GNOME 3.0 kiadási megjegyzések

1. Bevezető

A GNOME 3.0 jelentős mérföldkő a GNOME projekt történetében. A kiadás egy izgalmas új asztali környezet, amelyet a ma felhasználóinak terveztek, és számos korszerű számítógépes eszköznek is megfelel. A GNOME fejlesztői technológiái jelentősen fejlődtek a 3.0 kiadáshoz. A korszerűsítésnek és áramvonalasításnak köszönhetően kevesebb idő és munka árán teszik lehetővé a jobb felhasználói élmény létrehozását. A GNOME 3.0 a felhasználók által már ismert GNOME alkalmazásokkal érkezik, ezek közül sok jelentős fejlesztéseken esett át.

1. ábraGNOME 3.0

A GNOME 3.0 a projekt kiszámítható kiadási ciklusait követi, és hat hónappal az utolsó GNOME kiadás, a 2.32 után érkezik. Három évnyi tervezés és fejlesztés eredménye, és kilenc év után a projekt első nagy kiadása.

A 3.0 egy új utazás kezdete a GNOME számára. A 3.x kiadási sorozat folytatni fogja a projekt kiszámítható, hat hónapos fejlesztési ciklusait, de a 3.0-ban látott innovációt folytatja, jelentősen javítva a GNOME felhasználói és fejlesztői élményét.

A GNOME projekt egy nemzetközi közösség, amely nagyszerű szoftverek mindenki számára elérhetővé tételén dolgozik. Minden munkánk szabadon felhasználható, módosítható és továbbterjeszthető, és mindenki segítségét szívesen vesszük a létrehozásában. Ha szeretne segíteni a szoftvereink jobbá tételében, csatlakozhat hozzánk.

2. Újdonságok felhasználóknak

2.1. Az új asztali környezet

A 3.0 egy új GNOME asztali környezetet tartalmaz. Ezt az elegáns és gyönyörű rendszert arra terveztük, hogy egyszerűen, kényelmesen, de az irányítást megtartva tegye lehetővé a feladatok elvégzését. A 3.0 a GNOME projekt egyszerű, mindenki által használható asztali környezet biztosítására tett erőfeszítéseinek folytatása. Rengeteg új szolgáltatást tartalmaz.

2. ábraÁttekintés egy pillantással

2.1.1. A Tevékenységek áttekintés

A Tevékenységek áttekintés a GNOME 3 asztal alapszolgáltatása. Ez a Tevékenységek gombbal, a bal felső sarokból vagy a Windows billentyűvel érhető el, és a számítógép használatának kapuja. Az áttekintés lehetővé teszi az összes ablak egyszerre történő megtekintését, segítségével válthat a feladatok közt, vagy alkalmazásokat indíthat.

2.1.2. Értesítések, amelyek Önnek dolgoznak

A GNOME 3.0 új értesítési rendszert tartalmaz, melyet arra terveztek, hogy hagyja Önt feladataira koncentrálni. Az értesítések nem zavaróak, és az Üzenettálcán várnak, amíg válaszol rájuk. A GNOME 3 értesítései ezen kívül interaktívak: rájuk kattintva a megfelelő ablakra váltanak, és tartalmazhatnak gombokat az általános válaszokhoz.

2.1.3. Integrált üzenetküldés

Az üzenetküldés közvetlenül a GNOME 3 asztali környezetbe van integrálva. A GNOME 3 segítségével az üzenetre közvetlenül az értesítésből válaszolhat, és a korábbi társalgásokat a képernyő alján lévő Üzenettálcán keresztül folytathatja. Ezáltal partnereivel egy másik ablakra váltás nélkül is kommunikálhat.

3. ábraBeépített csevegés

2.1.4. Csoportosítsa ablakait

A GNOME 3 új munkaterület felülete egyszerűvé teszi ablakai csoportosítását, és egyszerűvé teszi munkája rendszerezését. Az ablakok egyszerűen, fogd és vidd módszerrel adhatók a munkaterületekhez, és a munkaterület-váltó bélyegképei segítségével a munkaterületek közt lehet lépkedni.

