GNOME 2.24 kiadási megjegyzések

1. Bevezető

A GNOME 2.24 a GNOME asztali környezet, egy népszerű, többplatformos asztali környezet legújabb változata. A GNOME az egyszerű kezelhetőséget, a stabilitást, valamint az első osztályú nemzetköziséget és akadálymentesítést állítja a középpontba. A GNOME szabad és nyílt forrású szoftver, tartalmaz minden általános eszközt, amit a felhasználók egy modern számítógépes környezettől elvárnak, például e-mail, csoportmunka-, böngésző-, fájlkezelő-, multimédia-szoftvereket és játékokat. Ezen kívül a GNOME rugalmas és hatékony környezetet kínál a szoftverfejlesztők számára, asztali és mobil alkalmazásokhoz egyaránt.

1. ábraGNOME 2.24

A GNOME asztali környezet hathavonta kerül kiadásra és számos új szolgáltatást, továbbfejlesztést, hibajavítást és fordítást tartalmaz. A GNOME 2.24 folytatja ezt a hagyományt. A GNOME és az azt más számítógépes asztali környezetektől megkülönböztető tulajdonságainak (mint például kezelhetőség, akadálymentesítés, nemzetköziség és szabadság) megismeréséhez keresse fel a GNOME névjegye oldalt a webhelyünkön.

Csatlakozzon és segítse munkánkat.

A GNOME 2.24 tartalmazza a GNOME 2.22 és korábbi változatokban végzett összes tökéletesítést. A GNOME 2.22 kiadás változásait annak kiadási megjegyzéseiből ismerheti meg.

2. Újdonságok felhasználóknak

A GNOME projekt felhasználó- és kezelhetőségközpontúsága folytatódik a GNOME 2.24-ben, több száz hibajavítás és felhasználók által kért fejlesztés formájában. A továbbfejlesztések puszta mennyisége lehetetlenné teszi az összes módosítás felsorolását, de reméljük sikerült kiemelni a GNOME ezen kiadásának legérdekesebb felhasználóközpontú szolgáltatásait.

2.1. Maradjon kapcsolatban

A GNOME 2.24 tartalmaz egy Telepathy kommunikációs keretrendszeren alapuló azonnaliüzenő-klienst.

2. ábraEmpathy azonnali üzenő

Az Empathy támogatja az XMPP/SIP hang és videokonferenciát, amely már elérhető a Nokia N800/N810 eszközökön (a videóhoz szükséges a GStreamer H.263 kodekjeinek jelenléte). Az Empathy nagyszerűen kiegészíti az Ekigat, a GNOME hang/videó SIP kliensét (lásd: 2.3. szakasz ― Ekiga 3.0).

A Telepathy közös keretrendszert biztosít az alkalmazásoknak az azonnali üzenő funkciók eléréséhez. Számos elterjedt protokoll használatára képes, beleértve a Jabber/XMPP, Google Talk, MSN Messenger és az Apple Bonjour/Rendezvous helyi hálózati csevegést.

Bármely alkalmazás képes kihasználni az azonnaliüzenő-munkamenetet. Az Empathy kliensen kívül a GNOME 2.24 által biztosított függvénytárak lehetővé teszik a fejlesztők számára jelenlét- és állapotinformációk felvételét, fájlok átvitelét vagy foglalatok (adatcsatornák) létrehozását az internetes együttműködés és játékok használatához. Ezen technológiának az alkalmazásaiban való használatával kapcsolatos információkat a 4.4. szakasz ― Azonnaliüzenő-függvénytárak rész tartalmaz.

2.2. Jobb időnyilvántartás

Számos üzleti felhasználó számára alapvető az egyes projektekre és ügyfelekre fordított idő nyilvántartása. Erre mindenki saját rendszert fejlesztett ki a naplóvezetéstől a találgatásig. Ez hihetetlenül unalmas. A mai világban bármit is tesz, az valamilyen mértékben érint egy számítógépet, így már a GNOME is tartalmaz egy panelalkalmazást, amely megkönnyíti az időnyilvántartást.

