Σημειώσεις έκδοσης GNOME 2.28

1. Εισαγωγή

Το GNOME 2.28 είναι η πιο πρόσφατη έκδοση της επιφάνειας εργασίας του GNOME: ένα δημοφιλές, διαπλατφορμικό περιβάλλον για τον υπολογιστή σας. Η εστίαση του GNOME είναι στην ευκολία χρήσης, τη σταθερότητα, την υψηλής ποιότητας διεθνοποίηση και την υποστήριξη προσιτότητας. Το GNOME είναι Ελεύθερο και Ανοικτού κώδικα λογισμικό και παρέχει όλα τα κοινά εργαλεία τα οποία οι χρήστες υπολογιστή περιμένουν από ένα σύγχρονο περιβάλλον, όπως ηλεκτρονική αλληλογραφία, συνεργασία ομάδων, περιήγηση ιστού, διαχείριση αρχείων, πολυμέσα και παιχνίδια. Επιπλέον, το GNOME παρέχει μια ευέλικτη και δυνατή πλατφόρμα για προγραμματιστές, τόσο στην επιφάνεια εργασίας όσο και στις φορητές εφαρμογές.

Φιγούρα 1GNOME 2.28

Η Επιφάνεια εργασίας του GNOME κυκλοφορεί κάθε έξι μήνες και περιέχει πολλά νέα χαρακτηριστικά, βελτιώσει, διορθώσεις σφαλμάτων και μεταφράσεις. Το GNOME 2.28 συνεχίζει αυτή την παράδοση. Για να μάθετε περισσότερα για το GNOME και τις ποιότητες που το διαχωρίζουν από άλλα περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας υπολογιστή (όπως τη χρηστικότητα, την προσιτότητα, τη διεθνοποίηση και την ελευθερία) επισκεφθείτε τη σελίδα Περί του GNOME στον ιστότοπό μας.

Ενωθείτε μαζί μας σήμερα και δείτε τι διαφορά μπορείτε να κάνετε.

Το GNOME 2.28 περιέχει όλες τι βελτιώσεις που έγιναν στο GNOME 2.26 και νωρίτερα. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τις αλλαγές που έγιναν στο GNOME 2.26 από τις σημειώσεις κυκλοφορίας του.

2. Γίνετε φίλος του GNOME!

Κατά τον κύκλο ανάπτυξης 2.26 το Ίδρυμα GNOME ξεκίνησε ένα νέο πρόγραμμα, τους Φίλους του GNOME. Τώρα οι υποστηρικτές μπορούν να εγγράφονται για να βοηθούν το Ίδρυμα GNOME με επαναλαμβανόμενες δωρεές. Χάρη στην ανάδραση των χρηστών κατά τον κύκλο 2.28, το πρόγραμμα Φίλοι του GNOME πλέον υποστηρίζει τη δυνατότητα να επιλέγεται το ποσό σε δολάρια που θα δίδεται μηνιαία.

Οι Φίλοι του GNOME είναι ένας τρόπος για άτομα να υποστηρίξουν την αποστολή του έργου GNOME να παρέχει μια ελεύθερη και ανοικτού κώδικα επιφάνεια εργασίας για όλους, ανεξάρτητα από την ικανότητά τους. Χωρίς διαφήμιση ή μάρκετινγκ, το ίδρυμα μάζεψε περισσότερα από $20,000 το 2009 από γενναιόδωρα άτομα. Αυτά τα χρήματα συνεισέφεραν στη χρηματοδότηση hackfest, τοπικών συμβάντων και προγραμμάτων τα οποία με τη σειρά τους επιτρέπουν στο έργο GNOME να δημιουργεί μια διεθνοποιημένη, προσιτή και εύκολη στη χρήση επιφάνεια εργασίας τόσο για παραδοσιακούς υπολογιστές όσο και για φορητές συσκευές.

Κατευθυνθείτε στον Ιστότοπο των φίλων του GNOME.

3. Τι νέο υπάρχει για τους χρήστες

Η εστίαση του Έργου του GNOME στους χρήστες και τη χρηστικότητα συνεχίζεται στο GNOME 2.28 με τις χιλιάδες διορθώσεις σφαλμάτων και τις βελτιώσεις που εισηγήθηκαν οι χρήστες. Ο αριθμός των βελτιώσεων καθαυτός κάνει αδύνατη την απαρίθμηση όλων των αλλαγών και των βελτιώσεων που έγιναν, αλλά αυτές οι σημειώσεις στοχεύουν να επισημάνουν κάποια από τα καλύτερα χαρακτηριστικά αυτής της έκδοσης, γύρω από τους χρήστες.

3.1. Όχι άλλα καλώδια

Το GNOME 2.28 περιλαμβάνει την πρώτη έκδοση του αρθρώματος GNOME Bluetooth ώστε να βοηθήσει τους χρήστες να διαχειριστούν τις συσκευές Bluetooth. Το GNOME Bluetooth υποστηρίζει εκατοντάδες συσκευές Bluetooth, συμπεριλαμβανομένων ποντικιών, πληκτρολογίων και σετ ακουστικών και μικροφώνων. Το GNOME Bluetooth περιλαμβάνει ενσωμάτωση του PulseAudio για ακουστικά και μικρόφωνα Bluetooth.

