GNOME 2.26 kiadási megjegyzések

1. Bevezető

A GNOME 2.26 a GNOME asztali környezet, egy népszerű, többplatformos asztali környezet legújabb változata. A GNOME az egyszerű kezelhetőséget, a stabilitást, valamint az első osztályú nemzetköziséget és akadálymentesítést állítja a középpontba. A GNOME szabad és nyílt forrású szoftver, tartalmaz minden általános eszközt, amit a felhasználók egy modern számítógépes környezettől elvárnak, például e-mail, csoportmunka-, böngésző-, fájlkezelő-, multimédia-szoftvereket és játékokat. Ezen kívül a GNOME rugalmas és hatékony környezetet kínál a szoftverfejlesztők számára, asztali és mobil alkalmazásokhoz egyaránt.

1. ábraGNOME 2.26

A GNOME asztali környezet hathavonta kerül kiadásra és számos új szolgáltatást, továbbfejlesztést, hibajavítást és fordítást tartalmaz. A GNOME 2.26 folytatja ezt a hagyományt. A GNOME és az azt más számítógépes asztali környezetektől megkülönböztető tulajdonságainak (mint például kezelhetőség, akadálymentesítés, nemzetköziség és szabadság) megismeréséhez keresse fel a GNOME névjegye oldalt a webhelyünkön.

Csatlakozzon és segítse munkánkat.

A GNOME 2.26 tartalmazza a GNOME 2.24 és korábbi változatokban végzett összes tökéletesítést. A GNOME 2.24 kiadás változásait annak kiadási megjegyzéseiből ismerheti meg.

2. Újdonságok felhasználóknak

A GNOME projekt felhasználó- és kezelhetőségközpontúsága folytatódik a GNOME 2.26-ban, több száz hibajavítás és felhasználók által kért fejlesztés formájában. A továbbfejlesztések puszta mennyisége lehetetlenné teszi az összes módosítás felsorolását, de reméljük sikerült kiemelni a GNOME ezen kiadásának legérdekesebb felhasználóközpontú szolgáltatásait.

2.1. Mindenre kiterjedő új lemezírás

Noha a GNOME korábbi változataiban nagyon egyszerű volt CD-k és DVD-k írása, a GNOME 2.26 egy kifejezetten a lemezek írására szolgáló alkalmazást kapott, ez a Brasero.

A Brasero számos szolgáltatást biztosít, amelyeket a lemezíró nem támogatott, mint például a hang CD-k írása a hangsávok előnézetével, számok szétvágása és a hangerő normalizálása; több szakaszos írás teljes támogatása; integritás-ellenőrzés; borítószerkesztő és több lemezíró-háttérprogram támogatása.

2. ábraBrasero

Azoknak, akik megszokták a CD írás korábbi módját, nem kell újratanulniuk semmit, a korábbi felületek is elérhetők. Az Alkalmazások ▸ Rendszereszközök ▸ CD/DVD készítő menüpont kiválasztásával megnyitható a mappa, amelybe behúzhatók az írandó fájlok. Az ISO-formátumú lemezképfájlok továbbra is közvetlenül kiírhatók a fájlkezelő helyi menüjének használatával.

A Brasero lehetővé teszi más GNOME alkalmazásoknak lemezírási képességek megvalósítását. A Médialejátszó például mostantól lehetővé teszi az éppen nézett házi videó (S)VCD-re vagy DVD-re írását.

2.2. Egyszerűbb fájlmegosztás

A GNOME 2.26 tartalmaz egy fájlkezelő-bővítményt az egyszerű fájlmegosztáshoz WebDAV, HTTP és Bluetooth használatával.

3. ábraFájlok megosztása

2.3. Az Evolution egyszerűsíti az áttérést Windowsról

A GNOME e-mail és csoportmunkacsomagja, az Evolution két fontos szolgáltatásra tett szert, amelyekkel a Microsoft Windows környezetből GNOME-ra áttérő felhasználókat segíti.

