GNOME 2.22 kiadási megjegyzések

1. Bevezető

A GNOME 2.22 a GNOME asztali környezet, egy népszerű, többplatformos asztali környezet legújabb változata. A GNOME az egyszerű kezelhetőséget, a stabilitást, valamint az első osztályú nemzetköziséget és akadálymentesítést állítja a középpontba. A GNOME szabad és nyílt forrású szoftver, tartalmaz minden általános eszközt, amit a felhasználók egy modern számítógépes környezettől elvárnak, például e-mail, csoportmunka-, böngésző-, fájlkezelő-, multimédia-szoftvereket és játékokat. Ezen kívül a GNOME rugalmas és hatékony környezetet kínál a szoftverfejlesztők számára, asztali és mobil alkalmazásokhoz egyaránt.

A GNOME asztali környezet hathavonta kerül kiadásra és számos új szolgáltatást, továbbfejlesztést, hibajavítást és fordítást tartalmaz. A GNOME 2.22 folytatja ezt a hagyományt. A GNOME és az azt más számítógépes asztali környezetektől megkülönböztető tulajdonságainak (mint például kezelhetőség, akadálymentesítés, nemzetköziség és szabadság) megismeréséhez keresse fel a GNOME névjegye oldalt a webhelyünkön.

Csatlakozzon és segítse munkánkat.

A GNOME 2.22 tartalmazza a GNOME 2.20 és korábbi változatokban végzett összes tökéletesítést. A GNOME 2.20 kiadás változásait annak kiadási megjegyzéseiből ismerheti meg.

2. Raphael Higino emlékére

A GNOME 2.22-es kiadását Raphael Higino-nak, a GNOME fordítócsapat és a GNOME Brazília tagjának ajánljuk.

1. ábraRaphael Higino

Raphael Higino régóta hozzájárult a GNOME brazil fordításához és szenvedélyesen támogatta a GNOME-ot. A csapat megbízható tagja volt, aki mindig kész volt segítő kezet nyújtani az új közreműködőknek. Számos jó barátot szerzett a közösségben. Raphael tavaly, mindössze 24 évesen távozott egy motorbaleset miatt. Odaadása, kemény munkája és barátsága emlékét mindig ápolni fogja a közösség és mindazok, akik ismerték.

Og Maciel szavai

3. Újdonságok felhasználóknak

A GNOME projekt felhasználó- és kezelhetőségközpontúsága folytatódik a GNOME 2.22-ben, több száz hibajavítás és felhasználók által kért fejlesztés formájában. A továbbfejlesztések puszta mennyisége lehetetlenné teszi az összes módosítás felsorolását, de reméljük sikerült kiemelni a GNOME ezen kiadásának legérdekesebb felhasználóközpontú szolgáltatásait.

3.1. Csííz!

2. ábraA Csííz program.

A GNOME 2.22-ben mutatkozik be a Csííz nevű alkalmazás. A Csííz lehetővé teszi fényképek és videók készítését a számítógép webkamerájával. Számos különböző effektet alkalmazhat, mint például a mályva, szürkeárnyalatos, pszichedelikus és görbítés. Ezeket a képeket és videókat megoszthatja barátaival, betöltheti az F-Spotba vagy beállíthatja bejelentkező fotóként.

3.2. Kompozit ablakok

A GNOME 2.22 bevezeti a kompozit ablakok kezelését az arra képes rendszereken. A GNOME „legyen egyszerű” irányelvének megfelelően a szolgáltatások visszafogottak. A leglátványosabb változások az ablakok vetett árnyékai, elő előnézetek az Alt+Tab kombinációval való ablakváltáskor és áttetszőségi effektek.

A kompozit ablakokat nem minden hardver támogatja megbízhatóan, így ez a szolgáltatás jelenleg alapértelmezetten ki van kapcsolva és még nem látható a beállítások között. Ha tudja, hogy a hardvere támogatja a kompozit ablakokat, akkor futtassa a következő parancsot: gconftool-2 -s --type bool /apps/metacity/general/compositing_manager true a futtatás párbeszédablakból, vagy állítsa be a kulcsot a Konfigurációszerkesztőben. A kompozit ablakok letiltásához állítsa a kulcsot false értékűre.

