Udgivelsesnoter for GNOME 2.20
1. Introduktion
GNOME 2.20 er den nyeste version af GNOME-skrivebordet, som er et populært multiplatforms-skrivebordsmiljø. GNOME har sit primære fokus på at det skal være nemt at bruge, stabilt, og have førsteklasses internationaliserings- og tilgængeligheds-understøttelse. GNOME er baseret på fri og åben kildekode-programmer, og forsyner sine brugere med almindelige værktøjer som det forventes af et moderne computermiljø, samtidig med at det er en fleksibel og kraftfuld platform til programudviklere.
Forbedringerne i GNOME 2.20 inkluderer: Forbedret understøttelse af højre mod venstre-sprog; skrivebordssøgninger integreret i filvælgervinduet; nye bekvemme funktioner i e-post og kalenderklienten Evolution; forbedret bladring i billedsamlinger; simplificerede systemindstillinger; effektiv strømstyring og fantastisk præcis batteriovervågning på bærbare. Udviklere får mere hjælp til at skrive programmer takket være en ny version af GTK+-værktøjskassen, forbedrede værktøjer og en god ny dokumentationsweb-side.
GNOME-skrivebordet udgives hver sjette måned med mange nye funktioner, forbedringer, fejlrettelser og oversættelser, og GNOME 2.20 følger denne tradition. For at læse mere om GNOME og de kvaliteter der adskiller det fra andre computer-skrivebordsmiljøer (som f.eks. nem brug, tilgængelighed, internationalisering og frihed) kan man besøge siden Om GNOME på vores web-sted.
Slut dig til os i dag og find ud af hvordan du kan gøre en forskel.
GNOME 2.20 inkluderer alle de forbedringer der blev lavet i GNOME 2.18 og tidligere versioner. Du kan læse mere om de ændringer der blev foretaget i GNOME 2.18 i de tilhørende udgivelsesnoter.
Disse udgivelsesnoter er tilgængelige på flere forskellige sprog: Albansk, Arabisk, Bulgarsk, Catalansk, Kinesisk (Simplificeret), Kinesisk (Traditionelt), Dansk, Hollandsk, Estisk, Engelsk, Fransk, Tysk, Græsk, Indonesisk, Italiensk, Japansk, Koreansk, Litauisk, Makedonsk, Punjabisk, Polsk, Portugisisk (Brasiliansk), Russisk, Serbisk, Serbisk (Latinsk), Spansk, Svensk, Thailandsk, Tyrkisk, Ukrainsk, Vietnamesisk, Walisisk.
2. Nyt for brugere
GNOME-projektet fortsætter i GNOME 2.20 med stort fokus på brugerne og på nem brug. Det har udmøntet sig i hundredevis af fejlrettelser og bruger-forespurgte forbedringer. Det store antal af forbedringer gør det desværre ikke muligt at nævne dem alle sammen her, men vi håber på at kunne fremhæve nogle af de mere bruger-orienterede af de nye funktioner i GNOME i denne udgivelse.
- 2.1. E-post og kalender
- 2.2. Internet-browser
- 2.3. Billedfremvisning
- 2.4. Dokumentfremviser
- 2.5. Lyd og video
- 2.6. Tag noter
- 2.7. Tekst-redigering
- 2.8. Filhåndtering
- 2.9. Panel
- 2.10. Kontrolpanel
- 2.11. Adgangskodehåndtering
- 2.12. Hjælpsystemet
- 2.13. Strømstyring
- 2.14. Logind og pauseskærm
- 2.15. Højre mod venstre-sprog
- 2.16. Tilgængelighed
2.1. E-post og kalender
GNOME's e-post og groupware-klient Evolution har modtaget endnu en række forbedringer.
De nye vedhæftnings-advarsler kan forhåbentlig betyde at det ikke længere bliver nødvendigt at sende sådan nogle "Beklager, jeg glemte at vedhæfte filen"-e-breve. Hvis du forsøger at sende et brev der underholder ordet "vedhæftning" (eller lignende ord) uden at du har vedhæftet en fil vil du få en advarsel.
