Kommentarer till utgåvan GNOME 2.22

1. Introduktion

GNOME 2.22 är den senaste versionen av GNOME-skrivbordet: en populär skrivbordsmiljö för flera olika typer av datorplattformar. GNOME:s fokus är lättanvändighet, stabilitet och förstklassig internationalisering samt stöd för tillgänglighetsfunktioner. GNOME är fri programvara och öppen källkod och tillhandahåller alla de vanliga verktygen som datoranvändare förväntar sig av en modern datormiljö, såsom e-post, grupprogramvara, webbsurfning, filhantering, multimedia och spel. Vidare så tillhandahåller GNOME en flexibel och kraftfull plattform för programutvecklare, både på skrivbordet och i mobila applikationer.

GNOME-skrivbordet ges ut var sjätte månad och innehåller många nya funktioner, förbättringar, felrättningar och översättningar. GNOME 2.22 fortsätter denna tradition. För att läsa mer om GNOME om de kvaliteter som utmärker den från andra skrivbordsmiljöer (som användbarhet, tillgänglighetsfunktioner, internationalisering och frihet) kan du besöka sidan About GNOME på vår webbplats.

Gå med oss idag och se vilken skillnad du kan göra.

GNOME 2.22 inkluderar alla förbättringar gjorda i GNOME 2.20 och tidigare. Du kan läsa mer om ändringarna som skedde i GNOME 2.20 från dess kommentarer till utgåva.

2. Till minne av Raphael Higino

Utgivningen av GNOME 2.22 är tillägnad Raphael Higino, medlem av GNOME-översättningsteamet och GNOME Brazil.

Figur 1Raphael Higino

Raphael Higino var under en lång tid bidragsgivare till GNOME:s brasilianska översättningar och var mycket engagerad inom GNOME. Han var en mycket tillförlitlig medlem av teamet och gav alltid en hjälpande hand till nya bidragsgivare. Han fick många goda vänner i gemenskapen. Raphael omkom förra året i en motorcykelolycka. Han blev 24 år gammal. Hans engagemang, hårda arbete och vänskap kommer aldrig att glömmas av gemenskapen och de vars liv han berörde.

Skrivet av Og Maciel

3. Vad är nytt för användarna

GNOME-projektets fokus på användare och användbarhet fortsätter i GNOME 2.22 med alla dess felrättningar och användarbegärda förbättringar. Det stora antalet förbättringar gör det omöjligt att lista alla men vi hoppas kunna informera om några av de mer spännande användarorienterade funktionerna i denna utgåva av GNOME.

3.1. Säg Cheese

Figur 2Programmet Cheese.

GNOME 2.22 introducerar ett nytt program, Cheese. Cheese låter dig ta foton och göra videoklipp genom att använda en ansluten webbkamera och lägga till olika typer av effekter som mauve, noir/blanc, shagadelic samt warp och som du sedan kan dela med dig av till dina vänner, läsa in i F-Spot eller ange som ditt personliga foto för ditt inloggningskonto.

3.2. Fönster-compositing

GNOME 2.22 introducerar fönster-compositing på stödda plattformar. Passande GNOME:s policy "gör det enkelt" är funktionerna mycket nedtonade. De mest anmärkningsbara är skuggkastning på fönster, förhandsvisning i realtid vid fönsterväxling med Alt+Tab och genomskinlighetseffekter.

Inte all grafikhårdvara har tillförlitligt stöd för compositing, så denna funktion är för närvarande avstängd som standard och syns inte i inställningarna. Om du vet att din grafikhårdvara har stöd för compositing så kan du köra följande kommando: gconftool-2 -s --type bool /apps/metacity/general/compositing_manager true från Kör-dialogen, eller ställa in nyckeln i Konfigurationsredigerare. För att inaktivera compositing kan du ställa in nyckeln till false.

3.3. Bättre nätverksfilsystem

GNOME 2.22 introducerar GVFS, ett nytt nätverkstransparent virtuellt filsystemslager för GTK+. GVFS är designat till att överkomma de brister i det äldre systemet GNOME-VFS. Förbättringarna är bland annat möjligheten att komma ihåg behörigheter för hela sessionen och vara mer resistent till felsituationer. Många GNOME-program använder redan GVFS, inklusive alla kärnprogram.

I och med växlingen till GVFS använder nu GNOME Desktop Trash Can-specifikationen från Freedesktop.org för att hantera lagringen av borttagna filer.

Några nya protokoll finns även tillgängliga. cdda:// kommer att visa alla ljudspår på en cd-skiva, tillgängliga som WAV-filer. gphoto2:// kommer att ge dig åtkomst till anslutna digitalkameror.

GNOME:s Filhanterare är nu smartare när det gäller flyttbart media och kommer att visa dig en informationsrad med möjliga åtgärder när du ansluter ett flyttbart media eller bläddra i en mapp på en flyttbar enhet.

