Σημειώσεις έκδοσης του GNOME 2.32

1. Εισαγωγή

Το GNOME 2.32 είναι η πιο πρόσφατη έκδοση της επιφάνειας εργασίας του GNOME: ένα δημοφιλές, διαπλατφορμικό περιβάλλον για τον υπολογιστή σας. Η εστίαση του GNOME είναι στην ευκολία χρήσης, τη σταθερότητα, την υψηλής ποιότητας διεθνοποίηση και την υποστήριξη προσιτότητας. Το GNOME είναι Ελεύθερο και Ανοικτού κώδικα λογισμικό και παρέχει όλα τα κοινά εργαλεία τα οποία οι χρήστες υπολογιστή περιμένουν από ένα σύγχρονο περιβάλλον, όπως ηλεκτρονική αλληλογραφία, συνεργασία ομάδων, περιήγηση ιστού, διαχείριση αρχείων, πολυμέσα και παιχνίδια. Επιπλέον, το GNOME παρέχει μια ευέλικτη και δυνατή πλατφόρμα για προγραμματιστές, τόσο στην επιφάνεια εργασίας όσο και στις φορητές εφαρμογές.

Φιγούρα 1GNOME 2.32

Η Επιφάνεια εργασίας του GNOME κυκλοφορεί κάθε έξι μήνες και περιέχει πολλά νέα χαρακτηριστικά, βελτιώσει, διορθώσεις σφαλμάτων και μεταφράσεις. Το GNOME 2.32 συνεχίζει αυτή την παράδοση. Για να μάθετε περισσότερα για το GNOME και τα γνωρίσματα που το ξεχωρίζουν από άλλα περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας υπολογιστή (όπως τη χρηστικότητα, την προσιτότητα, τη διεθνοποίηση και την ελευθερία) επισκεφθείτε τη σελίδα Περί του GNOME στον ιστότοπό μας.

Ενωθείτε μαζί μας σήμερα και δείτε τι διαφορά μπορείτε να κάνετε.

Το GNOME 2.32 περιέχει όλες τι βελτιώσεις που έγιναν στο GNOME 2.30 και νωρίτερα. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τις αλλαγές που έγιναν στο GNOME 2.30 από τις σημειώσεις κυκλοφορίας του.

2. Τι νέο υπάρχει για τους χρήστες

Η εστίαση του έργου GNOME στους χρήστες και τη χρηστικότητα συνεχίζει στο GNOME 2.32 με τις εκατοντάδες διορθώσεις σφαλμάτων και βελτιώσεων που ζήτησαν οι χρήστες. Ο τεράστιος αριθμός των αλλαγών και βελτιώσεων κάνει αδύνατη την απαρίθμησή τους αλλά αυτές οι σημειώσεις στόχο έχουν να επισημάνουν μερικά από τα πιο συναρπαστικά, χρηστικά χαρακτηριστικά αυτής της έκδοσης.

Το GNOME 2.32 είναι η τελευταία προγραμματισμένη έκδοση της σειράς GNOME 2.x, με μόνο εκδόσεις συντήρησης προγραμματισμένες πλέον για το GNOME 2.x. Το GNOME 2.32 έχει ένα περιορισμένο σετ νέων χαρακτηριστικών σε μερικές εφαρμογές καθώς οι προγραμματιστές του GNOME συνεχίζουν να εστιάζουν στην επερχόμενη έκδοση GNOME 3.0 που έχει προγραμματισθεί για τον Απρίλιο του 2011.

2.1. Οργανώστε τις επαφές σας

Η εφαρμογή άμεσων μηνυμάτων και επικοινωνίας του GNOME, το Empathy, αναπτυγμένο πάνω στο πλαίσιο επικοινωνιών Telepathy, έχει αποκτήσει έναν αριθμό νέων και σημαντικών χαρακτηριστικών για να βοηθήσει τους χρήστες να επικοινωνήσουν και να διαχειριστούν τις επαφές τους.

