Udgivelsesnoter for GNOME 2.28

1. Introduktion

GNOME 2.28 er den nyeste version af GNOME-skrivebordet, som er et populært multiplatformsskrivebordsmiljø. GNOME har sit primære fokus på, at det skal være nemt at bruge, stabilt samt have førsteklasses internationaliserings- og tilgængelighedsunderstøttelse. GNOME består af frie og åben kildekode-programmer, og forsyner sine brugere med de almindelige værktøjer, der forventes af et moderne computermiljø som f.eks. e-post, groupware, internetbrowsing, filhåndtering, multimedie og spil. Derudover fungerer GNOME også som en fleksibel og kraftfuld platform til programudviklere til såvel skrivebordet som mobile enheder.

Figur 1GNOME 2.28

GNOME-skrivebordet udgives hver sjette måned med mange nye funktioner, forbedringer, fejlrettelser og oversættelser, og GNOME 2.28 følger denne tradition. For at læse mere om GNOME og de kvaliteter, der adskiller det fra andre computerskrivebordsmiljøer (som f.eks. nem anvendelighed, tilgængelighed, internationalisering og frihed), kan man besøge siden Om GNOME på vores web-sted.

Slut dig til os i dag og find ud af hvordan du kan gøre en forskel.

GNOME 2.28 inkluderer alle de forbedringer, der blev lavet i GNOME 2.26 og tidligere versioner. Du kan læse mere om de ændringer, der blev foretaget i GNOME 2.26 i de tilhørende udgivelsesnoter.

2. Bliv en af GNOME's venner

I løbet af udviklingscyklussen for 2.26 har GNOME-fonden også lanceret et nyt program kaldet "GNOME's venner". Det sætter bidragydere i stand til at hjælpe GNOME-fonden med gentagne donationer. Takket være tilbagemeldinger fra brugere i løbet af 2.28-cyklussen understøtter "GNOME's venner"-programmet nu, at man kan vælge størrelsen, på det månedlige beløb som man vil donere.

"GNOME's venner" er en måde hvorpå individer kan støtte GNOME-projektets mission om at gøre et frit skrivebordssystem med åben kildekode tilgængeligt for alle, uafhængigt af deres evner. Uden nogen form for markedsføring eller søgen, har fonden været i stand til at samle over 20.000$ i 2009, ved hjælp af donationer fra gavmilde personer. Disse penge har bidraget til puljer til programmeringsfester, lokale begivenheder og programmer som så til gengæld har sat GNOME-projektet i stand til at danne internationaliserede, tilgængelige og nemme skrivebordsprogrammer, både til skrivebordet og til mobile enheder.

Kig over forbi websiden "GNOME's venner".

3. Nyt for brugere

GNOME-projektet fortsætter i GNOME 2.28 med stort fokus på brugerne og på nem anvendelse. Det har udmøntet sig i hundredevis af fejlrettelser og brugerforespurgte forbedringer. Det store antal af forbedringer gør det desværre ikke muligt at nævne dem alle sammen her, men vi håber på at kunne fremhæve nogle af de mere brugerorienterede nye funktioner i GNOME i denne udgivelse.

3.1. Bliv fri for ledninger

GNOME 2.28 inkludere den første udgivelse af modulet GNOME Bluetooth, som skal hjælpe brugere med at håndtere deres Bluetooth-enheder. GNOME Bluetooth understøtter hundredevis af Bluetooth-enheder, inklusive mus, tastaturer og høretelefoner. GNOME Bluetooth inkluderer PulseAudio-integration for Bluetooth-headsets og -høretelefoner.

GNOME Bluetooth inkluderer også understøttelse af internetadgang gennem din mobiltelefon. Efter du har dannet par mellem din mobiltelefon og GNOME Bluetooth, vil netværkshåndteringen inkludere et element, som vil bruge din mobiltelefon til internetadgang.

Figur 2GNOME Bluetooth

3.2. Hold bedre styr på din tid

Panelprogrammet Time Tracker, som hjælper dig med at holde styr på din tid og dine opgaver, inkluderer en række nye forbedringer.

