Белешке о издању Гнома 2.28

1. Увод

Гном 2.28 је најновије издање популарног, вишеплатформског рачунарског радног окружења. Гном се фокусира на лакоћу употребе, стабилност као и првокласну подршку за интернационализацију и приступачност особама са посебним потребама. Гном је слободан софтвер отвореног кода и обезбеђује све уобичајене алатке које корисници рачунара очекују од модерног рачунарског окружења попут е-поште, рада у групи, интерент прегледника, управљања датотекама, мултимедије и игрица. И више, Гном обезбеђује флексибилну и моћну платформу намењену програмерима софтвера, било да развијају за рачунаре или уређаје за у покрету.

Слика 1Гном 2.28

Ново издање радног окружења Гном излази сваких шест месеци са бројним унапређењима, новим могућностима, исправкама грешака и преводима на нове језике. И Гном 2.28 наставља ту традицију. Да сазнате више о Гному и квалитетима (попут лакоће употребе, приступачности, интернационализацији и слободи) који га издижу изнад других рачунарских окружења посетите страницу О Гному (енгл. About GNOME) на нашем веб месту.

Придружите нам се већ данас и откријте нове висине где заједно можемо стићи.

Гном 2.28 укључује унапређења из Гнома 2.26 и свих претходних издања. Више о новинама које су представљене у Гному 2.26 сазнајте у претходним белешкама о издању.

2. Постаните пријатељ Гнома!

За време развоја издања 2.26, Гномова задужбина је лансирала нови програм Пријатељи Гнома. Сви који подржавају Гном се могу пријавити за помоћ задужбини периодичним донацијама. Захваљујући реакцијама корисника за време развоја издања 2.28, програм Пријатељи Гнома сада подржава и могућност да одредите своту долара за месечне донације.

Пријатељи Гнома су начин да појединац подржи мисију Гном пројекта која обезбеђује слободно и бесплатно окружење за све, без обзира на могућности. Без икаквог рекламирања са стране, задужбина је скупила преко 20.000$ у 2009. години од дарежљивих појединаца. Тај новац је искоришћен за финансирање фестивала у хакерисању, догађаја на локалном нивоу и програма који су заузврат омогућили да пројекат Гнома створи софтвер који је интернационализован, приступачан и лак за коришћење, како на класичним рачунарима, тако и на покретним уређајима.

Запутите се на веб страницу Пријатеља Гнома.

3. Шта је ново за кориснике

Посвећеност ка корисницима и лакоћи употребе се наставља у Гному 2.28 са исправкама стотина грешака и унапређењима које су корисници тражили. Значајан број унапређења чини немогућим да се све нађу у овом списку, па су у белешкама приказане само неке најузбудљивије новине за кориснике које су се појавиле у овом издању.

3.1. Откачите жице

Гном 2.28 укључује прво издање Гномовог Блутута, који служи за управљање блутут уређајима. Гном Блутут подржава на стотине уређаја, укључујући мишеве, тастатуре и слушалице. Он укључује и PulseAudio подршку за блутут слушалице и микрофоне.

Гномов Блутут такође укључује и подршку за приступ мрежи преко мобилног телефона. После упаривања вашег мобилног телефона са Гномовим Блутутом, управник мреже ће додати ставку за приступ мрежи преко мобилног телефона.

Слика 2Гномов Блутут

3.2. Пратите боље ваше време

Програмче Вредни хрчак које вам је и до сада помагало да пратите ваше време и активности је добило доста нових побољшања.

Додат је потпуно нови екран за преглед, који сада укључује и категорије и временски графикон за јаснији приказ времена. По први пут су уведене боје, олакшавајући тако преглед односа коришћеног времена за завршавање активности.

Остале новине укључују унапређено самодопуњавање дозвољавајући вам да ажурирате време у лету, побољшану подршку за оне који раде ноћу и могућност да се додају активности које су већ завршене. Коначно, функционалност извоза има доста унапређења, укључујући и могућност филтрирања по категоријама и датумима пре извоза и нове једноставне типове извоза: iCal за извоз у Еволуцију, Гуглов календар и остале клијенте, XML и TSV (вредности одвојене табулаторима) погодне за програме са табелама.

