Notes de llançament del GNOME 3.0

1. Introducció

El GNOME 3.0 constitueix una fita cabdal en la història del projecte GNOME. Aquesta versió presenta un escriptori totalment nou que s'ha pensat per satisfer les necessitats actuals dels usuaris i que es pot utilitzar amb un ampli ventall de dispositius moderns. A més, s'han millorat significativament les tecnologies de desenvolupament del GNOME. Modernitzades i simplificades, permetran als desenvolupadors millorar les experiències dels usuaris en menys temps i amb menys esforç. A més a més, el GNOME 3.0 inclou les aplicacions del GNOME que els usuaris coneixen, moltes de les quals s'han millorat de manera significativa.

Figura 1GNOME 3.0

El GNOME 3.0 segueix el cicle habitual del projecte i arriba sis mesos després de l'última versió del GNOME, la 2.32. És la culminació de tres anys de planificació i desenvolupament, i és la primera versió principal que s'ha publicat des de fa nou anys.

El 3.0 és el començament d'un nou viatge per al GNOME. La sèrie 3.x seguirà el cicle de llançament semestral; tanmateix, es construirà sobre la base de la innovació que ha arribat amb la versió 3.0 per oferir millores significatives a les experiències dels usuaris i dels desenvolupadors del GNOME.

El projecte GNOME és una comunitat internacional que treballa per fer programari excel·lent i posar-lo a l'abast de tothom. Tota la nostra feina es pot utilitzar, modificar i redistribuir lliurement, i convidem tothom a participar-hi. Si voleu ajudar a millorar encara més els nostres productes, podeu unir-vos al nostre equip.

2. Novetats per als usuaris

2.1. Un escriptori nou

El GNOME 3.0 presenta un escriptori totalment nou. Elegant i atractiu, s'ha dissenyat perquè els usuaris puguin dur a terme les tasques amb facilitat, comoditat i control. L'escriptori de la versió 3.0 representa la continuació del compromís del projecte GNOME de proporcionar un entorn d'escriptori intuïtiu que pugui utilitzar tothom, i conté un munt de funcions noves.

Figura 2Un cop d'ull general

2.1.1. Visualització general d'activitats

La visualització general d'activitats és una de les funcions principals de l'escriptori del GNOME 3. S'hi pot accedir mitjançant el botó Activitats, la cantonada superior esquerra o la tecla de Windows i és la porta d'accés a totes les activitats que realitzeu amb l'ordinador. La visualització general permet veure totes les finestres de cop, i es pot utilitzar per canviar entre tasques i per iniciar aplicacions.

2.1.2. Notificacions que treballen per l'usuari

El GNOME 3.0 inclou un sistema nou de notificacions que permet que focalitzeu l'atenció, literalment, en la tasca actual. Les notificacions són discretes i esperen a la safata de missatges fins que les pugueu llegir. A més, són interactives: només cal fer-hi clic per activar la finestra corresponent, i n'hi ha que contenen botons per facilitar la resposta de l'usuari.

2.1.3. Missatgeria integrada

La missatgeria s'integra directament en l'escriptori del GNOME 3. Ara podeu respondre un missatge directament des de la notificació, així com recuperar una conversa anterior des de la safata de missatges que hi ha a la part inferior de la pantalla, de manera que us podeu comunicar amb els vostres contactes sense haver de canviar d'una finestra a una altra.

Figura 3Xat en línia

2.1.4. Agrupeu les finestres

La nova interfície dels espais de treball permet agrupar les finestres i organitzar la feina fàcilment. Podeu arrossegar les finestres als espais de treball per afegir-les-hi, i podeu usar les miniatures de l'intercanviador d'espais de treball per moure-les entre els espais.

2.1.5. Cerca a l'escriptori

L'escriptori GNOME 3 inclou una funció de recerca integrada que es pot utilitzar per iniciar aplicacions, canviar d'una finestra a una altra i obrir paràmetres i documents recents. Aquesta funció de cerca s'ampliarà en les properes versions.

