GNOME 2.28 kiadási megjegyzések

1. Bevezető

A GNOME 2.28 a GNOME asztali környezet, egy népszerű, többplatformos asztali környezet legújabb változata. A GNOME az egyszerű kezelhetőséget, a stabilitást, valamint az első osztályú nemzetköziséget és akadálymentesítést állítja a középpontba. A GNOME szabad és nyílt forrású szoftver, tartalmaz minden általános eszközt, amit a felhasználók egy modern számítógépes környezettől elvárnak, például e-mail, csoportmunka-, böngésző-, fájlkezelő-, multimédia-szoftvereket és játékokat. Ezen kívül a GNOME rugalmas és hatékony környezetet kínál a szoftverfejlesztők számára, asztali és mobil alkalmazásokhoz egyaránt.

1. ábraGNOME 2.28

A GNOME asztali környezet hathavonta kerül kiadásra és számos új szolgáltatást, továbbfejlesztést, hibajavítást és fordítást tartalmaz. A GNOME 2.28 folytatja ezt a hagyományt. A GNOME és az azt más számítógépes asztali környezetektől megkülönböztető tulajdonságainak (mint például kezelhetőség, akadálymentesítés, nemzetköziség és szabadság) megismeréséhez keresse fel a GNOME névjegye oldalt a webhelyünkön.

Csatlakozzon és segítse munkánkat.

A GNOME 2.28 tartalmazza a GNOME 2.26 és korábbi változatokban végzett összes tökéletesítést. A GNOME 2.26 kiadás változásait annak kiadási megjegyzéseiből ismerheti meg.

2. Legyen a GNOME barátja!

A 2.26-os fejlesztési ciklus során a GNOME alapítvány elindította az új GNOME barátai programot. Ettől kezdve jelentkezhettek azok a támogatók, akik rendszeres adományokkal kívánják segíteni a GNOME alapítványt. A 2.28-as ciklus során kapott felhasználói visszajelzésnek köszönhetően a GNOME barátai program immár tetszőleges, havonta adományozandó összeg megadását támogatja.

A GNOME barátai kezdeményezés lehetőséget ad magánszemélyeknek a GNOME projekt küldetésének támogatására, ami nem más mint egy szabad és nyílt forrású asztali környezet biztosítása mindenkinek, a felhasználó képességeitől függetlenül. Reklámozás vagy támogatók keresése nélkül az alapítvány 2009-ben 20 000 dollárt gyűjtött nagylelkű magánszemélyektől. Ez a pénz hackfesztek, helyi események és programok fedezetéül szolgált, amelyek lehetővé tették a GNOME projekt számára nemzetközi, akadálymentes és egyszerűen használható asztali szoftverek készítését hagyományos asztali környezetekhez és mobileszközökhöz egyaránt.

Tovább a GNOME barátai weboldalra.

3. Újdonságok felhasználóknak

A GNOME projekt felhasználó- és kezelhetőségközpontúsága folytatódik a GNOME 2.28-ban, több száz hibajavítás és felhasználók által kért fejlesztés formájában. A továbbfejlesztések puszta mennyisége lehetetlenné teszi az összes módosítás felsorolását, de reméljük sikerült kiemelni a GNOME ezen kiadásának legérdekesebb felhasználóközpontú szolgáltatásait.

3.1. Szakadjon el a vezetékektől

A GNOME 2.28 tartalmazza a GNOME Bluetooth modul első kiadását, amely a Bluetooth eszközök kezelésére szolgált. A GNOME Bluetooth több száz Bluetooth eszközt támogat, beleértve egereket, billentyűzeteket és fejhallgatókat. A GNOME Bluetooth PulseAudio-integrációt is tartalmaz a Bluetooth fejhallgatókhoz.

A GNOME Bluetooth támogatja a mobil telefonon keresztüli internetelérést is. A mobiltelefon és a GNOME Bluetooth párosítása után a Hálózatkezelőben meg fog jelenni egy, a mobiltelefon internetelérésének használatára szolgáló bejegyzés.

