Versionsfakta för GNOME 2.14

1. Vad är nytt för användarna

GNOME-projektets fokus på användare och användbarhet fortsätter i GNOME 2.14 och dess hundratals felrättningar och användarönskade förbättringar. Men det stora antalet utökningar gör det omöjligt att lista varje ändring och förbättringar som har gjorts. Denna sida hoppas att visa fram några av de mer spännande användarorienterade funktionerna i den här utgåvan av GNOME.

1.1. Prestandaförbättringar

Precis som du skulle trimma din bil, har våra skickliga ingenjörer strävat mot att trimma många delar av GNOME till att bli så snabba som möjligt. Flera viktiga komponenter på GNOME-skrivbordet är nu mätbart snabbare, inklusive textritning, minnesallokering och ett flertal individuella program. Snabbare typsnittsritning och minnesallokering ger fördelar för alla GNOME- och GTK+-baserade program utan att behöva bygga om dem.

Vissa program har fått speciell behandling för att se till att de arbetar på sitt maximum. GNOME Terminal, terminalemulatorn för GNOME-skrivbordet, har optimerats på flera sätt för att göra det snabbare och, samtidigt, mer resurssnålt. GNOME Log Viewer startar nu upp över 20 gånger snabbare än tidigare.

Figur 1GNOME Terminals prestandaökningar mellan GNOME 2.12 och 2.14. Tiden som är uppmätt är tiden det tar att skriva ut en lista av alla engelska ord på skärmen.
Figur 2Log Viewers prestandaökningar mellan GNOME 2.12 och 2.14. Tiden som är uppmätt är tiden det tar att starta programmet och läsa in en 2.9 MB stor loggfil.

1.2. Fylligare sökning

GNOME:s filhanterare, Nautilus, erbjuder nu ett kraftfullt sökgränssnitt som är tillgängligt genom att trycka (Ctrl-F) på skrivbordet eller i ett filhanterarfönster.

Figur 3Sök med Nautilus

Sökningar konstrueras enkelt och kan sparas i en mapp eller på skrivbordet. Sparade sökningar kan sedan öppnas som en mapp när som helst.

Om sökramverket Beagle finns tillgängligt kan Nautilus dra nytta av det för snabbare, mer sammanhangsanpassade sökningar.

1.3. Mer hjälp

Hjälpbläddraren i GNOME inkluderar även nya funktioner för att söka efter hjälp och dokumentation som finns installerat på din dator. Nu med tillgång till både GNU Info och traditionella UNIX-manualsidor, såväl som GNOME:s högkvalitativa dokumentation, är det möjligt att snabbt söka i den mesta av den inkluderade dokumentationen på ditt system.

Figur 4Sökhjälp, visa GNU Info-filer och läs manualsidor

Precis som filhanteraren, kommer användare med sökramverket Beagle tillgängligt att kunna använda det för ännu snabbare och mer exakta sökningar.

1.4. Ekiga

Ekiga, tidigare känt som GNOME Meeting, är GNOME:s röst och video-över-IP-klient. Ekiga har stöd för både SIP- och H323-protokollen. SIP, ett populärt protokoll som används i Google Talk, Asterisk, och många andra programvaror och VoIP-maskinvaruenheter, är senaste tillägget i Ekiga. H323 är ett äldre kommunikationsprotokoll, använt i Microsoft Netmeeting och viss maskinvara för telekommunikation.

Ekiga har även STUN-stöd för att tillåta traversering genom många typer av brandväggar, inklusive adressöversättande brandväggar (NAT). Det här betyder att du kan använda Ekiga för att ringa och ta emot samtal utan att ha en publik IP-adress eller vidarebefordra portar från din router.

Figur 5Ring ett SIP-samtal med Ekiga

Användare kan även konfigurera ett konto hos Ekiga.net som ger dem en SIP-adress de kan använda på Internet för att ringa och ta emot samtal var som helst.

1.5. Förbättrad fönsterhantering

Flera nya funktioner har lagts till i Metacity för att förbättra fönsterhanteringen. Fönsterkanter har nu en magnetisk dragningskraft som gör de möjligt att "klicka" samman fönster. Hantering för flera skärmar har förbättrats i Metacity. Metacity försöker nu att flytta på fönster som vill visas över en skärmgräns till en skärm eller den andra.

