Notes del GNOME versió 2.14

1. Què hi ha de nou per als usuaris

El Projecte GNOME se centra en els usuaris i la usabilitat. En el GNOME 2.14 continua la tendència, amb milers d'errors corregits i millores fetes a demanda dels usuaris. La gran quantitat de millores fan que sigui impossible llistar cada canvi i millora que s'ha fet. Aquesta pàgina espera ressaltar algunes de les millores orientades als usuaris més importants en aquest llançament del GNOME.

1.1. Millores en el rendiment

Tal com podríeu posar a punt el vostre cotxe, els nostres experimentats enginyers s'han esforçat per posar a punt moltes parts del GNOME per ser tan ràpides com sigui possible. Moltíssims components importants de l'escriptori GNOME ara són mesurablament més ràpids, incloent la renderització de text, la ubicació de memòria i moltes aplicacions individualment. Renderitzar els tipus de lletra i ubicar a memòria més ràpidament beneficia a totes les aplicacions basades en GNOME i GTK+ sense necessitat de recompilar.

Algunes aplicacions han rebut una atenció especial per assegurar-se que rendeixen al seu punt. El terminal del GNOME, l'emulador de terminal per a l'escriptori GNOME, s'ha optimitzat des de moltes bandes per fer-lo més ràpid i, al mateix temps, més eficient en recursos. El visualitzador de registres del GNOME ara s'inicia vint vegades més ràpid que abans.

Figura 1Millores del rendiment en el terminal del GNOME entre el GNOME 2.12 i el 2.14. Temps mesurat en la impressió per pantalla de totes les paraules del diccionari anglés.
Figura 2Millores del rendiment del visualitzador de registres entre el GNOME 2.12 i el 2.14. Temps comprés entre la inicialització de l'aplicació i llegir un fitxer de registre de 2.9Mb.

1.2. Cerques més útils

El gestor de fitxers del GNOME, el Nautilus, proporciona una potent interfície de cerca disponible prement (Ctrl-F) en l'escriptori o en la finestra del gestor de fitxers.

Figura 3Cerca amb el Nautilus

Les cerques es construeixen fàcilment i poden ser desades en un directori o en l'escriptori. Les cerques desades poden ser obertes com un directori en un altre moment.

Si està disponible l'entorn de cerca Beagle, el Nautilus l'aprofitarà per fer cerques més contextuals i ràpides.

1.3. Més ajuda

El navegador d'ajuda del GNOME també inclou noves característiques per cercar ajuda i documentació instal·lada en el vostre sistema. Ara amb accés a les pàgines GNU Info, les tradicionals pàgines man d'ajuda de UNIX a més de la documentació d'alta qualitat del GNOME, és possible cercar ràpidament a molta de la documentació inclosa en el vostre sistema.

Figura 4Cerca ajuda, visualitza fitxers de GNU Info i llegeix pàgines d'ajuda

A l'igual que amb el gestor de fitxers, els usuaris que tinguin disponible l'entorn de cerca Beagle podran utilitzar-lo per fer cerques encara més ràpides i acurades.

1.4. Ekiga

L'Ekiga, anteriorment conegut com a GNOME Meeting, és el client de veu i vídeo sobre IP del GNOME. Permet tant el protocol SIP com l'H323. El SIP, que és una recent incorporació a l'Ekiga, és un protocol popular utilitzat en el Google Talk, l'Asterisk, i molt altre programari i maquinari de VoIP. L'H323 és un protocol de comunicació més vell, utilitzat en el Microsoft Netmeeting i algun maquinari de telecomunicacions.

L'Ekiga també proporciona suport per a la característica STUN que permet passar transversalment tallafocs, a més de tallafocs de traducció d'adreces de xarxa (NAT). Això vol dir que podeu utilitzar l'Ekiga per fer i rebre trucades encara que no tingeu una IP pública o ports redirigits en el vostre encaminador.

Figura 5Fent una trucada SIP amb l'Ekiga

Els usuaris també poden configurar un compte a Ekiga.net, que els permetrà obtenir un adreça SIP per poder fer i rebre trucades a Internet des de qualsevol lloc.

1.5. Millores en el gestor de finestres

S'han afegit moltes característiques al Metacity per millorar la gestió de finestres. Les vores de les finestres ara s'atrauen magnèticament, fent possible "enganxar" finestres. La gestió de múltiples pantalles s'ha millorat en el Metacity. Ara el Metacity provarà de desplaçar les finestres que han d'aparèixer més enllà del límit d'un monitor a un monitor o l'altre.