2.1.5. Asztali keresés

A GNOME 3 asztali környezet integrált keresési szolgáltatást tartalmaz, amelynek segítségével alkalmazásokat indíthat, ablakok közt válthat, és megnyithatja legutóbbi dokumentumait és beállításait. A GNOME projekt a jövőbeli kiadásokban ki fogja terjeszteni ezt az asztali keresési szolgáltatást.

4. ábraAsztali keresés

2.1.6. Újratervezett beállító-keretrendszer

A GNOME 3.0 új beállításböngészőt tartalmaz, amelynek segítségével egyetlen ablakban fedezheti fel rendszerbeállításait, valamint beállítópaneleket kereshet. A GNOME beállításai újra lettek szervezve, egyszerűvé téve a kívánt beállítások megtalálását, és számos beállítópanelt is újraterveztünk a könnyebb használat érdekében.

2.1.7. Témaközpontú súgó

A GNOME új, témaközpontú súgót tartalmaz, amelyet a kívánt válaszok gyors, hosszú kézikönyvek átolvasása nélküli megtalálására terveztek. A GNOME súgóböngésző hatalmas teljesítményjavulásának és a gyorsabb keresésnek köszönhetően még hamarabb megtalálhatja a keresett választ.

2.1.8. És ez nem minden…

A GNOME 3 asztali környezet sok más szolgáltatást is tartalmaz. Néhány ezek közül:

 • A kedvenc alkalmazásai tárolására szolgáló, Dash nevű hely.
 • Egymás mellé történő ablakigazítás, így könnyedén használhat egyszerre két ablakot.
 • Új háttérképek, beleértve az új alapértelmezett GNOME háttérképet.
 • Gyönyörű új vizuális téma, és egy Cantarell nevű elegáns új GNOME betűkészlet.

2.1.9. További információk

A GNOME 3 asztali környezettel kapcsolatos további információk, videobemutatókat is beleértve, a GNOME 3 weboldalon találhatók.

2.2. Alkalmazások

A GNOME alkalmazások rengeteg fejlesztést kaptak a 3.0-ra, ezeket lehetetlen mind leírni. A kiadás által tartalmazott nagyobb változtatások közül néhány:

5. ábraA Nautilus fájlböngésző

2.2.1. Újratervezett fájlböngésző

A GNOME fájlkezelője, a Nautilus új felületet kapott. Az új felület letisztult és elegáns, az új Helyek oldalsáv pedig egyszerűvé teszi a fontos mappákra ugrást. A Csatlakozás kiszolgálóhoz ablakot is újraterveztük a hatékonyabbá tétele érdekében.

2.2.2. Korszerű webböngészés

Az Epiphany webböngésző is számos fejlesztésen esett át. A navigáció gyorsabb, az új kiadás pedig támogatja a földrajzi hely meghatározását. Az Epiphany új letöltőfelületet és állapotsort tartalmaz, amelyek egyszerűbb felhasználói felületet és a számos vizuális fejlesztéssel együtt összecsiszolt, korszerű böngészési élményt nyújtanak.

2.2.3. Okosabb szövegszerkesztés

A GNOME 3.0 a gedit szövegszerkesztőben is változásokat hoz, beleértve az intelligens helyesírás-ellenőrzést, a tömörített fájlok teljes támogatását és az érvénytelen karaktereket tartalmazó dokumentumok kezelését. A gedit 3.0 új keresőfelületet tartalmaz, amely nem zavarja a dokumentumok megjelenítését, a lapcsoportok pedig lehetővé teszik számos dokumentum egyidejű megjelenítését.

6. ábraOkosabb szövegszerkesztés

2.2.4. Jobb üzenetkezelés

Az Empathy üzenetküldő alkalmazás 3.0-ás kiadása számos változtatást tartalmaz, beleértve a jobb híváskezelést, helyesírás-ellenőrzést, jelszó- és tanúsítványkezelést. Immár lehetőség van a partnerek bejövő üzeneteinek blokkolására, és partnerek keresésére távoli kiszolgálókon.

2.2.5. Fejlesztések a felszín alatt

A GNOME alapját képező technológiák változásai azt jelentik, hogy a GNOME 3 alkalmazások gyorsabbak lesznek, és az új témázási rendszer sokkal kifinomultabb vizuális megjelenést biztosít. A GNOME számos alapvető felületi eleme, például a Névjegy ablakok is továbbfejlesztésre kerültek.

