Udgivelsesnoter for GNOME 3.0

1. Introduktion

GNOME 3.0 er en kæmpe milepæl i GNOME-projektets historie. Udgivelsen introducerer et spændende nyt skrivebord, som er blevet omdesignet til nutidens brugere, og som er egnet til en lang række computerenheder. GNOME's udviklerteknologier er blevet betydeligt forbedret til 3.0. De er blevet moderniseret og strømlinet, og vil give udviklere muligheden for at lave bedre brugeroplevelser på mindre tid og med mindre indsats. Derudover indeholder GNOME 3.0 de samme GNOME-programmer som brugerne kender og stoler på, og mange af disse programmer er blevet betydeligt forbedret.

Figur 1GNOME 3.0

GNOME 3.0 følger projektets forudsigelige udgivelsescyklus og kommer seks måneder efter den sidste GNOME-udgivelse, version 2.32. GNOME 3.0 er kulminationen af tre års planlægning og udvikling, og er projektet første hovedudgivelse i 9 år.

3.0 er begyndelsen på en ny rejse for GNOME. 3.x-udgivelsesserien vil fortsætte projektets forudsigelige seks-måneders udviklingscyklus, men vil bygge videre på den trend af innovation som vi ser i 3.0, hvilket vil give betydelige forbedringer i GNOME's bruger- og udvikleroplevelse.

GNOME-projektet er et internationalt fællesskab som arbejder hen imod at gøre god software tilgængelig for alle. Frugten af dette arbejde er frit tilgængelig til at bruge, ændre og redistribuere, og alle er velkomne til at deltage i at skabe det. Hvis du gerne vil hjælpe med at gøre vores produkter endnu bedre, kan du slutte dig til os."

2. Nyt for brugere

2.1. Et nyt skrivebord

3.0 introducerer et nyt skrivebord. Elegant og smukt, og designet til at give folk muligheden for at få tingene gjort nemt, komfortabelt og med kontrol over det hele. 3.0-skrivebordet er en fortsættelse af GNOME-projektets fokus på at danne et skrivebodsmiljø, som er nemt at bruge, og som kan bruges af alle.

Figur 2Et hurtigt overblik

2.1.1. Aktivitetsoversigten

Aktivitetsoversigten er en nøglefunktion i GNOME 3-skrivebordet. Den er tilgængelig gennem aktivitetsknappen, øverste venstre hurtighjørne (hot corner) eller windowstasten, og er portalen til alle dine computers aktiviteter. Oversigten giver dig mulighed for at se alle dine vinduer på en gang, og kan bruges til at skifte mellem opgaver og til at starte programmer.

2.1.2. Påmindelser som arbejder for dig

GNOME 3.0 indeholder et nyt påmindelsessystem, som er blevet designet til at lade dig fokusere på din igangværende opgave. Påmindelser er diskrete og vil vente på dig i beskedbakken, indtil du er klar til at reagere på dem. Påmindelser i GNOME 3.0 er også interaktive: At klikke på dem vil skifte til det relevante vindue, og de kan indeholde knapper til de almindeligste reaktioner.

2.1.3. Integreret chat

Chat er integreret direkte i GNOME 3-skrivebordet. Med GNOME 3.0 kan du svare på en besked direkte fra dens påmindelse, eller du kan genoptage tidligere samtaler gennem beskedbakken i bunden af skærmen. Dette betyder at du kan kommunikere med dine kontakter uden at skulle skifte til et andet vindue.

Figur 3Indlejret chat

2.1.4. Gruppér dine vinduer

GNOME 3's nye arbejdsområde-grænseflade gør det nemt at gruppere dine vinduer og giver en simpel måde at organisere dit arbejde. Vinduer kan nemt tilføjes til arbejdsområder ved hjælp af træk-og-slip, og miniaturer i arbejdsområdeskifteren kan bruges til at skifte mellem områder.

2.1.5. Skrivebordssøgning

GNOME 3-skrivebordet inkluderer en integreret søgefacilitet, som kan bruges til at starte programmer, skifte vinduer, og åbne seneste dokumenter og indstillinger. GNOME-projektet vil udvide denne skrivebordssøgefacilitet i fremtidige udgivelser.

