Udgivelsesnoter for GNOME 2.26

1. Introduktion

GNOME 2.26 er den nyeste version af GNOME-skrivebordet, som er et populært multiplatformsskrivebordsmiljø. GNOME har sit primære fokus på, at det skal være nemt at bruge, stabilt samt have førsteklasses internationaliserings- og tilgængelighedsunderstøttelse. GNOME består af frie og åben kildekode-programmer, og forsyner sine brugere med de almindelige værktøjer, der forventes af et moderne computermiljø som f.eks. e-post, groupware, internetbrowsing, filhåndtering, multimedie og spil. Derudover fungerer GNOME også som en fleksibel og kraftfuld platform til programudviklere til såvel skrivebordet som mobile enheder.

Figur 1GNOME 2.26

GNOME-skrivebordet udgives hver sjette måned med mange nye funktioner, forbedringer, fejlrettelser og oversættelser, og GNOME 2.26 følger denne tradition. For at læse mere om GNOME og de kvaliteter, der adskiller det fra andre computerskrivebordsmiljøer (som f.eks. nem anvendelighed, tilgængelighed, internationalisering og frihed), kan man besøge siden Om GNOME på vores web-sted.

Slut dig til os i dag og find ud af hvordan du kan gøre en forskel.

GNOME 2.26 inkluderer alle de forbedringer, der blev lavet i GNOME 2.24 og tidligere versioner. Du kan læse mere om de ændringer, der blev foretaget i GNOME 2.24 i de tilhørende udgivelsesnoter.

2. Nyt for brugere

GNOME-projektet fortsætter i GNOME 2.26 med stort fokus på brugerne og på nem anvendelse. Det har udmøntet sig i hundredevis af fejlrettelser og brugerforespurgte forbedringer. Det store antal af forbedringer gør det desværre ikke muligt at nævne dem alle sammen her, men vi håber på at kunne fremhæve nogle af de mere brugerorienterede nye funktioner i GNOME i denne udgivelse.

2.1. Omfattende nyt diskbrændingsværktøj

Selvom tidligere versioner af GNOME allerede havde en nem måde at brænde cd'er og dvd'er på, er dette fra GNOME 2.26 af blevet udvidet til et helt program, som er dedikeret til diskoprettelse: Brasero.

Brasero leverer nye funktioner, som ikke var understøttet af cd-brænderen som f.eks. brænding af lydcd'er med forhåndsvisning af sporene, sporopdeling og lydstyrkenormalisering; fuld multisessionsunderstøttelse, integritetscheck, omslagsredigering og understøttelse af flere underliggende brændingsprogrammer.

Figur 2Brasero

Folk, som værdsatte den måde cd-brænding fungerede på før, vil ikke være nødt til at ændre deres vaner. Den eksisterende grænseflade er også tilgængelig. At klikke Programmer ▸ Systemværktøjer ▸ Cd/dvd-brænder i menuen vil stadig frembringe en mappe, som man kan trække filer til. Cd-diskaftryk kan stadig brændes direkte fra filhåndteringen ved at højreklikke på dem.

Brasero gør det muligt for andre GNOME-programmer at tilføje diskbrændingsfunktioner. F.eks. kan medieafspilleren nu brænde den hjemmevideo, som du ser, til enten (S)VCD eller dvd.

2.2. Mere enkel fildeling

GNOME 2.26 inkluderer nu et udvidelsesmodul til dens filhåndtering, som gør simpel, personlig fildeling mulig ved hjælp af WebDAV, HTTP eller Bluetooth.

Figur 3Fildeling

2.3. Evolution udvikler dets overflytningsfunktionalitet fra Windows

GNOME's e-mail- og groupware-programpakke Evolution har fået to vigtige funktioner, til at hjælpe brugere som flytte over til GNOME fra Microsoft Windows-miljøet.

For det første er der muligheden for at importere Microsoft Outlook Personal Folders (personlige mapper i Microsoft Outlook, PST-filer) direkte ind i Evolution. E-post, kontakter, aftaler, opgaver og journalindgange (tidsstyring) er understøttet. Tidligere skulle sådanne filer importeres ved hjælp af tredjepartsværktøjer som f.eks. Thunderbird i Windows.