Evolution viser nu et ikon i dit påmindelsesområde når du har modtaget ny e-post. Bemærk at fordi det på nuværende tidspunkt kun fungerer som et udvidelsesmodul, er det endnu ikke fuldt integreret i indstillingerne i Evolution. Det betyder at du er nødt til at slå udvidelsesmodulet helt fra hvis du ønsker at slå denne funktion fra.
Det er nu blevet meget nemmere at flytte sine indstillinger og e-post-arkiv til en ny computer takket være den nye Sikkerhedskopier/Gendan-funktion.
Den nye "magiske mellemrumstast"-understøttelse er svær at finde men meget nyttig. Det betyder at du kun skal bruge en tast til at læse nye e-breve i alle dine mapper. Bare tryk på mellemrumstasten for at rulle ned igennem e-brevet i forhåndsvisnings-vinduet, tryk så en gang mere for at gå til det næste ulæste e-brev i den nuværende mappe. Når du er færdig med at læse alle breve i den mappe så tryk en gang mere for at gå til første ulæste e-brev i den næste mappe.
Evolutions kalenderfunktion har også modtaget nogle nyttige forbedringer. Således er det nu også muligt at foretage avancerede søgninger, ligesom det længe har været i e-post og adressebogs-delen, samt at gemme disse søgninger så de kan køres senere. "Vis"-rullegardinsmenuen giver nu nem adgang til de næste 7 dages aftaler og til aktive aftaler.
Derudover gør E-post-klienten nu følgende
- flytter tråde til toppen af listen når tråden har et nyt e-brev når der bruges trådet visning.
- bruger standard-GTK+-udskriftssystemet hvilket betyder, at det vil være den samme udskrifts-dialog der bruges i andre programmer, samt at der vil være flere udskriftsindstillinger end før.
- tillader dig at vælge spam-udvidelsesmodul (SpamAssassin eller BogoFilter) via indstillingerne. Derudover vil det nu også være sådan at SpamAssassin vil lære af det når du markerer e-breve enten som "spam" eller "ikke-spam".
Bruger af Microsoft Exchange vil byde forbedringer til Evolutions Exchange-understøttelse velkommen. Disse forbedringer inkluderer:
- Adgang til Exchanges delegerings-funktion som gør det muligt at en kollega kan varetage dit arbejde mens du er væk.
- Hurtigere brug når du ikke er på nettet.
- Hurtigere indlæsning af mapper.
2.2. Internet-browser
GNOME's integrerede internet-browser Epiphany er blevet markant men subtilt forbedret.
F.eks. er tekstfærdiggørelse i adresselinjen nu blevet mere intuitiv. Når du bruger en af piletasterne til at vælge et element i rullegardinsmenuen vil den nuværende valgte linje blive vist automatisk i adresselinje-feltet, så du nemmere kan se hvilken adresse der vil blive brugt når du trykker enter. Rullegardinsmenuen vil både vise elementer fra din historik og dine bogmærker og vil samtidig vise webside-ikoner (favicons) for elementer fra historikken sådan som det allerede var tilfældet for bogmærker.
Som følge af stor efterspørgsel er der nu en "blød rulning"-indstilling som gør det nemmere at se hvor man skal fortsætte med at læse, når man ruller ned over en stor web-side. Det er ikke slået til fra start af fordi flere brugere har indrapporteret at det kan overanstrenge øjnene.
2.3. Billedfremvisning
GNOME's billedfremviser, eog, er nu hurtigere og mere stabil. Det nye egenskabsvindue giver nem adgang til basisinformation og metadata for dine billeder, og inkluderer nu også XMP (Extensible Metadata Platform)-data, som dit kamera eller dine programmer måske gemmer i dine billedfiler ved siden af det eksisterende EXIF-data. Det kan f.eks. inkludere placering, ophavsrets-information, licens og mærker.