Teknisk information om GVFS finns tillgänglig i Avsnitt 6.1 ― GVFS och GIO under avsnittet Vad är nytt för utvecklarna.

3.4. DVD, digitaltv och annat

GNOME:s Filmuppspelare erbjuder nu förbättrat stöd för uppspelning av DVD såväl som stöd för digitaltv (DVB). Nytt i 2.22 är även ett urval av nya insticksmoduler, inklusive stöd för MythTV, Youtube och Tracker-baserade sökningar. Nytt är även delning av spellistor och möjligheten att välja undertexter för filer.

GNOME 2.22 innehåller den nya funktionen för att förhandsvisa och spela upp Flash-innehåll och video med den fria och öppna Flash-dekodern swfdec.

3.5. Internationell klocka

Nu behövs det inte mer några huvudräkningar för att lista ut när din telefonkonferens startar i Sydney, GNOME 2.22 har nu fått internationalisering inbyggt i dess klocka. Du kan lägga till flera platser världen över för att se den lokala tiden och väder.

Figur 3Internationella klockan.

3.6. Fortsatt Evolution

Evolution fortsätter att bli förbättrad med nytt stöd för Google Kalender och anpassade meddelandeetiketter (taggning) för din e-post.

Figur 4Evolution visar en Google Kalender.

Arbete har även skett för att förbättra hastigheten för filtrering av skräppost och att göra feldialoger mindre påträngande för din skrivbordssession genom att använda statusraden istället för popupmeddelanden.

3.7. Fjärrskrivbord

Nytt i GNOME 2.22 är Fjärrskrivbordsvisare. Detta program kompletterar det befintliga stödet för fjärrskrivbordsservern i GNOME. Den innehåller möjligheten att upptäcka datorer på det lokala nätverket och bokmärka dina favoriter.

Figur 5Fjärrskrivbordsvisare interagerar med aktuellt skrivbord.

Användare som önskar mer kontroll över fjärrskrivbordsservern kommer även att uppskatta den nya fliken Avancerat i egenskapsdialogen.

3.8. Förenklade tangentbordsinställningar

Inställningarna för tangentbordslayout och tangentbordstillgänglighet har flyttats in i en dialogruta, vilket innebär att alla tangentbordsinställningar finns på samma ställe när du behöver dem. Tangentbordsgenvägar för skrivbordet ligger dock separat.

Figur 6Den nya dialogrutan för tangentbordsinställningar.

3.9. Men det är inte allt...

GNOME 2.22 innehåller även många felrättningar och användarbegärda förbättringar från de senaste sex månaderna av utveckling. Bland annat:

 • öppna Evolution-kontakter direkt i Skrivbordsrad;
 • förbättrade utskrifter i Textredigerare;
 • nätverksspel för flera spelare i Schack;
 • hämtningsnotifieringar i Epiphany;
 • stöd för LZMA (7-zip) i Arkivhanterare;
 • förhindra automatiskt vänteläge/viloläge vid skivbränning;
 • Dokumentvisare är nu snabbare och använder mindre minne;
 • Dokumentvisare har nu även stöd för sidövergångar i PDF-bildspel;
 • Tomboy kan nu organisera dina anteckningar i anteckningsböcker;
 • Sound Juicer har nu stöd för mer metadata, inklusive skivnummer och år;
 • stora förbättringar i precision och användbarhet för Miniräknare;
 • Nyckelringshanterare har fullständigt ersatts av Seahorse;
 • mycket, mycket mer som du måste installera eller uppgradera till för att se!

4. Vad är nytt inom tillgänglighetsfunktioner

4.1. Förbättringar inom skärmläsning och skärmförstoring

Orca, GNOME:s skärmläsarteknik, har fått många spännande förbättringar i 2.22. Nära samarbete med Mozilla har lett till mycket bra tillgänglighetsfunktioner i Firefox 3, inklusive stöd i Orca för Accessible Rich Internet Applications (ARIA) och levande regioner. Detta möjliggör bättre tillgänglighetsfunktioner för dagens moderna dynamiska webbapplikationer.

Orca i GNOME 2.22 har också fått stöd för litterär blindskrift nivå 2. Mycket arbete har också lagts på att förbättra dess kvalitet och stabilitet.

Skärmförstoraren har förbättrats och kan nu dra nytta av tekniker som X compositing för att ge mjukare rullning och helskärmsrullning på hårdvara som har stöd för det. Det finns också förbättrat stöd för filter för färgblinda.