Το GNOME Bluetooth περιλαμβάνει επίσης υποστήριξη για πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω κινητού τηλεφώνου. Μετά τη ζεύξη του κινητού σας με το GNOME Bluetooth, ο Διαχειριστής δικτύου θα περιλάβει μια καταχώρηση για να χρησιμοποιήσετε το κινητό σας για πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Φιγούρα 2GNOME Bluetooth

3.2. Καταγράψτε το χρόνο σας καλύτερα

Η μικροεφαρμογή Καταγραφέας χρόνου, η οποία σας βοηθά να κρατάτε λογαριασμό για το χρόνο και τις εργασίες σας, έχει μερικές βελτιώσεις.

Πλέον περιλαμβάνεται μια ολοκαίνουρια οθόνη Επισκόπησης, στην οποία συγχωνεύονται τα γραφήματα κατηγορίας και περιόδου ώστε να παρουσιάζεται μια πιο καθαρή επισκόπηση στο χρήστη. Για πρώτη φορά χρησιμοποιούνται επίσης χρώματα, κάνοντας πιο εύκολη την αντίληψη της ποσότητας του χρόνου που χρειάζεται για κάθε εργασία.

Άλλες ενημερώσεις χαρακτηριστικών περιλαμβάνουν βελτιωμένη υποστήριξη για αυτόματη συμπλήρωση επιτρέποντάς σας να ενημερώνετε την ώρα εκκίνηση αμέσως, βελτιωμένη υποστήριξη για όσους τους αρέσει να εργάζονται αργά το βράδυ και τη δυνατότητα προσθήκης προηγούμενων εργασιών που ολοκληρώθηκαν. Τέλος, η δυνατότητα εξαγωγής έχει μερικές βελτιώσεις, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας για φιλτράρισμα των δραστηριοτήτων ανά κατηγορία και ημερομηνία πριν την εξαγωγή, και νέους απλούς τύπους εξαγωγής: iCal για εισαγωγή στο Evolution, στο Google Calendar και σε άλλους πελάτες, XML, και TSV (tab separated values), το οποίο δουλεύει με λογιστικά φύλλα.

Φιγούρα 3Καταγραφέας χρόνου

3.3. Άμεσα μηνύματα με το Empathy

Το Empathy, η εφαρμογή του GNOME για αποστολή άμεσων μηνυμάτων και επικοινωνία, κτισμένη πάνω στο πλαίσιο προγραμματισμού επικοινωνιών Telepathy, έχει κερδίσει μερικά καινούρια και σημαντικά χαρακτηριστικά που θα βοηθήσουν τους χρήστες να επικοινωνούν.

Η λίστα επαφών έχει βελτιωθεί με αρκετούς τρόπους. Μπορείτε να ορίσετε την κατάστασή σας κατ' ευθείαν εισάγοντάς την ως κείμενο, ή ορίζοντάς την από μια προηγούμενη κατάσταση. Η αναδιοργάνωση των επαφών σας έγινε ευκολότερη καθώς το σύρσιμο και η απόθεση μιας επαφής θα τη μετακινήσει αντί να την αντιγράψει. Πλέον περιλαμβάνεται ένα μενού Προβολή, δίνοντάς σας γρήγορη πρόσβαση στην ταξινόμηση των επαφών, την προβολή επαφών εκτός σύνδεσης και την αλλαγή της προτίμησης του μεγέθους της λίστα επαφών.

Φιγούρα 4Επαφές Empathy

Ο διάλογος συζητήσεων τώρα υποστηρίζει μερικά νέα θέματα, συμπεριλαμβανομένων και των στυλ μηνυμάτων Adium. Οι «Χρήστες» στη λίστα χρηστών τώρα ένα αναδυόμενο βοήθημα. Η λίστα χρηστών στα δωμάτια συζήτησης μπορεί τώρα να κρυφτεί. Το μενού Επαφών έχει μετακινηθεί από το μενού Συζητήσεων, και αν το όνομά σας αναφερθεί σε ένα δωμάτιο συζητήσεων ή σε μια συνομιλία, τότε η καρτέλα εκείνη θα γίνει κόκκινη.

Οι συνομιλίες ήχου και βίντεο μπορούν πλέον να καταλαμβάνουν πλήρως την οθόνη και αν μια επαφή δεν έχει βίντεο τότε θα απεικονίζεται το εικονίδιο χρήστη τους. Επίσης προστέθηκε ένα χαρακτηριστικό που διευκολύνει την επανασύνδεση.

Οι χρήστες μπορούν πλέον να μοιράζονται την επιφάνεια εργασίας τους με τις επαφές τους στο Empathy, χρησιμοποιώντας τον Προβολέα απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας του GNOME, τον Vino.

Έχει προστεθεί υποστήριξη για γεωγραφικές τοποθεσίες με χρήση του Geoclue για τις επαφές XMPP, όπως του Jabber και του Google Talk. Μπορείτε να δείτε την τοποθεσία μιας επαφής κρατώντας το δείκτη του ποντικιού πάνω από το όνομα της επαφής στη λίστα επαφών, στο διάλογο πληροφοριών ή στην Προβολή χάρτη. Το Empathy μια λειτουργία μειωμένης ακρίβειας για χρήστες που επιθυμούν να έχουν λίγη περισσότερη ιδιωτικότητα. Οι χρήστες του Google Talk μπορουν να δουν την τοποθεσία μιας επαφής, αλλά δε μπορούν να δημοσιεύσουν τη δική τους τοποθεσία καθώς το Google δε χρησιμοποιεί το PEP.

