Gnome 2.26-aankondiging

1. Introductie

Gnome 2.26 is de nieuwste versie van de Gnome-werkomgeving: een populaire, multi-platform werkomgeving voor uw computer. Bij Gnome draait alles om gebruiksgemak, stabiliteit en eersteklas ondersteuning voor internationalisatie en toegankelijkheid. Aangezien het gebaseerd is op vrije- en opensource-software, bevat Gnome alle algemene software die een computergebruiker tegenwoordig mag verwachten, zoals e-mail, groupware, een webbrowser, bestandsbeheer, multimedia en spelletjes. Daarnaast biedt Gnome een flexibel en krachtig platform voor het ontwikkelen van bureaubladtoepassingen, zowel voor de personal computer als voor mobiele apparaten.

Figuur 1Gnome 2.26

Elke zes maanden wordt er een nieuwe versie van de Gnome-werkomgeving uitgebracht met veel nieuwe mogelijkheden, verbeteringen, opgeloste foutjes en vertalingen. Gnome 2.26 zet deze traditie voort. Voor meer informatie over Gnome en de kwaliteiten die het onderscheiden van andere werkomgevingen voor de computer (zoals bijvoorbeeld gebruiksvriendelijkheid, toegankelijkheid, internationalisatie en vrijheid) kunt u terecht op de pagina Over Gnome op onze website.

Doe ook met ons mee en zie wat u voor Gnome kunt betekenen!

Gnome 2.26 bevat alle verbeteringen die in Gnome 2.24 en eerdere versies zijn gemaakt. U kunt meer lezen over de wijzigingen die voor Gnome 2.24 zijn gemaakt in de Gnome 2.24-aankondiging.

2. Nieuws voor gebruikers

Ook in Gnome 2.26 staat de gebruiker en het gebruiksgemak weer centraal. Er zijn honderden problemen opgelost en door gebruikers aangedragen suggesties doorgevoerd. Het grote aantal verbeteringen maakt het onmogelijk om alle details uiteen te zetten, maar we hopen de meest opvallende gebruiksgerelateerde verbeteringen onder de aandacht te brengen.

2.1. Geheel nieuwe methode voor schijfbranden

Hoewel vorige versies van Gnome al beschikten over een makkelijke manier om CD's en DVD's te branden, is dit in Gnome 2.26 uitgebreid tot een geheel nieuw programma voor het branden van schijven: Brasero.

Brasero biedt nieuwe mogelijkheden die de CD-brander niet had, zoals het branden van audio-CD's met geluidsvoorbeelden, het splitsen van nummers, volumenormalisatie, volledige ondersteuning voor multisession, integriteitscontrole, een hoesbewerker en ondersteuning voor verschillende backends.

Figuur 2Brasero

People who appreciated the way CD burning used to work will not have to relearn their habits; the existing interfaces are also available. Applications ▸ System Tools ▸ CD/DVD Creator in the menu still brings up a folder you can drag into. CD (ISO) image files can still be burnt directly from the file manager by right-clicking on them.

Brasero allows other GNOME applications to add disc burning capabilities. For example, the Media Player now allows you to burn the home movie you're watching to either (S)VCD or DVD.

2.2. Vereenvoudigd bestandsdelen

Gnome 2.26 heeft een plug-in voor de bestandsbeheerder gekregen waarmee bestanden gemakkelijker gedeeld kunnen worden over WebDAV, HTTP en Bluetooth.

Figuur 3Bestanden delen

2.3. Evolution biedt nu Windows-migratie

Gnome's suite voor e-mail en groupware, Evolution, beschikt nu over twee belangrijke opties voor gebruikers die van Microsoft Windows naar Gnome migreren.

Als eerste de mogelijkheid om Microsoft Outlook's persoonlijke mappen (PST-bestanden) direct in Evolution te importeren. E-mail, contactpersonen, afspraken, taken en logboekvermeldingen worden ondersteund. Voorheen moesten deze bestanden eerst in een ander hulpmiddel geïmporteerd worden, zoals Thunderbird op Windows.