En helt ny oversigtsskærm er blevet tilføjet, som kombinerer kategori- og periode-graferne for på den måde at præsentere en pænere oversigt for brugeren. Der bliver også for første gang brugt farver, til at vise andelen af tid der bruges, på at færdiggøre opgaver.

Andre funktioner inkludere; forbedret understøttelse for autofuldførsel, hvilket tillader dig at opdatere starttidspunktet løbende, forbedret understøttelse for folk som arbejder sent og evnen til at tilføje tidligere opgaver som er færdiggjort. Som det sidste skal nævnes, at eksportfunktionen har modtaget en række forbedringer, inklusive mulighed for at sortere aktiviteter efter kategori og dato før eksport og nye simple eksporttyper: iCal til import ind i Evolution, Google Calender og andre klienter, XML og TSV (TablaturSeparerede Værdier) som er gode at bruge til regneark.

Figur 3Time Tracker

3.3. Empathy - kvikbeskedprogram (IM)

GNOME's program til kvikbeskeder (IM) og kommunikation Empathy, som er bygget på Telepathy-kommunikationsrammen, har modtaget en række nye og vigtigt funktioner, som vil hjælpe brugeren med kommunikation.

Kontaktlisten er forbedret på adskillige måder. Du kan indstille din status direkte, ved at skrive den som tekst eller vælge den fra et sær af tidligere brugte statusser. Det er blevet ændret således at, det at trække og slippe en kontakt vil flytte den i stedet for at kopiere den, hvilket gør det nemmere at reorganisere sine kontakter Der er nu også en Vis-menu, som giver den nem adgang til sortering af kontakter, visning af offline kontakter og at ændre indstillingerne for din kontaktliste.

Figur 4Empathy-kontakter

Samtaledialogvinduet understøtter nu en række nye temaer, inklusive beskedstilen Adium. "Brugere" i brugerlisten har nu et værktøjstip vedhæftet sig, burgerlisten i chatrum kan skjules, "Kontakt"-menuen er blevet fjernet fra samtalevinduet og hvis dit navn bliver nævnt i et chatrum eller samtalevinduet, vil fanens tekst blive rød.

Lyd og video kan nu gøres fuldskærm og hvis en kontakt ikke har video, vil personens profilbillede blive vist i stedet for. Der er også blevet tilføjet en genkaldsfunktion, som gør det nemmere at genforbinde.

Brugere er nu i stand til at dele deres skrivebord med deres Empathy-kontakter ved hjælp af GNOME's fjernskrivebordsviser Vino.

Understøttelse for geoplacering ved hjælp af Geoclue er blevet tilføjet for XMPP-kontakter som f.eks. i Jabber og Google Talk. Du kan se en kontakts placering ved at placere musen over kontaktnavnet i kontaktlisten, i informationsdialogen eller i kortvisningen. Empathy understøtter også en tilstand til begrænset nøjagtighed til brugere som ønsker mere privatliv. Bruger af Google Talk kan se en kontakts placering, men kan ikke offentliggøre deres egen placering, idet Google ikke bruger PEP.

Empathy inkludere også helt ny dokumentation, som fokuserer på at hjælpe brugere, med at udføre bestemte opgaver i Empathy.

3.4. Epiphany-internetbrowser

GNOME's internetbrowser Epiphany har skiftet fra Gecko til WebKit som sin visningsmotor. Med undtagelse af nogle ydelsesforbedringer skulle skiftet gerne være usynligt. På lang sigt vil skiftet medføre betydelige fordele for Epiphanys brugere. Skiftet til WebKit fikser også adskillige gamle fejl i Epiphany, som skyldtes den gamle Gecko-motor. Du opfordres til at teste den nye version, for at se om dine gamle problemer er blevet løst.

En fejl som brugere måske vil opleve i Epiphany som følge af skiftet til Webkit, er ikke at være i stand til at gemme logind og kodeord i formularer. Denne fejl vil blive rette under 2.30-udgivelsescyklussen.

3.5. Medieafspillerforbedringer

DVD-afspilning i GNOME's medieafspiller er forbedret med muligheden for at navigere DVD-menuer og genoptage afspilning fra den sidste position. YouTube-udvidelsesmodulet her også modtaget nogle hastighedsforbedringer.