Og du kan nemt åbne et billede i et andet program som f.eks. GIMP ved at bruge det nye menuelement "Åbn med...". Når du er færdig med at redigere billedet og har gemt filen vil billedet automatisk blive opdateret i billedfremviseren. Denne funktion er også tilgængelig i højreklik-menuen i billedsamlings-panelet samt i bunden af vinduer sammen med andre nyttige funktioner. Billedsamlingen har nu store lodrette knapper til højre og venstre som gør det nemmere bladre igennem sine billeder.
2.4. Dokumentfremviser
GNOME's PDF og Postscript-visningsprogram Evince understøtter nu interaktive PDF-formularer som gør at du kan indtaste information ind i et PDF-dokument du modtager og som så kan gemmes eller skrives ud. Optegning af sider går også mærkbart hurtigere i den nye version.
Du kan også gemme billeder fra PDF-dokumenter og udskrive dokumenter med flere PDF-sider per side.
2.5. Lyd og video
Ikke alle distributioner ønsker at installere alle codecs fra start, på grund af at visse codecs kræver at man indhenter patentlicens for at det er tilladt at anvende det i visse lande. Det betyder at programmer ikke altid kan læse alle filformater fra start af. Men visse programmer som f.eks. GNOME's videoafspiller Totem kan nu tilbyde disse codecs til brugeren, klare til installation. I realiteten er det implementeret af din distribution, som foretager sin egen beslutning om hvordan disse codecs indhentes. Sådan her ser det ud i Ubuntu:
Totems understøttelse af afspilning af videoer som er indlejret i web-sider er også forbedret, og understøtter nu flere web-sider. Der vises en blinkende afspil-knap som du skal trykke på for at starte afspilningen af en video, og det er nu også muligt at gå i fuldskærms-tilstand i en web-side.
2.6. Tag noter
GNOME's program til at tage noter med, Tomboy, har også fået nogle vigtige nye funktioner, hvoraf den første er synkronisering. Tomboy er nu i stand til at bruge WebDAV eller ssh til at forbinde til en fjern server og synkronisere alle de noter en bruger har lavet. Dette giver muligheden for at en bruger som bruger flere computere kan dele et sæt synkroniserede noter med dem alle sammen. Simpel konfliktløsning mellem serveren og Tomboy-klienten sikrer at der ikke finder noget tab af data sted i tilfælde af en note-konflikt.
Oven i det hele kan Tomboy nu også huske hvilke noter du havde åben sidst og vise dem igen når du starter programmer op næste gang.
2.7. Tekst-redigering
GNOME's simple men kraftfulde tekstredigerings-program, gedit, har fået et helt nyt syntaks-fremhævningssystem og understøtter nu også syntaks-fremhævning af script-sprog som f.eks. PHP og Ruby selv når den slags kode er indlejret i HTML. Derudover understøttes nu også fremhævning af ord såsom "TODO" eller "FIXME" i kodekommentarer samt fremhævning af gtk-doc-dokumentationskildekode.
Du kan endda vælge mellem flere farveskemaer i tilfældet af at du allerede har vænnet dig til de farver et andet tekstredigerings-program bruger.
2.8. Filhåndtering
Filvælger-vinduet viser nu en liste over nyligt brugte filer, og du kan bruge skrivebordes-søgemaskiner som f.eks. Beagle eller Tracker hvilket gør det nemmere for dig at finde de filer du skal bruge, når du skal bruge dem, uden afbrydelser.
Filhåndteringen Nautilus viser nu mere information i "Egenskaber"-vinduet for drev, inklusiv et lagkage-diagram som viser dig hvor meget plads der er tilbage. Derudover kan du også kontrollere diskforbruget i detaljer i værktøjet til diskforbrugsanalyse.
(Observante brugere vil måske bemærke en fejl med type, størrelse og mime-type-informationen i dette skærmbillede. Vi håber på at have dette fikset til GNOME 2.22.)
Filhåndteringen bruger nu også EXIF-kamerainformation i nogle billedfiler til at rotere deres miniaturer når det er påkrævet. Det betyder at når du importerer et billede som er taget med dit kamera ind i GNOME, vil orienteringen være korrekt uanset om det er taget i portræt eller landskabs-format.