För att hjälpa administratörerna och användarna med flera maskiner från samma X-server, kommer nu värdnamnet på fönstren som inte körs lokalt att visas i namnlisten. Detta är speciellt användbart vid grafiska ändringar av inställningar för att se till att du gör ändringarna på rätt maskin.

Figur 6Kör ett identiskt fönster lokalt och från fjärrsystem

1.6. Skrivbordsrad

Nytt i GNOME är skrivbordsraden. Erfarna användare, tangentbordsentusiaster och användare av den gamla panelkommandoraden kommer att tycka att denna ersättningen är otroligt kraftfull och lättanvänd. Skrivbordsraden använder insticksmoduler (skrivna i Python) för att tillhandahåller sökfunktionalitet för program, filer, mappar, bokmärken, kontakter och mycket mer. Skrivbordsraden kan även använda livesökfunktionaliteten hos Google Live, Yahoo och Beagle.

Figur 7Sökning efter "net"

Skrivbordsraden har både ett panelläge, och ett infällt läge för användning på vertikala paneler eller paneler med lite ledigt utrymme. För att söka trycker du helt enkelt (Alt-F3) och anger några termer. Du kan även bläddra eller söka i din kommandohistorik.

1.7. Inloggningsförbättringar

Det har gjorts många nya förbättringar till inloggningssystemet (GDM). Prestandajusteringar som gjorts på skrivbordet har även hittat sin väg in i inloggningssystemet. Det finns även en ny utökad "Alternativ"-knapp i inloggningshälsaren som tillåter snabb tillgång till olika inloggningsfunktioner. En ny funktion för "säker fjärranslutning" har lagts till så att användare kan ansluta till en X-server på ett säkert och enkelt sätt. Utseendet på inloggningshälsaren har även förbättrats genom att tillåta flera användaranpassningar.

Figur 8Det är nu enklare än tidigare att ändra dina inloggningsinställningar i det totalt omdesignade GDM-inställningsfönstret.

Notera: Filen som används av användare för att ställa in sina GDM-konfigurationer har ändrats från /etc/gdm/gdm.conf till /etc/gdm/custom.conf. För mer information, se GDM-projektets sida.

1.8. Snabbt byte av användare

GNOME 2.14 inkluderar stöd för snabba byten mellan användare genom skrivbordet. Både dialogrutorna för att logga ut och för upplåsning av skärmen erbjuder alternativet att byta till en annan användare. En meny kan även läggas till i panelen som tillåter snabb åtkomst till användarbyte.

Figur 9Snabbt byte av användare från panelen
Figur 10Byt användare från en låst session

1.9. Delade kalendrar

En ny funktion i Evolution 2.6 är delade kalendrar över CalDAV. Protokollet för delade kalendrar över CalDAV är implementerat av ett antal grupprogramservrar, inklusive den fritt tillgängliga Hula-server.

Figur 11Visar en delad kalender från Hula

1.10. Smartare bokmärkning

Webbläsaren Epiphany fortsätter att göra surfning på webben enklare. Nytt i denna utgåva är den automatiska konstruktionen av bokmärkeshierarkier. Detta minskar bördan av att hantera stora bokmärkessamlingar, men behåller det populära men enkla ämnesbaserade systemet för bokmärkeshantering i Epiphany. Ämnen är nu mycket enklare att välja och skapa; Epiphany kommer även att föreslå ämnen baserade på tidigare användning.

Figur 12Förbättrad bokmärkeshantering och stilmallskontroll

I denna utgåva finns även stöd för användardefinerade stilmallar, som ger förbättrad tillgång och användarkontroll över sidpresentationer. Bakom draperiet kan Epiphany nu använda Firefox, Mozilla eller XULRunner som sitt baksystem. Om du använder NetworkManager, kan Epiphany automatiskt identifiera dina nätverksinställningar.

1.11. Bättre redigerare

Gedit fortsätter att ge användbarhet för en enkel textredigerare med alla funktioner du behöver för att utveckla program eller webbsidor. Funktion i Gedit 2.14 inkluderar förbättrad hantering av flera dokument och skrivning till fjärrfiler. Till exempel tillåter nu Gedit bläddring och redigering av kataloger via SFTP, FTP och WebDAV direkt från filbläddraren. Den har även förbättrad syntaxmärkning för HTML, PHP, PSP och mycket mer. Kombinerat gör dessa funktioner Gedit till en kraftfull textredigerare som kan hantera alla uppgifter som användare kräver.

