Σημειώσεις κυκλοφορίας GNOME 2.20
1. Εισαγωγή
Το GNOME 2.20 είναι η τελευταία έκδοση της επιφάνειας εργασίας GNOME, μιας δημοφιλούς επιφάνειας εργασίας με υποστήριξη για πολλαπλές πλατφόρμες. Το GNOME στοχεύει στην ευκολία χρήσης, τη σταθερότητα, καθώς και σε μία υψηλά ποιοτική υποστήριξη διεθνοποίησης και προσιτότητας. Το GNOME βασίζεται σε Ελεύθερο και Ανοικτού Κώδικα λογισμικό, και παρέχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία που θα περίμεναν οι χρήστες από ένα μοντέρνο υπολογιστικό περιβάλλον, καθώς και μια ευέλικτη και δυναμική πλατφόρμα για προγραμματισμό εφαρμογών.
Οι βελτιώσεις στο GNOME 2.20 περιλαμβάνουν: Βελτιωμένη υποστήριξη για γλώσσες με γραφή από δεξιά προς τα αριστερά, αναζήτηση επιφάνειας εργασίας ολοκληρωμένη στο διάλογο επιλογής αρχείων, χρήσιμες νέες ιδιότητες στην εφαρμογή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και ημερολογίου Evolution, βελτιωμένη περιήγηση σε συλλογές εικόνων, απλοποιημένες προτιμήσεις συστήματος, αποτελεσματική διαχείριση ενέργειας, και απίστευτα ακριβή έλεγχο παρακολούθησης μπαταρίας για φορητούς υπολογιστές. Οι σχεδιαστές λογισμικού λαμβάνουν περισσότερη βοήθεια για ανάπτυξη εφαρμογών χάρη στη νέα έκδοση εργαλειοθήκης GTK+, σε βελτιωμένα εργαλεία, και σε μία νέα ιστοσελίδα τεκμηρίωσης.
Η επιφάνεια εργασίας GNOME διανέμεται κάθε έξι μήνες με πολλά νέα χαρακτηριστικά, βελτιώσεις, διορθώσεις "σφαλμάτων" και μεταφράσεις, και το GNOME 2.20 διατηρεί αυτήν την παράδοση. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το GNOME και τα ποιοτικά στοιχεία που το διαφοροποιούν από άλλα περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας (όπως χρηστικότητα, προσιτότητα, διεθνοποίηση και ελευθερία) επισκεφτείτε τη σελίδα Περί GNOME στον ιστοτόπο μας.
Ελάτε σήμερα μαζί μας και δείτε ότι μπορείτε να κάνετε την διαφορά.
Το GNOME 2.20 περιέχει όλες τις βελτιώσεις που έγιναν στο GNOME 2.18 αλλά και προηγούμενα από αυτό. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις αλλαγές που έγιναν στο GNOME 2.18 στις σημειώσεις κυκλοφορίας του.
Αυτές οι εκδόσεις κυκλοφορίας της έκδοσης 2.20 είναι διαθέσιμες σε πολλές γλώσσες: Αλβανικά, Αραβικά, Βουλγαρικά, Καταλανικά, Κινέζικα (απλοποιημένα), Κινέζικα (Παραδοσιακά), Δανικά, Ολλανδικά, Εσθονικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ελληνικά, Ινδονησιακά, Ιταλικά, Ιαπωνικά, Κορεάτικα, Λιθουανικά, Σλαβομακεδονικά, Punjabi, Πολωνικά, Πορτογαλικά (Βραζιλίας), Ρώσικα, Σερβικά, Σερβικά (Λατινικά), Ισπανικά, Σουηδικά, Ταϊλανδικά, Τούρκικα, Ουκρανικά, Βιετναμέζικα, Ουαλικά.
2. Τι νέο υπάρχει για τους χρήστες
Η επικέντρωση του Έργου GNOME στους χρήστες και στη χρηστικότητα συνεχίζεται στο GNOME 2.20 με εκατοντάδες διορθώσεις σφαλμάτων και βελτιώσεων που ζητήθηκαν από τους χρήστες. Όμως ο τεράστιος αριθμός αυτών των βελτιώσεων κάνει αδύνατη την αναλυτικά λεπτομερή παρουσίαση τους αλλά ελπίζουμε να προβάλλουμε μερικά από τα πιο καταπληκτικά χαρακτηριστικά αυτής της έκδοσης του GNOME που βασίστηκαν στη συμβολή χρηστών.
- 2.1. Ημερολόγιο και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- 2.2. Περιηγητής ιστοσελίδων
- 2.3. Εφαρμογή προβολής εικόνων
- 2.4. Εφαρμογή προβολής εγγράφων
- 2.5. Ήχος και βίντεο
- 2.6. Λήψη σημειώσεων
- 2.7. Επεξεργασία κειμένου
- 2.8. Διαχειριστής αρχείων
- 2.9. Πίνακας εφαρμογών
- 2.10. Πίνακας ελέγχου
- 2.11. Διαχείριση κωδικών πρόσβασης
- 2.12. Σύστημα βοήθειας
- 2.13. Διαχείριση ενέργειας
- 2.14. Σύνδεση και προστασία οθόνης
- 2.15. Γλώσσες με κατεύθυνση γραφής δεξιά προς τα αριστερά
- 2.16. Προσιτότητα
2.1. Ημερολόγιο και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
Το Evolution, η εφαρμογή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και πελάτη Groupware του GNOME, διαθέτει πολλά νέα χαρακτηριστικά.
Η ειδοποίηση νέας επισύναψης θα μπορούσε να σημάνει το τέλος των ηλεκτρονικών εκείνων μηνυμάτων που χαρακτηρίζονται από τη φράση "Συγνώμη, ξέχασα να επισυνάψω το αρχείο". Αν δοκιμάσετε να στείλετε μήνυμα που περιέχει τη λέξη "επισύναψη" (ή παρόμοιες λέξεις), αλλά δεν έχετε πράγματι επισυνάψει κάποιο αρχείο, θα σας εμφανιστεί μία βοηθητική ειδοποίηση.
