Белешки за изданието GNOME 2.20

1. Вовед

GNOME 2.20 е најновата верзија на работната околина GNOME. Таа е популарна, повеќеплатформска работна околина. GNOME се фокусира на леснотија при работата, стабилноста и интернационализација од прва класа со поддршка за пристапност. GNOME е базиран на слободен софтвер и ги овозможува сите најчести алатки кои корисниците ги очекуваат од една модерна компјутерска околина, како и моќна платформа за развивачите на софтвер.

The improvements in GNOME 2.20 include: Improved support for right-to-left languages; desktop search integrated into the file chooser dialog; convenient new features in the Evolution email and calendar client; enhanced browsing of image collections; simplified system preferences; efficient power management and incredibly accurate laptop battery monitoring. Developers receive more help with application development thanks to a new version of the GTK+ toolkit, improved tools, and a great new documentation web site.

Нова верзија на работната околина GNOME има секои шест месеци, со нови опции, подобрувања, поправки за „бубачки“ и преводи и GNOME 2.20 продолжува со таквата традиција. За да дознаете повеќе за GNOME и работите со кои таа околина се издвојува од другите работни околини (едноставност при користењето, пристапност, интернационализација и слобода) посетете ја страницата „За GNOME“ на нашиот веб сајт.

Придружете ни се денес и проверете колку многу работи можете да подобрите.

GNOME 2.20 ги вклучува сите подобрувања кои се направени во GNOME 2.18 и постарите верзии. Можете да дознаете повеќе за промените кои се случија во GNOME 2.18 од неговите белешки за изданието.

These 2.20 release notes are available in several languages: Albanian, Arabic, Bulgarian, Catalan, Chinese (Simplified), Chinese (Traditional), Danish, Dutch, Estonian, English, French, German, Greek, Indonesian, Italian, Japanese, Korean, Lithuanian, Macedonian, Punjabi, Polish, Portuguese (Brazilian), Russian, Serbian, Serbian (Latin), Spanish, Swedish, Thai, Turkish, Ukranian, Vietnamese, Welsh.

2. Што има ново за корисниците

The GNOME Project's focus on users and usability continues in GNOME 2.20 with its hundreds of bug fixes and user-requested improvements. The sheer number of enhancements make it impossible to list every change and improvement made but we hope to highlight some of the more exciting user-oriented features in this release of GNOME.

2.1. Е-пошта и календар

GNOME's email and groupware client, Evolution, has several new features.

Новото предупредување за приврзоците ќе значи крај за пораките како „Извини, заборавив да ја прикачам датотеката“. Ако испратите порака која го содржи зборот „attachment“ (или слични зборови), но не прикачите датотека, ќе Ви се појави предупредување.

Figure 1Предупредувањето за приврзок на Evolution.

Evolution now shows an icon in your panel's notification area when you have new email. Note that, because this is currently only a plugin which is not yet fully integrated into the main preferences, you need to disable the plugin itself if you would like to disable this feature.

Figure 2Новата икона за известување на Evolution.

Преместувањето на конфигурацијата и архивата на е-пошта на нов компјутер сега е многу полесно благодарение на новата опција „Бекап/враќање“.

Figure 3Опцијата „бекап“ на Evolution.

Поддршката за новото „магично Space Bar копче“ е тешка за наоѓање, но е корисна. Со неа само со едно притискање на копчето ќе можете да ги прочитате сите нови пораки во сите Ваши папки. Само притиснете на копчето „space bar“ за да се движите низ прегледот на пораките до нивниот крај, а потоа притиснете уште еднаш за да ја прегледате следната непрочитана порака во таа папка. Кога ќе ги прочитате сите пораки во таа папка, притиснете уште еднаш за да се прикаже првата непрочитана порака во наредната папка.

Evolution's calendar feature also has some useful improvements. The search interface allows advanced searches such as those already available for email and address book searches, and you can save your searches to run them again later. The Show drop-down now provides quick access to the next 7 day's appointments and to active appointments.

Figure 4Седумдневниот поглед на настаните во Evolution.

