Notes de llançament del GNOME 2.22

1. Introducció

El GNOME 2.22 és la darrera versió de l'escriptori GNOME: un popular entorn d'escriptori multiplataforma per al vostre ordinador. El GNOME se centra en la facilitat d'ús, l'estabilitat i una gran internacionalització i accessibilitat. El GNOME és programari lliure i obert, i proporciona totes les eines habituals que els usuaris esperen d'un entorn informàtic modern, com ara el correu electrònic, programari de grup, navegació web, gestió de fitxers, multimèdia i jocs. A més a més, el GNOME proporciona una plataforma flexible i potent per a desenvolupadors de programari, ja sigui per a l'escriptori o per a aplicacions mòbils.

L'escriptori GNOME s'allibera cada sis mesos amb moltes noves característiques, millores, correccions d'errades i traduccions. El GNOME 2.22 continua amb aquesta tradició. Per a obtenir més informació sobre el GNOME i les qualitats que el diferencien d'altres entorns d'escriptori d'ordinador (com la usabilitat, l'accessibilitat, la internacionalització i la llibertat), visiteu la pàgina Quant al GNOME al nostre lloc web.

Uniu-vos-hi avui i mireu què hi podeu aportar.

El GNOME 2.22 inclou totes les millores fetes en el GNOME 2.18 i anteriors. Si voleu saber més detalls sobre els canvis que es van produir en el GNOME 2.20, vegeu-ne les notes de la versió.

2. En memòria d'en Raphael Higino

El llançament del GNOME 2.22 està dedicat a en Raphael Higino, membre de l'equip de traducció del GNOME i del GNOME Brasil.

Figura 1Raphael Higino

En Raphael Higino va ser un gran col·laborador de l'equip de traducció del GNOME al brasiler i era un apassionat del GNOME. Era un membre molt important de l'equip i sempre estava disponible per a donar un cop de mà i ajudar als col·laboradors nous. Va fer molts bons amics a dintre la comunitat. En Raphael va morir l'any passat en un accident de moto amb només 24 anys. La seva dedicació, treball i amistat seran sempre l'orgull de la comunitat i tots els que van relacionar-se amb ell.

Paraules de l'Og Maciel

3. Novetats per als usuaris

El Projecte GNOME se centra en els usuaris i la usabilitat. En el GNOME 2.22 continua aquesta tendència, amb milers d'errors corregits i millores fetes a demanda dels usuaris. La seva gran quantitat fa que sigui impossible llistar cada canvi i millora que s'ha dut a terme, però esperem poder ressaltar algunes de les característiques noves de cara als usuaris més destacades d'aquest llançament del GNOME.

3.1. Digueu Lluís

Figura 2El programa Cheese.

Una de les aplicacions noves al GNOME 2.22 és el Cheese. El Cheese us permet fer fotos i vídeos amb la càmera web de l'ordinador i aplicar-hi una bona colla d'efectes com el malva, el blanc/negre, el psicodèlic i la distorsió. Podeu compartir aquestes fotos i vídeos amb els vostres amics, carregar-les a l'F-Spot o establir-les com a foto del vostre compte.

3.2. Composició de finestres

El GNOME 2.22 incorpora un gestor de composició de finestres per a les plataformes que ho permeten. Encaixant amb la política de «fer-ho simple», els canvis visibles són pocs. Els més notables són les ombres de les finestres, les miniatures en canviar entre finestres amb l'AltTab i els efectes de transpar

No totes les targetes gràfiques permeten la composició, de manera que aquesta característica està inhabilitada de manera predeterminada i no apareix a les preferències visibles. Si sabeu que teniu una targeta gràfica que permet composar, podeu executar aquesta ordre: gconftool-2 -s --type bool /apps/metacity/general/compositing_manager true des del diàleg d'execució o amb l'Editor de la configuració. Per a inhabilitar la composició, establiu la clau com a false (fals).