3. ábraFeladat gyors beállítása

A panel megjeleníti azt a feladatot, amelyen éppen dolgozik és ennek idejét. A gombra kattintva megváltoztatható a tevékenység és megjeleníthető, mely tevékenységeken dolgozott ma. Ha azt szeretné, az időmérő megáll amikor a számítógép üresjáratba kerül.

A tevékenységek tetszőleges szempont szerint csoportosíthatók, legyen az a tevékenység fajtája, az ügyfél neve vagy hogy mennyire utálja azt. A tevékenységnapló megjeleníthető és szerkeszthető, beszúrhatók a hiányzó tevékenységek és napi, heti és havi grafikonokon jelenítheti meg, mivel tölti a legtöbb idejét.

2.3. Ekiga 3.0

Az Ekiga egy minden igényt kielégítő SIP hang/videokonferencia kliens a GNOME-hoz. A GNOME 2.24 részeként örömmel jelentjük be az Ekiga 3.0 kiadását.

4. ábraEkiga 3.0

A telefonkönyve és partnerei jelenléte köré szervezett új felületen kívül az Ekiga 3.0 SIP jelenlét-támogatást, PBX vonalfigyelést, jobb videokodek-támogatást (H.264, H.263+, MPEG-4 és Theora), gyorsított videó és opcionális teljes képernyős módot tartalmaz, valamint a SIP-pel kapcsolatos számos fejlesztést a megbízható konferenciabeszélgetés érdekében.

2.4. Fájlkezelés

Az ikon- és listanézet mellett a GNOME 2.24 mostantól tartalmazza a tömör listanézetet, amely számos más asztali környezetben is népszerű. A tömör nézet a menü Nézet ▸ Tömör pontjának kiválasztásával (vagy a Control+3 gyorsbillentyűvel) választható ki.

5. ábraA három fájlnézet: ikon, lista és tömör

Az ikon- és listanézethez hasonlóan a tömör nézet ikonjainak mérete is módosítható a Nézet menü nagyítási beállításaival.

A fájlkezelő böngésző módja mostantól támogatja a lapok használatát a könyvtárak egy böngészőablakon belüli gyors váltása érdekében.

6. ábraBöngészőlapok támogatása

A mai modern fájlrendszerek majdnem minden karaktert kezelnek a fájlnevek részeként. Ez sajnos nem igaz a FAT fájlrendszerre, amelyet számos USB kulcs és hordozható zenelejátszó használ és a fájlnevekben számos írásjel használatára képtelen. A GNOME 2.24 felismeri, ha nem használható karaktereket tartalmazó nevű fájlokat készül másolni és az ilyen karaktereket automatikusan „_” jellé alakítja.

Az automatikus fájlnév-kiegészítés („tab”-kiegészítés) is tökéletesítésre került a GNOME 2.24-ben. A fájlnevek a helysávban a Tab billentyűvel való kiegészítése gyorsabb és kiszámíthatóbb lett. Lehetőség van az útvonal bármely részének kiegészítésére és a felület több visszajelzést ad, ha nincs más lehetséges találat.

2.5. Használja többre a Deskbart

A Deskbar a GNOME 2.24-ben számos érdekes új bővítménnyel gazdagodott: számológép, Google keresés (és kódkeresés), Yahoo! és Wikipedia javaslatok, valamint állapotfrissítés a Twitter és identi.ca szolgáltatásokon.

7. ábraDeskbar

Újdonság az új bővítmények egyszerű letöltése és telepítése közvetlenül a Deskbar internetes tárolójából.

2.6. Új képernyőfelbontás-vezérlés

Egyre több és több számítógép (különösen a laptopok) támogatja a több monitoros ( multihead) üzemmódot. A felhasználók elvárják, hogy második monitort csatlakoztathassanak klónként (például bemutatók tartásához) vagy az asztaluk kiterjesztéseként.