Додатно, клиентот за е-пошта сега

 • ги поместува нишките на врвот на листата кога нишката има нова порака, кога се користи прегледот во нишки.
 • го користи стандардниот GKT+ систем за печатење, со користење на истите дијалог прозорци како и другите апликации, со што се овозможуваат повеќе опции за печатење од претходно.
 • Ви дозволува да одберете додаток за Spam (SpamAssassin или BogoFilter) преку неговите преференции. Сега SpamAssassin ќе учи кога ќе ги означувате пораките дека се отпад или дека не се отпад.

Корисниците на Microsoft Exchange ќе бидат задоволни со новите подобрувања во поддршката за Exchange на Evolution, која вклучува:

 • Пристап до опцијата за делегирање на Exchange така што колегата може да се справува со Вашата работа додека Вие сте отсутен/отсутна.
 • Побрза употреба кога сте офлајн.
 • Побрзо вчитување на папките.

2.2. Веб прелистувач

Интегрираниот веб прелистувач на GNOME - Epiphany, беше значајно подобрен.

На пример, довршувањето во лентата за адреси сега е поинтуитивно. Кога ги користите копчињата со стрелки од паѓачката листа тековниот избор веднаш се прикажува во поле за внесување, така што е полесно да се види која адреса ќе се користи кога ќе притиснете на enter. Ова паѓачко мени ги листа адресите и од историјата и од обележувачите, а сега прикажува и икони за веб страници (favicons) за предметите од историјата исто како што прикажуваше претходно за обележуваните предмети.

Figure 5The web browser, showing bookmarks and history in the address bar, with favicons.

Поради големото барање од корисниците, преференцата „мазно лизгање“ која го прави полесно продолжувањето со читање при движењето на големи страници. Ова не е овозможено стандардно бидејќи неколку корисници пријавија дека може да предизвика замор на очите.

2.3. Прегледување на слики

Прегледувачот на слики на GNOME, eog, сега е побрз и постабилен. Новиот дијалог за својства на сликите овозможува лесен пристап до основните информации и мета податоци за Вашите слики и отсега вклучува и XMP (Extensible Metadata Platform) податоци кои Вашиот фотоапарат или софтвер може да ги вметнува во сликите, покрај постоечките EXIF податоци. Ова може да вклучува локација, авторски права, лиценца и етикети.

And you can now easily open an image in another application, such as the GIMP, by using the new "Open with..." menu item. When you've made your changes and saved the file then your picture will be updated in the image viewer automatically. This is also available in the new right-click menu in the image collection pane, at the bottom of the window, along with other useful actions. That image collection now has large vertical buttons at the left and right, making it easier to browse through your pictures.

Figure 6Прегледувачот со слики со дијалотог за својства и менито „Отвори со“.

2.4. Прегледувач на документи

GNOME's Evince viewer, for PDF and Postscript files now supports interactive PDF forms, allowing you to enter information into a PDF that you receive, to save or print. Page rendering is the new version is now noticeably faster.

Figure 7Прегледувачот на документи уредува форма.

Можете да зачувувате слики од PDF документи и да печатите документи со повеќе PDF страници по лист.

2.5. Звук и видео

Not all distributions like to install all multimedia codecs by default, due to the need to obtain patent licenses for some codecs in some countries. This means that applications can not always read every file format by default. But applications such as GNOME's video player, Totem, can now offer these new codecs to the user for installation. This is actually implemented by your distribution, which may make its own decisions about how to obtain the codecs. Here's how it looks in Ubuntu:

Figure 8Пуштачот на видео нуди преземање на кодек.

Поддршката на Totem за вградени видеа во веб страници исто така е подобрена за повеќе веб страници, се прикажува пулсирачко копче за пуштање кога треба да притиснете на „пушти“ за да почне видеото и отсега Totem Ви овозможува да пуштите режим на цел екран од веб страница.

2.6. Фаќање на белешки

Tomboy, апликацијата за фаќање белешки за GNOME исто така има нови опции, од кои најзначајна е синхронизацијата на белешките. Tomboy сега може да користи WebDAV или ssh за поврзување со оддалечен сервер и да ги преземе сите белешки кои ги има направено корисникот. Ова им овозможува на корисниците кои имаат повеќе компјутери да имаат една група на синхронизирани белешки. Едноставното решавање на конфликти помеѓу серверот и Tomboy клиентите осигурува дека нема да се губат податоци во случај на конфликт.

Figure 9Tomboy со белешки синхронизирани помеѓу два компјутера.