2. ábraGNOME Bluetooth

3.2. Kövesse jobban az idejét

Az idejének és feladatainak nyilvántartására szolgáló Időnyilvántartó kisalkalmazás számos új fejlesztést tartalmaz.

Elkészült egy vadonatúj áttekintés szakasz, amely a jobb áttekinthetőség érdekében egyesíti a kategória- és időszakgrafikonokat. A színek is most jelentek meg először, egyszerűbbé téve a feladatok végrehajtásával töltött idő megjelenítését.

A további szolgáltatásfejlesztések közé tartozik a jobb automatikus kiegészítés, amely lehetővé teszi a kezdési idő menet közbeni frissítését, az éjszaka dolgozók jobb támogatása, és korábban befejezett feladatok felvétele. Az exportálási funkcionalitás is fejlődött, képes a tevékenységek kategória és dátum szerinti szűrésére az exportálás előtt, valamint új, egyszerű exportálási típusokat támogat: iCal az Evolutionbe Google Naptárba és más kliensekbe importáláshoz, XML és TSV (tabokkal elhatárolt értékek) a táblázatkezelőkhöz.

3. ábraIdőnyilvántartó

3.3. Empathy üzenetküldő

A GNOME azonnali üzenő és kommunikációs alkalmazása, a Telepathy kommunikációs keretrendszerre épülő Empathy számos új és fontos szolgáltatással segíti a felhasználók kommunikációját.

A partnerlista számos tekintetben fejlődött. Beállíthatja állapotát a szöveg közvetlen beírásával, vagy korábban megadott állapotot is használhat. A partnerlista átrendezése a partnerek másolása helyett fogd és vidd módszerrel történhet. Elérhetővé vált a Nézet menü, amely lehetővé teszi a partnerek rendezésének, kilépett partnerek megjelenítésének és a partnerlista méretbeállításainak gyors elérését.

4. ábraEmpathy partnerlista

A társalgás ablak számos új témát támogat, többek között az Adium üzenetstílusokat. A felhasználólista „Felhasználók” menüpontja buboréksúgót kapott, a felhasználólista elrejthető a csevegőszobákban, illetve ha egy csevegőszobában vagy társalgásban leírják a felhasználónevét, az adott lap szövege vörösre vált.

A hang- és videocsevegések teljes képernyőssé tehetők, és ha a partner nem küld képet, helyette az avatarja jelenik meg. Az újracsatlakozást az újrahívás szolgáltatás könnyíti meg.

A GNOME távoliasztal-kiszolgálójának (Vino) használatával mostantól lehetséges az asztal megosztása az Empathy partnerekkel.

Az XMPP partnerek (például Jabber és Google Talk felhasználók) esetén bekerült a földrajzi helyek támogatása a Geoclue használatával. A partner földrajzi helye megjeleníthető a partnerlistában a nevére mutatva, az információs ablakban vagy a Térképnézetben. Az Empathy támogatja a csökkentett pontosságú módot azok számára, akik erősebb adatvédelmet szeretnének. A Google Talk felhasználók megjeleníthetik a partner földrajzi helyét, de nem tehetik közzé a sajátjukat, mivel a Google nem használja a PEP-et.

Az Empathy új dokumentációt is tartalmaz, amely az Empathyban előforduló konkrét feladatok végrehajtásának bemutatására koncentrál.

3.4. Epiphany webböngésző

A GNOME webböngészője, az Epiphany Geckoról WebKitre váltotta a megjelenítőmotorját. A teljesítmény javulásától eltekintve ez a változás láthatatlan. Hosszabb távon a WebKitre váltás jelentős előnyöket fog biztosítani az Epiphany felhasználóinak. A WebKitre váltás segíti számos régi, a Gecko motor által okozott hiba megoldását is. Próbálja ki az új verziót, mert lehet hogy a régebben tapasztalt hibák megoldódtak.

Az Epiphany felhasználói a WebKitre váltás miatt azt tapasztalhatják, hogy nem tudják a felhasználóneveket és jelszavakat menteni. Ez a hiba a 2.30-as fejlesztési ciklusban kerül javításra.

