GNOME 2.32 kiadási megjegyzések

1. Bevezető

A GNOME 2.32 a GNOME asztali környezet, egy népszerű, többplatformos asztali környezet legújabb változata. A GNOME az egyszerű kezelhetőséget, a stabilitást, valamint az első osztályú nemzetköziséget és akadálymentesítést állítja a középpontba. A GNOME szabad és nyílt forrású szoftver, tartalmaz minden általános eszközt, amit a felhasználók egy modern számítógépes környezettől elvárnak, például e-mail, csoportmunka-, böngésző-, fájlkezelő-, multimédia-szoftvereket és játékokat. Ezen kívül a GNOME rugalmas és hatékony környezetet kínál a szoftverfejlesztők számára, asztali és mobil alkalmazásokhoz egyaránt.

1. ábraGNOME 2.32

A GNOME asztali környezet hathavonta kerül kiadásra és számos új szolgáltatást, továbbfejlesztést, hibajavítást és fordítást tartalmaz. A GNOME 2.32 folytatja ezt a hagyományt. A GNOME és az azt más számítógépes asztali környezetektől megkülönböztető tulajdonságainak (mint például kezelhetőség, akadálymentesítés, nemzetköziség és szabadság) megismeréséhez keresse fel a GNOME névjegye oldalt a webhelyünkön.

Csatlakozzon és segítse munkánkat.

A GNOME 2.32 tartalmazza a GNOME 2.30 és korábbi változatokban végzett összes tökéletesítést. A GNOME 2.30 kiadás változásait annak kiadási megjegyzéseiből ismerheti meg.

2. Újdonságok felhasználóknak

A GNOME projekt felhasználó- és kezelhetőségközpontúsága folytatódik a GNOME 2.32-ben, több száz hibajavítás és felhasználók által kért fejlesztés formájában. A továbbfejlesztések puszta mennyisége lehetetlenné teszi az összes módosítás felsorolását, de reméljük sikerült kiemelni a GNOME ezen kiadásának legérdekesebb felhasználóközpontú szolgáltatásait.

A GNOME 2.32 az utolsó tervezett kiadás a GNOME 2.x sorozatból, amelyből ezt követően már csak karbantartási kiadások várhatók. A GNOME 2.32 egyes alkalmazásokban csak korlátozott mennyiségű új szolgáltatást tartalmaz, mivel a fejlesztők a 2011 áprilisára ütemezett GNOME 3.0 kiadásra koncentráltak.

2.1. Rendszerezze partnereit

A GNOME azonnali üzenő és kommunikációs alkalmazása, a Telepathy kommunikációs keretrendszerre épülő Empathy számos új és fontos szolgáltatással segíti a felhasználók kommunikációját, és partnereik kezelését.

Az Empathy lehetővé teszi egy partner információinak csoportosítását a metapartnerek használatával. Ha valamelyik partnere több azonnaliüzenő-szolgáltatást is használ, mostantól a különböző fiókokat egyetlen partnernév alá egyesítheti. Az Empathy immár lehetővé teszi a partnerek egyszerű megtalálását az élő partnerkereséssel, a partnerlistán gépelve gyorsan megtalálhatja partnerét.

Az Empathyban mostantól lehetőség van a naplózás kikapcsolására, valamint a bejövő csevegések ablakainak automatikus megjelenítésére. Az Empahty további fejlesztései közé tartozik a lehetőség IRC-fiókok beállítására a fiókvarázsló segítségével, kiszolgálótanúsítványok kézi elfogadása, állapotikonok használata az aktuális témából, javított kapcsolat-hibaüzenetek, valamint bejövő események elfogadása vagy elutasítása az értesítési buborékok gombjaival. Megjelenítheti az aktuális hívás technikai részleteit is a hang/videoablak Részletek ablaktábláján, és a társalgás ablak Visszavonás menüpontjával újranyithatja a bezárt lapokat.

2.2. Javított PDF-támogatás

Az Evince dokumentummegjelenítő akadálymentesítési támogatása javult az AtkText felület használata révén, amely lehetővé teszi a GNOME képernyő-olvasója, az Orca számára a dokumentumok olvasását az Evince-ben. A dokumentumok olvasásakor használható maximális nagyítási szint is nőtt.