Το Evolution τώρα παρουσιάζει ένα εικονίδιο στην περιοχή ειδοποιήσεων του πίνακα εφαρμογών όταν λάβετε ένα νέο ηλεκτρονικό μήνυμα. Σημειώστε ότι, καθώς αυτό είναι προς το παρόν μόνο μία επιπρόσθετη εφαρμογή (plugin) χωρίς να έχει πλήρως ενσωματωθεί στις κύριες προτιμήσεις, θα χρειαστεί να απενεργοποιήσετε το ίδιο το plugin στην περίπτωση που επιθυμείτε να απενεργοποιήσετε αυτήν τη λειτουργία.
Η μετακίνηση αρχείων ρυθμίσεων και ηλεκτρονικών μηνυμάτων σε ένα νέο υπολογιστή είναι τώρα πολύ ευκολότερη χάρη στα νέα χαρακτηριστικά Αντίγραφου ασφάλειας και Επαναφοράς.
Η νέα υποστήριξη "Μαγική μπάρα διαστήματος" είναι δύσκολο να βρεθεί, αλλά είναι χρήσιμη: σημαίνει ότι χρειάζεστε μόνο ένα πλήκτρο για την ανάγνωση νέων ηλεκτρονικών μηνυμάτων σε όλους τους φακέλους. Απλά πιέστε το κουμπί διαστήματος για την κύλιση του παραθύρου προεπισκόπησης μηνυμάτων στο τέλος του ηλεκτρονικού μηνύματος, και κατόπιν πιέστε το εκ νέου για την προβολή του επόμενου αδιάβαστου μηνύματος στο συγκεκριμένο φάκελο. Όταν έχετε διαβάσει όλα τα μηνύματα σε αυτόν το φάκελο, πιέστε ξανά το κουμπί για να εμφανιστεί το πρώτο αδιάβαστο μήνυμα στον επόμενο φάκελο.
Η εφαρμογή ημερολογίου του Evolution διαθέτει επίσης κάποιες χρήσιμες βελτιώσεις. Η διεπαφή αναζήτησης επιτρέπει προχωρημένες αναζητήσεις όπως εκείνες που είναι ήδη διαθέσιμες για αναζήτηση στην ηλεκτρονική αλληλογραφία και στο βιβλίο διευθύνσεων, και επιπλέον μπορείτε να αποθηκεύσετε τις αναζητήσεις σας για να τις εκτελέσετε εκ νέου αργότερα. Η προβολή "drop-down" τώρα παρέχει γρήγορη πρόσβαση στα ραντεβού των επόμενων 7 ημερών και σε ενεργά ραντεβού.
Επιπλέον, ο πελάτης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας τώρα:
- Μετακινεί μία συζήτηση στην κορυφή της λίστας όταν η συζήτηση αυτή έχει νέο μήνυμα, στην περίπτωση χρήσης προβολής thread.
- Χρησιμοποιεί το κανονικό σύστημα εκτύπωσης GTK+, με τα ίδια παράθυρα διαλόγου όπως άλλες εφαρμογές, ενώ παρέχει περισσότερες επιλογές εκτύπωσης από όσες παρέχονταν μέχρι τώρα.
- Σας δίνει τη δυνατότητα να επιλέγετε το πρόσθετο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας (SpamAssassin ή BogoFilter) μέσω των προτιμήσεων του. Και το SpamAssassin θα μαθαίνει τώρα κάθε φορά που θα σημειώνετε ηλεκτρονικά μηνύματα ως ανεπιθύμητη ή επιθυμητή αλληλογραφία.
Οι χρήστες του Microsoft Exchange θα καλωσορίσουν βελτιώσεις στην υποστήριξη του Exchange για το Evolution, το οποίο περιλαμβάνει:
- Πρόσβαση στην ιδιότητα εξουσιοδότησης του Exchange ώστε ένας συνάδελφος να μπορεί να διαχειριστεί την εργασία σας ενώ λείπετε.
- Ταχύτερη χρήση όταν δεν υπάρχει σύνδεση στο δίκτυο.
- Ταχύτερη φόρτωση φακέλων.
2.2. Περιηγητής ιστοσελίδων
Ο ολοκληρωμένος περιηγητής ιστοσελίδων του GNOME, το Epiphany, έχει βελτιωθεί με κάποιες σημαντικές αλλαγές.
Για παράδειγμα, η αυτόματη συμπλήρωση στη γραμμή διεύθυνσης τώρα είναι πιο επινοητική από πριν. Όταν χρησιμοποιείτε τα πλήκτρα δρομέα για την επιλογή από την κυλιόμενη λίστα, η τρέχουσα επιλογή εμφανίζεται άμεσα στο τετράγωνο καταχώρησης, ώστε να είναι ευκολότερο να δείτε ποια διεύθυνση θα χρησιμοποιηθεί όταν πιέσετε Enter. Αυτό το κυλιόμενο μενού παρουσιάζει διευθύνσεις από το ιστορικό καταγραφής και τους σελιδοδείκτες σας, και τώρα εμφανίζει τα εικονίδια ιστοσελίδων (favicons) για αντικείμενα που βρίσκονται στο ιστορικό καταγραφής, όπως ήδη συνέβαινε για τους σελειδοδείκτες.
Μετά από αίτηση πολλών χρηστών, υπάρχει μία νέα προτίμηση "απαλή κύλιση" η οποία κάνει ευκολότερο να δείτε που να συνεχίσετε την ανάγνωση όταν κάνετε κύλιση σε μεγάλες ιστοσελίδες. Δεν είναι ενεργοποιημένο ως προεπιλογή επειδή πολλοί χρήστες έχουν αναφέρει ότι μπορεί να είναι κουραστική στα μάτια.
2.3. Εφαρμογή προβολής εικόνων
Η εφαρμογή προβολής εικόνων του GNOME, eog, είναι τώρα γρηγορότερη και πιο σταθερή. Ο νέος διάλογος ιδιοτήτων εικόνων παρέχει εύκολη πρόσβαση σε βασικές πληροφορίες και μεταδεδομένων για τις εικόνες σας, και τώρα περιλαμβάνει δεδομένα XMP (Extensible Metadata Platform) τα οποία μπορεί να αποθηκεύσει η φωτογραφική μηχανή ή το λογισμικό σας στα αρχεία εικόνων σας παράλληλα με τα υπάρχοντα δεδομένα EXIF. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τοποθεσία, πληροφορίες πνευματικών δικαιωμάτων, άδεια χρήσης, και ετικέτες.
