla datorer, genom att flytta miniatyrbildsraden till höger. Nedanstående skärmbild visar Cheese i dess nya breda läge som är optimerat för ultraportabla datorer och som använder Multipelt läge.

Figur 5Bredbildsläge för ultraportabla datorer

För att lära dig mer om Cheese, se här!

3.7. Kommentera dina PDF-filer

Dokumentvisaren Evince har fått en funktion för att redigera och spara textkommentarer som har en popupruta associerad med sig. Evince kan nu även återställa dokument som visades när en programkrasch inträffade.

Evince har även porterats till och finns tillgängligt för Microsoft Windows®-plattformar.

3.8. Tona in och ut

GNOME-volymkontroll har fått möjligheten att ge dig kontrollen över en subwoofer och kanaltoning. Nytt är även att ändringar börja gäller direkt när inställningarna ändras.

Figur 6Stöd för subwoofer och toning

3.9. Men vänta, det finns mer...

Såväl som stora ändringar så finns det även lite olika mindre tillägg och justeringar som händer i varje utgåva av GNOME.

  • GNOME:s menyer och knappar har standardiserats för alla program till att inte visa ikoner som standard. Menyobjekt med dynamiska objekt, inklusive program, filer eller bokmärken, samt enheter är undantaget och kan visas en ikon. Denna ändring kommer att standardisera utseendet och känslan för menyer och presentera ett renare och enklare gränssnitt för användarna.
  • Tomboy-anteckningar har flyttat platsen för lagrade anteckningar och konfigurationsfiler för att vara standardiserad enligt Freedesktop.org:s specifikationer.
  • GNOME-strömhanterare har nu stöd för bärbara datorer som har flera batterier och har fått stöd för nedvarvning av hårddiskar via DeviceKit.
  • GTK+ utskriftsbakändar för fil och lpr har nu stöd för att skriva ut flera sidor per ark.
  • Gedit har porterats till Mac OS® X.
  • Textrenderingen har förbättrats i Pango med hjälp av en ny OpenType-motor, vilken använder mindre minne och har förbättrat stöd för trasiga typsnitt.
  • På grund av förbättringar i VTE så kommer de som använder GNOME-terminal att märka att mycket mindre minne används.
  • Brasero, GNOME:s cd/dvd-brännarprogram, har nu stöd för möjligheten att bränna data över flera skivor och har fått en grafisk visningsfunktion för att visa utrymme som används på skivorna innan de bränns.

4. Vad är nytt inom hjälpmedel

GNOME har en passion för att göra programvara tillgänglig för alla, inklusive användare och utvecklare med funktionshinder som kan göra det svårare att använda sina datorer. För att hjälpa till att lösa det så skapades GNOME Accessibility Project och ett hjälpmedelsramverk som nu är en standard på fria skrivbordsmiljöer.

GNOME 2.28 fortsätter att bygga på dess tidigare hjälpmedelsfunktioner med ett flertal förbättringar.

4.1. Skärmläsaren Orca

Skärmläsaren Orca har fått sig en rejäl duning för att minska antal programfel och förbättrad prestanda, med över 140 programfel rättade för GNOME 2.28. Några av dessa förbättringar inkluderar:

  • nytt stöd för olika "informationsnivåer" för förloppsmätare för att tillåta att du kontrollerar huruvida uppdateringar av förloppsmätaren ska läsas upp även om förloppsmätaren inte är i det aktiva fönstret
  • möjligheten att förflytta muspekaren utan att genomföra ett klick
  • stöd för muspekare över objekt, inklusive möjligheten att interagera med ett objekt som visas när muspekaren är över ett objekt
  • presentation av felstavade ord när text redigeras
  • fullständigt omskrivna generatorer för tal och punktskrift, nu med möjligheten att spela upp ljud i talgeneratorn

4.2. Hjälpmedelsstöd i WebKit

Avsevärt stora insatser har gjorts för att förbättra hjälpmedelsstödet i WebKit, speciellt tillägget för markörnavigering och den initiala implementationen av Atks hjälpmedelsfunktion för textgränssnitt. När textgränssnittet har implementerats till fullo så kommer användare att kunna komma åt innehåll utan att använda muspekaren och få det presenterat till dem i tal och/eller punktskrift via skärmläsaren Orca.

5. Vad är nytt för utvecklare

Följande ändringar är viktiga för utvecklare som använder GNOME 2.28 som utvecklingsplattform. Om du inte är intresserad av ändringar för utvecklare så kan du hoppa vidare till Avsnitt 6 ― Internationalisering.

Såväl som GNOME-skrivbordet så är GNOME 2.28 den senaste utgåvan för GNOME:s utvecklingsplattform, en uppsättning av API- och ABI-stabila bibliotek tillgängliga under GNU LGPL-licensen som kan användas för utveckling av program för flera olika plattformar.