Figur 13Gedit kan lätt hantera flera källfiler, öppna och spara dem lokalt eller över nätverket

Nytt är också möjligheten att skriva insticksmoduler för Gedit i Python. Detta gör att funktionaliteten i Gedit kan utökas och anpassas enkelt, även om du inte är en vass programmerare. Några användbara insticksmoduler som kommer med Gedit inkluderar en för att starta externa kommandon, stöd för taggbaserad komplettering, och en interaktiv Python-konsoll.

Figur 14Dialogrutan för insticksmoduler visar egenskaperna för insticksmodulen för externa kommandon

1.12. Bildvisare

GNOME Image Viewer har en ny navigeringsstyrd verktygsrad. Nu när du öppnar en bild, kan du enkelt visa andra bilder från samma katalog.

Figur 15Enkel navigering genom bilder från samma katalog

1.13. Integrerad skärmsläckare

GNOME har nu en integrerad skärmsläckare. GNOME Screensaver är kompatibel med de populära "hacken" i Xscreensaver, men har även massor av nya funktioner som inte finns tillgängliga i Xscreensaver. Program som känner till GNOME Screensaver kommer att kunna kommunicera med den för att ställa in egenskaper som "släck inte skärmen" över ett standardgränssnitt. Dialogrutor som den för upplåsningsskärmen är nu översättningsbara till lokala språk och tillgängliga för användare med handikapp. Dessa tillgänglighetsförbättringar låter användare med handikapp att enkelt låsa upp sina displayer och är en del av de pågående förbättringarna för tillgänglighet som görs för hela GNOME-skrivbordet.

Figur 16Konfigurering av egenskaper i GNOME Screensaver

Användare som önskar fortsätta använda Xscreensaver kommer fortfarande att kunna göra det och bör konsultera dokumentationen från sin leverantör för detaljer.

1.14. Senaste GStreamer

GNOME 2.14 drar nytta av teknologin från GStreamer 0.10. Multimediaramverket GStreamer är ett kraftfullt, anslutningsbart ramverk för ljud och video som används på Linux- och UNIX-skrivbord såväl som i inbäddade enheter. Denna senaste stora version av GStreamer är snabbare och mer stabil än sina föregångare. Problem som synkronisering av ljud och video över olika enheter har hanterats, även har trådning och den dynamiska hanteringen av multimediainsticksmoduler. Du kan hitta mer information om GStreamer på GStreamers webbsida.

Alla multimediaprogram som skeppas med GNOME har uppgraderats för att använda fördelarna i den senaste GStreamer; inklusive Totem, Sound Juicer och Volume Control.

GStream 0.10 kommer även att låta användare dra nytta av multimediainsticksmoduler som distribueras av tredjepartsleverantörer. Detta gör att leverantörer kan erbjuda stöd för licensierade kodare när en fri kodare inte finns tillgänglig eller möjlig att distribuera (av juridiska skäl). Dessa kan inkludera stöd för AC3, WMA, MP3 och flera. En licensierad, fortfarande fritt tillgänglig MP3-insticksmodul för GStreamer 0.10 finns redan tillgänglig av Fluendo, en supporter sedan länge av GStreamer.

1.15. Enkel konfiguration

GNOME är stolt över att vara enkelt att konfigurera och erbjuder användare enkla val medan det fortfarande är flexibelt. Ett antal element i GNOME:s kontrollcenter har gjorts enklare så att du kan ställa in de inställningar du vill, snabbt och enkelt.

Figur 17Ställ in föredragna program genom att välja från en lista eller ange ett kommando.
Figur 18Välj från en lista med tillgängliga ljud eller välj din egen fil från filsystemet.

2. Vad är nytt för administratörer

Från och med GNOME 2.14, inkluderar GNOME-projektet en administrationssvit, som är en samling verktyg som är riktade till systemadministratörer. De två nya verktygen som utgör början på denna svit är otroligt kraftfulla och kan hjälpa administratörer i både stora företagsutrullningar och situationer där nedlåsning av datorn krävs.