Слика 3Вредни хрчак

3.3. Интернет писмоноша за брзе поруке

Гномов програм за брзе поруке и комуникацију „Интернет писмоноша“ кога покреће Telepathy је добио много нових и важних додатака за помоћ приликом разговора корисника.

Списак пријатеља је унапређен на много начина. Можете подесити ваш статус директно куцајући текст, или га поставити избором неког претходног статуса. Реорганизација пријатеља је постала лакша јер ће сад превлачење и премештање пријатеља да га помери, а не умножи. Додата је ставка „Преглед“ унутар менија, омогућавајући брз приступ сортирању пријатеља, прегледу пријатеља који нису на мрежи и промени величине списка пријатеља.

Слика 4Списак пријатеља у Интернет писмоноши

Дијалог за ћаскање сада подржава бројне нове теме, укључујући и поруке у стилу програма Адијум. За „Кориснике“ из списка корисника сада постоји и искачући савет; листа корисника у собама за ћаскање се може сакрити; уклоњена је ставка „Пријатељи“ из менија за ћаскање, а ако се ваше име помене у соби за ћаскање, тај језичак ће поцрвенити.

Аудио и видео ћаскања сада могу бити преко целог екрана, а уколико пријатељ нема подршку за видео, биће приказан њихов аватар. Додата је и могућност поновног звања ради лакшег успостављања прекинуте везе.

Корисници су сада и у могућности да деле своју радну површину са пријатељима из Интернет писмоноше користећи Гномов прегледач удаљених радних површина — Вино.

Подршка за геолоцирање користећи Geoclue је подржана за пријатеље који користе XMPP протокол, као што су џабер или Google Talk. Можете видети локацију пријатеља прелазећи мишем изнад његовог имена у списку пријатеља, у дијалогу његових података или на мапи пријатеља. Интернет писмоноша такође подржава и смањење прецизности локације за оне кориснике који желе повећану приватност. Корисници Google Talk-а могу да виде локацију пријатеља, али не могу и сами да је објављују јер Google не подржава PEP.

Интернет писмоноша је такође добио и потпуно нову документацију која се фокусира да корисницима помогне како да обаве специфичне ствари у писмоноши.

3.4. Спознаја за преглед интернета

Гномов интернет прегледник „Спознаја“ је пребачен на ВебКит основу за исцртавање веб страница уместо ранијег Гека. Уз изузетак неких побољшања учинка програма, крајњи корисници не би требали да примете овај прелаз. Дугорочно гледано, прелаз на ВебКит мотор ће имати значајне погодности за кориснике Спознаје. Прелаз на ВебКит такође решава и доста грешака које су се дуго вукле због коришћења застарелог Геко мотора. Охрабрујемо вас да тестирате ово ново издање и погледате да ли су старе грешке исправљене.

Једна грешка коју корисници могу да осете у Спознаји због преласка на ВебКит је да више неће моћи да чувају корисничка имена и лозинке на формама. Ова грешка ће бити исправљена у 2.30 развојном циклусу.

3.5. Побољшања програма за звук и покретне слике

Пуштање ДВД дискова у Гномовом биоскопу и музичкој кутији је побољшано са могућношћу навигације кроз ДВД меније и настављање филма од последње позиције. YouTube додатак је доживео побољшања у брзини рада.

3.6. Реци „Птичица“ камери

Птичица, програм за снимање и сликање са веб камере је доживео бројна унапређења. Птичица има унапређено корисничко сучеље и добила је „рафални“ режим рада за окидање више слика одједном. Можете одабрати број слика које ће Птичица усликати и временски размак међу њима. Птичица такође подржава и обичан режим сликања преко дугмета „Сликај“.

Корисничко сучеље Птичице је такође оптимизовано за мање екране, као оне на нетбуковима тако што је трака са сличицама померена десно. Снимак испод показује Птичицу у новом широком режиму рада за нетбукове при коришћењу рафалног сликања.

Слика 5Широки режим рада за нетбук уређаје

Пођите у обилазак да бисте сазнали више о Птичици!

3.7. Означите ваше PDF-ове

Евинс прегледач докумената је добио могућност да мењате и чувате текстуалне белешке које имају придружен искачући прозор. Евинс сада такође и опоравља документе које сте гледали уколико је десио пад програма или система.

