Udgivelsesnoter for GNOME 2.22

1. Introduktion

GNOME 2.22 er den nyeste version af GNOME-skrivebordet, som er et populært multiplatforms-skrivebordsmiljø. GNOME har sit primære fokus på at det skal være nemt at bruge, stabilt, og have førsteklasses internationaliserings- og tilgængeligheds-understøttelse. GNOME består af fri og åben kildekode-programmer, og forsyner sine brugere med almindelige værktøjer som det forventes af et moderne computermiljø som f.eks. e-post, groupware, internetbrowsing, filhåndtering, multimedia og spil. Udover dette fungerer GNOME også som en fleksibel og kraftfuld platform til programudviklere, både til skrivebordet og til mobile enheder.

GNOME-skrivebordet udgives hver sjette måned med mange nye funktioner, forbedringer, fejlrettelser og oversættelser, og GNOME 2.22 følger denne tradition. For at læse mere om GNOME og de kvaliteter der adskiller det fra andre computer-skrivebordsmiljøer (som f.eks. nem brug, tilgængelighed, internationalisering og frihed) kan man besøge siden Om GNOME på vores web-sted.

Slut dig til os i dag og find ud af hvordan du kan gøre en forskel.

GNOME 2.22 inkluderer alle de forbedringer der blev lavet i GNOME 2.20 og tidligere versioner. Du kan læse mere om de ændringer der blev foretaget i GNOME 2.20 i de tilhørende udgivelsesnoter.

2. Til minde om Raphael Higino

Udgivelsen af GNOME 2.22 er dedikeret til Raphael Higino som var medlem af oversættelsesholdet for GNOME og GNOME Brazil.

Figur 1Raphael Higino

Raphael Higino var bidragyder til det Brasilianske oversættelsesarbejde gennem lang tid og brændte meget for GNOME. Han var et meget pålideligt medlem af holdet og var altid klar til at give en vejledende hånd til nye bidragydere. Han havde en række gode venner i fællesskabet. Raphael døde sidste år i et motorcykel-uheld kun 24 år gammel. Hans engagement, hårde arbejde og venskab vi altid blive værdsat i fælleskabet og af alle hvis liv han har berørt.

Skrevet af Og Maciel

3. Nyt for brugere

GNOME-projektet fortsætter i GNOME 2.22 med stort fokus på brugerne og på nem brug. Det har udmøntet sig i hundredevis af fejlrettelser og bruger-forespurgte forbedringer. Det store antal af forbedringer gør det desværre ikke muligt at nævne dem alle sammen her, men vi håber på at kunne fremhæve nogle af de mere bruger-orienterede af de nye funktioner i GNOME i denne udgivelse.

3.1. Sig appelsin

Figur 2Programmet Cheese.

GNOME 2.22 introducerer et nyt program, Cheese giver dig muligheden for at tage fotos og lave videoer ved hjælp af din computers web-kamera. Du kan anvende en række forskellige effekter som f.eks. mauve (en lilla farve), noir/blanc (lys/mørk), shaqadelic og warp. Du kan dele disse fotos og videoer med dine venner, indlæse dem i F-Spot eller bruge et af dem som dit konto-foto.

3.2. Vindues-sammensætning (compositing)

GNOME 2.22 introducerer nu vindues-sammensætning, på systemer som understøtter det. I tråd med GNOMEs "hold det simpelt"-politik er funktioner tonet ned til et lavt niveau. Den mest mærkbare ændringer er baggrundsskygger på vinduer, live forhåndsvisning når der skiftes mellem vinduer med Alt+Tab og gennemsigtigheds-effekter.

Sammensætning er endnu ikke slået til fra start af og er ikke synlig i indstillingerne, idet ikke al hardware understøtter denne funktion pålideligt. Hvis du ved at dit grafikkort understøtter sammensætning kan du køre følgende kommando: gconftool-2 -s --type bool /apps/metacity/general/compositing_manager true fra kør-vinduet, eller indstille nøglen i Konfigurations-redigeringen. For at slå sammensætning fra sæt da nøglen til false.

