Note de lansare GNOME 2.26

I. Introducere

GNOME 2.26 este cea mai nouă versiune a proiectului GNOME: un popular desktop multi-platformă. Proiectul GNOME are în vedere în special ușurința în utilizare, stabilitatea și suportul pentru internaționalizare și accesibilitate. GNOME este software liber și deschis, asigurând toate aplicațiile pe care un utilizator de calculator le folosește într-un mediu desktop modern: e-mail, colaborare în echipă, navigare pe Internet, multimedia, gestionare de fișiere, jocuri etc. Mai mult decât atât, GNOME oferă o platformă flexibilă și puternică pentru dezvoltatorii de aplicații, atât pentru desktop cât și pentru dispozitivele mobile.

Figura 1 GNOME 2.26

Mediul desktop GNOME este lansat o dată la fiecare șase luni și oferă multe caracteristici noi, îmbunătățiri, corecții pentru erorile raportate și traduceri. GNOME 2.26 continuă această tradiție. Pentru a afla mai multe despre GNOME și despre calitățile ce-l disting de celelalte medii desktop (cum ar fi posibilitatea de utilizare, accesibilitatea pentru persoanele cu dizabilități, internaționalizarea și libertatea de folosire și modificare), consultați pagina Despre GNOME de pe pagina proiectului.

Alăturați-vă azi și veți vedea cât de ușor se poate contribui.

GNOME 2.26 include toate îmbunătățirile făcute în versiunea GNOME 2.24 și în cele anterioare. Puteți afla mai multe despre îmbunătățirile făcute în GNOME 2.24 din notele sale de lansare.

II. Noutăți pentru utilizatori

Versiunea GNOME 2.26 continuă să aibă în vedere în primul rând utilizatorii și funcționalitatea, eliminând sute de erori raportate și implementând sugestii din partea utilizatorilor. Numărul imens de îmbunătățiri face imposibilă menționarea fiecărei modificări, aceste note au ca scop evidențierea unora dintre cele mai importante funcționalități din punctul de vedere al utilizatorilor.

II.I. Inscripționare versatilă de discuri

Dacă versiunile anterioare ale mediului GNOME aveau posibilitatea de a inscripționa cu ușurință CD-uri și DVD-uri, începând cu GNOME 2.26 această facilitate s-a extins prin integrarea în mediu a unei aplicației dedicate: Brasero.

Brasero oferă funcționalități noi ce nu erau suportate în versiunile GNOME mai vechi, precum scrierea de CD-uri audio cu previzualizarea pistelor audio, împărțirea pistelor și normalizarea volumului, suport complet multi-sesiune, verificarea integrității, editor de coperte și suport pentru multiple backenduri de scriere.

Figura 2 Brasero

People who appreciated the way CD burning used to work will not have to relearn their habits; the existing interfaces are also available. Applications ▸ System Tools ▸ CD/DVD Creator in the menu still brings up a folder you can drag into. CD (ISO) image files can still be burnt directly from the file manager by right-clicking on them.

Brasero permite altor aplicații GNOME să adauge funcții de inscripționare a discurilor. De exemplu, Totem vă permite acum să inscripționați filmul vizionat pe (S)VCD sau pe DVD.

II.II. Partajare simplificată de fișiere

GNOME 2.26 include acum un modul pentru administratorul său de fișiere, ce permite partajarea cu ușurință a fișierelor personale prin WebDAV, HTTP și Bluetooth.

Figura 3 Partajare fișiere

II.III. Evolution capătă un utilitar evoluat de migrare din Windows

Suita GNOME Evolution, pentru e-mail și colaborare, a câștigat două funcții importante pentru a ajuta utilizatorii care migrează în GNOME din mediul Microsoft Windows.

Prima caracteristică importantă este posibilitatea importului direct în Evolution a fișierelor de tip Microsoft Outlook Personal Folders (fișiere de tip PST). Sunt suportate mesajele de e-mail, contactele, întâlnirile, sarcinile și intrările de jurnal. Anterior acestei versiuni, aceste fișiere trebuiau importate prin intermediul unui alt utilitar, precum Thunderbird în Windows.