Az első a lehetőség a Microsoft Outlook személyes mappák (PST fájlok) közvetlen importálása az Evolutionbe. Az e-mailek, névjegyek, találkozók, feladatok és naplóbejegyzések támogatottak. Korábban a fájlokat egy harmadik féltől származó segédprogram, például a windowsos Thunderbird közvetítésével kellett importálni.

A második a Microsoft Exchange MAPI protokolljának támogatása. A Microsoft Outlook ezt a protokollt használja a kommunikációra az Exchange kiszolgálókkal. Korábban az Evolution csak az Exchange SOAP protokollját támogatta, amely nem érhető el minden Exchange kiszolgálón. Ez a támogatás jelentősen javítja az Evolution Exchange-integrációját.

2.4. A Médialejátszó tökéletesítései

A GNOME Médialejátszója számos új szolgáltatással bővült.

Számos médialejátszó készülék felajánlja a tárolt tartalom megosztását az UPnP vagy DLNA protokoll használatával. Az új Coherence DLNA/UPnP kliens segítségével ezek a tartalmak tallózhatók és lejátszhatók a GNOME Médialejátszóban.

Noha a GNOME Médialejátszó már eddig is képes volt feliratok megjelenítésére, ez megkövetelte a feliratadatok jelenlétét. A GNOME 2.26 megjelenésével ez a korlátozás megszűnt. Az új feliratletöltő bővítmény használatával a Médialejátszó automatikusan megtalálja a feliratokat.

2.5. A PulseAudioval integrált hangerőszabályzó

A PulseAudio nevű új hangbemenet és -kimenetirányítási és -keverési keretrendszer napjainkban számos szabad szoftveres platform részévé válik. Támogatja az alkalmazásonkénti hangerő-állítást, dinamikus eszközfelismerést és a hangeszközök átirányítását (például USB hangkártyák).

A GNOME 2.26 képes ezen szolgáltatások kihasználására az új hangerőszabályzóval és az új Hangbeállítások eszközzel.

4. ábraHangerőszabályzó bemenetbeállításai

A Hangbeállítások eszköz egy helyre központosítja a hangeszközök, alkalmazás-hangerő, riasztáshangerő és a riasztástéma kiválasztását.

A PulseAudiot nem használó rendszereken a régi (GStreamer) keverő továbbra is elérhető és kapott egy hangtéma lapot is, amely az új felülethez illeszkedik.

2.6. Több monitor és projektor támogatása

A Kijelzők tulajdonságai eszköz áttekinthetőbben jeleníti meg a csatlakoztatott monitorokat és projektorokat, valamint egyszerűbbé teszi a monitorok különböző konfigurációkba rendezését.

5. ábraKijelzők tulajdonságai

A Kijelzők tulajdonságai eszköz megbízhatóbbá vált még az instabil grafikus meghajtók használatakor is, mivel megjelenít egy megerősítési párbeszédablakot a monitor beállításainak módosítása után. A beállítások akkor is visszaállnak az utolsó ismert jó konfigurációra, ha a gép összeomlik a monitorbeállítások módosításakor.

2.7. Majdnem telepatikus kommunikáció

A Telepathy kommunikációs keretrendszert használó Empathy azonnaliüzenő-alkalmazás újabb lépést tett előre, beleértve a fájlátvitelt a Telepathy által támogatott protokollokon (jelenleg Jabber és helyi kapcsolatú XMPP), csevegőszoba-meghívások támogatása, hangtémák és hangos értesítések valamint tökéletesített VoIP támogatás.

6. ábraVideohívás az Empathy-ban

A VoIP használata mostantól lehetséges a Jingle protokollon a szabad Theora és Speex kodekekkel az ezt támogató kliensek felé.

A hangtémák és az értesítési buborék támogatása szintén hozzáadásra került.

2.8. Az Epiphany címsávja

A GNOME webböngészője, az Epiphany címsora új szolgáltatással gazdagodott, amely hasonló a Firefox 3.0 népszerű „Fantasztikus címsorához”.

7. ábraÚj címsor

2.9. Ujjlenyomatolvasó-integráció

A GNOME 2.26 mostantól integrálja a fprintd nevű ujjlenyomat-szolgáltatást, amely lehetővé teszi ujjlenyomatok használatát hitelesítésre.

