Gnome 2.28-aankondiging

1. Introductie

Gnome 2.28 is de nieuwste versie van de Gnome-werkomgeving: een populaire, multi-platform werkomgeving voor uw computer. Bij Gnome draait alles om gebruiksgemak, stabiliteit en eersteklas ondersteuning voor internationalisatie en toegankelijkheid. Aangezien het gebaseerd is op vrije- en opensource-software, bevat Gnome alle algemene software die een computergebruiker tegenwoordig mag verwachten, zoals e-mail, groupware, een webbrowser, bestandsbeheer, multimedia en spelletjes. Daarnaast biedt Gnome een flexibel en krachtig platform voor het ontwikkelen van bureaubladtoepassingen, zowel voor de personal computer als voor mobiele apparaten.

Figuur 1Gnome 2.28

Elke zes maanden wordt er een nieuwe versie van de Gnome-werkomgeving uitgebracht met veel nieuwe mogelijkheden, verbeteringen, opgeloste foutjes en vertalingen. Gnome 2.28 zet deze traditie voort. Voor meer informatie over Gnome en de kwaliteiten die het onderscheiden van andere werkomgevingen voor de computer (zoals bijvoorbeeld gebruiksvriendelijkheid, toegankelijkheid, internationalisatie en vrijheid) kunt u terecht op de pagina Over Gnome op onze website.

Doe ook met ons mee en zie wat u voor Gnome kunt betekenen!

Gnome 2.28 bevat alle verbeteringen die in Gnome 2.26 en eerdere versies zijn gemaakt. U kunt meer lezen over de wijzigingen die voor Gnome 2.26 zijn gemaakt in de Gnome 2.26-aankondiging.

2. Gnome Documentatieproject

Op weg naar versie 2.26 heeft de Gnome Foundation ook een nieuwe Friends of Gnome-programma gestart. Donateurs kunnen zich opgeven om de Gnome Foundation te helpen met herhaalde donaties. Dankzij feedback van gebruikers tijdens de ontwikkeling van 2.28, is het in het Friends of Gnome-programma nu mogelijk om te kiezen welk bedrag maandelijks aan dollars wordt gegeven.

Friends of Gnome is een manier voor mensen om het Gnome-project te steunen in haar missie om een vrije en open source-werkomgeving voor iedereen te bieden, ongeacht hun vaardigheden. Zonder advertentiecampagnes heeft de stichting in 2009 meer dan 20.000 dollar ontvangen van gulle personen. Dit geld heeft bijgedragen aan de fondsen voor ontwikkelaarsbijeenkomsten, lokale evenementen en programma’s. Deze hebben het voor het Gnome-project mogelijk gemaakt om een geïnternationaliseerde, toegankelijke en gemakkelijk te gebruiken werkomgeving te maken voor zowel traditionele personal computers als mobiele apparaten.

Ga naar de Friends of Gnome-website

3. Nieuws voor gebruikers

Ook in Gnome 2.28 staat de gebruiker en het gebruiksgemak weer centraal. Er zijn honderden problemen opgelost en door gebruikers aangedragen suggesties doorgevoerd. Het grote aantal verbeteringen maakt het onmogelijk om alle details uiteen te zetten, maar we hopen de meest opvallende gebruiksgerelateerde verbeteringen onder de aandacht te brengen.

3.1. Knip de kabels los

Gnome 2.28 bevat de eerste uitgave van de Gnome Bluetooth-module die gebruikers helpt bij het beheren van hun Bluetooth-apparaten. Gnome Bluetooth ondersteunt honderden apparaten, waaronder muizen, toetsenborden en headsets. Gnome Bluetooth is geïntegreerd met PulseAudio voor Bluetooth-headsets en -hoofdtelefoons.

Gnome Bluetooth biedt ook ondersteuning voor internettoegang via uw mobiele telefoon. Nadat uw mobiele telefoon via Gnome Bluetooth is toegevoegd, biedt Network Manager de mogelijkheid om uw mobiele telefoon te gebruiken voor internettoegang.

Figuur 2Gnome Bluetooth

3.2. Houd uw tijd beter bij

De Tijdsregistratie-applet, die u helpt bij het bijhouden van uw tijd en taken, heeft een aantal verbeteringen gekregen.

