Gnome 2.24-aankondiging

1. Introductie

Gnome 2.24 is de nieuwste versie van de Gnome-werkomgeving: een populaire, multi-platform werkomgeving voor uw computer. Bij Gnome draait alles om gebruiksgemak, stabiliteit en eersteklas ondersteuning voor internationalisatie en toegankelijkheid. Aangezien het gebaseerd is op vrije- en opensource-software, bevat Gnome alle algemene software die een computergebruiker tegenwoordig mag verwachten, zoals e-mail, groupware, een webbrowser, bestandsbeheer, multimedia en spelletjes. Daarnaast biedt Gnome een flexibel en krachtig platform voor het ontwikkelen van bureaubladtoepassingen, zowel voor de personal computer als voor mobiele apparaten.

Figuur 1Gnome 2.24

Elke zes maanden wordt er een nieuwe versie van de Gnome-werkomgeving uitgebracht met veel nieuwe mogelijkheden, verbeteringen, opgeloste foutjes en vertalingen. Gnome 2.24 zet deze traditie voort. Voor meer informatie over Gnome en de kwaliteiten die het onderscheiden van andere werkomgevingen voor de computer (zoals bijvoorbeeld gebruiksvriendelijkheid, toegankelijkheid, internationalisatie en vrijheid) kunt u terecht op de pagina Over Gnome op onze website.

Doe ook met ons mee en zie wat u voor Gnome kunt betekenen!

Gnome 2.24 bevat alle verbeteringen die in Gnome 2.22 en eerdere versies zijn gemaakt. U kunt meer lezen over de wijzigingen die voor Gnome 2.22 zijn gemaakt in de Gnome 2.22-aankondiging.

2. Nieuws voor gebruikers

Ook in Gnome 2.24 staat de gebruiker en het gebruiksgemak weer centraal. Er zijn honderden problemen opgelost en door gebruikers aangedragen suggesties doorgevoerd. Het grote aantal verbeteringen maakt het onmogelijk om alle details uiteen te zetten, maar we hopen de meest opvallende gebruiksgerelateerde verbeteringen onder de aandacht te brengen.

2.1. Blijf in contact

Gnome 2.24 heeft vanaf heden een geïntegreerde instant messaging client, gebaseerd op het Telepathy-communicatieraamwerk.

Figuur 2Empathy Instant Messenger

Empathy ondersteunt ook SMPP/SIP audio- en videovergaderingen op de Nokia N800/N810 (de H.263 GStreamer codecs dienen geïnstalleerd te zijn om de videomogelijkheden te gebruiken). Empathy is samen met Ekiga, Gnome's audio- en video-SIP client (zie Paragraaf 2.3 ― Ekiga 3.0), een uitstekende combinatie.

Telepathy biedt een algemeen raamwerk voor programma's die gebruik willen maken van de instant messaging-functionaliteit. Het kan vele algemene protocollen gebruiken, zoals Jabber/XMPP, Google Talk, MSN Messenger en Apple's Bonjour/Rendezvous voor chatten op het lokale netwerk.

Elk programma kan een instant messaging-sessie beginnen. Evenals de Empathy-client, biedt Gnome 2.24 softwarebibliotheken die de volgende zaken mogelijk maken voor ontwikkelaars: het toevoegen van statusinformatie, bestanden verzenden en ontvangen of sockets opzetten (bekend als Tubes) om samenwerkingsactiviteiten of spelletjes op te zetten via het Internet. Zie Paragraaf 4.4 ― Instant Messaging-softwarebibliotheken voor meer informatie over hoe u deze mogelijkheden kunt integreren in uw toepassing.

2.2. Meer zicht op uw tijdsbesteding

Voor veel mensen in zakelijke omgevingen is het van belang bij te houden hoeveel tijd ze in een project of klant investeren. Iedereen heeft daar zo zijn eigen systeem voor, van een dagboek onderhouden tot gewoon schatten. Het is meestal een vervelend klusje. Vandaag de dag werkt alles op de een of andere manier met de computer. Daarom heeft Gnome een paneelapplet gemaakt om gemakkelijker inzicht in uw tijd te krijgen.