3.3. Sistemes de fitxer en xarxa millorats

El GNOME 2.22 incorpora el GVFS: un sistema de fitxers virtual compatible amb la xarxa per al GTK+. El GVFS s'ha dissenyat per a millorar les mancances del vell GNOME-VFS, com ara recordar les credencials d'autenticació durant tota la sessió i gestionar millor les possibles errades. Moltes aplicacions del GNOME ja utilitzen el GVFS, entre elles totes les aplicacions principals.

Amb el canvi al GVFS, el GNOME utilitza l'especificació de la Paperera de l'escriptori del Freedesktop.org per a gestionar l'emmagatzematge dels fitxers suprimits.

També hi ha uns quants protocols nous disponibles. cdda:// mostrarà totes les pistes d'àudio d'un CD com a fitxers WAV. gphoto2:// us permetrà accedir a qualsevol càmera digital que estigui connectada.

El Gestor de fitxers del GNOME és més intel·ligent amb els suports extraïbles i us mostrarà una barra d'informació amb les accions possibles quan n'inseriu un o navegeu per un dels seus directoris.

Trobareu informació tècnica sobre el GVFS a Secció 6.1 ― GVFS i GIO, a la secció «Novetats per als desenvolupadors».

3.4. DVD, TV digital i més

El Reproductor de pel·lícules del GNOME millora tant la reproducció de DVD com també la reproducció de televisió digital (DVB). A més a més, en el GNOME 2.22 hi ha tota una selecció de connectors nous, entre els quals un per al MythTV, un per al YouTube i un de cerques basades en el Tracker. Altres novetats són la compartició de llistes de reproducció i el poder escollir subtítols.

En el GNOME 2.22 podreu previsualitzar i reproduir continguts i vídeos en format Flash gràcies al descodificador obert i lliure swfdec.

3.5. Rellotge internacional

Ja no necessitareu fer més càlculs mentals per a saber a quina hora comença la teleconferència a Sydney. El GNOME 2.22 incorpora un rellotge internacional. Afegiu ubicacions de tot el planeta per a veure la seva hora local i el temps que hi fa.

Figura 3El rellotge internacional.

3.6. Evolució contínua

Es continua millorant l'Evolution amb la capacitat per a poder gestionar calendaris de Google i etiquetes de missatge personalitzats (etiquetació) per als correus.

Figura 4L'Evolution mostra un calendari de Google.

També s'ha treballat en la millora de la velocitat dels filtres de correu brossa i assegurant-se que els diàlegs d'error siguin menys molestos durant la sessió d'escriptori, fent que surtin a la barra d'estat en comptes d'aparèixer en finestres emergents.

3.7. Escriptori remot

Una altra novetat del GNOME 2.22 és el Visualitzador d'escriptori remot. Aquesta aplicació complementa el servidor d'escriptori remot del GNOME. Permet descobrir les màquines de la xarxa local i desar les preferides com a adreces d'interès.

Figura 5El visualitzador d'escriptori remot interactuant amb l'escriptori actual.

Els usuaris que vulguin tenir més control sobre el servidor remot d'escriptori agraïran que s'hagi afegit la pestanya Avançat en el diàleg de propietats.

3.8. Paràmetres de teclat simplificades

La disposició del teclat i les preferències d'accessibilitat del teclat s'han fusionat en un sol diàleg, de manera que teniu tots els paràmetres de teclat que pogueu necessitar en una sola ubicació. Les dreceres de teclat continuen essent separades.

Figura 6El nou diàleg de preferències de teclat.