Figur 4Skrivebordssøgning

2.1.6. Omdesignet indstillingssystem

GNOME 3.0 inkluderer en ny indstillingsbrowser, som giver dig mulighed for at gennemse dine systemindstillinger fra det samme vindue, såvel som at søge efter indstillingspaneler. GNOME's systemindstillinger er også blevet omorganiseret til 3.0, hvilket gør det ligetil at finde de indstillinger du skal bruge. Mange indstillingspaneler er også blevet omdesignet for at gøre dem nemmere at bruge.

2.1.7. Emnebaseret hjælp

GNOME 3 har ny emne-baseret hjælp, som er designet til at gøre dig i stand til at finde de svar du har bruge for, uden at skulle bladre gennem lange manualer. Store ydelsesforbedringer og hurtigere søgninger i GNOME's hjælpebrowser betyder at du vil bruge mindre tid på at søge efter de råd du leder efter.

2.1.8. Og det er ikke det hele…

GNOME 3-skrivebordet indeholder mange andre funktioner. Her er blot nogle få af dem:

 • Et sted at opbevare dine favoritprogrammer kaldet Favoritområdet (Dash).
 • Arrangement af vinduer side om side som gør at du nemt kan bruge to vinduer på en gang.
 • Nye baggrundsbilleder inklusive et nyt standardbaggrundsbillede.
 • Et smukt nyt visuelt tema og en elegant ny skrifttype som hedder Cantarell.

2.1.9. Mere information

Mere information om GNOME 3-skrivebordet, herunder demonstrationsvideoer, kan findes på GNOME 3-webstedet.

2.2. Programmer

GNOME's programmer har fået en kæmpe mængde forbedringer til 3.0, og det er umuligt at beskrive dem alle sammen. Her er nogle af de største ændringer i denne udgivelse.

Figur 5Filbrowseren Nautilus

2.2.1. Omdesignet filbrowser

Nautilus, GNOME's filhåndtering, har fået et friskt nyt design til 3.0. Den nye grænseflade er simpel og elegant, og det nye "Steder"-sidepanel gør det nemt at hoppe til vigtige mapper. Forbind til server-dialogen er blevet omdesignet for at gøre den mere effektiv.

2.2.2. Moderniseret webbrowser

Webbrowseren Epiphany har modtaget en række forbedringer til 3.0. Navigation er hurtigere og mere kvik til at reagere, og den nye udgivelse understøtter geolokations-understøttelse. Epiphany indeholder også en ny grænseflade til at hente filer med samt en ny statuslinje, som giver en mere fokuseret brugergrænseflade og som, sammen med adskillige visuelle forbedringer, giver en poleret, moderne browseroplevelse.

2.2.3. Smartere tekstredigering

GNOME 3.0 indeholder opdateringer til tekstredigeringsprogrammet gedit, heriblandt intelligent stavekontrol, fuld understøttelse for komprimerede filer, og evnen til at håndtere dokumenter som indeholder ugyldige tegn. gedit 3.0 indeholder også en ny søgegrænseflade, som ikke kommer i vejen ved visning af et dokument og endelig fanebladsgrupper, som gør det muligt at vise flere dokumenter på en gang.

Figur 6Smartere tekstredigering

2.2.4. Bedre chat

3.0-udgivelsen af chatklienten Empathy indeholder en række ændringer, inklusive forbedret opkaldshåndtering, stavehjælp, adgangskode- og certifikathåndtering. Det er nu muligt at blokere indkommende beskeder fra uønskede kontakter og at søge efter kontakter på fjerne servere.

2.2.5. Forbedringer under hjelmen

Ændringer i GNOME's underliggende teknologier betyder at GNOME 3-programmer vil være hurtigere, og vores nye temasystem vil give dem et mere sofistikeret udseende. Mange af GNOME's standardelementer, som f.eks. Om-dialoger er også blevet forbedret.