Figuur 3Snel uw bezigheden bijhouden

In het paneel ziet welke activiteit u momenteel uitvoert en hoeveel tijd u daaraan al besteed heeft. Met een klik op de knop kunt u de huidige activiteit wijzigen en zien aan welke activiteiten u nog verder bezig bent. Indien gewenst kan de timer stopgezet worden op het moment dat de computer even niet gebruikt wordt.

Activiteiten zijn groepeerbaar zoals u dat wilt: op type activiteit, op klantnaam, op de hoeveelheid afkeer voor de activiteit en meer. U kunt uw activiteitenlog bezichtigen en aanpassen en nog missende activiteiten invoeren. Ook kunt u dagelijkse,wekelijkse en maandelijkse grafieken weergeven, waarin u kunt zien aan welke activiteit u de meeste tijd besteedt.

2.3. Ekiga 3.0

Ekiga is een compleet SIP-audio- en videoconferentieprogramma voor Gnome. Als onderdeel van Gnome 2.24 presenteren wij met gepaste trots Ekiga 3.0.

Figuur 4Ekiga 3.0

Samen met een nieuw uiterlijk dat ontworpen is rond uw telefoonboek en de contactenlijst, biedt Ekiga 3.0 SIP-aanwezigheidsondersteuning, PBX-lijnmonitoring, betere ondersteuning voor videocodecs (H.264, H.263+, MPEG-4 en Theora), geaccelereerde video, mogelijkheid tot volledig scherm en vele SIP-gerelateerde verbeteringen voor het betrouwbaar houden van teleconferenties.

2.4. Bestandsbeheer

Gnome 2.24 biedt nu, evenals de al eerder geïntroduceerde pictogrammen -en lijstweergave, de compacte lijstweergave, die populair is geworden door verschillende andere bureaubladomgevingen. Schakel deze weergave in met de menu-optie Beeld ▸ Compacte weergave, of met de sneltoets Control+3.

Figuur 5De drie bestandsweergaven: pictogrammenweergave, lijstweergave en compacte weergave.

Evenals bij de andere weergaven kan de pictogramgrootte worden aangepast met de vergrootopties in het Beeld-menu.

De bladermodus van het bestandsbeheer ondersteunt nu tabbladen, om snel van locatie te wisselen binnen één venster.

Figuur 6Ondersteuning voor tabbladen

Moderne bestandssystemen bieden de mogelijkheid om bijna elk teken te gebruiken in een bestandsnaam. Helaas geldt dit niet voor FAT, een bestandssysteem dat vaak gebruikt wordt op USB-apparaten en draagbare muziekspelers. FAT biedt bijvoorbeeld geen ondersteuning voor veelgebruikte leestekens in bestandsnamen. Wanneer u bestanden kopieert waarvan de bestandsnamen niet-ondersteunde leestekens bevatten, converteert Gnome deze karakters naar het teken ‘_’. Hierdoor hoeft u niet meer zelf de bestandsnamen te wijzigen.

Het automatisch aanvullen van bestandsnamen (Tab-aanvulling) is verbeterd in Gnome 2.24. Bestanden aanvullen via de adresbalk met de Tab-toets gaat nu sneller en voorspelbaarder. Het is nu ook mogelijk om een fragment binnen de locatie aan te vullen. Daarnaast wordt er nu ook feedback gegeven wanneer er geen passende aanvullingen gegeven kunnen worden.

2.5. Doe meer met de Actiebalk

De actiebalk in Gnome 2.24 heeft enkele interessante nieuwe uitbreidingen, zoals een rekenmachine, een Google zoekmachine (ook voor zoeken van code), Yahoo!- en Wikipediasuggesties, plus verbeterde Twitter- en identi.ca-functionaliteit.

Figuur 7Actiebalk

Het is nu ook mogelijk om gemakkelijk uitbreidingen voor de Actiebalk van het Internet te downloaden uit de Actiebalk-softwarebron en deze direct te installeren.