A magyarázatok támogatása is javult, és már az oldalpanelből is felvehet magyarázatokat, módosíthatja az alapértelmezett tulajdonságokat, mint a szerző, szín, átlátszóság és sok más.

Az Evince SyncTeX támogatást is kapott. A SyncTeX módszer lehetővé teszi a szinkronizálást egy TeX forrásfájl és az abból kapott PDF (vagy DVI) kimenet között. A SyncTeX támogatás az Evince és új bővítményként a gedit része. A visszafelé keresés az Evince-ből a geditbe, és az előre keresés a geditből az Evince-be, egyaránt támogatott.

2.3. Jelenítsen meg még több fájlt

A GNOME 2.32 újdonságokat hoz a Nautilusban, a GNOME fájlkezelőjében is. A Nautilus egy új párbeszédablakot kapott a másolási vagy mozgatási műveletek végrehajtásakor fellépő ütközések kezeléséhez. Ha fájlokat vág ki másik könyvtárba való beszúráshoz, a Nautilus a kivágott fájlokat mostantól átlátszó ikonnal jeleníti meg.

A Kukába mozgatott fájlok kezelése is fejlődött. A Kuka mappa megjelenítésekor az információs sávban megjelenő új gomb lehetővé teszi a kijelölt fájlok visszaállítását. A Kuka mappa megjeleníti a törölt fájl eredeti helyét, és a törlés dátumát is.

2.4. Még mindig van…

A nagy változások mellett különböző apró bővítések és hangolások történtek, amelyek minden GNOME kiadást jellemeznek.

 • Az Eye of GNOME lehetővé teszi kézi háttér-kiválasztást a kép kontrasztjának javításához.
 • A Totem mostantól automatikusan megszünteti a váltottsorosan rögzített filmek vagy adatfolyamok váltottsorosságát, ezzel javítva a kép minőségét. A Totem lejátszólista-támogatása is fejlődött, és gyorsabban jelenik meg, valamint válaszideje is jobb a lejátszólisták betöltésekor.
 • A GNOME rendszereszközök lehetővé teszi a fájl tulajdonosának módosítását, amikor a felhasználók saját könyvtárukba mozgatják azt, ahol az már létezik.

3. Újdonságok az akadálymentesítésben

A GNOME szenvedélye a szoftvereinek mindenki számára elérhetővé tétele, beleértve azon felhasználókat és fejlesztőket, akik számára fogyatékosságuk megnehezíti a számítógép használatát. A fogyatékossággal élők számítógép-használatának megkönnyítésére jött létre a GNOME akadálymentesítési projekt, és a szabad szoftverek közt ma már szabványos akadálymentesítési keretrendszer.

A GNOME 2.32 számos új fejlesztéssel folytatja az építkezést a korábbi akadálymentesítési képességeire.

3.1. Mousetweaks

A Mousetweaks egyszerűbbé teszi az egér használatát mozgáskorlátozottak számára. A Mousetweaks segítségével a bal egérgombbal elvégezhető a középső és jobb kattintás is. A Mousetweaks egyszerűvé teszi a kattintást azok számára is, akik nem tudják jól kezelni a gombokat.

A Mousetweaks frissített dokumentációt kapott, beleértve a frissített kézikönyvet és man oldalakat.

Fejlesztői szemszögből a Mousetweaks már nem függ az AT-SPI keretrendszertől vagy a dbus-glib-től, és a démon és az elidőzési kattintás a GDBus-t használja. A Mousetweaks már nem használja a GConf-kulcsokat, és lefordítható a -DGSEAL_ENABLED használatával, amihez GTK 2.18 szükséges.

4. Újdonságok fejlesztőknek

Az alábbi változások a GNOME 2.32 fejlesztői platformot használó fejlesztők számára fontosak. Ha nem érdeklik a fejlesztőket érintő változások, ugorjon az 5. szakasz ― Nemzetköziség szakaszra.