For det andet er der understøttelse for Microsoft Exchanges MAPI-protokol. Det er den protokol, som Microsoft Outlook bruger til at kommunikere med Exchange. Tidligere understøttede Evolution kun Exchanges SOAP-protokol, som ikke er tilgængelig på alle Exchange-servere. Denne understøttelse forbedrer Evolutions integration med Exchange-servere væsentligt.

2.4. Medieafspillerforbedringer

Forbedringen af GNOME's medieafspiller fortsætter denne gang med adskillige nye funktioner.

Mange medieafspillere tilbyder nu muligheden for at dele det gemte indhold via enten UPnP- eller DLNA-protokollen. Med den nye Coherence-DLNA/UPnP-klient er det muligt af gennemse og afspille dette indhold inden i GNOME-medieafspilleren.

Selvom GNOME's medieafspiller allerede har muligheden for at vise undertekster for en film, så har det altid krævet at du havde undertekstdataen tilgængelig. Fra GNOME 2.26 af er denne begrænsning nu væk. Ved hjælp af det nye udvidelsesmodul til undertekstindhentning vil medieafspilleren nu automatisk finde undertekster til dig.

2.5. Lydstyrkekontrol integreret med PulseAudio

PulseAudio er den nye lydinddata/uddata-videreførsels- og miksnings-ramme, som er ved at blive adopteret af mange fri softwareplatforme. Den har understøttelse af funktioner såsom per-program-lydstyrkekontrol og dynamisk plug-and-play og videreførsel af lydenheder (f.eks. USB-lydkort).

GNOME 2.26 kan bruge disse nye funktioner i den nye lydstyrkekontrol og den nye Lydindstillingsværktøj.

Figur 4Inddataindstillinger i lydstyrkekontrol

Lydindstillingsværktøjet samler indstillingerne for lydenheder, programlydstyrke, påmindelseslydstyrke og påmindelsestema et sted.

For dem, som ikke har PulseAudio, vil den gamle mikser (GStreamer) stadig være tilgængelig, og den er endda blevet forbedret med et lydtemafaneblad, som passer til den nye grænseflade.

2.6. Understøttelse af flere skærme eller projektorer

Værktøjet Skærmindstillinger giver nu en bedre oversigt af, hvilke skærme eller projektorer du har sat til, og gør det samtidig lettere end nogensinde før, at indstille disse i forskellige konfigurationer.

Figur 5Skærmindstillinger

Værktøjet skærmindstillinger er også mere pålideligt, selv med ustabile grafikkortdrivere, idet det nu viser en bekræftelsesdialog efter der er lavet ændringer i din skærms indstillinger. Selv hvis din maskine går ned, mens du ændrer din skærms indstillinger, vil dine indstillinger blive gendannet fra et punkt hvor det virkede.

2.7. Næsten telepatisk kommunikation

Kvikbeskedsprogrammet Empathy, som bruger kommunikationsrammen Telepathy, har taget endnu et skridt fremad, som inkluderer filoverførsel, hvor det er understøttet af Telepathy (på nuværende tidspunkt Jabber og link-local XMPP), understøttelse af invitation til chatrum, lydtemaer og påmindelser samt en forbedret VoIP-oplevelse.

Figur 6Videoopkald i Empathy

VoIP ved brug af de frie Theora- og Speex-indkodninger er nu muligt over Jingle til klienter, som understøtter dem.

Understøttelse af lydtemaer og påmindelsesbobler er ligeledes blevet tilføjet.

2.8. Adresselinjen i Epiphany

GNOME's webbrowser Epiphany får en spændende ny funktion i form af en forbedret adresselinje, i stil med den seje navigationslinje, som blev populær med Firefox 3.0.

Figur 7Ny adresselinje

2.9. Integration med fingeraftrykslæser

GNOME 2.26 arbejder nu sammen med tjenesten fprintd, som giver brugere mulighed for at tilmelde fingeraftryk til brug ved godkendelse.