3.5. Fejlesztések a Médialejátszóban

A DVD-lejátszás a GNOME Médialejátszójában a DVD-menükben navigálással és a lejátszás utolsó pozícióból való folytatásával bővült. A YouTube bővítmény sebessége is javult.

3.6. Itt repül a kismadár

A Csííz webkamera-kezelő számos újdonságot tartogat. A Csííz felhasználói felülete immár tartalmaz „sorozat” módot egymás után több kép készítéséhez. Megadhatja a készítendő képek számát és a képek közötti késleltetést is. A Csííz támogatja a képek saját kezű készítését a webkamera „felvétel” gombjával.

A Csííz felhasználói felületét a kisebb eszközök, például netbookok képernyőihez optimalizálták a bélyegképsáv jobb oldalra helyezésével. A lenti képernyőkép a Csíízt ábrázolja a sorozat funkció használata közben, netbookokra optimalizált széles módban.

5. ábraSzéles mód netbookokhoz

A Csíízzel kapcsolatos további információkért nézze meg a bemutatóoldalt!

3.7. Adjon magyarázatokat a PDF-fájlokhoz

Az Evince dokumentummegjelenítő képessé vált saját buboréksúgóval rendelkező szöveges magyarázatok szerkesztésére és mentésére. Az Evince mostantól az esetleges összeomlások után visszaállítja a megjelenített dokumentumokat.

Az Evince portolásra került és elérhetővé vált Microsoft Windows® rendszerekre is.

3.8. Áttűnések

A GNOME hangerőszabályzó lehetővé teszi a mélysugárzó és a csatornaáttűnések vezérlését. Új szolgáltatás, hogy a beállítások módosításai azonnal életbe lépnek.

6. ábraMélysugárzó és áttűnés támogatása

3.9. Még mindig van…

A nagy változások mellett különböző apró bővítések és hangolások történtek, amelyek minden GNOME kiadást jellemeznek.

 • A GNOME menüi és gombjai egységesítésre kerültek minden alkalmazásban és alapértelmezésben nem jelenítenek meg ikonokat. A dinamikus objektumokat tartalmazó menüelemek kivételt képeznek, ideértve az alkalmazásokat, fájlokat vagy könyvjelzőket és eszközöket. Ez a változtatás egységesíti a menük megjelenését és tisztább felületet nyújt a felhasználóknak.
 • A Tomboy jegyzettömb módosította a tárolt jegyzetek és beállítófájlok helyét a Freedesktop.org specifikációinak megfelelően.
 • A GNOME energiakezelő mostantól támogatja a több akkumulátorral rendelkező noteszgépeket és a merevlemezek kikapcsolását a DeviceKit lemezekhez.
 • A GTK+ fájl és lpr nyomtató-háttérprogramok támogatják laponként több oldal nyomtatását.
 • A Gedit portolásra került Mac OS® X rendszerre.
 • A Pango szövegmegjelenítése tökéletesedett az új OpenType motor használatával, amely kevesebb memóriát használ, és jobban támogatja a hibás betűkészleteket.
 • A VTE fejlesztéseinek köszönhetően a GNOME terminál sokkal kevesebb memóriát használ.
 • A Brasero, a GNOME CD/DVD írója támogatja az adatok több lemezre írását, és írás előtt grafikusan kijelzi a lemezeken felhasznált helyet.

4. Újdonságok az akadálymentesítésben

A GNOME szenvedélye a szoftvereinek mindenki számára elérhetővé tétele, beleértve azon felhasználókat és fejlesztőket, akik számára fogyatékosságuk megnehezíti a számítógép használatát. Az ő segítésükre jött létre a GNOME akadálymentesítési projekt és a szabad asztali környezeteken ma már szabványos akadálymentesítési keretrendszer.

A GNOME 2.28 számos új fejlesztéssel folytatja az építkezést a korábbi akadálymentesítési eredményeire.