3.9. Però això no és tot...

El GNOME 2.22 també incorpora moltes correccions d'errades i millores que han demanat els usuaris en els darrers 6 mesos, entre les quals:

  • poder obrir directament els contactes de l'Evolution a la Barra d'escriptori;
  • millores en la impressió en l'Editor de text;
  • partides multijugador en xarxa amb l'Escacs;
  • notificacions de baixades a l'Epiphany;
  • Permetre gestionar fitxers LZMA (7-zip) amb el Gestor d'arxius;
  • inhibir automàticament l'aturada temporal/hibernació mentre s'enregistra un CD;
  • El Visualitzador de documents és més ràpid i utilitza menys memòria;
  • A més a més el Visualitzador de documents permet utilitzar transicions en visualitzacions de diapositives de documents PDF;
  • El Tomboy us permet organitzar les notes en blocs de notes;
  • el Sound Juicer us permet introduir més metadades, com el número de disc i l'any;
  • moltíssimes millores en la precisió i usabilitat de la Calculadora;
  • El Gestor de l'anell de claus s'ha reemplaçat del tot pel Seahorse;
  • encara hi ha moltes, moltes millores, tantes que haureu d'instal·lar-lo o actualitzar per a veure-les!

4. Novetats en l'accessibilitat

4.1. Millores en la lectura de pantalla i l'ampliació

L'Orca, la tecnologia de lectura de pantalla del GNOME, té moltes millores importants en el 2.22. Gràcies a l'estreta col·laboració amb el Mozilla s'ha aconseguit una accessibilitat excel·lent en el Firefox 3. Entre les millores a l'Orca hi ha la gestió d'aplicacions accessibles riques d'Internet (ARIA) i les regions dinàmiques. Això permet una accessibilitat molt més rica en les aplicacions web modernes i dinàmiques d'avui dia.

L'Orca en el GNOME 2.22 també permet utilitzar el braille per estenotípia computeritzada de grau 2, per a la qual s'ha treballat molt en millorar-ne la qualitat i l'estabilitat.

L'ampliador de pantalla s'ha millorat, i ara pot aprofitar les tecnologies com la composició de l'X, que permet un desplaçament més suau, fins i tot a pantalla completa, en el maquinari que ho permeti. També s'han millorat els filtres per a daltònics.

4.2. Nova accessibilitat per al ratolí

El GNOME 2.22 inclou un conjunt de millores d'accessibilitat especials per a controlar el ratolí. Les característiques destacades inclouen:

  • l'habilitat de capturar el punter a una regió de la pantalla;
  • l'habilitat d'obrir el menú contextual amb un sol botó; i
  • l'habilitat de fer diferents tipus de clics (un sol clic, doble clic, clic contextual i arrossegar) sense utilitzar un botó del ratolí (normalment se'n diu clic en pausa).
Figura 7Opcions de l'accessibilitat per al ratolí.

5. Novetats per als administradors

5.1. Integració amb el PolicyKit

El PolicyKit és un espai de treball de seguretat multi-escriptori. El seu objectiu és proporcionar un mètode d'obtenció de privilegis extres consistent per a les aplicacions d'usuari, com per exemple les aplicacions d'administració.

En utilitzar el PolicyKit, els administradors poden configurar paràmetres per a tot el sistema. Per exemple, podreu permetre que alguns usuaris ajustin la data i l'hora del rellotge o que alguns usuaris en concret puguin iniciar i aturar serveis del sistema.

Per als usuaris, els quadres de control incorporen botons de desbloqueig al costat dels paràmetres que no se'ls permet canviar. En fer clic al botó de desbloqueig, es demanarà a l'usuari que proporcioni credencials d'autorització extres.

Figura 8Paràmetres de xarxa.

5.2. Eines del sistema millorades

Les eines d'administració del sistema del GNOME fan un seguiment dels fitxers de configuració que editen. Això significa que si un altre administrador canvia la configuració, s'actualitzarà la vostra pantalla per a mostrar-los.

L'eina de Carpetes compartides ara us permet editar la base de dades de l'SMB (smbpasswd).

L'eina de Xarxa pot establir connexions PPPoE i GPRS.

6. Novetats per als desenvolupadors

La plataforma de desenvolupament del GNOME 2.22 proporciona una base estable per a desenvolupadors de programari independents perquè puguin crear aplicacions de tercers. El GNOME i la seva plataforma tenen una llicència que permet la creació tant de programari lliure com de propietari que funcioni amb el GNOME.

