Gnome 2.22-aankondiging

1. Introductie

Gnome 2.22 is de nieuwste versie van de Gnome-werkomgeving: een populaire, multi-platform werkomgeving voor uw computer. Bij Gnome draait alles om gebruiksgemak, stabiliteit en eersteklas ondersteuning voor internationalisatie en toegankelijkheid. Aangezien het gebaseerd is op vrije- en opensource-software, bevat Gnome alle algemene software die een computergebruiker tegenwoordig mag verwachten, zoals e-mail, groupware, een webbrowser, bestandsbeheer, multimedia en spelletjes. Daarnaast biedt Gnome een flexibel en krachtig platform voor het ontwikkelen van bureaubladtoepassingen, zowel voor de personal computer als voor mobiele apparaten.

Elke zes maanden wordt er een nieuwe versie van de Gnome-werkomgeving uitgebracht met veel nieuwe mogelijkheden, verbeteringen, opgeloste foutjes en vertalingen. Gnome 2.22 zet deze traditie voort. Voor meer informatie over Gnome en de kwaliteiten die het onderscheiden van andere desktop-omgevingen voor de computer (zoals bijvoorbeeld gebruiksvriendelijkheid, toegankelijkheid, internationalisatie en vrijheid) kunt u terecht op de pagina Over Gnome op onze website.

Doe met ons mee en kijk wat u kunt betekenen.

Gnome 2.22 bevat alle verbeteringen die in Gnome 2.20 en eerdere versies zijn gemaakt. U kunt meer lezen over de wijzigingen die voor Gnome 2.20 zijn gemaakt in de Gnome 2.20-aankondiging.

2. In Memoriam Raphael Higino

Deze Gnome 2.22-release wordt opgedragen aan Raphael Higino, lid van het Gnome-vertaalteam en Gnome Brazilië.

Figuur 1Raphael Higino

Raphael Higino heeft lange tijd bijgedragen aan het Braziliaans-Portugese vertaalproject en was erg enthousiast over Gnome. Hij was een betrouwbaar teamlid en altijd bereid nieuwkomers een handje te helpen. Hij had een aantal goede vrienden gemaakt in de Gnome-wereld. Raphael kwam afgelopen jaar op 24-jarige leeftijd om het leven bij een motorongeluk. Zijn bevlogenheid, inzet en aanwezigheid zullen herinnerd worden door de Gnome-gemeenschap en door eenieder die hem heeft gekend.

Woorden door Og Maciel

3. Nieuws voor gebruikers

Ook in Gnome 2.22 staat de gebruiker en het gebruiksgemak weer centraal. Er zijn honderden problemen opgelost en, door gebruikers aangedragen, suggesties doorgevoerd. Het grote aantal verbeteringen maakt het onmogelijk om alle details uiteen te zetten, maar we hopen de meest opvallende gebruiksgerelateerde verbeteringen onder de aandacht te brengen.

3.1. Zeg eens ‘cheese’

Figuur 2Het programma Cheese

Gnome 2.22 introduceert een nieuwe toepassing, Cheese: een melig programma voor het maken foto's en video's met een webcam. Er kunnen vele verschillende effecten toegepast worden zoals zwart-wit, ‘shagadelic’ en diverse vervormingen. De gemaakte foto's en video's kunnen eenvoudig met anderen gedeeld worden, in F-Spot geladen worden, of als gebruikersaccount-afbeelding ingesteld worden.

3.2. Venstercompositie

Gnome 2.22 biedt venstercompositie op platformen die dat ondersteunen. Geheel in lijn met de ‘we-houden-het-simpel’-mentaliteit van Gnome zijn de wijzigingen niet al te ingrijpend. De meest opvallende wijzigingen zijn vensterschaduw, live-venstervoorbeelden bij het wisselen tussen vensters met Alt+Tab, en transparantie-effecten.

Niet alle grafische kaarten ondersteunen compositie, dus deze functionaliteit is standaard uitgeschakeld en niet in een voorkeurenvenster opgenomen. Als u beschikt over grafische hardware die compositie ondersteunt, kun u de volgende opdracht uitvoeren vanuit het ‘Toepassing uitvoeren’-venster: gconftool-2 -s --type bool /apps/metacity/general/compositing_manager true , of deze instelling inschakelen via de Configuratie-editor. Om de functionaliteit uit te schakelen zet u deze instelling op false.

