Гном 2.14 издање

1. Шта је ново за кориснике

Циљ да корисници и лакоћа употребе буду у првом плану се остварује и кроз 2.14 издање; многобројне грешке су исправљене и додате су особине које су сами корисници тражили. Немогуће је описати све те промене и унапређења и зато наводима само она највидљивија.

1.1. Побољшања брзине и одзива

Као када сређујете кола, наши искусни инжењери су дотерали многе делове Гнома да буду брзи колико је то могуће. Неколико значајних делова Гном окружења су мерљиво бржи, укључујући исцртавање текста, додела меморије као и сами појединачни програми. Брже исцртавање словног лика и бржа додела меморије утичу на све програме без потребе за њихово поновно превођење.

Нeки програми су добили посебну пажњу да би било осигурано да постижу свој максимум. Гномов терминал је оптимизован на неколико начина како би се учинио бржим и у исто време ефикаснијим у погледу коришћења ресурса. Прегледник системског дневника се сада покреће двадесет пута брже него раније.

Слика 1Поређење брзине рада Гномовог терминала између верзија 2.12 и 2.14. Време представља укупно време за које се обави испис свих енглеских речи на екрану.
Слика 2Поређење брзине рада прегледника дневника рачунара између верзија 2.12 и 2.14.Мерено време је време за које се учита датотека дневника величине 2.9 MB.

1.2. Богатија претрага

Гномов прегледник датотека, Наутилус, сада нуди једно врло моћно сучеље за претрагу доступно притиском на тастере (Ctrl-F) изнад радне површи или кроз прозор самог прегледника.

Слика 3Претрага помоћу Наутилуса

Наутилус дозвољава образовање правила претраге и њихово чување у некој фасцикли или на радној површи — све за каснију употребу.

Уколико је доступна окосница претраге Beagle, Наутилус ће то искористити како би добили и брже и прецизније одговоре на упите.

1.3. Проширен опсег и убрзан систем помоћи

Гномов прегледник помоћи такође укључује нове могућности код претраживања текста и документације која се налази на вашем рачунару. Сада сасвим брзо можете обавити претрагу како високо-квалитетне Гномове документација тако и системских man и info страна.

Слика 4Потражите термин у документацији

Исто као и са управником датотека, корисници који имају Beagle окосницу моћи ће да је искористе за још брже и тачније претраживање.

1.4. Разговарајте са пријатељима преко Интернета

Екига, раније називан Gnome Meeting је Гномов програм за телефонирање и пренос гласа и слике преко Интернета. Подржава SIP и H323 протоколе. SIP који је популаран протокол — користе га Google Talk, Asterisk и налази се уграђен и у другим бројним софтверским и ардверским решењима, је скорашњи додатак. H323 је старији протокол који је коришћен у Microsoft Netmeeting и другим телекомуникационим решењима.

Екига такође доноси STUN подршку која проналази пролаз кроз многе заштитне зидове, укључујући и мрежне адресне преводиоце (NAT).Ово значи да можете позивати и примати позиве и када немате јавну Интернет адресу и да неморате да преусмеравате портове вашег усмеривача.

Слика 5Позовите пријатеље користећи Екига програм

Свако може да отвори један налог на Ekiga.net који ће им обезбедити SIP адресу коју могу користити на Интернету да праве и примају позива из било ког краја света.

1.5. Унапређен рад са прозорима

Неколико нових могућности је додато у Метасити ради унапређења рада са прозорима. Ивице прозора сада имају магнетску привлачност чинећи да прозоре заједно притиснете. Руковање случајевима када постоји више монитора је такође унапређено. Прозори неће делом прелазити са монитора на монитор већ се смештају на само један.

Као испомоћ администраторима и корисницима који истовремено имају отворене и локалне и удаљене програме, наслов прозора ће разликовати ове случајеве.Нарочито је важно да примените поставке на рачунару на којем то и желите да урадите.

Слика 6Отворен прозор на свом и на удаљеном рачунару

1.6. Чаробна линија

Дебитант у овом издању је програм „Чаробна линија“. Искусни корисници, они који воле да раде у линији наредби, кроз овај једноставан а моћан програм ће вероватно пронаћи замену.Чаробна линија користи проширења написана у програмском језику Питон за остваривање претрага имена програма, датотека, фасцикли, обележивача, именика и других ствари. Такође је могуће користити Google Live услугу.

Слика 7Претрага термина

Чаробна линија се може уградити у панел (подржани су и усправни панели као )и они са мало слободног простора). За претрагу је довољно притиснути(Alt-F3)Након тога укуцајте оно што тражите. Коришћење историје термина за претрагу је такође могуће.