2.1. Pessulus - Nedlåsningsredigerare

Pessulus är en nedlåsningsredigerare som låter administratörerna att enkelt inaktivera vissa funktioner på GNOME-skrivbordet, som har önskats i företagsmiljöer och Internetkaféer. Även om nedlåsningsfunktion har varit tillgänglig i GNOME i många år har Pessulus gjort det mycket enklare för administratörerna att genomföra dessa åtgärder.

Figur 19Använd nedlåsningsredigeraren för att förhindra systemnedstängning från användare

Några av funktionerna som kan inaktiveras inkluderar:

  • Åtkomst till kommandorad
  • Möjligheten att stänga ner eller starta om datorn
  • Tillgång till specifika protokoll i webbläsaren
  • Möjligheten att redigera GNOME-panelerna

2.2. Sabayon - Profilredigerare

Sabayon låter administratörer ställa in användarprofiler inom en levande, interaktiv GNOME-session. När en profil skapas eller redigeras, startas en nästlad GNOME-session upp, vilken administratören kan använda för att ändra GConf-standardvärden och obligatoriska nycklar i sin egna GNOME-session.

Figur 20Sabayon redigerar en användarprofil

Inom det nästlade fönstret kan en systemadministratör skapa personliga profiler baserade på jobbeskrivning (exempelvis receptionist, programmerare, personalhanterare, etc.). Dessa profiler kan sedan sparas och rullas ut till olika skrivbordsdatorer enkelt, och sparar tid för systemadministratören. Profilerna kan även ändras och finjusteras efter behov baserat på användarnas önskemål och eftersom de är i en centraliserad miljö, tillåter det enkelt underhåll och utrullning.

3. Vad är nytt för utvecklare

GNOME 2.14-utvecklarplattformen tillhandahåller en stabil grund för oberoende programvaruutvecklare för att skapa tredjepartsprogram. GNOME och dess plattform är licensierad för att tillåta skapandet av både fria och proprietära programvaror som kan köra ovanpå GNOME.

Bibliotek i GNOME-plattformen är garanterade att vara API- och ABI-stabila för resten av utgivningsserien GNOME 2.x. Bibliotek som ingår i GNOME-skrivbordet har inte denna garanti, men de flesta förblir konsistenta från utgåva till utgåva.

3.1. GSlice

Från och med GLib 2.10 ersätter GSlice-allokatorn de äldre API:erna GMemChunk och GTrashStacks som är tillgängliga i GLib. GSlice är mycket lik kärnans slab-allokator och erbjuder en snabb, minneseffektiv allokering av små strukturer (exempelvis GList-element, GtWindow-strukturer). GSlice har heller inga av de långsamma låsningar som GMemChunk gjorde, vilket gör den mycket snabbare i flertrådade program.

Figur 21Prestanda för minnesallokatorn där allokering och frigörning av 1 miljon GList-element i 1 (röd), 5 (gul), 10 (grön) och 20 (blå) trådar.

GMemChunk har blivit återimplementerad för att transparent använda GSlice, men API:et GMemChunk ska anses som utfasat.

Använd anropet g_slice_new (MyStructure);, som kommer att returnera en pekare (ptr), för att allokera minne med GSlice-allokeraren. Använd funktionen g_slice_free (MyStructure, ptr); för att allokera minne med GSlice-allokeraren.

GSlice använder en skalbar, lokalt trådad cache av delar i olika storlekar. För stora minneskrav kan GSlice transparent och automatiskt använda allokatorn g_malloc åt dig, så att utvecklarna inte behöver välja den mest effektiva allokatorn själva.

3.2. Tjänsteregistrering

Den senaste versionen av GNOME erbjuder nu ett sätt för utvecklare att registrera sina program för att startas upp automatiskt när GNOME startar. För att göra detta behöver du endast installera en .desktop-fil i $prefix/share/gnome/autostart/, /etc/xdg/autostart/ eller ~/.config/autostart/. Om du vill installera en tjänst men inaktivera den som standard, kan du lägga till egenskapen X-GNOME-autostart-enabled = False.