Το Empathy σας επιτρέπει να ομαδοποιήσετε τις πληροφορίες των επαφών σας χρησιμοποιώντας μετα-επαφές. Αν μία από τις επαφές σας χρησιμοποιεί πολλές υπηρεσίες μηνυμάτων για παράδειγμα, μπορείτε τώρα να συνδέσετε τις διαφορετικές υπηρεσίες μαζί σε ένα όνομα για την επαφή σας. Το Empathy έχει επίσης προσθέσει τη δυνατότητα εύκολης ανεύρεσης των επαφών σας με προσθήκη της ζωντανής αναζήτησης επαφών. Μπορείτε να πληκτρολογήσετε στη λίστα επαφών για να βρείτε γρήγορα μια επαφή.

Στο Empathy έχουν προστεθεί επιλογές για την απενεργοποίηση των καταγραφών καθώς και αυτόματης ανάδυσης των εισερχόμενων συζητήσεων. Άλλες ανανεώσεις στο Empathy περιλαμβάνουν την ικανότητα διαμόρφωσης λογαριασμών IRC με χρήση του βοηθού λογαριασμών, που σας επιτρέπει να αποδέχεστε χειροκίνητα πιστοποιητικά διακομιστών, τη χρήση εικονιδίων κατάστασης από το τρέχον θέμα σας, βελτιωμένα μηνύματα σφαλμάτων σύνδεσης και την ικανότητα να δέχεστε ή να απορρίπτετε εισερχόμενα γεγονότα χρησιμοποιώντας κουμπιά στις ειδοποιήσεις. Μπορείτε επίσης να δείτε τεχνικές πληροφορίες για την τρέχουσα κλήση σας στη στήλη λεπτομέρειες του διαλόγου ήχου / βίντεο και επίσης να ξανανοίξετε μια κλεισμένη καρτέλα χρησιμοποιώντας το αναίρεση στο παράθυρο συζητήσεων.

2.2. Βελτιωμένη υποστήριξη PDF

Η προβολή εγγράφων Evince έχει βελτιωμένη υποστήριξη προσιτότητας μέσω της χρήσης της διεπαφής AtkText, που επιτρέπει στο Orca, τον αναγνώστη οθόνης του GNOME, να διαβάζει έγγραφα στο Evince. Το επίπεδο μέγιστης μεγέθυνσης έχει επίσης αυξηθεί κατά την προβολή ενός εγγράφου.

Έχει βλετιωθεί η υποστήριξη σημειώσεων και μπορείτε τώρα να προσθέτετε σημειώσεις από την πλευρική στήλη, να αλλάζετε τις προεπιλεγμένες ιδιότητες συμπεριλαμβανομένου του συγγραφέα, το χρώμα, τη διαφάνεια και άλλα.

Στο Evince έχει προστεθεί υποστήριξη SyncTeX. Το SyncTeX είναι μια μέθοδος που επιτρέπει το συγχρονισμό μεταξύ ενός TeX αρχείου προέλευσης και του παραγόμενου PDF (ή DVI). Η υποστήριξη SyncTeX είναι διαθέσιμη στο Evince και ως νέο πρόσθετο για το gedit. Υποστηρίζονται τόσο η αναζήτηση προς τα πίσω, από το Evince στο gedit, όσο και η αναζήτηση προς τα μπροστά από gedit στο Evince.

2.3. Προβολή περισσότερων αρχείων

Το GNOME 2.32 περιλαμβάνει ανανεώσεις για το Ναυτίλο, το διαχειριστή αρχείων του GNOME. Στο Ναυτίλο έχει προστεθεί ένα διάλογος που σας βοηθάει να χειρίζεστε τις συγκρούσεις κατά την αντιγραφή ή μετακίνηση αρχείων. Κατά την αποκοπή αρχείων για επικόλληση σε άλλο κατάλογο, ο Ναυτίλος θα εμφανίζει τώρα τα αποκοπέντα αρχεία με διάφανα εικονίδια.