Hvis systemet er indstillet til at tillade fingeraftryksgodkendelse, kan brugere indskrive deres fingeraftryk via Skrivebord ▸ Indstillinger ▸ Om mig i panelmenuen.

2.10. Men vent, der er mere…

Ligesom de store ændringer er der også en række mindre tilføjelser og finindstillinger, som sker i alle GNOME udgivelser.

 • Filhåndteringen kan nu bede \"http://www.packagekit.org\">PackageKit
 • Der skal nu bruges en kombinationstast (som regel Alt) til at flytte panelet rundt på skærmen (den samme kombinationstast som bruges til at trække vinduer rundt ved at holde fast i midten af dem).
 • Indtastningsfelter til adgangskoder vil nu advare dig, hvis du har Caps Lock tasten slået til.
 • Ændring af inputmetodetypen ved hjælp af kontekstmenuen i et indtastningsfelt fungerer nu per felt, i stedet for per program. (Dette er separat fra at indstille din standardinputhåndtering eller tastaturlayout.)
 • Inputmetoder virker nu i indtastningsfelter til adgangskoder.
 • Deskbar understøtter nu OpenSearch-udvidelsesmoduler.
 • Nye visuelle effekter, som f.eks. paneler som glider ind og ud ved log ind og log ud, og krydsnedtonede (crossfading) skrivebordsbaggrunde.

3. Nyt indenfor tilgængelighed

GNOME har en forkærlighed for at gøre software tilgængelig for alle, inklusive brugere med handicaps som kan gøre det sværere for dem at bruge deres computer. Til at hjælpe med dette har GNOME dannet "GNOME-tilgængelighedsprojektet", og de rammer for tilgængelighed som nu er blevet en standard på frie skriveborde.

GNOME 2.26 fortsætter med at bygge oven på sine tidligere tilgængelighedsbedrifter med adskillige forbedringer.

3.1. Skærmoplæseren Orca

Der er blevet udført meget arbejde på skærmlæseren Orca for at reducere fejl i programmet og forbedre dets ydelse. Mere end 160 fejl er blevet rettet til GNOME 2.26. Forbedringerne inkluderer blandt andet:

 • forbedret understøttelse af ARIA i Firefox;
 • bedre forståelse af hvordan WikiOrd og mnemotekniske ord skal udtales;
 • muligheden for at konfigurere stemmeleje, rate og lydstyrke i indstillingsdialogen, mens programmet bruges og
 • forbedret ydelse og pålidelighed.

4. Nyt for udviklere

Følgende ændringer er vigtige for softwareudviklere, som bruger GNOME 2.26-udviklingsplatformen. Hvis du ikke er interesseret i ændringer for softwareudvikling, kan du springe videre til Afsnit 5 ― Internationalisering.

Ud over GNOME-skrivebordet er GNOME 2.26 også den seneste udgave af GNOME-udviklingsplatform, som består af et sæt af API- og ABI-stabile biblioteker under GNU LGPL, der kan bruges til udvikling af krydsplatformprogrammer.

Hvordan man retter brug af deprecierede biblioteker

Fra GNOME 3.0 af vil forskellige deprecierede dele af GNOME blive fjernet. Disse deprecierede komponenter inkluderer GNOME-specifikke biblioteker som f.eks. libgnome, libgnomeui, libgnomeprint, libgnomeprintui, libglade og libgnomevfs. For de programmer som bliver udgivet som en del af GNOME skrivebordet, er der blevet udført en række

Udviklere opfordres stærkt til også at følge dette eksempel i deres egne programmer. Derudover kan udviklere (eller potentielle udviklere), som har lyst til at hjælpe os, finde en liste over opgaver som, endnu ikke er fuldført på wikisiden

4.1. GTK+ 2.16

GTK+ 2.16 er den seneste udgave af værktøjssættet GTK+, som er hjertet af GNOME. GTK+ 2.16 inkluderer et par nye funktioner til udviklere, såvel som fejlretning og hovedoprydning før den kommende GTK+ 3.0.