Евинс је такође пребачен и сада доступан за Microsoft Windows® платформе.

3.8. Постепено појачавање и стишавање звука

Управљање јачином звука је добило могућност контролисања субвуфера и изблеђивање канала. Ново је и да се сада подешавања тренутно примењују.

Слика 6Подршка за субвуфер и изблеђивање

3.9. Али чекајте, то није све…

Поред великих измена, има и пуно разних мањих додатака и сређивања који се дешавају у сваком издању Гнома.

 • Mенији и дугмад у Гному су од сада стандардизовани у свим програмима да подразумевано не приказују иконице. Ставке менија са динамичким објектима, укључујући и програме, датотеке или обележиваче и уређаје су изузетак и могу приказати икону. Ова измена ће стандардизовати изглед менија и корисницима ће донети чистије сучеље.
 • Томицине белешке су промениле место чувања белешки и подешавања да би биле у складу са Freedesktop.org спецификацијама.
 • Гномов управник потрошње електричне енергије је добио подршку за преносне рачунаре са више батерија и подршку за смањење броја обртаја диска за DeviceKit дискове.
 • ГТК+ и lpr сада подржавају штампање више страна по једном листу папира.
 • Гедит сада ради и под Mac OS® X оперативним системом.
 • Побољшано је исцртавање у Пангу. Он сада користи нови OpenType, који троши мање меморије и има бољу подршку за наисправне фонтове.
 • Захваљујући побољшањима у VTE окружењу, корисници Гномовог терминала ће приметити да он сад користи много мање меморије.
 • Бразеро, програм за нарезивање ЦД и ДВД дискова у Гному сада подржава резање на више дискова одједном, а додат је и графички приказ преосталог места на диску.

4. Шта је ново око приступачности

Гном жели да програми буду доступни свима, укључујући кориснике и програмере са посебним потребама које им отежавају употребу рачунара. Да би им се помогло, у оквиру Гнома постоји Гномов пројекат приступачности и оквир за приступачност који је данас стандард на слободном радном окружењу.

Гном 2.28 се наслања на своју репутацију као приступачно окружење и доноси више унапређења.

4.1. Орка читач екрана

Унутар Орке, програма за читање са екрана је учињен значајан помак како би се смањио број грешака и унапредио учинак програма. Преко 140 грешака у програму је исправљено за Гном 2.28. Нека од унапређења укључују:

 • нову подршку за различите степене исписа у линији са напредком како би вам омогућила да одредите да ли да се изговара напредак чак иако је линија са напретком у неактивном прозору
 • могућност да померате миша без клика
 • подршку за радње када је миш изнад неког елемента, која укључује и могућност за интеракцију са ставкама испод показивача
 • приказ погрешно написаних речи приликом уређивања текста
 • изнова написане делове програма за изговарање и Брајеву азбуку, која сада има могућност пуштања звука у програму за говор

4.2. Подршка за приступачност у ВебКиту

Значајан напор је учињен да се унапреди приступачност у ВебКиту. Пре свега додата је навигација за опслуживање и започета је уградња приступачног Атк текстуалног сучеља. Када ово сучеље буде потпуно уграђено, корисници ће моћи да приступе садржају без употребе миша и да имају садржај у виду говора и/или Брајеве азбуке из Орке.

5. Шта је ново за програмере

Следеће промене су важне програмерима који користе Гномову платформу у издању 2.28. Ако вас не занимају измене, прескочите на Одељак 6 ― Интернационализација.

Поред Гномове радне површине, Гном 2.28 ће бити и последње издање Гномеове платформе за програмере. Скуп API и ABI стабилних библиотека доступних под условима LGPL лиценце које могу бити коришћене за развој вишеплатформских програма.

Уклањање зависности са застарелим библиотекама

Почевши од издања 3.0 многи застарели делови Гнома ће бити уклоњени. Ове старе компоненте укључују библиотеке као што су libart_lgpl, libbonobo, libbonoboui, libglade, libgnome, libgnomecanvas, libgnomeprint, libgnomeprintui, libgnomeui, и libgnomevfs. За програме који се испоручују уз Гном радну површину састављени су задаци за чишћење који ће осигурати да стари програмски код буде што пре избачен. Ово ће бити степеник ка безболном прелазу у Гном 3.0

Сви програмери су саветовани да прате овај пример у сопственим програмима. Такође, сви програмери (или потенцијални програмери) који желе да нам помогну могу да погледају вики страницу „Циљеви Гнома“ која садржи разне задатке који још увек нису завршени. На овој адреси можете наћи стање тренутних задатака за програме које подржава jhbuild, а које се само ажурура.