Сега Tomboy ги памти Вашите отворени белешки и ги прикажува кога ја рестартирате апликацијата.

2.7. Уредување на текст

Едноставниот, но моќен уредувач на текст на GNOME, gedit, има нов систем за осветлување на синтаксата за скриптните јазици како PHP и Ruby дури и кога кодот е вграден во HTML, како и осветлување на текст како „TODO“ или „FIXME“ во коментарите и осветлување на gtk-doc документација од изворен код.

You can even choose from several color schemes in case you are already familiar with the colors used by a different text editor.

Figure 10Шемите на бои на уредувачот на текст.

2.8. Менаџмент на датотеки

Дијалогот за избирање на датотеки сега прикажува листа со скорешни датотеки и може да се користат системи за пребарување на работната околина како Beagle и Tracker, со што се олеснува барањето на датотеките.

Figure 11Извршување на барање во дијалогот за избирање на датотеки.

Nautilus менаџерот на датотеки сега прикажува повеќе информации во прозорецот „Својства“ за уредите, вклучувајќи и графикон пита кој прикажува колку празен простор преостанува. Покрај тоа, вкупната употреба на дискот можете да ја видите со алатката „Анализатор на употребата на дискот“.

Figure 12Дијалогот со својства за тврд диск.

(Внимателните корисници ќе забележат бубачка во типот, големината и информациите за mime типот во оваа слика од екранот. Се надеваме дека ова ќе се поправи во GNOME 2.22.)

Менаџерот на прозорци сега ги користи EXIF податоците од дигиталните фотоапарати во некои датотеки со слики за да ги ротира нивните сликички за преглед како што е соодветно. Ова значи дека кога сликате слика со Вашиот дигитален фотоапарат и сликата ја увезете во GNOME, ориентацијата на сликичката ќе биде точна, без разлика дали сте сликале во портрет или пејсаж.

Figure 13Менаџерот на датотеки прикажува правилно ориентирани сликички за преглед.

Менаџерот на архиви file-roller сега може да отвора и зачувува архиви на мрежни локации, како што се монтирани ssh:// сервери, со користење на gnome-vfs системот кој веќе се користи од други GNOME апликации. Сега исто така е возможно копирање/вметнување и влечење и пуштање меѓу архивите.

2.9. Панел

The GNOME Panel can be seen at the top and bottom of your screen in most distributions. It has some small but helpful improvements in GNOME 2.20. For instance, the Window List applet no longer resizes its buttons whenever the length of window titles change. This avoids annoying resizes when changing tabs in your web browser. And the Window Selector applet now sorts its drop-down list by workspace.

Корисниците на „лебдечки панели“ (кои не се широки колку целиот екран) можат да забележат дека сега панелите се во правилната позиција и поставување при промена на резолуцијата на екранот. Уште повеќе работа на репозиционирањето на аплетите на панелот откако ќе се промени резолуцијата ќе има во GNOME 2.22.

2.10. Контролен панел

Во GNOME 2.20 контролниот панел беше реорганизиран значително за да се намали бројот на контролни панели, со што наоѓањето на она што Ви треба станува многу полесно.

На пример, ова издание е значајно по новиот аплет за изглед во контролниот панел. Темите, позадините, фонтовите и аплетите за интерфејс се споени за креирање на единствен аплет со што се поедноставува менито „Преференции“.

Figure 14Контролниот панел „Изглед“.

Некои од преференциите за пристапност беа преместени во ново јазиче во контролниот панел „преферирани апликации“.

Figure 15Јазичето за пристапност во контролниот панел „преферирани апликации“.

На корисниците на безжични мрежи ќе им се допадне новата поддршка за WPA мрежи во мрежниот контролен панел.

2.11. Менаџмент на лозинки

Приврзокот на GNOME ги памти Вашите лозинки за мрежните сервери и веб страниците. Во GNOME 2.20 приврзокот е отклучен автоматски за кога ќе се најавите и го отклучите екранот да се избегне додатното прашување за лозинка. Note, however, that this feature requires some work by your distribution. You can now also change your keyring's master password via the Encryption Preferences control panel, in the GNOME Keyring tab.

Figure 16Јазичето за приврзокот во контролниот панел „преференции за енкрипција“.