3.3. Jobb hálózati fájlrendszerek

A GNOME 2.22-ben mutatkozik be a GVFS: egy új, transzparens virtuálisfájlrendszer-réteg a GTK+-hoz. A GVFS-t a régebbi GNOME-VFS rendszer hiányosságainak kiküszöbölésére tervezték. A GNOME-VFS-hez képest a fejlődés többek között a bejelentkezési hitelesítési adatok a teljes munkamenetre történő megjegyzésében és a nagyobb hibatűrésben nyilvánul meg. Számos GNOME alkalmazás már használja a GVFS-t, beleértve az összes alapvető alkalmazást.

A GVFS-re váltással a GNOME mostantól a freedesktop.org Asztali kuka specifikációját használja a törölt fájlok tárolásának kezelésére.

Néhány új protokoll is elérhetővé vált. A cdda:// WAV fájlokként jeleníti meg a CD lemezen található összes hangsávot. A gphoto2:// hozzáférést biztosít bármely csatlakoztatott digitális fényképezőgéphez.

A GNOME Fájlkezelője intelligensebben viselkedik cserélhető adathordozók érzékelésekor és egy, a lehetséges műveleteket tartalmazó információs sávot jelenít meg a cserélhető adathordozók behelyezésekor vagy cserélhető meghajtón található mappa megnyitásakor.

A GVFS-sel kapcsolatos technikai információk az Újdonságok fejlesztőknek rész 6.1. szakasz ― GVFS és GIO fejezetében érhetők el.

3.4. DVD, digitális TV és sok más

A GNOME Filmlejátszója mostantól tökéletesített támogatást biztosít a DVD lejátszáshoz, valamint a digitális televíziót (DVB) is támogatja. A 2.22-ben számos új bővítmény jelent meg, beleértve a MythTV, Youtube és a Tracker alapú keresés támogatását. Ez a kiadás a lejátszólista-megosztást és fájlok feliratának kiválasztását is lehetővé teszi.

A GNOME 2.22 tartalmazza elsőként a Flash tartalom és videók előnézetének és lejátszásának lehetőségét a szabad és nyílt swfdec Flash dekódolóval.

3.5. Nemzetközi óra

Nincs szükség többé agytornára annak kiderítéséhez, hogy mikor kezdődik a távkonferenciája Sydney-ben. Már a GNOME 2.22 órájába is be van építve a nemzetköziség támogatása. A világ több helyét is felveheti, amelyek helyi idejét és időjárását egyaránt megjelenítheti.

3. ábraA nemzetközi óra.

3.6. Az Evolution is fejlődik

Az Evolution fejlesztése tovább folyik, újdonság a Google naptárak támogatása és a levelekhez adható egyéni üzenetcímkék.

4. ábraGoogle naptárat megjelenítő Evolution ablak.

Erőfeszítések történtek a levélszemét-szűrés gyorsítására és a hibaablakok kevésbé zavaróvá tételére, a felugró ablakok helyett az állapotsáv használatával.

3.7. Távoli asztal

A GNOME 2.22 újdonsága a Távoli asztalok megjelenítése. Ez az alkalmazás kiegészíti a GNOME-ban meglévő távoliasztal-kiszolgálót. Lehetővé teszi a gépek felderítését a helyi hálózaton és könyvjelzők felvételét.

5. ábraAz aktuális asztallal együttműködő távoliasztal-megjelenítő.

A távoliasztal-kiszolgáló részletesebb felügyeletét igénylő felhasználók a tulajdonságok ablak új Speciális lapjának felvételét is értékelhetik.

3.8. Egyszerűsített billentyűzetbeállítások

A billentyűzetkiosztás és a billentyűzet akadálymentesítési beállításai egy párbeszédablakba kerültek, központosítva az elérhető beállításokat. A gyorsbillentyűk továbbra is külön ablakban állíthatók be.

6. ábraAz új Billentyűzetbeállítások ablak.