Το Empathy περιλαμβάνει επίσης την ολοκαίνουρια τεκμηρίωση η οποία εστιάζει στο να βοηθήσει τους χρήστες να μάθουν πώς να εκτελούν συγκεκριμένες εργασίες με το Empathy.

3.4. Περιηγητής ιστού Epiphany

Ο περιηγητής ιστού του GNOME, ο Epiphany, έχει μεταβεί από το Gecko στο WebKit ως μηχανή σχεδίασης. Εκτός από μερικές βελτιώσεις στην απόδοση, η αλλαγή αυτή θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη από τους χρήστες. Σε βάθος χρόνου, η αλλαγή στο WebKit θα έχει σημαντικά πλεονεκτήματα για τους χρήστες του Epiphany. Η μετάβαση στο WebKit διορθώνει επίσης έναν αριθμό από μακροχρόνια σφάλματα στο Epiphany, λόγω του παλιού υπόβαθρου που βασιζόταν στο Gecko. Σας συνιστούμε να δοκιμάσετε αυτή τη νέα έκδοση για να επιβεβαιώσετε ότι τα παλιά σας προβλήματα έχουν λυθεί.

Ένα σφάλμα που θα αντιμετωπίσουν οι χρήστες του Epiphany λόγω της μετάβασης στο WebKit, είναι ότι δε θα μπορούν να αποθηκεύουν στοιχεία εισόδου και συνθηματικά από φόρμες. Αυτό το σφάλμα θα διορθωθεί στον κύκλο ανάπτυξης του 2.30.

3.5. Βελτιώσεις Αναπαραγωγού πολυμέσων

Η αναπαραγωγή DVD στον Αναπαραγωγό πολυμέσων του GNOME έχει βελτιωθεί με τη δυνατότητα περιήγησης στα μενού των DVD και τη συνέχιση της αναπαραγωγής από το σημείο που σταμάτησε προηγουμένως. Η πρόσθετη λειτουργία YouTube έχει επίσης επιταχυνθεί.

3.6. Χαμογελάστε στην κάμερα

Το Cheese, μια εφαρμογή δικτυακής κάμερας και βίντεο, έχει διάφορες βελτιώσεις. Το Cheese έχει μια ενημερωμένη διεπαφή χρήστη και μια νέα λειτουργία επανάληψης για λήψη πολλών φωτογραφιών μονομιάς. Μπορείτε να επιλέξετε τον αριθμό φωτογραφιών που θα πάρει το Cheese και τη χρονική καθυστέρηση ανάμεσά τους. Το Cheese υποστηρίζει επίσης τη χειροκίνητη λήψη φωτογραφίες με το κουμπί «Λήψη».

Η διεπαφή χρήστη του Cheese έχει βελτιστοποιηθεί για μικρότερες οθόνες, όπως των netbook, μετακινώντας τη μπάρα μικρογραφιών προς τα δεξιά. Το πιο κάτω στιγμιότυπο δείχνει το Cheese στη νέα του πλατιά εμφάνιση βελτιστοποιημένη για Netbook κατά τη λειτουργία επαναλειπτικής λήψης.

Φιγούρα 5Ευρεία λειτουργία για τα Netbook

Για να μάθετε περισσότερα για το Cheese, πάρτε την τουρνέ!

3.7. Προσθέστε σημειώσεις στα PDF σας

Ο προβολέας εγγράφων Evince έχει πλέον τη δυνατότητα επεξεργασίας και αποθήκευσης σημειώσεων που συνδέονται με ένα αναδυόμενο παράθυρο. Το Evince μπορεί επίσης να ανακτά έγγραφα τα οποία προβάλλονταν κατά μια κατάρρευση.

Το Evince έχει επίσης μεταγραφεί και είναι διαθέσιμο για πλατφόρμες Microsoft Windows®.

3.8. Σταδιακές μεταβάσεις έντασης ήχου

Στον Έλεγχο έντασης του GNOME έχει προστεθεί η δυνατότητα ελέγχου ενός υπογούφερ, και η σταδιακή μετάβαση έντασης ανάμεσα σε κανάλια. Κάτι ακόμα νέο είναι ότι όταν αλλάζετε ρυθμίσεις, οι αλλαγές εφαρμόζονται άμεσα.

Φιγούρα 6Υποστήριξη υπογούφερ και μεταβάσεων έντασης

3.9. Αλλά περιμένετε, υπάρχουν κι άλλα...

Εκτός από τις μεγάλες αλλαγές, υπάρχουν επίσης διάφορες μικρές προσθήκες και ρυθμίσεις που συμβαίνουν σε όλες τις κυκλοφορίες του GNOME.