A GNOME 2.24 ennek érdekében javította a képernyőfelbontás-beállító eszközét. Kihasználva az X.Org új XRandR 1.2 specifikációját, ez a párbeszédablak lehetővé teszi az egyedi monitorok egyszerű használatba vételét számos konfigurációban. A monitorok nevet kapnak, amely az egyszerű azonosítás érdekében a képernyő bal felső sarkában jelenik meg.

8. ábraÚj képernyőfelbontás-vezérlés

A változtatások azonnal életbe lépnek. A GNOME újraindítása nem szükséges.

XRandR 1.2 illesztőprogram-kompatibilitás

Egyes X.Org video-illesztőprogramok jelenleg nem támogatják az XRandR 1.2-t, így nem képesek kihasználni ezeket a szolgáltatásokat. Az egyik ilyen a zárt nVidia X illesztőprogram.

2.7. Új hangtéma-támogatás

A GNOME alatt a hangtémákat mostantól a libcanberra kezeli, amely a Freedesktop.org Hangtéma- és elnevezés specifikációját valósítja meg. A hangtémák mostantól az ikontémákhoz hasonlóan telepíthetők. A libcanberra használata azt is jelenti, hogy az alkalmazások figyelmeztetőhangjai kisebb eséllyel ütköznek össze a zenelejátszóval vagy videolejátszóval, így ezeket a fontos figyelmeztetőhangokat bekapcsolva hagyhatja a teljes képernyős filmek nézésekor is.

9. ábraHangtéma-támogatás

2.8. Jobb digitális TV

A GStreamer multimédia-keretrendszer használatával a GNOME 2.22 bevezette a digitális televíziózás (DVB) lehetőségét a Médialejátszójába. A fejlesztők ezt a támogatást több DVB tuner kezelésének (egyszerre több csatorna nézésének) lehetőségével és jobb hibaelhárítási diagnosztikával bővítették.

Fejlesztették a legtöbb infravörös távirányító azonnali (beállításmentes) támogatását is (a LIRC keretrendszer használatával). Ezáltal sokkal vonzóbbá válik a lazítás, akár ezen fontos bejelentés lefordítása helyett is.

A GNOME 2.24 újdonsága még a nagy felbontású YouTube videók és a távoli szöveges feliratozás támogatása.

2.9. Különösen szép

A GNOME szeretné, hogy számítógépe jól nézzen ki, ezért dolgozunk témáinkon és grafikai megjelenésünkön. A GNOME 2.24 előtt versenyt hirdettünk a közreműködőink által készített legérdekesebb háttérképek összegyűjtése érdekében és kedvenceinket megosztjuk mindenkivel.

10. ábraVonzó hátterek

3. Újdonságok az akadálymentesítésben

A GNOME szenvedélye a szoftvereinek mindenki számára elérhetővé tétele, beleértve azon felhasználókat és fejlesztőket, akik számára fogyatékosságuk megnehezíti a számítógép használatát. Az ő segítésükre jött létre a GNOME akadálymentesítési projekt és a szabad asztali környezeteken ma már szabványos akadálymentesítési keretrendszer.

A GNOME 2.24 számos új fejlesztéssel folytatja az építkezést a korábbi akadálymentesítési eredményeire.

3.1. Jobb billentyűzetnavigáció

A GNOME 2.0 óta lehetséges a GNOME panel használata a Control+Alt+Tab billentyűkombinációval. A felhasználó a Tab billentyű segítségével lépkedhetett a panel elemei között, az értesítési ikonok kivételével.

A GNOME 2.24 lehetővé teszi az értesítési ikonokra lépést a billentyűzet használatával.

A billentyűzet-navigáció a fájlböngészőben is fejlődött. A fájok billentyűzettel való kijelölése mostantól lineáris és nem téglalapalakú.