Als tweede de ondersteuning voor Microsoft Exchange's MAPI-protocol. Dit protocol wordt in Microsoft Outlook gebruikt om te verbinden met Exchange. In vorige versies van Evolution werkte alleen het SOAP-protocol, dat niet op alle Exchange-servers beschikbaar is. Deze toevoeging verbetert Evolution's integratie met Exchange aanzienlijk.

2.4. Verbeteringen in de mediaspeler

Gnome's Mediaspeler wordt verder uitgebreid met een aantal nieuwe mogelijkheden.

Tegenwoordig bieden veel media-apparaten de mogelijkheid om inhoud te streamen via de protocollen UPnP en/of DLNA. De nieuwe Coherence DLNA/UPnP-client maakt het doorbladeren en afspelen van media over deze protocollen mogelijk in Gnome's mediaspeler.

Hoewel Gnome's mediaspeler al ondersteuning had voor het tonen van ondertiteling in een film, was het nog steeds nodig om zelf voor het ondertitelingsbestand te zorgen. Met Gnome 2.26 is dit niet meer nodig. De nieuwe plug-in voor het downloaden van onderiteling selecteert Mediaspeler automatisch de geschikte ondertiteling.

2.5. Geïntegreerde PulseAudio in Volumeregeling

PulseAudio is een nieuw raamwerk voor het beheren en mixen van geluid, dat door veel vrije software wordt gebruikt. Het heeft ondersteuning voor mogelijkheden als volume-instellingen per programma, en dynamische plug-and-play-ondersteuning voor geluidsapparaten (bijv. USB-geluidskaarten).

Gnome 2.26 kan deze mogelijkheden benutten met de nieuwe volumeregeling en het nieuwe Geluidsvoorkeuren-venster.

Figuur 4Input-instellingen voor Volumeregeling

Geluidsvoorkeuren integreert de apparaatkeuze, programmavolumes, waarschuwingsvolume en waarschuwingsthema op één plaats.

De oude mixer (GStreamer) is nog steeds beschikbaar voor als PulseAudio niet aanwezig is, en heeft zelfs een eigen geluidstabblad om te passen in de nieuwe interface.

2.6. Support for multiple monitors and projectors

The Display Settings tool now has a better view of which monitors or projectors you have plugged in, and makes it easier than before to set up your monitors in various configurations.

Figuur 5Display Settings

The Display Settings tool is also more reliable even with unrobust graphics drivers, as it now presents a confirmation dialog after making changes to your monitor's settings. Your settings will be restored to a known-good configuration even if your machine crashes while changing the monitor's settings.

2.7. Bijna telepatische communicatie

Het programma voor instant messaging dat gebruikmaakt van het Telepathy-raamwerk, Empathy, heeft weer een stap vooruit gezet met mogelijkheden als bestanden verzenden zoals Telepathy dat ondersteunt (momenteel Jabber en link-lokaal XMPP), ondersteuning voor uitnodigen voor chatrooms, geluidsthema's en -meldingen, en een verbeterde VoIP-ervaring.

Figuur 6Videobellen in Empathy

VoIP met de vrije codecs Theora en Speex is nu mogelijk via Jingle naar clients die deze codecs ondersteunen.

Support for sound themes and notification bubble has also been added.

2.8. Locatie Epiphany

Gnome's webbrowser, Epiphany, heeft een verbeterde adresbalk gekregen, vergelijkbaar met de Awesome Bar in Firefox 3.

Figuur 7Nieuwe adresbalk

2.9. Integratie voor vingerafdruklezers

Gnome 2.26 integreert met de vingerafdruksoftware fprintd, waarmee gebruikers hun vingerafdruk kunnen gebruiken tijdens authenticatie.

Wanneer een computer ingesteld is om gebruik te maken van vingerafdrukauthenticatie, kunnen gebruikers hun vingerafdruk opgeven via Bureaublad ▸ Voorkeuren ▸ Over mij in het paneelmenu.