Er is nu een nieuwe overzichtsweergave, die de categorie-en tijdsgrafieken samenvoegt om een duidelijker overzicht te geven. Ook worden voor het eerst kleuren gebruikt, die het makkelijk maken om te zien hoeveel tijd taken in verhouding kosten.

Andere bijgewerkte functies zijn onder andere ondersteuning voor automatisch aanvullen, waardoor u de begintijd elk moment kunt veranderen, verbeterde ondersteuning voor laatwerkers en de mogelijkheid om eerder afgemaakte taken toe te voegen. Ten slotte heeft de exporteerfunctionaliteit een aantal verbeteringen, waaronder de mogelijkheid om activiteiten te filteren op basis van categorie en datum, en nieuwe eenvoudige exporteertypes: iCal om te importeren in Evolution, Google Agenda en andere programma’s, XML, en TSV (tabseparated values), dat goed werkt in spreadsheets.

Figuur 3Tijdregistratie

3.3. Empathy instant messenger

Gnome’s instant messaging- en communicatietoepassing, Empathy, dat gebouwd is op het Telepathy-communicatieraamwerk, heeft een aantal nieuwe en belangrijke functies om gebruikers te helpen communiceren.

De contactenlijst is verbeterd op een aantal manieren. U kunt uw status direct instellen door deze als tekst in te voeren, of u kunt kiezen voor een eerder ingestelde status. Het is nu eenvoudiger om de contactenlijst te herorganiseren, doordat klikken-en-slepen een contactpersoon verplaatst in plaats van kopieert. Er is een Beeld-menu toegevoegd dat snelle toegang geeft tot het sorteren van contactpersonen, het bekijken van offline contactpersonen en het veranderen van de grootte van de lijst.

Figuur 4Contacten in Empathy

Het gespreksdialoogvenster heeft nu ondersteuning voor nieuwe thema’s, waaronder berichtstijlen van Adium. Gebruikers in de gebruikerslijst hebben nu een tooltip; de gebruikerslijst in chatruimtes kan worden verborgen; het menu Contactpersoon is verwijderd van het menu Gesprek; en als uw naam wordt genoemd in een chatruimte of gesprek, zal de tekst van dat tabblad rood worden.

Audio- en videogesprekken kunnen nu op volledig scherm worden getoond, en als van contactpersonen die geen video hebben, worden de avatars getoond. Ook is een terugbelfunctie toegevoegd die het makkelijker maakt om opnieuw verbinding te maken.

Gebruikers kunnen nu hun bureaublad delen met contactpersonen in Empathy via Werkplek op afstand.

Ondersteuning voor geolocatie met behulp van Geoclue is toegevoegd voor contactpersonen via XMPP, zoals die op Jabber en Google talk. U kunt de locatie van een contactpersoon zien door de muiscursor over zijn of haar naam te houden in de contactenlijst, in het informatiedialoogvenster of in de Kaartweergave. Empathy biedt ook ondersteuning voor een verminderde nauwkeurigheidsmodus voor gebruikers die meer privacy wensen. Gebruikers van Google Talk kunnen de locatie van een contactpersoon bekijken, maar niet hun eigen locatie publiceren omdat Google niet PEP gebruikt.

Empathy bevat ook volledig vernieuwde documentatie, gericht op het helpen van gebruikers om te leren hoe bepaalde taken in Empathy worden uitgevoerd.

3.4. De webbrowser Epiphany

De Gnome-webbrowser Epiphany is overgegaan van Gecko naar WebKit als weergavekern. Enkele prestatieverbeteringen uitgezonderd zou deze verandering onzichtbaar moeten zijn. Op de lange termijn zal de overgang naar WebKit belangrijke voordelen bieden voor gebruikers van Epiphany. Ook zijn hiermee een aantal lang openstaande problemen in Epiphany opgelost die werden veroorzaakt door de oude op Gecko gebaseerde backend. U wordt aangemoedigd om deze nieuwe versie te proberen, om na te gaan of uw oude problemen zijn opgelost.

Een probleem dat gebruikers van Epiphany zouden kunnen meemaken, is dat het niet mogelijk is om gebruikersnamen en wachtwoorden op te slaan in formulieren. Deze bug zal worden opgelost voor het verschijnen van 2.30.