Και τώρα μπορείτε να ανοίξετε εύκολα μία εικόνα σε κάποια άλλη εφαρμογή, όπως το GIMP, χρησιμοποιώντας το αντικείμενο μενού "Άνοιγμα με ...". Όταν έχετε τελειώσει τις αλλαγές σας και αποθηκεύσετε το αρχείο τότε η εικόνα σας θα ανανεωθεί και στην εφαρμογή προβολής εικόνων αυτόματα. Αυτό είναι επίσης διαθέσιμο στο νέο μενού με δεξί κλικ στον πίνακα συλλογής εικόνων, στο κάτω μέρος του παραθύρου, μαζί με άλλες χρήσιμες ενέργειες. Εκείνη η συλλογή εικόνων τώρα διαθέτει κάθετα κουμπιά στα αριστερά και τα δεξιά, διευκολύνοντας την περιήγηση στις εικόνες σας.
2.4. Εφαρμογή προβολής εγγράφων
Η εφαρμογή προβολής εγγράφων Evince για αρχεία PDF και Postscript του GNOME, τώρα υποστηρίζει διαδραστικές μορφές PDF, επιτρέποντας σας να εισάγετε πληροφορίες σε ένα αρχείο PDF που λαμβάνετε για αποθήκευση ή εκτύπωση. Η αποτύπωση σελίδας στη νέα έκδοση είναι εμφανώς ταχύτερη.
Μπορείτε τώρα επίσης να αποθηκεύσετε εικόνες από έγγραφα PDF και να εκτυπώσετε έγγραφα με πολλαπλές σελίδες PDF ανά φύλλο.
2.5. Ήχος και βίντεο
Δεν είναι όλες οι διανομές που προτιμούν να εγκαθιστούν όλα τα αποκωδικοποιητές πολυμέσων ως προεπιλογή, εξαιτίας της ανάγκης λήψης αδειών πατεντών για κάποιους αποκωδικοποιητές σε ορισμένες χώρες. Αυτό σημαίνει ότι οι εφαρμογές δε μπορούν πάντα να διαβάζουν από προεπιλογή αρχεία οποιασδήποτε μορφής. Αλλά εφαρμογές σαν το Totem, την εφαρμογή αναπαραγωγής βίντεο του GNOME, μπορούν τώρα να προτείνουν και να προσφέρουν αυτούς τους νέους αποκωδικοποιητές στο χρήστη για εγκατάσταση. Αυτό στην πραγματικότητα διατίθεται από την ίδια τη διανομή σας, η οποία μπορεί να πάρει τις δικές της αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο λήψης των αποκωδικοποιητών. Παρακάτω μπορείτε να δείτε πως εμφανίζεται στη διανομή Ubuntu:
Η υποστήριξη του Totem για ενσωματωμένα βίντεο σε ιστοσελίδες έχει επίσης βελτιωθεί, παρέχοντας υποστήριξη για περισσότερες ιστοσελίδες, παρουσιάζοντας ένα παλμικό κουμπί αναπαραγωγής όταν χρειάζεται να κάνετε εκκίνηση του βίντεο, και τώρα σας επιτρέπει να ενεργοποιείτε τη λειτουργία πλήρους οθόνης μέσα από την ιστοσελίδα.
2.6. Λήψη σημειώσεων
Το Tomboy, η εφαρμογή λήψης σημειώσεων του GNOME, έχει εισάγει μερικές σημαντικές νέες ιδιότητες, η πρώτη από τις οποίες είναι ο συγχρονισμός σημειώσεων. Το Tomboy τώρα μπορεί να κάνει χρήση WebDAV ή ssh για σύνδεση σε κάποιο απομακρυσμένο εξυπηρετητή και να συγχρονίζει όλες τις σημειώσεις που έχει δημιουργήσει ο χρήστης. Αυτό επιτρέπει σε χρήστες που χρησιμοποιούν πολλαπλούς υπολογιστές να διατηρούν ένα σετ συγχρονισμένων σημειώσεων ανάμεσα σε όλα τα συστήματα τους. Απλή ανάλυση συγκρούσεων ανάμεσα στον εξυπηρετητή και τους πελάτες του Tomboy διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει απώλεια δεδομένων στην περίπτωση σύγκρουσης σημειώσεων.
Επιπλέον, το Tomboy τώρα θυμάται τις ανοικτές σημειώσεις σας, εμφανίζοντάς τις εκ νέου όταν επανεκκινείτε την εφαρμογή.
2.7. Επεξεργασία κειμένου
Το gedit, ο απλός αλλά ισχυρός επεξεργαστής κειμένου του GNOME, διαθέτει μία εξ ολοκλήρου καινούρια λειτουργία επισήμανσης σύνταξης, η οποία τώρα υποστηρίζει επισήμανση για σύνταξη γλωσσών σεναρίου όπως τις PHP και Ruby, ακόμα και όταν το κείμενο είναι ενσωματωμένο σε HTML. Επίσης, υποστηρίζει κείμενα όπως "TODO" ή "FIXME" μέσα σε σχόλια κώδικα, ακόμη και σε τεκμηρίωση πηγαίου κώδικα gtk-doc.
Μπορείτε ακόμα να επιλέξετε από πολλές συνθέσεις χρωμάτων στην περίπτωση που είστε ήδη οικείοι με τα χρώματα που χρησιμοποιούνται από κάποιον άλλο επεξεργαστή κειμένου.
2.8. Διαχειριστής αρχείων
Ο διάλογος επιλογής αρχείων τώρα παρουσιάζει τη λίστα πρόσφατων αρχείων και μπορεί να χρησιμοποιεί συστήματα αναζήτησης επιφάνειας εργασίας όπως το Beagle ή το Tracker, διευκολύνοντάς σας στην αναζήτηση αρχείων όταν τα χρειάζεστε, χωρίς να διακόπτετε αυτό που κάνετε.
Ο διαχειριστής αρχείων "Ναυτίλος" παρουσιάζει περισσότερες πληροφορίες στο παράθυρο "Ιδιότητες" για οδηγούς συσκευών, περιλαμβάνοντας ένα γράφημα πίτας που παρουσιάζει εύκολα πόσος χώρος μένει ελεύθερος. Επιπλέον, μπορείτε τώρα να δείτε τη συνολική χρήση του δίσκου με την εφαρμογή "Αναλυτής Χρήσης Δίσκου".