2.2.6. Men vent, der er mere!

Der er flere GNOME-programmer som er blevet bedre til GNOME 3.0:

 • Webkamerastanden Cheese inkluderer både nye effekter og brugerkonfigurerbare effekter.
 • Evince giver dig nu mulighed for at lave bogmærker i de dokumenter du læser.
 • GNOME's billedfremviser, kaldet GNOME's øje, er blevet tunet og har fået et nyt udvidelsesmodulsystem.
 • Totem 3.0 inkluderer forbedret streaming-understøttelse til video og lyd.

3. Hvilke nyheder er der for udviklere

GNOME's udviklerteknologier er blevet forbedret til 3.0. Der er blevet lagt en anseelig mængde arbejde i konsolidering, hvilket betyder at et stort antal moduler er blevet deprecieret. Mange komponenter er blevet simplificeret og moderniseret, og flere teknologier er blevet erstattet med overlegne faciliteter.

3.1. Moderne grafik

GNOME's grafiske værktøjssamling, GTK+, har brudt fuldstændig med forældede tegne-API'er. Dette har gjort det muligt at konsolidere omkring moderne grafikfaciliteter, hvilket har givet hastighedsforbedringer og gjort GTK+ mere portabelt.

3.2. Avanceret håndtering af inputenheder

GTK+ gør brug af XInput2, hvor det er tilgængeligt. Dette giver en række betydelige forbedringer, som f.eks. understøttelse for tilføjelse (og genkendelse) og fjernelse af inputenheder mens systemet kører (hot-plugging), og understøttelse for komplekse inputenheder som f.eks. tavle-pc'er (tablets). Integreringen med XInput2 giver også muligheder for flere pegeenheder, hvilket betyder at GNOME er parat til ankomsten af multiberøring i X11.

3.3. Forbedret temasystem

GNOME 3.0 introducerer et nyt system til visuelle temaer. Temaer er nu lettere at læse takket være brugen af CSS-syntaks, og temaforfattere har nu adgang til en større mængde af effekter, som f.eks. kurver, gradienter og alfafarver. Det nye system understøtter også implicitte animationer og RGBA-farver.

3.4. Understøttelse for flere platforme

GTK+ 3.0 inkluderer en ny egenskab til nemt at kunne understøtte flere platforme (man kan bygge mod disse simultant og vælge mellem dem ved kørsel). Dette vil gøre overgangen til nye platforme som f.eks. Wayland meget nemmere.

3.5. Nem oprettelse af programmer

Den nye klasse GtkApplication tager sig automatisk af mange integrationsopgaver for programmer, inklusive at holde styr på åbne vinduer, at sikre at flere kørsler af samme program resulterer i en enkelt systemproces samt eksporthandlinger. Det betyder, at det er nemmere og kræver mindre kode at lave et GNOME-program. Denne facilitet vil blive yderligere udvidet gennem GNOME 3.x-cyklussen.

3.6. Førsteklasses bindinger

GNOME har traditionelt understøttet en række høj-niveausprog. Introduktionen af GObject Introspection i GNOME 3.0 betyder, at disse sprogbindinger vil blive opdateret dynamisk, hvilket vil sikre pålidelighed, og give udviklere adgang til al den funktionalitet der ligger i vores kerneteknologier.

3.7. Hurtige og nemme indstillinger

GNOME's tidligere indstillingsfaciliteter er blevet erstattet af to nye komponenter i GNOME 3.0. Begge har store fordele over deres forgængere. GSettings giver en simpel og effektiv indstillings-API og tillader med kun lille indsats at binde klasseegenskaber til indstillinger. dconf er den nye blændende hurtige gemme- og hente-funktion til dette nye partnerskab.

3.8. Rigere, mere fleksibel brugergrænseflade

GNOME's grænseflade værktøjssæt har fået forbedret layout-egenskaber, hvilket giver mere fleksibel og effektiv pladsallokering for både grænsefladekontroller og indholdsvisning. 3.0 introducerer også flere nye grænsefladekontroller, som f.eks. en kontakt og en programvælgerdialog.

Figur 7Den nye programvælgerdialog

3.9. Det integrerede udviklermiljø Anjuta

Anjuta, GNOME's integrerede udviklermiljø inkluderer en række forbedringer i GNOME 3.0, inklusive automatisk at danne forbindelse mellem signaler og grænsefladekontroller, forbedret autotools/pgk-config-understøttelse, og et nyt Git-integrationssystem.