Per ajudar els administradors i els usuaris de múltiples màquines del mateix servidor d'X, el nom de la màquina es mostrarà en la barra del títol de les finestres que no siguin locals. Això és molt útil per assegurar-se que s'està fent els canvis en la màquina correcta quan es canvien paràmetres gràficament.

Figura 6La mateixa finestra, local i remota

1.6. Barra d'escriptori

Una novetat al GNOME és la barra d'escriptori. Tant els usuaris avançats, entusiastes del teclat, com els usuaris de l'antic quadre de línia d'ordres, trobaran un remplaç increïblement poderós i fàcil d'utilitzar. La barra d'escriptori utilitza extensions (escrites en Python) per proporcionar funcionalitats de cerca per a programes, fitxers, directoris, adreces d'interès, contactes i molt més. A més, la barra d'escriptori pot fer servir les cerques actives de Google Live, Yahoo i el Beagle.

Figura 7Cercant 'net'

La barra d'escriptori té tant un mode per al quadre, com un mode col·lapsat per fer servir en quadres verticals o amb poc espai lliure. Per cercar només heu de prèmer (Alt-F3) i introduir algunes paraules. També podeu navegar per l'històric de cerca.

1.7. Millores en l'entrada

Hi han hagut moltes millores en el sistema d'entrada (GDM). A l'igual que a tot arreu en l'escriptori, el sistema d'entrada també ha rebut millores en el rendiment. Hi ha un botó d'"Opcions" millorat en la pantallada d'entrada que permet un accés ràpid a vàries funcions d'entrada. També s'ha afegit una nova característica de "seguretat remota" perquè els usuaris puguin connectar-se a un servidor d'X fàcilment i amb seguretat. L'aspecte del rebedor d'entrada també ha millorat, i permet més personalització.

Figura 8Ara és encara més fàcil canviar les vostres preferències d'entrada amb la finestra de preferències del GDM redissenyada.

Nota: el fitxer que fan servir els usuaris per establir la configuració de GDM ha canviat de ser a /etc/gdm/gdm.conf a /etc/gdm/custom.conf. Per a més informació veieu la pàgina del projecte GDM.

1.8. Commutador d'usuari ràpid

El GNOME 2.14 inclou suport per al commutador d'usuari ràpid a través de l'escriptori. Tant el diàleg de sortir com el de desbloquejar ofereixen la possibilitat de commutar a un altre usuari. També es pot afegir un menú en el quadre permetent un ràpid accés al commutador d'usuari.

Figura 9Commutador d'usuari ràpid en el quadre
Figura 10Commuta usuaris des de una sessió bloquejada

1.9. Calendari compartit

Una nova característica en l'Evolution 2.6 és la compartició de calendari a través de CalDAV. El protocol de compartició de calendari CalDAV està implementat per servidors de programari de grup, entre ells el servidor Hula disponible lliurement.

Figura 11Visualitzant un calendari compartit del Hula

1.10. Adreces d'interès intel·ligents

El navegador web Epiphany segueix fent més fàcil navegar per la web. Una de les novetats d'aquest llançament és la construcció automàtica de jerarquies d'adreces d'interès. Amb això es redueix la càrrega de gestionar col·leccions molt llargues d'adreces d'interès, però reté la simplicitat del sistema basat en temes del popular sistema de gestió de les adreces d'interès de l'Epiphany. Ara els temes són molt més fàcils de seleccionar i crear: l'Epiphany fins i tot suggerirà temes basats en la utilització passada.

Figura 12Millores en les adreces d'interès i sistema de control de fulls d'estil

A més en aquest llançament permet que l'usuari defineixi fulls d'estil, es proporciona una accessibilitat millorada i control de l'usuari sobre la presentació de les pàgines. Darrere el teló l'Epiphany pot utilitzar Firefox, Mozilla o el XULRunner com a rerefons. Si utilitzeu el Gestor de xarxa, l'Epiphany podrà detectar automàticament la vostra configuració de xarxa.