3.2. Tökéletesített egér-akadálymentesítés

A GNOME 2.22 speciális akadálymentesítési fejlesztéseket vezetett be az egér vezérlésére. Ezek továbbfejlődtek a GNOME 2.24-ben:

 • az egér akadálymentesítése több képernyőn is működik;
 • az elidőzés kiváltható az opcionális elidőzési panelalkalmazáson való elidőzéssel és
 • a gesztusok rajzolása mostantól látható a képernyőn.

3.3. Jobb képernyőolvasás

A GNOME és partnerei keményen dolgoztak az akadálymentesítés és a képernyőolvasás tökéletesítésén a GNOME 2.24 és sok más független alkalmazás számára.

A képernyő-olvasás és braille eszközök támogatása jelentősen javult a Java alkalmazások, az OpenOffice.org, Mozilla Thunderbird, Pidgin, a GNOME súgóböngészője és a GNOME panel esetén. A felhasználók értesítést kapnak a fókuszban nem lévő párbeszédablakokról másik alkalmazásra váltáskor.

Rengeteg munkát fektettünk a GNOME képernyő-olvasási technológiájának ARIA-képes webböngészőkbe integrálásába, kezdve a Mozilla Firefoxszal.

Új szolgáltatás a szintetizált hang rendszernyelv alapján történő kiválasztása, a kimondott hivatkozások támogatása, a mondatonkénti visszhang és az opcionális oktatóüzenetek.

4. Újdonságok fejlesztőknek

Az alábbi változások a GNOME 2.24 fejlesztői platformot használó fejlesztők számára fontosak. Ha nem érdeklik a fejlesztőket érintő változások, ugorjon az 5. szakasz ― Újdonságok a mobilon szakaszra.

4.1. A GLib/GTK+ 3.0 előkészítése

A fejlesztők felkészítése érdekében a GLib és GTK+ 3.0 változatára, mindkét függvénytár tartalmaz a szigorúbb kompatibilitást kikényszerítő jelzőket.

A GLib, GTK+ és ATK 3.0 megköveteli, hogy csak felső szintű fejlécek (például:glib.h, gobject.h, gio.h) jelenjenek meg az alkalmazásokban. Ez a változás fontos az egyedi fejlécek eltávolításának, átnevezésének és átrendezésének lehetővé tételéhez, az alkalmazások forráskódszintű kompatibilitásának befolyásolása nélkül.

A fejlesztők már most tesztelhetik alkalmazásaik kompatibilitását a következő fordítási opciók segítségével: G_DISABLE_SINGLE_INCLUDES a GLib, GTK_DISABLE_SINGLE_INCLUDES a GTK+ és ATK_DISABLE_SINGLE_INCLUDES az ATK esetén.

Az alkalmazás megfelelőségének teszteléséhez egyszerűen adja át ezeket fordítási jelzőkként az alkalmazás fordításakor (például: -DG_DISABLE_SINGLE_INCLUDES).

További kompatibilitási tesztelés

A GLib, GTK+ és a hozzájuk tartozó függvénytárak más fordítási opciókat is biztosítanak a GTK+ 3.0 verziójával való kompatibilitás teszteléséhez.

Letilthatja az elavult szimbólumok és osztályok támogatását, amelyek eltávolításra kerülnek a 3.0 verzióból, a következő fordítási opciók megadásával: ATK_DISABLE_DEPRECATED, PANGO_DISABLE_DEPRECATED, G_DISABLE_DEPRECATED, GDK_PIXBUF_DISABLE_DEPRECATED, GDK_DISABLE_DEPRECATED és GTK_DISABLE_DEPRECATED ebben a sorrendben az ATK, Pango, GLib, GdkPixbuf, GDK és GTK+ függvénytárakhoz.

A GDK_MULTIHEAD_SAFE és GTK_MULTIHEAD_SAFE fordítási opciók megadásával tesztelheti, hogy programja csak a több monitort megfelelően támogató függvényeket használ-e.

4.2. GLib 2.18

A GNOME 2.24 az első GNOME kiadás, amely a GLib 2.18-as verzióját használja.