Алатката за лозинки и клучеви за енкрипција сега овозможува повеќе детали во известувањето за увезување на клучеви и Ви овозможува да изберете тип на архива при енкрипција на повеќе датотеки.

Figure 17Енкриптирање на повеќе датотеки.

2.12. Систем за помош

Ова издание има големи промени во инфраструктурата на прелистувачот на помош на GNOME (yelp) со подобрувањето на стилот и распоредот. Боите сега подобро се вклопуваат со Вашата тековна тема.

Страниците со помош сега се појавуваат побрзо, бидејќи одделните страници се вчитуваат по потреба, наместо целото упатство безпотребно да се вчитува одеднаш.

Figure 18Прелистувачот за помош.

2.13. Менаџмент на енергија

Менаџерот на енергија на GNOME сега ги зачвува информациите за профилите на Вашите батерии од време на време за да овозможи подобра проценка за преостанатото време, дури и ако батериите се стари. Менаџерот дури и знае кои модели на батерии се отповикани од нивните произведувачи.

Figure 19Менаџерот на енергија предупредува за истрошена батерија

Некои делови од GNOME, како што се миксерот за звук беа поправени за да не прават периодично испитување со што се штеди енергијата.

2.14. Најава и чувар на екранот

Корисниците веќе можат да го одберат својот префериран јазик кога се најавуваат во GNOME, но сега ќе можат и да го гледаат најавниот екран на својот јазик откако ќе го изберат, благодарение на подобрениот GDM (менаџер за приказ на GNOME).

Чуварот на екранот на GNOME сега дозволува да оставите порака кога е блокиран екранот со кликање на копчето „Остави порака“. Ќе ги видите овие пораки кога ќе се најавите.

Figure 20Белешки оставени за Вас додека беше активен чуварот на екранот.

2.15. Јазици кои се пишуваат од десно кон лево

Јазиците како што се арапски и еврејски се пишуваат од десно кон лево. Корисниците на овие јазици очекуваат повеќето елементи на интерфејсот да се слично поставени, во споредба со корисничките интерфејси насочени од лево кон десно. GNOME 2.20 ја подобрува поддршката на следните начини при користењето на овие јазици:

 • Копчињата кај насловот на прозорецот (како што се минимизирај, максимизирај и затвори) се појавуваат во обратен редослед.
 • Предметите од менито кај насловот на прозорецот се подредени надесно.
 • Скокањето помеѓу прозорците со alt-tab сега ги листа и скока помеѓу прозорците од десно кон лево.
 • Скокачот на работни простори со ctrl-alt-стрелка се движи низ работните простори од десно кон лево,
Figure 21Менување на прозорци при користење на арапски. Забележете ги копчињата на лентите со наслов на прозорците.

2.16. Accessibility

GNOME's accessibility support can be customized to allow people with a range or disabilities to use GNOME. The Orca screen-reader is a key part of this support, using speech synthesis, braille, and magnification to assist people with visual impairments.

Orca's main advantage is its application-specific support. This means that it has an understanding of the specific user interaction models of particular applications in addition to the general meta-information available via the ATK toolkit (and the AT-SPI system). For instance, the latest version adds greatly improved support for OpenOffice, Firefox, Thunderbird, Pidgin (previously known as GAIM) and Java applications. It also now deals with progress bars, tooltips, and notification messages, and can use custom pronunciations for special words.

3. Што има ново за администраторите

GNOME издава колекција на алатки за систем администратори за да им помогне при корпорацискиот развој и ситуациите каде е потребно заклучување на машината.

3.1. Уредувач на корисничките профили и заклучувањата

Уредувачот на кориснички профили „Sabayon“ им дозволува на администраторите да поставуваат профили во жива, интерактивна сесија на GNOME. Кога се креира или уредува профил, се стартува сесијата на GNOME која може да се користи за уредување на стандардните клучеви на GConf во нивната сопствена сесија на GNOME.

Во вгнездениот прозорец системскиот администратор може да креира прилагодени профили базирани врз описот на работата (пр. рецепционер, службеник кој внесува податоци, програмер, менаџер на човечки ресурси, итн.). Овие профили можат да бидат зачувани и лесно рименети на различни десктоп машини, заштедувајќи му време на администраторот на системот. Профилите можат да се менуваат и прилагодуваат како што е потребно врз повратните информации на корисникот. Бидејќи профилите се со централизирана локација, тие овозможуваат лесно одржување и применување.