(Οι παρατηρητικοί χρήστες θα αντιληφθούν το σφάλμα με τις πληροφορίες τύπου, μεγέθους, και τύπου mime σε αυτό το στιγμιότυπο. Ελπίζουμε να έχουμε διορθώσει αυτό το σφάλμα στην έκδοση GNOME 2.22.)
Ο διαχειριστής αρχείων επίσης τώρα χρησιμοποιεί τις πληροφορίες φωτογραφικής μηχανής EXIF σε κάποια αρχεία εικόνων για περιστροφή των προτύπων εικονιδίων τους όποτε αυτό χρειάζεται. Αυτό σημαίνει ότι όταν εισάγετε στο GNOME μία φωτογραφία που έχετε λάβει με τη φωτογραφική σας μηχανή, ο προσανατολισμός του εικονιδίου θα είναι σωστός, ανεξάρτητα από το αν η εικόνα λήφθηκε ως οριζόντια ή κάθετα.
Ο διαχειριστής συμπιεσμένων αρχείων file-roller μπορεί τώρα να ανοίγει και να αποθηκεύει συμπιεσμένα αρχεία από τοποθεσίες δικτύου, όπως προσαρτημένους εξυπηρετητές ssh://, χρησιμοποιώντας το ίδιο σύστημα gnome-vfs που ήδη χρησιμοποιείται από άλλες εφαρμογές GNOME. Είναι επίσης τώρα δυνατόν να εφαρμόζεται αντιγραφή/επικόλληση και συρμός-και-ρίψη αρχείων μεταξύ συμπιεσμένων αρχείων.
2.9. Πίνακας εφαρμογών
Ο πίνακας εφαρμογών του GNOME μπορεί να εμφανιστεί στο επάνω ή κάτω άκρο της οθόνης σας στις περισσότερες διανομές. Διαθέτει μερικές μικρές αλλά χρήσιμες βελτιώσεις στο GNOME 2.20. Για παράδειγμα, η μικροεφαρμογή "Λίστα παραθύρων" δεν αναπροσαρμόζει το μέγεθος των κουμπιών της όποτε συμβαίνει να μεταβληθεί το μήκος του τίτλου παραθύρου.Αυτό συμβάλλει στην αποφυγή ενοχλητικών αναπροσαρμογών μεγέθους όταν αλλάζουν οι καρτέλες στον περιηγητή ιστού. Επίσης, η μικροεφαρμογή "Επιλογέας παραθύρων" τώρα ταξινομεί την κυλιόμενη λίστα του ανάλογα με τους χώρους εργασίας.
Οι χρήστες "μεταβαλλόμενων πινάκων" (οι οποίοι δεν εκτείνονται ώστε να γεμίζουν ολόκληρο το πλάτος οθόνης) θα παρατηρήσουν ότι αυτοί οι πίνακες τώρα παραμένουν στη σωστή θέση και ευθυγράμμιση, όταν η ανάλυση της οθόνης μεταβάλλεται. Περισσότερη δουλειά έχει προγραμματιστεί πάνω σε περαιτέρω βελτιώσεις ανατοποθέτησης μικροεφαρμογών πινάκων εφαρμογών μετά από αλλαγή της ανάλυσης οθόνης.
2.10. Πίνακας ελέγχου
Για το GNOME 2.20, οι πίνακες ελέγχου έχουν επανοργανωθεί ελαφρά για τη μείωση του αριθμού των πινάκων ελέγχου, διευκολύνοντας σας να βρείτε εκείνο που χρειάζεστε.
Για παράδειγμα, αυτή η έκδοση παρουσιάζει τη νέα μικροεφαρμογή του πίνακα ελέγχου εμφάνισης. Οι μικροεφαρμογές "Θέμα", "Παρασκήνιο", "Γραμματοσειρές", και "Διεπαφή" έχουν συγχωνευθεί ώστε να δημιουργήσουν αυτήν τη νέα μικροεφαρμογή, κάνοντας το μενού προτιμήσεων πιο απλό.
Επιπλέον, μερικές από τις προτιμήσεις της Προσιτότητας μετακινήθηκαν σε νέα καρτέλα στον πίνακα ελέγχου των προτιμώμενων εφαρμογών.
Οι χρήστες ασύρματων δικτύων θα χαρούν να μάθουν για τη νέα υποστήριξη για κρυπτογράφηση WPA στον πίνακα ελέγχου δικτύου.
2.11. Διαχείριση κωδικών πρόσβασης
Το σύστημα διαχείρισης κλειδιών του GNOME θυμάται τους κωδικούς πρόσβασης σας σε εξυπηρετητές δικτύου και ιστότοπους. Στο GNOME 2.20, η εφαρμογή διαχείρισης κλειδιών ξεκλειδώνεται αυτόματα όταν συνδέεστε και όταν ξεκλειδώνετε την οθόνη σας, αποφεύγοντας την ανάγκη για μία επιπλέον προτροπή κωδικών. Σημειώστε, παρ' όλα αυτά, ότι αυτή η ιδιότητα απαιτεί υποστήριξη από τη διανομή σας. Επίσης, μπορείτε τώρα να αλλάξετε τον κύριο κωδικό πρόσβασης της εφαρμογής μέσω του πίνακα ελέγχου στις Προτιμήσεις Κρυπτογράφησης, στην καρτέλα διαχείρισης κλειδιών του GNOME.
Η εφαρμογή κωδικού πρόσβασης και κλειδιών κρυπτογράφησης τώρα εμφανίζει περισσότερες λεπτομέρειες ειδοποιήσεων όταν εισάγετε κλειδιά, και σας επιτρέπει να επιλέγετε τον τύπο αρχείου όταν κρυπτογραφείτε πολλαπλά αρχεία.
2.12. Σύστημα βοήθειας
Αυτή η έκδοση έχει λάβει μερικές σημαντικές αλλαγές στη διαμόρφωση του περιηγητή βοήθειας (yelp), βελτιώνοντας τη μορφή και τη διάταξη. Επιπλέον, τα χρώματα ταιριάζουν τώρα καλύτερα στο τρέχον οπτικό θέμα.
Οι σελίδες βοήθειας επίσης τώρα εμφανίζονται γρηγορότερα, καθώς ξεχωριστές σελίδες τώρα φορτώνονται όταν ζητηθούν αντί να διαβάζεται ολόκληρο το εγχειρίδιο άσκοπα.