3.3. Bedre netværks-filsystemer

GNOME 2.22 introducerer programmet GVFS, et nyt netværksgennemsigtigt virtuelt filsystemslag til GTK+. GVFS er designet til at udfylde de mangler der var i det gamle GNOME-VFS-system. Forbedringer i forhold til GNOME-VFS inkluderer at huske logind-akkreditiver gennem hele sessionen og at være mere modstandsdygtigt overfor fejl. Mange GNOME-programmer inklusive de centrale programmer bruger allerede GVFS nu.

Skiftet til GVFS betyder også at GNOME nu bruger Freedesktop.org's Skrivebords-papirkurv-specifikation for håndtering og opbevaring af slettede filer.

Nogle nye protokoller er blevet tilgængelige. cdda:// viser alle lydsporene på en CD som WAV-filer. gphoto2:// giver dig adgang til alle tilsluttedede digitale kameraer.

GNOMEs Filhåndtering håndterer flytbare medier på en smartere måde og vil vise dig en informationsbjælke med mulige handlinger, når du sætter et flytbart medie i, eller når du browser hen til en mappe på et flytbart medie.

Teknisk information om GVFS kan findes i Afsnit 6.1 ― GVFS og GIO under Nyt for udviklere.

3.4. DVD, digitalt TV og meget mere

GNOMEs Filmafspiller tilbyder nu forbedret understøttelse af DVD-afspilning samt understøttelse af digitalt tv (DVB). Som noget nyt i 2.22 er der en række af nye udvidelsesmoduler som giver dig understøttelse af MytvTV, Youtube og Tracker-baseret søgning. Denne udgivelse inkluderer også funktioner til deling af afspilningslister samt muligheden for at vælge undertekster til filer.

GNOME 2.22 giver som noget helt nyt mulighed for at forhåndvise og afspille Flash-indhold og -video ved hjælp af den frie og åbne Flash-afkoder swfdec.

3.5. Internationalt ur

Der er nu ikke længere nogen grund til at lave hovedregning, for at finde ud af hvornår din telekonference starter i Sydney. GNOME 2.22 har nu internationalisering bygget ind i dets ur. Du kan tilføje adskillige steder rundt omkring i verden for at se den lokale tid og deres vejr.

Figur 3Det internationale ur.

3.6. Fortsat Evolution

Evolution bliver fortsat forbedret og har nu understøttelse for Google-kalendre og tilpassede besked-mærkater (mærker) til din e-post.

Figur 4Evolution som viser en Google-kalender.

Der er også blevet arbejdet på at forbedre hastigheden af spam-filtrering og at gøre fejlbeskeder mindre påtrængende på dit skrivebord ved at bruge statusbjælken i stedet for pop-op'er.

3.7. Fjern-skrivebord

Som noget nyt i GNOME 2.22 er der kommet programmet Fjernskrivebords-visning (Remote Desktop Viewer). Dette program komplementerer den eksisterende understøttelse af fjernskrivebords-servere i GNOME. Det giver mulighed for at finde maskiner på det lokale netværk og for at gemme dine favoritter som bogmærker.

Figur 5Fjernskrivebords-visning interagerer med det nuværende skrivebord.

Brugere som gerne vil have mere kontrol over deres fjernskrivebords-server, vil også sætte pris på tilføjelsen af fanebladet Avanceret i egenskabs-vinduet.

3.8. Simplificerede tastaturindstillinger

Indstillinger for tastaturlayout og tastatur-tilgængelighed er blevet smeltet sammen i et vindue, og derved findes alle indstillinger for tastaturer nu ét sted. Dog forbliver tastaturgenveje til skrivebordet separat.

Figur 6Det nye vindue til tastaturindstillinger.