Arkivhåndteringen Filpakker kan nu også åbne og gemme arkiver fra netværkssteder som f.eks. monterede ssh:// servere ved hjælp af det samme gnome-vfs-system, som allerede bruges af flere andre programmer.
2.9. Panel
GNOME-panelet kan ses i toppen og i bunden af skærmen i de fleste distributioner. Det har fået nogle små men gode forbedringer i GNOME 2.20. F.eks. vil vinduesliste-panelprogrammet ikke længere ændre størrelsen på dens knapper hver gang længden af et vindues titel ændres. Dette betyder at man undgår irriterende størrelsesændringer når man skifter mellem forskellige faneblade i en web-browser. Derudover sorterer vinduesvælger-panelprogrammet nu dets rullegardinsmenu efter arbejdsområde.
Brugere af "flydende paneler" (som ikke udvider sig således at de udfylder hele skærmbredden) vil måske ligge mærke til at disse paneler nu bliver på deres korrekte position og justering, efter at skærmstørrelsen er blevet ændret. Det forventes, at mere arbejde vil blive lagt i placeringen af panelprogrammer når der skiftes skærmopløsning inden GNOME 2.22.
2.10. Kontrolpanel
I GNOME 2.20 er kontrolpanelerne blevet omorganiseret en smule for at reducere antallet af kontrolpaneler, således at det er nemmere at finde det du skal bruge.
F.eks. markerer denne udgivelse debuten af det nye udseende-panelprogram. Her er tema, baggrund, skrifttype og grænseflade panelprogrammerne altså blevet slået sammen for at skabe dette nye panelprogram og derved simplificere menuen til indstillinger.
Derudover er nogle af tilgængeligheds-indstillingerne nu blevet flyttet til et nyt faneblad i kontrol-panelprogrammet til foretrukne programmer.
Trådløse brugere vil nok også sætte pris på den nye support af WPA-kryptering i netværkskontrolpanelet til netværk.
2.11. Adgangskodehåndtering
GNOME's nøgleringssystem husker dine adgangskoder til netværksservere og web-sider. I GNOME 2.20 bliver nøgleringen automatisk låst op når du logger ind eller låser din skærm op, derved undgås behovet for en ekstra forespørgsel efter adgangskode. Men bemærk at denne funktion kræver en del arbejde fra din distribution. Du kan nu også ændre nøgleringens hovedadgangskode via fanebladet til GNOME's nøglering i kontrolprogrammet til krypteringsindstillinger.
Værktøjet til adgangskoder og krypteringsnøgler viser nu flere påmindelsesdetaljer når nu importerer nøgler og giver dig mulighed for at vælge arkivtypen når du krypterer flere filer.
2.12. Hjælpsystemet
Denne udgivelse har nogle store forbedringer i infrastrukturen af GNOME's hjælp-browser (yelp) i bl.a. stil og layout. Derudover vil farverne nu også bedre passe til dit nuværende tema.
Hjælpsiderne kommer nu også frem hurtigere eftersom enkelte sider indlæses når der er brug for dem i stedet for at hele manualen indlæses fra start af.
2.13. Strømstyring
GNOME's strømstyring gemmer nu løbende information i en profil over dit batteri, dette skulle give muligheden for et væsentligt bedre estimat over hvor meget tid der er tilbage til på batteriet, selv med gamle batterier. Derudover kender programmet også til mange af de batterimodeller som er blevet tilbagekaldt af producenterne.
Adskillige dele af GNOME som f.eks. volumenmikseren er blevet rettet sådan så der undgås unødvendige informationsindhentninger, hvilket resulterer i et mindsket strømforbrug.
2.14. Logind og pauseskærm
Brugere har allerede muligheden for at vælge deres foretrukne sprog når de logger ind i GNOME, men nu får de også muligheden for at få selve logind-skærmen på deres eget sprog, takket være en forbedret GDM (Gnome Display Manager).