3.5. Verbeteringen in de mediaspeler

Het afspelen van dvd’s in Gnome’s Mediaspeler is verbeterd met de mogelijkheid om te navigeren in dvd-menu’s en het afspelen te hervatten vanaf de meest recente positie. De plugin voor YouTube is ook sneller gemaakt.

3.6. Lachen naar het vogeltje

Cheese, een toepassing voor het maken foto’s en video’s via de webcam, heeft meerdere verbeteringen. Cheese heeft een vernieuwde gebruikersinterface, en bevat een ‘burst’-modus die meerdere foto’s achter elkaar maakt. U kunt instellen hoeveel foto’s Cheese moet maken en hoeveel tijd er tussen twee foto’s moet zitten. Cheese maakt het ook mogelijk om handmatig een foto te maken met een knop op de webcam.

Ook is de gebruikersinterface van Cheese geoptimaliseerd voor kleinere monitoren, zoals die van netbooks, door de voorbeeldweergavebalk naar rechts te verplaatsen. Onderstaand schermafdruk toont Cheese in deze nieuwe breedbeeldmodus voor netbooks, met de ‘burst’-functie.

Figuur 5Breedbeeldmodus voor netbooks

Laat u rondleiden om meer over Cheese te leren!

3.7. Uw PDFs annoteren

De documentenviewer Evince heeft de nieuwe mogelijkheid om aantekeningen te bewerken en op te slaan in popup-vensters. Ook herstelt Evince nu bekeken documenten na een crash.

Evince is nu ook beschikbaar voor Microsoft Windows®-platformen.

3.8. In- en uitfaden

Gnome’s Volumeregeling biedt nu de mogelijkheid om een subwoofer en kanaal-fading in te stellen. Ook nieuw is dat veranderde instellingen meteen worden toegepast.

Figuur 6Subwoofer- en fade-ondersteuning

3.9. Maar wacht, er is nog meer…

Naast grote veranderingen zijn er ook een hoop kleine aanvullingen en aanpassingen die in elke nieuwe versie van Gnome worden toegevoegd.

  • Menu’s en knoppen in Gnome zijn gestandaardiseerd in alle toepassingen om standaard geen pictogrammen weer te geven. Uitzonderingen zijn menu-items met dynamische objecten, waaronder toepassingen, bestanden of bladwijzers en apparaten. Deze kunnen een icoon weergeven. Deze verandering standaardiseert het uiterlijk van menu’s en zorgt voor een netter gebruiksoppervlak.
  • Tomboy notities heeft de locatie van opgeslagen notities en configuratie-bestanden verplaatst om te voldoen aan specificaties van Freedesktop.org.
  • Gnome’s Energiebeheer heeft nu ondersteuning voor laptops met meerdere batterijen en heeft spindown-ondersteuning voor DeviceKit-schijven.
  • De GTK+-bestands- en lpr-printerbackends maken het mogelijk om meerdere pagina’s per vel te printen.
  • Gedit werkt nu ook op Mac OS® X.
  • Tekstweergave is verbeterd in Pango dankzij een nieuwe OpenType-motor, die minder geheugen gebruikt en beter omgaat met kapotte lettertypen.
  • Dankzij verbeteringen in VTE zullen gebruikers van Gnome Terminal merken dat het programma veel minder geheugen gebruikt.
  • Brasero, de cd/dvd-brander van Gnome, maakt het nu mogelijk om data te branden over meerdere schijven en toont voor het branden een nieuwe grafische weergave van gebruikte ruimte.

4. Nieuws over toegankelijkheid

Gnome heeft een passie voor het geschikt maken van software voor iedereen, onder andere voor gebruikers en ontwikkelaars met een beperking. Hierdoor is het voor hen moeilijker om een computer te gebruiken. Om hen te helpen heeft Gnome het Gnome Toegankelijkheidsproject opgezet dat zorg draagt voor een toegankelijkheidsraamwerk dat nu standaard is op vrije bureaubladomgevingen.

Gnome 2.28 bouwt voort op bestaande toegankelijkheidsmogelijkheden, aangevuld met verschillende verbeteringen.