GtkEntry-kontroller kan nu vise ikoner både foran eller bagved tekstindtastningskontroller (afhængigt af tekstretningen af dit sprog). Disse ikoner kan valgfrit præfremhæves og gøres klikbare.

Figur 8Ikoner i GtkEntry

GtkEntry-kontroller kan nu også bruges til at vise en fremgangsbjælke.

Figur 9GtkEntry med en fremgangsbjælke

En ny grænseflade (interface) GtkActivatable er blevet tilføjet til kontroller, som kan forbindes til en GtkAction.

4.2. Adgang til diskbrændings-API'er

libbrasero-media tilbyder en API som giver adgang til diskbrændings-infrastrukturen i GNOME. Et eksempel på dets brug, kan ses i GNOME-medieafspiller, som inkluderer et udvidelsesmodul til at brænde dvd'er og VCD'er fra en video.

4.3. Adgang til API'er for Evince

Et nyt bibliotek libevview er blevet dannet, for at gøre kontrollen EvView, der bliver brugt i Evince, tilgængelig. Dette gør det muligt for andre programmer at inkludere Evinces dokumentvisningskomponent.

libevdocument er et bibliotek, som gør det muligt at udvikle tredjeparts dokumentvisningsmotorer (backend), som kan bruges af Evince, uden at skulle tilføje dem til Evinces kildetræ.

Begge biblioteker har allerede fået Pythonbindinger inkluderet i gnome-python-desktop.

4.4. Anjuta

Det integrerede udviklingsmiljø Anjuta har gennemgået nogle store forbedringer i GNOME 2.26. Som det vigtigste er symbolhåndteringsmotoren blevet fuldstændigt genskrevet. Det sammen med et nyt bogmærkesystem gør det hurtig kodenavigation væsentlig lettere. Autodetektering af biblioteker, som bruger pkg-config til kodefuldførelse og kaldetips, er nu mulig.

Derudover har integreringen af versionsstyringssystemer og brugergrænseflade-designprogrammet Glade taget et stort skridt fremad. Filtræet viser nu statusikoner for alle filer i projektet, som bruger enten Subversion- eller Git-versionsstyringssystemet. Det er nu muligt automatisk at generere tilbagekald (callbacks) fra Glade og derudover er GtkBuilder-filer nu understøttet.

For bedre at understøtte GNOME-mobilplatformen, er der nu også blevet tilføjet fjernfejlretning ved hjælp af gdbserver samt understøttelse af Scratchbox (version 2).

5. Internationalisering

Takket være medlemmerne af det verdensomspændende GNOME-oversættelsesprojekt, kan GNOME 2.26 tilbyde understøttelse af 48 sprog, hvor mindst 80 procent af tekststrengene er oversat, inklusive bruger- og administrationsmanualerne for flere af disse sprog.

Understøttede sprog:

 • Arabisk
 • Assamesisk
 • Baskisk
 • Bengali (Indien)
 • Brasiliansk portugisisk
 • Bulgarsk
 • Catalansk
 • Dansk
 • Engelsk (Amerikansk, Britisk)
 • Estisk
 • Finsk
 • Fransk
 • Galisisk
 • Græsk
 • Gujarati
 • Hebraisk
 • Hindi
 • Hollandsk
 • Italiensk
 • Japansk
 • Kannada
 • Kinesisk (Hong Kong)
 • Kinesisk (Kina)
 • Kinesisk (Taiwan)
 • Koreansk
 • Litauisk
 • Makedonsk
 • Malayalam
 • Marathi
 • Norsk bogmål
 • Oriya
 • Polsk
 • Portugisisk
 • Punjabisk
 • Rumænsk
 • Russisk
 • Slovensk
 • Spansk
 • Svensk
 • Tamil
 • Telugu
 • Thailandsk
 • Tjekkisk
 • Tyrkisk
 • Tysk
 • Ukrainsk
 • Ungarsk
 • Vietnamesisk

Mange andre sprog er delvist understøttet hvilket vil sige at mere end halvdelen af deres strenge er oversat.