GNOME's pauseskærm kommer nu med indbygget funktionalitet som giver folk mulighed for at lægge en besked til dig mens din skærm er låst. Det gøres ved at klikke på "læg besked"-knappen. Du vil få disse beskeder at se når du logger ind.
2.15. Højre mod venstre-sprog
Sprog som f.eks. arabisk og hebraisk bliver skrevet fra højre mod venstre. Brugere af disse sprog forventer at de fleste brugergrænseflade-elementer ligeledes vil blive spejlet. GNOME 2.20 har nu forbedret understøttelse af dette på de følgende måder:
- Knapper i vinduestitlen (som f.eks. minimér, maksimér og luk) bliver sat i spejlvendt rækkefølge.
- Menuelementer i vinduestitlen bliver nu højrestillet.
- Vinduesskifte-funktionen, der aktiveres med alt-tabulator, opskriver og bevæger sig igennem vinduer fra højre mod venstre.
- Arbejdsområdeskifte-funktionen, der aktiveres med ctrl-alt-pil, opskriver og bevæger sig igennem arbejdsområder fra højre mod venstre.
2.16. Tilgængelighed
GNOME's tilgængeligheds-understøttelse kan nu tilpasses sådan så den kan hjælpe mennesker med flere forskellige handikap med at bruge GNOME. Skærmoplæser Orca er en nøgledel af denne understøttelse. Den indeholder tale-syntetisering, blindeskrift og forstørrelse som kan hjælpe mennesker med synsnedsættelse.
Orcas største fordel er den applikationsspecifikke understøttelse. Dette betyder at Orca har en forståelse, ud over den meta-information som er tilgængelig via ATK-værktøjskassen (og AT-SPI-systemet), af hvordan brugerinteraktion med visse programmer fungerer. F.eks. har den seneste version meget forbedret understøttelse af OpenOffice, Firefox, Thunderbird, Pidgin (tidligere GAIM) og Java-applikationer. Orca har nu også understøttelse for statusbjælker, værktøjstip og påmindelsesbeskeder, og man kan få specialtilpasset udtale af specielle ord.
3. Nyt for administratorer
GNOME udgiver en samling af værktøjer til systemadministratorer, til at hjælpe dem med anvendelse i store firmaer og til situationer hvor det er nødvendigt at låse maskiner.
3.1. Nedlukning og brugerprofil-redigering
"Sabayon"-værktøjet til brugerprofil-redigering sætter administratorer i stand til at danne og tilpasse brugerprofiler i en kørende GNOME-session. Når der dannes en ny profil, startes der en indlejret GNOME-session op, som administratoren kan bruge til at ændre GConf-forvalg og påkrævede nøgler direkte i deres egen GNOME-session.
Inden i det indlejrede vindue kan en systemadministrator danne personlige profiler baseret på en jobbeskrivelse (f.eks. receptionist, dataindtastnings-assistent, programmør, personalemedarbejder, osv.). Disse profiler kan så gemmes og nemt anvendes på forskellige computere, hvilket er tidsbesparende for administratoren. Profilerne kan også ændres og fintunes på baggrund af tilbagemeldinger fra brugerne. Eftersom de findes på et centralt sted gør det vedligeholdelse og anvendelse nemmere.
I GNOME 2.20 kan brugerprofil-redigeringen, foruden den eksisterende understøttelse af GNOME og Mozilla-programmer, også bruges til at ændre standardindstillinger for OpenOffice.
3.2. GDM (GNOME Display Manager)
GDM har nu bedre utmp/wtmp-notering, hvilket betyder at når brugere logger af eller på, noteres det i /var/adm/utmp og /var/adm/wtmp. Det gør det f.eks. muligt for programmer som who og finger at bruge utmp databasen til at se hvem der er logget på systemet. Derudover kan man med Linux-notering via libaudit også logge succesfulde og fejlslagne logind-forsøg.
GDM kan nu også gøre brug af RBAC (rollebaseret adgangskontrol) til at kontrollere adgang til sluk, genstart og hvile-funktionerne.