  • Τα μενού και τα κουμπιά του GNOME έχουν προτυποποιηθεί σε όλες τις εφαρμογές για να μην εμφανίζουν εικονίδια από προεπιλογή. Καταχωρήσεις στα μενού, συμπεριλαμβανομένων των εφαρμογών, των αρχείων ή σελιδοδεικτών και των συσκευών, κατ' εξαίρεση εμφανίζουν εικονίδια. Αυτή η αλλαγή θα προτυποποιήσει την όψη και την αίσθηση των μενού και θα παρουσιάζει μια πιο καθαρή διεπαφή στους χρήστες.
  • Στις Σημειώσεις Tomboy έχει μετακινηθεί η τοποθεσία των αποθηκευμένων σημειώσεων και των αρχείων ρυθμίσεων ώστε να είναι συμβατά με τις προδιαγραφές του Freedesktop.org.
  • O Διαχειριστής ενέργειας του GNOME έχει τώρα υποστήριξη για φορητούς υπολογιστές με πολλαπλές μπαταρίες και έχει προστεθεί επιβράδυνση της περιστροφής των δίσκων για τους δίσκους DeviceKit.
  • Τα backend του GTK+ για εκτύπωση αρχείων και lpr υποστηρίζουν εκτύπωση πολλαπλών σελίδων ανά φύλλο.
  • Το Gedit έχει μεταγραφεί για το Mac OS® X.
  • Η σχεδίαση του κειμένου έχει βελτιωθεί στο Pango χρησιμοποιώντας μια νέα μηχανή OpenType, η οποία χρησιμοποιεί λιγότερη μνήμη και έχει βελτιωμένη υποστήριξη για σπασμένες γραμματοσειρές.
  • Λόγω βελτιώσεων στο VTE, οι χρήστες του Τερματικού του GNOME θα προσέξουν ότι χρησιμοποιείται λιγότερη μνήμη.
  • Στο Brasero, την εφαρμογή εγγραφής CD/DVD του GNOME, τώρα υποστηρίζεται η δυνατότητα για εγγραφή σε πολλαπλά δισκάκια και η γραφική απεικόνιση του χώρου που χρησιμοποιείται σε ένα δισκάκι πριν την εγγραφή.

4. Τι νέο υπάρχει στην προσιτότητα

Το GNOME προσπαθεί με πάθος να κάνει το λογισμικό διαθέσιμο σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των χρηστών και των προγραμματιστών με αναπηρίες που κάνουν τη χρήση του υπολογιστή δύσκολη. Για να βοηθήσει, το GNOME δημιούργησε το Έργο προσιτότητας του GNOME και ένα πλαίσιο ανάπτυξης προσιτότητας το οποίο είναι πλέον το πρότυπο στις ελεύθερες επιφάνειες εργασίας.

Το GNOME 2.28 συνεχίζει να κτίζει πάνω στα προηγούμενα επιτεύγματα προσιτότητας με αρκετές βελτιώσεις.

4.1. Αναγνώστης οθόνης Όρκα

Έγινε σημαντική δουλειά στον αναγνώστη οθόνης Όρκα για να μειωθούν τα σφάλματα στο πρόγραμμα και να βελτιωθεί η απόδοση, με διόρθωση περισσότερων από 140 σφάλματα για το GNOME 2.28. Μερικές από τι βελτιώσεις περιλαμβάνουν:

  • νέα υποστήριξη για διαφορετικά επίπεδα «ομιλητικότητας» για τις μπάρες προόδου ώστε να σας επιτρέπουν να επιλέγεται αν θα διαβάζονται οι ενημερώσεις σε μπάρες προόδου και όταν ακόμα αυτές δε βρίσκονται στο ενεργό παράθυρο
  • δυνατότητα μετακίνησης του ποντικιού χωρίς να γίνεται κλικ
  • υποστήριξη για πέρασμα του ποντικιού πάνω από αντικείμενα, με τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης με ένα αντικείμενο που εμφανίζεται κατά το πέρασμα του ποντικιού από πάνω του
  • παρουσίαση των ανορθόγραφων λέξεων κατά την επεξεργασία κειμένου
  • πλήρως ξαναγραμμένες γεννήτριες ομιλίας και Μπράιγ, τώρα με τη δυνατότητα να αναπαράγουν ήχους στη γεννήτρια ομιλίας

4.2. Υποστήριξη προσιτότητας του WebKit

Έχει γίνει σημαντική προσπάθεια στη βελτίωση της προσιτότητας του WebKit, ειδικά με την προσθήκη περιήγησης του δρομέα και την αρχική υλοποίηση της προσιτής διεπαφής κειμένου του Atk. Όταν θα έχει υλοποιηθεί πλήρως η προσιτή διεπαφής κειμένου, οι χρήστες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε περιεχόμενο χωρίς τη χρήση του ποντικιού και το περιεχόμενο αυτό θα τους παρουσιάζεται είτε σε ομιλία είτε και σε Μπράιγ μέσω του αναγνώστη οθόνης Όρκα.

5. Τι νέο υπάρχει για τους προγραμματιστές

Οι ακόλουθες αλλαγές είναι σημαντικές για τους προγραμματιστές που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα ανάπτυξης GNOME 2.28. Αν δε σας ενδιαφέρουν οι αλλαγές για τους προγραμματιστές, μπορείτε να προχωρήσετε στο Ενότητα 6 ― Διεθνοποίηση.

Πέρα από την Επιφάνεια εργασίας του GNOME, το GNOME 2.28 είναι και η πιο πρόσφατη κυκλοφορία της Πλατφόρμας ανάπτυξης GNOME, μιας ομάδας από σταθερές βιβλιοθήκες API και ABI, διαθέσιμες υπό την GNU LGPL οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη διαπλατφορμικών εφαρμογών.