4.1. Orca schermlezer

Aan de schermlezer Orca is veel significant werk geleverd om programmafouten te verminderen en prestaties te verhogen. Er zijn meer dan 140 bugs opgelost voor Gnome 2.28. Verbeteringen zijn onder andere:

  • nieuwe ondersteuning voor verschillende ‘verbosityniveaus’ van voortgangsbalken, zodat u kunt instellen of wijzigingen uitgesproken moeten worden, zelfs als de balk niet in het actieve venster staat
  • de mogelijkheid om de muis te bewegen zonder te klikken
  • ondersteuning voor mouseovers, met de mogelijkheid tot interactie met een object dat alleen zichtbaar is in een mouseover
  • markering van verkeerd gespelde woorden tijdens het bewerken van tekst
  • spraak- en braillegeneratoren volledig herschreven, met de mogelijkheid om geluiden in de spraakgenerator af te spelen

4.2. Ondersteuning voor toegankelijkheid in WebKit

Er is veel moeite genomen om de toegankelijkheid van WebKit te verbeteren, in het bijzonder door cursornavigatie toe te voegen en een eerste implementatie van Atk’s toegankelijke tekstinterface. Zodra de laatste volledig is geïmplementeerd, kunnen gebruikers door inhoud navigeren zonder de muis te gebruiken en door middel van spraak en/of braille via de Orca-schermlezer.

5. Nieuws voor ontwikkelaars

De volgende wijzigingen zijn belangrijk voor ontwikkelaars die het Gnome 2.28-platform gebruiken. Als u niet geïnteresseerd bent in wijzigingen voor ontwikkelaars, kunt u deze overslaan tot Paragraaf 6 ― Internationalisatie.

Naast de Gnome-werkomgeving bevat Gnome 2.28 tevens de laatste uitgave van het Gnome-ontwikkelplatform, een verzameling stabiele API- en ABI-softwarebibliotheken beschikbaar onder de GNU LGPL, die gebruikt kunnen worden voor de ontwikkeling van cross-platfomapplicaties.

Gebruik van afgekeurde softwarebibliotheken

Vanaf Gnome 3.0 worden verschillende afgekeurde delen van Gnome verwijderd. Hieronder vallen verschillende bibliotheken zoals libart_lgpl, libbonobo, libbonoboui, libglade, libgnome, libgnomecanvas libgnomeprint, libgnomeprintui, libgnomeui, en libgnomevfs. Voor toepassingen die bij de Gnome-werkomgeving worden geleverd is er een aantal opschoningstaken opgesteld om te zorgen dat er geen afgekeurde code wordt gebruikt. Dit zal zorgen voor een vloeiende overgang naar Gnome 3.0.

Ontwikkelaars wordt sterk aangeraden om dit voorbeeld ook in hun eigen toepassingen te volgen. Verder staan er voor ontwikkelaars (of potentiële ontwikkelaars) die willen helpen, op de Gnome goals-wikipagina verschillende taken die nog voltooid moeten worden. Hier vindt u een automatisch bijgewerkt overzicht van het overgebleven werk voor modules die worden ondersteund door jhbuild.

5.1. Opschonen van het platform

Er is veel moeite gedaan om afgekeurde modules en functionaliteit te verwijderen op weg naar Gnome 3.0.

Gnome 2.28 bevat geen toepassingen meer die afhangen van esound, libgnomevfs, libgnomeprint of libgnomeprintui.

Andere verbeteringen in het Gnome-platform in Gnome 2.28 zijn:

  • Twee modules zijn onafhankelijk gemaakt van libart_lgpl (namelijk eog en gtkhtml).
  • Vijf modules zijn onafhankelijk gemaakt van libbonobo(ui) (namelijk gnome-control-center, gcalctool, gnome-media, gtkhtml en accerciser).
  • 28 modules zijn onafhankelijk gemaakt van libglade (namelijk accerciser, alacarte, gnome-control-center, dasher, empathy, gcalctool, gnome-games, gnome-netstatus, gnome-nettool, gnome-mag, gnome-menus, gnome-panel, gnome-power-manager, gnome-screensaver, gnome-session, gnome-settings-daemon, gnome-system-tools, gnome-utils, gtkhtml, hamster-applet, libgnomekbd, orca, pessulus, seahorse, vino, vinagre, yelp en zenity).
  • 14 modules zijn onafhankelijk gemaakt van libgnome (namelijk anjuta, gnome-control-center, dasher, evolution-webcal, gconf, gdl, gdm, gnome-desktop, gnome-media, gnome-system-tools, gok, gtkhtml, vino en yelp).
  • Drie modules zijn onafhankelijk gemaakt van libgnomecanvas (namelijk anjuta, gtkhtml en zenity).
  • Eén module is onafhankelijk gemaakt van libgnomeprint(ui) (namelijk gnome-games).
  • 16 modules zijn onafhankelijk gemaakt van libgnomeui (namelijk anjuta, gnome-control-center, dasher, deskbar-applet, gnome-mag, gnome-media, gnome-settings-daemon, gnome-system-tools, gnome-utils, gok, gtkhtml, hamster-applet, nautilus, orca, vino en yelp).
  • Drie modules zijn onafhankelijk gemaakt van libgnomevfs (namelijk dasher, gnome-mag en gnome-utils).
  • Veel modules tonen nu prettigere en schonere uitvoer tijdens het compileren, door AM_SILENT_RULES of Shave te gebruiken. Zie voor meer informatie http://live.gnome.org/GnomeGoals/NicerBuilds.
  • Sommige modules zijn begonnen GIntrospection te gebruiken — zie http://live.gnome.org/GnomeGoals/AddGObjectIntrospectionSupport voor meer details.

Veel toepassingen zijn ook gestopt afgekeurde GTK+- en GLib-symbolen te gebruiken en hebben het nieuwe beleid toegepast om alleen top level-headers van GTK+ en GLib in te voegen.

5.2. GTK+ 2.18

GTK+ 2.18 is de laatste uitgave van de toolkit GTK+, de kern van Gnome. GTK+ 2.18 introduceert een aantal nieuwe mogelijkheden voor ontwikkelaars, en verder zijn er fouten gerepareerd en is code opgeschoond voor de aankomende GTK+ 3.0.

Het venster voor bestandskeuze heeft een aantal verbeteringen. Het onthoudt nu sorteringen en heeft betere standaardinstellingen, zoals het verbergen van backup-bestanden en het tonen van de Grootte-kolom. Ook is het afkorten in de locatiebalk verbeterd.

GTK+ heeft ook een aantal verbeteringen, waaronder:

  • GtkEntry-widgets kunnen nu ook als een voortgangsbalk gebruikt worden.
  • GtkEntry heeft een model-view-scheiding.
  • GtkLabel kan ingebedde URIs weergeven.
  • Er is ondersteuning voor het afdrukken van een selectie.
  • Pagina-instellingen kunnen in het afdruk-dialoogvenster worden opgenomen.
  • Statuspictogrammen hebben een titel-eigenschap, voor verbeterde toegankelijkheid.
  • Een nieuwe widget, GtkInfoBar, is toegevoegd om mededelingen in het hoofdvenster te tonen in plaats van in een dialoogvenster.
  • GTK+ kan gecompileerd worden met een moderne versie van automake (versie 1.7 is niet meer noodzakelijk) en in stille modus met de opdracht "make V=0".

5.3. GLib

GNIO is opgegaan in GIO, en er zijn nu APIs beschikbaar voor het werken met IPv4- en IPv6-adressen, het achterhalen van hostnames, reverse IP-lookup, socket-I/O op laag niveau en het werken met netwerkverbindingen en -services.

Van GArray, GMappedFile en GTree wordt nu het aantal referenties geteld.

De main-loop ondersteunt standaard-contexten per thread.

Ondersteuning is toegevoegd voor lees-en-schrijftoegang met GIOStream en haar subklassen.

GLib biedt nu ook ondersteuning voor metadata per bestand.

5.4. Gnome Documentatieproject

Ondersteuning voor Mallard, de nieuwe XML-taal voor Gnome-documentatie, is toegevoegd aan Yelp en aan gnome-doc-utils.

Mallard is een zeer volledige XML-opmaaktaal voor auteurs van documentatie. De taal is speciaal ontworpen voor onderwerpgeoriënteerde hulp, en is makkelijker te leren dan Docbook.

De hulp voor Empathy is de eerste Gnome-documentatie die geschreven is in Mallard, en ook de eerste documentatie die gebruik maakt van een Creative Commons GelijkDelen 3.0-licentie, wat in de toekomst alle Gnome-documentatie zal doen.