4. Nyt for udviklere
Udviklerplatformen i GNOME 2.20 forsyner udviklere med en stabil base til uafhængig udvikling af tredjeparts-software. GNOME og udviklerplatformen er licenseret således at de tillader udvikling af både fri og proprietær software og tillader at disse køres i GNOME.
Biblioteker i GNOME-platformen garanteres at være både API og ABI-stabile i resten af GNOME 2.x udgivelsesserien. Denne garanti gælder ikke for biblioteker i GNOME-skrivebordet men de fleste forbliver konsistente fra udgivelse til udgivelse.
- 4.1. GTK+
- 4.2. Glib
- 4.3. Pango
- 4.4. Glade
- 4.5. Accerciser
- 4.6. Udviklerdokumentation
4.1. GTK+
GNOME 2.20 bruger version 2.12 af GTK+-UI-værktøjskasse-API'en. Denne version tilføjer nogle nye funktioner og vigtige fejlrettelser. De største ændringer er:
En ny GtkVolumeButton-kontrol til brug i medieafspillere.
En ny GtkRecentAction-klasse til at lave "Nylige filer"-menuobjekter.
En forbedret GtkTooltip-API som er meget mere bekvem og kraftfuld en den (nu forældede) gamle GtkTooltips-API. F.eks. giver den mulighed for at have værktøjstips i GtkTreeViews og over inaktive kontroller.
Den nye GtkBuilder-API kan danne brugergrænseflader fra XML-beskrivelser, med hensigt på at erstatte libglade.
- Understøttelse af simple grafisk effekter, i de tilfælde hvor hardware og drivere tillader det, via funktioner som gdk_window_set_composited() og gdk_window_set_opacity().
- Nye input-metoder til thailandsk og lao og en inputmetode i stil med mobiltelefoner til indlejrede enheder .
- De indbyggede standardikoner er blevet opdateret sådan så de lever op til Tango freedesktop-specifikationen. Det betyder at der nu er en endnu større konsistens i udseendet mellem GNOME-programmer og andre program-værktøjskasser og skriveborde.
En GtkFileChooser viser nu en liste over nyligt brugte filer og kan integreres i skrivebords-søgesystemer som f.eks. Beagle, som beskrevet ovenfor i sektionen "Filhåndtering".
Se også på listen over nye funktioner i GTK+ 2.12. Yderligere oplysninger findes i en serie (se 1, 2, 3 og 4) af e-breve fra Matthias Clasen
4.2. Glib
Værktøjsbiblioteket Glib har nu en g_get_user_special_dir(), som kan oplyse stier til de specielle mapper der er defineret i FreeDesktop.org's xdg-user-dirs-specifikation og værktøj.
Og til at manipulere tekst med er der den nye GRegex API som giver muligheden for at matche strenge med regulære udtryk uden at det er nødvendigt at bruge et ekstra bibliotek.
4.3. Pango
Pangos tekst-fremvisningssystem har gennemgået adskillige forbedringer.
F.eks. har det nu en formgivningsmotor til N'Ko-scriptet som bruges af mindretal til Mande-sprogene i vest Afrika. Disse sprog har ikke før nu været ordentligt understøttet på computersystemer.
Den forbedrede OpenType layout-motor hjælper Pango med at vælge den korrekte glyf til det pågældende sprog.
Ud over de tidligere nævnte forbedringer har den nye version af Pango også:
- Understøttelse for flere foretrukne sprog.
- Lodret tekstformning som bruger lodrette varianter af tegn.
- Nye pango_cairo-funktioner som gør det simplere at bruge Pango med Cairo.
4.4. Glade
Brugergrænseflade-designerprogrammet Glade har gennemgået store forbedringer med bl.a. forbedret brugergrænseflade og arkitektur. F.eks. kan værktøjsvinduer som inspektøren og paletten nu dokkes.
Og du kan nu højre-klikke på en kontrol for på bekvem vis at udføre en af disse operationer:
- Tilføje eller fjerne ophavskontrol.