Διόρθωση της χρήσης πεπαλαιωμένων βιβλιοθηκών

Ξεκινώντας με το GNOME 3.0, θα αφαιρεθούν διάφορα πεπαλαιωμένα μέρη του GNOME. Αυτά τα πεπαλαιωμένα μέρη συμπεριλαμβάνουν βιβλιοθήκες όπως οι libart_lgpl, libbonobo, libbonoboui, libglade, libgnome, libgnomecanvas libgnomeprint, libgnomeprintui, libgnomeui, και libgnomevfs. Για τις εφαρμογές που κυκλοφορούν ως μέρος της Επιφάνειας εργασίας του GNOME, έχει εκτελεστεί ένας αριθμός από εργασίες εκκαθάρισης για να επιβεβαιωθεί ότι δε χρησιμοποιείται πια πεπαλαιωμένος κώδικας. Αυτό θα εξασφαλίσει μια πιο ομαλή μετάβαση στο GNOME 3.0.

Συνιστούμε στους προγραμματιστές να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα για τις εφαρμογές τους. Επιπλέον, για όσους προγραμματιστές (ή επίδοξους προγραμματιστές) που θέλουν να μας βοηθήσουν, σελίδα Στόχοι του GNOME στο wiki καταγράφει διάφορες εργασίες που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα. Μια αυτόματα δημιουργημένη και ενημερωμένη επισκόπηση της κατάστασης της δουλειάς που μένει για τα αρθρώματα τα οποία υποστηρίζονται από το εργαλείο κτισίματος jhbuild μπορεί να βρεθεί εδώ.

5.1. Ξεκαθάρισμα της πλατφόρμας

Έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες για την αφαίρεση πεπαλαιωμένων αρθρωμάτων και λειτουργικότητας στο δρόμο προς το GNOME 3.0.

Στο GNOME 2.28, δεν υπάρχουν πια εφαρμογές που εξαρτούνται από τα esound, libgnomevfs, libgnomeprint, ή libgnomeprintui.

Άλλες βελτιώσεις της Πλατφόρμας του GNOME στο GNOME 2.28 περιλαμβάνουν:

  • Αφαιρέθηκε η εξάρτηση από τη libart_lgpl από δύο αρθρώματα (eog και gtkhtml).
  • Αφαιρέθηκε η εξάρτηση από τη libbonobo(ui) από πέντε αρθρώματα (gnome-control-center, gcalctool, gnome-media, gtkhtml και accerciser).
  • Αφαιρέθηκε η εξάρτηση από τη libglade από 28 αρθρώματα (accerciser, alacarte, gnome-control-center, dasher, empathy, gcalctool, gnome-games, gnome-netstatus, gnome-nettool, gnome-mag, gnome-menus, gnome-panel, gnome-power-manager, gnome-screensaver, gnome-session, gnome-settings-daemon, gnome-system-tools, gnome-utils, gtkhtml, hamster-applet, libgnomekbd, orca, pessulus, seahorse, vino, vinagre, yelp και zenity).
  • Αφαιρέθηκε η εξάρτηση από τη libgnome από 14 αρθρώματα (anjuta, gnome-control-center, dasher, evolution-webcal, gconf, gdl, gdm, gnome-desktop, gnome-media, gnome-system-tools, gok, gtkhtml, vino και yelp).
  • Αφαιρέθηκε η εξάρτηση από τη libgnomecanvas από 3 αρθρώματα (anjuta, gtkhtml και zenity).
  • Αφαιρέθηκε η εξάρτηση από τη libgnomeprint(ui) από 1 άρθρωμα (gnome-games).
  • Αφαιρέθηκε η εξάρτηση από τη libgnomeui από 16 αρθρώματα (anjuta, gnome-control-center, dasher, deskbar-applet, gnome-mag, gnome-media, gnome-settings-daemon, gnome-system-tools, gnome-utils, gok, gtkhtml, hamster-applet, nautilus, orca, vino και yelp).
  • Αφαιρέθηκε η εξάρτηση από τη libgnomevfs από 3 αρθρώματα (dasher, gnome-mag και gnome-utils).
  • Πολλά αρθρώματα τώρα παρέχουν πιο ωραία και πιο καθαρή έξοδο κτισίματος όταν μεταγλωττίζονται με τη χρήση των AM_SILENT_RULES ή Shave. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το http://live.gnome.org/GnomeGoals/NicerBuilds.
  • Μερικά αρθρώματα άρχισαν να χρησιμοποιούν την GIntrospection. Δείτε το http://live.gnome.org/GnomeGoals/AddGObjectIntrospectionSupport για περισσότερες λεπτομέρειες.

Από πολλές εφαρμογές έχει επίσης αφαιρεθεί η χρήση των πεπαλαιωμένων συμβόλων GTK+ και GLib και έχει εφαρμοστεί η νέα πολιτική για περίληψη μόνο κεφαλίδων του ανώτατου επιπέδου από τις GTK+ και GLib.

5.2. GTK+ 2.18

H GTK+ 2.18 είναι η πιο πρόσφατη έκδοση της εργαλειοθήκης GTK+, η οποία βρίσκεται στην καρδιά του GNOME. Η GTK+ 2.18 περιέχει νέα χαρακτηριστικά για προγραμματιστές, καθώς και εκτενή διόρθωση σφαλμάτων και εκκαθάριση για το επερχόμενο GTK+ 3.0.