5.1. Чишћење платформе

Учињени су велики напори на уклањању застарелих програма и операција на путу ка Гному 3.0

У Гному 2.28 не постоје програми који зависе од esound, libgnomevfs, libgnomeprint и libgnomeprintui библиотека.

Остала побољшања Гном платформе у Гному 2.28 укључују:

 • Зависност од libart_lgpl библиотеке је уклоњена из два програма (око гнома и gtkhtml).
 • Зависност од libbonobo(ui) библиотека је уклоњена из пет програма (Гномов контролни центар, Калкулатор, Гномови медјуми, gtkhtml и accerciser).
 • Зависност од libglade библиотеке је уклоњена из 28 програма (accerciser, alacarte, Гномов контролни центар, dasher, Интернет писмоноша, Калкулатор, Гномове игрице, gnome-netstatus, gnome-nettool, gnome-mag, Гномов мени, Панел, Гномов управник потрошњом, Гномов чувар екрана, Гномова сесија, gnome-settings-daemon, gnome-system-tools, gnome-utils, gtkhtml, Вредни хрчак, libgnomekbd, Орка, pessulus, seahorse, Вино, Винагер, yelp и zenity).
 • Зависност од libgnome библиотеке је уклоњена из 14 програма (Ањута, Гномов контролни центар, dasher, evolution-webcal, Гконг, gdl, Гномов управник пријавом Гномова радна површ, Гномови медијуми, gnome-system-tools, gok, gtkhtml, Вино и yelp).
 • Зависност од libgnomecanvas је уклоњена из три програма (Ањута, gtkhtml и zenity).
 • Зависност од libgnomeprint(ui) библиотека је уклоњена из Гномових игрица.
 • Зависност од libgnomeui библиотеке је уклоњена из 16 програма (Ањута, Гномов контролни центар, dasher, deskbar-applet, gnome-mag, Гномови медијуми, gnome-settings-daemon, gnome-system-tools, gnome-utils, gok, gtkhtml, Вредни хрчак, Наутилус, Орка, Вино и yelp).
 • Зависност од libgnomevfs библиотеке је уклоњена из три програма (dasher, gnome-mag и gnome-utils).
 • Многи модули сада имају лепши и чистији излаз приликом изградње јер користе AM_SILENT_RULES или Shave. За више података погледајте http://live.gnome.org/GnomeGoals/NicerBuilds.
 • Неки програми су почели да користе GIntrospection. За више података погледајте http://live.gnome.org/GnomeGoals/AddGObjectIntrospectionSupport.

Многи програми су уклонили застареле ГТК+ и Глиб симболе и примењују ново правило да укључују само наслове највишег нивоа из ГТК+ и Глиб библиотека.

5.2. ГТК+ 2.18

ГТК+ 2.18 је последње издање ГТК+ алата, који су срце Гнома. ГТК+ 2.18 даје нове могућности за програмере, а уједно решава многе грешке у програму и чисти код за предстојећи ГТК+ 3.0.

Прозорче за избор датотека има бројна побољшања. Оно сада памти редослед и има боља подразумевана подешавања, која укључују сакривање резервних датотека и приказ колоне са величином датотеке. Такође, побољшана је и заобљеност у траци са путањом.

ГТК+ је такође видео много побољшања, укључујући:

 • GtkEntry елемент сада може да прикаже траку са стањем.
 • GtkEntry има model-view раздвајање.
 • GtkLabel може да приказује угњежђене адресе.
 • Штампање подржава штампу само изабраног дела.
 • Подешавање странице може да се уметне у прозорче за штампу.
 • Иконица са стањем има исправан назив, побољшавајући приступачност.
 • Нови елемент, GtkInfoBar, је додат за приказ порука у главном прозору уместо у засебном прозорчету.
 • Сада можете изградити ГТК савременим пакетом за изградњу (automake 1.7 није више потребан) и у тихом режиму наредбом „make V=0“.