3.9. De ez nem minden...

A GNOME 2.22 számos hibajavítást és felhasználók által kért továbbfejlesztést tartalmaz az elmúlt fél év eredményeként, beleértve:

 • az Evolution névjegyek közvetlen megnyitását a Deskbarból;
 • a Szövegszerkesztő javított nyomtatástámogatását;
 • hálózati több játékos módot a Sakkban;
 • letöltési értesítéseket az Epiphanyban;
 • LZMA (7-zip) támogatást az Archívumkezelőben;
 • az automatikus felfüggesztés és hibernálás korlátozását CD-k írásakor;
 • a Dokumentummegjelenítő gyorsabb lett és kevesebb memóriát használ;
 • a Dokumentummegjelenítő már támogatja az oldalátmeneteket a PDF diavetítésekben;
 • a Tomboy mostantól képes a jegyzetek jegyzettömbökbe szervezésére;
 • a Sound Juicer további metaadatokat támogat, beleértve a lemez számát és kiadási évét;
 • a Számológép pontosságának és kezelhetőségének széleskörű javítása;
 • a Kulcstartókezelőt teljesen leváltotta a Seahorse;
 • és sok egyéb, ami megismeréséhez telepítse vagy frissítse GNOME rendszerét!

4. Újdonságok az akadálymentesítésben

4.1. A képernyőolvasás és -nagyítás tökéletesítései

Az Orka, a GNOME képernyőolvasó szoftverének 2.22-es változata számos érdekes újítást tartalmaz. A Mozilla alapítvánnyal való szoros együttműködés a Firefox 3 kitűnő akadálymentesítését eredményezte, beleértve az Accessible Rich Internet Applications (ARIA) és az élő régiók támogatását az Orkában. Ez a mai dinamikus webalkalmazások sokkal gazdagabb akadálymentesítését teszi lehetővé.

Az Orka 2.22-es változata már támogatja a 2. szintű Braille fordítási táblát is. Az alkalmazás minőségének és stabilitásának javításába is rengeteg munkát fektettek.

A képernyőnagyító mostantól képes az X kompozit technológia kihasználására, lehetővé téve a finomabb görgetést és a teljes képernyős görgetést az azt támogató hardveren. A színvak szűrők támogatása is fejlődött.

4.2. Új egér-akadálymentesítés

A GNOME 2.22 az egér vezérléséhez számos speciális akadálymentesítési fejlesztést tartalmaz, például:

 • a mutató megragadható a képernyő egy területén;
 • a helyi menü megnyitható egy egérgombbal és
 • különböző típusú kattintások (egyszeres, dupla és jobb kattintás, valamint húzás) végrehajtása egérgomb használata nélkül (ezt általában elidőzésnek nevezzük).
7. ábraEgér akadálymentesítési lehetőségei.

5. Újdonságok rendszergazdáknak

5.1. PolicyKit integráció

A PolicyKit egy asztali környezetektől független biztonsági keretrendszer. A PolicyKit célja konzisztens módon lehetőséget adni felhasználói alkalmazásoknak további jogosultságok szerzésére, például rendszeradminisztrációs alkalmazásoknak.

A PolicyKit segítségével a rendszergazdák rendszerszintű beállításokat adhatnak meg. Engedélyezhető például egy felhasználónak a dátum és idő módosítása, vagy lehetővé tehető mások számára rendszerszolgáltatások indítása és leállítása.

A felhasználók számára a vezérlőpanelek feloldás gombokat tartalmaznak azon beállítások mellett, amelyek módosítására nincs jogosultságuk. A feloldás gombra kattintás után a felhasználótól további hitelesítési adatokat kér a rendszer.

8. ábraHálózati beállítások.

5.2. Jobb rendszereszközök

A GNOME rendszeradminisztrációs eszközei mostantól figyelik az általuk szerkesztett konfigurációs fájlok módosításait. Ez azt jelenti, hogy amennyiben más rendszergazda módosítja a beállításokat, akkor azok Ön előtt is megjelennek.

A Megosztott mappák eszköz mostantól lehetővé teszi az SMB felhasználói adatbázis szerkesztését (smbpasswd).

A Hálózat eszköz mostantól képes PPPoE és GPRS kapcsolatok beállítására.