2.6. Nieuwe hulpmiddelen voor het instellen van de schermresolutie

Steeds meer computers (laptops in het bijzonder) bieden ondersteuning voor meerdere beeldschermen (ook bekend als multihead). Gebruikers moeten een tweede beeldscherm kunnen aansluiten, ofwel als een kloon (bijvoorbeeld een projector om diapresentaties te geven) of als een uitbreiding van hun bureaublad.

In Gnome 2.24 zijn de hulpmiddelen om de schermresolutie in te stellen verbeterd. Door gebruik te maken van de nieuwe XRandR 1.2-specificaties van X.org, kunnen gebruikers nu gemakkelijk instellingen beheren voor individuele beeldschermen in een aantal configuraties. Alle beeldschermen krijgen een naam die weergeven wordt in de linkerbovenhoek van het scherm, zodate deze gemakkelijk te herkennen zijn.

Figuur 8Nieuwe hulpmiddelen voor het instellen van de schermresolutie

Veranderingen worden onmiddellijk doorgevoerd. Gnome herstarten is niet meer nodig.

XRandR 1.2-stuurprogrammacompatibiliteit

Sommige X.org-stuurprogramma's voor videokaarten ondersteunen XRandR 1.2 nog niet en zullen dus niet van de voordelen gebruik kunnen maken die XRandR 1.2 te bieden heeft. Een van deze stuurprogramma's is het gesloten nVidia-stuurprogramma.

2.7. Ondersteuning voor geluidsthema's

Geluidsthema's in Gnome worden nu beheerd door libcanberra, dat de Freedesktop.org Sound Theme and Naming Specification implementeert. Geluidsthema's kunnen geïnstalleerd worden zoals pictogramthema's. Libcanberra zorgt er ook voor dat u niet meer gestoord wordt door onbelangrijke geluidsmeldingen wanneer een mediaspeler actief is. U hoeft dus niet meer alle geluidsmeldingen volledig uit te schakelen wanneer u een film gaat kijken.

Figuur 9Ondersteuning voor geluidsthema's

2.8. Betere ondersteuning voor digitale TV

In Gnome 2.22 werd digitale televisie (DVB) te kijken geïntroduceerd in Mediaspeler. Om deze functionaliteit nog beter te maken, hebben ontwikkelaars de ondersteuning vebeterd door het mogelijk te maken om meerdere DVB-tuners tegelijk te gebruiken. Hierdoor kunnen er meerdere TV-kanalen tegelijkertijd bekeken worden. Ook is de probleemoplosser verbeterd.

Er is ook veel werk verricht aan het verbeteren van out-of-the-box-ondersteuning (geen instellingen nodig) van infrarood-afstandsbedieningen (gebruikmakend van het LIRC-raamwerk). Dit maakt het nog makkelijker om even te ontspannen voor televisie in plaats van dat belangrijke rapport te versturen…

Ook nieuw in Gnome 2.24 is de ondersteuning voor YouTube-video's van hoge kwaliteit en de mogelijkheid tot het gebruiken van op afstand verzorgde ondertiteling (niet lokaal).

2.9. Nog aantrekkelijker

Gnome ziet graag dat uw computer er aantrekkelijk uitziet. Daarom hebben we erg ons best gedaan op onze thema's en andere visuele elementen. Voor Gnome 2.24 schreven wij een wedstrijd uit om een paar van de meest indrukwekkende bureaubladachtergronden te verzamelen die onze mensen gemaakt hebben. Onze favoriete inzendingen worden standaard met Gnome 2.24 meegeleverd.

Figuur 10Aantrekkelijke achtergronden

3. Nieuws over toegankelijkheid

Gnome heeft een passie voor het geschikt maken van software voor iedereen, onder andere voor gebruikers en ontwikkelaars met een beperking. Hierdoor is het voor hen moeilijker om een computer te gebruiken. Om hen te helpen heeft Gnome het Gnome Toegankelijkheidsproject opgezet dat zorg draagt voor een toegankelijkheidsraamwerk dat nu standaard is op vrije bureaubladomgevingen.

Gnome 2.24 bouwt voort op bestaande toegankelijkheidsmogelijkheden, aangevuld met verschillende verbeteringen.