Во GNOME 2.20 уредувачот на кориснички профили може да се искористи за поставување ан стандардните преференции за апликациите од OpenOffice покрај постоечката поддршка за апликациите од GNOME и Mozilla.

Figure 22Поставување на стандардни преференции на OpenOffice за кориснички профил.

3.2. GDM (менаџерот за приказ на GNOME)

GDM now has better utmp/wtmp auditing, so when users log in or log out entries are placed in /var/adm/utmp and /var/adm/wtmp. For instance, this allows programs such as who and finger to use the utmp database to get information about who is on the system. In addition, support for Linux auditing, via libaudit, logs the success or failure of each login attempt with the Linux kernel audit system.

GDM сега ќе може да го користи RBAC (Role Based Access Control) за контролирање на пристапот до опциите за исклучување, рестартирање и суспендирање.

4. Што има ново за развивачите на софтвер

Развојната платформа на GNOME 2.20 овозможува цврста основа за креирање на самостојни апликации. GNOME и неговата платформа се лиценцирани да дозволуваат креирање и на слободен и на неслободен софтвер кој ќе се извршува врз GNOME.

Библиотеките на платформата на GNOME гарантираат дека ќе бидат API и ABI стабилни и во останатите изданија од серијата GNOME 2.x. Библиотеките на работната околина GNOME не го гарантираат тоа, но најчесто остануваат усогласени од едно до друго издание.

4.1. GTK+

GNOME 2.20 uses version 2.12 of the GTK+ UI toolkit API, which adds new features and important bug-fixes. The largest changes are:

 • Нова графичка контрола GtkVolumeButton widget, за користење во пуштачите на мултимедијални содржини.

 • Нова GtkRecentAction класа за овозможување на предмети за менијата со скорешни датотеки.

 • An improved GtkTooltip API, which is much more convenient and powerful than the now-deprecated old GtkTooltips API. For instance, this allows tooltips in GtkTreeViews, and on insensitive widgets.

 • Новото GtkBuilder API, кое може да прави кориснички интерфејси од XML описи е наменето наскоро да ја замени библиотеката libglade.

 • Поддршка за некои едноставни графички ефекти, каде што хардверот и драјверите го поддржуваат тоа, преку функции како gdk_window_set_composited() и gdk_window_set_opacity().
 • Нови методи за пишување на тајландски и лао, плус метод за пишување сличен на стилнот на мобилните телефони - со повеќе притискања на копчињата за мобилните уреди.
 • Вградените stock се ажурирани со Tango freedesktop спецификациите, така што изгледот на GNOME апликациите е поусогласен со другите тулкитови и работни околини.
 • GtkFileChooser сега прикажува листа на скорешни датотеки и може да се интегрира со системите за пребарување на работната околина како Beagle и Tracker како што е наведено во одделот „менаџмент на датотеки“.

See also the list of new functions in GTK+ 2.12. Full details are in a series (see 1, 2, 3, 4) of emails from Matthias Clasen

4.2. Glib

Библиотеката со услужни алатки Glib сега има g_get_user_special_dir() што овозможува патека до специјални папки дефинирани од спецификацијата и алатката xdg-user-dirs FreeDesktop.org.

За обработна на текст новото GRegex API овозможува совпаѓање со регуларни изрази, без да има потреба од додадна библиотека.

4.3. Pango

Системот за рендерирање на текст Pango има неколку подобрувања.

На пример, има нов енџин за оформување на писмото N'Ko кое се користи од малцинските јазици Манде во Западна Африка. Овие јазици не беа поддржани од ниеден компјутерски систем сѐ до сега.

Figure 23На пример енџинот за оформување на N'Ko.

Подобрениот енџин за OpenType распоред му помага на Pango да го одбере точниот знак во зависност од јазикот.

Figure 24Енџинот на Pango за OpenType распореди за одбирање на точниот знак.

Покрај тоа, новата верзија на Pango има:

 • Поддршка за одредување на повеќе преферирани јазици.
 • Вертикално оформување на текст кое користи повеќе варијанти на интерпункциски знаци.
 • New pango_cairo functions, allowing simpler use of Pango with Cairo.