2.10. Maar wacht, er is nog meer…

Naast grote veranderingen zijn er ook een hoop kleine aanvullingen en aanpassingen die in elke nieuwe versie van Gnome worden toegevoegd.

 • The file manager can now to ask PackageKit to install support for a file you wish to open.
 • Een optietoets (meestal Alt) moet nu ingedrukt worden om panelen te verplaatsen (dezelfde optietoets die gebruikt wordt om vensters in het midden te verplaatsen).
 • Wachtwoordvelden geven nu een waarschuwing wanneer Caps Lock aan staat.
 • De invoermethode wijzigen met het contextmenu op een tekstveld is nu widget-specifiek, in plaats van programma-specifiek. (Dit is gescheiden van uw standaard invoerbeheerder of toetsenbordindeling).
 • Invoermethoden werken nu in wachtwoordvelden.
 • De Actiebalk heeft nu plug-ins voor OpenSearch.
 • Nieuwe visuele effecten, zoals panelen die in- en uitglijden bij het aan- en afmelden, en een overgangseffect voor bureaubladachtergronden.

3. Nieuws over toegankelijkheid

Gnome heeft een passie voor het geschikt maken van software voor iedereen, onder andere voor gebruikers en ontwikkelaars met een beperking. Hierdoor is het voor hen moeilijker om een computer te gebruiken. Om hen te helpen heeft Gnome het Gnome Toegankelijkheidsproject opgezet dat zorg draagt voor een toegankelijkheidsraamwerk dat nu standaard is op vrije bureaubladomgevingen.

Gnome 2.26 bouwt voort op bestaande toegankelijkheidsmogelijkheden, aangevuld met verschillende verbeteringen.

3.1. Orca-schermlezer

De ontwikkelaars van schermlezer Orca hebben veel belangrijk werk verricht om het aantal programmafouten te verminderen, en de prestaties te verbeteren. Met meer dan 160 gerepareerde fouten in Gnome 2.26 zijn dit enkele verbeteringen:

 • verbeterde ondersteuning voor ARIA in Firefox;
 • nieuwe methode om WikiWords en mnemonics uit te spreken;
 • de mogelijkheid om de toonhoogte, snelheid en volume van spraak op ieder moment in het voorkeurenpaneel in te stellen; en
 • verbeterde prestaties en betrouwbaarheid.

4. Nieuws voor ontwikkelaars

The following changes are important for developers using the GNOME 2.26 developer platform. If you're not interested in changes for developers, you can skip forward to Paragraaf 5 ― Internationalisatie.

Naast de Gnome-werkomgeving bevat Gnome 2.26 tevens de laatste uitgave van het Gnome-ontwikkelplatform, een verzameling stabiele API- en ABI-softwarebibliotheken beschikbaar onder de GNU LGPL, die gebruikt kunnen worden voor de ontwikkeling van cross-platfomapplicaties.

Gebruik van afgekeurde softwarebibliotheken

Met ingang van Gnome 3.0 zullen diverse afgekeurde delen van Gnome verwijderd worden. Hieronder vallen Gnome-specifieke softwarebibliotheken, zoals libgnome, libgnomeui, libgnomeprint, libgnomeprintui, libglade en libgnomevfs. Voor programma's die meegeleverd worden met het Gnome-werkomgeving is een aantal opschoningstaken opgesteld, om ervoor te zorgen dat er geen afgekeurde code meer wordt gebruikt. Dit zal zorgen voor een soepele overgang naar Gnome 3.0.

Het wordt ontwikkelaars ten zeerste aangeraden om dit verzoek ook voor hun eigen programma's op te volgen. Als u een (potentiële) ontwikkelaar bent, en u wilt ons helpen, kijk dan op de wiki-pagina Gnome-doelen, waarop taken staan die nog voltooid kunnen worden.