A GNOME asztali környezethez hasonlóan a GNOME 2.32 a GNOME fejlesztői platformot alkotó API és ABI stabil, keresztplatformos alkalmazások fejlesztésére használható GNU LGPL licencű programkönyvtárak legújabb kiadása is.

Elavult programkönyvtárak használatának felszámolása

A GNOME 3.0 kiadásával a GNOME különböző elavult részei eltávolításra kerülnek. Ezen elavult összetevők közé olyan programkönyvtárak tartoznak, mint a libart_lgpl, libbonobo, libbonoboui, libglade, libgnome, libgnomecanvas, libgnomeprint, libgnomeprintui, libgnomeui és libgnomevfs. A GNOME asztali környezet részeként rendelkezésre álló alkalmazásokon az elavult kódok használatának megszüntetése érdekében számos karbantartási feladat került végrehajtásra. Ez biztosítja majd a zökkenőmentes átállást a GNOME 3.0-ra.

A fejlesztőket ezen példa követésére buzdítjuk a saját alkalmazásaikban. Ezen kívül a segíteni kívánó (akár leendő) fejlesztők számára a GNOME goals wikioldal felsorolja a még elvégzendő feladatokat. A JHBuild eszköz által támogatott modulokban hátralévő feladatokat összefoglaló, automatikusan generált és frissített állapotjelentés itt érhető el.

4.1. Glib 2.26

A Glib 2.26 tartalmazza a GSettings támogatását, amely a GConf és a GDBus helyettesítője. A GDateTime révén elérhető egy új dátum és idő API. A Glib immár tartalmazza a dtrace és systemtap statikus jelölők támogatását; a GObject tulajdonságkötéseket mint a libexo; és proxy támogatást a GSockethez. A további fejlesztések közé tartoznak a G_DEFINE_[BOXED|POINTER]_TYPE kényelmi makrók, végül az új g_object_notify_by_pspec függvény, amely gyorsabb mint a g_object_notify.

4.2. Anjuta

Az Anjuta nevű fejlesztői környezet is új szolgáltatásokat kapott a meglévő projektkezelés, interaktív hibakereső, forrásszerkesztő, verziókövető és GUI-tervező mellé.

A Python és Vala mostantól teljesen támogatottak az Anjutaban, ideértve a hívási tippeket és az automatikus kiegészítést („IntelliSense”).

Az Anjuta hibakeresője támogatja a pretty printinget. Hibakereséskor az ismert objektumok, például GObjectek vagy C++ osztályok felhasználóbarát módon jelennek meg. Végül a szimbólum-adatbázis teljesítménye is jelentősen javult.

4.3. Egyéb fejlesztői frissítések

A GNOME 2.32 fejlesztői platformjának további frissítései közé tartozik a libfolks programkönyvtár, amely az Empathy metapartner-funkcionalitását támogatja. A Devhelpben immár lehetőség van egyes könyvek letiltására. A GTK+ útiterv frissítésre került, és a GTK+ 2.22 támogatja a legújabb elérési függvényeket, amelyek az alkalmazások előkészítéséhez szükségesek a GTK+ 3.0-ra.

5. Nemzetköziség

A GNOME fordítási projekt tagjainak köszönhetően a GNOME 2.32 több mint 50 nyelvet támogat a felhasználói felület legalább 80 százalékának lefordítottságával, sok nyelven beleértve a felhasználói- és adminisztrátori kézikönyveket is.

Támogatott nyelvek:

 • Angol (US, brit)
 • Arab
 • Asszámi
 • Asztúri
 • Baszk
 • Bengáli
 • Bengáli (India)
 • Bolgár
 • Brazíliai portugál
 • Cseh
 • Dán
 • Finn
 • Francia
 • Galíciai
 • Gudzsarati
 • Görög
 • Hindi
 • Holland
 • Héber
 • Indonéz
 • Japán
 • Kannada
 • Katalán
 • Koreai
 • Kínai (Hong Kong)
 • Kínai (Kína)
 • Kínai (Tajvan)
 • Lengyel
 • Lett
 • Litván
 • Magyar
 • Malajálam
 • Marathi
 • Norvég Bokmål
 • Német
 • Olasz
 • Orija
 • Orosz
 • Pandzsábi
 • Portugál
 • Román
 • Spanyol
 • Svéd
 • Szerb
 • Szlovén
 • Tamil
 • Telugu
 • Thai
 • Török
 • Ukrán
 • Vietnami
 • Észt

Számos más nyelv részben támogatott, amelyekre a felhasználói felület több mint fele le van fordítva.