3.9. Men det er ikke alt...

GNOME 2.22 inkluderer også mange fejlrettelser og bruger-forespurgte forbedringer fra de sidste seks måneders udvikling. De inkluderer:

 • direkte åbning af Evolution-kontakter i Skrivebordsbjælken (Deskbar);
 • forbedret udskrivning i Tekstredigering;
 • flerspiller-spil over netværk i Skak;
 • download-påmindelser i Epiphany;
 • LZMA (7-zip)-understøttelse i Arkivhåndteringen;
 • forhindring af automatisk hvile eller dvale mens der brændes CD'er;
 • Dokumentfremviser er nu hurtigere og bruger mindre hukommelse;
 • Dokumentfremviser understøtter nu også sideovergange i PDF-præsentationer;
 • Tomboy kan nu organisere dine noter i notesbøger;
 • Lydudtrækker (Sound Juicer) understøtter nu mere metadata inklusive disknummer og år;
 • omfattende forbedringer i Lommeregnerens præcision og brugervenlighed;
 • Nøgleringshåndtering er blevet fuldstændigt erstattet af Seahorse;
 • meget, meget mere, som du bliver nødt til at installere eller opgradere for at se!

4. Nyt indenfor tilgængelighed

4.1. Skærmlæsnings- og forstørrelses-forbedringer

GNOMEs skærmlæsnings-teknologi Orca har fået mange spændende forbedringer i version 2.22. Et tæt samarbejde med Mozilla har ført til fremragende tilgængelighed i Firefox 3. Dette inkluderer understøttelse i Orca af Accessible Rich Internet Applications (ARIA) og aktive regioner. Dette giver en mere udbytterig tilgængelighed med nutidens dynamiske, moderne internet-programmer.

I GNOME 2.22 tilføjes der også understøttelse af niveau 2-sammentrukket blindeskrift i Orca. Derudover er der blevet arbejdet meget på at hæve kvaliteten og stabiliteten af programmet.

Skærmforstørrelsen er blevet forbedret og kan nu bruge teknologier som f.eks. X-sammensætning, som giver blødere rulning og fuldskærmsrulning, hvis man har hardware som understøtter det. Der er også forbedringer i understøttelsen af farveblinde-filtre.

4.2. Ny muse-tilgængelighed

GNOME 2.22 inkluderer nu også et specielt sæt tilgængeligheds-forbedringer til kontrol af musen. De inkluderer:

 • muligheden for indfange markøren indenfor en region af skærmen;
 • muligheden for, kun med en knap, at åbne kontekstmenuen; og
 • muligheden for at udføre forskellige former for klik (f.eks. enkelt-klik, dobbelt-klik, kontekst-klik og træk) uden at bruge en museknap (dette kaldes normalt hvileklik).
Figur 7Indstillinger for muse-tilgængelighed.

5. Nyt for administratorer

5.1. PolicyKit-integration

PolicyKit er en ny krydsskrivebords-sikkerhedsramme. Målet med PolicyKit er at give en konsistent måde for brugerprogrammer at opnå ekstra privilegier til f.eks. administrator-programmer.

Ved hjælp af PolicyKit kan administratorer nu lave indstillinger gældende for hele systemet. Du kan f.eks. tillade nogle brugere at indstille datoen og tiden i uret, eller du kan give bestemte brugere lov til at starte og stoppe systemtjenester.

Brugere vil se en ekstra lås op-knap i kontrolpanelet, ved siden af indstillinger som de ikke på nuværende tidspunkt har lov til at ændre i. Klikkes der på knappen vil brugeren blive bedt om at opgive ekstra autorisations-akkreditiver.

Figur 8Netværksindstillinger.

5.2. Bedre systemværktøjer

GNOMEs værktøjer til systemadministration overvåger nu de filer de skriver i for ændringer. Det betyder at hvis en anden administrator ændrer konfigurationen vil din grænseflade blive opdateret så den viser ændringerne.

Værktøjet Delte mapper giver dig nu mulighed for at redigere i SMB-brugerdatabasen (smbpasswd).

Værktøjet Netværk giver dig nu mulighed for at sætte PPPoE og GPRS-forbindelser op.

6. Nyt for udviklere

Udviklerplatformen i GNOME 2.22 forsyner udviklere med en stabil base til uafhængig udvikling af tredjeparts-software. GNOME og udviklerplatformen er licenseret således at de tillader udvikling af både fri og proprietær software og tillader at disse køres i GNOME.

