Note de lansare GNOME 2.32

I. Introducere

GNOME 2.32 este ultima versiune a GNOME: un mediu desktop popular, multi-platformă pentru calculator. Punctele de focalizare ale proiectului GNOME sunt ușurința în utilizare, stabilitatea, internaționalizarea și accesibilitatea. GNOME este software liber și open source și oferă tuturor utilizatorilor instrumentele pe care aceștia le așteaptă de la un mediu modern de calcul: email, groupware, navigare web, management al fișierelor, multimedia și jocuri. În plus, GNOME oferă o platformă flexibilă și puternică pentru dezvoltatorii de software, atât pe desktop cât și în aplicații mobile.

Figura 1 GNOME 2.32

Desktopul GNOME este lansat la fiecare șase luni și conține mai multe caracteristici noi, îmbunătățiri, reparații și traduceri. GNOME 2.32 continuă această tradiție. Pentru a afla mai multe despre GNOME și calitățile care îl diferențiază de alte medii desktop (cum ar fi uzabilitatea, accesibilitatea, internaționalizarea și libertatea) vizitați pagina Despre GNOME de pe site-ul nostru.

Alăturați-vă astăzi și vedeți ce diferență puteți face.

GNOME 2.32 include toate îmbunătățirile făcute în versiunea GNOME 2.30 și versiunile anterioare. Puteți afla mai multe despre schimbările care s-au produs în GNOME 2.30 din notele de lansare ale GNOME 2.30 .

II. Ce este nou pentru utilizatori

Concentrarea proiectului GNOME asupra utilizatorilor și a uzabilității continuă în GNOME 2.32 cu sute de reparații de defecte și îmbunătățiri solicitate de utilizatori. Numărul imens de îmbunătățiri face imposibilă listarea tuturor modificărilor și îmbunătățiri făcute, dar acestea au ca scop sublinierea unora dintre cele mai incitante caracteristici orientate spre utilizator din această versiune.

GNOME 2.32 este ultima versiune majoră planificată din seria GNOME 2.x, care va continua doar cu versiuni de întreținere. GNOME 2.32 aduce un set limitat de caracteristici noi în anumite aplicații, iar dezvoltatorii GNOME continuă să se concentreze pe versiunea viitoare GNOME 3.0, programată pentru aprilie 2011.

II.I. Organizați-vă contactele

Aplicația de mesagerie instant și comunicație din GNOME, Empathy, construită pe bazele cadrului de comunicație Telepathy, a câștigat un număr de caracteristici noi și importante ce ajută utilizatorii să comunice și să gestioneze contactele.

Empathy vă permite să grupați informațiile unui contact utilizând metacontacte. De ex., dacă una dintre persoanele de contact utilizează mai multe servicii de mesagerie instant, aveți acum posibilitatea să grupați diferitele servicii sub un singur nume pentru persoana de contact. Empathy a adăugat și posibilitatea de a găsi cu ușurință persoanele de contact prin mecanismul de căutare de contacte în timp real. Puteți tasta în lista de contacte pentru a găsi rapid o persoană de contact.

Empathy a adăugat opțiuni pentru dezactivarea înregistrării, precum și afișarea de ferestre noi la apariția de noi mesaje. Alte actualizări pentru Empathy includ capacitatea de a configura conturile IRC utilizând Asistentul de conturi; posibilitatea de acceptare manuală a certificatelor serverelor; utilizarea iconițelor de stare din tema curentă; mesaje de eroare la conexiune îmbunătățite și posibilitatea de acceptare sau refuzare a evenimentelor noi utilizând butoanele din bulele de notificare. Puteți vizualiza informații tehnice despre apelul curent în panoul de detalii din dialogul audio / video și, de asemenea, puteți redeschide un tab închis utilizând meniul de anulare din fereastra de conversație.

II.II. Suport PDF îmbunătățit

Vizualizatorul de documente Evince are suport pentru accesibilitate îmbunătățit prin utilizarea interfeței AtkText, care permite aplicației Orca, cititorul de ecran GNOME, să citească documente în Evince. Nivelul maxim de zoom a fost de asemenea crescut atunci când vizualizați un document.