4.4. Glade

Дизајнерот на кориснички интерфејс Glade е многу подобрен со додавањето на подобрувања во корисничкиот интерфејс и во архитектурата. На пример прозорците со алатки, како што се уредувачот, инспекторот и палетата сега може да се вградуваат.

Figure 25Glade со откачен прозорец.

И сега ќе можете да кликнете со десното копче на графичките контроли за полесно да направите некоја од овие промени:

 • Да додадете или отстраните графичка контрола - родител.
 • Да вметнете или отстраните место за графичка контрола пред или после избрана графичка контрола во GtkBox.
 • Да вметнете или отстраните страница пред или после избраната страница во GtkNotebook.
 • Да вметнете или отстраните ред или колона во GtkTable.

Авторите на библиотеки ќе бидат задоволни кога ќе видат дека новите графички контроли можат да се декларираат во каталогот без да треба да се пишува изворен код за поддршка, со што им се дозволува на развивачите да ги користат Вашите додатни графички контроли во Glade.

4.5. Accerciser

Новиот accerciser истражувач на пристапности Ви овозможува да проверите дали Вашата апликација овозможува информации потребни за алатките за пристапност како што се Orca - читачот на екранот.

Figure 26Алатката Accerciser за испитување на корисничкиот интерфејс на апликациите.

4.6. Документација за развивачите

Новиот веб сајт за документација на GNOME library.gnome.org ги содржи сите најнови упатства и API референци. Тој е резултат на проектот „Google Summer Of Code“ и овозможува документацијата секогаш да е ажурирана, дури и да се прикажуваат повеќе верзии на истите документи, во повеќе јазици.

Ова го вклучува и новиот документ - преглед на платформата GNOME кој сега е официјален дел од изданијата на GNOME во модулот gnome-devel-docs module. Тој е добро место за почеток на новите развивачи на GNOME.

Figure 27Новата онлајн библиотека за документација за развивачите на GNOME.

За офлајн документација Ви ја препорачуваме алатката DevHelp особено кога пребарувате функција или имиња на класи. За тоа треба да ги инсталирате релевантните документациски пакети од Вашата дистрибуција. DevHelp е исто така дел од официјалните алатки за развивање на GNOME.

5. Интернационализација

Thanks to members of the worldwide GNOME Translation Project, GNOME 2.20 offers support for 48 languages (at least 80 percent of strings translated), including the user and administration manuals for many languages.

Поддржани јазици:

 • Албански
 • Arabic
 • Баскиски
 • Bengali (India)
 • Бугарски
 • Бразилски-португалски
 • Каталонски
 • Chinese (China)
 • Кинески (Тајван)
 • Кинески (Хонг Конг)
 • Чешки
 • Дански
 • Дзонгха
 • Холандски
 • Англиски
 • Естонски
 • Фински
 • Француски
 • Галицијански
 • Германски
 • Грчки
 • Гуџарати
 • Хинди
 • Унгарски
 • Индонезиски
 • Италијански
 • Јапонски
 • Корејски
 • Латвиски
 • Литвански
 • Македонски
 • Малајалам
 • Norwegian Bokmål
 • Полски
 • Португалски
 • Пунџаб
 • Романски
 • Руски
 • Српски
 • Serbian Latin
 • Шпански
 • Словенечки
 • Шведски
 • Тамилски
 • Тајландски
 • Турски
 • Украински
 • Виетнамски
 • Велшки

Многу други јазици се делумно поддржани, со повеќе од половина низи преведени.

6. Инсталирање на GNOME

Можете да го пробате GNOME 2.20 со новото живо CD кое го содржи софтверот вклучен во GNOME 2.20 на едно CD. Може да се преземе од BitTorrent сајтот на GNOME.

To install or upgrade your machine to GNOME 2.20, we recommend you install official packages from your vendor or distribution. Popular distributions will make GNOME 2.20 available very soon and some already have development versions with GNOME 2.20 available. You can get a list of distributions who ship GNOME, and discover the latest versions they ship on our Get Footware page.

Ако сте храбар и трпелив и сакате да го искомпајлирате GNOME од изворен код, препорачуваме да користите една од алатките за полесно компајлирање. GARNOME го компајлира GNOME од tar пакетите на изданието. Ќе ви треба GARNOME 2.20.x за да го искомпајлирате GNOME 2.20.x. Исто така постои и jhbuild кој е дизајниран за компајлирање на најновиот GNOME од svn. Можете да го користите jhbuild за компајлирање на GNOME 2.20.x со користење на групата модули - gnome-2.20.