4.1. Orka képernyőolvasó

Az Orka képernyőolvasó jelentős fejlesztésen ment keresztül a program hibáinak és a teljesítmény javításának érdekében; a GNOME 2.28-as változat megjelenéséig több mint 140 hiba került javításra. A fejlesztések közül néhány:

 • megjelent a folyamatjelzők különböző részletességi szintjeinek támogatása, amely lehetővé teszi a folyamatjelző frissítéseinek kimondását akkor is, ha a folyamatjelző nem az aktív ablakban van
 • lehetőség az egér mozgatására kattintás nélkül
 • buboréksúgók támogatása, beleértve a buboréksúgóban megjelenő elemmel való interakciót
 • elgépelt szavak jelzése szöveg szerkesztésekor
 • teljesen újraírt beszéd- és Braille-generátorok, ennek köszönhetően lehetőség van hang lejátszására a beszédgenerátorban

4.2. A WebKit akadálymentesítési támogatása

Jelentős erőfeszítések történtek a WebKit akadálymentesítésének javítására, például a kurzoros navigáció és az Atk akadálymentes szöveg felületének kezdeti megvalósításával. Az akadálymentes szöveg felület teljes megvalósítása után a felhasználók képesek lesznek a tartalom elérésére az egér nélkül, valamint annak beszéd- és/vagy Braille-kimenetté alakítására az Orka képernyőolvasóval.

5. Újdonságok fejlesztőknek

Az alábbi változások a GNOME 2.28 fejlesztői platformot használó fejlesztők számára fontosak. Ha nem érdeklik a fejlesztőket érintő változások, ugorjon az 6. szakasz ― Nemzetköziség szakaszra.

A GNOME asztali környezethez hasonlóan a GNOME 2.28 a GNOME fejlesztői platformot alkotó API és ABI stabil, keresztplatformos alkalmazások fejlesztésére használható GNU LGPL licencű programkönyvtárak legújabb kiadása is.

Elavult programkönyvtárak használatának felszámolása

A GNOME 3.0 kiadásával a GNOME különböző elavult részei eltávolításra kerülnek. Ezen elavult összetevők közé olyan programkönyvtárak tartoznak, mint a libart_lgpl, libbonobo, libbonoboui, libglade, libgnome, libgnomecanvas libgnomeprint, libgnomeprintui, libgnomeui és libgnomevfs. A GNOME asztali környezet részeként rendelkezésre álló alkalmazásokon az elavult kódok használatának megszüntetése érdekében számos karbantartási feladat került végrehajtásra. Ez segít biztosítani a zökkenőmentes átállást a GNOME 3.0-ra.

A fejlesztőket ezen példa követésére buzdítjuk a saját alkalmazásaikban. Ezen kívül a segíteni kívánó (akár leendő) fejlesztők számára a GNOME goals wikioldal felsorolja a még elvégzendő feladatokat. A JHBuild eszköz által támogatott modulokban hátralévő feladatokat összefoglaló, automatikusan generált és frissített állapotjelentés itt érhető el.

5.1. Platformtisztítás

Jelentős erőfeszítések történtek az elavult modulok és szolgáltatások eltávolítására a GNOME 3.0 felé vezető úton.

A GNOME 2.28-ban már nincsenek az esound, libgnomevfs, libgnomeprint vagy libgnomeprintui programkönyvtáraktól függő alkalmazások.

A GNOME platform egyéb fejlesztései a GNOME 2.28-ban:

 • A libart_lgpl függőség eltávolításra került két modulból (eog és gtkhtml).
 • A libbonobo(ui) függőség eltávolításra került öt modulból (gnome-control-center, gcalctool, gnome-media, gtkhtml és accerciser).
 • A libglade függőség eltávolításra került 28 modulból (accerciser, alacarte, gnome-control-center, dasher, empathy, gcalctool, gnome-games, gnome-netstatus, gnome-nettool, gnome-mag, gnome-menus, gnome-panel, gnome-power-manager, gnome-screensaver, gnome-session, gnome-settings-daemon, gnome-system-tools, gnome-utils, gtkhtml, hamster-applet, libgnomekbd, orca, pessulus, seahorse, vino, vinagre, yelp és zenity).
 • A libgnome függőség eltávolításra került 14 modulból (anjuta, gnome-control-center, dasher, evolution-webcal, gconf, gdl, gdm, gnome-desktop, gnome-media, gnome-system-tools, gok, gtkhtml, vino és yelp).
 • A libgnomecanvas függőség eltávolításra került három modulból (anjuta, gtkhtml és zenity).
 • A libgnomeprint(ui) függőség eltávolításra került egy modulból (gnome-games).
 • A libgnomeui függőség eltávolításra került 16 modulból (anjuta, gnome-control-center, dasher, deskbar-applet, gnome-mag, gnome-media, gnome-settings-daemon, gnome-system-tools, gnome-utils, gok, gtkhtml, hamster-applet, nautilus, orca, vino és yelp).
 • A libgnomevfs függőség eltávolításra került három modulból (dasher, gnome-mag és gnome-utils).
 • Számos modul szebb és tisztább fordítási kimenetet biztosít az AM_SILENT_RULES vagy Shave használatával való fordításkor. További információkért lásd: http://live.gnome.org/GnomeGoals/NicerBuilds
 • Néhány modul elkezdte használni a GIntrospectiont – további részletekért lásd: http://live.gnome.org/GnomeGoals/AddGObjectIntrospectionSupport

