GNOME 2.30 kiadási megjegyzések

1. Bevezető

A GNOME 2.30 a GNOME asztali környezet, egy népszerű, többplatformos asztali környezet legújabb változata. A GNOME az egyszerű kezelhetőséget, a stabilitást, valamint az első osztályú nemzetköziséget és akadálymentesítést állítja a középpontba. A GNOME szabad és nyílt forrású szoftver, tartalmaz minden általános eszközt, amit a felhasználók egy modern számítógépes környezettől elvárnak, például e-mail, csoportmunka-, böngésző-, fájlkezelő-, multimédia-szoftvereket és játékokat. Ezen kívül a GNOME rugalmas és hatékony környezetet kínál a szoftverfejlesztők számára, asztali és mobil alkalmazásokhoz egyaránt.

1. ábraGNOME 2.30

A GNOME asztali környezet hathavonta kerül kiadásra és számos új szolgáltatást, továbbfejlesztést, hibajavítást és fordítást tartalmaz. A GNOME 2.30 folytatja ezt a hagyományt. A GNOME és az azt más számítógépes asztali környezetektől megkülönböztető tulajdonságainak (mint például kezelhetőség, akadálymentesítés, nemzetköziség és szabadság) megismeréséhez keresse fel a GNOME névjegye oldalt a webhelyünkön.

Csatlakozzon és segítse munkánkat.

A GNOME 2.30 tartalmazza a GNOME 2.28 és korábbi változatokban végzett összes tökéletesítést. A GNOME 2.28 kiadás változásait annak kiadási megjegyzéseiből ismerheti meg.

2. Szerezzen be GNOME cuccokat!

A GNOME Foundation büszkén jelenti be a GNOME Store megnyitását a Zazzle rendszerében. A GNOME-ot pólók és bögrék vásárlásával támogathatja az új GNOME Store-ban. Keresse fel a GNOME Store-t, és támogassa a GNOME-ot ma!

2. ábraGNOME pólók

A GNOME barátai kezdeményezés lehetőséget ad magánszemélyeknek a GNOME projekt küldetésének támogatására, amely nem más, mint egy szabad és nyílt forrású asztali környezet biztosítása a felhasználó képességeitől függetlenül mindenkinek. Reklámozás vagy támogatók keresése nélkül az alapítvány 2009-ben 29 000 dollárt gyűjtött nagylelkű magánszemélyektől. Ez a pénz hackfesztek, helyi események és programok fedezetéül szolgált, amelyek lehetővé tették a GNOME projekt számára nemzetközi, akadálymentes és egyszerűen használható asztali szoftverek készítését hagyományos asztali környezetekhez és mobileszközökhöz egyaránt.

Tovább a GNOME barátai weboldalra.

3. Újdonságok felhasználóknak

A GNOME projekt felhasználó- és kezelhetőségközpontúsága folytatódik a GNOME 2.30-ban, több száz hibajavítás és felhasználók által kért fejlesztés formájában. A továbbfejlesztések puszta mennyisége lehetetlenné teszi az összes módosítás felsorolását, de reméljük sikerült kiemelni a GNOME ezen kiadásának legérdekesebb felhasználóközpontú szolgáltatásait.

3.1. Jelenítsen meg még több fájlt

A GNOME 2.30 újdonságokat hoz a Nautilusban, a GNOME fájlkezelőjében is. A Nautilus felülete számos ponton változott: tartalmaz egy új osztott nézet módot, és alapértelmezésben a térbeli helyett böngésző módban indul.

3. ábraNautilus

3.2. Empathy üzenetküldő

A GNOME azonnali üzenő és kommunikációs alkalmazása, a Telepathy kommunikációs keretrendszerre épülő Empathy számos új és fontos szolgáltatással segíti a felhasználók kommunikációját.

Az Empathy mostantól megjelenít egy információs sávot a partnerlistán, ha az egyik fióknak nem sikerül csatlakoznia. Ez tartalmaz egy gombot, amely egyszerűvé teszi a csatlakozás újrapróbálását vagy a fiók beállításainak szerkesztését.

Ezentúl fájlokat küldhet a fájl partnerlistára vagy a csevegőablakba húzásával.

Az Empathy IRC-szolgáltatásai olyan gyakori IRC-parancsok támogatásával bővültek, mint a /join vagy a /nick, valamint immár jelszóval védett szobákba is bejelentkezhet.

A további fejlesztések közé tartozik a Facebook csevegés egyszerű hozzáadása és beállítása, valamint a csevegőablakok már képesek a csevegés közben keresőablak megjelenítésére.

3.3. Egyszerű szinkronizálás

A Tomboy jegyzettömb számos funkcióval bővült, és mostantól képes a kézi szinkronizálás helyett a háttérben szinkronizálni jegyzeteit. Beállítható az is, hogy a Tomboy milyen gyakran végezze az automatikus szinkronizálást.