- Tilføje eller fjerne en pladsholder før eller efter den valgte kontrol i en GtkBox.
- Tilføje eller fjerne en side før eller efter den valgte side i en GtkNotebook.
- Tilføje eller fjerne en række eller kolonne i en GtkTable.
Biblioteks-udviklere vil blive glade for at se, at der nu kan erklæres nye kontroller i kataloget uden behovet for at skrive understøttende kildekode, hvilket vil tillade udviklere at bruge dine ekstra kontroller i Glade.
4.5. Accerciser
Den nye accerciser tilgængeligheds-udforsker gør det muligt for dig at tjekke om dine programmer indeholder den nødvendige information som tilgængeligheds-værktøjer som f.eks. GNOME's Orca skærmlæser skal bruge.
4.6. Udviklerdokumentation
På GNOME's nye dokumentations-webside library.gnome.org er der en liste over alle de seneste tutorials, manualer og API referencer. Dette web-sted er resultatet af et projekt i Googles Summer Of Code som sikrer at dokumentation på nettet forbliver opdateret. Det gør det også muligt at vise flere forskellige versioner af dokumentationen og endda på flere sprog.
Dette web-sted inkluderer også det nye dokument "Oversigt over GNOME platformen", som nu er en officiel del af GNOME's programudgivelse i modulet gnome-devel-docs. Det er et godt sted for nye GNOME-udviklere at starte.
For at finde dokumentation i afkoblet tilstand opfordrer vi stærkt til at benytte DevHelp-værktøjet, specielt når der skal søges efter funktion eller klasse-navne. Du skal blot huske at installere den relevante pakke til din distribution. DevHelp er også en del af GNOME's officielle udviklerværktøjs-udgivelse.
5. Internationalisering
Takket være medlemmerne af det verdensomspændende GNOME oversættelses-projekt kan GNOME 2.20 tilbyde understøttelse af 48 sprog (hvor mindst 80 procent af strengene er oversat) inklusive bruger og administrations-manualerne for flere af disse sprog.
Understøttede sprog:
- Albansk
- Arabisk
- Baskisk
- Bengali (Indien)
- Bulgarsk
- Brasiliansk portugisisk
- Catalansk
- Kinesisk (Kina)
- Kinesisk (Taiwan)
- Kinesisk (Hong Kong)
- Tjekkisk
- Dansk
- Dzongkha
- Hollandsk
- Engelsk
- Estisk
- Finsk
- Fransk
- Galisisk
- Tysk
- Græsk
- Gujarati
- Hindi
- Ungarsk
- Indonesisk
- Italiensk
- Japansk
- Koreansk
- Lettisk
- Litauisk
- Makedonsk
- Malayalam
- Norsk bogmål
- Polsk
- Portugisisk
- Punjabisk
- Rumænsk
- Russisk
- Serbisk
- Serbisk (Latinsk alfabet)
- Spansk
- Slovensk
- Svensk
- Tamil
- Thailandsk
- Tyrkisk
- Ukrainsk
- Vietnamesisk
- Walisisk
Mange andre sprog er delvist understøttet hvilket vil sige at mere end halvdelen af deres strenge er oversat.
6. Installation af GNOME
Du kan prøve GNOME 2.20 ved hjælp LiveCD'en som indeholder al den software som er inkluderet i GNOME 2.20 på en enkelt CD. LiveCD'en kan hentes ned fra GNOME's BitTorrent web-sted.
For at installere, eller opgradere din maskine til GNOME 2.20 anbefaler vi at du installere officielle pakker fra din forhandler eller distribution. Populære distributioner vil gøre GNOME 2.20 tilgængelig meget snart, og nogle har allerede nu gjort udviklerversioner med GNOME 2.20 tilgængelige. Du kan finde en liste over distributioner som inkluderer GNOME og se efter hvilken version de inkluderer på siden Få fat i dit fodtøj.