Számos alkalmazás eltávolította az elavult GTK+ és GLib szimbólumok használatát és alkalmazta a kizárólag a felső szintű GTK+- és GLib-fejlécek felvételének szabályát.

5.2. GTK+ 2.18

A GTK+ 2.18 a GNOME szívét alkotó GTK+ eszközkészlet legújabb kiadása. A GTK+ 2.18 új szolgáltatásokat biztosít a fejlesztők számára, valamint tartalmaz rengeteg hibajavítást és a GTK+ 3.0 előkészítéseként alapos nagytakarításon esett át.

A fájlválasztó számos tökéletesítésen esett át. Mostantól megjegyzi a rendezési állapotát és jobb alapértelmezéseket tartalmaz, például elrejti a mentési fájlokat és megjeleníti a Méret oszlopot. Az útvonalsávon a kihagyás módja is javult.

A GTK+ számos más fejlesztésen is átesett, ezek:

 • A GtkEntry felületi elemek használhatók folyamatjelző megjelenítésére is.
 • A GtkEntry immár tartalmaz modell-nézet elkülönítést.
 • A GtkLabel képes beágyazott URI-címek megjelenítésére.
 • A nyomtatás támogatja kiválasztott szakasz nyomtatását.
 • Az oldalbeállítási vezérlőelemek beágyazhatók a nyomtatási párbeszédablakba.
 • Az állapotikonok cím tulajdonságot kaptak a jobb akadálymentesítés érdekében.
 • Megjelent a GtkInfoBar nevű felületi elem, amely külön párbeszédablak helyett a főablakban jeleníti meg az üzeneteket.
 • A GTK lefordítható korszerű automake verzióval (az automake 1.7 többé nem szűkséges) és csendes módban a „make V=0” paranccsal.

5.3. GLib

A GNIO a GIO része lett, így mostantól az IPv4 és IPv6 címek kezelésére, gépnevek feloldására, fordított IP-kikeresésre, alacsony szintű foglalat I/O végzésére, valamint hálózati kapcsolatok és szolgáltatások kezelésére használható API-k is elérhetők.

A GArray, GMappedFile és GTree mostantól referenciaszámlálást használ.

A főciklus támogatja a szálankénti alapértelmezett kontextusokat.

Bekerült az írás-olvasás támogatása a GIOStream osztályhoz és alosztályaihoz.

A GLib mostantól tartalmazza a fájlonkénti metaadatok támogatását.

5.4. GNOME dokumentáció

A Yelpben és a gnome-doc-utils csomagban megjelent az új GNOME dokumentációs XML nyelv, a Mallard támogatása.

A dokumentációszerzők számára a Mallard egy teljes XML jelölőnyelv, kifejezetten témakör-központú súgó készítéséhez, a Docbooknál könnyebb tanulási görbével.

Az Empathy súgója az első Mallardban írt dokumentáció és az első dokumentáció, amely Creative Commons Share-Alike 3.0 licenc alá került; a későbbiekben minden GNOME dokumentáció ez alá fog kerülni.