1.7. Побољшања пријаве

Има много побољшања у систему за пријаву (GDM). Побољшање брзине у читавом окружењу је дошло и до система за пријаву. Такође, ту је и ново, побољшано дугме „Опције“ у поздравном екрану које допушта брз приступ разним могућностима пријаве. Нова могућност „безбедног удаљеног приступа“ је додата тако да се корисници могу лако и безбедно повезати на X сервер. Изглед је такође побољшан додавањем више могућности прилагођавања.

Слика 8Сада је лакше него икад изменити ваше поставке пријаве у потпуно преуређеном прозору поставки пријаве.

Пажња: Датотека коју користе корисници за своја подешавања пријаве се променила са /etc/gdm/gdm.conf на /etc/gdm/custom.conf. За више података, погледајте страницу GDM пројекта.

1.8. Брза промена између корисничких налога

Гном 2.14 укључује подршку за брзо пребацивање између корисничких налога. И прозорче за одјаву и прозорче за откључавање екрана нуде могућност пребацивања на други налог. Такође, постоји и мени који може бити постављен на панел и који обезбеђује брз приступ.

Слика 9Мени за брзо пребацивање међу корисницима
Слика 10Промена корисника закључане сесије

1.9. Заједнички пословни календари

Нова могућност Еволуције 2.6 су дељени календари уз коришћење протокола CalDAV. Овај протокол је имплементиран на бројним послужитељским решењима, укључујући и слободно доступни Хула послужитељ.

Слика 11Преглед једног дељеног календара

1.10. Паметни обележивачи

Кретање кроз Интернет простор је олакшано у новом издању прегледника Спознаја. Огромне збирке ваших обележивача биће смислено разврстане у хијерархију док се очувава једноставан систем тематски разврстаних обележивача што је врло популарна постојећа особина програма. Много је лакше изабрати и направити тему; програм ће чак понудити наслове тема на основу претходног коришћења.

Слика 12Унапређено управљање обележивачима и стиловима

Такође, у овом издању је подршка за кориснички дефинисане стилове, чиме се може управљати на изглед и приступачност стране. Спознаја као окосницу приказа сада може да користи Ватрену Лију, Мозилу или XULRunner. Уколико користите Отправника мреже програм ће од њега преузети и прочитати мрежна подешавања.

1.11. Вилењакова бележница

Вилењакова бележница наставља да буде једноставан уређивач текста са свим особинама које вам требају да развијете сопствени програм или веб страну. Могућности верзије 2.14 укључују унапређено руковање са више истовремено отворених докумената и упис на удаљена места. Када на све ово додате могућност приступа SFTP, FTP, WebDAV местима директно из изборника докумената, побољшано истицање синтаксе за HTML, PHP, PSP и много шта још. Заједно, ове могућности чине Вилењакову бележницу моћним уређивачем текста који може да обави све послове потребне корисницима.

Слика 13Вилењакова бележница може да рукује са разним изворима докумената, да их отвара и чува било локално било преко мреже

Новост представља и могућност писања додатака у Питону. Овим се на лак начин омогућује проширивање функционалности бележнице, чак и када нисте искусан програмер. Неки од корисник додатака укључују оне за извршавање спољних наредби, допуну ознака форматирања и интерактивну Питон конзолу.

Слика 14Прозорче које приказује додатак за спољне наредбе

1.12. Прегледач слика

Гномов Прегледач слика има и нову траки алатки за навигацију. Сада, када отворите слику, лако можете погледати остале слике из исте фасцикле.

Слика 15Лако кретање кроз слике у истој фасцикли

1.13. Чувар екрана

Гном се сада испоручује са уграђеним чуваром екрана који је повратно усклађен са старим xscreensaver решењем и доноси нека нова решења која тамо нису постојала. Програми који могу да препознају да је Гновом чувар екрана покренут могу са њим и да комуницирају како би на пример послали захтев да се не зацрни екран. Прозорче за откључавање екрана је сада преведено у ваш матерњи језик а могу га користити и особе са инвалидитетом што до сада нису могли.

Слика 16Подешавање чувара екрана

Корисници који и даље желе да користе xscreensaver то и могу учинити. За постизање тог циља, требали да проуче документацију дистрибуције.

1.14. Најновија звучна и видео окосница

Гном 2.14 користи GStreamer 0.10 технологију. Ова мултимедијална технологија је моћна, проширива звучна и видео окосница која се користи како на Линукс и Уникс радним станицама тако и у џепним рачунарима. Најновије издање је и брже и стабилније него било које претходно. Решени су проблеми синхронизације тона и слике између различитих уређаја као и вишенитни рад и учитавање мултимедијалних додатака у току рада (у ходу). За више информација посетите ову Интернет страну.