Hvis du er modig og tålmodig og godt kunne tænke dig at bygge GNOME fra kildekoden, anbefaler vi at du bruger et af byggeværktøjerne. GARNOME bygger GNOME fra udgivelses-tar-arkiver. Du skal bruge GARNOME 2.20.x til at bygge GNOME 2.20.x. Derudover er der også jhbuild som er designet til at bygge GNOME fra svn. Du kan også bruge jhbuild til at bygge GNOME 2.20.x ved hjælp af gnome-2.20-modulsættet.
Til dem som virkelig ønsker at kompilere hele skrivebordet manuelt, er her den korrekte rækkefølge at kompilere modulerne i: libxml2, libgpg-error, libgcrypt, libxslt, gnome-common, intltool, rarian, gtk-doc, glib, libIDL, ORBit2, fontconfig, cairo, pango, gnome-doc-utils, atk, shared-mime-info, gtk+, gconf, libbonobo, gail, at-spi, gnome-mime-data, desktop-file-utils, libdaemon, dbus, dbus-glib, dbus-python, pygobject, pycairo, libglade, pygtk, avahi, libvolume_id, hal, gamin, gnome-vfs, audiofile, esound, libart_lgpl, libgnome, libgnomecanvas, libbonoboui, hicolor-icon-theme, icon-naming-utils, gnome-icon-theme, gnome-keyring, libgnomeui, gnome-menus, alacarte, libtasn1, opencdk, gnutls, libsoup, mozilla, evolution-data-server, libgtop, startup-notification, gtk-engines, gnome-themes, gnome-desktop, bug-buddy, metacity, libgsf, libcroco, libgnomecups, libgnomeprint, libgnomeprintui, librsvg, eel, nautilus, libxklavier, libgnomekbd, gstreamer, liboil, gst-plugins-base, libwnck, gnome-panel, gnome-control-center, gnome-speech, dasher, pyorbit, gnome-python, gtksourceview-1.0, nautilus-cd-burner, gst-plugins-good, libmusicbrainz, iso-codes, totem, gnome-media, gnome-python-desktop, deskbar-applet, pwlib, opal, ekiga, eog, enchant, epiphany, poppler, evince, gtkhtml, evolution, evolution-exchange, evolution-webcal, fast-user-switch-applet, file-roller, gcalctool, gconf-editor, gdm2, gtksourceview, pygtksourceview, gedit, gucharmap, system-tools-backends, gnome-applets, gnome-backgrounds, gnome-games, gnome-keyring-manager, gnome-netstatus, gnome-nettool, libcolorblind, gnome-mag, gnome-power-manager, gnome-screensaver, gnome-session, libsigc++2, glibmm, cairomm, gtkmm, gnome-system-monitor, liboobs, gnome-system-tools, vte, gnome-terminal, gnome-user-docs, gnome-utils, gnome-volume-manager, gok, libgail-gnome, orca, seahorse, sound-juicer, tomboy, vino, yelp, zenity, pessulus, sabayon, devhelp, glade3, accerciser, gnome-devel-docs
Denne liste er gjort tilgængelig udelukkende som reference og vi anbefaler på det stærkeste alle, som ønsker at kompilere GNOME fra kildekoden, at bruge et af de byggeværktøjer som er nævnt ovenfor.
7. Udsigter for GNOME 2.22
Udviklingen stopper naturligvis ikke med GNOME 2.20. Præcis 6 måneder fra den dag GNOME 2.20 udgives, følger den endnu engang videreudviklede version i form af GNOME 2.22.
Ting som du kan se frem til i GNOME 2.22 inkluderer:
GNOME's planlægningsskort beskriver i detaljer udviklernes planer for den næste udgivelsescyclus, og tidsplanen for udgivelse af GNOME 2.22 dukker snart op.
8. Bidragydere
Disse udgivelsesnoter er blevet skrevet af Murray Cumming, Jorge Castro og Andreas Nilson. Vi sender vores varmeste tak til udviklere og bidragydere som har været med til at gøre denne GNOME-udgivelse mulig.
Denne tekst kan frit oversættes til et hvilket som helst sprog. Hvis du ønsker at oversætte det til dit eget sprog så kontakt