Les biblioteques de la plataforma GNOME garanteixen que la resta de llançaments de la sèrie GNOME 2.x tindran l'API i l'ABI estables. Les biblioteques de l'escriptori GNOME no tenen aquesta garantia, però bona part segueix sent consistent d'un llançament a un altre.

6.1. GVFS i GIO

El GVFS és un sistema de fitxers virtual en espai d'usuari amb rerefons per a protocols com SFTP, FTP, DAV, SMB i ObexFTP. Reemplaça el GNOME-VFS, el qual s'hauria de considerar com a obsolet i no s'hauria d'utilitzar per al desenvolupament d'aplicacions noves.

El GVFS consisteix en dues parts:

  • El GIO, una biblioteca compartida nova que forma part de la GLib i que proporciona l'API per al GVFS; i
  • El GVFS mateix, un paquet nou que conté els rerefons per als diferents tipus de sistemes de fitxers i protocols com ara l'SFTP, l'FTP, el DAV, l'SMB i l'ObexFTP.

El GVFS/GIO intenta proporcionar un sistema de fitxers virtuals modern i fàcil d'utilitzar. El seu objectiu és proporcionar una API que els desenvolupadors utilitzin en lloc les crides directes d'E/S a POSIX. En comptes de ser una API d'E/S idèntica a la de POSIX, proporciona una interfície d'alt nivell centrada en documents. De la mateixa manera que permet llegir i escriure fitxers, el GIO facilita el seguiment de fitxers, l'E/S asíncrona i la compleció de noms de fitxers.

El GVFS s'executa com a un únic dimoni mestre (gvfsd) que fa un seguiment dels muntatges GVFS actuals. Cada muntatge s'executa en un dimoni per separat (alguns muntatges comparteixen el procés del dimoni, però la majoria no). Els clients parlen amb els muntatges amb una combinació de crides del D-BUS (en el bus de sessió i amb un D-BUS d'igual a igual) i amb un protocol personalitzat per als continguts dels fitxers. En moure els rerefons fora dels processos es minimitzen les dependències de les aplicacions i es fa que el sistema sigui molt més robust.

El GVFS també ofereix un punt de muntatge FUSE a ~/.gvfs/, de manera que els muntatges GVFS es poden exposar a les aplicacions antigues que utilitzen l'E/S de POSIX estàndard.

A diferència del GNOME-VFS, les connexions del GVFS són d'estat. Això significa que els usuaris només han d'introduir la seva contrasenya una sol cop, en lloc de diverses vegades per a cada connexió.

Amb el canvi al GVFS, el muntatge automàtic i l'inici automàtic es gestionen directament des del Nautilus en comptes del gnome-volume-manager.

La documentació de l'API per a la utilització del GIO està disponible en línia amb guies de migració per passar de l'E/S de POSIX i del GNOME-VFS a GIO.

6.1.1. Pèrdues de funcionalitat

Tot i que el GVFS arregla molts problemes que hi havia en fer servir el GNOME-VFS, hi ha algunes pèrdues de característiques. Les més notables són que no hi ha els objectius fonts:// i themes://.

Aquests problemes se solucionaran el més aviat possible. També hi ha algunes aplicacions que encara s'han de migrar al GVFS. L'estat d'aquesta migració està documentada en línia.

6.2. EID Anjuta

L'EID (entorn integrat de desenvolupament) Anjuta s'ha afegit a la suite de desenvolupament del GNOME. L'Anjuta és un EID integrat al GNOME que ofereix moltíssimes característiques per als desenvolupadors: un depurador integrat, un editor d'interfícies gràfiques integrat (el Glade) i una interfície per al Valgrind.

Figura 9Llista de tasques per a l'Anjuta.

7. Internacionalització

Gràcies als membres del Projecte de Traducció del GNOME de tot el món, el GNOME 2.22 està traduït a 46 idiomes (com a mínim amb un 80 per cent traduït) i en molts casos incloent-hi els manuals d'usuari i d'administració.