Η διαχείριση των αρχείων που διαγράφετε και μετακινούνται στα απορρίμματα έχει επίσης βελτιωθεί. Όταν βλέπετε το φάκελο Απορρίμματα, υπάρχει τώρα ένα νέο κουμπί στη γραμμή πληροφοριών που σας επιτρέπει να αποκαθιστάτε τα επιλεγμένα αρχεία. Ο φάκελος Απορρίμματα επίσης εμφανίζει την αρχική τοποθεσία του διαγραμμένου αρχείου και την ημερομηνία διαγραφής.

2.4. Περιμένετε, υπάρχουν κι άλλα…

Εκτός από τις μεγάλες αλλαγές, υπάρχουν επίσης διάφορες μικρές προσθήκες και αλλαγές που γίνονται σε κάθε έκδοση του GNOME.

  • Το Μάτι του GNOME, ο προβολέας εικόνων του GNOME, σας επιτρέπει να επιλέξετε χειροκίνητα χρώμα παρασκηνίου για αυξήσετε την αντίθεση της εικόνας.
  • Το Totem, ο αναπαραγωγέας ταινιών του GNOME, τώρα αποπλέκει αυτόματα μια ταινία ή ροή που έχει εγγραφεί πεπλεγμένη, βελτιώνοντας την ποιότητα εικόνας. Το Totem έχει βελτιωμένη υποστήριξη λίστας αναπαραγωγής και θα εμφανίζεται ταχύτερο και με καλύτερη απόκριση κατά τη φόρτωση λιστών αναπαραγωγής.
  • Τα Εργαλεία συστήματος του GNOME τώρα επιτρέπουν στους χρήστες να αλλάξουν τον ιδιοκτήτη του αρχείου αν το μετακινήσουν στον προσωπικό τους κατάλογο και υπάρχει ήδη εκεί.

3. Τι νέο υπάρχει στην προσιτότητα

Το GNOME έχει το πάθος να κάνει το λογισμικό προσβάσιμο σε όλους, περιλαμβανομένων των χρηστών και προγραμματιστών με προβλήματα που μπορεί να κάνουν δυσκολότερη τη χρήση υπολογιστών. Για να γίνει ευκολότερο σε αυτούς με αναπηρίες να χρησιμοποιήσουν τον υπολογιστή τους, το GNOME δημιούργησε το Έργο Προσιτότητας του GNOME και ένα πλαίσιο προσιτότητας που είναι τώρα πρότυπο στο ελεύθερο λογισμικό.

Το GNOME 2.32 συνεχίζει να αναπτύσσει πάνω στις προηγούμενες δυνατότητες πρόσβασης με πολλές βελτιώσεις.

3.1. Mousetweaks

Το Mousetweaks κάνει ευκολότερη τη χρήση ποντικιού για χρήστε περιορισμένης κινητικότητας. Με χρήση του Mousetweaks μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αριστερό κουμπί του ποντικιού και για αριστερό και για δεξί κλικ. Παραδείγματος χάριν, ανοίγετε ένα μενού με πάτημα και κράτημα του αριστερού κουμπιού. Το επίσης βοηθάει να γίνεται ευκολότερα το αριστερό κλικ, το διπλό κλικ, το σύρσιμο και το δεξί κλικ για χρήστες που δεν μπορούν να χειρισθούν καλά τα κουμπιά.

Το Mousetweaks έχει ανανεωμένη τεκμηρίωση που περιέχει ανανεωμένο εγχειρίδιο και σελίδες man έτσι οι χρήστες μπορούν τώρα να δουν όλες τις πειλογές που έχουν και πως υποτίθεται ότι πρέπει να δουλεύουν.

Για τους προγραμματιστές, το Mousetweaks δεν εξαρτάται πλέον από το πλαίσιο AT-SPI ή το dbus-glib και ο δαίμονας και το παραμένον κλικ έχουν μεταφερθεί στο GDBus. Το Mousetweaks δεν χρησιμοποιεί πλέον τα κλειδιά gconf και μπορεί να μεταγλωττισθεί με -DGSEAL_ENABLED που απαιτεί GTK 2.18 ή υψηλότερο.