3.1. Betere toetsenbordnavigatie

Sinds Gnome 2.20 is het al mogelijk om de focus te richten op het Gnome-paneel, door de sneltoets Control+Alt+Tab te gebruiken. De gebruiker kon vervolgens de Tab-toets gebruiken om van items op het paneel te wisselen, behalve de meldingspictogrammen.

Met Gnome 2.24 is het ook mogelijk om meldingspictogrammen te selecteren door alleen van het toetsenbord gebruik te maken.

De toetsenbordnavigatie in het bestandsbeheer is ook verbeterd. Bestanden selecteren met behulp van het toetsenbord gaat nu lineair in plaats van in een vierkant.

3.2. Verbeterde muistoegankelijkheid

In Gnome 2.22 werden speciale toegangkelijkheidsaanpassingen voor het besturen van de muisaanwijzer geïntroduceerd. Dit is verder verbeterd in Gnome 2.24:

 • muistoegankelijkheid werkt nu op meerdere schermen;
 • Hangklikken kun nu ingeschakeld worden door boven een bepaald gedeelte van de hangklikpaneeltoepassing te blijven hangen;
 • het maken van muisgebaren is nu zichtbaar op het scherm.

3.3. Beter schermvoorlezen

Gnome en diens partners hebben hard gewerkt om de toegankelijkheid van schermleesondersteuning te verbeteren, voor zowel Gnome zelf als voor derden geleverde toepassingen.

De ondersteuning van tekst-naar-spraak- en braille-apparaten is enorm verbeterd voor Java-programma's, OpenOffice.org, Mozilla Thunderbird, Pidgin, Gnome's hulpbrowser en het Gnome-paneel. Gebruikers worden nu op de hoogte gebracht van niet dialoogvensters zonder focus bij het wisselen naar een toepassing.

Er is ook veel werk verricht om Gnome's schermleestechnologie te integreren met webbrowsers die ARIA ondersteunen, te beginnen met Mozilla Firefox.

Er is ook een automatische selectie voor de stem van de spraaksynthesizer gebaseerd op de taal, ondersteuning voor werkwoordverwijzingen, weergave per regel en optionele tutorial-berichten.

4. Nieuws voor ontwikkelaars

De volgende wijzigingen zijn belangrijk voor ontwikkelaars die het Gnome 2.24-ontwikkelplatform gebruiken. Als u niet geïnteresseerd bent in wijzigingen voor ontwikkelaars, kunt u verder gaan naar Paragraaf 5 ― Nieuws in Mobile.

4.1. Voorbereiding treffen voor GLib/GTK+ 3.0

Om ontwikkelaars voor te bereiden op GLib en GTK+ 3.0, worden er in de komende uitgaven diverse opties toegevoegd om strictere compatibiliteit te forceren.

GLib, GTK+ en ATK 3.0 zullen vereisen dat alleen top-level headers (bijv. glib.h, gobject.h, gio.h) zijn ingesloten in programma's. Deze wijziging is belangrijk om het mogelijk te maken om individuele headers te verwijderen, te hernoemen en te herschikken zonder de broncode-compatibiliteit van programma's te schaden.

Om het voor ontwikkelaars mogelijk te maken om hun programma's nu op compatibiliteit te testen, zijn er nieuwe compileeropties toegevoegd: G_DISABLE_SINGLE_INCLUDES voor GLib, GTK_DISABLE_SINGLE_INCLUDES voor GTK+ en ATK_DISABLE_SINGLE_INCLUDES voor ATK.

Geef simpelweg de volgende opties mee bij het compileren van uw programma (bijv. -DG_DISABLE_SINGLE_INCLUDES) om u ervan te verzekerendat uw programma correct is.

Verdere compatibiliteitstesten

Glib, GTK+ 3.0 en geassocieerde softwarebibliotheken leveren ook andere compileeropties die u kunt gebruiken om de compatibiliteit met GTK+ 3.0 te testen.

U kunt de ondersteuning voor afgekeurde symbolen en klassen, die verwijderd zullen worden in versie 3.0, uitschakelen door het volgende te definiëren tijdens het compileren: ATK_DISABLE_DEPRECATED, PANGO_DISABLE_DEPRECATED, G_DISABLE_DEPRECATED, GDK_PIXBUF_DISABLE_DEPRECATED, GDK_DISABLE_DEPRECATED en GTK_DISABLE_DEPRECATED voor respectievelijk ATK, Pango, GLib, GdkPixbuf, GDK en GTK+.