Idiomes:

  • Alemany
  • Anglès (americà del nord, britànic, canadenc)
  • Basc
  • Brasiler
  • Búlgar
  • Català
  • Coreà
  • Danès
  • Dzongkha
  • Eslovè
  • Espanyol
  • Estonià
  • Finès
  • Francès
  • Gallec
  • Grec
  • Gujarati
  • Holandès
  • Hongarès
  • Italià
  • Japonès
  • Letó
  • Lituà
  • Llatí serbi
  • Macedoni
  • Malaialam
  • Marathi
  • Nepalès
  • Noruec Bokmål
  • Polonès
  • Portuguès
  • Punjabi
  • Rus
  • Serbi
  • Suec
  • Thai
  • Turc
  • Txec
  • Tàmil
  • Ucraïnès
  • Vietnamita
  • Xinès (Hong Kong)
  • Xinès (Taiwan)
  • Xinès (Xina)
  • Àrab

Molts altres idiomes estan força traduïts, amb més de la meitat dels textos traduïts.

8. Instal·lació del GNOME

Podeu provar el GNOME 2.22 amb el CD autònom, que conté en un únic CD tot el programari inclòs en el GNOME 2.22. Podeu iniciar l'ordinador directament des del CD autònom sense instal·lar res. El podeu baixar des del lloc BitTorrent del GNOME.

Per a instal·lar o actualitzar l'ordinador al GNOME 2.22, recomanem que instal·leu els paquets oficials del vostre proveïdor o de la vostra distribució. El GNOME 2.22 estarà disponible ben aviat a les distribucions més conegudes i algunes ja tenen versions de desenvolupament disponibles del GNOME 2.22. Podeu obtenir un llistat de les distribucions que incorporen el GNOME i l'última versió que hi inclouen, a la nostra pàgina Get Footware.

Si sou valent, teniu paciència i voleu muntar el GNOME a partir del codi font, us recomanem que feu servir alguna de les eines de muntatge. El GARNOME munta el GNOME a partir dels arxius tar alliberats. Necessitareu el GARNOME 2.22.x per a muntar el GNOME 2.22.x. També hi ha el jhbuild, que està dissenyat per a muntar l'última versió del GNOME des de l'SVN. També podeu utilitzar el jhbuild per a muntar el GNOME 2.22.x si utilitzeu el moduleset gnome-2-22.

Tot i que és possible muntar el GNOME directament dels tarballs alliberats, us recomanem enèrgicament que utilitzeu alguna de les eines de muntatge acabades de mencionar.

9. Mirant envers el GNOME 2.24

El desenvolupament no s'atura amb el GNOME 2.22. Ja s'ha començat a treballar en el GNOME 2.24, que sortirà d'aquí sis mesos exactes després del 2.22.

Les novetats que s'esperen per al GNOME 2.24 inclouen, entre d'altres:

  • una versió nova del client de veu IP del GNOME, l'Ekiga, amb una interfície totalment redissenyada i que permet definir l'estat de presència SIP;
  • el client de missatgeria instantània Empathy que utilitza l'espai de treball de comunicacions Telepathy;
  • les visualitzacions en columna i llista tan demanades per al Gestor de fitxers del GNOME;
  • el reemplaçament complet del GNOME-VFS pel GVFS; i
  • correccions d'errades, millores en el rendiment i en l'ús de la memòria a tot l'escriptori.

En el full de ruta del GNOME hi ha els plans dels desenvolupadors per al pròxim cicle de llançament. Aviat apareixerà també el calendari de llançament del GNOME 2.24.

10. Crèdits

Aquestes notes de la versió han estat compilades per en Davyd Madeley amb l'ajuda extensiva de la comunitat GNOME. En nom de la comunitat, expressem el nostre agraïment als desenvolupadors i contribuïdors que han fet possible aquesta versió del GNOME.

Sou lliures de traduir aquest text a altres idiomes. Si voleu traduir-lo al vostre idioma, contacteu amb el Projecte de traducció del GNOME.