3.3. Betere netwerk-bestandssystemen

Gnome 2.22 introduceert GVFS: een nieuw netwerktransparant virtueel bestandssysteem voor GTK+. GVFS is ontworpen om de beperkingen van het oudere Gnome-VFS-systeem op te lossen. De verbetering zijn onder andere een betere ondersteuning voor het onthouden van aanmeldgegevens in de werksessie en een verbeterdee foutafhandeling. Veel Gnome-toepassingen, waaronder alle hoofdtoepassingen, gebruiken reeds GVFS.

Met de overgang naar GVFS volgt Gnome de Freedesktop.org ‘Desktop Trash Can’-specificatie voor het beheer van verwijderde bestanden.

Enkele nieuwe protocollen zijn beschikbaar. cdda:// geeft een overzicht van alle audio-tracks op een cd, beschikbaar als WAV-bestanden. gphoto2:// geeft toegang tot aangesloten digitale camera's.

Gnome's Bestandsbeheer gaat nu slimmer om met losse media (cd's, USB-schijven) en toont een informatiebalk met mogelijke acties wanneer u losse media aansluit of doorbladert.

Technische informatie over GVFS is beschikbaar in Paragraaf 6.1 ― GVFS en GIO bij het nieuws voor ontwikkelaars.

3.4. Dvd, digitale tv en meer

De Mediaspeler heeft nu verbeterde ondersteuning voor het afspelen van dvd's alsmede ondersteuning voor digitale televisie (DVB). Daarnaast is in 2.22 een aantal nieuwe plug-ins verschenen, waaronder een koppeling naar MythTV, Youtube en Tracker-gebaseerd zoeken. Deze versie bevat eveneens de mogelijkheid tot het delen van afspeellijsten en het uitkiezen van ondertitels.

In Gnome 2.22 kunt u voor het eerst kennismaken met de mogelijkheid om een vooruitblik te krijgen op Flash-content en het kunnen afspelen ervan met behulp van de vrije en open Flash-decoder swfdec,

3.5. Internationale klok

Niet langer hoeft u hoofdrekensommen uit te voeren om erachter te komen op welk tijdstip uw teleconferentie in Sydney begint. Gnome 2.22 heeft nu een ingebouwde internationale klok. U kunt meerdere locaties, van waar ook ter wereld, toevoegen om de plaatselijke tijd en het lokale weer te zien.

Figuur 3De internationale klok.

3.6. Doorgaande evolutie

Evolution wordt steeds beter met ondersteuning voor Google Agenda's en aanpasbare berichtenlabels (tags) voor uw e-mail.

Figuur 4Evolution die een Google-agenda toont.

Daarnaast gaat het filteren van spam nu sneller en zorgen foutmeldingen voor minder overlast omdat deze nu in de statusbalk getoond worden in plaats van opduikende vensters.

3.7. Bureaublad op afstand

Nieuw in Gnome 2.22 is het Bureaublad-op-afstand. Deze toepassing vult de bestaande bureaubladserver-op-afstand in Gnome aan. Het is in staat om computers op het lokale netwerk te ontdekken en bladwijzers te maken van veelgebruikte servers.

Figuur 5Bureaublad-op-afstand dat interacteert met het huidige bureaublad.

Gebruikers die meer controle wensen over de bureaubladserver op afstand zullen tevens de toevoeging kunnen waarderen van een Gevorderd-tabblad in het eigenschappenvenster.

3.8. Vereenvoudigde toetsenbordinstellingen

De toetsenbordindelings- en toegankelijkheidsvoorkeuren zijn samengevoegd tot één venster, waarmee elke toetsenbordinstelling die u nodig heeft op één plek te vinden is. De sneltoetsen houden een apart venster.

Figuur 6De nieuwe toetsenbordvoorkeuren.