For those who really want to compile the entire desktop by hand, the order to compile the modules in is: libxml2, libgpg-error, libgcrypt, libxslt, gnome-common, intltool, rarian, gtk-doc, glib, libIDL, ORBit2, fontconfig, cairo, pango, gnome-doc-utils, atk, shared-mime-info, gtk+, gconf, libbonobo, gail, at-spi, gnome-mime-data, desktop-file-utils, libdaemon, dbus, dbus-glib, dbus-python, pygobject, pycairo, libglade, pygtk, avahi, libvolume_id, hal, gamin, gnome-vfs, audiofile, esound, libart_lgpl, libgnome, libgnomecanvas, libbonoboui, hicolor-icon-theme, icon-naming-utils, gnome-icon-theme, gnome-keyring, libgnomeui, gnome-menus, alacarte, libtasn1, opencdk, gnutls, libsoup, mozilla, evolution-data-server, libgtop, startup-notification, gtk-engines, gnome-themes, gnome-desktop, bug-buddy, metacity, libgsf, libcroco, libgnomecups, libgnomeprint, libgnomeprintui, librsvg, eel, nautilus, libxklavier, libgnomekbd, gstreamer, liboil, gst-plugins-base, libwnck, gnome-panel, gnome-control-center, gnome-speech, dasher, pyorbit, gnome-python, gtksourceview-1.0, nautilus-cd-burner, gst-plugins-good, libmusicbrainz, iso-codes, totem, gnome-media, gnome-python-desktop, deskbar-applet, pwlib, opal, ekiga, eog, enchant, epiphany, poppler, evince, gtkhtml, evolution, evolution-exchange, evolution-webcal, fast-user-switch-applet, file-roller, gcalctool, gconf-editor, gdm2, gtksourceview, pygtksourceview, gedit, gucharmap, system-tools-backends, gnome-applets, gnome-backgrounds, gnome-games, gnome-keyring-manager, gnome-netstatus, gnome-nettool, libcolorblind, gnome-mag, gnome-power-manager, gnome-screensaver, gnome-session, libsigc++2, glibmm, cairomm, gtkmm, gnome-system-monitor, liboobs, gnome-system-tools, vte, gnome-terminal, gnome-user-docs, gnome-utils, gnome-volume-manager, gok, libgail-gnome, orca, seahorse, sound-juicer, tomboy, vino, yelp, zenity, pessulus, sabayon, devhelp, glade3, accerciser, gnome-devel-docs

Оваа листа е прикажана чисто како информација и ние строго им препорачуваме на сите кои што се обидуваат да го искомпајлираат GNOME од изворен код да пробаат со алатките за поедноставно компајлирање наведени погоре.

7. Гледајќи кон GNOME 2.22

Нормално, развојот нема да застане на GNOME 2.20. Шест месеци од денот кога ќе излезe GNOME 2.20, по него ќе дојде GNOME 2.20 граден врз основата на неговиот претходник.

Работите кои се очекуваат во GNOME 2.22 вклучуваат:

 • Нова верзија на VoIP клиентот на GNOME - Ekiga со подобрен кориснички интерфејс и поддршка за SIP.
 • Поголема консолидација на аплетите на контролниот панел со нивното спојување.
 • Поедноставен распоред на аплетите од панелот, со подобрено API за развивачите.
 • Преработен кориснички интерфејс на уредувачот на кориснички профили на Sabayon.
 • Достапност до ново API за виртуелниот датотечен систем, кој се користи од менаџерот на датотеки Nautilus.

Наскоро ќе се појави патеката за развој на GNOME - деталите на развивачите за следното издание и распоредот за изданието на GNOME 2.22.

8. Заслуги

Овие белешки за изданието беа составени од Murray Cumming, Jorge Castro и Andreas Nilsson со голема помош од заедницата на GNOME. Од името на заедницата им се заблагодаруваме на сите развивачи и придонесувачи кои го овозможија ова издание на GNOME.

Ова можеби е преведено и на твојот јазик. Ако сакаш да го преведеш, контактирај со проектот за превод на GNOME.