6. Újdonságok fejlesztőknek

A GNOME 2.22 fejlesztői környezet stabil alapot biztosít a független szoftverfejlesztők számára harmadik féltől származó alkalmazások készítéséhez. A GNOME és környezetének licence lehetővé teszi mind szabad, mind zárt szoftverek készítését és futtatását GNOME alapokon.

A GNOME környezet függvénytárai garantáltan stabil API-val és ABI-val fognak rendelkezni a GNOME 2.x kiadási sorozatban. A GNOME asztali környezet függvénytáraira nem érvényes ez a garancia, de a legtöbbjük konzisztens marad kiadásról kiadásra.

6.1. GVFS és GIO

A GVFS egy felhasználói térben futó virtuális fájlrendszer, háttérprogramokkal számos protokollhoz, mint például az SFTP, FTP, DAV, SMB, ObexFTP. A GVFS helyettesíti a GNOME-VFS-t. A GNOME-VFS mostantól elavultnak számít és használata nem ajánlott új alkalmazásokban.

A GVFS két részből áll:

 • A GIO egy új osztott függvénytár, amely a GLib része és az API-t biztosítja a GVFS-hez; illetve
 • maga a GVFS, amely egy új csomag és háttérprogramokat tartalmaz számos protokollhoz, mint például az SFTP, FTP, DAV, SMB, ObexFTP.

A GVFS/GIO célja korszerű és egyszerűen használható virtuális fájlrendszert biztosítani, olyan API-val, amelyet a programozók előnyben részesítenek a nyers POSIX IO hívásokkal szemben. A POSIX IO API klónozása helyett magasabb szintű, dokumentumközpontú felületet biztosít. A fájlok olvasása és írása mellett a GIO lehetőséget ad fájlok figyelésére, aszinkron IO-ra és fájlnévkiegészítésre.

A GVFS egy elsődleges démon (gvfsd) futtatásával működik, amely nyomon követi az aktuális GVFS csatolásokat. Minden csatolás önálló démonként fut. (Egyesek megosztják a démon folyamatot, de a legtöbb nem.) A kliensek D-Bus hívások (a munkamenetbuszon és közvetlen kapcsolaton keresztül) és a fájltartalmakhoz készült egyedi protokoll segítségével kommunikálnak a csatolásokkal. A háttérprogramok kivétele a folyamatból csökkenti az alkalmazások többletterhelését és az egész rendszert megbízhatóbbá teszi.

A GVFS egy FUSE csatolási pontot is kínál a ~/.gvfs/ alatt, így a GFVS csatolásokat elérhetik az örökölt alkalmazások a szabványos POSIX IO segítségével.

A GNOME-VFS-sel szemben a GFVS alatti kapcsolatok állapottartók. Ez azt jelenti, hogy a felhasználónak csak egyszer kell megadnia a jelszavát, nem pedig az összes egymást követő kapcsolódáskor.

A GVFS-re váltással az automatikus csatolást és indítást közvetlenül a Nautilus kezeli, nem pedig a gnome-volume-manager.

A GIO használatához szükséges dokumentáció elérhető online, útmutatókkal együtt a POSIX IO-ról és GNOME-VFS-ről a GIO-ra.

6.1.1. Regressziók

Noha a GVFS rengeteg problémát megold, amelyeket a GNOME-VFS használata okozott, jelenleg néhány korábban elérhető szolgáltatás nem használható. A legszembetűnőbb a fonts:// és a themes:// célok hiánya.

Ezek a problémák amint lehet, megoldásra kerülnek. Néhány alkalmazást még át kell állítani a GVFS használatára. Az átállítás állapota online követhető.

6.2. Anjuta IDE

Az Anjuta IDE mostantól a GNOME fejlesztői csomag része. Az Anjuta egy GNOME-ba integrált fejlesztői környezet, amely számos szolgáltatást biztosít a fejlesztőknek, például integrált hibakeresőt, integrált Glade felületszerkesztőt és Valgrind felületet.

9. ábraAz Anjuta feladatlistája.

7. Nemzetköziség

A GNOME fordítási projekt tagjainak köszönhetően a GNOME 2.22 46 nyelvet támogat a felhasználói felület legalább 80 százalékának lefordítottságával, sok nyelven beleértve a felhasználói- és adminisztrátori kézikönyveket is.