Biblioteker i GNOME-platformen garanteres at være både API og ABI-stabile i resten af GNOME 2.x udgivelsesserien. Denne garanti gælder ikke for biblioteker i GNOME-skrivebordet men de fleste forbliver konsistente fra udgivelse til udgivelse.

6.1. GVFS og GIO

GVFS er et brugerrums(userspace)-system til virtuelle filsystemer med understøttelse af protokoller som f.eks. SFTP, FTP, DAV, SMB og ObexFTP. GVFS er en erstatning af GNOME-VFS. GNOME-VFS bør nu betragtes som forældet og udviklere bør ikke bruge det i nye programmer.

GVFS består af to dele:

 • GIO er et nyt delt bibliotek som er en del af GLib og som gør API'en til GVFS tilgængelig; og
 • GVFS selv, en ny pakke som indeholder understøttelse for forskellige filsystem-typer og protokoller som f.eks. SFTP, FTP, DAV, SMB og ObexFTP.

GVFS/GIO sigter efter at give et moderne VFS-system som er nemt at bruge. Dets mål er gøre en API tilgængelig som udviklere foretrækker over rå POSIX IO-kald. I stedet for at klone POSIX IO-API'en giver den i stedet en dokument-centreret grænseflade med højt niveau. Ud over at læse fra og skrive til filer indeholder GIO også funktionalitet til fil-overvågning, asynkron IO og filnavnsfuldførsel.

GVFS virker ved at køre en hoveddæmon (gfvsd) som holder styr på de nuværende GVFS-monteringer. Hver montering køres i en separat dæmon. (Nogle monteringer deler en dæmonproces, men de fleste gør ikke.) Klienter taler til monteringerne via en kombination af D-Bus-kald (på sessions-bussen og ved hjælp af peer-to-peer D-Bus) og en specialtilpasset protokol til filindhold. At flytte understøttelsen for de forskellige protokoller ud af processen minimerer afhængighedsstørrelsen og gør hele systemet mere robust.

GVFS tilbyder også et FUSE-monteringspunkt i ~/.gvfs/ således at GVFS-monteringer kan eksponeres for gamle programmer som bruger almindelig POSIX IO.

I modsætning til GNOME-VFS er forbindelser i GVFS tilstandshavende. Det betyder at en bruger kun behøver at indtaste sit kodeord en gang og ikke om og om igen for hver efterfølgende forbindelse.

Med skiftet til GVFS bliver automontering og autostart nu håndteret direkte af Nautilus i stedet for af gnome-volume-manager.

API-dokumentation for brugen af GIO er tilgængelig på nettet sammen med migrations-vejledninger for hvordan man flytter fra POSIX IO og GNOME-VFS til GIO.

6.1.1. Regressioner

Selvom GVFS fikser en masse problemer som fandtes i GNOME-VFS er der på nuværende tidspunkt en række funktions-regressioner. Mest markant er manglen af "fonts://" og "themes://"-mål.

Disse problemer vil blive rettet så hurtigt som muligt. Der er også nogle programmer som stadig mangler at blive flyttet over til GVFS. Status for arbejdet med at flytte programmer over er dokumenteret på nettet.

6.2. Udviklingsmiljøet Anjuta

IDE'en Anjuta er nu en del af GNOMEs udviklerpakke. Anjuta er en GNOME-integreret IDE som tilbyder mange funktioner for udviklere som f.eks. integreret fejlsøger, integreret Glade UI-redigering og en Valgrind-grænseflade.

Figur 9Opgaveliste for Anjuta.

7. Internationalisering

Takket være medlemmerne af det verdensomspændende GNOME-oversættelsesprojekt kan GNOME 2.22 tilbyde understøttelse af 46 sprog, hvor mindst 80 procent af strengene er oversat, inklusive bruger- og administrations-manualerne for flere af disse sprog.