Figura 4Cerca a l'escriptori

2.1.6. Redisseny de l'entorn de treball de configuració

El GNOME 3.0 inclou un navegador nou per gestionar la configuració del sistema que permet explorar els paràmetres des de la mateixa finestra, així com cercar els taulers de configuració. D'altra banda, s'han reorganitzat els paràmetres del sistema del GNOME, de manera que és molt més fàcil trobar-los, i s'han redissenyat diversos taulers de control per facilitar-ne l'ús.

2.1.7. Ajuda per temes

El GNOME 3 presenta un nou sistema d'ajuda per temes que s'ha pensat perquè trobeu les respostes que necessiteu sense haver de consultar manuals sencers. Gràcies a les millores de rendiment i a les cerques més ràpides, tardareu menys temps a trobar la informació que busqueu.

2.1.8. I això no acaba aquí…

L'escriptori del GNOME 3 conté moltes altres funcions. Us en presentem algunes:

  • Un lloc on podeu desar les vostres aplicacions preferides: el quadre d'aplicacions.
  • Col·locació de les finestres en mosaic vertical perquè pugueu utilitzar dues finestres alhora.
  • Fons de pantalla nous, incloent-hi un nou fons de pantalla predeterminat per al GNOME.
  • Un tema nou d'allò més atractiu i un nou tipus de lletra elegant anomenat Cantarell.

2.1.9. Més informació

Trobareu més informació sobre l'escriptori del GNOME 3, així com demostracions en vídeo, al lloc web del GNOME 3.

2.2. Aplicacions

La versió 3.0 ha comportat tantes millores a les aplicacions del GNOME que és impossible descriure-les totes. Tot seguit us presentem alguns dels canvis més importants que inclou el GNOME 3.

Figura 5El navegador de fitxers Nautilus

2.2.1. Navegador de fitxers redissenyat

Hem rentat la cara al Nautilus, el gestor de fitxers del GNOME, que presenta un disseny totalment nou. La interfície és neta i elegant, i inclou una barra lateral de llocs que permet saltar fàcilment a les carpetes importants. També s'ha redissenyat el quadre de diàleg Connecta al servidor perquè sigui més eficient.

2.2.2. Navegació per Internet modernitzada

El navegador web Epiphany ha rebut nombroses millores. La navegació és més ràpida i eficient, i aquesta versió inclou la funcionalitat de geolocalització. L'Epiphany també inclou una interfície de baixades i una barra d'estat noves que, juntament amb les nombroses millores visuals, ofereix una experiència de navegació moderna i depurada.

2.2.3. Edició de text més eficient

El GNOME 3.0 inclou actualitzacions de l'editor gedit , com ara la verificació ortogràfica intel·ligent, la compatibilitat amb els fitxers comprimits i la capacitat de gestionar documents que contenen caràcters no vàlids. El gedit 3.0 també inclou una interfície de cerca nova que no interfereix amb la visualització d'un document i grups de tabulacions que permeten visualitzar diversos documents alhora.

Figura 6Edició de text més eficient

2.2.4. Missatgeria millor

La versió 3.0 de l'aplicació de missatgeria, l'Empathy, conté nombrosos canvis, com per exemple millores en la gestió de trucades, ajuda ortogràfica i la gestió de contrasenyes i certificats. Ara és possible bloquejar els missatges entrants de contactes no desitjats i cercar contactes en servidors remots.

2.2.5. Millores entre bastidors

Els canvis en les tecnologies internes del GNOME fan que les aplicacions del GNOME 3 siguin més ràpides, i el nou sistema de temes els dóna una aparença més sofisticada. A més, s'ha millorat la majoria de les interfícies de recurs del GNOME, com ara els quadres de diàleg «Quant a».