A doua caracteristică o reprezintă suportul pentru protocolul MAPI. Acesta este protocolul pe care îl folosește Microsoft Outlook pentru a comunica cu Exchange. Anterior acestei versiuni, Evolution nu oferea suport decât pentru protocolul SOAP pentru Exchange, ce nu este disponibil pe toate serverele Exchange. Această caracteristică nouă îmbunătățește semnificativ integrarea Evolution cu serverele Exchange.

II.IV. Îmbunătățiri aduse programului de redare media

Programul de redare media din GNOME a fost îmbunătățit cu o serie de caracteristici noi.

Multe dispozitive de redare multimedia oferă acum suportul pentru partajarea conținutului prin intermediul protocoalelor UPnP sau DLNA. Cu noul client DLNA/UPnP Coherence, este posibilă navigarea și redarea conținutului din aplicația de redare media GNOME.

Cu toate că programul Totem din GNOME avea deja posibilitatea de a reda subtitrarea filmelor, pentru a putea face acest lucru trebuia să aveți fișierul care să conțină subtitrarea. Începând cu GNOME 2.26 această restricție a dispărut. Folosind noul modul de descărcare a subtitrărilor, Totem va găsi automat subtitrările pentru dumneavoastră.

II.V. Integrarea aplicației pentru controlul volumului cu PulseAudio

PulseAudio este noua platformă de intrare/ieșire, rutare și mixare audio adoptată de o serie de platforme de software liber. Oferă suport pentru unele funcționalități precum volum per aplicație, plug-and-play dinamic și rutarea dispozitivelor de sunet (de ex. plăci de sunet pe USB).

GNOME 2.26 poate beneficia de avantajele acestor caracteristici cu noul control de volum și cu noul său utilitar Preferințe sunet.

Figura 4 Opțiuni de intrare pentru controlul volumului

Utilitarul Preferințe sunet integrează alegerea dispozitivelor pentru sunet, volumul sunetului în aplicații, volumul alertelor sonore și tema pentru alerte sonore într-un singur loc.

Pentru cei care nu au PulseAudio, va rămâne disponibil vechiul mixer audio (GStreamer), care a fost îmbunătățit cu un nou tab pentru teme de sunet, pentru a se potrivi cu noua intefață a mediului GNOME.

II.VI. Suport pentru monitoare multiple și proiectoare

Unealta Preferințe afișare oferă acum o mai bună vizualizare a monitoarelor și proiectoarelor conectate, făcând mai ușoară ca oricând configurarea dispozitivelor de afișare.

Figura 5 Preferințe afișare

Unealta Preferințe afișare este acum mai solidă, putând fi folosită chiar și cu drivere video mai puțin robuste, deoarece prezintă un dialog de confirmare după configurarea monitoarelor. Se va păstra ultima configurație bună chiar dacă tot sistemul se blochează în timp ce se schimbă preferințele de afișare.

II.VII. Comunicare aproape telepatică

Aplicația de mesagerie instant Empathy, ce folosește platforma de comunicare Telepathy, a făcut un alt pas înainte cu funcționalități ce includ transferul de fișiere ce este suportat de Telepathy (momentan Jabber și XMMP local), suport pentru invitați în camerele de discuții, teme de sunet și notificări și o experiență VoIP îmbunătățită.

Figura 6 Apeluri video în Empathy

Tehnologia VoIP folosind codecurile libere Theora și Speex este acum posibilă prin intermediul Jingle cu clienți ce oferă asemenea facilități.

De asemenea, a fost adăugat suportul pentru teme de sunet și pentru baloane de notificare.

II.VIII. Bara de locație Epiphany

Navigatorul de Internet din GNOME, Epiphany, a câștigat o nou caracteristică a barei de locație, similară cu Awesome Bar din Firefox 3.0.

Figura 7 Bară de locație nouă

II.IX. Integrarea cititorului de amprente

Acum GNOME 2.26 integrează serviciul fprintd pentru citirea amprentelor, permițând autentificarea utilizatorilor prin intermediul amprentelor.

Dacă un sistem este configurat să permită autentificare prin amprente, utilizatorii își pot înregistra amprentele prin intermediul utilitarului Desktop ▸ Preferințe ▸ Despre mine din meniul de pe panou.

II.X. Și asta nu este tot...