U kunt testen of uw programma alleen gebruik maakt van functies die systemen met meerdere beeldschermen correct ondersteunen door GDK_MULTIHEAD_SAFE en GTK_MULTIHEAD_SAFE te definiëren.

4.2. GLib 2.18

Gnome 2.24 is de eerste versie van Gnome die afhankelijk is van GLib 2.18.

GLib 22.18 heeft betere ondersteuning voor het leveren van context in tekenreeksvertalingen met C_()- en NC()-macro's, evenals extra API in GIO.

Een complete lijst van nieuwe symbolen is beschikbaar voor GLib en GIO.

4.3. GTK+ 2.14

Gnome 2.24 is de eerste versie van Gnome die afhankelijk is van GTK+ 2.14.

Een belangrijke verandering in deze versie van GTK+ is dat widgets die afstammen van GtkAdjustment (zoals omhoog-/omlaagknoppen en schuifregelaars) hun waardebereik nu strikt handhaven als [laagste, hoogste - paginagrootte], overeenstemmend met de documentatie. Als u zeker wilt zijn van het waardebereik [laagste, hoogste], stel dan page_size in op de waarde 0.

Glade en GTK+ 2.14

Alle versies van Glade (inclusief 3.4.1) stellen GtkSpinButton, GtkHScale en GtkVScale standaard in met een page_size-waarde van 10. Het wordt ontwikkelaars sterk aangeraden om alle gemaakte Glade-bestanden te controleren of de opgegeven waarde daadwerkelijk de bedoelde waarde is.

Een nieuwe klasse, GtkMountOperation, is verstrekt om aan g_volume_mount door te geven. GtkMountOperation is een classname>GMountOperation

Een wijd te gebruiken methode om bestanden en andere URI's te openen door middel van standaard programma's is nu beschikbaar, in de vorm van de functie gtk_show_uri(), in plaats van afhankelijk te zijn van libgnome. GDK biedt nu een implementatie van GAppLaunchContext om grafische programma's af te handelen (onder andere opstartnotificatie en preventie tegen het overnemen van de focus): GdkAppLaunchContext.

Ook nieuw in GTK+ 2.14 is een op GFile gebaseerde API voor GtkFileChooser en de mogelijkheid om met GtkBuilder fragmenten van een XML-boom te maken.

Een complete lijst van nieuwe symbolen is beschikbaar voor GTK+ en GDK.

4.4. Instant Messaging-softwarebibliotheken

Gnome 2.24 bevat een nieuw programma voor instant messaging (zie Empathy). Hierbij worden ook de bibliotheken libempathy, libempathy-gtk en telepathy-glib meegeleverd, zodat ieder Gnome-programma mogelijkheden tot instant messaging kan integreren.

4.5. Actiebalk

De Match-interface bevat nu twee nieuwe methoden: set_snippet en get_snippet. Wanneer een snippet is ingesteld, zal deze weergeven worden op een nieuwe regel onder de bijbehorende get_verb-waarde.

De Action-interface heeft nu een nieuwe methode, genaamd get_tooltip. Door deze methode te implementeren is het mogelijk een zwevende tip te tonen wanneer de gebruiker de muisaanwijzer beweegt over een overeenkomend resultaat of over een actie.

5. Nieuws in Mobile

Gnome 2.24 bevat de eerste uitgave van het Gnome Mobile-ontwikkelplatform. Gnome Mobile voegt standaard bureaubladcomponenten bijeen om een centraal platform te leveren waarop distributeurs en handheld-fabrikanten ontwikkelomgevingen kunnen bouwen.

Het Gnome Mobile-platform is het technologische hart van talrijke op Linux-gebaseerde mobiele apparaatplatforms, zoals Maemo, het ACCESS Linux Platform, het LiMo reference platform, Ubuntu Mobile, Moblin en Poky.