Det finns vissa fallgropar vid registrering av tjänster på detta sätt:

  • Program som registrerar sig själva med sessionen på något annat sätt (exempelvis nautilus, gnome-panel, vino) bör inte även registrera sig själva på detta sätt.
  • Sessionshanterade program kommer inte att hanteras på ett bra sätt, så se till att du skickar med flaggan --sm-disable på din Kör-rad.

4. Internationalisering

Tack vare våra medlemmar från det världsomspännande GNOME Translation Project, under ledning av Christian Rose och Danilo Šegan, kan GNOME 2.14 erbjuda stöd för 45 språk (där minst 80 procent av strängarna översatta).

Supported languages:

  • Albanian (5 million speakers)
  • Basque (580,000)
  • Bengali (189 million)
  • Brazilian Portuguese (175 million)
  • Bulgarian (9 million)
  • Catalan (7 million)
  • Chinese (Hong Kong)
  • Chinese (Taiwan) (40 million)
  • Chinese Simplified (over 1 billion)
  • Czech (11 million)
  • Danish (5.3 million)
  • Dutch (over 21 million)
  • English (341 million)
  • Estonian (1 million)
  • Finnish (over 5 million)
  • French (over 75 million)
  • Galician (3 million)
  • German (100 million)
  • Greek (15 million)
  • Gujarati (46 million)
  • Hindi (370 million)
  • Hungarian (14.5 million)
  • Indonesian (230 million)
  • Italian (60 million)
  • Japanese (over 125 million)
  • Korean (75 million)
  • Lithuanian (4 million)
  • Macedonian (2 million)
  • Nepali (16 million)
  • Norwegian Bookmal (5 million)
  • Persian
  • Polish (44 million)
  • Portuguese (43 million)
  • Punjabi (60 million)
  • Romanian (26 million)
  • Russian (170 million)
  • Serbian (10 million)
  • Slovak (5 million)
  • Spanish (over 350 million)
  • Swedish (9 million)
  • Thai (60 million)
  • Turkish (150 million)
  • Ukrainian (50 million)
  • Vietnamese (68 million)
  • Welsh (575,000)

Notera att baskiska, bengaliska, kinesiska (Hong Kong), estniska och persiska är nya språk som stöds i GNOME 2.14, tack vare det hårda arbetet av deras översättare. Nämnvärt är också att brittisk och kanadensisk engelska stöds.

Många andra språk stöds delvis, med mer än hälften av sina strängar översatta.

5. Installera GNOME

Du kan prova GNOME 2.14 via en LiveCD som innehåller all programvara som inkluderats i GNOME 2.14 på en enda cd. Den kan hämtas från GNOME:s BitTorrent-sida eller GNOME:s ftp.

För att installera eller uppgradera din dator till GNOME 2.14 rekommenderar vi att du installerar officiella paket från din leverantör eller distribution. Populära distributioner kommer att göra GNOME 2.14 tillgängligt mycket snart och vissa har redan utvecklingsversioner med GNOME 2.14 tillgängliga. Du kan få en lista på distributioner som skickar med GNOME och den senaste versionen de skeppar på vår Get Footware-sida.

Om du är modig, har tålamod och önskar bygga GNOME från källkod, rekommenderar vi att du använder ett av byggverktygen. GARNOME bygger GNOME från utgivna tar-arkiv. Du kommer att behöva GARNOME 2.14.x för att bygga GNOME 2.14.x. Det finns också jhbuild som är konstruerat för att bygga senaste GNOME från CVS. Du kan även använda jhbuild för att bygga GNOME 2.14.x genom att använda moduluppsättningen gnome-2-14.