3.6. Smil til fotografen

Cheese, et webkamera foto- og video-program har modtaget en adskillege forbedringer. Cheese har fået en opdateret brugergrænseflade og der er tilføjet en serietilstand (burst mode) som tager flere billeder ad gangen. Du kan indstille både hvor mange billeder Cheese skal tage ad gangen og hvor lang tid der skal gå mellem hvert billede. Cheese understøtter nu også muligheden for at tage et billede ved hjælp af et webkameras "Optag"-knap (Capture).

Cheeses brugergrænseflade er også blevet optimeret til mindre skærme, som f.eks. på netbøger, ved at flytte bjælken til billedminiaturer til højre. Skærmbilledet nedenunder viser Cheese i serietilstand i dets bredskærmsoptimiserede tilstand til netbøger.

Figur 5Bredtilstand til netbøger

Du kan lære mere om Cheese ved tage rundturen!

3.7. Annotere dine PDF'er

Dokumentfremviseren Evince har tilføjet muligheden for at redigere eller gemme tekstannoteringer, som har et pop op-vindue associeret med sig. Evince kan nu også gendanne dokumenter, som blev fremvist efter et nedbrud.

Evince er også blevet porteret til og er tilgængelig til Microsoft Windows®-platforme.

3.8. Fade in og ud

GNOME's lydstyrkekontrol har tilføjet muligheden for at du kan kontrollere en subwoofer og kanalfading. Som noget nyt vil ændringer nu også bliver anvendt øjeblikkeligt.

Figur 6Subwoofer- og fade-understøttelse

3.9. Men vent, der er mere…

Ligesom de store ændringer er der også en række mindre tilføjelser og finindstillinger, som sker i alle GNOME udgivelser.

 • GNOME-menuer og -knapper er blevet standardiseret på tværs af alle programmer således at der ikke vises ikoner for forvalg. Menuobjekter med dynamiske objekter, inklusive programmer, filer, bogmærker og enheder er undtagelsen og kan vise et ikon. Denne ændring vil standardisere udseende og fremtoning af menuer og præsentere en renere grænseflade til brugerne.
 • Tomboy-noter har flyttet placeringen hvor noter og indstillinger gemmes, således at det stemmer overens med Freedesktop.org-specifikationer.
 • GNOME-strømstyring har nu understøttelse for bærbare med flere batterier og har tilføjet understøttelse for disk-spin-ned for DeviceKit-diske.
 • De underliggende udskriftsprogrammer for GTK+-fil og lpr print understøtter nu udskrift af flere sider per side.
 • Gedit er blevet porteret til Mac OS® X.
 • Tekstvisning er blevet forbedret i Pango ved hjælp af en ny OpenType-motor, som bruger mindre hukommelse og har forbedret understøttelse for ødelagte (broken) skrifttyper.
 • Pga. en forbedring i VTE vil brugere af GNOME-terminalen opleve et betydeligt mindre hukommelsesforbrug.
 • Brasero GNOME's CD/DVD-brænder, kan nu brænde data over flere diske og har tilføjet en ny grafisk visning, som før brændingen illustrerer hvor meget plads der er brugt på disken.

4. Nyt indenfor tilgængelighed

GNOME har en forkærlighed for at gøre software tilgængelig for alle, inklusive brugere med handicaps som kan gøre det sværere for dem at bruge deres computer. Til at hjælpe med dette har GNOME dannet "GNOME-tilgængelighedsprojektet", og de rammer for tilgængelighed som nu er blevet en standard på frie skriveborde.

GNOME 2.28 fortsætter med at bygge oven på sine tidligere tilgængelighedsbedrifter med adskillige forbedringer.