Ha a rendszer be van állítva az ujjlenyomattal való hitelesítésre, a felhasználók regisztrálhatják ujjlenyomatukat a Rendszer ▸ Beállítások ▸ A névjegyem menüpont kiválasztásával.

2.10. Még mindig van…

A nagy változások mellett különböző apró bővítések és hangolások történtek, amelyek minden GNOME kiadást jellemeznek.

 • A fájlkezelő képes megkérni a PackageKitet a megnyitni kívánt fájl támogatásának telepítésére.
 • Mostantól a panelek húzásához egy módosítóbillentyű (általában az Alt) szükséges (ugyanaz, mint ami a bárhol megfogott ablakok húzásához használatos).
 • A jelszóbeviteli felületi elemek figyelmeztetik, ha a Caps Lock be van kapcsolva.
 • A beviteli mód módosítása a szövegbeviteli felületi elem helyi menüjéből mostantól a felületi elemre és nem az alkalmazásra vonatkozik. (Ez független az alapértelmezett bevitelimód-kezelő vagy billentyűzetkiosztás beállításától.)
 • A beviteli módok működnek a jelszóbeviteli felületi elemeken.
 • A Deskbar mostantól támogatja az OpenSearch bővítményeket.
 • Új vizuális effektek: a panelek beúsznak be- és kijelentkezéskor, illetve az asztal hátterei váltáskor áttűnnek.

3. Újdonságok az akadálymentesítésben

A GNOME szenvedélye a szoftvereinek mindenki számára elérhetővé tétele, beleértve azon felhasználókat és fejlesztőket, akik számára fogyatékosságuk megnehezíti a számítógép használatát. Az ő segítésükre jött létre a GNOME akadálymentesítési projekt és a szabad asztali környezeteken ma már szabványos akadálymentesítési keretrendszer.

A GNOME 2.26 számos új fejlesztéssel folytatja az építkezést a korábbi akadálymentesítési eredményeire.

3.1. Orca képernyőolvasó

Az Orka képernyőolvasó jelentős fejlesztésen ment keresztül a program hibáinak és a teljesítmény javításának érdekében; a GNOME 2.26-os változat megjelenéséig több mint 160 hiba került javításra. A fejlesztések közül néhány:

 • az ARIA javított támogatása a Firefoxban;
 • a WikiSzavak és hívóbetűk kiejtésének támogatása;
 • lehetőség a beszéd hangmagasságának, sebességének és hangerejének menet közbeni módosítására a beállítóablakból;
 • javított teljesítmény és megbízhatóság.

4. Újdonságok fejlesztőknek

Az alábbi változások a GNOME 2.26 fejlesztői platformot használó fejlesztők számára fontosak. Ha nem érdeklik a fejlesztőket érintő változások, ugorjon az 5. szakasz ― Nemzetköziség szakaszra.

A GNOME asztali környezethez hasonlóan a GNOME 2.26 a GNOME fejlesztői platformot alkotó API és ABI stabil, keresztplatformos alkalmazások fejlesztésére használható GNU LGPL licencű programkönyvtárak legújabb kiadása is.

Elavult programkönyvtárak használatának felszámolása

A GNOME 3.0 kiadásával a GNOME különböző elavult részei eltávolításra kerülnek. Ezen elavult összetevők közé GNOME-specifikus programkönyvtárak tartoznak, mint a libgnome, libgnomeui, libgnomeprint, libgnomeprintui, libglade, és libgnomevfs. A GNOME asztali környezet részeként rendelkezésre álló alkalmazásokon az elavult kódok használatának megszüntetése érdekében számos karbantartási feladat került végrehajtásra. Ez segít biztosítani a zökkenőmentes átállást a GNOME 3.0-ra.

A fejlesztőket ezen példa követésére buzdítjuk a saját alkalmazásaikban. Ezen kívül a segíteni kívánó (akár leendő) fejlesztők számára a GNOME goals wikioldal felsorolja a még elvégzendő feladatokat.