För de som verkligen vill bygga hela skrivbordet för hand är ordningen att bygga modulerna som följer: libxml2, libxslt, gnome-common, intltool, scrollkeeper, gtk-doc, glib, libIDL, ORBit2, libbonobo, fontconfig, Render, Xrender, cairo, Xft, pango, atk, shared-mime-info, gtk+, gconf, desktop-file-utils, gnome-mime-data, avahi, dbus, hal, gnome-vfs, audiofile, esound, libgnome, libart_lgpl, libglade, libgnomecanvas, libbonoboui, hicolor-icon-theme, icon-naming-utils, gnome-icon-theme, gnome-keyring, libgnomeui, startup-notification, gtk-engines, gnome-themes, gnome-doc-utils, gnome-desktop, libwnck, libgpg-error, libgcrypt, libtasn1, opencdk, gnutls, libsoup, mozilla, evolution-data-server, gnome-python/pygobject, pycairo, gnome-python/pygtk, gnome-menus, gnome-panel, gnome-session, vte, gnome-terminal, libgtop, gail, libxklavier, gstreamer, liboil, gst-plugins-base, gucharmap, system-tools-backends, gnome-applets, metacity, libgsf, libcroco, libgnomecups, libgnomeprint, libgnomeprintui, librsvg, eel, nautilus, control-center, yelp, bug-buddy, gtksourceview, gnome-python/pyorbit, gnome-python/gnome-python, nautilus-cd-burner, gst-plugins-good, libmusicbrainz, iso-codes, totem, gnome-media, gnome-python/gnome-python-desktop, gedit, eog, gconf-editor, gnome-utils, gnome-system-monitor, gnome-netstatus, gcalctool, zenity, at-spi, libgail-gnome, gnome-speech, gnome-mag, gnopernicus, gok, epiphany, gob2, gnome-games, gnome-user-docs, file-roller, gnome-system-tools, gnome-nettool, vino, gnome-volume-manager, gnome-backgrounds, sound-juicer, gtkhtml, evolution, evolution-webcal, evolution-exchange, ekiga, poppler, evince, dasher, gnome-keyring-manager, deskbar-applet, fast-user-switch-applet, gnome-screensaver, pessulus, sabayon.

Denna lista ges endast ut som referens och vi vill poängtera att alla som vill bygga GNOME från källkod bör överväga att använda ett av byggverktygen som listas ovan.

6. Se fram emot GNOME 2.16

Naturligtvis slutar inte utvecklingen i och med GNOME 2.14. Sex månader från dagen då GNOME 2.14 släpps kommer GNOME 2.16 att följa efter och bygga vidare på den fantastiska grunden av sin föregångare.

Saker att se fram emot i GNOME 2.16 är bland annat:

  • GTK+ 2.10, som innehåller mycket arbete från Ridley-projektet
  • Cairo 1.2-baserad temahantering
  • Stöd för kompositering, genomskinliga objekt, skuggkastning, fönstertransparens med mera
  • Integrerat stöd för strömhantering via GNOME Power Manager
  • Nya widgetar för utvecklare inklusive notifierings- och utskriftswidgetar

Mer om utvecklingens väg mot GNOME 2.16 kommer att dyka upp inom kort när utvecklingen börjar ta fart. Se efter detaljer på vår utvecklingssida.

Figur 22GNOME Power Manager förväntas dyka upp i GNOME 2.16

7. Hur man involverar sig

Att hjälpa GNOME är en belönande, tillfredsställande och positiv upplevelse. Du kommer att gå med bland hundratals dedicerade entusiaster från alla sidor av livet och alla platser på jorden. Skickliga och motiverade bidragsgivare till GNOME kan hitta nya öppna dörrar och möjligheter för dem i form av erkännande, talframträdanden och givande anställningar.

Som en användare kan ditt bidrag till GNOME vara så enkelt som en bra felrapport i vårt felhanteringssystem, Bugzilla. Den enkla felassistenten kommer att guida dig genom dina första rapporter till oss. Du kanske även överväger att gå med i vår Bugsquad, en grupp med dedicerade felmästare som testar och kategoriserar vanliga fel för att hjälpa utvecklarna. Du eller ditt företag kan även bli en av GNOME:s vänner.

För utvecklare görs dagligen massor av spännande framsteg i våra aktiva utvecklargrupper - tillgänglighet, dokumentation, användbarhet, översättning, webb, testning, grafik, prestanda, skrivbord- och plattformsutveckling. För mer information kan du läsa vår guide om hur man går med i GNOME.

Gå med oss idag och se vilken skillnad du kan göra.

A. Tack till

Den här versionsfaktan blev författad av Davyd Madeley och redigerad av Bob Kashani med stor hjälp från GNOME-gemenskapen. På gemenskapens vägnar ger vi vårt varmaste tack till utvecklarna och bidragsgivarna som har gjort denna GNOME-utgåva möjlig.

Detta arbete kan fritt översättas till valfritt språk. Om du önskar översätta det till ditt språk, vänligen kontakta GNOME Translation Project.