1.11. Editor millorat

El Gedit continua proporcionant la usabilitat d'un simple editor de text amb totes les característiques que necessiteu per desenvolupar aplicacions i pàgines web. Les noves característiques del Gedit 2.14 inclouen la millora de la gestió de múltiples documents i l'escriptura a fitxers remots. Ara el Gedit, per exemple, permet la navegació i edició directament des del navegador de fitxers per directoris SFTP, FTP i WebDAV. A més millora el ressalt de sintaxi per a l'HTML, PHP, PSP i molts altres. Aquestes característiques combinades fan del Gedit un editor de text molt potent que permet fer totes les tasques que un usuari pot necessitar.

Figura 13El Gedit pot gestionar múltiples fitxers fàcilment, ja sigui obrint-los o desant-los localment o en remot

També és nova la capacitat per a escriure extensions en Python per al Gedit. Això permet estendre'n la funcionalitat i personalitzar-lo fàcilment, encara que no sigueu un programador experimentat. Algunes extensions que ja venen amb el Gedit inclouen una per executar ordres externes, el suport per compleció basat en etiquetes i una consola interactiva de Python.

Figura 14El diàleg d'extensions, mostrant les propietats per a l'extensió d'ordres externes

1.12. Visualitzador d'imatges

El visualitzador d'imatges del GNOME té una nova barra d'eines orientada a la navegació. Ara quan obriu una imatge, podeu veure fàcilment altres imatges del mateix directori.

Figura 15Navegació senzilla a través de les imatges del mateix directori

1.13. Estalvi de pantalla integrat

El GNOME incorpora un estalvi de pantalla integrat. L'estalvi de pantalla del GNOME és compatible amb els populars "hacks" de l'Xscreensaver, però a més té moltes novetats. Les aplicacions que interactuïn amb l'estalvi de pantalla del GNOME podran comunicar-s'hi per per establir-hi propietats com "no enfosqueixis la pantalla" a través d'una interfície estàndard. Diàlegs com el desbloqueig de la pantalla ara són traduïbles i accessibles a usuaris amb discapacitats. Aquestes millores en l'accessibilitat permeten als usuaris amb discapacitats desbloquejar fàcilment les seves pantalles i són part de les millores que s'han dut a terme en tot l'escriptori GNOME.

Figura 16Configurant les propietats de l'estalvi de pantalla del GNOME

Els usuaris que desitgin continuar fent servir l'Xscreensaver podran continuar fent-ho. Hauríeu de consultar la documentació específica de la vostra distribució.

1.14. El darrer GStreamer

El GNOME 2.14 utilitza la tecnologia de GStreamer 0.10. L'entorn multimèdia GStreamer és un potent entorn de vídeo i so basat en connectors, usat en entorns Linux i Unix, a més de dispositius encastats. Aquesta darrera versió del GStreamer és més ràpida i estable que les anteriors. S'han corregit problemes amb la sincronització d'àudio i vídeo a través de múltiples dispositius, amb els fluxes i amb la gestió dinàmica de connectors multimèdia. Podeu trobar més informació sobre el GStreamer al lloc web del GStreamer.

Totes les aplicacions multimèdia del GNOME s'han actualitzat per aprofitar el darrer GStreamer, incloent el Totem, el Sound Juicer i el control de volum.

El GStreamer 0.10 també permetrà que els usuaris es beneficiïn dels connectors multimèdia distribuïts per altres fabricants. Això permetrà als fabricants oferir suport per a còdecs llicenciats quan no es pugui disposar de còdecs lliures o no es puguin distribuir per motius legals. Això pot incloure suport per a AC3, WMA, MP3 i d'altres. Hi ha un connector MP3 llicenciat i gratuït per a GStreamer 0.10 gràcies a Fluendo, que recolza des de fa molt de temps el GStreamer.

1.15. Fàcil de configurar

El GNOME presumeix de ser fàcil de configurar i d'oferir als usuaris les opcions més senzilles, a la vegada que continua sent flexible. Certs elements en el centre de control del GNOME s'han fet més senzills, de manera que podeu establir les preferències que voleu més ràpid i més fàcilment.

Figura 17Establiu les aplicacions preferides escollint-les d'una llista, o introduint una ordre.
Figura 18Seleccioneu d'una llista de sons disponibles o seleccioneu els vostre propi fitxer del sistema de fitxers.

2. Què hi ha de nou per als administradors

Com a part del GNOME 2.14, ara el Projecte GNOME incorpora un joc d'aplicacions administratives, una col·lecció d'eines pensades per a administradors de sistema. Les dues eines que formen l'inici d'aquest joc d'aplicacions són increïblement potents i haurien d'ajudar als administradors tant en el desplegament a grans companyies com en les situacions que cal restringir la màquina.