2.13. Διαχείριση ενέργειας
Ο διαχειριστής ενέργειας του GNOME τώρα αποθηκεύει πληροφορίες του προφίλ σχετικά με το χρόνο στις μπαταρίες σας, παρέχοντας μία πολύ πιο ακριβή εκτίμηση του χρόνου που υπολείπεται, ακόμα και με μπαταρίες παλιού τύπου. Επιπλέον παρέχονται πληροφορίες για μοντέλα μπαταριών που έχουν ανακληθεί από τους κατασκευαστές τους.
Πολλά τμήματα του GNOME, όπως ο μείκτης ήχου έχουν επίσης διορθωθεί απομακρύνοντας μη απαραίτητες λήψεις πληροφοριών, εξοικονομώντας ενέργεια.
2.14. Σύνδεση και προστασία οθόνης
Οι χρήστες μπορούσαν ήδη να επιλέγουν την προτιμώμενη γλώσσα όταν συνδέονται στο GNOME, αλλά τώρα θα μπορούν επίσης να βλέπουν την οθόνη σύνδεσης στην επιθυμητή γλώσσα από τη στιγμή που την επιλέγουν, χάρη στο βελτιωμένο GDM (Gnome Display Manager).
Η προστασία οθόνης GNOME τώρα επιτρέπει στους χρήστες να αφήνουν μία σημείωση ενώ η οθόνη είναι κλειδωμένη, κάνοντας κλικ στο κουμπί "Αφήστε μήνυμα". Το μήνυμα αυτό θα προβληθεί όταν θα γίνει πάλι σύνδεση.
2.15. Γλώσσες με κατεύθυνση γραφής δεξιά προς τα αριστερά
Γλώσσες όπως τα αραβικά και τα εβραϊκά γράφονται από τα δεξιά προς τα αριστερά. Οι χρήστες αυτών των γλωσσών αναμένουν τα περισσότερα στοιχεία διεπαφής να αντικατοπτρίζονται με παρόμοιο τρόπο σε σχέση με τις διεπαφές τύπου γραφής από αριστερά προς τα δεξιά. Το GNOME 2.20 βελτιώνει την υποστήριξη αυτή με τους παρακάτω τρόπους όταν χρησιμοποιούνται αυτές οι γλώσσες:
- Τα κουμπιά τίτλου παραθύρου (όπως ελαχιστοποίηση, μεγιστοποίηση, και κλείσιμο) εμφανίζονται σε κατοπτρική σειρά.
- Τα αντικείμενα του μενού τίτλου παραθύρου τώρα στοιχίζονται στα δεξιά.
- Η λειτουργία εναλλαγής παραθύρων alt-tab παρουσιάζει και ταξινομεί τα παράθυρα από δεξιά προς τα αριστερά.
- Η λειτουργία εναλλαγής χώρων εργασίας ctrl-alt-βέλος παρουσιάζει ταξινομεί τους χώρους εργασίας από δεξιά προς τα αριστερά,
2.16. Προσιτότητα
Η υποστήριξη προσιτότητας του GNOME μπορεί να προσαρμοστεί ώστε να επιτρέπει σε χρήστες με αναπηρία να μπορούν να χρησιμοποιούν το GNOME. Η εφαρμογή ανάγνωσης οθόνης Orca είναι ένα σημαντικό κομμάτι αυτής της υποστήριξης, χρησιμοποιώντας σύνθεση φωνής, μπράιγ, και μεγέθυνση για βοήθεια σε άτομα με δυσκολία στην όραση.
Το κύριο πλεονέκτημα του Orca βρίσκεται στην ειδική υποστήριξη της εφαρμογής. Αυτό σημαίνει ότι κατανοεί τα ειδικά διαδραστικά μοντέλα χρήστη για συγκεκριμένες εφαρμογές μαζί με τις γενικές μετα-πληροφορίες διαθέσιμες μέσω της εργαλειοθήκης ATK (και το σύστημα AT-SPI). Για παράδειγμα, η τελευταία έκδοση προσθέτει σημαντικά βελτιωμένη υποστήριξη για τις εφαρμογές OpenOffice, Firefox, Thunderbird, Pidgin (γνωστό πιο πριν ως GAIM) και εφαρμογές Java. Επίσης τώρα υποστηρίζει γραμμές προόδου, βοηθητικές σημειώσεις, και μηνύματα ειδοποιήσεων, και μπορεί να χρησιμοποιεί εξατομικευμένη προφορά για ειδικές λέξεις.
3. Τι νέο υπάρχει για τη διαχείριση συστήματος
Το GNOME εκδίδει μία συλλογή εργαλείων για διαχειριστές συστημάτων ως βοήθεια για μεγάλη επιχειρησιακή ανάπτυξη και περιπτώσεις όπου μηχανικό κλείδωμα είναι απαραίτητο.
3.1. Κλείδωμα και επεξεργαστής προφίλ χρήστη
Το Sabayon επιτρέπει στους διαχειριστές να ρυθμίσουν τα προφίλ των χρηστών μέσα σε μια αλληλεπιδραστική ενσωματωμένη συνεδρία GNOME. Όταν δημιουργείται ή διορθώνεται ένα προφίλ τότε εκκινείται μια ειδική ενσωματωμένη συνεδρία GNOME την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει ο διαχειριστής για να αλλάξει τις προεπιλεγμένες και τις υποχρεωτικές τιμές κλειδιών του GConf στην δική τους συνεδρία.
Μέσα σε ένα ενσωματωμένο παράθυρο, ο διαχειριστής συστήματος μπορεί να δημιουργήσει προσωπικά προφίλ βασισμένα στην περιγραφή της δουλειάς του χρήστη, (π.χ. ρεσεπτιονίστ, γραμματέας, προγραμματιστής, κτλ) Αυτά τα προφίλ μπορούν να αποθηκευτούν και να χρησιμοποιηθούν με ευκολία σε διάφορα μηχανήματα, εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο για το διαχειριστή. Τα προφίλ μπορούν ακόμα να τροποποιηθούν, να ρυθμιστούν με ακρίβεια όπως απαιτείται όντας βασισμένα σε ανάδραση από χρήστες. Καθώς είναι τοποθετημένα σε κεντρική τοποθεσία επιδέχονται εύκολη συντήρηση και ανάπτυξη.