Ο επιλογέας αρχείων έχει έναν αριθμό από βελτιώσεις. Τώρα πια θυμάται τη σειρά ταξινόμησης και έχει καλύτερες προεπιλογές, όπως την απόκρυψη των αντιγράφων ασφαλείας και την προβολή της στήλης Μεγέθους. Έχει επίσης βελτιωμένη σύντμηση της διαδρομής στη μπάρα διαδρομής.

Η GTK+ έχει επίσης δεχτεί μερικές ακόμα βελτιώσεις, όπως:

  • Τα GtkEntry widgets μπορούν τώρα να χρησιμοποιηθούν και για την προβολή μιας μπάρας προόδου.
  • Το GtkEntry έχει διαχωρισμό μοντέλου-προβολής.
  • Το GtkLabel μπορεί να προβάλλει ενσωματωμένα URI.
  • Στην εκτύπωση υποστηρίζεται η εκτύπωση μιας επιλογής.
  • Οι έλεγχοι διαμόρφωσης σελίδας μπορούν να ενσωματωθούν στο διάλογο εκτύπωσης.
  • Τα εικονίδια κατάστασης έχουν μια ιδιότητα τίτλου, για καλύτερη προσιτότητα.
  • Ένα νέο widget, το GtkInfoBar, προστέθηκε για να προβάλλει μηνύματα στο κύριο παράθυρο αντί σε ένα διάλογο.
  • Η GTK μπορεί να μεταγλωττιστεί με μια μοντέρνα έκδοση του automake (δεν είναι πια αναγκαίο το automake 1.7) και σε σιωπηλή λειτουργία με την εντολή "make V=0".

5.3. GLib

Το GNIO συγχωνεύθηκε με το GIO, και τα API τώρα πια συμπεριλαμβάνονται για εργασία με διευθύνσεις IPv4 και IPv6, ανάλυση ονομάτων συστημάτων, αντίστροφο IP lookup, χαμηλού επιπέδου είσοδο/έξοδο socket, και εργασία με συνδέσεις και υπηρεσίες δικτύου.

Τα GArray, GMappedFile και GTree τώρα πια μετρούνται κατ' αναφορά.

Ο κύριος βρόχος υποστηρίζει προεπιλεγμένα περιεχόμενα ανά νήμα.

Έχει προστεθεί υποστήριξη για πρόσβαση ανάγνωσης και εγγραφής με το GIOStream και τις υποκλάσεις του.

Η GLib πλέον υποστηρίζει μεταδεδομένα ανά αρχείο.

5.4. Τεκμηρίωση του GNOME

Προστέθηκε υποστήριξη για τη Mallard, τη νέα XML γλώσσα για τεκμηρίωση του GNOME, στα Yelp και gnome-doc-utils.

Για τους συγγραφείς τεκμηρίωσης, η Mallard είναι μια πλήρης χαρακτηριστικών γλώσσας σήμανσης XML, σχεδιασμένη ειδικά για βοήθεια εστιασμένη σε θέματα, με πιο ήπια καμπύλη εκμάθησης από τη Docbook.

Η βοήθεια του Empathy είναι η πρώτη τεκμηρίωση του GNOME που έχει γραφτεί σε Mallard, και είναι επίσης η πρώτη τεκμηρίωση που διατέθηκε υπό άδεια Creative Commons Share-Alike 3.0, στην οποία θα μετακινηθεί όλη η τεκμηρίωση του GNOME στο μέλλον.

5.5. GNOME Bluetooth

Προστέθηκε η δυνατότητα πρόσθετων λειτουργιών και είναι διαθέσιμη κατά τη ρύθμιση μιας συσκευής, προσθέτοντας υποστήριξη στις εφαρμογές του GNOME για να χρησιμοποιούν συσκευές Bluetooth.

Προστέθηκαν μοντέρνα widgets επιλογής συσκευών Bluetooth, συμπεριλαμβανομένου ενός κουμπιού με επιλογέα.

5.6. Περιηγητής ιστού Epiphany

Με τη μετάβαση του Epiphany στο WebKit, είναι διαθέσιμη σ' αυτό μια σειρά από βελτιώσεις για τους προγραμματιστές.

Η WebKitGTK+ περιλαμβάνει εξαιρετικά γρήγορη επεξεργασία της Javascript, μικρότερο κόστος σε πόρους για τον υπολογιστή, ένα GObject API, και έναν ενσωματωμένο επιθεωρητή ιστού. Ο Epiphany περιλαμβάνει επίσης νέα υποστήριξη για επεκτάσεις Seed (της Javascript), και με αυτή την προσθήκη αφαιρέθηκε η υποστήριξη για την Python.

Ο Epiphany χρησιμοποιεί επίσης τη libsoup για τη δική του υλοποίηση του HTTP, και οι διαμεσολαβητές τώρα λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο σε ολόκληρο το GNOME. Τα χαρακτηριστικά που λείπουν από τη libsoup περιλαμβάνουν την προσωρινή αποθήκευση HTTP και την κωδικοποίηση περιεχομένου.