3.9. Maar dat is niet alles…

In de afgelopen zes maanden van ontwikkeling zijn in Gnome 2.22 bovendien vele fouten verholpen en suggesties van gebruikers doorgevoerd, waaronder:

 • Evolution-contacten rechtstreeks openen vanuit Deskbar;
 • verbeterde afdrukfunctie in Tekst-editor;
 • netwerk-multiplayer in Schaken;
 • download-meldingen in de Epiphany webbrowser;
 • Ondersteuning voor LZMA (7-zip) in Archiefbeheer;
 • automatische pauze- en slaapstand verhinderen tijdens het branden van cd's;
 • Documentviewer is nu sneller en gebruikt minder geheugen;
 • Documentviewer kan nu ook pagina-transities tonen in pdf-diavoorstellingen;
 • Tomboy kan uw notities nu opbergen in notitieblokken;
 • Sound Juicer cd-ripper ondersteunt nu meer metadata, waaronder het schijfnummer en -jaar;
 • substantiële verbeteringen aan de precisie en bruikbaarheid van de Rekenmachine;
 • Sleutelbosbeheer is volledig vervangen door Seahorse;
 • veel, veel meer dat u zult moeten installeren of opwaarderen om zelf te kunnen zien!

4. Nieuws over toegankelijkheid

4.1. Verbeteringen in schermvoorlezen en -vergroting

Orca, de schermleestechnologie van Gnome, heeft vele interessante verbeteringen in 2.22. Nauwe samenwerking met Mozilla heeft ertoe geleid dat Firefox 3 uitzonderlijk goed toegankelijk is, inclusief ondersteuning in Orca voor ‘Accessible Rich Internet Applications’ (ARIA) en ‘Live Regions’. Dit maakt een goede toegankelijkheid mogelijk voor hedendaagse dynamisce webtoepassingen.

Orca in Gnome 2.22 ondersteunt niveau 2-samengevoegde braille (‘contracted braille’). Er is ook veel aandacht besteed aan het verbeteren van de kwaliteit en de stabiliteit.

Het schermvergrootglas is verbeterd en kan nu gebruik maken van X-compositie voor soepeler schuiven, en schuiven in volledig scherm voor hardware die dat ondersteunt. Er is ook verbeterde ondersteuning voor kleurenblindheidfilters.

4.2. Nieuwe muistoegankelijkheid

Gnome 2.22 bevat een serie speciale toegankelijkheidsverbeteringen voor het besturen van de muis. Onder meer de volgende functies zijn inbegrepen:

 • de mogelijkheid om de muisaanwijzer te pakken binnen een schermgebied;
 • de mogelijkheid om het contextuele menu te openen met slechts één muisknop; en
 • de mogelijkheid om verschillende soorten klikken (bijv. enkele klik, dubbelklik, contextklik en slepen) uit te voeren zonder een muisknop te gebruiken (in het algemeen zweven genoemd).
Figuur 7Muistoegankelijkheidsopties.

5. Nieuws voor beheerders

5.1. PolicyKit-integratie

PolicyKit is een nieuw veiligheidsraamwerk onafhankelijk van de gebruikte werkomgeving. Het doel van PolicyKit is het bieden van een consistente manier om toepassingen aanvullende rechten te laten verkrijgen, bijvoorbeeld voor beheerstoepassingen.

Door gebruik te maken van PolicyKit kunnen beheerders systeembrede configuratie instellen, zoals bijvoorbeeld bepaalde gebruikers toestaan de datum en tijd aan te passen, of bepaalde gebruikers rechten geven bepaalde systeemvoorzieningen op te starten en af te sluiten.

De voorkeurenvensters voor gebruikers bevatten tegenwoordig ‘Ontgrendel’-knoppen bij de instellingen die zij momenteel niet mogen wijzigen. Door deze knoppen te gebruiken kunnen aanvullende aanmeldgegevens gevraagd worden (zoals een wachtwoord).

Figuur 8Netwerkinstellingen.

5.2. Betere systeemgereedschappen

De Gnome-beheerderstoepassingen volgen nu tussentijdse wijzigingen in de configuratiebestanden die bewerkt worden. Dit betekent dat wijzigingen die door andere beheerders doorgevoerd worden direct weergegeven worden.

De Gedeelde mappen-toepassing stelt u in staat de SMB-gebruikersdatabase aan te passen (smbpasswd).

De Netwerk-toepassing maakt het nu mogelijk om PPPoE- en GPRS-verbindigen te configureren.

6. Nieuws voor ontwikkelaars

Het Gnome 2.22-ontwikkelaarsplatform biedt een stabiele basis voor onafhankelijke software-onwikkelaars om toepassingen mee te ontwikkelen. Gnome en het onderliggende platform worden onder zodanige voorwaarden uitgebracht, dat zowel open, als leveranciersgebonden gesloten software bovenop Gnome-technologie ontwikkeld kan worden.