Στο GNOME 2.20 ο επεξεργαστής προφίλ χρήστη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να ορίσει τις προεπιλεγμένες προτιμήσεις σε εφαρμογές του OpenOffice μαζί την υπάρχουσα υποστήριξη για εφαρμογές του GNOME και του Mozilla.
3.2. GDM (GNOME Display Manager)
Το GDM διαθέτει τώρα καλύτερη ακρόαση utmp/wtmp, και λοιπόν όταν χρήστες συνδέονται ή αποσυνδέονται γίνεται καταχώρηση στους καταλόγους /var/adm/utmp και /var/adm/wtmp. Για παράδειγμα, αυτό επιτρέπει σε προγράμματα όπως το "who" και το "finger" να χρησιμοποιούν τη βάση δεδομένων utmp για να κάνουν λήψη πληροφοριών σχετικά με το ποιος είναι συνδεδεμένος στο σύστημα. Επιπλέον, η υποστήριξη για ακρόαση Linux, μέσω libaudit, καταγράφει την επιτυχία ή αποτυχία σε κάθε προσπάθεια σύνδεσης με το σύστημα ακρόασης πυρήνα Linux.
Το GDM τώρα μπορεί επίσης να χρησιμοποιεί RBAC (Role Based Access Control) για πρόσβαση ελέγχου στις λειτουργίες Κλείσιμο, Επανεκκίνηση, και Αναστολή.
4. Τι νέο υπάρχει για τους προγραμματιστές
Η πλατφόρμα ανάπτυξης εφαρμογών του GNOME 2.20 παρέχει μια σταθερή βάση για ανεξάρτητη ανάπτυξη λογισμικού από τρίτους, καθώς και από το το ίδιο το GNOME. Το GNOME και η πλατφόρμα του έχουν τις κατάλληλες άδειες χρήσεις για να επιτρέπουν τη δημιουργία ελεύθερου και κλειστού λογισμικού που εκτελείται στο GNOME.
Οι βασικές βιβλιοθήκες της Πλατφόρμας Ανάπτυξης του GNOME παρέχουν εγγυήσεις σταθερότητας στα API και ABI για την σειρά εκδόσεων του GNOME 2.x. Οι βιβλιοθήκες στην επιφάνεια εργασίας του GNOME 2.x δεν έχουν αυτή την εγγύηση, αλλά παραμένουν σταθερές από έκδοση σε έκδοση.
- 4.1. GTK+
- 4.2. Glib
- 4.3. Pango
- 4.4. Glade
- 4.5. Accerciser
- 4.6. Τεκμηρίωση προγραμματισμού
4.1. GTK+
Το GNOME 2.20 χρησιμοποιεί την έκδοση 2.12 της εργαλειοθήκης API GTK+ UI, οποία εισάγει νέα χαρακτηριστικά και διορθώσεις σημαντικών λαθών. Οι μεγαλύτερες αλλαγές είναι:
Ένα νέο GtkVolumeButton widget, για χρήση από εφαρμογές αναπαραγωγής πολυμέσων.
Μία νέα κλάση GtkRecentAction για παροχή αντικειμένων από το μενού πρόσφατων αρχείων.
Ένα βελτιωμένο GtkTooltip API, το οποίο είναι πιο άνετο και ισχυρό από το πλέον παρωχημένο και παλιό GtkTooltips API. Για παράδειγμα, αυτό επιτρέπει βοηθητικές σημειώσεις σε GtkTreeViews, και σε μη ευαίσθητα widgets.
Το νέο GtkBuilder API, το οποίο μπορεί να χτίσει διεπαφές χρήστη από περιγραφές XML, στοχεύοντας σύντομα στην αντικατάσταση του libglade.
- Υποστήριξη για ορισμένα απλά γραφικά εφέ, για τα οποία υλικό και οδηγοί παρέχουν υποστήριξη, μέσω λειτουργιών όπως gdk_window_set_composited() και gdk_window_set_opacity().
- Νέες μέθοδοι εισαγωγής για γλώσσες ταϊλανδέζικων και Λάο, καθώς και μία μέθοδο σύνθετης εισαγωγής μορφής κινητού τηλεφώνου για ενσωματωμένες συσκευές.
- Τα ενσωματωμένα εικονίδια έχουν ενημερωθεί ούτως ώστε να συμβαδίσουν με τις προδιαγραφές του Tango freedesktop, ώστε η εμφάνιση των εφαρμογών GNOME να είναι ακόμη πιο συνεπείς με άλλα toolkit και επιφάνειες εργασίας.
Το GtkFileChooser τώρα παρουσιάζει τη λίστα πρόσφατων αρχείων, και μπορεί να ολοκληρωθεί με συστήματα αναζήτησης επιφάνειας εργασίας όπως το Beagle και το Tracker, όπως αναφέρθηκε παραπάνω στην ενότητα διαχείρισης αρχείων.
Δείτε επίσης τη λίστα νέων λειτουργιών στο GTK+ 2.12. Πλήρης λεπτομερής περιγραφή υπάρχει σε μία σειρά (δείτε 1, 2, 3, 4) ηλεκτρονικών μηνυμάτων από τον Matthias Clasen
4.2. Glib
Η βιβλιοθήκη εφαρμογών Glib διαθέτει τώρα μία λειτουργία g_get_user_special_dir() που παρέχει τη διαδρομή σε ειδικούς φακέλους που ορίζονται από τα ειδικά χαρακτηριστικά και εργαλεία xdg-user-dirs του FreeDesktop.org.
Επιπλέον για επεξεργασία κειμένου, το νέο GRegex API παρέχει ταίριασμα συμβολοσειρών με κανονικές εκφράσεις χωρίς την ανάγκη επιπρόσθετης βιβλιοθήκης.
4.3. Pango
Το σύστημα αποτύπωσης κειμένου Pango διαθέτει πολλές βελτιώσεις.
Για παράδειγμα, διαθέτει μία νέα μηχανή σχηματοποίησης για το σενάριο N'Ko που χρησιμοποιείται από γλώσσες μειονοτήτων Mande της δυτικής Αφρικής. Αυτές οι γλώσσες δεν έχουν υποστηριχθεί αρκετά από υπολογιστικά συστήματα μέχρι τώρα.
Η βελτιωμένη μηχανή διάταξης OpenType βοηθάει το Pango στην επιλογή του κατάλληλου Glyph που εξαρτάται από την τρέχουσα γλώσσα.