4.1. GTK+ 2.16

GTK+ 2.16 is de laatste uitgave van de toolkit GTK+, de kern van Gnome. GTK+ 2.16 introduceert een aantal nieuwe mogelijkheden voor ontwikkelaars, en verder zijn er fouten gerepareerd en is code opgeschoond voor de aankomende GTK+ 3.0.

GtkEntry-widgets kunnen nu pictogrammen weergeven aan de voorkant of achterkant van het entry-widget (afhankelijk van de tekstrichting van uw lokalisatie). Deze pictogrammen kunnen optioneel oplichten en aanklikbaar zijn.

Figuur 8Pictogrammen in GtkEntry

GtkEntry-widgets kunnen nu ook als een voortgangsbalk gebruikt worden.

Figuur 9GtkEntry met een voortgangsbalk

Een nieuwe interface, GtkActivatable, is toegevoegd voor widgets die verbonden kunnen worden met een GtkAction.

4.2. Toegang tot API's voor schijfbranden

libbrasero-media biedt een API waarmee toegang verkregen kan worden tot de infrastructuur voor schijfbranden in Gnome. Een voorbeeld dat van deze API gebruikmaakt is Gnome's mediaspeler, die een plug-in heeft om DVD's en VCD's van een video te branden.

4.3. Toegang tot API's van Evince

Een nieuwe softwarebibliotheek, libevview, is gemaakt om de widget EvView beschikbaar te maken, die gebruikt wordt in Evince. Hiermee kunnen andere programma's het weergavecomponent van Evince inbedden.

libevdocument is een softwarebibliotheek waarmee het mogelijk wordt om documentenbackends voor Evince van een derde partij te ontwikkelen, zonder dat de broncode van Evince aangepast hoeft te worden.

Beide bibliotheken hebben Python-bindingen beschikbaar in gnome-python-desktop.

4.4. Anjuta

De Anjuta-geïntegreerde ontwikkelingsomgeving is flink verbeterd in Gnome 2.26. Meest belangrijk is de compleet herschreven engine voor het beheer van symbolen die, samen met het nieuwe bladwijzersysteem, zorgt dat u veel sneller door code kunt navigeren. Automatische detectie van bibliotheken die pkg-config gebruiken voor codeaanvulling en calltips is nu mogelijk.

Ook hebben de integratie van het versiebeheersysteem en de interfaceontwerper Glade belangrijke verbeteringen ondergaan. De bestandsboom weergeeft nu een pictogram bij alle bestanden die gebruikmaken van de versiebeheersystemen Subversion of Git. Het is nu mogelijk om automatisch callbacks van Glade te genereren, en GtkBuilder-bestanden worden nu ook ondersteund.

Om de ondersteuning voor het Gnome Mobile-platform te verbeteren, is debugging op afstand voor gdbserver toegevoegd, evenals ondersteuning voor Scratchbox (versie 2).

5. Internationalisatie

Thanks to members of the worldwide GNOME Translation Project, GNOME 2.26 offers support for 48 languages with at least 80 percent of strings translated, including the user and administration manuals for many languages.

Ondersteunde talen:

 • Arabisch
 • Assamese
 • Baskisch
 • Bengaals (India)
 • Braziliaans-Portugees
 • Bulgaars
 • Catalaans
 • Chinees (China)
 • Chinees (Hong Kong)
 • Chinees (Taiwan)
 • Deens
 • Duits
 • English (US, British)
 • Ests
 • Fins
 • Frans
 • Galicisch
 • Grieks
 • Gujarati
 • Hebreeuws
 • Hindi
 • Hongaars
 • Italiaans
 • Japans
 • Kannada
 • Koreaans
 • Litouws
 • Macedonisch
 • Malayalam
 • Marathi
 • Nederlands
 • Noors Bokmål
 • Oekraïens
 • Oriya
 • Pools
 • Portugees
 • Punjabi
 • Roemeens
 • Russisch
 • Sloveens
 • Spaans
 • Tamil
 • Telugu
 • Thai
 • Tsjechisch
 • Turks
 • Vietnamees
 • Zweeds

Veel andere talen zijn gedeeltelijk ondersteund met meer dan de helft van hun teksten vertaald.