2.1. Pessulus - Editor de restriccions

El Pessulus és un editor de restriccions que permet fàcilment a l'administrador inhabilitar diferents característiques de l'escriptori GNOME, com es podria desitjar en entorns corporatius i cibercafés. Tot i que ja fa molts anys que hi ha característiques de restricció en el GNOME, el Pessulus facilita molt la feina als administradors.

Figura 19Utilitzant l'editor de restriccions per evitar que els usuaris apaguin el sistema

Algunes de les característiques que poden ser inhabilitades són:

  • Accés a la línia d'ordres
  • La capacitat d'apagar o reiniciar la màquina
  • Accés a determinats protocols des del navegador web
  • La capacitat d'editar els quadres del GNOME

2.2. Sabayon - Editor de perfils

El Sabayon permet als administradors configurar perfils d'usuari dintre d'una sessió interactiva del GNOME. Quan es crea o s'edita un perfil, s'inicia una sessió del GNOME aniuada, que l'administrador pot utilitzar per canviar claus predeterminades i obligatòries del GConf de la seva pròpia sessió del GNOME.

Figura 20El Sabayon editant un perfil d'usuari

Dintre de la finestra aniuada, un administrador de sistema pot crear perfils personalitzats basats en descrpcions de tasques (p.e. recepcionista, administratiu, programador, administrador de recusors humans, etc.). Aquests perfils es poden desar i desplegar a múltiples màquines fàcilment, estalviant temps a l'administrador de sistemes. Els perfils també poden ser modificats i ajustats basats en informació d'usuari, i com es troben a una ubicació centralitzada, permet un manteniment i desplegament senzill.

3. Què hi ha de nou per als desenvolupadors

La plataforma de desenvolupament del GNOME 2.14 proporciona una base estable per a desenvolupadors de programari independents per crear aplicacions per a tercers. El GNOME i la seva plataforma estan llicenciades per permetre la creació tant de programari lliure com de propietari perquè funcioni amb el GNOME.

Les biblioteques de la plataforma GNOME garanteixen que la resta de llançaments de la sèrie GNOME 2.x tindran l'API i l'ABI estables. Les biblioteques de l'escriptori GNOME no tenen aquesta garantia, però bona part segueix sent consistent d'un llançament a un altre.

3.1. GSlice

Com a part de la Glib 2.10, l'ubicador GSlice substitueix les velles APIs GMemChunk i GTrashStacks. El GSlice és molt semblant a l'ubicador slab del nucli i permet la ubicació de petites estructures més ràpidament i eficienment a memòria (per exemple elements d'una GList o estructures GtkWindow). A més el GSlice no té el sobrecost bloquejador del GMemChunk, cosa que el fa molt més ràpid en aplicacions multifluxe.

Figura 21Rendiment de l'ubicador de memòria ubicant i alliberant 1 milió d'elements d'una GList en 1 (vermell), 5 (groc) 10 (verd) i 20 (blau) fluxes.

El GMemChunk ha sigut reimplementat per utilitzar el GSlice transparentment, però l'API del GMemChunk està considerada obsoleta.

Per ubicar memòria amb l'ubicador GSlice, utilitzeu la crida g_slice_new(la_meva_estructura);, que retornarà un punter (ptr). Per alliberar la memòria ubicada amb el GSlice, utilitzeu la funció g_slice_free (la_meva_estructura, ptr);

El GSlice fa servir una memòria cau escalable i de fluxes locals de talls de diferents mides. Per a grans demandes de memòria, el GSlice farà servir transparentment l'ubicador g_malloc per vostè, així els desenvolupadors no hauràn de triar l'ubicador més eficient.

3.2. Enregistrament de serveis

L'últim GNOME ofereix als desenvolupadors una manera de registrar els seus programes perquè s'iniciïn automàticament quan el GNOME s'inicia. Per fer-ho només s'ha d'instal·lar un fitxer .desktop a $prefix/share/gnome/autostart/, /etc/xdg/autostart/ o ~/.config/autostart/. Si voleu instal·lar un servei, però inhabilitar-lo per defecte, podeu afegir la propietat X-GNOME-autostart-enabled = False.

Hi ha alguns problemes en registrar serveis d'aquesta manera:

  • Les aplicacions que es registren per elles mateixes amb la sessió d'alguna altra manera (per exemple el nautilus, el quadre del gnome, el vino) no s'haurien de registrar també d'aquesta altra manera.
  • Les aplicacions gestionades per la sessió no es gestionaran netament, així que assegureu-vos que passeu el senyalador --sm-disable en la vostra línia Exec.