4. Τι νέο υπάρχει για τους προγραμματιστές

Οι ακόλουθες αλλαγές είναι σημαντικές για τους προγραμματιστές που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα ανάπτυξης του GNOME 2.32. Αν δε σας ενδιαφέρουν οι αλλαγές για τους προγραμματιστές, μπορείτε να προχωρήσετε στο Ενότητα 5 ― Διεθνοποίηση.

Πέρα από την Επιφάνεια εργασίας του GNOME, το GNOME 2.32 είναι και η πιο πρόσφατη κυκλοφορία της Πλατφόρμας ανάπτυξης GNOME, μιας ομάδας από σταθερές βιβλιοθήκες API και ABI, διαθέσιμες υπό την GNU LGPL οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη διαπλατφορμικών εφαρμογών.

Διόρθωση της χρήσης πεπαλαιωμένων βιβλιοθηκών

Ξεκινώντας με το GNOME 3.0, θα αφαιρεθούν διάφορα πεπαλαιωμένα μέρη του GNOME. Αυτά τα πεπαλαιωμένα μέρη συμπεριλαμβάνουν βιβλιοθήκες όπως οι libart_lgpl, libbonobo, libbonoboui, libglade, libgnome, libgnomecanvas libgnomeprint, libgnomeprintui, libgnomeui, και libgnomevfs. Για τις εφαρμογές που κυκλοφορούν ως μέρος της Επιφάνειας εργασίας του GNOME, έχει εκτελεστεί ένας αριθμός από εργασίες εκκαθάρισης για να επιβεβαιωθεί ότι δε χρησιμοποιείται πια πεπαλαιωμένος κώδικας. Αυτό θα εξασφαλίσει μια πιο ομαλή μετάβαση στο GNOME 3.0.

Συνιστούμε στους προγραμματιστές να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα για τις εφαρμογές τους. Επιπλέον, για όσους προγραμματιστές (ή επίδοξους προγραμματιστές) που θέλουν να μας βοηθήσουν, σελίδα Στόχοι του GNOME στο wiki καταγράφει διάφορες εργασίες που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα. Μια αυτόματα δημιουργημένη και ενημερωμένη επισκόπηση της κατάστασης της δουλειάς που μένει για τα αρθρώματα τα οποία υποστηρίζονται από το εργαλείο κτισίματος jhbuild μπορεί να βρεθεί εδώ.

4.1. Glib 2.26

Η Glib 2.26 περιέχει υποστήριξη για το GSettings, τον αντικαταστάτη του GConf καθώς και το GDBus. Ένα νέο API για την ημερομηνία και ώρα είναι διαθέσιμο στο GDateTime. Η Glib επίσης περιέχει νέα υποστήριξη για τους στατικούς δείκτες dtrace και systemtap, δεσμεύσεις ιδιοτήτων GObject, όπως το libexo και υποστήριξη proxyγια το GSocket. Άλλες βελτιώσεις περιλαμβάνουν νέες βολικές μακροεντολές για υλοποίηση τύπων boxe και δεικτών στο G_DEFINE_[BOXED|POINTER]_TYPE και, τέλος, μια νέα συνάρτηση g_object_notify_by_pspec που είναι ταχύτερη από τη g_object_notify.

4.2. Anjuta

Το Anjuta, ένα πλήρες στούντιο ανάπτυξης λογισμικού και IDE του οποίου τα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν διαχείριση έργου, αλληλεπιδραστική αποσφαλμάτωση, επεξεργαστή πηγαίου, έναν GUI σχεδιαστή ελέγχου έκδοσης και άλλα, έχει ανανεωθεί με νέες λειτουργίες.

Η Python και Vala υποστηρίζονται πλήρως τώρα από στο Anjuta περιλαμβανομένων των calltips και της αυτόματης συμπλήρωσης ("IntelliSense").