4.2. Nya tillgänglighetsfunktioner för möss

GNOME 2.22 inkluderar nu en uppsättning specialförbättringar för tillgänglighetsfunktioner för styrning av musen. Funktionerna är bland annat:

 • möjlighet att fånga pekaren inom en region av skärmen;
 • möjlighet att öppna sammanhangsmenyn med endast en musknapp; och
 • möjlighet att genomföra olika typer av klick (t.ex. enkelklick, dubbelklick, sammanhangsklick och drag) utan att använda en musknapp (kallas vanligtvis för uppehållsklick eller dwelling).
Figur 7Alternativ för mustillgänglighetsfunktioner.

5. Vad är nytt för administratörerna

5.1. Integrering av PolicyKit

PolicyKit är ett nytt säkerhetsramverk för hela skrivbordet. Syftet med PolicyKit är att tillhandahåll ett konsekvent sätt för användarprogram att få utökad behörighet, t.ex. för administrativa program.

Genom att använda PolicyKit kan administratörer nu konfigurera systembreda inställningar. Du kan till exempel tillåta några användare att justera datum och tid i klockan eller du kan ge specifika användare möjligheten att starta och stoppa systemtjänster.

För användarna har kontrollpanelerna nu fått en upplåsningsknapp brevid de inställningar som de inte är behöriga att ändra. Genom att klicka på upplåsningsknappen så kan användaren ange ytterligare information för att få behörighet.

Figur 8Nätverksinställningar.

5.2. Bättre systemverktyg

GNOME:s systemadministrationsverktyg övervakar nu ändringar i konfigurationsfilerna som de ändrar i. Det betyder att om en annan administratör ändrar konfigurationen kommer din skärm att uppdateras för att återspegla detta.

Verktyget Delade mappar låter dig nu redigera SMB-användardatabasen (smbpasswd).

Verktyget Nätverk kan nu konfigurera PPPoE och GPRS-anslutningar.

6. Vad är nytt för utvecklarna

GNOME 2.22 Developers Platform tillhandahåller en stabil grund för oberoende programutvecklare för att skapa tredjepartsprogram. GNOME och dess plattform är licensierad för att både tillåta skapandet av fria och proprietära programvaror som körs ovanpå GNOME.

Bibliotek i GNOME-plattformen garanteras vara API och ABI-stabila för resten av den utgivna GNOME 2.x-serien. Bibliotek i GNOME-skrivbordet har inte den här garantin men de flesta kommer att fortsätta vara konsekventa från utgåva till utgåva.

6.1. GVFS och GIO

GVFS är ett virtuellt filsystem i användarrymden med bakändar för protokoll såsom SFTP, FTP, DAV, SMB och ObexFTP. GVFS är ersättningen för GNOME-VFS. GNOME-VFS bör nu anses vara föråldrat och utvecklare bör inte använda det i nya program.

GVFS består av två delar:

 • GIO, ett nytt delat bibliotek som är en del av GLib och tillhandahåller ett API för GVFS; och
 • Själva GVFS, ett nytt paket som innehåller bakändar för olika filsystemstyper och protokoll som SFTP, FTP, DAV, SMB och ObexFTP.

GVFS/GIO har som mål att tillhandahålla ett modernt och lättanvänt VFS-system. Dess mål är att tillhandahålla ett API som utvecklarna föredrar istället för råa POSIX IO-anrop. Istället för att klona POSIX IO API så tillhandahåller det ett högnivå, dokumentcentrerat gränssnitt. Såväl som läsning och skrivning av filer tillhandahåller GIO funktioner för filövervakning, asynkront I/O och filnamnskomplettering.

GVFS fungerar på det sättet att det kör en huvuddemon (gvfsd) som håller ordning på de aktuella GVFS-monteringarna. Varje montering körs i en separat demon (vissa monteringar delar på en demonprocess, men de flesta gör det inte). Klienter pratar med monteringarna med en kombination av D-BUS-anrop (på sessionsbussen och med peer-to-peer D-BUS) samt ett anpassat protokoll för filinnehåll. Genom att flytta ut bakändarna från processen minimeras antalet beroenden för program och gör hela systemet mer robust.

GVFS erbjuder även en FUSE-monteringspunkt i ~/.gvfs/ så att GVFS-monteringar kan exponeras för äldre program som använder standard POSIX IO.

Till skillnad mot GNOME-VFS är nu anslutningar i GVFS tillståndsbaserade. Det betyder att en användare bara behöver ange sitt lösenord en gång, inte igen och igen för varje lyckad anslutning.

Med växlingen till GVFS kommer nu automatiska monteringar och starter att hanteras direkt av Nautilus istället för via gnome-volume-manager.

API-dokumentation för användning av GIO finns tillgänglig på nätet tillsammans med migreringsguider för att flytta från POSIX IO och GNOME-VFS till GIO.

6.1.1. Regressioner

Även om GVFS rättar till en hel del tidigare problem som fanns i GNOME-VFS så finns det för närvarande några funktioner som saknas. Bland annat gäller detta målen fonts:// och themes://.