5.5. GNOME Bluetooth

Bekerült a bővítmények támogatása és elérhető az eszközök beállításakor, így támogatva a GNOME alkalmazásokat Bluetooth eszközök használatában.

Korszerű Bluetooth-eszközválasztó felületi elemek jelentek meg.

5.6. Epiphany webböngésző

Az Epiphany Webkitre váltásával számos fejlesztési lehetőség nyílt meg az Epiphany fejlesztői előtt.

A WebKitGTK+ különösen gyors JavaScript-feldolgozást tartalmaz, kevesebb erőforrást igényel, rendelkezik GObject API-val és beépített webmegfigyelővel. Az Epiphany mostantól tartalmazza a Seed (JavaScript) kiterjesztések támogatását, ezzel együtt a Python támogatás eltávolításra került.

Az Epiphany a libsoup-ot használja a HTTP megvalósításához, emiatt a proxyk ugyanúgy működnek, mint a GNOME-ban mindenhol. A libsoup még hiányzó szolgáltatásai a HTTP-gyorsítótár és a tartalomkódolás.

Végül a webnézet helyi menüje még nincs az Epiphanyhoz igazítva, az alapértelmezett WebKit nézetet használja.

5.7. Időnyilvántartó kisalkalmazás

Minden funkció elérhető a megfigyelhető D-Bus API-n keresztül.

5.8. GNOME-Media

A GNOME-Media már nem támogatja a hangerősség-mérőt, a CDDB-t és a GNOME-CD-t.

5.9. Totem

A xine-lib háttérprogram eltávolításra került a Totemből, valamint aszinkron feldolgozási API került hozzáadásra.

5.10. Vinagre

A Vinagre, a GNOME távoliasztal-megjelenítője új bővítményrendszerrel bővült. Az új protokollok támogatása mindössze egy Vinagre bővítmény írását igényli. A Vinagre új, a VNC és SSH protokollokat támogató bővítményeket kapott.

5.11. Brasero

A Brasero programkönyvtára és segédprogramjai szétválasztásra kerültek a libbrasero-burn és libbrasero-utils alá.

6. Nemzetköziség

A GNOME fordítási projekt tagjainak köszönhetően a GNOME 2.28 több mint 50 nyelvet támogat a felhasználói felület legalább 80 százalékának lefordítottságával, sok nyelven beleértve a felhasználói- és adminisztrátori kézikönyveket is.

Támogatott nyelvek:

 • Angol (US, brit, kanadai)
 • Arab
 • Asszámi
 • Baszk
 • Bengáli
 • Bengáli (India)
 • Bolgár
 • Brazíliai portugál
 • Cseh
 • Dán
 • Finn
 • Francia
 • Galíciai
 • Gudzsarati
 • Görög
 • Hindi
 • Holland
 • Héber
 • Japán
 • Kannada
 • Katalán
 • Katalán (valenciai)
 • Koreai
 • Kínai (Hong Kong)
 • Kínai (Kína)
 • Kínai (Tajvan)
 • Lengyel
 • Litván
 • Macedón
 • Magyar
 • Malajálam
 • Marathi
 • Norvég Bokmål
 • Norvég Nynorsk
 • Német
 • Olasz
 • Orija
 • Orosz
 • Pandzsábi
 • Portugál
 • Román
 • Spanyol
 • Svéd
 • Szerb
 • Szlovén
 • Tamil
 • Telugu
 • Thai
 • Török
 • Ukrán
 • Vietnami
 • Észt

Számos más nyelv részben támogatott, amelyekre a felhasználói felület több mint fele le van fordítva.

A GNOME-hoz hasonlóan nagy szoftvercsomag új nyelvre fordítása még a legelkötelezettebb fordítócsapat számára is nyomasztóan nagy feladat. Ehhez a kiadáshoz a bengáli csapat fejtett ki hatalmas erőfeszítést, a fordításaik készültségét több mint 25 százalékponttal, a 80%-os határ fölé növelve. Szintén gratulálunk a walesi, breton és szerb csapatoknak, amelyek legalább 10 százalékponttal javították fordítási állapotukat.

Részletes statisztikák és további információk a GNOME fordítási statisztikaoldalon érhetők el.