4.1. Skærmoplæseren Orca

Der er blevet udført meget arbejde på skærmlæseren Orca for at reducere fejl i programmet og forbedre dets ydelse. Mere end 140 fejl er blevet rettet til GNOME 2.28. Forbedringerne inkluderer blandt andet:

 • ny understøttelse for forskellige niveauer af tale ved beskrivelse af statusbjælker, som giver dig mulighed for at indstille om opdateringer for statusbjælker skal udtales selv om statusbjælken ikke er i det aktive vindue
 • muligheden for at flytte musen uden at udføre et klik
 • understøttelse af museaktiverede elementer (mouseovers), inklusive muligheden for at interagere med et underelement i det museaktiverede element
 • præsentation af fejlstavede ord ved tekstredigering
 • fuldstændigt genskrevet tale- og punktskrifts-generatorer, hvoraf talegeneratoren nu har muligheden for at afspille lyde

4.2. Tilgængelighedsunderstøttelse i WebKit

En betydelig indsats er blevet lagt i at forbedre tilgængeligheden i WebKit, specielt ved tilføjelsen af markørnavigation og den indledene implementering af Atk's tilgængelige tekstgrænseflade. Når den tilgængelige tekstgrænseflade er blevet fuldt ud implementeret, vil brugere være i stand til at tilgå indhold uden at bruge musen og at få det presenteret som tale eller punktskrift ved hjælp af skærmlæseren Orca.

5. Nyt for udviklere

Følgende ændringer er vigtige for softwareudviklere, som bruger GNOME 2.28-udviklingsplatformen. Hvis du ikke er interesseret i ændringer for softwareudvikling, kan du springe videre til Afsnit 6 ― Internationalisering.

Ud over GNOME-skrivebordet er GNOME 2.28 også den seneste udgave af GNOME-udviklingsplatform, som består af et sæt af API- og ABI-stabile biblioteker under GNU LGPL, der kan bruges til udvikling af krydsplatformprogrammer.

Hvordan man retter brug af deprecierede biblioteker

Fra GNOME 3.0 af vil forskellige deprecierede dele af GNOME blive fjernet. Disse deprecierede komponenter inkluderer GNOME-specifikke biblioteker som f.eks. libart_lgpl, libbonobo, libbonoboui, libglade, libgnome, libgnomecanvas, libgnomeprint, libgnomeprintui, libgnomeui og libgnomevfs. For de programmer som bliver udgivet som en del af GNOME skrivebordet, er der blevet udført en række oprydningsopgaver, for at sikre, at der ikke længere bruges deprecieret kode. Dette vil sikre en glat overgang til GNOME 3.0.

Udviklere opfordres stærkt til også at følge dette eksempel i deres egne programmer. Derudover kan udviklere (eller potentielle udviklere), som har lyst til at hjælpe os, finde en liste over opgaver som, endnu ikke er fuldført på wikisiden GNOME-mål. En automatisk dannet og opdateret statusoversigt, over det arbejde som mangler i de moduler som understøttes af kompileringsværktøjet jhbuild, kan ses her.

5.1. Oprydning af platformen

Megen arbejde er blevet udført, for at fjerne deprecierede moduler og funktionalitet hen mod GNOME 3.0.

I GNOME 2.28 er der ikke længere nogen moduler som afhænger af esound, libgnomevfs, libgnomeprint eller libgnomeprintui.

Andre forbedringer af GNOME-platformen i GNOME 2.28 inkluderer:

 • En afhængighed af libart_lgpl blev fjernet fra to moduler (eog og gtkhtml).
 • En afhængighed af libbonobo(ui) blev fjernet fra fem moduler (gnome-control-center, gcalctool, gnome-media, gtkhtml og accerciser).
 • En afhængighed af libglade blev fjernet fra 28 moduler (accerciser, alacarte, gnome-control-center, dasher, empathy, gcalctool, gnome-games, gnome-netstatus, gnome-nettool, gnome-mag, gnome-menus, gnome-panel, gnome-power-manager, gnome-screensaver, gnome-session, gnome-settings-daemon, gnome-system-tools, gnome-utils, gtkhtml, hamster-applet, libgnomekbd, orca, pessulus, seahorse, vino, vinagre, yelp og zenity).
 • En afhængighed af libgnome blev fjernet fra 14 moduler (anjuta, gnome-control-center, dasher, evolution-webcal, gconf, gdl, gdm, gnome-desktop, gnome-media, gnome-system-tools, gok, gtkhtml, vino og yelp).
 • En afhængighed af libgnomecanvas blev fjernet fra tre moduler (anjuta, gtkhtml og zenity).
 • En afhængighed af libgnomeprint(ui) blev fjernet fra et modul (gnome-games).
 • En afhængighed af libgnomeui blev fjernet fra 16 moduler (anjuta, gnome-control-center, dasher, deskbar-applet, gnome-mag, gnome-media, gnome-settings-daemon, gnome-system-tools, gnome-utils, gok, gtkhtml, hamster-applet, nautilus, orca, vino og yelp).
 • En afhængighed af libgnomevfs blev fjernet fra tre moduler (dasher, gnome-mag og gnome-utils).
 • Adskillige moduler giver nu et pænere og renere kompileringsoutput, når de kompileres ved hjælp af en af reglerne AM_SILENT_RULES eller Shave. Se siden http://live.gnome.org/GnomeGoals/NicerBuilds for mere information.
 • Nogle moduler er begyndt at bruge GIntrospection — se siden http://live.gnome.org/GnomeGoals/AddGObjectIntrospectionSupport for flere detaljer.