Dessa problem kommer att rättas till så snart som möjligt. Det finns även några program som återstår att porteras till GVFS. Status för denna portering finns dokumenterad på nätet.

6.2. Utvecklarmiljön Anjuta

Utvecklingsmiljön Anjuta har blivit en del av GNOME Developer Suite. Anjuta är en GNOME-integrerad utvecklingsmiljö som erbjuder många funktioner för utvecklare, såsom en integrerad felsökare, integrerad redigerare för Glade-användargränssnitt samt ett Valgrind-gränssnitt.

Figur 9Uppgiftslista för Anjuta.

7. Internationalisering

Tack vare medlemmarna i GNOME Translation Project kan GNOME 2.22 erbjuda stöd för 46 olika språk där minst 80 procent av strängarna är översatta, inklusive handböckerna för användare och administratörer.

Språk som stöds:

 • Arabiska
 • Baskiska
 • Brasiliansk portugisiska
 • Bulgariska
 • Danska
 • Dzongkha
 • Engelska (Amerikansk, brittisk, kanadensisk)
 • Estniska
 • Finska
 • Franska
 • Galiciska
 • Grekiska
 • Gujarati
 • Italienska
 • Japanska
 • Katalanska
 • Kinesiska (Hong Kong)
 • Kinesiska (Kina)
 • Kinesiska (Taiwan)
 • Koreanska
 • Lettiska
 • Litauiska
 • Makedonska
 • Malayalam
 • Marathi
 • Nederländska
 • Nepali
 • Norska (bokmål)
 • Polska
 • Portugisiska
 • Punjabi
 • Ryska
 • Serbiska
 • Serbiska (latin)
 • Slovenska
 • Spanska
 • Svenska
 • Tamil
 • Thailändska
 • Tjeckiska
 • Turkiska
 • Tyska
 • Ukrainska
 • Ungerska
 • Vietnamesiska

Många andra språk stöds delvis, där fler än hälften av deras strängar översatta.

8. Installera GNOME

Du kan prova på GNOME 2.22 med LiveCD:n som innehåller all den programvara som inkluderas i GNOME 2.22. Du kan starta upp din dator direkt från skivan utan att behöva installera någonting. Skivan kan hämtas från GNOME:s BitTorrent-sida.

För att installera eller uppgradera din dator till GNOME 2.22 så rekommenderar vi att du installera officiella paket från din leverantör eller distribution. Populära distributioner kommer att göra GNOME 2.22 tillgänglig mycket snart och vissa har redan utvecklingsversioner med GNOME 2.22 tillgängliga. Du kan få en lista över de distributioner som levererar GNOME och upptäcka de senaste versionerna som de levererar på vår Get Footware-sida.

Om du är modig och har tålamod och vill bygga GNOME från källkod så rekommenderar vi att du använder ett av byggverktygen. GARNOME bygger GNOME från utgivna tar-arkiv. Du behöver GARNOME 2.22.x för att bygga GNOME 2.22.x. Det finns även jhbuild som har designats för att bygga senaste GNOME från SVN. Du kan även använda jhbuild för att bygga GNOME 2.22.x genom att använda moduluppsättningen gnome-2.22.

Även om det är möjligt att bygga GNOME direkt från utgivna tar-arkiv så rekommenderar vi starkt att använda ett av ovanstående byggverktyg.

9. Se fram emot GNOME 2.24

Utvecklingen slutar inte i och med GNOME 2.22. Arbete har redan påbörjats för GNOME 2.24, som kommer att ges ut exakt sex månader efter 2.22.

Några av de spännande sakerna att se fram emot i GNOME 2.24 kommer förhoppningsvis inkludera:

 • en ny version av GNOME:s Ekiga VoIP-klient innehåller ett omdesignat användargränssnitt och stöd för SIP-närvaro (presence);
 • snabbmeddelandeklienten Empathy använder kommunikationsramverket Telepathy;
 • de ofta efterfrågade kolumn- och listvyer i GNOME:s Filhanterare;
 • färdigställandet av porteringen av GNOME-VFS till GVFS; samt
 • felrättningar, prestanda- och minnesförbättringar för hela skrivbordet.

GNOME:s roadmap beskriver utvecklarnas planer för nästa utgåva och utgivningsschemat för GNOME 2.24 kommer snart att dyka upp.

10. Tack till

Dessa kommentarer sammanställdes av Davyd Madeley med stor hjälp från GNOME-gemenskapen. Vi tackar varmt våra utvecklare och bidragsgivare som har gjort denna utgåva av GNOME möjlig.

Detta verk kan fritt översättas till valfritt språk. Om du önskar att översätta det till ditt språk kan du kontakta GNOME Translation Project.