A Tomboy indulási ideje drámaian javult, és most már szinte azonnal indul.

A másolás és beillesztés tökéletesítése nyomán a formázott HTML másolható és beilleszthető például az OpenOffice.org, Evolution és más alkalmazásokba. A jegyzetek formázása megmarad, amennyiben az alkalmazás képes a HTML értelmezésére.

A Tomboy további fejlesztései közé tartozik a Microsoft Windows 7® ugrólisták támogatása, ha a Tomboy jelen van a Tálcán és a Windows Start menüjében is. A Tomboy jegyzetek átnevezése biztonságosabbá, az átnevezés felügyelete szigorúbbá vált, ennek köszönhetően nem nevezheti át véletlenül a más Tomboy jegyzetekben lévő hivatkozásokat.

3.4. Kezelje biztonságosan felhasználóit

A GNOME rendszereszközök csomag számos új fejlesztést tartalmaz, amelyek egyszerűbbé és biztonságosabbá teszik a felhasználók kezelését a számítógépén. A GNOME rendszereszközök együttműködik a PolicyKittel, így a felhasználók és szolgáltatások kezelésére szolgáló ablakokból eltűnt a Feloldás gomb.

A felhasználó létrehozására szolgáló ablak immár csak az új felhasználó nevét kéri be, és javaslatot tesz a felhasználónévre. A fiókok létrehozásakor minden „csak működik”, beleértve az új felhasználók titkosított saját könyvtárának létrehozását is.

Ezentúl nem veszítheti el véletlenül saját rendszergazdai jogosultságait. Jelszava módosítása előtt a program be fogja kérni aktuális jelszavát, így kulcstartói és titkosított saját könyvtárai nem válnak használhatatlanná. A felhasználói fiókok eltávolításakor mostantól lehetőség van a felhasználó saját könyvtárának törlésére is.

Meglévő felhasználók kezelésekor a rejtélyes jogosultságok közti válogatás helyett megadott fióktípusok közül választhat, így egyszerűbbé vált a további felhasználók hozzáadása és eltávolítása.

3.5. Kövesse, hogy mivel foglakozik

Az idejének és feladatainak nyilvántartására szolgáló Időnyilvántartó kisalkalmazás számos új fejlesztést tartalmaz.

A panel kisalkalmazás mellé egy önálló mód is született. A disztribúciótól függően az Időnyilvántartó a GNOME menü Alkalmazások ▸ Kellékek ▸ Időnyilvántartó menüpontban érhető el.

A jelentések tevékenységek szerinti megjelenítése és létrehozása fejlődött, így mostantól címkéket hozhat létre a tevékenységeken belül, és az áttekintés a tevékenységek minden tulajdonsága szerint szűrhető.

4. ábraIdőnyilvántartó önálló módban, tevékenységcímkékkel

3.6. PDF-fájlok kezelése

Az Evince dokumentummegjelenítő nyomtatástámogatása is fejlődött. Az oldalbeállítások beágyazhatók a nyomtatás ablakba, és megjelent egy új lap a különféle átméretezési lehetőségek támogatásához.

Az Evince már Microsoft Windows® rendszereken is támogatja a nyomtatást, a PostScriptet és a képregényeket.

Az Evince további fejlesztései közé tartozik az invertált színmód, a bemutatómód fejlesztései, lehetőség feliratok PDF-mellékletekhez adására, és távoli fájlok támogatása a bélyegképkészítőben.

3.7. Böngéssze a webet

Az Epiphany webböngésző számos hiba- és regressziójavítást kapott az új szolgáltatások mellett.

Az Epiphany mostantól képes a jelszavak megjegyzésére a GNOME kulcstartó segítségével.

Az Epiphany új beállítási lehetőséget tartalmaz az összes bővítmény, például a Flash vagy Java be- illetve kikapcsolásához. Az Epiphany ezentúl figyelmeztetni fogja, ha a megjelenített oldal SSL-tanúsítványa hibás.

Az Epiphany-ba visszatért szolgáltatások:

 • A nyomtatási előnézet újra elérhető.
 • A weboldalon a jobb egérgombbal kattintva újra menthetők az objektumok, például a képek.
 • A weblapikonok támogatása is újra elérhető.
 • A felfelé navigációs nyíl visszatért.
 • A középső egérgombbal kattintva a vágólap tartalma beilleszthető.
 • Az Epiphany helyi menüi visszatértek, és kompatibilisek a például a Google Docs által is használt egyéni oldalmenükkel.
5. ábraEpiphany webböngésző

Az Epiphany speciális beállításai GConf beállításokként érhetők el. Engedélyezhető a felhasználói ügynökök támogatása, és az alapértelmezett kereső közvetlenül a GConfban módosítható.