Τέλος, το μενού περιεχομένου στην προβολή ιστού δεν έχει ακόμα εξατομικευθεί για τον Epiphany, αλλά χρησιμοποιείται η προεπιλεγμένη προβολή του WebKit.

5.7. Μικροεφαρμογή Καταγραφής χρόνου

Όλες οι λειτουργίες είναι πλέον διαθέσιμες μέσω ενός D-Bus API.

5.8. GNOME Πολυμέσα

Από το GNOME Πολυμέσα έχει αφαιρεθεί η υποστήριξη για τα vumeter, CDDB και GNOME-CD.

5.9. Totem

Το xine-lib backend αφαιρέθηκε από το Totem, και προστέθηκε ένα API ασύγχρονης ανάλυσης.

5.10. Vinagre

Στο Vinagre, η εφαρμογή προβολής απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας του GNOME, προστέθηκε ένα νέο σύστημα πρόσθετων λειτουργιών. Τώρα πια η υποστήριξη για νέα πρωτόκολλα είναι απλά θέμα συγγραφής μιας πρόσθετης λειτουργίας για το Vinagre. Νέες πρόσθετες λειτουργίες για το Vinagre περιλαμβάνουν τα VNC και SSH.

5.11. Brasero

Στο Brasero έχουν διαχωριστεί οι βιβλιοθήκες και τα εργαλεία στα libbrasero-burn και libbrasero-utils.

6. Διεθνοποίηση

Χάρη στα μέλη του διεθνούς Έργου μετάφρασης του GNOME, το GNOME 2.28 προσφέρει υποστήριξη για περισσότερες από 50 γλώσσες με μεταφρασμένες τουλάχιστον το 80 τοις εκατό των συμβολοσειρών τους, συμπεριλαμβανομένων των εγχειριδίων χρήσης και διαχείρισης σε πολλές γλώσσες.

Υποστηριζόμενες γλώσσες:

  • Assamese
  • Bengali
  • Bengali (India)
  • Gujarati
  • Kannada
  • Malayalam
  • Marathi
  • Oriya
  • Punjabi
  • Tamil
  • Telugu
  • Αγγλικά (ΗΠΑ, Βρετανικά και Καναδικά)
  • Αραβικά
  • Βασκικά
  • Βιετναμέζικα
  • Βουλγαρικά
  • Γαλικιανά
  • Γαλλικά
  • Γερμανικά
  • Δανικά
  • Εβραϊκά
  • Ελληνικά
  • Εσθονικά
  • Ιαπωνικά
  • Ινδικά
  • Ισπανικά
  • Ιταλικά
  • Καταλανικά
  • Καταλανικά (Valencian)
  • Κινέζικα (Κίνα)
  • Κινέζικα (Ταϊβάν)
  • Κινέζικα (Χονγκ Κονγκ)
  • Κορεατικά
  • Λιθουανικά
  • Μακεδονικά
  • Νορβηγικά Bokmål
  • Νορβηγικά Nynorsk
  • Ολλανδικά
  • Ουγγαρικα
  • Ουκρανικά
  • Πολωνικά
  • Πορτογαλικά Βραζιλίας
  • Πορτογαλλικά
  • Ρουμανικά
  • Ρωσικά
  • Σερβικά
  • Σλοβενικά
  • Σουηδικά
  • Ταϊλανδέζικα
  • Τουρκικά
  • Τσεχικά
  • Φινλανδικά

Πολλές ακόμα γλώσσες υποστηρίζονται μερικώς, με περισσότερες από τις μισές συμβολοσειρές τους μεταφρασμένες.

Η μετάφραση ενός πακέτου λογισμικού τόσο μεγάλου όσο το GNOME σε μια νέα γλώσσα μπορεί να είναι μια εξαντλητική εργασία ακόμα και για την πιο αφοσιωμένη μεταφραστική ομάδα. Για αυτήν την έκδοση έγινε μια αξιέπαινη προσπάθεια από την ομάδα Bengali, η οποία αύξησε την πληρότητα των μεταφράσεών της κατά περισσότερους από 25 βαθμούς, περνώντας το όριο του 80 τοις εκατό, με μεταφρασμένο το 83% της διεπαφής χρήστη. Οι ομάδες Ουαλικών, Βρεττονικών και Σερβικών αξίζουν επίσης συγχαρητηρίων καθώς ανέβασαν τις μεταφράσεις τους κατά 10 βαθμούς ή και περισσότερους.

Λεπτομερείς στατιστικές και περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο κατάστασης μεταφράσεων του GNOME.

7. Εγκατάσταση του GNOME

Μπορείτε να δοκιμάσετε το GNOME 2.28 με το LiveCD, το οποίο περιέχει όλο το λογισμικό που περιέχεται στο GNOME 2.30 σε ένα CD. Μπορείτε να εκκινήσετε τον υπολογιστή σας κατ' ευθείαν από το LiveCD χωρίς να εγκαταστήσετε τίποτα. Μπορείτε να κατεβάσετε το LiveCD από τον ιστότοπο BitTorrent του GNOME.