Mange applikationer har også fjernet brugen af deprecierede GTK+- og GLib-symboler, og har implementeret den nye politik omkring kun at inkludere top niveauhoveder (headere) fra GTK+ og GLib.

5.2. GTK+ 2.18

GTK+ 2.18 er den seneste udgave af værktøjssættet GTK+, som er hjertet af GNOME. GTK+ 2.18 inkluderer nye funktioner til udviklere, såvel som omfattende fejlretning og hovedoprydning før den kommende GTK+ 3.0.

Filvælgeren har modtaget en række forbedringer. Den kan nu huske sorteringstilstanden og har bedre forvalg, som f.eks. at skjule backupfiler og at vise størrelseskolonnen. Den har også forbedret ellipsegørelse.

GTK+ har også fået en række forbedringer, som bl.a. inkluderer:

 • GtkEntry-kontroller kan nu også bruges til at vise en fremgangsbjælke.
 • GtkEntry har en model-visnings-adskillelse.
 • GtkLabel kan vise indlejrede URI'er.
 • Der understøttes udskrivning af en markering.
 • Kontroller til sideopsætning kan indlejres i printdialogen.
 • For at forbedre tilgængelighed har statusikoner nu fået en titelegenskab.
 • En ny kontrol, GtkInfoBar, er blevet tilføjet til at vise beskeder i hovedvinduet i stedet for i en dialog.
 • GTK kan kompileres med en moderne version af automake (automake 1.7 er ikke længere nødvendigt) og i en stille tilstand med "make V=0"-kommandoen.

5.3. GLib

GNIO er blevet føjet ind i GIO og API'er er blevet tilføjet til at arbejde med IPv4- og IPv6-adresser, løse værtsnavne, omvendt IP-søgning, lavniveau sokkel-I/O og arbejde med netværks-forbindelser og -tjenester.

GArray, GMappedFile og GTree er nu referencetalt.

Hovedløkken understøtter trådspecifikt forvalgt komtekst.

Understøttelse er blevet tilføjet, som giver læse-skrive adgang med GIOStream og dets underklasser.

GLib inkluderer nu også understøttelse for filspecifikt metadata.

5.4. GNOME-dokumentation

Understøttelse for Mallard, det nye XML-sprog til GNOME-dokumentation, er blevet tilføjet til Yelp og gnome-doc-utils.

Dokumentationsforfattere har fået Mallard, som er et fuldt funktionsdygtigt XML-opmærkningssprog, som er designet specifikt til emneorienteret hjælp og har en nemmere indlæringskurve end Docbook.

Hjælpen til Empathy er den første del GNOME-dokumentation, som er blevet skrevet i Mallard og er også det del dokumentation, som flytter til et "Creative Commons - Del på lige vilkår (Share-Alike)"-licens, som al GNOME-dokumentation vil flytte til i fremtiden.

5.5. GNOME Bluetooth

Der er tilføjet understøttelse af udvidelsesmoduler, som gør det muligt for GNOME-programmer, at bruge Bluetooth-enheder. Disse moduler gøres tilgængelige under påsætning af enheder.

Der er blevet tilføjet en moderne Bluetooth-enhedsvælgerkontrol, som inkluderer en knap og en vælger.