Suportul pentru adnotări a fost îmbunătățit și acum puteți să adăugați adnotări din panoul lateral sau să modificați proprietățile implicite precum autorul, culoarea, transparența și altele.

Evince a primit suport pentru SyncTeX. SyncTex este o metodă care permite sincronizarea între un fișier sursă Tex și fișierul rezultat PDF (sau DVI). Suportul pentru SyncTex a fost adăugat în Evince și într-un nou modul de extensie pentru gedit. Sunt permise atât căutarea înapoi, de la Evince la gedit, cât și căutarea înainte, de la Gedit la Evince.

II.III. Vizualizați mai multe fișiere

GNOME 2.32 include actualizări pentru Nautilus, Managerul de fișiere din GNOME. Nautilus a adăugat un dialog care vă ajută să rezolvați conflictele care apar când se copiază sau se mută fișiere. Când taiați fișiere pentru a le lipi într-un alt dosar, Nautilus va afișa fișierele tăiate cu iconițe transparente.

Gestionarea fișierelor șterse care sunt mutate în Coșul de gunoi a primit îmbunătățiri. Când vizualizați Coșul de gunoi, veți vedea un nou buton în bara de informații care vă va permite să restaurați fișierele selectate. De asemenea, coșul de gunoi arată locația originală a fișierului șters și data la care a fost șters.

II.IV. Dar asta nu e tot…

Pe lângă marile schimbări, există și un număr de adăugări și îmbunătățiri diverse ca în orice altă versiune GNOME.

 • Eye of GNOME, vizualizatorul de imagini GNOME, vă permite să alegeți manual culoarea fundalului pentru a spori contrastul imaginii.
 • Totem, aplicația de redat filme în GNOME, estompează automat întrețeserea unui film sau a unui flux care a fost înregistrat întrețesut, îmbunătățind calitatea imaginii. Totem are suport îmbunătățit pentru liste de redare și va părea mai rapid la încărcarea acestora.
 • Instrumentele de sistem GNOME permit acum utilizatorilor să modifice proprietarul fișierului dacă îl mută în dosarul lor personal și este deja prezent.

III. Ce este nou în materie de accesibilitate

GNOME are o pasiune pentru a face software-ul disponibil pentru toată lumea, inclusiv utilizatorii și dezvoltatorii cu deficiențe care pot îngreuna utilizarea calculatoarelor. Pentru a ușura utilizarea calculatorului de către persoane cu dizabilități, GNOME a creat „Proiectul GNOME de Accesibilitate” și un cadru de accesibilitate care este acum un standard în software-ul liber.

GNOME 2.32 continuă să construiască pe capabilitățile sale de accesibilitate cu mai multe îmbunătățiri.

III.I. Mousetweaks

Mousetweaks ușurează utilizarea mausului pentru utilizatorii cu mobilitate limitată. Folosind Mousetweaks puteți utiliza butonul stâng al mausului pentru a efectua și clic stânga și clic dreapta. De exemplu, puteți deschide un meniu apăsând și menținând apăsat butonul stâng al mausului. De asemenea, Mousetweaks ajută utilizatorii care nu pot manipula bine butoanele să efectueze clic stânga, dublu clic și clic dreapta sau să tragă elemente cu mausul.

Mousetweaks are documentație actualizată ce include un manual actualizat și pagini „man”, astfel încât utilizatorii pot acum vedea toate opțiunile pe care le au.

Pentru dezvoltatori, Mousetweaks nu mai depinde de AT-SPI sau de glib-dbus, iar demonul și clicul staționar au fost migrate în GDBus. Mousetweaks nu mai folosește cheile gconf și poate fi compilat cu -DGSEAL_ENABLED care necesită GTK 2.18 sau o versiune mai nouă.

IV. Ce este nou pentru dezvoltatori

Următoarele modificări sunt importante pentru dezvoltatorii ce utilizează platforma de dezvoltate GNOME 2.32. Dacă nu sunteți interesat de modificările pentru dezvoltatori, puteți sări peste la Secțiunea V : Internaționalizare.