4.1. GTK+ 2.16

A GTK+ 2.16 a a GNOME szívét alkotó GTK+ eszközkészlet legújabb kiadása. A GTK+ 2.16 számos új szolgáltatást biztosít a fejlesztők számára, valamint tartalmaz rengeteg hibajavítást és a GTK+ 3.0 előkészítéseként alapos nagytakarításon esett át.

A GtkEntry felületi elemek mostantól képesek ikonok megjelenítésére a beviteli felületi elem elején vagy végén (a szövegiránytól függően). Ezek az ikonok kattinthatók és rájuk mutatva előzetes kiemelést kaphatnak.

8. ábraIkonok a GtkEntryben

A GtkEntry felületi elemek használhatók folyamatjelző megjelenítésére is.

9. ábraGtkEntry folyamatjelzővel

Mostantól elérhető a GtkActivatable nevGtkAction seg

4.2. Lemezíró API-k elérése

A libbrasero-media biztosítja a GNOME által használt lemezíró infrastruktúra API elérését. Ezt használja például a GNOME médialejátszója, amely egy a videókból DVD-k és VCD-k készítésére szolgáló bővítményt tartalmaz.

4.3. Az Evince API-k elérése

Az újonnan létrejött libevview programkönyvtár elérhetővé teszi az Evince dokumentummegjelenítőben használt EvView felületi elemet. Ez lehetővé teszi más alkalmazások számára az Evince dokumentummegjelenítő összetevőjének beágyazását.

A libevdocument programkönyvtár anélkül teszi lehetővé harmadik féltől származó dokumentum-háttérprogramok készítését az Evince-hez, hogy az Evince forrásfájához kellene adni azokat.

Mindkét programkönyvtárhoz elérhetők Python kötések a gnome-python-desktop csomagban.

4.4. Anjuta

Az Anjuta integrált fejlesztői környezet nagyszerű fejlesztésekkel bővült. A legfontosabb a teljesen újraírt szimbólumkezelő alrendszer, amely az új könyvjelzőrendszerrel sokkal gyorsabb kódnavigációt tesz lehetővé. Mostantól lehetséges a programkönyvtárak automatikus észlelése a pkg-config használatával kódkiegészítésre és hívástippekhez.

Ezen kívül a verziókezelő rendszerek és a Glade felülettervező integrációja is nagyot lépett előre. A fájlfa állapotikonokat jelenít meg a Subversion vagy Git verziókövető rendszereket használó projektek esetén. Lehetőség van visszahívások automatikus generálására a Glade-ből és már a GtkBuilder fájlok is támogatottak.

A GNOME mobil platform jobb támogatása érdekében hozzáadásra került a távoli hibakeresés a gdbserver és a Scratchbox (2-es verziójának) támogatása.

5. Nemzetköziség

A GNOME fordítási projekt tagjainak köszönhetően a GNOME 2.26 48 nyelvet támogat a felhasználói felület legalább 80 százalékának lefordítottságával, sok nyelven beleértve a felhasználói- és adminisztrátori kézikönyveket is.

Támogatott nyelvek:

 • Angol (US, brit)
 • Arab
 • Asszámi
 • Baszk
 • Bengáli (India)
 • Bolgár
 • Brazíliai portugál
 • Cseh
 • Dán
 • Finn
 • Francia
 • Galíciai
 • Gudzsarati
 • Görög
 • Hindi
 • Holland
 • Héber
 • Japán
 • Kannada
 • Katalán
 • Koreai
 • Kínai (Hong Kong)
 • Kínai (Kína)
 • Kínai (Tajvan)
 • Lengyel
 • Litván
 • Macedón
 • Magyar
 • Malajálam
 • Marathi
 • Norvég Bokmål
 • Német
 • Olasz
 • Orija
 • Orosz
 • Pandzsábi
 • Portugál
 • Román
 • Spanyol
 • Svéd
 • Szlovén
 • Tamil
 • Telugu
 • Thai
 • Török
 • Ukrán
 • Vietnami
 • Észt

Számos más nyelv részben támogatott, amelyekre a felhasználói felület több mint fele le van fordítva.