Επιπλέον, η νέα έκδοση Pango διαθέτει:
- Υποστήριξη για καθορισμό προτίμησης πολλαπλών γλωσσών.
- Σχηματισμός κάθετου κειμένου που χρησιμοποιεί κάθετες μεταβλητές σημείων στίξης.
- Νέες λειτουργίες pango_cairo, που επιτρέπουν απλούστερη χρήση του Pango με Cairo.
4.4. Glade
Η διεπαφή σχεδιαστή διεπαφής χρήστη του Glade είναι πολύ βελτιωμένη, προσθέτοντας διεπαφή για το χρήστη και αρχιτεκτονικές βελτιώσεις. Για παράδειγμα, παράθυρα εργαλείων, όπως ο επεξεργαστής, ο ανιχνευτής, και η παλέττα, είναι πλέον επισυνάψιμες σε παράθυρα.
Και μπορείτε τώρα να κάνετε δεξί κλικ σε widgets για να πραγματοποιήσετε εύκολα μερικές από τις παρακάτω αλλαγές:
- Προσθήκη ή απομάκρυνση γονικού widget.
- Εισαγωγή ή απομάκρυνση placeholder πριν ή μετά το επιλεγμένο widget σε ένα GtkBox.
- Εισαγωγή ή απομάκρυνση σελίδας πριν ή μετά την επιλεγμένη σελίδα σε ένα GtkNotebook.
- Εισαγωγή ή απομάκρυνση σειράς ή στήλης σε ένα GtkTable.
Συντάκτες βιβλιοθηκών θα χαρούν να δουν νέα widgets που μπορούν να οριστούν στον κατάλογο χωρίς την ανάγκη σχεδιασμού πηγαίου κώδικα υποστήριξης, επιτρέποντας σε σχεδιαστές να χρησιμοποιούν τα επιπρόσθετα widget σας στο Glade.
4.5. Accerciser
Το νέο accerciser Explorer προσιτότητας σας δίνει τη δυνατότητα να ελέγχετε αν η εφαρμογή σας παρέχει τις αναγκαίες πληροφορίες που απαιτούνται από εργαλεία προσιτότητας όπως ο αναγνώστης οθόνης του GNOME Orca.
4.6. Τεκμηρίωση προγραμματισμού
Η νέα ιστοσελίδα τεκμηρίωσης του GNOME, library.gnome.org, παρουσιάζει όλους τους τελευταίους οδηγούς, εγχειρίδια και αναφορές API. Είναι το αποτέλεσμα ενός έργου Google Summer Of Code το οποίο διαβεβαιώνει ότι η τρέχουσα τεκμηρίωση στο δίκτυο είναι ανανεωμένη, και επιπλέον παρουσιάζει πολλές εκδόσεις για τα ίδια έγγραφα, και επίσης σε πολλές γλώσσες.
Αυτό περιλαμβάνει τo νέo έγγραφο Σύνοψη πλατφόρμας GNOME, το οποίο είναι πλέον επίσημο τμήμα της κυκλοφορίας λογισμικού του GNOME, στο άρθρωμα gnome-devel-docs. Είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης για τους νέους σχεδιαστές του GNOME.
Για μη τρέχουσα τεκμηρίωση, συστήνουμε κυρίως τη χρήση της εφαρμογής DevHelp, ειδικά στην περίπτωση αναζήτησης λειτουργιών ή ονομάτων κλάσεων, αν και θα πρέπει να εγκαταστήσετε τα πακέτα της σχετικής τεκμηρίωσης από τη διανομή σας. Το DevHelp είναι πλέον μέρος της επίσημης έκδοσης εργαλείων σχεδιασμού του GNOME.
5. Διεθνοποίηση
Χάρη στους συντελεστές από όλο τον κόσμο Έργου Μετάφρασης του GNOME, το GNOME 2.20 παρέχει υποστήριξη για 50 γλώσσες (τουλάχιστον 80 τοις εκατό μεταφρασμένων συμβολοσειρών), περιλαμβάνοντας τα εγχειρίδια χρήστη και διαχειριστή σε πολλές γλώσσες.
Υποστηριζόμενες γλώσσες:
- Αλβανικά
- Αραβικά
- Βασκικά
- Bengali (Ινδία)
- Βουλγαρικά
- Πορτογαλικά Βραζιλίας
- Καταλανικά
- Κινέζικα (Κίνα)
- Κινέζικα (Ταϊβάν)
- Κινέζικα (Χονγκ Κονγκ)
- Τσέχικα
- Δανέζικα
- Dzongkha
- Ολλανδικά
- Αγγλικά
- Εσθονικά
- Φιλανδικά
- Γαλλικά
- Galician
- Γερμανικά
- Ελληνικά
- Gujarati
- Ινδικά
- Ουγγρικά
- Ινδονησιακά
- Ιταλικά
- Ιαπωνικά
- Κορεάτικα
- Λετονικά
- Λιθουανικά
- Σλαβομακεδονικά
- Malayalam
- Νορβηγικά Bookmal
- Πολωνικά
- Πορτογαλικά
- Punjabi
- Ρουμανικά
- Ρωσικά
- Σερβικά
- Σερβικά λατινικά
- Ισπανικά
- Σλοβενικά
- Σουηδικά
- Tamil
- Ταϊλανδικά
- Τουρκικά
- Ουκρανικά
- Βιετναμέζικη
- Ουαλικά
Πολλές άλλες γλώσσες υποστηρίζονται μερικώς, με περισσότερα από τα μισά αλφαριθμητικά μεταφρασμένα.
6. Εγκατάσταση του GNOME
Μπορείτε να δοκιμάσετε το GNOME 2.20 μέσω ενός ζωντανού CD το οποίο περιέχει όλο το λογισμικό που περιέχεται το GNOME 2.20 σε ένα μόνο CD. Μπορείτε να το λάβετε από την ιστοσελίδα BitTorrent του GNOME.