Сви програми који раде са тоном и сликом који се испоручују са Гномом су преправљени на тај начин да користе побољшања која доноси најновији GStremer укључујући програме као што су Тотем, Звуковник и Управљање јачином звука.

GStreamer верзије 0.10 такође ће дозволити корисницима да искористе додатке за звук и слику које расподељују и остали произвођачи. Они ће тада моћи понудити лиценциране кодеке где слободан не постоји или из законских разлога није слободно расподељив. Ово може укључити подршку за AC3, WMA, MP3 и друге записе. Лиценцирани и слободно доступан MP3 додатак је већ доступан на адреси:Флуендо, компаније, дугогодишњег спонзора GStreamer окоснице.

1.15. Једноставно подешавање

Гном се може похвалити да га је лако подесити и да корисницима нуди једноставне изборе док још увек задржава флексибилност. Бројни елементи управљачког центра су упрошћени тако да можете врло брзо и лако обавити сва потребна подешавања.

Слика 17Поставите омиљене програме бирајући их из списка или задавањем наредбе.
Слика 18Изаберите из списка доступних звучних узорака или увезите сопствене.

2. Шта је ново за администраторе

Почев од издања 2.14, Гном испоручује скуп алата намењен за администраторе. Два нова алата која образују овај почетни скуп су невероватно моћна и треба да помогну администраторима како у огромним пословним изведбама тако и у мањим где је потребно закључати одређене могућности рачунара.

2.1. Уређивач ограничења — Шта ко сме да ради

Уређивач ограничења омогућава администраторима да на лак начин искључе неке могућности окружења, што је понекад пожељно у компанијама и Интернет кафеима. Овим алатом се то може постићи на врло лак начин.

Слика 19Наметање забране гашења рачунара корисницима

Неке од могућности које можете забранити укључују:

 • Приступ линији наредби
 • Право за гашење или поновно покретање рачунара
 • Приступ одређеним протоколима у веб прегледнику
 • Право преуређивања Гномових панела

2.2. Уређивач корисничких поставки

Уређивач корисничких поставки дозвољава администраторима да одреде и поставе подешавање за кориснике у оквиру интерактивне Гном сесије. Код прављења или измене поставке, покреће се угнежђена сесија коју администратори могу искористити у наведене сврхе.

Слика 20Уређивање корисничке поставке

У угњежденом прозору, администратор система може направити прилагођене профиле засноване на опису посла (нпр. пријавница, унос података, програмер, управник људским ресурсима, итд.). Ови профили се затим могу сачувати и поставити на разне радне станице са лакоћом, штедећи време администратору. Профили се такође могу мењати и сређивати по потреби на основу примедби корисника и пошто су на централном месту, олакшавају и одржавање и постављање.

3. Шта је ново за програмере

Гномова развојна подлога која се испоручује са верзијом 2.14 нуди стабилну основу за независне програмере који могу направити сопствене програме. Гном и његова развојна подлога (развојне библиотеке) су лиценцирани на тај начин да свако на тој подлози има слободу стварања и слободног и власничког софтвера.

Јамчи се програмска и бинарна стабилност развојних библиотека за време док се објављују издања серије 2.x. Библиотеке окружења не потпадају под наведено јамство али у већини случајева су конзистентне од издања до издања.

3.1. GSlice

Почевши од GLib-а 2.10, GSlice додељивач меморије замењује старије GMemChunk и GTrashStacks API-је доступне у GLib-у. GSlice је веома сличан „slab“ додељивачу меморије из језгра и омогућава брзо, ефикасно додељивање мањих структура (нпр. елемената GList-е, структуре GtkWindow). GSlice такође не садржи оптерећење за закључавање као GMemChunk, што га чини знатно бржим у вишенитним програмима.

Слика 21Брзина додељивача меморије при додели и ослобађању 1 милион елеменета GList-е у 1 (црвено), 5 (жуто), 10 (зелено) и 20 (плаво) нити.

GMemChunk је написан изнова тако да користи GSlice, али API GMemChunk-а се сматра превазиђеним.

Да доделите меморију користећи додељивач GSlice, користите позив g_slice_new (МојаСтруктура);, што ће вратити показивач (ptr). Да ослободите меморију додељену помоћу GSlice-а, користите функцију g_slice_free (МојаСтруктура, ptr);.