A GLib 2.18 jobban támogatja a karakterláncok fordításához kontextus biztosítását a C_() és NC_() makrókkal, valamint új API-t tartalmaz a GIO-ban.

Az új szimbólumok teljes listája egyaránt elérhető a GLib és GIO esetén is.

4.3. GTK+ 2.14

A GNOME 2.24 az első GNOME kiadás, amely a GTK+ 2.14-as verzióját használja.

A GTK+ ezen verziójának fontos változása, hogy minden felületi elem, amely a GtkAdjustment osztályból származik (például a léptetőgombok és csúszkák) mostantól szigorúan kikényszerítik tartományukat [alsó, felső - lapméret] formában, a dokumentációnak megfelelően. Ha az [alsó, felső] tartományt kívánja biztosítani, állítsa a page_size értékét nullára.

Glade és GTK+ 2.14

A Glade minden változata (beleértve a 3.4.1-et is) jelenleg a GtkSpinButton, GtkHScale ésGtkVScale osztályokat alapértelmezésben 10 értékű page_size változóval hozza létre. A fejlesztőknek ellenőrizni kell az általuk létrehozott Glade fájlokat, hogy a lapméret értéke elfogadható-e.

Megjelent az új GtkMountOperation osztály, amely a g_volume_mount használatát könnyíti meg. A GtkMountOperation egy olyan GMountOperation, amely szükség esetén képes megjeleníteni egy hitelesítési párbeszédablakot.

A gtk_show_uri() függvény használatával lehetővé válik fájlok és más URI címek hordozható módon való megnyitása az alapértelmezett alkalmazással, a libgnome használata helyett. A GDK mostantól a GdkAppLaunchContext segítségével biztosítja a GAppLaunchContext megvalósítását a grafikus alkalmazások kezeléséhez (beleértve az indítási értesítést és a fókuszlopás megelőzését).

A GTK+ 2.14 újdonsága még egy GFile-alapú API a GtkFileChooser-hez és a GtkBuilder számára a lehetőség XML fák darabjainak felépítésére.

Az új szimbólumok teljes listája egyaránt elérhető a GTK+ és a GDK esetén is.

4.4. Azonnaliüzenő-függvénytárak

A GNOME 2.24 az új azonnaliüzenő-klienssel együtt (lásd: 2.1. szakasz ― Maradjon kapcsolatban) tartalmazza a libempathy, libempathy-gtk és telepathy-glib függvénytárakat is, amelyekkel azonnaliüzenő-szolgáltatások integrálhatók bármely GNOME alkalmazásba.

4.5. Deskbar

A Match felület két új metódust tartalmaz: set_snippet és get_snippet. Ha egy töredék beállításra kerül, akkor új sorban jelenik meg a találat get_verb értéke alatt.

Az Action felület tartalmazza az új get_tooltip metódust. Ezen metódus felülírása lehetővé teszi buboréksúgó megjelenítését amikor a felhasználó egy találatra vagy műveletre mutat.

5. Újdonságok a mobilon

A GNOME 2.24 a GNOME Mobile fejlesztői platform első kiadása. A GNOME Mobile a szabványos asztali összetevőket egy alapplatformba egyesíti, amelyre a disztribútorok és kéziszámítógépek készítői gazdag programozói környezetet építhetnek.

A GNOME Mobile technológiája található meg számos Linux-alapú mobileszköz-platform mélyén, beleértve a következőket: Maemo, az ACCESS Linux Platform, a LiMo referenciaplatform, Ubuntu Mobile, Moblin és Poky.