3.10. Opgradering til GNOME 3

Vores porteringsguide indeholder instruktioner om hvordan man porterer eksisterende GNOME-programmer til vores nye udviklerteknologier.

4. Internationalisering

Takket være medlemmerne af det verdensomspændende GNOME-oversættelsesprojekt, kan GNOME 3.0 tilbyde understøttelse af mere end 50 sprog, ofte inklusive bruger- og administrationsmanualer.

Understøttede sprog inkluderer:

 • Arabisk
 • Asturiansk
 • Baskisk
 • Bengali
 • Brasiliansk portugisisk
 • Britisk engelsk
 • Bulgarsk
 • Catalansk
 • Dansk
 • Estisk
 • Finsk
 • Fransk
 • Galisisk
 • Græsk
 • Gujarati
 • Hebraisk
 • Hindi
 • Hollandsk
 • Indonesisk
 • Italiensk
 • Japansk
 • Kannada
 • Katalansk (Valenciansk)
 • Kinesisk (Hong Kong)
 • Kinesisk (Kina)
 • Kinesisk (Taiwan)
 • Koreansk
 • Lettisk
 • Litauisk
 • Marathi
 • Norsk bogmål
 • Polsk
 • Portugisisk
 • Punjabisk
 • Rumænsk
 • Russisk
 • Serbisk
 • Serbisk latin
 • Slovensk
 • Spansk
 • Svensk
 • Tamil
 • Thailandsk
 • Tjekkisk
 • Tyrkisk
 • Tysk
 • Ukrainsk
 • Ungarsk
 • Vietnamesisk

Mange andre sprog er delvist understøttede. Der er detaljeret information tilgængelig om omfanget af GNOME's oversættelser på GNOME's statusside for oversættelse.

At oversætte en softwarepakke så stor som GNOME til et nyt sprog kan være en vanskelig opgave selv for de mest engagerede oversættelseshold. Til denne udgivelse har Uighur-holdet lavet en stjernepræstation, ved at øge niveauet for færdiggørelsen af deres oversættelser med mere end 37 procentpoint. Også Esperanto-holdet har øget deres dækning med 21 procent.

5. Installation af GNOME 3.0

Kildekoden til 3.0 er frit tilgængelig til download og videredistribution. (Brugere anbefales dog at vente indtil GNOME 3.0 er tilgængelig gennem en distribution eller forhandler.) Information om hvordan man får fat i GNOME 3.0 kan findes på GNOME 3-webstedet. Denne side indeholder også 3.0 live-diskaftryk, som du kan bruge til at prøve GNOME 3.0.

For at kunne give dig en oplevelse, som er helt på forkant med den nyeste teknologi, kræver skrivebordet i GNOME 3 hardwareaccelereret grafik. Hvis dette ikke er tilgængeligt, vil GNOME 3's reserveskrivebord (fall back) give dig en udmærket oplevelse og alligevel inkludere mange af de forbedringer som er indeholdt i udgivelse.

6. Udsigter for GNOME 3.2

Den næste udgivelse i GNOME 3.x-serien er planlagt til september/oktober 2011. Der er planlagt mange nye funktioner og forbedringer i forhold til 3.0, inklusive tilføjelsen af en dokumentgrænseflade til aktivitetsoversigten, udvidelse af programmenuen i toplinjen, og integrerede indstillinger for dokumentdeling og webkonti.

7. Bidragydere

Denne udgivelse ville ikke have været mulig uden det hårde arbejde som GNOME's fællesskab har lagt i den. Tillykke og tak til alle som har været med til at gøre det til virkelighed.

Disse udgivelsesnoter kan frit oversættes til et hvilket som helst sprog. Hvis du ønsker at oversætte dem til dit sprog, bør du kontakte GNOME-oversættelsesprojektet.

Dette dokument er distribueret under Creative Commons Sharealike 3.0-licensen. Copyright © The GNOME Project

Samlet af Allan Day med hjælp fra GNOME-fællesskabet. Oversættelsen til dansk er lavet af Kenneth Nielsen og Ask H. Larsen.