Az Epiphany-kiterjesztések csomag új szolgáltatásokkal bővült, például a html5tube a YouTube Flash-t HTML5-tel helyettesíti és nem igényli a Flash jelenlétét. A tab-key-tab-navigate bővítmény lehetővé teszi a lapok közti váltást a Ctrl+Tab használatával. Az oldalsáv kiterjesztés megszűnt.

3.8. Kapcsolódjon távolról

A GNOME asztali környezet távoli asztal kliense, a Vinagre immár támogatja az SSH-alagutazást, lehetővé téve a távoli gépek biztonságosabb elérését SSH-alagúton keresztül. A távoli gépen szükség van egy SSH-fiókra, ezután nyugodtan beírhat jelszavakat és más információkat, azok biztonságban lesznek.

Az alacsony sávszélességű kapcsolaton elérhető kliensekhez csatlakozás egyszerűbbé vált az alacsonyabb színmélység kiválaszthatóvá tételével, és a JPEG-tömörítés engedélyezésével. Ezek a beállítások a Vinagre kapcsolódás ablakában érhetők el.

Az új figyelőmód lehetővé teszi a megjelenítendő és vezérlendő távoli asztal csatlakozását az Ön gépéhez. Ez akkor hasznos, ha a távoli kapcsolat tűzfal vagy router mögött van, és a normál kapcsolódási eljárással elérhetetlen. A távoli kliens kapcsolódásához kapcsolja be a Vinagre figyelőmódját, és adja meg saját IP-címét a távoli felhasználónak.

3.9. Még mindig van…

A nagy változások mellett különböző apró bővítések és hangolások történtek, amelyek minden GNOME kiadást jellemeznek.

 • Az új betűkészletek a Nautilusban való dupla kattintással telepíthetők.
 • A Gedit integrációja javult a Mac OS® X portban, és már a Python bővítmények is működnek a windowsos verzióban. A Gedit Töredékek bővítménye az új kiegészítési keretrendszerre lett portolva. A helyesírás-ellenőrző bővítmény képes a megjegyzések és karakterláncok ellenőrzésére a programkódokban.
 • Több billentyűzet-kiosztás kiválasztásakor az állapotikon automatikusan megjelenik az értesítési területen.
 • A File Roller a PackageKit segítségével telepíti a szükséges csomagokat, ha a megnyitni próbált archívumhoz nincs telepítve a megfelelő archívumkezelő.
 • A Brasero sokkal pontosabban másolja a hang-CD-ket a cdda2wav bővítménynek köszönhetően. A Brasero integrálásra került a PackageKittel, és támogatja a keresést a Tracker használatával.
 • A GNOME terminál támogatja a végtelen visszagörgetést, a visszagörgetés mentését és a félkövér színeket.
 • Az iPod® és iPod Touch® eszközöket a libimobiledevice programkönyvtárnak köszönhetően immár részben támogatja a gvfs. A zeneszinkronizálás, adatelérés és fényképek letöltése teljesen támogatott. A szolgáltatások teljes listájáért nézze meg a libmobiledevice honlapját.
 • A gcalctool új, egyszerűbb felhasználói felületet kapott. A függvények például a szinusz esetén s_i_n alakban írhatók be a korábbi k helyett.
 • A hibajavítások mellett a GNOME panelben javították azt a régi hibát, amely miatt a képernyőfelbontás változásakor a kisalkalmazások véletlenszerűen helyet változtattak.
 • A GNOME billentyűzetjelző eltávolításra került a GNOME kisalkalmazások közül. Ha egynél több billentyűzetkiosztást használ, a GNOME billentyűzetjelző a gnome-system-daemon segítségével automatikusan megjelenik az értesítési területen.
 • A GNOME billentyűzetbeállítások a GNOME vezérlőpultban új grafikus felhasználói felületet kapott.
 • A GNOME játékokban a Gnometris új neve Quadrapassel, a Same GNOME új neve Swell Foop. Ez a két játék egyaránt új, 3D gyorsítású motort kapott, amely a Clutterre épül.

4. Újdonságok az akadálymentesítésben

A GNOME szenvedélye a szoftvereinek mindenki számára elérhetővé tétele, beleértve azon felhasználókat és fejlesztőket, akik számára fogyatékosságuk megnehezíti a számítógép használatát. Az ő segítésükre jött létre a GNOME akadálymentesítési projekt és a szabad asztali környezeteken ma már szabványos akadálymentesítési keretrendszer.

A GNOME 2.30 számos új fejlesztéssel folytatja az építkezést a korábbi akadálymentesítési eredményeire.