4. Internacionalització

Gràcies als membres del Projecte de Traducció del GNOME de tot el món. Sota el lideratge de Christian Rose i Danilo Šegan, el GNOME 2.14 ofereix suport a 45 llengües (com a mínim un 80 per cent de cadenes traduïdes).

Idiomes admesos:

  • Albanès (5 milions de parlants)
  • Basc (580,000)
  • Bengalí (189 milions)
  • Portuguès del Brasil (175 milions)
  • Búlgar (9 milions)
  • Català (7 milions)
  • Xinès (Hong Kong)
  • Xinès (Taiwan) (40 milions)
  • Xinès simplificat (més de 1000 milions)
  • Txec (11 milions)
  • Danès (5,3 milions)
  • Holandès (més de 21 milions)
  • Anglès (341 milions)
  • Estonià (1 milió)
  • Finlandès (més de 5 milions)
  • Francès (més de 75 milions)
  • Gallec (3 milions)
  • Alemany (100 milions)
  • Grec (15 milions)
  • Gujarati (46 milions)
  • Hindi (370 milions)
  • Hongarès (14,5 milions)
  • Indonesi (230 milions)
  • Italià (60 milions)
  • Japonès (més de 125 milions)
  • Coreà (75 milions)
  • Lituà (4 milions)
  • Macedoni (2 milions)
  • Nepalès (16 milions)
  • Noruec Bookmal (5 milions)
  • Persa
  • Polonès (44 milions)
  • Portuguès (43 milions)
  • Punjabi (60 milions)
  • Romanès (26 milions)
  • Rus (170 milions)
  • Serbi (10 milions)
  • Eslovac (5 milions)
  • Espanyol (més de 350 milions)
  • Suec (9 milions)
  • Thai (60 milions)
  • Turc (150 milions)
  • Ucraïnès (50 milions)
  • Vietnamita (68 milions)
  • Gal·lès (575.000)

El GNOME 2.14 inclou com a noves llengües suportades el basc, bengalí, xinès (Hong Kong), estonià i el persa, gràcies al treball dels seus traductors. També és digna de menció la presència de l'anglès britànic i l'anglès canadenc.

Molts altres idiomes tenen un suport parcial, amb més de la meitat de les cadenes de text traduïdes.

5. Instal·lant el GNOME

Podeu provar el CD autònom del GNOME 2.14 que conté tot el programari inclòs en el GNOME 2.14 en un únic CD. El podeu descarregar des del lloc BitTorrent del GNOME o mitjançant l'FTP del GNOME.

Per a instal·lar o actualitzar la vostra màquina a GNOME 2.14, recomanem que instal·leu els paquets oficials del vostre venedor o la vostra distribució. Les distribucions populars tindran disponible el GNOME 2.14 ben aviat i algunes ja tenen versions de desenvolupament disponibles del GNOME 2.14. Podeu obtenir un llistat de les distribucions que incorporen el GNOME i l'última versió que porten en la nostre pàgina Get Footware.

Si sou atrevit i pacient, i voleu muntar el GNOME a partir del codi font, us recomanem que feu servir alguna de les eines de muntatge. El GARNOME munta el GNOME a partir dels arxius tar alliberats. Necessitareu el GARNOME 2.14.x per muntar el GNOME 2.14.x. També hi ha el jhbuild que està dissenyat per muntar l'última versió del GNOME des del CVS. També podeu utilitzar el jhbuild per muntar el GNOME 2.14.x utilitzant el moduleset gnome-2-14.