5.3. Глиб

GNIO је спојен са GIO и API-ји су сада укључени тако да раде са IPv4 и IPv6 адресама, решавају имена домаћина, реверзне потраге за IP адресом I/O утичницама ниског нивоа и са раде са везама у мрежи и сервисима.

GArray, GMappedFile и GTree сада имају побројане референце.

Главна петља подржава подразумевани контекст по нити.

Додата је подршка за приступ читању и писању преко GIOStream и његових подкласа.

Глиб сада укључује и подршку за метаподатке за сваку датотеку.

5.4. Гномова документација

Подршка за Дивљу патку, нови Гномов XML језик за писање документације је додата у Yelp и gnome-doc-utils.

За оне који раде на документацији, Дивља патка ће постати потпун XML језик, направљен посебно за израду помоћи који је лакши за учење од старог Докбука.

Помоћ за Интернет писмоношу је прва која је написана помоћу Дивље патке и прва документација која је прешла на Creative Commons Share-Alike 3.0 лиценцу. Ова лиценца ће се у будуће користити за сву Гномову документацију.

5.5. Гномов Блутут

Додата је подршка за проширења, која је доступна приликом подешавања уређаја и даје подршку Гномовим програмима да користе уређаје преко Блутута.

Додати су савремени елементи за избор уређаја, који укључују дугмиће и изборник

5.6. Спознаја за преглед интернета

Како је Спознаја прешла на ВебКит, бројна побољшања су доступна развојном тиму.

ВебКитГТК+ укључује јако брзу обраду Јаваскрипта, мањи отисак, GObject API, и уграђеног веб инспектора. Спознаја такође укљчује подршку за проширења преко Семена (Јаваскрипт), а са тим додатком је уклоњена стара подршка за Питонова проширења.

Спознаја такође користи libsoup, па HTTP и прокси сервери сада раде на исти начин у целом Гному. У libsoup библиотеци недостаје подршка за HTTP оставу и кодирање садржаја.

На крају, приручни мени у прегледу веб страница још увек није прилагодљив, па се користи онај из самог ВебКита.

5.7. Програмче за праћење времена

Све функције су доступне преко D-Bus API-ја који се може разгледати.

5.8. Гномова мултимедија

Гномова мултимедија је избацила подршку за вуметар, CDDB базу и GNOME-CD.

5.9. Гномов биоскоп и музичка кутија

Xine-lib мотор је уклоњен из Гномовог биоскопа и музичке кутије, а нови API за асинхроно разлагање је додат.

5.10. Винагер

Винагер, Гномов прегледач удаљених радних површина је добио нови систем за додатке. Подржавање нових протокола се сада своди на писање додатка за Винагер. Нови додаци за Винагер су додаци за VNC и SSH протоколе

5.11. Бразеро

Бразеро је раздвојио развој библиотека libbrasero-burn и алата libbrasero-utils.

6. Интернационализација

Захваљујући члановима Гномовог преводилачког пројекта широм света, Гном 2.28 нуди подршку за више од 50 језика са више од 80% преведених порука, а ту је и корисничка документација за администрацију на бројним језицима.

Подржани језици:

 • арапски
 • асамски
 • баскијски
 • бенгалски
 • бенгалски (Индија)
 • бразилски португалски
 • бугарски
 • вијетнамски
 • галицијски
 • грчки
 • гујарати
 • дански
 • енглески (амерички, британски, канадски)
 • естонски
 • италијански
 • канада
 • каталонски
 • каталонски (валесијански)
 • кинески (Кина)
 • кинески (Тајван)
 • кинески (Хонг Конг)
 • корејски
 • литвански
 • македонски
 • малајмски
 • марати
 • мађарски
 • немачки
 • норвешки бокмал
 • норвешки њорск
 • орија
 • панџаби
 • португалски
 • пољски
 • румунски
 • руски
 • словеначки
 • српски
 • тамил
 • тајландски
 • телугу
 • турски
 • украјински
 • фински
 • француски
 • хебрејски
 • хинди
 • холандски
 • чешки
 • шведски
 • шпански
 • јапански

Бројни други језици су делимично подржани, са више од половине преведених порука.