Ο αποσφαλματωτής του Anjuta υπσοτηρίζει τώρα pretty-printing. Κατά την αποσφαλμάτωση, τα γνωστά αντικείμενα εμφανίζονται με τρόπο φιλικό στο χρήστη, όπως τα GObjects ή οι κλάσεις της C++. Τέλος, η Symbol-Database έχει δει μια μεγάλη βελτίωση στις επιδόσεις.

4.3. Διάφορες ανανεώσεις προγραμματιστών

Άλλες ανανεώσεις στην πλατφόρμα ανάπτυξης του GNOME 2.32, περιλαμβάνουν την προσθήκη της libfolks, μιας βιβλιοθήκης για υποστήριξη της λειτουργίας μετα-επαφών του Empathy. Στην Devhelp είναι τώρα δυνατόν να απενεργοποιηθούν συγκεκριμένα βιβλία. Το GTK+ roadmap έχει ανανεωθεί και η GTK+ 2.22 έχει επιπλέον υποστήριξη για τις τελευταίες συναρτήσεις εκτίμησης που χρειάζονται οι προγραμματιστές για να προετοιμάσουν τις εφαρμογές τους για τη GTK+ 3.0.

5. Διεθνοποίηση

Χάρη στα μέλη του διεθνούς Έργου μετάφρασης του GNOME, το GNOME 2.32 προσφέρει υποστήριξη για περισσότερες από 50 γλώσσες με μεταφρασμένο τουλάχιστον το 80 τοις εκατό των συμβολοσειρών του, συμπεριλαμβανομένων των εγχειριδίων χρήσης και διαχείρισης για πολλές γλώσσες.

Υποστηριζόμενες γλώσσες:

  • Assamese
  • Bengali
  • Bengali (India)
  • Gujarati
  • Kannada
  • Malayalam
  • Marathi
  • Oriya
  • Punjabi
  • Tamil
  • Telugu
  • Αγγλικά (ΗΠΑ, Βρετανικά)
  • Αραβικά
  • Αστουριανά
  • Βασκικά
  • Βιετναμέζικα
  • Βουλγαρικά
  • Γαλικιανά
  • Γαλλικά
  • Γερμανικά
  • Δανικά
  • Εβραϊκά
  • Ελληνικά
  • Εσθονικά
  • Ιαπωνικά
  • Ινδικά
  • Ινδονησιακά
  • Ισπανικά
  • Ιταλικά
  • Καταλανικά
  • Κινεζικά (Κίνα)
  • Κινεζικά (Ταϊβάν)
  • Κινεζικά (Χονγκ Κονγκ)
  • Κορεατικά
  • Λετονικά
  • Λιθουανικά
  • Νορβηγικά Bokmål
  • Ολλανδικά
  • Ουγγρικά
  • Ουκρανικά
  • Πολωνικά
  • Πορτογαλικά
  • Πορτογαλικά Βραζιλίας
  • Ρουμανικά
  • Ρωσσικά
  • Σερβικά
  • Σλοβενικά
  • Σουηδικά
  • Ταϊλανδέζικα
  • Τουρκικά
  • Τσεχικά
  • Φινλανδικά

Πολλές ακόμα γλώσσες υποστηρίζονται μερικώς, με περισσότερες από τις μισές συμβολοσειρές τους μεταφρασμένες.

Η μετάφραση ενός πακέτου λογισμικού τόσο μεγάλου όσο το GNOME σε μια νέα γλώσσα μπορεί να είναι μια εξαντλητική εργασία ακόμα και για την πιο αφοσιωμένη μεταφραστική ομάδα. Για αυτήν την έκδοση θα θέλαμε να κάνουμε ειδική αναφορά στην ομάδα της Ινδονησίας που έφτασε στην κατάσταση πλήρους υποστήριξης (ανεβαίνοντας από το 60% στο 91%) και την ομάδα της Εσπεράντο, που ανέβασε την πληρότητα της μετάφρασής της πάνω από 10 μονάδες (στο 23% αυτή την στιγμή). Άλλες ομάδες που αξίζουν αναφοράς για τις προσπάθειές του είναι η Kazakh και η Uighur.