Per a aquells que realment vulguin compilar a mà tot l'escriptori, l'ordre per compilar els mòduls és: libxml2, libxslt, gnome-common, intltool, scrollkeeper, gtk-doc, glib, libIDL, ORBit2, libbonobo, fontconfig, Render, Xrender, cairo, Xft, pango, atk, shared-mime-info, gtk+, gconf, desktop-file-utils, gnome-mime-data, avahi, dbus, hal, gnome-vfs, audiofile, esound, libgnome, libart_lgpl, libglade, libgnomecanvas, libbonoboui, hicolor-icon-theme, icon-naming-utils, gnome-icon-theme, gnome-keyring, libgnomeui, startup-notification, gtk-engines, gnome-themes, gnome-doc-utils, gnome-desktop, libwnck, libgpg-error, libgcrypt, libtasn1, opencdk, gnutls, libsoup, mozilla, evolution-data-server, gnome-python/pygobject, pycairo, gnome-python/pygtk, gnome-menus, gnome-panel, gnome-session, vte, gnome-terminal, libgtop, gail, libxklavier, gstreamer, liboil, gst-plugins-base, gucharmap, system-tools-backends, gnome-applets, metacity, libgsf, libcroco, libgnomecups, libgnomeprint, libgnomeprintui, librsvg, eel, nautilus, control-center, yelp, bug-buddy, gtksourceview, gnome-python/pyorbit, gnome-python/gnome-python, nautilus-cd-burner, gst-plugins-good, libmusicbrainz, iso-codes, totem, gnome-media, gnome-python/gnome-python-desktop, gedit, eog, gconf-editor, gnome-utils, gnome-system-monitor, gnome-netstatus, gcalctool, zenity, at-spi, libgail-gnome, gnome-speech, gnome-mag, gnopernicus, gok, epiphany, gob2, gnome-games, gnome-user-docs, file-roller, gnome-system-tools, gnome-nettool, vino, gnome-volume-manager, gnome-backgrounds, sound-juicer, gtkhtml, evolution, evolution-webcal, evolution-exchange, ekiga, poppler, evince, dasher, gnome-keyring-manager, deskbar-applet, fast-user-switch-applet, gnome-screensaver, pessulus, sabayon.

Aquesta llista es proporciona únicament com a referència, i instem a tothom que miri de compilar el GNOME des del codi font que consideri la utilització d'alguna de les eines de muntatge llistades amunt.

6. Mirant envers el GNOME 2.16

Naturalment, el desenvolupament no s'atura amb el GNOME 2.14. Sis mesos després, des del dia que sigui llançat el GNOME 2.14, el seguirà el GNOME 2.16, construït sobre la fantàstica base del seu predecessor.

Novetats a mirar envers el GNOME 2.16 inclouen:

  • GTK+ 2.10, que inclourà molt del treball del Projecte Ridley
  • Temes basats en Cairo 1.2
  • Suport per a la composició, mescla de transparències, ombres, transparències en les finestres i més
  • Suport per a la gestió integrada d'energia a través del Gestor d'energia del GNOME
  • Nous ginys per a desenvolupadors, incloent ginys per a notificacions i impressió

Tindreu més informació d'aquí poc sobre el mapa de ruta de desenvolupament del GNOME 2.16. Mireu la nostra pàgina de desenvolupament per als detalls.

Figura 22El Gestor d'energia del GNOME estarà llest per a la versió GNOME 2.16

7. Implicant-se

Ajudar el GNOME és una experiència satisfactòria, complaent i positiva. Us unireu a milers d'entusiastes dedicats de tots els camins de la vida i llocs del planeta. Contribuïdors del GNOME especialitzats i motivats podran trobar noves portes i oportunitats obertes en forma de reconeixement, aparicions en xerrades i feina remunerada.

Com a usuari, la vostra contribució al GNOME pot ser tan simple com emplenar bons informes d'errors en el nostre sistema de seguiment d'errors Bugzilla. L'auxiliar d'errors simple us guiarà per emplenar els vostres primers errors amb nosaltres. Potser també us interessarà unir-vos al nostre bug-squad, un grup d'especialistes dedicats a triar i categoritzar els errors comuns, per ajudar als desenvolupadors. Vostè o el seu negoci també podeu esdevenir amics del GNOME.

Per als desenvolupadors, s'estan fent diàriament molts progressos emocionants en els nostres grups de desenvolupament - accessibilitat, documentació, usabilitat, traducció, web, proves, gràfics, rendiment, escriptori i plataforma de desenvolupament. Per a més informació llegiu la nostra guia sobre com unir-se al GNOME.

Uniu-vos-hi avui i mireu quina aportació hi podeu fer.

A. Reconeixements

Aquestes notes de la versió han sigut recollides per en Davyd Madeley i editades per en Bob Kashani amb l'ajuda extensiva de la comunitat GNOME. En el nom de la comunitat, donem el nostre agraïment més sincer als desenvolupadors i contribuïdors que han fet possible aquesta versió del GNOME.

Sou lliures de traduir aquest text a altres llengües. Si voleu traduir-ho a la vostra llengua, contacteu amb el Projecte de traducció del GNOME.