5.5. Gnome Bluetooth

Ondersteuning voor plugins is toegevoegd en beschikbaar tijdens het instellen van apparaten, wat het mogelijk maakt voor Gnome-toepassingen om Bluetooth-apparaten te gebruiken.

Moderne widgets voor Bluetooth-apparaatselectie zijn toegevoegd, waaronder een knop en een keuzemenu.

5.6. De webbrowser Epiphany

Epiphany’s omschakeling naar WebKit heeft in Epiphany een aantal verbeteringen opgeleverd voor ontwikkelaars.

WebKitGTK+ biedt extreem snelle JavaScript-verwerking, minder geheugengebruik, een GObject-API en een ingebouwde web-inspector. Epiphany biedt nu ook ondersteuning voor extensies in Seed (JavaScript), en met deze toevoeging is ondersteuning voor Python verwijderd.

Epiphany gebruikt ook libsoup voor de implementatie van HTTP, en proxy-servers werken nu in heel Gnome op dezelfde manier. Ontbrekende functies in libsoup zijn onder andere HTTP-cache- en inhoudscodering.

Tot slot is het contextmenu in de web-weergave nog niet aangepast voor Epiphany, maar de standaard WebKit-weergave wordt gebruikt.

5.7. Tijdsregistratie-applet

Alle functies zijn nu beschikbaar via een introspecteerbare D-Bus-API.

5.8. Gnome Media

Gnome Media heeft geen ondersteuning meer voor vumeter, CDDB en GNOME-CD.

5.9. Mediaspeler

De xine-lib-backend is verwijderd van Mediaspeler, en een asynchrone parser-API is toegevoegd.

5.10. Werkplek op afstand

Gnome’s Werkplek op afstand heeft een nieuw plugin-systeem. Om nieuwe protocollen te ondersteunen hoeft nu alleen maar een plugin geschreven te worden. Er zijn nieuwe plugins voor onder andere VNC en SSH.

5.11. Brasero

Van Brasero zijn de bibliotheek en hulpfuncties opgesplitst in libbrasero-burn en libbrasero-utils.

6. Internationalisatie

Dankzij de leden van het wereldwijde Gnome-vertaalproject biedt Gnome 2.28 ondersteuning voor meer dan 50 talen waarvan tenminste 80 procent van de teksten vertaald zijn, waaronder de gebruikers- en beheerdershandleidingen voor vele talen.

Ondersteunde talen:

  • Arabisch
  • Assamees
  • Baskisch
  • Bengaals (India)
  • Bengaals (India)
  • Braziliaans-Portugees
  • Bulgaars
  • Catalaans
  • Catalaans (Valenciaans)
  • Chinees (China)
  • Chinees (Hong Kong)
  • Chinees (Taiwan)
  • Deens
  • Duits
  • Engels (VS, Brits, Canadees)
  • Ests
  • Fins
  • Frans
  • Galicisch
  • Grieks
  • Gujarati
  • Hebreeuws
  • Hindi
  • Hongaars
  • Italiaans
  • Japans
  • Kannada
  • Koreaans
  • Litouws
  • Macedonisch
  • Malayalam
  • Marathi
  • Nederlands
  • Noors Bokmål
  • Noors Bokmål
  • Oekraïens
  • Oriya
  • Pools
  • Portugees
  • Punjabi
  • Roemeens
  • Russisch
  • Servisch
  • Sloveens
  • Spaans
  • Tamil
  • Telugu
  • Thai
  • Tsjechisch
  • Turks
  • Vietnamees
  • Zweeds

Veel andere talen zijn gedeeltelijk ondersteund met meer dan de helft van hun teksten vertaald.

Het vertalen van een software-pakket ter grootte van Gnome in een nieuwe taal kan een overweldigende taak zijn, zelfs voor het meest toegewijde vertaalteam. Voor deze uitgave is een geweldige prestatie geleverd door het Bengaalse team, dat de volledigheid van de Bengaalse vertaling met meer dan 25 punten heeft vergroot. Hiermee is de 80% gepasseerd, nu 83% van de gebruikersinterface vertaald is. Ook feliciteren wij de Welshe, Bretonse en Servische teams, die hun vertalingsstatus met 10 punten of meer hebben verhoogd.

Uitgebreidere statistieken en meer informatie zijn te vinden op vertaalstatus-webpagina’s.