Korrigering av användning av föråldrade bibliotek

I och med GNOME 3.0 så kommer olika föråldrade delar av GNOME att tas bort. Dessa föråldrade komponenter inkluderar bibliotek såsom libart_lgpl, libbonobo, libbonoboui, libglade, libgnome, libgnomecanvas libgnomeprint, libgnomeprintui, libgnomeui och libgnomevfs. För program som levereras som en del av GNOME-skrivbordet har ett antal upprensningsaktiviteter genomförts för att försäkra att ingen föråldrad källkod används. Detta kommer att försäkra en mjuk övergång till GNOME 3.0.

Utvecklare bör nog följa detta exempel i deras egna program också. Ytterligare, för alla utvecklare (eller potentiella utvecklare) som önskar att hjälpa oss, ta en titt på wikisidan GNOME goals för att se olika uppgifter som ännu inte har färdigställts. En automatiskt skapad och uppdaterad statusöversikt över återstående arbete med moduler som stöds av byggverktyget jhbuild kan hittas här.

5.1. Plattformsupprensning

Stora insatser har gjorts för att ta bort föråldrade moduler och funktionalitet på vägen mot GNOME 3.0.

I GNOME 2.28 så finns det inte längre några program som är beroende av esound, libgnomevfs, libgnomeprint eller libgnomeprintui.

Andra förbättringar i GNOME-plattformen i GNOME 2.28 inkluderar:

  • Ett beroende för libart_lgpl togs bort från två moduler (eog och gtkhtml).
  • Ett beroende för libbonobo(ui) togs bort från fem moduler (gnome-control-center, gcalctool, gnome-media, gtkhtml och accerciser).
  • Ett beroende för libglade togs bort från 28 moduler (accerciser, alacarte, gnome-control-center, dasher, empathy, gcalctool, gnome-games, gnome-netstatus, gnome-nettool, gnome-mag, gnome-menus, gnome-panel, gnome-power-manager, gnome-screensaver, gnome-session, gnome-settings-daemon, gnome-system-tools, gnome-utils, gtkhtml, hamster-applet, libgnomekbd, orca, pessulus, seahorse, vino, vinagre, yelp och zenity).
  • Ett beroende för libgnome togs bort från 14 moduler (anjuta, gnome-control-center, dasher, evolution-webcal, gconf, gdl, gdm, gnome-desktop, gnome-media, gnome-system-tools, gok, gtkhtml, vino och yelp).
  • Ett beroende för libgnomecanvas togs bort från tre moduler (anjuta, gtkhtml och zenity).
  • Ett beroende för libgnomeprint(ui) togs bort från en modul (gnome-games).
  • Ett beroende för libgnomeui togs bort från 16 moduler (anjuta, gnome-control-center, dasher, deskbar-applet, gnome-mag, gnome-media, gnome-settings-daemon, gnome-system-tools, gnome-utils, gok, gtkhtml, hamster-applet, nautilus, orca, vino och yelp).
  • Ett beroende för libgnomevfs togs bort från tre moduler (dasher, gnome-mag och gnome-utils).
  • Många moduler tillhandahåller nu en finare och renare byggutskrift när de kompileras med AM_SILENT_RULES eller Shave. För mer information, se http://live.gnome.org/GnomeGoals/NicerBuilds.
  • Några moduler har börjat använda GIntrospection — se http://live.gnome.org/GnomeGoals/AddGObjectIntrospectionSupport för mer information.

Många program har också tagit bort användningen av föråldrade och utfasade GTK+ och GLib-symboler och har tillämpat den nya policyn till att endast inkludera toppnivå-headers för GTK+ och GLib.

5.2. GTK+ 2.18

GTK+ 2.18 är den senaste utgåvan av verktygslådan GTK+, som är hjärtat i GNOME. GTK+ 2.18 inkluderar nya funktioner för utvecklare, såväl som massiv felrättning och husstädning för kommande GTK+ 3.0.

Filväljaren har fått ett antal förbättringar. Den kommer nu ihåg dess sorteringstillstånd och har bättre standardvärden, såsom att dölja säkerhetskopior och visa kolumnen Storlek. Den har även förbättrad ellipsering i sökvägsraden.

GTK+ har också fått ett antal andra förbättringar, bland annat:

  • GtkEntry-widgetar kan nu även användas för att visa en förloppsmätare.
  • GtkEntry har fått en model-view-separation.
  • GtkLabel kan visa inbäddade URI:er.
  • Utskrifter har nu stöd för utskrifter av ett val.
  • Sidkonfigurationskontroller kan nu inbäddas i utskriftsdialogrutan.
  • Statusikoner har fått en titelegenskap för förbättrat hjälpmedelsstöd.
  • En ny widget, GtkInfoBar, har lagts till för att visa meddelanden i huvudfönstret istället för i en dialogruta.
  • GTK kan kompileras med en modern version av automake (automake 1.7 behövs inte längre) och i tyst läge med kommandot "make V=0".