Bibliotheken in het Gnome-platform zijn gegarandeerd API- en ABI-stabiel voor de gehele Gnome 2.x serie. Bibiotheken in de Gnome-desktop hebben die garantie niet, maar de meesten blijven consistent van versie tot versie.

6.1. GVFS en GIO

GVFS is een virtueel bestandssysteem met ondersteuning voor protocollen zoals SFTP, FTP, DAV, SMB en ObexFTP. GVFS vervangt Gnome-VFS. Het gebruik van Gnome-VFS wordt vanaf heden afgeraden en ontwikkelaars dienen gebruik ervan in nieuwe toepassingen te mijden.

GVFS bestaat uit twee delen:

 • GIO, een nieuwe gedeelde bibliotheek (shared library), onderdeel van GLib, dat de API voor GVFS verzorgt, en
 • GVFS zelf, een nieuw pakket met de ondersteuning voor verschillende typen bestandssystemen en protocollen zoals SFTP, FTP, DAV, SMB en ObexFTP.

GVFS/GIO probeert een een moden, gemakkelijk te gebruiken VFS-systeem te bieden. Het doel is een API aan te bieden die door ontwikkelaars wordt verkozen boven POSIX IO-aanroepen. In plaats van de POSIX IO-API te dupliceren, biedt GVFS/GIO op een hoger niveau een documentgebaseerde interface. Naast het lezen en schrijven van bestanden biedt GIO ook mogelijkheden tot het volgen van bestanden, asynchrone IO, en bestandsnaamaanvulling.

GVFS werkt met een centrale systeemdienst (gvfsd) die de huidige GVFS-koppelingen bijhoudt. Elke koppeling draait als een afzonderlijk proces. (Sommige koppelingen kunnen een systeemdienstproces delen, maar de meeste doen dat niet.) Toepassingen communiceren met deze koppelingen door een combinatie van D-Bus-aanroepen (via de ‘session bus’ en ‘peer-to-peer’-D-BUS) en een specifiek protocol voor bestandsoverdracht. Het apart beschikbaar maken van de onderliggende functionaliteiten verlaagt het aantal afhankelijkheden voor toepassingen en maakt het gehele systeem robuuster.

GVFS biedt ook een FUSE-koppeling in ~/.gvfs zodat GVFS-koppelingen ook door oudere toepassingen, gebaseerd op standaard POSIX IO, te gebruiken zijn.

In tegenstelling tot Gnome-VFS onthouden verbindingen in GVFS hun huidige toestand. Dit houdt in dat gebruikers slechts eenmaal een wachtwoord hoeven in te voeren in plaats van iedere keer opnieuw voor iedere nieuwe gebruikte toepassing.

Met de overgang naar GVFS wordt het automatisch aankoppelen en automatisch starten van toepassingen overgelaten aan Nautilus in plaats van gnome-volume-manager.

De API-documentatie voor het gebruik van GIO is online beschikbaar, samen met uitleg voor migratie van POSIX IO en Gnome-VFS naar GIO.

6.1.1. Stappen terug

Hoewel GVFS een aanzienlijk deel van de problemen van Gnome-VFS oplost, zijn sommige onderdelen een achteruitgang ten opzichte van oudere versies. Het meest opvallend is het ontbreken van de fonts://- en themes://-locaties.

Deze problemen zullen zo snel mogelijk opgelost worden. Er blijven ook nog enkele toepassingen over die nog naar GVFS omgezet dienen te worden. De voortgang van deze omzetting wordt online bijgehouden.

6.2. Anjuta-IDE

De geïntegreerde ontwikkelomgeving (IDE) Anjuta is nu een onderdeel van het Gnome-ontwikkelaarspakket. Anjuta is een in Gnome geïntegreerde ontwikkelomgeving (IDE) met vele mogelijkheden voor ontwikkelaars, zoals een geïntegreerde debugger, een geïntegreerde editor voor Glade-gebruikersinterfaces en integratie met Valgrind.

Figuur 9Takenlijst voor Anjuta.