De aanvankelijke Gnome Mobile-uitgave bestaat uit:

 • Centrale infrastructuur

  • GLib— biedt centrale hulpfuncties voor portable softwarebibliotheken en programma's geschreven in C. Het biedt een centraal objectsysteem dat gebruikt wordt door Gnome, een implementantatie van een ‘main loop’ en een groot scala van hulpfuncties voor tekenreeksen en algemene datastructuren.
  • DBus— een ‘message bus’-systeem om het voor toepassingen gemakkelijk te maken met elkaar te communiceren en de levenscyclus van processen te beheren.
 • Systeeminfrastructuur

  • BlueZ— een modulair en volledig geheel van softwarecomponenten en grafische hulpmiddelen voor de Bluetooth-standaard;
  • Evolution Data Server (DBus port) — beheert de toegang tot de kalender, taken en adresboek van de gebruiker, zowel lokaal als via vele populaire netwerkprotocollen;
  • Telepathy— een uniform raamwerk om instant messaging, voice en video over IP- en point-to-point-sockets (Tubes) te leveren aan gebruikerstoepassingen;
  • Avahi— multicast-DNS stack, dat zeroconf service discovery op het lokale netwerk verzorgt;
  • GStreamer— multimediaraamwerk dat zowel simpele zaken kan leveren, zoals het afspelen van audio of video en streaming, als complexe zaken, zoals opnemen, mixen en non-lineair bewerken;
  • SQLite— simpele, snel-presterende transactionele SQL-database, die eenvoudig in programma's ingesloten kan worden.
  • GConf— maakt het mogelijk om configuratievoorkeuren te bewaren en op te vragen;
  • Matchbox— een window manager voor niet-X11-omgevingen, zoals handhelds, set-top boxes of ander apparaten waarbij de schermresolutie, invoermechanismen of systeembronnen beperkt zijn;
  • gio en GVFS— leveren een virtuele bestandssysteem-API, die een enorm scala aan services ondersteunt, waaronder FTP, SFTP (SSH), WebDAV, NFS en SMB/CIFS;
 • Bedieningsoppervlak

  • GTK+— een voor meerdere platforms geschikte gereedschapskist voor het maken van grafische toepassingen met een gemakkelijk te gebruiken API.
  • Pango— biedt GTK+ diensten voor de layout en weergave van text, met de nadruk op internationalisatie.
  • ATK (toegankelijkheidsondersteuning)— zorgt ervoor dat basistoegankelijkheid beschikbaar is voor alle GTK+-widgets, zodat ondersteunende toepassing volledige toegang krijgen om toepassingen te tonen en te bedienen.
  • Cairo— is een 2D grafische bibliotheek gericht op consistente uitvoer op verschillende uitvoermedia, terwijl wel gebruik gemaakt wordt van eventueel beschikbaar hardware-acceleratie. Cairo biedt een op PostScript gelijkende API.
 • Taalkoppelingen

  Alle platformbibliotheken van het Gnome Mobile-platform zijn beschikbaar middels API's in C en middels taalkoppelingen van hoge kwaliteit die de volledige functionaliteit van de bibliotheken beschikbaar maken, maar dan toegespitst op de specifieke eigenschappen van de programmeertaal. De volgende talen worden volledig ondersteund:

  • C
  • C++
  • Python

Gnome zet zich in om deze platformen te ondersteunen en zal downloadbare, testbare bestanden met virtuele machine maken van distributies gebaseerd op Gnome Mobile 2.24, zoals Poky, Moblin en Ubuntu Mobile. Dit is speciaal bedoeld voor ontwikkelaars om uit te proberen en voor deze platformen te ontwikkelen.

6. Internationalisatie

Dankzij het wereldwijde Gnome-vertaalproject biedt Gnome 2.24 ondersteuning voor 45 talen met minstens 80 procent van alle tekst vertaald, inclusief de gebruikers- en beheerdershandleidingen in vele talen.