Translating a software package as large as GNOME into a new language can be an overwhelming task for even the most dedicated translation team. For this release two language teams have put in a stellar effort, increasing the completeness of their translations by more than 20%. Congratulations to the Romanian and Oriya teams for their hard work. Congratulations also to the Assamese, Kannada, Oriya, Romanian, and Telugu teams, which each passed the 80% mark this time.

Uitgebreidere statistieken en meer informatie zijn te vinden op vertaalstatus-webpagina's.

6. Gnome installeren

U kunt Gnome 2.26 uitproberen met de Live-cd die alle software van Gnome 2.26 op een enkele cd bevat. U kunt uw computer direct opstarten vanaf de Live-cd zonder iets te hoeven installeren. De cd kan worden gedownload van de Gnome BitTorrent-site.

Om Gnome 2.26 op uw eigen machine te installeren of te upgraden, wordt u aangeraden de officiële pakketten van uw distributie te gebruiken. Populaire distributies zullen Gnome 2.26 zeer binnenkort beschikbaar stellen – sommige hebben zelfs al ontwikkelversies met Gnome 2.26 beschikbaar gesteld. Een lijst met distributies die Gnome aanbieden kunt u vinden op de Get Footware-pagina.

Als u wat uitdaging aandurft, erg geduldig bent en Gnome met behulp van de broncode zelf wilt bouwen, dan raden we aan om een van de hulpprogramma's te gebruiken. Garnome bouwt Gnome vanaf tarballs. U heeft Garnome 2.26.x nodig om Gnome 2.26.x te bouwen. Ook is er jhbuild dat gemaakt is om de meest recente Gnome uit SVN te bouwen. Jhbuild kunt u gebruiken om Gnome 2.26.x te bouwen door de moduleset gnome-2-26 te gebruiken.

Hoewel het mogelijk is om Gnome te installeren vanuit de uitgebrachte tarballs, wordt het gebruik van een van bovenstaande hulpmiddelen sterk aangeraden.

7. Een vooruitblik naar Gnome 2.28

De ontwikkeling stopt niet bij Gnome 2.26. Er wordt al gewerkt aan Gnome 2.28, dat precies zes maanden na het verschijnen van Gnome 2.26 uitgebracht zal worden.

De ‘Gnome Roadmap’ geeft informatie over de ontwikkelplannen voor de volgende versie. De Gnome 2.28-planning zal binnenkort verschijnen.

8. Become a Friend of GNOME!

During the 2.26 development cycle the GNOME Foundation also launched a new Friends of GNOME program. Now supporters can sign up to help the GNOME Foundation with recurring $10/month donations.

Friends of GNOME is a way for individuals to support the GNOME project's mission of providing a free and open source desktop for everyone regardless of ability. With no advertising or outreach, the foundation raised anywhere from $6,000 to $20,000 a year from generous individuals. That money has contributed to the funds for hackfests, local events and programs which in turn have enabled the GNOME project to create an internationalized, accessible and easy to use desktop software for both traditional desktops and for mobile devices.

Head over to the Friends of GNOME website.

9. Met dank aan

Deze aankondiging is samengesteld door Davyd Madeley met zeer veel hulp vanuit de Gnome-gemeenschap. De Nederlandse vertaling is verzorgd door de vaste leden van het Gnome-NL-vertaalteam, maar verreweg het meeste werk is deze keer gedaan door onze jongste aanwinst Sander Pientka (bedankt daarvoor!). Namens de gehele Gnome-gemeenschap spreken wij onze hartelijke dank uit naar de ontwikkelaars en alle anderen die bijgedragen hebben om deze Gnome-uitgave mogelijk te maken.

Deze tekst mag in alle talen worden vertaald. Als u het in uw taal wilt vertalen, neem dan contact op met het Gnome-vertaalproject.