2.2.6. Még mindig van!

Más GNOME alkalmazások is jobbak lettek a GNOME 3.0-ra:

 • A Csííz webkamera-kezelő új és felhasználó által konfigurálható effektusokat is kapott.
 • Az Evince mostantól lehetővé teszi jegyzetek készítését a megjelenített dokumentumokba.
 • Az EOG, a GNOME képmegjelenítője gyorsabbá vált, és új bővítményrendszert kapott.
 • A Totem 3.0-ban javult a video- és hangfájlok streamelésének támogatása.

3. Újdonságok fejlesztőknek

A GNOME fejlesztői technológiái tökéletesedtek a 3.0-ra. A konszolidációba fektetett jelentős mennyiségű munka lehetővé tette számos modul elavulttá tételét. Sok összetevő egyszerűsítésre és korszerűsítésre került, számos technológiát pedig fejlettebb szolgáltatások váltottak.

3.1. Korszerű grafika

A GTK+, a GNOME grafikus eszközkészlete véglegesen szakított az elavult rajzolási API-kkal. Ez lehetővé tette a korszerű grafikai szolgáltatások körüli konszolidációját, ezzel gyorsabbá és portolhatóbbá vált.

3.2. Fejlett bevitelieszköz-kezelés

A GTK+ mostantól kihasználja az XInput2-t, ha az elérhető. Ez számos jelentős előnyt biztosít, mint például a beviteli eszközök működés közbeni csatlakoztatását, és a táblagépekhez hasonló összetett beviteli eszközök támogatását. Az XInput2 integrációja lehetővé teszi több mutató kezelését is, ezzel a GNOME felkészült a multitouch érkezésére az X11 alá.

3.3. Javított témázási képességek

A GNOME 3.0 új vizuális témázási rendszert vezet be. A témák sokkal könnyebben olvashatók a CSS szintaxis használatának köszönhetően, és a témák szerzői effektusok szélesebb köréhez férnek hozzá, például görbékhez, átmenetekhez és alfa színekhez. Az új rendszer támogatja az implicit animációkat és az RGBA színeket is.

3.4. Több platform támogatása

A GTK+ 3.0 új képessége a több platform támogatása (ezek egyidejűleg kerülnek lefordításra, és futásidőben választhatók). Ez az új platformokra, például a Waylandra való átmenetet sokkal egyszerűbbé teszi.

3.5. Egyszerű alkalmazáskészítés

Az új GtkApplication osztály automatikusan elvégez számos alkalmazásintegrációs feladatot, beleértve a nyitott ablakok nyilvántartását, az egyediség biztosítását és a műveletek exportálását. Ezzel a GNOME alkalmazások készítése kényelmesebb, és kevesebb kódot igényel. Ez a szolgáltatás a 3.x ciklus során még bővítésre kerül.

3.6. Első osztályú kötések

A GNOME hagyományosan számos magas szintű nyelvet támogatott. A GObject betekintés bevezetése a GNOME 3.0-ban azt jelenti, hogy ezek a nyelvi kötések dinamikusan kerülnek frissítésre, ami garantálja a megbízhatóságot, és a fejlesztők számára teljes körűen elérhetővé teszi az alapvető technológiáinkban lévő funkcionalitást.

3.7. Gyors és egyszerű beállítások

A GNOME korábbi beállítószolgáltatásait két új összetevő váltotta a 3.0-ban. Mindkettő jelentős előnyöket biztosít elődeihez képest. A GSettings egyszerű és hatékony beállítás API-t nyújt, és csekély munkával teszi lehetővé az osztálytulajdonságok beállításokhoz kötését. A dconf a partnerség új, villámgyors tároló- és lekérdező része.

3.8. Gazdagabb, rugalmasabb felhasználói felületek

A GNOME felület-eszközkészlete bővített elrendezési képességeket kapott, amelyek rugalmasabb és hatékonyabb területfoglalást tesznek lehetővé a felület vezérlőelemei és a tartalommegjelenítés számára egyaránt. A 3.0 számos új felületi elemet is tartalmaz, mint például a kapcsoló és az alkalmazásválasztó ablak.