Για να εγκαταστήσετε ή να αναβαθμίσετε το σύστημά σας στο GNOME 2.28, συνιστούμε να εγκαταστήσετε τα επίσημα πακέτα από τον διανομέα ή τη διανομή σας. Οι πιο διαδεδομένες διανομές θα διαθέσουν το GNOME 2.28 πολύ σύντομα, και μερικές έχουν ήδη εκδόσεις ανάπτυξης με το GNOME 2.28. Μπορείτε να δείτε μια λίστα με διανομές που κυκλοφορούν με το GNOME και να ανακαλύψετε τις τελευταίες εκδόσεις με τις οποίες κυκλοφορούν στη σελίδα Get Footware.

Αν είστε γενναίοι και υπομονετικοί, και θέλετε να κτίσετε το GNOME από την πηγαίο κώδικα, σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε το JHBuild, το οποίο είναι σχεδιασμένο να κτίζει το πιο πρόσφατο GNOME από το Git. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το JHBuild για να κτίσετε το GNOME 2.28.x χρησιμοποιώντας την ομάδα αρθρωμάτων gnome-2.28.

Ενώ είναι δυνατό το κτίσιμο του GNOME κατ' ευθείαν από τα tarball που κυκλοφορούν, σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε το JHBuild.

8. Αναμένοντας το GNOME 2.30

Η ανάπτυξη δε σταματά στο GNOME 2.28. Οι εργασίες για το GNOME 2.30 έχουν ήδη ξεκινήσει, και είναι προγραμματισμένο να εκδοθεί ακριβώς έξι μήνες μετά το 2.28.

Η τελική απόφαση αν το GNOME 2.30 (που θα κυκλοφορήσει το Μάρτιο του 2010) ή το GNOME 2.32 (προγραμματισμένο για το Σεπτέμβριο του 2010) θα γίνει το GNOME 3.0 θα παρθεί νωρίς το Νοέμβριο του 2009. Η απόφαση αυτή θα βασιστεί στην πρόοδο των νέων και των υφιστάμενων εφαρμογών και βιβλιοθηκών του GNOME και την επίδρασή τους στην προσιτότητα, τη σταθερότητα και τη χρηστικότητα.

Το GNOME 2.30 θα συνεχίσει να παρέχει την πλατφόρμα επιφάνειας εργασίας και τις εφαρμογές που πάντα παρείχε, και πιθανώς θα περιέχει μια νέα διεπαφή χρήστη στο Κέλυφος του GNOME και στην Καταγραφή δραστηριοτήτων του GNOME τα οποία σας βοηθούν να περιηγήστε στον υπολογιστή σας και να βρίσκετε εύκολα αρχεία σ' αυτόν. Για τους προγραμματιστές, το GNOME 2.30 καθιστά πεπαλαιωμένες αρκετές παλιές βιβλιοθήκες.

Μια προεπισκόπηση του Κελύφους του GNOME είναι διαθέσιμη στο GNOME 2.28 και είναι διαθέσιμη για λήψη. Το Κέλυφος του GNOME είναι μια πρωτοποριακή διεπαφή χρήστη χρησιμοποιώντας την ισχύ μιας συντεθιμένης επιφάνειας εργασίας. Το Κέλυφος του GNOME διευκολύνει την προσθήκη επιπλέον χώρων εργασίας, την εκκίνηση των πιο συχνά χρησιμοποιούμενων εφαρμογών και την πρόσβαση στα πιο συχνά αρχεία και φακέλους σας.

Φιγούρα 7Κέλυφος του GNOME

Η Καταγραφή δραστηριότητας του GNOME είναι ένα εργαλείο για την εύκολη περιήγηση και εύρεση αρχείων στον υπολογιστή σας. Κρατά μια χρονολογική καταγραφή όλης της δραστηριότητας αρχείων και υποστηρίζει ετικέτες και σχέσεις μεταξύ ομάδων αρχείων. Η Καταγραφή δραστηριότητας του GNOME είναι η γραφική διεπαφή χρήστη για το Zeitgeist, τη μηχανή που καταγράφει όλη τη δραστηριότητα στην επιφάνεια εργασίας με υποστήριξη ετικετών και σελιδοδεικτών.

Το Δικτυακό Tomboy είναι επίσης προγραμματισμένο για το GNOME 2.30 και θα επιτρέπει στους χρήστες να συγχρονίζουν τις Σημειώσεις Tomboy τους μέσω διαδικτύου.

Ο Χάρτης πορείας του GNOME περιγράφει με λεπτομέρεια τα σχέδια των προγραμματιστών για τον επόμενο κύκλο κυκλοφορίας, ενώ το Πρόγραμμα κυκλοφορίας του GNOME 2.30 δημοσιεύτηκε νωρίτερα φέτος και είναι διαθέσιμο στο wiki του GNOME.

9. Μνεία

Αυτές οι σημειώσεις έκδοσης συντάχθηκαν από τον Paul Cutler με εκτενή βοήθεια από την κοινότητα του GNOME. Η μετάφραση στα Ελληνικά έγινε από την Ελληνική μεταφραστική ομάδα του GNOME. Εκ μέρους της κοινότητας, στέλνουμε τις θερμές μας ευχαριστίες σε όσους προγραμμάτισαν ή με άλλο τρόπο συνεισέφεραν σε αυτή την έκδοση του GNOME.

Αυτό το έργο μπορεί να μεταφραστεί ελεύθερα σε οποιαδήποτε γλώσσα. Αν θέλετε να το μεταφράσετε στη γλώσσα σας, παρακαλώ επικοινωνήστε με το Έργο μετάφρασης του GNOME.