5.6. Epiphany-internetbrowser

Med Epiphanys skifte til Webkit er adskillige forbedringer blev gjort tilgængelig for udviklere i Epiphany.

WebKitGTK+ inkluderer ekstrem hurtig Javascript-afvikling, et mindre fodaftryk, en GObject-API og en indbygget web-inspektør. Epiphany inkluderer også ny understøttelse af Seed(Javascipt)-udvidelser og med dette er den ekstra Python-understøttelse blevet fjernet.

Epiphany bruger libsoup til dens HTTP-implementation og proxier håndteres nu på samme måde på tværs af hele GNOME. Manglende funktioner i libsoup inkluderer HTTP-cache og indholdskodning.

Til sidst skal nævnes at kontekstmenuen i webvisningen ikke er tilpasset til Epiphany endnu, selvom den standardvisningen fra WebKit bliver brugt.

5.7. Panelprogram til tidsstyring

Alle funktioner er nu tilgængelig via en introspektivbar D-Bus-API.

5.8. GNOME-Media

GNOME-Media har fjernet understøttelse for vumeter, CDDB og GNOME-CD.

5.9. Totem

xine-lib-motoren er blevet fjernet fra Totem og der er blevet tilføjet en API til asynkron tolkning (parsing).

5.10. Vinagre

Vinagre, GNOMEs fjernskrivebordsviser, har tilføjet et nyt udvidelsesmodulsystem. Så nu er det at tilføje understøttelse af en ny protokol, blot et spørgsmål om at skrive et udvidelsesmodul til Vinagre. Nye udvidelsesmoduler til Vinagre inkluderer VNC og SSH.

5.11. Brasero

Brasero har delt dets bibliotek og værktøjer ud i libbrasero-burn og libbrasero-utils.

6. Internationalisering

Takket være medlemmerne af det verdensomspændende GNOME-oversættelsesprojekt, kan GNOME 2.28 tilbyde understøttelse af 50 sprog, hvor mindst 80 procent af tekststrengene er oversat, inklusive bruger- og administrationsmanualerne for flere af disse sprog.

Understøttede sprog:

 • Arabisk
 • Assamesisk
 • Baskisk
 • Bengali
 • Bengali (Indien)
 • Brasiliansk portugisisk
 • Bulgarsk
 • Catalansk
 • Dansk
 • Engelsk (Amerikansk, Britisk, Canadisk)
 • Estisk
 • Finsk
 • Fransk
 • Galisisk
 • Græsk
 • Gujarati
 • Hebraisk
 • Hindi
 • Hollandsk
 • Italiensk
 • Japansk
 • Kannada
 • Katalansk (Valenciansk)
 • Kinesisk (Hong Kong)
 • Kinesisk (Kina)
 • Kinesisk (Taiwan)
 • Koreansk
 • Litauisk
 • Makedonsk
 • Malayalam
 • Marathi
 • Norsk bogmål
 • Nynorsk
 • Oriya
 • Polsk
 • Portugisisk
 • Punjabisk
 • Rumænsk
 • Russisk
 • Serbisk
 • Slovensk
 • Spansk
 • Svensk
 • Tamil
 • Telugu
 • Thailandsk
 • Tjekkisk
 • Tyrkisk
 • Tysk
 • Ukrainsk
 • Ungarsk
 • Vietnamesisk

Mange andre sprog er delvist understøttet hvilket vil sige at mere end halvdelen af deres strenge er oversat.

At oversætte en softwarepakke så stor som GNOME til et nyt sprog kan være en overvældende opgave, selv for de mest engagerede oversættelseshold. Til denne udgivelse har det bengalske hold ydet en stjernepræstation, ved at forøge deres oversættelsesniveau med mere end 25 procentpoint, hvilket leder dem forbi de 80% helt op til 83% af brugergrænsefladen oversat. Også tillykke til holdene for walisisk, bretonsk og serbisk som har øget deres oversættelsesstatus med 10 procentpoint eller mere.

Detaljeret statistik og mere information er tilgængelig på GNOME's statusside for oversættelser.