A GNOME Mobile első kiadása a következőkből áll:

 • Alapinfrastruktúra

  • GLib – a C nyelven írt programkönyvtárak és alkalmazások alapvető alkalmazásépítő-köveit biztosítja. Biztosítja a GNOME által használt alapvető objektumrendszert, a főciklus-megvalósítást és segédfunkciók széles választékát karakterláncok és gyakori adatszerkezetek kezeléséhez.
  • DBus – egy üzenetbusz-rendszer, amely egyszerű lehetőséget ad az alkalmazások egymás közötti kommunikációjára és a folyamat-életciklusok összehangolására.
 • Rendszerinfrastruktúra

  • BlueZ – egy moduláris, teljes és szabványkövető Bluetooth-szoftvercsomag, amely számos grafikus segédprogramot tartalmaz a GNOME-hoz;
  • Evolution adatkiszolgáló (DBus port) – kezeli a felhasználó naptárának, feladatainak és címjegyzékének helyi és számos népszerű hálózati protokoll feletti elérését;
  • Telepathy – egységes keretrendszer azonnali üzenetküldés, IP-feletti hang és videó, illetve felhasználói alkalmazásokhoz végpontok közötti foglalatok (adatcsatornák) biztosításához;
  • Avahi – multicast-DNS programcsomag, amely a helyi hálózaton zeroconf szolgáltatás-feltérképezést biztosít;
  • GStreamer – gazdag multimédia-keretrendszer, amely megoldást nyújt egyszerű hang- és videólejátszási és műsorszórási, valamint bonyolult felvételi, keverési és nem lineáris szerkesztési feladatokra egyaránt;
  • SQLite – egyszerű, nagy teljesítményű tranzakciós SQL adatbázis, amely egyszerűen beágyazható az alkalmazásokba;
  • GConf – lehetővé teszi a felhasználói beállítások tárolását és lekérését;
  • Matchbox – ablakkezelő nem asztali X11 környezetekbe, mint például kéziszámítógépekre, set-top boxokra vagy bármilyen más eszközre, amelyen a képernyőfelbontás, a beviteli módszerek vagy a rendszer erőforrásai korlátozottak;
  • gio és GVFS – virtuális fájlrendszer API-t biztosít, amely szolgáltatások széles körét támogatja, beleértve az FTP, SFTP (SSH), WebDAV, NFS és SMB/CIFS protokollokat;
 • Felhasználói felület

  • GTK+ – funkciógazdag keresztplatformos eszközkészlet grafikus felhasználói felületek létrehozásához, egyszerűen használható API-val.
  • Pango – szolgáltatásokat biztosít a GTK+ számára szövegek elrendezéséhez és megjelenítéséhez, külön hangsúlyt fektetve a nemzetköziesítésre.
  • ATK (akadálymentesítési eszközkészlet) – biztosítja az összes GTK+ felületi elem alapvető akadálymentesítését, teljes hozzáférést lehetővé téve az akadálymentesítési eszközöknek az alkalmazásokhoz azok megjelenítése és vezérlése érdekében.
  • Cairo – 2D grafikai függvénytár, amely több kimeneti eszközt támogat. Az összes kimeneti felületen egységes kimenet előállítására tervezték, miközben kihasználja a megjelenítőhardveren elérhető gyorsítást. A Cairo egyszerű, a PostScripthez hasonló API-t biztosít.
 • Nyelvi kötések

  A GNOME Mobile platform minden függvénytára natív C API-kon, valamint jó minőségű nyelvi kötéseken keresztül érhető el, amelyek a függvénytárak képességeit más magas szintű programozási nyelveket ismerő programozók számára ismerős módokon is elérhetővé teszik. A következő nyelvek teljesen támogatottak:

  • C
  • C++
  • Python

A GNOME elkötelezett ezen platformok támogatására és letölthető, tesztelhető virtuálisgép-képfájlokat fog készíteni a GNOME 2.24-en alapuló disztribúciókból, mint például a Poky, Moblin és Ubuntu Mobile, lehetővé téve a fejlesztők számára a platform tesztelését és az alkalmazások portolását.

6. Nemzetköziség

A GNOME fordítási projekt tagjainak köszönhetően a GNOME 2.24 45 nyelvet támogat a felhasználói felület legalább 80 százalékának lefordítottságával, sok nyelven beleértve a felhasználói- és adminisztrátori kézikönyveket is.