Για να εγκαταστήσετε ή να αναβαθμίσετε τον υπολογιστή σας στο GNOME 2.20, σας συστήνουμε να εγκαταστήσετε τα επίσημα πακέτα από τον πωλητή ή τη διανομή σας. Πολλές δημοφιλείς διανομές θα έχουν διαθέσιμο το GNOME 2.20 πολύ σύντομα, και μερικές έχουν ήδη διαθέσιμες δοκιμαστικές εκδόσεις με το GNOME 2.20. Μπορείτε να λάβετε μία λίστα διανομών που περιέχουν το GNOME, και να ανακαλύψετε τις τελευταίες εκδόσεις στις οποίες διατίθεται μέσα από τη σελίδα μας Get Footware.
Αν είστε ικανός και υπομονετικός και επιθυμείτε να χτίσετε το GNOME από πηγαίο κώδικα, σας συστήνουμε να χρησιμοποιήσετε ένα από τα εργαλεία χτισίματος. Το GARNOME χτίζει το GNOME από συμπιεσμένα αρχεία tarballs της έκδοσης. Θα χρειαστείτε το GARNOME 2.20.x για να χτίσετε το GNOME 2.20.x. Υπάρχει επίσης το jhbuild το οποίο είναι σχεδιασμένο να χτίζει την τελευταία έκδοση GNOME από svn. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το jhbuild για να χτίσετε το GNOME 2.20.x με τη βοήθεια του σετ αρθρωμάτων gnome-2.20.
Για αυτούς που θέλουν να κτίσουν ολόκληρη την επιφάνεια εργασίας χειροκίνητα, η σειρά των αρθρωμάτων για μεταγλώττιση είναι: libxml2, libgpg-error, libgcrypt, libxslt, gnome-common, intltool, rarian, gtk-doc, glib, libIDL, ORBit2, fontconfig, cairo, pango, gnome-doc-utils, atk, shared-mime-info, gtk+, gconf, libbonobo, gail, at-spi, gnome-mime-data, desktop-file-utils, libdaemon, dbus, dbus-glib, dbus-python, pygobject, pycairo, libglade, pygtk, avahi, libvolume_id, hal, gamin, gnome-vfs, audiofile, esound, libart_lgpl, libgnome, libgnomecanvas, libbonoboui, hicolor-icon-theme, icon-naming-utils, gnome-icon-theme, gnome-keyring, libgnomeui, gnome-menus, alacarte, libtasn1, opencdk, gnutls, libsoup, mozilla, evolution-data-server, libgtop, startup-notification, gtk-engines, gnome-themes, gnome-desktop, bug-buddy, metacity, libgsf, libcroco, libgnomecups, libgnomeprint, libgnomeprintui, librsvg, eel, nautilus, libxklavier, libgnomekbd, gstreamer, liboil, gst-plugins-base, libwnck, gnome-panel, gnome-control-center, gnome-speech, dasher, pyorbit, gnome-python, gtksourceview-1.0, nautilus-cd-burner, gst-plugins-good, libmusicbrainz, iso-codes, totem, gnome-media, gnome-python-desktop, deskbar-applet, pwlib, opal, ekiga, eog, enchant, epiphany, poppler, evince, gtkhtml, evolution, evolution-exchange, evolution-webcal, fast-user-switch-applet, file-roller, gcalctool, gconf-editor, gdm2, gtksourceview, pygtksourceview, gedit, gucharmap, system-tools-backends, gnome-applets, gnome-backgrounds, gnome-games, gnome-keyring-manager, gnome-netstatus, gnome-nettool, libcolorblind, gnome-mag, gnome-power-manager, gnome-screensaver, gnome-session, libsigc++2, glibmm, cairomm, gtkmm, gnome-system-monitor, liboobs, gnome-system-tools, vte, gnome-terminal, gnome-user-docs, gnome-utils, gnome-volume-manager, gok, libgail-gnome, orca, seahorse, sound-juicer, tomboy, vino, yelp, zenity, pessulus, sabayon, devhelp, glade3, accerciser, gnome-devel-docs
Αυτή η λίστα παρέχεται αποκλειστικά ως αναφορά και συστήνουμε σε σε όποιον ενδιαφέρεται να συμμετέχει στη μεταγλώττιση του GNOME από τον πηγαίο κώδικα να χρησιμοποιήσει ένα από τα εργαλεία χτισίματος που παρουσιάστηκαν παραπάνω.
7. Αναμένοντας το GNOME 2.22
Φυσικά η ανάπτυξη δεν σταματά με το GNOME 2.20. Έξι μήνες μετά την ημέρα έκδοσης του GNOME 2.20 θα ακολουθήσει το GNOME 2.22 χτισμένο πάνω στην προηγούμενη έκδοση.
Στις λειτουργίες που αναμένονται στο GNOME 2.22 περιλαμβάνονται:
- Μία ανανεωμένη νέα έκδοση του πελάτη VoIP Ekiga του GNOME με μία αναβαθμισμένη διεπαφή χρήστη και υποστήριξη παρουσίας SIP.
- Μεγαλύτερη σταθερότητα μικροεφαρμογών του πίνακα εφαρμογών με κοινή συνένωση.
- Ευκολότερη διευθέτηση μικροεφαρμογών του πίνακα εφαρμογών, με ένα βελτιωμένο API για σχεδιαστές λογισμικού.
- Αναθεωρημένη διεπαφή χρήστη για τον επεξεργαστή προφίλ χρηστών Sabayon.
- Διαθεσιμότητα ενός νέου εικονικού συστήματος αρχείων API, που χρησιμοποιείται από το διαχειριστή αρχείων Ναυτίλος.
Ο οδικός χάρτης GNOME παρουσιάζει με λεπτομέρειες τα σχέδια των σχεδιαστών λογισμικού για τον νέο κύκλο κυκλοφορίας, και το πρόγραμμα κυκλοφορίας GNOME 2.22 θα ακολουθήσει σύντομα.
8. Μνεία
Η σύνταξη αυτών των σημειώσεων κυκλοφορίας πραγματοποιήθηκε από τους Murray Cumming, Jorge Castro και Andreas Nilsson μαζί με την εκτενή βοήθεια της κοινότητας του GNOME. Εκ μέρους της κοινότητας δίνουμε τις ευχαριστίες μας στους προγραμματιστές και στους άλλους συντελεστές που έκαναν αυτή την έκδοση του GNOME πραγματικότητα.
Αυτό το κείμενο μπορεί να μεταφραστεί ελεύθερα σε οποιαδήποτε γλώσσα. Αν θέλετε να το μεταφράσετε παρακαλώ επικοινωνήστε με το Έργο μετάφρασης GNOME.