Pe lângă schimbările majore, au fost aduse și o serie de modificări minore și îmbunătățite, precum ne-am obișnuit cu fiecare versiune nouă a mediului desktop GNOME.

  • Administratorul de fișiere poate cere acum utilitarului PackageKit instalarea suportului pentru un fișier pe care doriți să-l deschideți.
  • Puteți folosi o tastă modificatoare (de regulă tasta Alt) pentru a trage panourile pe ecran (aceeași tastă modificatoare pe care o utilizați pentru a trage ferestrele pe ecran).
  • Widgetul pentru introducerea parolei vă va avertiza acum dacă aveți tasta Caps Lock activată.
  • Modificarea metodei de input folosind meniul contextual dintr-un widget de introducere text se face acum per widget, nu per aplicație. (Acest lucru este separat de configurările dumneavoastră implicite pentru administratorul de introducere a caracterelor sau de aranjamentul de tastatură.)
  • Metodele de input funcționează acum și în câmpurile de introducere a parolei.
  • Miniaplicația Deskbar suportă acum module OpenSearch.
  • Efecte grafice noi precum glisarea panourilor la autentificare ori ieșire din sesiune și estomparea fundalului desktopului.

III. Noutăți în accesibilitate

Proiectul GNOME este dedicat realizării de aplicații accesibile tuturor, inclusiv utilizatorilor și dezvoltatorilor cu deficiențe fizice ce le îngreunează accesul la calculator. Pentru a veni în ajutorul acestora, GNOME a creat Proiectul pentru accesibilitate GNOME, iar acum cadrul de lucru pentru accesibilitate a devenit standard pentru toate mediile desktop libere.

GNOME 2.26 continuă dezvoltarea programelor de accesibilitate, aducându-le o serie de îmbunătățiri.

III.I. Cititorul de ecran Orca

S-au depus eforturi semnificative pentru reducerea erorilor de programare și pentru îmbunătățirea performanțelor cititorului de ecran Orca, eliminându-se astfel în GNOME 2.26 peste 160 de erori raportate. Printre îmbunătățirile aduse programului enumerăm:

  • suport îmbunătățit pentru ARIA în Firefox;
  • o nouă modalitate de a pronunța cuvintele WikiWords și mnemonicele;
  • posibilitatea de a configura din panoul de preferințe tonul, rata și volumul vorbirii în timpul funcționării, precum și
  • performanță și securitate în funcționare îmbunătățite.

IV. Noutăți pentru dezvoltatori

Următoarele noutăți sunt importante pentru dezvoltatorii ce folosesc platforma de dezvoltare GNOME 2.26. Dacă nu vă interesează noutățile pentru programatori, puteți continua cu Secțiunea V : Internaționalizare.

Pe lângă mediul desktop GNOME, versiunea 2.26 cuprinde și ultima versiune a platformei de dezvoltare GNOME, o colecție de biblioteci API și ABI disponibile sub licența GNU LGPL ce pot fi folosite pentru realizarea de aplicații multi-platformă.

Corectarea utilizării bibliotecilor învechite

Începând cu versiunea GNOME 3.0, anumite părți învechite din mediul GNOME vor fi înlăturate. Aceste componente învechite includ biblioteci specifice GNOME precum libgnome, libgnomeui, libgnomeprint, libgnomeprintui, libglade și libgnomevfs. Pentru aplicațiile ce sunt parte a mediului desktop GNOME s-au realizat o serie de sarcini de curățare pentru a se asigura că nu vor folosi cod învechit. În urma acestor măsuri se va asigura o tranziție mai ușoară la versiunea GNOME 3.0.

Dezvoltatorii sunt sfătuiți să procedeze la fel cu aplicațiile lor. Suplimentar, pentru toți dezvoltatorii (sau dezvoltatorii potențiali) care doresc să ne ajute, pe pagina wiki obiective GNOME se găsesc mai multe sarcini care trebuie duse la bun sfârșit.

IV.I. GTK+ 2.16

GTK+ 2.16 este ultima versiune a suitei de utilitare GTK+, nucleul mediului GNOME. GTK+ 2.16 include o serie de caracteristici noi pentru dezvoltatori, corecturi pentru multe erori raportate, precum și modificări de mentenanță realizate în vederea pregătirii terenului pentru viitoarea versiune GTK+ 3.0.