5.3. GLib

GNIO har sammanfogats in i GIO, och API:er är nu inkluderade för att fungera med IPv4- och IPv6-adresser, uppslag av värdnamn, omvända IP-uppslag, lågnivåsuttag (socket I/O), samt arbeta med nätverksanslutning och -tjänster.

GArray, GMappedFile och GTree är nu referensräknade.

Main-loopen har stöd för standardkontexter per-thread.

Stöd har lagts till för läs-skriv-åtkomst med GIOStream och dess underklasser.

GLib har nu även inkluderat stöd för per-file-metadata.

5.4. GNOME-dokumentation

Stöd för Mallard, det nya GNOME Documentation XML-språket, har lagts till i Yelp och gnome-doc-utils.

För dokumentationsförfattare så finns nu Mallard, ett komplett XML-markupspråk som är designat uttryckligen för ämnesorienterad hjälp, med en enklare inlärningskurva än Docbook.

Hjälpen för Empathy är den första GNOME-dokumentationen som skrivits i Mallard, och är även den första dokumentationen att flytta över till licensen Creative Commons Share-Alike 3.0, som all GNOME-dokumentation kommer att flyttas över till i framtiden.

5.5. GNOME Bluetooth

Stöd för insticksmoduler har lagts till och finns tillgängligt under enhetskonfigurationen, vilket ger stöd åt GNOME-program att använda Bluetooth-enheter.

Moderna widgetar för val av Bluetooth-enhet, inklusive en knapp och väljare, har lagts till.

5.6. Webbläsaren Epiphany

Med Epiphanys byte till Webkit så finns ett antal förbättringar tillgängliga för utvecklare i Epiphany.

WebKitGTK+ inkluderar extremt snabb behandling av Javascript, ett mindre fotavtryck, ett GObject-API samt en inbyggd webbinspektör. Epiphany inkluderar även nytt stöd för Seed-utökningar (JavaScript) och med detta så har stöd för Python tagits bort.

Epiphany använder även libsoup för dess HTTP-implementation, och proxyservrar fungerar nu på samma sätt över hela GNOME. Saknade funktioner i libsoup inkluderar HTTP-cache och teckenkodning för innehåll.

Och till sist, sammanhangsmenyn i webbvyn är inte anpassningsbar för Epiphany än, standardvyn för WebKit används dock.

5.7. Panelprogrammet Tidmätare

Alla funktioner finns nu tillgängliga via ett introspektabelt D-Bus-API.

5.8. GNOME-Media

GNOME-Media har tagit bort stöd för vumeter, CDDB och GNOME-CD.

5.9. Totem

Bakänden för xine-lib togs bort från Totem och ett asynkront tolkande API lades till.

5.10. Vinagre

Vinagre, GNOME:s fjärrskrivbordsklient, har fått ett nytt instickssystem. Stöd för nya protokoll är så enkelt som att skriva en insticksmodul för Vinagre. Nya insticksmoduler för Vinagre inkluderar VNC och SSH.

5.11. Brasero

Brasero har separerat dess bibliotek och verktyg till libbrasero-burn och libbrasero-utils.

6. Internationalisering

Tack vare medlemmarna av det världsomspännande GNOME Translation Project så kan GNOME 2.28 erbjuda stöd för 50 olika språk som har minst 80 procent av strängarna översatta, inklusive handböcker för användare och administration på många språk.

Språk som stöds:

  • Arabiska
  • Assamesiska
  • Baskiska
  • Bengali
  • Bengali (Indien)
  • Brasiliansk portugisiska
  • Bulgariska
  • Danska
  • Engelska (amerikansk, brittisk, kanadensisk)
  • Estniska
  • Finska
  • Franska
  • Galiciska
  • Grekiska
  • Gujarati
  • Hebreiska
  • Hindi
  • Italienska
  • Japanska
  • Kannada
  • Katalanska
  • Katalanska (Valenciska)
  • Kinesiska (Hong Kong)
  • Kinesiska (Kina)
  • Kinesiska (Taiwan)
  • Koreanska
  • Litauiska
  • Makedonska
  • Malayalam
  • Marathi
  • Nederländska
  • Norska (bokmål)
  • Norska (nynorsk)
  • Oriya
  • Polska
  • Portugisiska
  • Punjabi
  • Rumänska
  • Ryska
  • Serbiska
  • Slovenska
  • Spanska
  • Svenska
  • Tamil
  • Telugu
  • Thailändska
  • Tjeckiska
  • Turkiska
  • Tyska
  • Ukrainska
  • Ungerska
  • Vietnamesiska

Många andra språk stöds delvis, som har mer än hälften av sina strängar översatta.