Támogatott nyelvek:

 • Angol (US, brit, kanadai)
 • Arab
 • Baszk
 • Bolgár
 • Brazíliai portugál
 • Cseh
 • Dzongkha
 • Dán
 • Finn
 • Francia
 • Galíciai
 • Gudzsarati
 • Görög
 • Holland
 • Japán
 • Katalán
 • Koreai
 • Kínai (Hong Kong)
 • Kínai (Kína)
 • Kínai (Tajvan)
 • Lengyel
 • Lett
 • Litván
 • Macedón
 • Magyar
 • Malajálam
 • Marathi
 • Nepáli
 • Norvég Bokmål
 • Német
 • Olasz
 • Orosz
 • Pandzsábi
 • Portugál
 • Spanyol
 • Svéd
 • Szerb
 • Szerb latin
 • Szlovén
 • Tamil
 • Thai
 • Török
 • Ukrán
 • Vietnami
 • Észt

Számos más nyelv részben támogatott, amelyekre a felhasználói felület több mint fele le van fordítva.

8. A GNOME telepítése

A Live CD használatával kipróbálhatja a GNOME 2.22-t, amely egyetlen CD-n tartalmazza a GNOME 2.22 összes szoftverét. A számítógép a Live CD-ről közvetlenül elindítható, semmit nem szükséges telepíteni. Ez a CD a GNOME BitTorrent oldaláról tölthető le.

A GNOME 2.22 számítógépre telepítéséhez hivatalos csomagok használatát javasoljuk az Ön szállítójától vagy disztribútorától. A népszerű disztribúciók hamarosan elérhetővé teszik a GNOME 2.22-t, sőt néhány fejlesztői változatban már most is elérhető. A GNOME-ot szállító disztribúciók listáját és az általuk biztosított legújabb változatokat megtalálja a Get Footware oldalon.

Bátor és türelmes felhasználók, akik szeretnék forrásból fordítani a GNOME-ot, használhatják a fordítóeszközök egyikét. A GARNOME a kiadott forráscsomagokból fordítja le a GNOME-ot. A GNOME 2.22.x lefordításához a GARNOME 2.22.x szükséges. A jhbuild is rendelkezésre áll, amely a legújabb GNOME-ot az SVN-ből fordítja. A GNOME 2.22.x a jhbuild gnome-2.22 modulkészletének segítségével fordítható le.

Noha lehetséges a GNOME lefordítása közvetlenül a kiadott forráscsomagokból, erősen javasoljuk a fenti fordítóeszközök egyikének használatát.

9. Mi várható a GNOME 2.24-ben?

A fejlesztés nem áll meg a GNOME 2.22-vel. Már elkezdődött a munka a GNOME 2.24-es kiadáson, amely pontosan hat hónappal a 2.22 után kerül kiadásra.

Néhány érdekes fejlesztés, amelyekre számítani lehet a GNOME 2.24-ben:

 • a GNOME Ekiga VoIP kliensének új változata, amely újratervezett felhasználói felületet és SIP-jelenlét támogatást fog tartalmazni;
 • az Empathy azonnaliüzenő-kliens, amely a Telepathy kommunikációs keretrendszert használja;
 • a gyakran kért oszlop és lista nézeteket a GNOME fájlkezelőjében;
 • az átállás befejezését a GNOME-VFS-ről GVFS-re és
 • hibajavításokat, teljesítménynöveléseket és memóriahasználat javítását az asztali környezet minden részén.

A GNOME útiterv részletezi a fejlesztők terveit a következő kiadási ciklusra; a GNOME 2.24 kiadási ütemezése pedig hamarosan megjelenik.

10. Köszönet

Ezeket a kiadási megjegyzéseket Davyd Madeley állította össze a GNOME közösség hathatós segítségével. A közösség nevében szeretnénk kifejezni köszönetünket azon fejlesztőknek és közreműködőknek, akik lehetővé tették ezt a GNOME kiadást.

Ez a munka bármely nyelvre szabadon lefordítható. Ha le kívánja fordítani, lépjen kapcsolatba a GNOME fordítási projekttel.