2.2.6. Espereu-vos, encara n'hi ha més!

També s'han millorat altres aplicacions del GNOME:

  • La cabina de fotografia amb càmera web Cheese inclou efectes nous i efectes que l'usuari pot configurar.
  • La versió nova de l'Evince permet crear adreces d'interès en els documents que visualitzeu.
  • El visualitzador d'imatges del GNOME, anomenat Eye of GNOME, és molt més ràpid i presenta un sistema de connectors nou.
  • S'ha millorat el sistema de reproducció en temps real de vídeo i d'àudio del Totem 3.0.

3. Novetats per als desenvolupadors

La versió 3.0 millora les tecnologies de desenvolupadors del GNOME. S'ha fet un esforç notable per permetre que una gran quantitat de mòduls quedin desfasats. S'han simplificat i modernitzat molts components, i s'han substituït diverses tecnologies amb sistemes millors.

3.1. Gràfics moderns

El GTK+, el joc d'eines gràfiques del GNOME, ha deixat enrere les API de dibuix anteriors, que havien quedat antiquades. Com que s'ha consolidat sobre la base d'estructures gràfiques modernes, ara és més ràpid i més portàtil.

3.2. Gestió avançada dels perifèrics d'entrada

Ara, el GTK+ utilitza l'XInput2 sempre que aquest està disponible. Això ofereix avantatges importants, com ara la possibilitat de connectar els dispositius «en calent» (el sistema els detecta automàticament) i la compatibilitat amb perifèrics d'entrada complexos, com per exemple les tauletes gràfiques. La integració amb l'XInput2 també permet gestionar diversos punters; això vol dir que el GNOME ja està a punt per a l'arribada de la tecnologia multitàctil a l'X11.

3.3. Temes més flexibles

El GNOME 3.0 incorpora un sistema de gestió de temes completament nou. Ara, els temes són més comprensibles gràcies a l'ús de la sintaxi CSS; a més, els autors de temes poden utilitzar un ventall d'efectes molt més ampli, com ara corbes, degradats i colors alfa. El nou sistema també permet usar animacions implícites i colors RGBA.

3.4. Compatibilitat amb múltiples plataformes

El GTK+ 3.0 inclou una funció nova que permet utilitzar diverses plataformes fàcilment (es poden muntar simultàniament i es poden seleccionar en temps d'execució). Això facilitarà la transició a plataformes noves, com per exemple Wayland.

3.5. Creació senzilla d'aplicacions

La nova classe GtkApplication s'encarrega automàticament de nombroses activitats d'integració d'aplicacions, com ara el seguiment de les finestres obertes, la comprovació de l'exclusivitat i l'exportació d'accions. Així, doncs, crear una aplicació del GNOME és més còmode i requereix menys programació. Aquestes funcions s'ampliaran durant el cicle 3.x.

3.6. Vinculacions de primera categoria

Tradicionalment, el GNOME ha admès una varietat d'idiomes d'alt nivell. Gràcies a la introducció del GObject Introspection, les vinculacions d'idioma s'actualitzen automàticament, de manera que es garanteix la fiabilitat i espermet que els programadors accedeixin a totes les funcionalitats que contenen les nostres tecnologies principals.

3.7. Configuració ràpida i senzilla

S'han substituït les funcions de configuració del GNOME amb dos components nous; tots dos ofereixen avantatges importants respecte dels seus predecessors. El GSettings proporciona una API de configuració senzilla i efectiva, i permet vincular les propietats de les classes amb els paràmetres sense gaire esforç; el dconf és el nou sistema de desament i recuperació de les associacions.

3.8. Interfícies d'usuari més completes i més flexibles

S'han millorat les funcions de disseny del joc d'eines de la interfície del GNOME; d'aquesta manera, l'assignació d'espai del controls d'interfície i de la visualització del contingut és més flexible i eficient. La versió 3.0 també incorpora alguns ginys d'interfície nous, com ara un interruptor i un selector d'aplicacions.

Figura 7El nou quadre de diàleg de selecció d'aplicacions

3.9. Entorn de desenvolupament integrat Anjuta

L'Anjuta, l'entorn de desenvolupament integrat del GNOME, inclou nombroses millores al 3.0: la connexió automàtica de senyals als ginys d'interfície, compatibilitat millorada amb autotools/pgk-config i un sistema nou d'integració amb el Git.