Asemenea desktopului GNOME, GNOME 2.32 reprezintă cea mai recentă versiune a platformei de dezvoltare GNOME, un set de API-uri și biblioteci cu ABI stabil disponibile sub GNU LGPL, care pot fi utilizate pentru dezvoltarea de aplicații pentru mai multe platforme.

Repararea utilizării bibliotecilor învechite

Începând cu GNOME 3.0, vor fi eliminate diverse componente învechite din GNOME. Aceste componente învechite includ biblioteci cum ar fi libart_lgpl, libbonobo, libbonoboui, libglade, libgnome, libgnomecanvas, libgnomeprint, libgnomeprintui, libgnomeui și libgnomevfs. Pentru aplicațiile care sunt parte a GNOME desktop, o serie de sarcini de curățare au fost efectuate pentru a asigura că nu conțin cod învechit. Aceasta va asigura o trecere ușoară către GNOME 3.0.

Dezvoltatorii sunt puternic îndemnați să urmeze acest exemplu în aplicațiile lor. În plus, pentru toți dezvoltatorii (sau dezvoltatorii potențiali) care doresc să ne ajute, pagina wiki Țeluri GNOME listează diferite sarcini care nu sunt încă finalizate. Un sumar creat și actualizat automat asupra stării modulelor care pot fi construite utilizând jhbuild poate fi găsit aici .

IV.I. Glib 2.26

Glib 2.26 include suport pentru GSettings, înlocuitorul lui GConf, precum și GDBus. Un nou API pentru dată și oră este disponibil în GDateTime. Mai nou, Glib include suport pentru marcaje statice pentru dtrace și systemtap; legături pentru proprietăți GObject, cum ar fi libexo; și suport proxy pentru GSocket. Alte îmbunătățiri includ noi macro-uri pentru tipuri opace și pointeri în G_DEFINE_[BOXED|POINTER]_TYPE și o nouă funcție g_object_notify_by_pspec care este mai rapidă decât g_object_notify.

IV.II. Anjuta

Anjuta, un studiou și mediu integrat de dezvoltare software cu caracteristici ce includ managementul de proiecte, un depanator interactiv, un editor de cod sursă, o interfață grafică de interacțiune cu un sistem de control al versiunii și multe altele, a fost actualizat cu noi funcționalități.

Python și Vala au acum suport deplin în Anjuta, inclusiv calltips și completare automată („IntelliSense”).

Depanatorul din Anjuta are un mod nou și îmbunătățit de afișare. La depanare, obiectele cunoscute, cum ar fi GObjects sau clasele C++, sunt afișate într-un mod prietenos. În final, Baza de date de simboluri a primit o îmbunătățire majoră de performanță.

IV.III. Diverse actualizări pentru dezvoltatori

Alte actualizări în platforma de dezvoltare GNOME 2.32 includ introducerea bibliotecii libfolks, o bibliotecă ce oferă suport pentru funcționalitatea metacontact din Empathy. Devhelp permite acum dezactivarea unor cărți. Foaia de parcurs GTK+ a fost actualizată, iar GTK+ 2.22 a adăugat suport pentru funcțiile accesor necesare dezvoltatorilor pentru pregătirea aplicațiilor pentru GTK+ 3.0.

V. Internaționalizare

Mulțumită membrilor din întreaga lume ai Proiectului de traducere GNOME, GNOME 2.32 oferă suport pentru mai mult de 50 de limbi cu cel puțin 80 la sută din șiruri traduse, inclusiv manuale utilizator sau administrare pentru mai multe limbi.

Limbi disponibile:

 • Arabă
 • Asameză
 • Asturiană
 • Bască
 • Bengaleză
 • Bengaleză (India)
 • Bulgară
 • Catalană
 • Cehă
 • Chineză (China)
 • Chineză (Hong Kong)
 • Chineză (Taiwan)
 • Coreeană
 • Daneză
 • Ebraică
 • Engleză (SUA, Marea Britanie)
 • Estonă
 • Finlandeză
 • Franceză
 • Galiciană
 • Germană
 • Greacă
 • Gujarati
 • Hindusă
 • Indoneziană
 • Italiană
 • Japoneză
 • Kannada
 • Letonă
 • Lituaniană
 • Maghiară
 • Malayalam
 • Marathi
 • Norvegiană Bokmål
 • Olandeză
 • Oriya
 • Poloneză
 • Portugheză
 • Portugheză braziliană
 • Punjabă
 • Română
 • Rusă
 • Slovenă
 • Spaniolă
 • Suedeză
 • Sârbă
 • Tamilă
 • Teluguă
 • Thailandeză
 • Turcă
 • Ucraineană
 • Vietnameză

Multe alte limbi sunt disponibile parțial, cu mai mult de jumătate din șiruri traduse.