7. Gnome installeren

U kunt Gnome 2.28 uitproberen met de Live-cd die alle software van Gnome 2.28 op een enkele cd bevat. U kunt uw computer direct opstarten vanaf de Live-cd zonder iets te hoeven installeren. De cd kan worden gedownload van de Gnome BitTorrent-site.

Om Gnome 2.28 op uw eigen machine te installeren of ernaar op te waarderen, raden we u aan de officiële pakketten van uw distributie te gebruiken. Populaire distributies zullen Gnome 2.28 zeer binnenkort beschikbaar stellen – sommige hebben zelfs al ontwikkelversies met Gnome 2.28 beschikbaar gesteld. Een lijst met distributies die Gnome aanbieden kunt u vinden op de Get Footware-pagina.

Als u wat uitdaging aandurft, erg geduldig bent en Gnome met behulp van de broncode zelf wilt bouwen, dan raden we u aan Jhbuild te gebruiken, dat gemaakt is om de meest recente Gnome-versie uit Git te bouwen. Jhbuild kunt u gebruiken om Gnome 2.28.x te bouwen door de moduleset gnome-2-28 te gebruiken.

Hoewel het mogelijk is om Gnome te installeren vanuit de uitgebrachte tarballs, wordt het gebruik van een van bovenstaande hulpmiddelen sterk aangeraden.

8. Een vooruitblik op Gnome 2.30

De ontwikkeling houdt niet op bij Gnome 2.28. Er wordt al gewerkt aan Gnome 2.30, dat precies zes maanden na het verschijnen van Gnome 2.28 uitgebracht zal worden.

Begin november 2009 zal definitief besloten worden of Gnome 2.30 (te verschijnen in maart 2010) of Gnome 2.32 (gepland voor september 2010) Gnome 3.0 wordt. Deze beslissing wordt gebaseerd op de vooruitgang van nieuwe en huidige Gnome-toepassingen en bibliotheken en hun invloed op toegankelijkheid, stabiliteit en gebruiksgemak.

Gnome 2.30 zal dezelfde werkomgeving en toepassingen blijven bieden als altijd, en bevat mogelijk ook een nieuw gebruiksoppervlak, Gnome Shell, alsmede het Gnome Activiteitendagboek dat helpt gemakkelijk door bestanden te bladeren en te zoeken. Voor ontwikkelaars keurt Gnome 2.30 enkele oude bibliotheken af.

Een voorproefje van Gnome Shell is beschikbaar in 2.28 en is los te downloaden. Gnome Shell biedt een innovatieve nieuwe gebruikersinterface die de kracht van venstercompositie benut. Gnome Shell maakt het eenvoudig om nieuwe werkbladen toe te voegen, veelgebruikte toepassingen te starten en de recentst gebruikte bestanden en documenten te openen.

Figuur 7Gnome Shell

Het Gnome Activiteitendagboek is een hulpmiddel om gemakkelijk door bestanden te bladeren en te zoeken. Het houdt een chronologisch dagboek bij van elke bestandsactiviteit en biedt ondersteuning voor het labelen en verbanden leggen tussen groepen bestanden. Het Gnome Activiteitendagboek is de grafische gebruikersinterface voor Zeitgeist, de motor die alle activiteiten op de pc bijhoudt met ondersteuning voor het toekennen van labels en bladwijzers aan objecten.

Tomboy Online staat ook gepland voor Gnome 2.30 en laat gebruikers hun Tomboy-notities synchroniseren en gebruiken via het web.

De ‘Gnome Roadmapplanning voor Gnome 2.30 is eerder dit jaar verschenen en is beschikbaar op de Gnome-wiki.

9. Met dank aan

Deze aankondiging is samengesteld door Paul Cutler met zeer veel hulp vanuit de Gnome-gemeenschap. De Nederlandse vertaling is verzorgd door het Gnome-NL-vertaalteam. Namens de gehele Gnome-gemeenschap spreken wij onze hartelijke dank uit naar de ontwikkelaars en alle anderen die bijgedragen hebben om deze Gnome-uitgave mogelijk te maken.

Deze tekst mag in alle talen worden vertaald. Als u het in uw taal wilt vertalen, neem dan contact op met het Gnome-vertaalproject.