Understøttede sprog:

 • Arabisk
 • Baskisk
 • Brasiliansk portugisisk
 • Bulgarsk
 • Catalansk
 • Dansk
 • Dzongkha
 • Engelsk (Amerikansk, Britisk og Canadisk)
 • Estisk
 • Finsk
 • Fransk
 • Galisisk
 • Græsk
 • Gujarati
 • Hollandsk
 • Italiensk
 • Japansk
 • Kinesisk (Hong Kong)
 • Kinesisk (Kina)
 • Kinesisk (Taiwan)
 • Koreansk
 • Lettisk
 • Litauisk
 • Makedonsk
 • Malayalam
 • Marathi
 • Nepalesisk
 • Norsk bogmål
 • Polsk
 • Portugisisk
 • Punjabisk
 • Russisk
 • Serbisk
 • Serbisk (Latinsk alfabet)
 • Slovensk
 • Spansk
 • Svensk
 • Tamil
 • Thailandsk
 • Tjekkisk
 • Tyrkisk
 • Tysk
 • Ukrainsk
 • Ungarsk
 • Vietnamesisk

Mange andre sprog er delvist understøttet hvilket vil sige at mere end halvdelen af deres strenge er oversat.

8. Installation af GNOME

Du kan prøve GNOME 2.22 ved af hjælp LiveCD'en som indeholder al den software som er inkluderet i GNOME 2.20 på en enkelt CD. Du kan starte din computer op direkte fra LiveCD'en uden at installere noget. LiveCD'en kan hentes ned fra GNOMEs BitTorrent web-sted.

For at installere eller opgradere din maskine til GNOME 2.22, anbefaler vi at du installerer officielle pakker fra din forhandler eller distribution. Populære distributioner vil gøre GNOME 2.22 tilgængelig meget snart, og nogle har allerede nu gjort udviklerversioner med GNOME 2.22 tilgængelige. Du kan finde en liste over distributioner som inkluderer GNOME og se efter hvilken version de inkluderer på siden Få fat i dit fodtøj.

Hvis du er modig og tålmodig og godt kunne tænke dig at bygge GNOME fra kildekoden, anbefaler vi at du bruger et af byggeværktøjerne. GARNOME bygger GNOME fra udgivelses-tar-arkiver. Du skal bruge GARNOME 2.22.x til at bygge GNOME 2.22.x. Derudover er der også jhbuild som er designet til at bygge den seneste GNOME fra svn. Du kan også bruge jhbuild til at bygge GNOME 2.22.x ved hjælp af gnome-2.22-modulsættet.

Selvom det er muligt at bygge GNOME direkte fra udgivelsespakkerne, anbefaler vi på det kraftigste at bruge et af værktøjerne nævnt ovenfor.

9. Udsigter for GNOME 2.24

Udviklingen stopper ikke med GNOME 2.22. Arbejdet på GNOME 2.24, som bliver udgivet præcis 6 måneder efter GNOME 2.22, er allerede begyndt.

Nogle af de spændende ting som du kan se frem til i GNOME 2.24 vil forhåbentlig inkludere:

 • en ny version af GNOMEs VoIP-klient Ekiga med en nyrenoveret brugergrænseflade og SIP-tilstedeværelses-understøttelse;
 • IM-programmet Empathys brug af kommunikations-rammen i Telepathy;
 • den ofte forespurgte kolonne- og liste-visning i GNOMEs Filhåndtering;
 • færdiggørelsen af skiftet fra GNOME-VFS til GVFS; og
 • fejlrettelser, ydelses og hukommelsesforbedringer over hele linjen.

GNOMEs planlægningsskort beskriver i detaljer udviklernes planer for den næste udgivelsescyklus, og tidsplanen for udgivelse af GNOME 2.24 dukker snart op.

10. Bidragydere

Disse udgivelsesnoter blev skrevet af Davyd Madeley med massiv hjælp fra GNOME-fællesskabet. På vegne af hele fællesskabet sender vi tak til de udviklere og bidragydere, som har gjort denne version af GNOME til en realitet.

Denne tekst kan frit oversættes til et hvilket som helst sprog. Hvis du ønsker at oversætte det til dit eget sprog så kontakt GNOME-oversættelsesprojektet.