Traducerea unui pachet software atât de mare ca GNOME într-o nouă limbă poate fi o sarcină copleșitoare chiar și pentru cea mai dedicată echipă de traducere. Pentru această versiune, dorim să menționăm în mod special echipa de traducere în limba indoneziană care a atins gradul de susținere completă (avansând de la 60% la 91%), și echipa de traducere în limba esperanto, pentru creșterea integralității traducerii cu mai mult de 10 puncte (în prezent 23% tradus). Alte echipe ce merită o mențiune pentru efortul special depus la această ediție sunt echipele limbilor kazacă și uighură.

Statistici detaliate și mai multe informații sunt disponibile pe pagina GNOME despre starea traducerilor.

VI. Instalarea GNOME

Pentru a instala sau a actualiza GNOME la versiunea 2.32, vă recomandăm să instalați pachete oficiale oferite de furnizorul sau distribuția dumneavoastră. Distribuțiile populare vor oferi GNOME 2.32 foarte curând, iar unele deja au versiuni de dezvoltare bazate pe GNOME 2.32. Puteți obține o listă distribuțiilor care livrează GNOME și a celor mai recente versiuni oferite de pe pagina Get Footware.

Dacă aveți curaj și răbdare, și doriți să compilați GNOME din surse, vă recomandăm să utilizați JHBuild, care este proiectat să construiască cel mai recent GNOME din Git. Construiți GNOME 2.32.x cu JHBuild utilizând setul de module gnome-2.32.

Deși puteți compila GNOME direct din arhivele tar, vă recomandăm să utilizați JHBuild.

VII. Așteptăm cu nerăbdare lansarea GNOME 3.0

Dezvoltarea nu se oprește la GNOME 2.32. S-a început deja lucrul la GNOME 3.0, care urmează să fie lansat în luna aprilie, aproximativ la șase luni după 2.32.

GNOME 3.0 va continua să ofere platforma desktop și aplicațiile de până acum, dar va include o nouă interfață cu utilizatorul în GNOME Shell și Jurnalul de activitate GNOME care vă va ajuta să răsfoiți și să găsiți cu ușurință fișierele din calculator. GNOME 3.0 va include caracteristici noi în materie de accesibilitate, noi manuale și documentație pentru utilizatori, primul serviciu de web al platformei GNOME în Tomboy online și multe altele. Pentru dezvoltatori, GNOME 2.32 marchează ca depășite un număr de biblioteci vechi.

Foaia de parcurs GNOME detaliază planurile dezvoltatorilor pentru următoarea versiune, Planificarea lansării GNOME 3.0 a fost lansată la începutul acestui an și este disponibilă pe wiki-ul GNOME .

GNOME3.org va fi lansat în viitorul apropiat și va oferi videoclipuri, capturi de ecran și informații despre noile caracteristici și aplicații din GNOME 3.0. Urmăriți GNOME.org pentru mai multe informații.

VIII. Autori

Aceste note de lansare au fost compilate de Paul Cutler cu ajutor din partea comunității GNOME. Traducerea în limba română a fost realizată de Lucian Adrian Grijincu și Daniel Șerbănescu, membri ai echipei GNOME România. În numele comunității, oferim cele mai calde mulțumiri dezvoltatorilor și colaboratorilor care au făcut posibilă această versiune GNOME.

Acest document poate fi tradus liber în orice limbă. Dacă doriți să-l traduceți în limba dumneavoastră, vă rugăm să contactați Proiectul de traducere GNOME. Notele de lansare GNOME sunt oferite sub o licență Creative Commons ShareAlike 3.0 (Creative Commons - Distribuire în condiții identice 3.0).