Ondersteunde talen:

 • Albaans
 • Arabisch
 • Baskisch
 • Bengaals (India)
 • Braziliaans-Portugees
 • Bulgaars
 • Catalaans
 • Chinees (China)
 • Chinees (Hong Kong)
 • Chinees (Taiwan)
 • Deens
 • Duits
 • Dzongkha
 • Engels (VS, Brits, Canadees)
 • Ests
 • Fins
 • Frans
 • Galicisch
 • Grieks
 • Gujarati
 • Hebreeuws
 • Hongaars
 • Italiaans
 • Japans
 • Koreaans
 • Litouws
 • Macedonisch
 • Malayalam
 • Marathi
 • Nederlands
 • Noors Bokmål
 • Oekraïens
 • Pools
 • Portugees
 • Punjabi
 • Russisch
 • Servisch (Cyrillisch en Latijns)
 • Sloveens
 • Spaans
 • Tamil
 • Thai
 • Tsjechisch
 • Turks
 • Vietnamees
 • Zweeds

Veel andere talen zijn gedeeltelijk ondersteund met meer dan de helft van hun teksten vertaald.

Een softwarepakket zo groot als Gnome vertalen naar een nieuwe taal kan een onmogelijke opgave lijken voor zelfs de meest toegewijde teams. In deze uitgave hebben zes vertaalteams een bovenmenselijke inspanning geleverd door de ondersteuning voor hun taal met maar liefst 10% te verbeteren. Dit is de vertaalteams voor Kannada, Maithili, Maithili, Pashto, Kroatisch en Tamil gelukt. Gefeliciteerd!

Uitgebreidere statistieken en meer informatie zijn te vinden op vertaalstatus-webpagina's.

7. Gnome installeren

U kunt Gnome 2.24 uitproberen met de Live-cd die alle software van Gnome 2.24 op een enkele cd bevat. U kunt uw computer direct opstarten vanaf de Live-cd zonder iets te hoeven installeren. De cd kan worden gedownload van de Gnome BitTorrent-site.

Om Gnome 2.24 op uw eigen machine te installeren of te upgraden, wordt u aangeraden de officiële pakketten van uw distributie te gebruiken. Populaire distributies zullen Gnome 2.24 zeer binnenkort beschikbaar stellen – sommige hebben zelfs al ontwikkelversies met Gnome 2.24 beschikbaar gesteld. Een lijst met distributies die Gnome aanbieden kunt u vinden op de Get Footware-pagina.

Als u wat uitdaging aandurft, erg geduldig bent en Gnome met behulp van de broncode zelf wilt bouwen, dan raden we aan om een van de hulpprograma's te gebruiken. Garnome bouwt Gnome vanaf tarballs. U heeft Garnome 2.24.x nodig om Gnome 2.24.x te bouwen. Ook is er jhbuild dat gemaakt is om de meest recente Gnome uit SVN te bouwen. Jhbuild kunt u gebruiken om Gnome 2.24.x te bouwen door de moduleset gnome-2-24 te gebruiken.

Hoewel het mogelijk is om Gnome te installeren vanuit de uitgebrachte tarballs, wordt het gebruik van een van bovenstaande hulpmiddelen sterk aangeraden.

8. Een vooruitblik naar Gnome 2.26

De ontwikkeling stopt niet bij Gnome 2.24. Er wordt al gewerkt aan Gnome 2.26, dat precies zes maanden na het verschijnen van Gnome 2.24 uitgebracht zal worden.

De ‘Gnome Roadmap’ geeft informatie over de ontwikkelplannen voor de volgende versie. De Gnome 2.26-planning zal binnenkort verschijnen.

9. Met dank aan

Deze aankondiging is samengesteld door Davyd Madeley met zeer veel hulp vanuit de Gnome-gemeenschap. De Nederlandse vertaling is verzorgd door de vaste leden van het Gnome-NL-vertaalteam, maar verreweg het meeste werk is deze keer gedaan door onze jongste aanwinst Sander Pientka (bedankt daarvoor!). Namens de gehele Gnome-gemeenschap spreken wij onze hartelijke dank uit naar de ontwikkelaars en alle anderen die bijgedragen hebben om deze Gnome-uitgave mogelijk te maken.

Deze tekst mag in alle talen worden vertaald. Als u het in uw taal wilt vertalen, neem dan contact op met het Gnome-vertaalproject.