3.10. Actualització al GNOME 3

La nostra guia de portabilitat conté instruccions que expliquen com portar el programari existent del GNOME a les tecnologies noves de desenvolupament.

4. Internacionalització

Gràcies als membres del Projecte de traducció del GNOME d'arreu del món, el GNOME 3.0 s'ha traduït a més de 50 idiomes, i en molts casos també se n'han traduït els manuals d'usuari i d'administració.

Els idiomes disponibles són els següents:

  • Alemany
  • Anglès britànic
  • Asturià
  • Basc
  • Bengalí
  • Búlgar
  • Català
  • Català (valencià)
  • Coreà
  • Danès
  • Eslovè
  • Espanyol
  • Estonià
  • Finès
  • Francès
  • Gallec
  • Grec
  • Gujarati
  • Hebreu
  • Hindi
  • Holandès
  • Hongarès
  • Indonesi
  • Italià
  • Japonès
  • Kannada
  • Letó
  • Lituà
  • Marathi
  • Noruec Bokmål
  • Polonès
  • Portuguès
  • Portuguès brasiler
  • Punjabi
  • Romanès
  • Rus
  • Serbi
  • Serbi llatí
  • Suec
  • Tai
  • Turc
  • Txec
  • Tàmil
  • Ucraïnès
  • Vietnamita
  • Xinès (Hong Kong)
  • Xinès (Taiwan)
  • Xinès (Xina)
  • Àrab

A més, hi ha molts altres idiomes que disposen d'una traducció parcial del GNOME. Trobareu més informació i estadístiques detallades al lloc web de l'estat de les traduccions del GNOME.*

Traduir un paquet informàtic tan gran com el GNOME a un idioma nou pot ser una tasca aclaparadora, fins i tot per als equips de traducció més aplicats. En aquest llançament, l'equip de traducció al uigur ha fet un esforç exemplar i ha aconseguit augmentar el percentatge de traducció en un 37%. D'altra banda, l'equip de traducció a l'esperanto ha fet augmentar les traduccions en un 21%.

5. Obtenció del GNOME 3.0

El codi font del GNOME 3.0 es pot baixar i distribuir lliurement. (Tanmateix, es recomana que els usuaris esperin fins que el GNOME 3.0 estigui disponible mitjançant una distribució o un proveïdor.) Al lloc web del GNOME 3 trobareu informació sobre com podeu obtenir el GNOME 3.0, i també hi trobareu imatges autònomes que podeu utilitzar per provar-lo.

Per poder gaudir totalment de l'experiència innovadora que us ofereix l'escriptori GNOME 3, cal que disposeu de maquinari d'acceleració de gràfics. Si no en teniu, l'escriptori clàssic del GNOME 3 també proporciona una experiència excel·lent i incorpora moltes de les millores que conté aquesta versió.

6. Fent camí cap al GNOME 3.2

D'acord amb el calendari de llançament, la propera versió de la sèrie GNOME 3.x s'alliberarà el setembre o l'octubre de 2011. Està previst incloure-hi moltes característiques noves i millores respecte de la versió 3.0, com ara l'addició d'una interfície de documents a la vista general d'activitats, una ampliació dels menús d'aplicació a la barra superior i una configuració integrada per compartir documents i comptes web.

7. Crèdits

Aquest llançament no hauria estat possible sense l'inestimable esforç i dedicació de la comunitat del GNOME. Felicitats i moltes gràcies a tothom qui ha ajudat a fer-lo realitat.

Sou lliures de traduir aquestes notes de llançament a altres idiomes. Si voleu traduir-les al vostre idioma, poseu-vos en contacte amb el Projecte de traducció del GNOME.

Aquest document es distribueix segons les condicions de la llicència Creative Commons Sharealike 3.0. Copyright © The GNOME Project

Text redactat per Allan Day amb l'ajuda de la comunitat del GNOME.