Översättning av ett programpaket så stort som GNOME till ett nytt språk kan vara en överväldigande uppgift även för den mest dedicerade översättningsgruppen. I denna utgåva har språkgruppen för Bengali arbetat hårdare än någon annan och ökat deras översättningar med mer än 25 punkter och har nu översatt 83% av användargränssnittet. Språkgrupperna för keltiska, breton och serbiska gratuleras också eftersom de har ökat sin översättningsstatus med 10 punkter eller mer.

Detaljerad statistik och mer information finns tillgängligt på GNOME:s statussida för översättningar.

7. Installera GNOME

Du kan prova GNOME 2.28 med en LiveCD, vilken innehåller all programvara som inkluderas i GNOME 2.28 på en enda cd-skiva. Du kan starta upp din dator direkt från LiveCD-skivan utan att behöva installera någonting. LiveCD-skivan kan hämtas från GNOME:s BitTorrent-sida.

För att installera eller uppgradera din dator till GNOME 2.28 så rekommenderar vi att du installerar de officiella paketen från din leverantör eller distribution. Populära distributioner kommer att göra GNOME 2.28 tillgängligt mycket snart och några har redan utvecklingsversioner med GNOME 2.28 tillgängliga. Du kan få en lista över distributioner som levererar GNOME och upptäcka de senaste versionerna som de levererar på vår webbsida Get Footware.

Om du är modig och tålamodig och vill bygga GNOME från källkoden så rekommenderar vi att du använder JHBuild, som är designad för att bygga senaste GNOME från Git. Du kan använda JHBuild för att bygga GNOME 2.28.x genom att använda moduluppsättningen gnome-2.28.

Vi rekommenderar starkt att man använder JHBuild även om det är möjligt att bygga GNOME direkt från utgåvornas tar-arkiv.

8. Se fram emot GNOME 2.30

Utvecklingen slutar inte i och med GNOME 2.28. Arbetet har redan påbörjats för GNOME 2.30, som kommer att lanseras exakt sex månader efter 2.28.

Det slutgiltiga beslutet huruvida GNOME 2.30 (att släppas i mars 2010) eller GNOME 2.32 (schemlagt för september 2010) kommer att bli GNOME 3.0 kommer att annonseras tidigt i november 2009. Detta beslut kommer att baseras på förloppet för de nya och aktuella GNOME-programmen och biblioteken och deras inverkan på hjälpmedelsstödet, stabilitet och användbarhet.

GNOME 2.30 kommer att fortsätta att tillhandahåll skrivbordsplattformen och programmen som det alltid har gjort, och kommer även att möjligtvis innehålla ett nytt användargränssnitt i och med GNOME-skal och GNOME-aktivitetsjournal, vilket enkelt hjälper dig att bläddra och hitta filer på din dator. För utvecklare så föråldrar GNOME 2.30 ett antal gamla bibliotek.

En förhandsvisning av GNOME-skal finns tillgänglig i 2.28 och finns tillgänglig för hämtning. GNOME-skal innehåller ett innovativt nytt användargränssnitt som använder kraften för ett composite-aktiverat skrivbord. GNOME-skal gör det enkelt att lägga till ytterligare arbetsytor, starta ofta använda program samt att komma åt dina mest använda filer och dokument.

Figur 7GNOME-skal

GNOME-aktivitetsjournal är ett verktyg för att enkelt bläddra och hitta filer på din dator. Det håller en kronologisk journal över all filaktivitet och har stöd för att tagga och etablera relationer mellan grupperingar av filer. GNOME-aktivitetsjournal är det grafiska användargränssnittet för Zeitgeist, motorn som spårar all aktivitet på skrivbordet och har stöd för att tagga och bokmärka objekt.

Tomboy Online är också schemalagt för GNOME 2.30 och kommer att låta användare att synkronisera och komma åt deras Tomboy-anteckningar via webben.

GNOME:s roadmap innehåller utvecklarnas planer för nästa utgåva, GNOME 2.30 releaseschema gavs ut tidigare i år och finns tillgänglig på GNOME:s wiki.

9. Tack till

Dessa kommentarer till utgåvan sammanställdes av Paul Cutler med hjälp från GNOME-gemenskapen. Översättningen till svenska gjordes av Daniel Nylander från svenska översättningsgruppen. På gemenskapens vägnar så tackar vi varmt våra utvecklare och bidragsgivare som har gjort denna utgåva av GNOME möjlig.

Detta verk kan fritt översättas till valfritt språk. Om du vill översätta det till ditt språk så kontakta GNOME:s översättningsprojekt.