Widgeturile GtkEntry pot afișa acum iconițe la începutul sau la sfârșitul intrării widgetului (în funcție de direcția textului în limba dumneavoastră). Opțional iconițele pot fi iluminate și pot primi clicuri de maus.

Figura 8 Iconițe în GtkEntry

De asemenea, widgeturile GtkEntry pot fi folosite acum pentru a afișa o bară pentru reprezentarea evoluției unui proces.

Figura 9 GtkEntry cu o bară care arată evoluția procesului

O nouă interfață, GtkActivatable, a fost adăugată pentru widgeturi ce pot fi conectate la o clasă GtkAction.

IV.II. Accesarea API-ului de inscripționare de discuri

libbrasero-media oferă un API pentru accesarea infrastructurii de inscripționare de discuri în mediul GNOME. Un exemplu privind modul său de utilizare poate fi găsit în programul de redare media din GNOME, care include un modul pentru inscripționarea discurilor DVD și VCD dintr-un fișier video.

IV.III. Accesarea API-ului Evince

A fost creată o bibliotecă nouă, libevview, pentru a furniza widgetul EvView în Evince. Aceasta va permite altor aplicații să încorporeze componenta de vizualizare a documentelor folosită de Evince.

libevdocument este o bibliotecă ce oferă posibilitatea dezvoltării suportului pentru multiple formate de documente folosite în Evince, fără a fi nevoie de a le adăuga în codul sursă Evince.

Ambele biblioteci au deja suport Python inclus în gnome-python-desktop.

IV.IV. Anjuta

Anjuta, mediul integrat de dezvoltare, a câștigat o serie de îmbunătățiri deosebite în GNOME 2.26. Cea mai importantă este rescrierea completă a motorului de gestionare a simbolurilor, care, împreună cu noul sistem de marcare a favoritelor, vă permite o navigare mult mai rapidă prin liniile de program. Acum este posibilă detectarea automată a oricăror biblioteci ce folosesc pkg-config pentru completarea automată de cod și pentru sugestii.

În plus, integrarea sistemelor de control de versiuni în aplicația de proiectare de interfețe Glade a fost semnificativ îmbunătățită. Arborele de fișiere arată acum iconițe de stare pentru toate fișierele din proiect ce folosesc sistemul de control al versiunii Subversion sau Git. Este posibilă generarea automată de apeluri callback din Glade, iar acum sunt suportate și fișierele GtkBuilder.

Pentru un suport mai bun a platformei GNOME Mobile, a fost adăugată depanarea la distanță folosind gdbserver și suportul pentru Scratchbox (versiunea 2).

V. Internaționalizare

Mulțumită membrilor Proiectului de traducere GNOME din toată lumea, GNOME 2.26 oferă suport pentru 48 de limbi cu un procent de traducere de cel puțin 80% din interfața grafică, pentru unele limbi localizându-se și manualele pentru utilizatori și de administrare.

Limbi suportate:

  • Arabă
  • Assamese
  • Bască
  • Bengaleză (India)
  • Bulgară
  • Catalană
  • Cehă
  • Chineză (China)
  • Chineză (Hong Kong)
  • Chineză (Taiwan)
  • Coreeană
  • Daneză
  • Ebraică
  • Engleză (US, Marea Britanie)
  • Estoniană
  • Finlandeză
  • Franceză
  • Galiciană
  • Germană
  • Greacă
  • Gujarati
  • Hindusă
  • Italiană
  • Japoneză
  • Kannada
  • Lituaniană
  • Macedoneană
  • Maghiară
  • Malayalam
  • Marathi
  • Norvegiană Bokmål
  • Olandeză
  • Oriya
  • Poloneză
  • Portugheză
  • Portugheză Braziliană
  • Punjabi
  • Română
  • Rusă
  • Slovenă
  • Spaniolă
  • Suedeză
  • Tamil
  • Telugu
  • Thailandeză
  • Turcă
  • Ucraineană
  • Vietnameză

Sunt suportate parțial multe alte limbi, cu mai mult de jumătate din mesaje traduse.