A GNOME-hoz hasonlóan nagy szoftvercsomag új nyelvre fordítása még a legelkötelezettebb fordítócsapat számára is nyomasztóan nagy feladat. Ehhez a kiadáshoz az indonéz csapat fejtett ki hatalmas erőfeszítést, a fordításaik készültségét több mint 30 százalékponttal, a 80%-os határ fölé növelve, és az eszperantó csapat, akik fordításaik készültségét 10 százalékponttal 23%-ra növelték. Szintén gratulálunk kazah és ujgur csapat jelentős erőfeszítéséhez.

Részletes statisztikák és további információk a GNOME fordítási statisztikaoldalon érhetők el.

6. A GNOME telepítése

A GNOME 2.32 számítógépre telepítéséhez hivatalos csomagok használatát javasoljuk az Ön szállítójától vagy disztribútorától. A népszerű disztribúciók hamarosan elérhetővé teszik a GNOME 2.32-t, sőt néhány fejlesztői változatban már most is elérhető. A GNOME-ot szállító disztribúciók listáját és az általuk biztosított legújabb változatokat megtalálja a Get Footware oldalon.

Azon bátor és türelmes felhasználók, akik szeretnék forrásból fordítani a GNOME-ot, használhatják a JHBuildet, amely a legújabb GNOME-ot a Git-ből fordítja. A GNOME 2.32.x a JHBuild gnome-2.32 modulkészletének segítségével fordítható le.

Noha lehetséges a GNOME lefordítása közvetlenül a kiadott forráscsomagokból, erősen javasoljuk a JHBuild használatát.

7. Mi várható a GNOME 3.0-ban?

A fejlesztés nem áll meg a GNOME 2.32-vel. Már elkezdődött a munka a GNOME 3.0-ás kiadáson, amely jövő áprilisban, körülbelül hat hónappal a 2.32 után kerül kiadásra.

A GNOME 3.0 továbbra is biztosítani fogja a korábban meglévő asztali környezetet és alkalmazásokat, ezen kívül új felhasználói felület is bemutatkozhat a GNOME Shell formájában. A GNOME 3.0 új akadálymentesítési szolgáltatásokat, új felhasználói súgót és dokumentációt, a GNOME első webes szolgáltatását a Tomboy Online formájában és sok egyebet is tartalmazni fog. Fejlesztői szempontból a GNOME 2.32 számos régi programkönyvtárat nyilvánít elavulttá.

A GNOME útiterv részletezi a fejlesztők terveit a következő kiadási ciklusra; a GNOME 3.0 kiadási ütemezése már korábban megjelent, és elérhető a GNOME wikin.

A GNOME3.org hamarosan elindul, és videókat, képernyőképeket és információkat fog tartalmazni a GNOME 3.0 új szolgáltatásairól, alkalmazásairól és sok másról. Figyelje a GNOME.org oldalt a további információkért.

8. Köszönet

Ezeket a kiadási megjegyzéseket Paul Cutler állította össze a GNOME közösség hathatós segítségével. Köszönet Sean Wilsonnak a GNOME 2.32 asztal képernyőképért. A magyar fordítást Kelemen Gábor készítette. A közösség nevében szeretnénk kifejezni köszönetünket azon fejlesztőknek és közreműködőknek, akik lehetővé tették ezt a GNOME kiadást.

Ez a munka bármely nyelvre szabadon lefordítható. Ha le kívánja fordítani, lépjen kapcsolatba a GNOME fordítási projekttel. A GNOME kiadási megjegyzések a Creative Commons Sharealike 3.0 licenc alatt kerülnek kiadásra.