Támogatott nyelvek:

 • Albán
 • Angol (US, brit, kanadai)
 • Arab
 • Baszk
 • Bengáli (India)
 • Bolgár
 • Brazíliai portugál
 • Cseh
 • Dzongkha
 • Dán
 • Finn
 • Francia
 • Galíciai
 • Gudzsarati
 • Görög
 • Holland
 • Héber
 • Japán
 • Katalán
 • Koreai
 • Kínai (Hong Kong)
 • Kínai (Kína)
 • Kínai (Tajvan)
 • Lengyel
 • Litván
 • Macedón
 • Magyar
 • Malajálam
 • Marathi
 • Norvég Bokmål
 • Német
 • Olasz
 • Orosz
 • Pandzsábi
 • Portugál
 • Spanyol
 • Svéd
 • Szerb (cirill és latin)
 • Szlovén
 • Tamil
 • Thai
 • Török
 • Ukrán
 • Vietnami
 • Észt

Számos más nyelv részben támogatott, amelyekre a felhasználói felület több mint fele le van fordítva.

A GNOME-hoz hasonlóan nagy szoftvercsomag új nyelvre fordítása még a legelkötelezettebb fordítócsapat számára is nyomasztóan nagy feladat. Ehhez a kiadáshoz hat csapat fejtett ki hatalmas erőfeszítést, a fordításaik készültségét több mint 10 százalékkal növelve. Gratulálunk a kannada, maithili, pastu, horvát és tamil csapatok kitartó munkájához!

Részletes statisztikák és további információk a GNOME fordítási statisztikaoldalon érhetők el.

7. A GNOME telepítése

A Live CD használatával kipróbálhatja a GNOME 2.24-et, amely egyetlen CD-n tartalmazza a GNOME 2.24 összes szoftverét. A számítógép a Live CD-ről közvetlenül elindítható, semmit nem szükséges telepíteni. Ez a CD a GNOME BitTorrent oldaláról tölthető le.

A GNOME 2.24 számítógépre telepítéséhez hivatalos csomagok használatát javasoljuk az Ön szállítójától vagy disztribútorától. A népszerű disztribúciók hamarosan elérhetővé teszik a GNOME 2.24-t, sőt néhány fejlesztői változatban már most is elérhető. A GNOME-ot szállító disztribúciók listáját és az általuk biztosított legújabb változatokat megtalálja a Get Footware oldalon.

Bátor és türelmes felhasználók, akik szeretnék forrásból fordítani a GNOME-ot, használhatják a fordítóeszközök egyikét. A GARNOME a kiadott forráscsomagokból fordítja le a GNOME-ot. A GNOME 2.24.x lefordításához a GARNOME 2.24.x szükséges. A jhbuild is rendelkezésre áll, amely a legújabb GNOME-ot az SVN-ből fordítja. A GNOME 2.24.x a jhbuild gnome-2.24 modulkészletének segítségével fordítható le.

Noha lehetséges a GNOME lefordítása közvetlenül a kiadott forráscsomagokból, erősen javasoljuk a fenti fordítóeszközök egyikének használatát.

8. Mi várható a GNOME 2.26-ban?

A fejlesztés nem áll meg a GNOME 2.24-gyel. Már elkezdődött a munka a GNOME 2.26-os kiadáson, amely pontosan hat hónappal a 2.24 után kerül kiadásra.

A GNOME útiterv részletezi a fejlesztők terveit a következő kiadási ciklusra; a GNOME 2.26 kiadási ütemezése pedig hamarosan megjelenik.

9. Köszönet

Ezeket a kiadási megjegyzéseket Davyd Madeley állította össze a GNOME közösség hathatós segítségével. A közösség nevében szeretnénk kifejezni köszönetünket azon fejlesztőknek és közreműködőknek, akik lehetővé tették ezt a GNOME kiadást.

Ez a munka bármely nyelvre szabadon lefordítható. Ha le kívánja fordítani, lépjen kapcsolatba a GNOME fordítási projekttel.