GSlice користи скалабилну и локалну за нит оставу делића различитих величина. За велике потребе за меморијом, GSlice ће неометано и самостално прећи на g_malloc додељивач за вас, тако да програмери не морају сами да изаберу најефикаснији додељивач.

3.2. Регистрација услуге

Најновији Гном сада нуди и могућност покретања својих програма заједно са покретањем Гнома. Да ово постигнете, додајте .desktop датотеку у $prefix/share/gnome/autostart/, /etc/xdg/autostart/ или ~/.config/autostart/. Уколико желите да додате услугу, али је подразумевано искључите, додајте особину X-GNOME-autostart-enabled = False.

Има и неких доскочица при пријави услуга на овај начин:

 • Програми који се пријављују сесији на неки други начин (нпр. nautilus, gnome-panel, vino) не смеју да се пријаве и на овај начин.
 • Програми којима се управља у сесији се неће исправно користити, па будите сигурни да сте проследили и опцију --sm-disable у реду са Exec наредбом.

4. Интернационализација

Захваљујући члановима светског Подухвата превођења Гнома, под вођством Кристијана Роуза (Christian Rose) и Данила Шегана, Гном 2.14 доноси подршку за 45 језика (преведеност је на нивоу од 80% или више).

Подржани језици:

 • албански (5 милиона говорника)
 • баскијски (580.000)
 • бенгалски (189 милиона)
 • бразилски португалски (175 милиона)
 • бугарски (9 милиона)
 • каталонски (7 милиона)
 • кинески (Хонг Конг)
 • кинески (Тајван) (40 милиона)
 • кинески поједностављени (преко 1 милијарде)
 • чешки (11 милиона)
 • дански (5,3 милиона)
 • холандски (преко 21 милион)
 • енглески (341 милион)
 • естонски (1 милион)
 • фински (преко 5 милиона)
 • француски (преко 75 милиона)
 • галски (3 милиона)
 • немачки (100 милиона)
 • грчки (15 милиона)
 • гуџарати (46 милиона)
 • хинду (370 милиона)
 • мађарски (14,5 милиона)
 • индонежански (230 милиона)
 • италијански (60 милиона)
 • јапански (преко 125 милиона)
 • корејски (75 милиона)
 • литвански (4 милиона)
 • македонски (2 милиона)
 • непали (16 милиона)
 • норвешки бокмал (5 милиона)
 • персијски
 • пољски (44 милиона)
 • португалски (43 милиона)
 • панџаби (60 милиона)
 • румунски (26 милиона)
 • руски (170 милиона)
 • српски (10 милиона)
 • словачки (5 милиона)
 • шпански (преко 350 милиона)
 • шведски (9 милиона)
 • тајландски (60 милиона)
 • турски (150 милиона)
 • украјински (50 милиона)
 • вијетнамски (68 милиона)
 • велшки (575.000)

Баскијски, бенгалски, кинески (Хонг Конг), естонски и персијски су нови потпуно подржани језици у Гному 2.14 захваљујући труду њихових преводилаца. Такође ваља поменути и да су потпуно подржани и британски и канадски енглески.

Бројни други језици су делимично подржани, са више од пола преведених порука. За превод Гнома 2.14 на српски језик је био задужен Слободан Д. Средојевић.

5. Инсталација Гнома 2.14

You can try out GNOME 2.14 via the LiveCD which contains all of the software included in GNOME 2.14 on a single CD. It can be downloaded from the GNOME BitTorrent site or GNOME FTP.

За редовну употребу, препоручујемо да инсталирате званичне пакете какве обезбеђује ваша Линукс дистрибуција. Дистрибутери ће сигурно веома брзоприпремити пакете за 2.14 издање а неки већ сада имају доступна сопствена пробна издања која укључују Гном 2.14. Списак оних који испоручују Гном издања који садржи и које издање је у питању, можете прочитати на нашој страни Набавите Гнома.

Уколико сте храбри и стрпљиви, и желите да изградите Гном из изворног кода, препоручујемо неки од алата за изградњу. GARNOME алат се користи изградњу из објављених пакета. Потребно вам је издање GARNOME 2.14.x за изградњу Гнома 2.14.x. Такође, ту је и алат jhbuild за изградњу најновијег Гнома из CVS-а. Помоћу jhbuild-а можете изградити и Гном 2.14 користећи gnome-2-14 скуп модула.