7. Internationalisatie

Dankzij het wereldwijde Gnome-vertaalproject biedt Gnome 2.22 ondersteuning voor 46 talen met minstens 80 procent van alle tekst vertaald, inclusief de gebruikers- en beheerdershandleidingen in vele talen.

Ondersteunde talen:

 • Arabisch
 • Baskisch
 • Braziliaans-Portugees
 • Bulgaars
 • Catalaans
 • Chinees (China)
 • Chinees (Hong Kong)
 • Chinees (Taiwan)
 • Deens
 • Duits
 • Dzongkha
 • Engels (VS, Brits, Canadees)
 • Ests
 • Fins
 • Frans
 • Galicisch
 • Grieks
 • Gujarati
 • Hongaars
 • Italiaans
 • Japans
 • Koreaans
 • Lets
 • Litouws
 • Macedonisch
 • Malayalam
 • Marathi
 • Nederlands
 • Nepalees
 • Noors Bokmål
 • Oekraïens
 • Pools
 • Portugees
 • Punjabi
 • Russisch
 • Servisch
 • Servisch Latijn
 • Sloveens
 • Spaans
 • Tamil
 • Thais
 • Tsjechisch
 • Turks
 • Vietnamees
 • Zweeds

Veel andere talen zijn gedeeltelijk ondersteund met meer dan de helft van hun teksten vertaald.

8. Gnome installeren

U kunt Gnome 2.22 uitproberen met de Live-cd die alle software van Gnome 2.22 op een enkele cd bevat. U kunt uw computer direct opstarten vanaf de Live-cd zonder iets te hoeven installeren. De cd kan worden gedownload van de Gnome-BitTorrent-site.

Om uw machine op te waarderen naar Gnome 2.22, raden wij aan de officiële pakketten van uw leverancier of distributie te installeren. Populaire distributies zullen Gnome 2.22 snel beschikbaar maken en van sommige distributies zijn al ontwikkelaarsversies beschikbaar met Gnome 2.22. U kunt een lijst zien met distributies die Gnome bieden, met de meest recente versie die geleverd wordt, op onze Get Footware-pagina.

Als u dapper en geduldig bent, en Gnome met behulp van de broncode zelf wilt bouwen, dan raden we aan om een van de hulpprograma's te gebruiken. GARNOME bouwt Gnome vanaf tarballs. U heeft GARNOME 2.22.x nodig om Gnome 2.22.x te bouwen. Ook is er jhbuild dat gemaakt is om de meest recente Gnome vanaf SVN te bouwen. Jhbuild kunt u gebruiken om Gnome 2.22.x te bouwen door de moduleset gnome-2-22 te gebruiken.

Hoewel het mogelijk is om Gnome te installeren vanuit de uitgebrachte tarballs, wordt het gebruik van een van bovenstaande hulpmiddelen sterk aangeraden.

9. Een vooruitblik naar Gnome 2.24

De ontwikkeling stopt niet bij Gnome 2.22. Er wordt al gewerkt aan Gnome 2.24, dat precies zes maanden na het verschijnen van Gnome 2.22 uitgebracht zal worden.

Enkele van de spannende zaken om naar vooruit te kijken in Gnome 2.24 zijn onder andere:

 • een nieuwe versie van Gnome's Ekiga VoIP-toepassing met een volledig vernieuwde gebruikersinterface en ondersteuning voor SIP-aanwezigheid;
 • het Empathy-chatprogramma gebaseerd op het Telepathy-communicatieraamwerk
 • de vaak verzochte kolom- en lijstweergave in Gnome's Bestandsbeheer;
 • het voltooien van de omzetting van Gnome-VFS naar GVFS, en
 • het oplossen van fouten en het verbeteren van de snelheid en geheugengebruik in alle delen van de werkomgeving.

De ‘Gnome roadmap’ geeft informatie over de ontwikkelplannen voor de volgende versies. De Gnome 2.24-planning zal binnenkort verschijnen.

10. Met dank aan

Deze aankondiging is samengesteld door Davyd Madeley met zeer veel hulp vanuit de Gnome-gemeenschap. Namens de gemeenschap spreken wij onze hartelijke dank uit naar de ontwikkelaars en anderen die bijgedragen hebben om deze Gnome-uitgave mogelijk te maken.

Deze tekst mag in alle talen worden vertaald. Als u het in uw taal wilt vertalen, neem dan contact op met het Gnome Vertaalproject.