Λεπτομερείς στατιστικές και περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο κατάστασης μεταφράσεων του GNOME.

6. Εγκατάσταση του GNOME

Για να εγκαταστήσετε ή να αναβαθμίσετε το σύστημά σας στο GNOME 2.32, συνιστούμε να εγκαταστήσετε τα επίσημα πακέτα από τον διανομέα ή τη διανομή σας. Οι πιο διαδεδομένες διανομές θα διαθέσουν το GNOME 2.32 πολύ σύντομα, και μερικές έχουν ήδη διαθέσιμες εκδόσεις ανάπτυξης με το GNOME 2.32. Μπορείτε να δείτε μια λίστα με διανομές που κυκλοφορούν με το GNOME και να ανακαλύψετε τις τελευταίες εκδόσεις με τις οποίες κυκλοφορούν στη σελίδα Get Footware page.

Αν είστε γενναίοι και υπομονετικοί και θέλετε να κτίσετε το GNOME από την πηγαίο κώδικα, σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε το JHBuild, το οποίο είναι σχεδιασμένο να κτίζει το πιο πρόσφατο GNOME από το Git. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το JHBuild για να κτίσετε το GNOME 2.32.x χρησιμοποιώντας την ομάδα αρθρωμάτων gnome-2.32.

Ενώ είναι δυνατό το κτίσιμο του GNOME κατ' ευθείαν από τα tarball που κυκλοφορούν, σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε το JHBuild.

7. Αναμένοντας το GNOME 3.0

Η ανάπτυξη δε σταματά στο GNOME 2.32. Οι εργασίες για το GNOME 3.0 έχουν ήδη ξεκινήσει και είναι προγραμματισμένο να εκδοθεί τον επόμενο Απρίλιο, περίπου έξι μήνες μετά το 2.32.

Το GNOME 2.30 θα συνεχίσει να παρέχει την πλατφόρμα επιφάνειας εργασίας και τις εφαρμογές που πάντα παρείχε, και θα περιέχει μια νέα διεπαφή χρήστη στο Κέλυφος του GNOME. Το GNOME 3.0 θα περιέχει επίσης νέες λειτουργίες στην προσιτότητα, νέα βοήθεια για το χρήστη και νέα τεκμηρίωση, την πρώτη διαδικτυακή υπηρεία του GNOME στο Tomboy Online και άλλα. Για τους προγραμματιστές, το GNOME 2.32 καθιστά παρωχημένες αρκετές παλιές βιβλιοθήκες.

Στο GNOME's roadmap εμφανίζονται λεπτομερώς τα σχέδια των προγραμματιστών για τον επόμενο κύκλο έκδοσης, το πρόγραμμα έκδοσης του GNOME 3.0 δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος και είναι διαθέσιμο στο GNOME wiki.

Το GNOME3.org θα παρουσιασθεί στο εγγύς μέλλον και παρέχει βίντεο, στιγμιότυπα οθόνης και πληροφορίες για τα νέα χαρακτηριστικά του GNOME 3.0, τις εφαρμογές και άλλα. Παρακολουθείστε το GNOME.org για περισσότερες πληροφορίες σύντομα.

8. Μνεία

Αυτές οι σημειώσεις έκδοσης συντάχθηκαν από τον Paul Cutler με εκτενή βοήθεια από την κοινότητα του GNOME. Η μετάφραση στα Ελληνικά έγινε από την Ελληνική μεταφραστική ομάδα του GNOME. Εκ μέρους της κοινότητας, στέλνουμε τις θερμές μας ευχαριστίες σε όσους προγραμμάτισαν ή με άλλο τρόπο συνεισέφεραν σε αυτή την έκδοση του GNOME.

Αυτό το έργο μπορεί να μεταφραστεί ελεύθερα σε οποιαδήποτε γλώσσα. Αν θέλετε να το μεταφράσετε στη γλώσσα σας, παρακαλώ επικοινωνήστε με το Έργο μετάφρασης του GNOME.