A GNOME-hoz hasonlóan nagy szoftvercsomag új nyelvre fordítása még a legelkötelezettebb fordítócsapat számára is nyomasztóan nagy feladat. Ehhez a kiadáshoz két csapat fejtett ki hatalmas erőfeszítést, a fordításaik készültségét több mint 20 százalékkal növelve. Gratulálunk a román és orija csapatok kitartó munkájához! szintén gratulálunk az asszámi, kannada, orija, román és telugu csapatoknak, amelyek most lépték át a 80%-os határt.

Részletes statisztikák és további információk a GNOME fordítási statisztikaoldalon érhetők el.

6. A GNOME telepítése

A Live CD használatával kipróbálhatja a GNOME 2.26-ot, amely egyetlen CD-n tartalmazza a GNOME 2.26 összes szoftverét. A számítógép a Live CD-ről közvetlenül elindítható, semmit nem szükséges telepíteni. Ez a CD a GNOME BitTorrent oldaláról tölthető le.

A GNOME 2.26 számítógépre telepítéséhez hivatalos csomagok használatát javasoljuk az Ön szállítójától vagy disztribútorától. A népszerű disztribúciók hamarosan elérhetővé teszik a GNOME 2.26-ot, sőt néhány fejlesztői változatban már most is elérhető. A GNOME-ot szállító disztribúciók listáját és az általuk biztosított legújabb változatokat megtalálja a Get Footware oldalon.

Bátor és türelmes felhasználók, akik szeretnék forrásból fordítani a GNOME-ot, használhatják a fordítóeszközök egyikét. A GARNOME a kiadott forráscsomagokból fordítja le a GNOME-ot. A GNOME 2.26.x lefordításához a GARNOME 2.26.x szükséges. A jhbuild is rendelkezésre áll, amely a legújabb GNOME-ot az SVN-ből fordítja. A GNOME 2.26.x a jhbuild gnome-2.26 modulkészletének segítségével fordítható le.

Noha lehetséges a GNOME lefordítása közvetlenül a kiadott forráscsomagokból, erősen javasoljuk a fenti fordítóeszközök egyikének használatát.

7. Mi várható a GNOME 2.28-ban?

A fejlesztés nem áll meg a GNOME 2.26-tal. Már elkezdődött a munka a GNOME 2.28-as kiadáson, amely pontosan hat hónappal a 2.26 után kerül kiadásra.

A GNOME útiterv részletezi a fejlesztők terveit a következő kiadási ciklusra; a GNOME 2.28 kiadási ütemezése pedig hamarosan megjelenik.

8. Legyen a GNOME barátja!

A 2.26-os fejlesztési ciklus során a GNOME alapítvány elindította az új GNOME barátai programot. Mostantól jelentkezhetnek azok a támogatók, akik rendszeres, havi 10$-os adományokkal kívánják segíteni a GNOME alapítványt.

A GNOME barátai kezdeményezés lehetőséget ad magánszemélyeknek a GNOME projekt küldetésének támogatására, ami nem más mint egy szabad és nyílt forrású asztali környezet biztosítása mindenkinek, a felhasználó képességeitől függetlenül. Reklámozás vagy támogatók keresése nélkül az alapítvány 6 000 és 20 000 dollár közötti összegeket gyűjtött nagylelkű magánszemélyektől. Ez a pénz hackfesztek, helyi események és programok fedezetéül szolgált, amelyek lehetővé tették a GNOME projekt számára nemzetközi, akadálymentes és egyszerűen használható asztali szoftverek készítését hagyományos asztali környezetekhez és mobileszközökhöz egyaránt.

Tovább a GNOME barátai weboldalra.

9. Köszönet

Ezeket a kiadási megjegyzéseket Davyd Madeley állította össze a GNOME közösség hathatós segítségével. A közösség nevében szeretnénk kifejezni köszönetünket azon fejlesztőknek és közreműködőknek, akik lehetővé tették ezt a GNOME kiadást.

Ez a munka bármely nyelvre szabadon lefordítható. Ha le kívánja fordítani, lépjen kapcsolatba a GNOME fordítási projekttel.