Превођење програмског пакета величине Гнома на до сада неподржани језик је захтеван посао чак и за најпосвећеније преводилачке тимове. У овом издању су учињени надљудски напори од стране бенгалског тима, који је повећао преведеност за више од 25% и тиме прешао границу од 80% са 83% преведености корисничког сучеља. Честитамо румунском и оријском преводилачком тиму за сјајан напредак. Честитамо такође и тимовима велшког, бретонског и српског језика који су подигли проценат преведености за преко 10%.

За допуну превода на српски језик у овом издању заслужни су Милош Поповић, Бранко Кокановић, Иван Несторовић и Милан Скочић, чланови групе Превод.орг.

7. Инсталирање Гнома

Можете испробати Гном 2.28 као LiveCD који укључује сав софтвер из Гнома 2.28 на једном диску. Рачунар можете покренути директно са LiveCD-а без било каквог инсталирања. LiveCD можете преузети са Гномовог мрежног места за торенте.

Да инсталирати или надоградите рачунар на Гном 2.28, препоручујемо вам да инсталирате званичне пакете са стране произвођача софтвера или дистрибуције. Популарне дистрибуције ће омогућити Гном 2.28 убрзо, док неке већ имају развојна издања која садрже Гном 2.28. Списак дистрибуција које испоручују Гном и ознаку издања која уз њих стижу можете пронаћи на нашој Get Footware страници.

Ако вас диче храброст и стрпљење и желите да изградите Гном из изворног кода, препоручујемо вам да користите JHBuild који је дизајниран да изгради последњи Гном из Git складишта. Можете користити JHBuild да изградите Гном 2.28.x користећи gnome-2.28 скуп модула.

Иако је свакако могуће да изградите Гном директно из објављених архива, најдобронамерније вам саветујемо да користите JHBuild.

8. Поглед према Гному 2.30

Развој не престаје са Гномом 2.28. Рад на 2.30 је већ започет, а издање је заказано за тачно шест месеци од издања 2.28.

Коначна одлука да ли ће Гном 2.30 (који се издаје у марту 2010.) или Гном 2.32 (заказан за септембар 2010.) постати Гном 3.0 ће бити донета почетком новембра 2009. Одлука ће бити утемељена на напретку нових и постојећих Гномових програма и библиотека и њиховог утицаја на приступачност, стабилност и употребљивост.

Гном 2.30 ће наставити да нуди платформу и програме које је одувек нудио, али ће потенцијално добити и ново корисничко сучеље у Гномовој шкољци и Гномовом дневнику активности који ће омогућавати олакшано разгледање и претрагу датотека на вашем рачунару. За програмере, старе библиотеке у Гному 2.30 постају застареле.

Преглед Гномове шкољке је доступан у издању 2.28 и можете га преузети већ сада. Гномова шкољка садржи другачије корисничко сучеље са доста новина које користе снагу композитне радне површине. Са Гномовом шкољком је лакше додавати радне површине, покретати често коришћене програме и приступати најчешће коришћеним датотекама и документима.

Слика 7Гномова шкољка

Гномов дневник активности је алат за олакшано разгледање и проналажење датотека на вашем рачунару. Ради на принципу чувања хронолошког дневника свих активности са датотекама и подржава означавање датотека и прављење веза међу групама датотека. Гномов дневник активности је графичко корисничко сучеље Духа времена, који прати све активности на радној површини и има подршку за означавање датотека и обележавање ставки.

Томицине белешке преко мреже су такође заказане за Гном 2.30 и омогућиће корисницима да синхронизују и приступају Томициним белешкама преко мреже.

Гномов развојни пут (енгл.) вам даје више података о плановима програмера за наредни циклус издања, а календар за издавање Гнома 2.30 је објављен раније ове године и доступан је на Гномовом викију.

9. Заслуге

Белешке о издању је уз издашну помоћ Гномове заједнице приредио Paul Cutler. Превод на српски су саставили Бранко Кокановић и Милош Поповић, чланови Гномовог преводилачког тима на српски језик и групе Превод.орг. У име заједнице, најсрдачније се захваљујемо програмерима и приложницима који су ово издање Гнома учинили могућим.

Превод документа на било који језик је дозвољен. Контактирајте Преводилачки пројекат Гнома ако желите да документ преведете на ваш језик.