Traducerea pachetelor aplicațiilor GNOME poate fi o sarcină foarte dificilă chiar și pentru cele mai dedicate echipe de traducători. Pentru această versiune GNOME, două echipe au depus un efort deosebit, crescând gradul de completare al traducerilor lor cu mai mult de 20%. Felicitări pentru efortul lor deosebit, echipelor de traducători în limbile Română și Oriya. Felicitări echipelor de traducători în limbile Assamese, Kannada, Oriya, Română și Telugu, fiecare dintre ele depășind în această versiune pragul de 80% de mesaje traduse.

Statisticile detaliate și mai multe informații pot fi consultate în pagina cu stadiul traducerilor GNOME.

VI. Instalarea mediului desktop GNOME

Puteți încerca versiunea GNOME 2.26 folosind un LiveCD, care conține toate aplicațiile incluse în GNOME 2.26 pe un singur CD. Puteți încărca mediul GNOME în calculatorul dumneavoastră direct de pe CD fără a instala nimic pe discul fix. Discul LiveCD poate fi descărcat de pe siteul BitTorrent GNOME.

Pentru a instala sau a actualiza sistemul la versiunea GNOME 2.26, vă recomandăm să instalați pachetele oficiale furnizate de către distribuitorul sau vânzătorul sistemului dumneavoastră. Distribuțiile populare vor face în scurt timp disponibilă versiunea GNOME 2.26. Puteți consulta lista distribuțiilor, care pun la dispoziție GNOME și aflați care este ultima versiune pe care acestea o furnizează, pe pagina noastră Get Footware.

Dacă aveți curaj și răbdare și doriți să compilați GNOME din codul sursă, vă recomandăm să folosiți unul dintre utilitarele de compilare prezentate în continuare. GARNOME compilează GNOME folosind arhivele tar ale versiunii. Aveți nevoie de GARNOME 2.26.x pentru a putea compila GNOME 2.26.x. Mai există și utilitarul JHBuild, care este conceput să compileze ultima versiune de GNOME din SVN. Puteți folosi modulul JHBuild gnome-2.26 pentru a compila versiunea GNOME 2.26.x.

Chiar dacă se poate compila GNOME direct din arhivele tar ale acestei versiuni, recomandăm insistent să se folosească unul dintre utilitarele de mai sus.

VII. Privind către viitor spre GNOME 2.28

Dezvoltarea proiectului GNOME nu se oprește la versiunea 2.26. S-a început deja lucrul la următoarea versiune, GNOME 2.28, versiune ce este planificată să apară la exact șase luni după lansarea versiunii 2.26.

Graficul de lucru al proiectului GNOME prezintă detaliile planurilor dezvoltatorilor pentru următorul ciclu de lansare și programul de lansare pentru GNOME 2.28 va apărea în curând.

VIII. Deveniți un Prieten GNOME!

În timpul ciclului de dezvoltare 2.26, Fundația GNOME a lansa programul „Prieteni GNOME”. Susținătorii GNOME pot acum ajuta lunar Fundația GNOME cu donații de câte 10$.

„Prieteni GNOME” este o modalitate prin care persoane private pot susține misiunea proiectului GNOME de a oferi un desktop liber și cu surse deschise. Fără vreo publicitate specială, Fundația GNOME primea între 6.000$ și 12.000$ pe ani din partea donatorilor privați. Acești bani au fost utilizați pentru a organiza evenimente locale și programe ce au înlesnit în cadrul proiectului GNOME crearea de software internaționalizat, accesibil și ușor de folosit pentru desktopuri și dispozitive mobile.

Vizitați adresa proiectului „Prieteni GNOME”.

IX. Autori

Aceste note de lansare au fost realizate de către Davyd Madeley cu o susținere consistentă din partea comunității GNOME. Traducerea în limba română a fost realizată de către Doru Horișco, Adi Roiban și Mișu Moldovan din echipa de localizare GNOME România. Din partea comunității GNOME, dorim să mulțumim dezvoltatorilor și colaboratorilor ce au făcut posibilă realizarea acestei versiuni GNOME.

Acest document poate fi tradus fără restricții în orice limbă. Dacă doriți să-l traduceți în limba maternă, vă rugăm să contactați echipa Proiectului de traduceri GNOME.