7. Installation af GNOME

Du kan prøve GNOME 2.28 ved af hjælp LiveCD'en som indeholder al den software som er inkluderet i GNOME 2.28 på en enkelt CD. Du kan starte din computer op direkte fra LiveCD'en uden at installere noget. LiveCD'en kan hentes ned fra GNOME's BitTorrent-websted.

For at installere eller opgradere din maskine til GNOME 2.28, anbefaler vi at du installerer officielle pakker fra din forhandler eller distribution. Populære distributioner vil gøre GNOME 2.28 tilgængelig meget snart, og nogle har allerede nu gjort udviklerversioner med GNOME 2.28 tilgængelige. Du kan finde en liste over distributioner som inkluderer GNOME og se efter hvilken version de inkluderer på siden Få fat i dit fodtøj.

Hvis du er modig og tålmodig og godt kunne tænke dig at bygge GNOME fra kildekoden, anbefaler vi at du bruger JHBuild, som er designet til at bygge den seneste GNOME fra git. Du kan bruge JHBuild til at bygge GNOME 2.28.x ved hjælp af gnome-2.28-modulsættet.

Selvom det er muligt at bygge GNOME direkte fra udgivelsespakkerne, anbefaler vi på det kraftigste at bruge JHBuild.

8. Udsigter for GNOME 2.30

Udviklingen stopper ikke med GNOME 2.28. Arbejdet på GNOME 2.30, som bliver udgivet præcis seks måneder efter GNOME 2.28, er allerede begyndt.

Den endelige beslutning om hvorvidt GNOME 2.30 (som udgives i Marts 2010), eller GNOME 2.32 (planlagt til September 2010) vil blive til GNOME 3.0, vil blive foretaget først i November 2009. Beslutningen vil blive baseret på status for udviklingen af nye og eksisterende GNOME-programmer og biblioteker, og deres indvirkning på tilgængelighed, stabilitet og nem brug.

GNOME 2.30 vil fortsætte med at have den skrivebordsplatform og de programmer, som den altid har haft, men vil potentielt også få et ny brugergrænseflade i GNOME Shell og GNOME-aktivitetsjournalen, som nemt vil lade dig gennemse og finde filer på din computer. Udviklere skal være opmærksom på at med GNOME 2.30 vil en række gamle biblioteker bliver forældet.

Man kan få et smugkig af GNOME Shell i 2.28 og programmet er tilrådighed til download. I GNOME Shell finder man en innovativt ny brugergrænseflade, som fuldt ud bruger kræfterne i et skrivebordsmiljø med grafiske effekter. GNOME Shell gør det nemt at tilføje yderligere skriveborde, starte programmer som bruges ofte, og at tilgå de filer og dokumenter som du bruger mest.

Figur 7GNOME Shell

GNOME-aktivitetsjournalen er et værktøj, til nemt at gennemse og finde filer på din computer. Programmet holder en kronologisk journal af alle filaktiviteter, og understøtter mærkning (tagging) og dannelse af forbindelser mellem grupper af filer. GNOME-aktivitetsjournalen er en grafisk brugergrænseflade til Zeitgeist, det underliggende program som sporer al aktiviteten, men understøttelse af mærkning bogmærkning af objekter.

Tomboy Online er også planlagt til GNOME 2.30 og vil give brugerne mulighede for at synkronisere og tilgå deres Tomboy-noter vha. internettet.

GNOME's udviklingsplan beskriver i detaljer udviklernes planer for den næste udgivelsescyklus. Udgivelsesplanen for GNOME 2.30 blev udgivet tidligere på året og er tilgængelig på GNOME's wiki.

9. Bidragydere

Disse udgivelsesnoter blev skrevet af Paul Cutler med massiv hjælp fra GNOME-fællesskabet. Oversættelsen til dansk blev lavet af Kenneth Nielsen og Ask H. Larsen fra Dansk-gruppen. På vegne af hele fællesskabet sender vi tak til de udviklere og bidragydere, som har gjort denne version af GNOME til en realitet.

Denne tekst kan frit oversættes til et hvilket som helst sprog. Hvis du ønsker at oversætte den til dit eget sprog så kontakt GNOME-oversættelsesprojekt.