7. ábraAz új alkalmazásválasztó ablak

3.9. Anjuta integrált fejlesztői környezet

Az Anjuta, a GNOME integrált fejlesztői környezete számos fejlesztést tartalmaz a 3.0-ban, beleértve a szignálok és felületi elemek automatikus összekötését, tökéletesített autotools/pgk-config támogatást, és új Git integrációs rendszert.

3.10. Frissítés a GNOME 3-ra

A portolási útmutató tartalmazza a meglévő GNOME szoftverek új fejlesztői technológiákra való portolásához szükséges utasításokat.

4. Nemzetköziség

A GNOME fordítási projekt tagjainak köszönhetően a GNOME 3.0 több, mint 50 nyelvet támogat a felhasználói felület legalább 80 százalékának lefordítottságával, sok nyelven a felhasználói- és adminisztrátori kézikönyveket is beleértve.

A támogatott nyelvek:

 • Arab
 • Asztúri
 • Baszk
 • Bengáli
 • Bolgár
 • Brazíliai portugál
 • Brit angol
 • Cseh
 • Dán
 • Finn
 • Francia
 • Galíciai
 • Gudzsarati
 • Görög
 • Hindi
 • Holland
 • Héber
 • Indonéz
 • Japán
 • Kannada
 • Katalán
 • Katalán (valenciai)
 • Koreai
 • Kínai (Hong Kong)
 • Kínai (Kína)
 • Kínai (Tajvan)
 • Lengyel
 • Lett
 • Litván
 • Magyar
 • Marathi
 • Norvég Bokmål
 • Német
 • Olasz
 • Orosz
 • Pandzsábi
 • Portugál
 • Román
 • Spanyol
 • Svéd
 • Szerb
 • Szerb latin
 • Szlovén
 • Tamil
 • Thai
 • Török
 • Ukrán
 • Vietnami
 • Észt

Sok más nyelv részben támogatott. Részletes statisztikák és további információk a GNOME fordítási statisztikaoldalon érhetők el.

A GNOME-hoz hasonlóan nagy szoftvercsomag új nyelvre fordítása még a legelkötelezettebb fordítócsapat számára is nyomasztóan nagy feladat. Ehhez a kiadáshoz az ujgur csapat fejtett ki hatalmas erőfeszítést, a fordításaik készültségét több, mint 37 százalékponttal növelve. Az eszperantó csapat is növelte fordításaik készültségét 21 százalékponttal.

5. A GNOME 3.0 beszerzése

A GNOME 3.0 forráskódja szabadon letölthető és terjeszthető. (A felhasználóknak azonban ajánlott megvárni, amíg a GNOME 3.0 egy disztribúción keresztül elérhetővé nem válik.) A GNOME 3.0 beszerzésével kapcsolatos információk a GNOME 3 weboldalán találhatók. Ez az oldal 3.0 live lemezképeket is tartalmaz, amelyekkel kipróbálhatja a rendszert.

A legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében a GNOME 3 asztali környezet hardveresen gyorsított grafikát igényel. Ha ez nem érhető el, akkor a GNOME 3 tartalék asztali környezete is remekül használható, és számos, a kiadásban megtalálható fejlesztést is tartalmaz.

6. Mi várható a GNOME 3.2-ben?

A GNOME 3.x sorozat következő kiadása 2011. szeptemberére/októberére van ütemezve. A 3.0-hoz képest számos új szolgáltatást és fejlesztést tervezünk, beleértve a Dokumentumok felület hozzáadását a Tevékenységek áttekintéshez, az alkalmazásmenük kiterjesztését a felső sávban, és integrált beállításokat a dokumentummegosztáshoz és webes fiókokhoz.

7. Köszönet

Ez a kiadás nem jöhetett volna létre a GNOME közösség munkája és odaadása nélkül. A magyar fordítást a magyar fordítócsapat készítette. Gratulálunk és köszönjük mindenkinek, aki segített a megvalósításában.

Ez a munka bármely nyelvre szabadon lefordítható. Ha le kívánja fordítani, lépjen kapcsolatba a GNOME fordítási projekttel.

A GNOME kiadási megjegyzések a Creative Commons Sharealike 3.0 licenc alatt kerülnek kiadásra. Copyright © The GNOME Project

Készítette Allan Day a GNOME közösség segítségével.