7. A GNOME telepítése

A Live CD használatával kipróbálhatja a GNOME 2.28-at, amely egyetlen CD-n tartalmazza a GNOME 2.28 összes szoftverét. A számítógép a Live CD-ről közvetlenül elindítható, semmit nem szükséges telepíteni. Ez a CD a GNOME BitTorrent oldaláról tölthető le.

A GNOME 2.28 számítógépre telepítéséhez hivatalos csomagok használatát javasoljuk az Ön szállítójától vagy disztribútorától. A népszerű disztribúciók hamarosan elérhetővé teszik a GNOME 2.28-at, sőt néhány fejlesztői változatban már most is elérhető. A GNOME-ot szállító disztribúciók listáját és az általuk biztosított legújabb változatokat megtalálja a Get Footware oldalon.

Bátor és türelmes felhasználók, akik szeretnék forrásból fordítani a GNOME-ot, használhatják a JHBuildet, amely a legújabb GNOME-ot a Git-ből fordítja. A GNOME 2.28.x a JHBuild gnome-2.28 modulkészletének segítségével fordítható le.

Noha lehetséges a GNOME lefordítása közvetlenül a kiadott forráscsomagokból, erősen javasoljuk a JHBuild használatát.

8. Mi várható a GNOME 2.30-ban?

A fejlesztés nem áll meg a GNOME 2.28-cal. Már elkezdődött a munka a GNOME 2.30-as kiadáson, amely pontosan hat hónappal a 2.28 után kerül kiadásra.

Hogy a (2010 márciusában kiadandó) GNOME 2.30, vagy a (2010 szeptemberére ütemezett) GNOME 2.32 lesz-e a GNOME 3.0, 2009 novemberében lesz véglegesen eldöntve. Ez a döntés az új és meglévő GNOME alkalmazások és programkönyvtárak állapotától és az akadálymentesítésre, stabilitásra és használhatóságra gyakorolt hatásuktól függ.

A GNOME 2.30 továbbra is biztosítani fogja a korábban meglévő asztali környezetet és alkalmazásokat, ezen kívül új felhasználói felület is bemutatkozhat a GNOME Shell és a GNOME tevékenységnapló formájában, amely megkönnyíti a számítógépen lévő fájlok tallózását és keresését. Fejlesztői szempontból a GNOME 2.30 számos régi programkönyvtárat nyilvánít elavulttá.

A GNOME Shell előzetes verziója elérhető a 2.28-ban és letölthető. A GNOME Shell innovatív új felhasználói felülete a kompozitált asztali környezet erejére épít. A GNOME Shell egyszerűvé teszi új munkaterületek felvételét, gyakran használt alkalmazások indítását és a leggyakrabban használt fájlok és dokumentumok elérését.

7. ábraGNOME Shell

A GNOME tevékenységnapló a számítógépén található fájlok egyszerű tallózására és keresésére szolgál. Időrendi naplót vezet minden fájlműveletről, támogatja a címkézést, valamint a fájlcsoportok közti kapcsolatok létrehozását. A GNOME tevékenységnapló a Zeitgeist grafikus felülete, ez az alrendszer követi az asztali környezetben végzett összes műveletet, és biztosítja az elemek címkézését és könyvjelzőzését.

A Tomboy Online szintén a GNOME 2.30-ra van ütemezve, és lehetővé fogja tenni a Tomboy jegyzetek szinkronizálását és elérését a webről.

A GNOME útiterv részletezi a fejlesztők terveit a következő kiadási ciklusra; a GNOME 2.30 kiadási ütemezése már korábban megjelent és elérhető a GNOME wikin.

9. Köszönet

Ezeket a kiadási megjegyzéseket Paul Cutler állította össze a GNOME közösség hathatós segítségével. A magyar fordítást Kelemen Gábor készítette. A közösség nevében szeretnénk kifejezni köszönetünket azon fejlesztőknek és közreműködőknek, akik lehetővé tették ezt a GNOME kiadást.

Ez a munka bármely nyelvre szabadon lefordítható. Ha le kívánja fordítani, lépjen kapcsolatba a GNOME fordítási projekttel.