At oversætte en softwarepakke så stor som GNOME til et nyt sprog kan være en overvældende opgave, selv for de mest engagerede oversættelseshold. Til denne udgivelse har to sproghold ydet en stjernepræstation ved at forøge deres oversættelsesniveau med mere end 20%. Tillykke til holdene for rumænsk og oriya for al jeres hårde arbejde. Også tillykke til holdene for assamesisk, kannada, oriya, rumænsk og telugu som har paseret milepælen 80% denne gang.

Detaljeret statistik og mere information er tilgængelig på GNOME's statusside for oversættelser.

6. Installation af GNOME

Du kan prøve GNOME 2.26 ved af hjælp LiveCD'en som indeholder al den software som er inkluderet i GNOME 2.26 på en enkelt CD. Du kan starte din computer op direkte fra LiveCD'en uden at installere noget. LiveCD'en kan hentes ned fra GNOME's BitTorrent-websted.

For at installere eller opgradere din maskine til GNOME 2.26, anbefaler vi at du installerer officielle pakker fra din forhandler eller distribution. Populære distributioner vil gøre GNOME 2.26 tilgængelig meget snart, og nogle har allerede nu gjort udviklerversioner med GNOME 2.26 tilgængelige. Du kan finde en liste over distributioner som inkluderer GNOME og se efter hvilken version de inkluderer på siden Få fat i dit fodtøj.

Hvis du er modig og tålmodig og godt kunne tænke dig at bygge GNOME fra kildekoden, anbefaler vi at du bruger et af byggeværktøjerne. GARNOME bygger GNOME fra udgivelses-tar-arkiver. Du skal bruge GARNOME 2.26.x til at bygge GNOME 2.26.x. Derudover er der også JHBuild som er designet til at bygge den seneste GNOME fra svn. Du kan også bruge JHBuild til at bygge GNOME 2.26.x ved hjælp af gnome-2.26-modulsættet.

Selvom det er muligt at bygge GNOME direkte fra udgivelsespakkerne, anbefaler vi på det kraftigste at bruge et af værktøjerne nævnt ovenfor.

7. Udsigter for GNOME 2.28

Udviklingen stopper ikke med GNOME 2.26. Arbejdet på GNOME 2.28, som bliver udgivet præcis seks måneder efter GNOME 2.26, er allerede begyndt.

GNOME's udviklingsplan beskriver i detaljer udviklernes planer for den næste udgivelsescyklus, og tidsplanen for udgivelse af GNOME 2.28 dukker snart op.

8. Bliv en af GNOME's venner

I løbet af udviklingscyclussen for 2.26 har GNOME-fonden også lanceret et nyt program kaldet "GNOME's venner". Det sætter støtter i stand til at hjælpe GNOME-fonden med gentagne donationer af 10$/måned.

"GNOME's venner" er en måde hvorpå individer kan støtte GNOME-projektets mission om at gøre et frit skrivebordssystem med åben kildekode tilgængeligt for alle, uafhængigt af deres evner. Uden nogen form for markedsføring eller søgen, har fonden været i stand til at rejse mellem 6.000 og 20.000$ om året, ved hjælp af donationer fra gavmilde personer. Disse penge har bidraget til puljer til programmeringsfester, lokale begivenheder og programmer som så til gengæld har sat GNOME-projektet i stand til at danne internationaliserede, tilgængelige og nemme skrivebordsprogrammer, både til skrivebordet og til mobile enheder.

Kig over forbi websiden "GNOME's venner".

9. Bidragydere

Disse udgivelsesnoter blev skrevet af Davyd Madeley med massiv hjælp fra GNOME-fællesskabet. Oversættelsen til Dansk blev lavet af Kenneth Nielsen og Ask H. Larsen fra Dansk-gruppen. På vegne af hele fællesskabet sender vi tak til de udviklere og bidragydere, som har gjort denne version af GNOME til en realitet.

Denne tekst kan frit oversættes til et hvilket som helst sprog. Hvis du ønsker at oversætte den til dit eget sprog så kontakt GNOME-oversættelsesprojekt.