За оне који заиста желе да ручно преведу целокупно издање, редослед којим треба обављати превођење је следећи: libxml2, libxslt, gnome-common, intltool, scrollkeeper, gtk-doc, glib, libIDL, ORBit2, libbonobo, fontconfig, Render, Xrender, cairo, Xft, pango, atk, shared-mime-info, gtk+, gconf, desktop-file-utils, gnome-mime-data, avahi, dbus, hal, gnome-vfs, audiofile, esound, libgnome, libart_lgpl, libglade, libgnomecanvas, libbonoboui, hicolor-icon-theme, icon-naming-utils, gnome-icon-theme, gnome-keyring, libgnomeui, startup-notification, gtk-engines, gnome-themes, gnome-doc-utils, gnome-desktop, libwnck, libgpg-error, libgcrypt, libtasn1, opencdk, gnutls, libsoup, mozilla, evolution-data-server, gnome-python/pygobject, pycairo, gnome-python/pygtk, gnome-menus, gnome-panel, gnome-session, vte, gnome-terminal, libgtop, gail, libxklavier, gstreamer, liboil, gst-plugins-base, gucharmap, system-tools-backends, gnome-applets, metacity, libgsf, libcroco, libgnomecups, libgnomeprint, libgnomeprintui, librsvg, eel, nautilus, control-center, yelp, bug-buddy, gtksourceview, gnome-python/pyorbit, gnome-python/gnome-python, nautilus-cd-burner, gst-plugins-good, libmusicbrainz, iso-codes, totem, gnome-media, gnome-python/gnome-python-desktop, gedit, eog, gconf-editor, gnome-utils, gnome-system-monitor, gnome-netstatus, gcalctool, zenity, at-spi, libgail-gnome, gnome-speech, gnome-mag, gnopernicus, gok, epiphany, gob2, gnome-games, gnome-user-docs, file-roller, gnome-system-tools, gnome-nettool, vino, gnome-volume-manager, gnome-backgrounds, sound-juicer, gtkhtml, evolution, evolution-webcal, evolution-exchange, ekiga, poppler, evince, dasher, gnome-keyring-manager, deskbar-applet, fast-user-switch-applet, gnome-screensaver, pessulus, sabayon.

Ово је само референтни списак а ми вас најтоплије молимо да, уколико намеравате да изградите Гном из изворног кода, размотрите коришћење једног од горе наведених алата за изградњу.

6. Поглед на будуће 2.16 издање

Природно, развој се не зауставља са објавом верзије 2.14. Након шест месеци од објаве Гнома 2.14, уследиће Гном издање верзије 2.16, изграђено на изванредној основи својих претходника.

Оно ће донети:

 • ГТК+ 2.10 библиотеку која остварује циљеве Пројекта Ридли
 • Исцртавање тема уз помоћ Каиро 1.2 библиотеке
 • Подршка за алфа претапање, сенке око прозора и менија и њихову провидност и још много тога
 • Интегрисано управљање потрошњом енергије рачунара преко Гномовог управника потрошње
 • Нови елементи за програмере укључујући оне за обавештавање и штампање

Више речи о развојном путу до Гном 2.16 издања биће чим се отпочне нови развојни циклус. Детаље можете пратити на развојној страни.

Слика 22Гномов управник потрошње

7. Како се укључити

Рад у оквиру Гном заједнице је једно лепо и позитивно искуство. Радићете са стотинама других ентузијаста са свих страна света, упознајући различите културе , обичаје, језик. Искусним и мотивисаним сарадницима и учесницима ово може отворити бројна врата, могу се указати бројне пословне прилике, бићете препознати и цењени.

Као корисник, ваш допринос Гному се може састојати у слању добрих извештаја о грешкама у нашем систему за праћење грешака, Бубаждаји. Једноставни помоћник за грешке вас може провести кроз вашу прву пријаву грешке. Уколико желите да више помогнете програмерима, можете се прикључити нашем активном тиму за рад на квалитету и исправљању грешака. Такође, ви или ваше предузеће може постати и Пријатељ Гнома.

За развијатеље, много узбудљивих ствари се свакодневно може урадити у било којој од наших активних група — Приступачност, Документација, Употребљивост, Превод, Веб, Тестирање, Графика и Развој окружења и платформе. Овде имате смернице за почетак.

Придружите нам се већ данас и помозите да побољшамо ствари.

A. Заслуге

Ове белешке о издању је прикупио Дејвид Медили (Davyd Madelay) и уредио Боб Кашани (Bob Kashani) уз пуну подршку Гном заједнице. Најтоплије се захваљујемо програмерима и сарадницима који су помогли да се ово издање оствари и објави.

Дозвољено је превођење овог рада на било који језик. Ако желите да обавите превод на ваш језик, молим обратите се координатору вашег преводилачког тима: Подухват превођења Гнома.