4.1. Orka képernyőolvasó

Az Orka képernyőolvasó jelentős fejlesztésen ment keresztül a program hibáinak és a teljesítmény javításának érdekében; a GNOME 2.30-as változat megjelenéséig több mint 160 hiba került javításra. A fejlesztések közül néhány:

 • A beállítófelület frissítésének köszönhetően az Orka netbookon is használhatóbbá vált.
 • Mostantól az orca --replace futtatásával új Orka példány indítható, amely a futó Orka folyamatokat is kilövi.
 • Az Orka új névjegy ablakot kapott.

4.2. További akadálymentesítési hírek

Jelentős munkát végeztek a GNOME akadálymentesítésben a Bonobo eltávolítására. Az AT-SPI D-Bus megvalósítása képes egyidejűleg működni a CORBA megvalósítással. A GNOME 2.30 az utolsó hivatalos kiadás, amely még támogatja a CORBA megvalósítást. A D-Bus megvalósítás a GNOME 3.0-ban teljesen fel fogja azt váltani.

Ha szívesen foglalkozna a GNOME minden felhasználó számára való akadálymentessé tételével, most itt a remek alkalom! Segítsen a GNOME-ot jobbá tenni fogyatékos felhasználók számára, és csatlakozzon a GNOME akadálymentesítési levelezőlistához a további információkért.

5. Újdonságok fejlesztőknek

Az alábbi változások a GNOME 2.30 fejlesztői platformot használó fejlesztők számára fontosak. Ha nem érdeklik a fejlesztőket érintő változások, ugorjon az 6. szakasz ― Nemzetköziség szakaszra.

A GNOME asztali környezethez hasonlóan a GNOME 2.30 a GNOME fejlesztői platformot alkotó API és ABI stabil, keresztplatformos alkalmazások fejlesztésére használható GNU LGPL licencű programkönyvtárak legújabb kiadása is.

Elavult programkönyvtárak használatának felszámolása

A GNOME 3.0 kiadásával a GNOME különböző elavult részei eltávolításra kerülnek. Ezen elavult összetevők közé olyan programkönyvtárak tartoznak, mint a libart_lgpl, libbonobo, libbonoboui, libglade, libgnome, libgnomecanvas, libgnomeprint, libgnomeprintui, libgnomeui és libgnomevfs. A GNOME asztali környezet részeként rendelkezésre álló alkalmazásokon az elavult kódok használatának megszüntetése érdekében számos karbantartási feladat került végrehajtásra. Ez biztosítja majd a zökkenőmentes átállást a GNOME 3.0-ra.

A fejlesztőket ezen példa követésére buzdítjuk a saját alkalmazásaikban. Ezen kívül a segíteni kívánó (akár leendő) fejlesztők számára a GNOME goals wikioldal felsorolja a még elvégzendő feladatokat. A JHBuild eszköz által támogatott modulokban hátralévő feladatokat összefoglaló, automatikusan generált és frissített állapotjelentés itt érhető el.

5.1. Platformtisztítás

Jelentős erőfeszítések történtek az elavult modulok és szolgáltatások eltávolítására a GNOME 3.0 felé vezető úton.

Számos alkalmazás eltávolította az elavult GTK+ és GLib szimbólumok használatát és alkalmazta a kizárólag a felső szintű GTK+- és GLib-fejlécek felvételének szabályát.

5.2. GTK+ 2.20

A GTK+ 2.20 a GNOME szívét alkotó GTK+ eszközkészlet legújabb kiadása. A GTK+ 2.20 új szolgáltatásokat biztosít a fejlesztők számára, valamint rengeteg hibajavítást tartalmaz, és a GTK+ 3.0 előkészítéseként alapos nagytakarításon esett át.

A GTK+ számos más fejlesztésen is átesett, ezek:

 • A GtkSpinner nevű pulzáló felületi elem és a GtkCellRendererSpinner nevű cellamegjelenítő hozzáadása.
 • A GtkToolPalette egy új tároló összecsukható csoportok elemeinek megjelenítéséhez.
 • A GtkNoteBook immár tartalmazhat művelet felületi elemeket a fülek mellett.

5.3. Empathy

A libempathy és a libempathy-gtk eltávolításra került, a fejlesztők ezek helyett a telepathy-glib programkönyvtárat használhatják.

5.4. Anjuta

Az Anjuta kódkiegészítése fejlődött, beleértve a ., -> és :: kiegészítését is C és C++ nyelveken.

A kódkiegészítés mostantól teljesen aszinkron, így többé nem fogja gépelés közben zavarni.

Az Anjuta mostantól támogatja a Vala szimbólumokat a szimbólumkezelőben; teljes JavaScript támogatást – beleértve a kódkiegészítést, hibakeresést és összeállítást is – tartalmaz; valamint a nem automake-et használó projektek alapszintű támogatását.

5.5. A GNOME platform fejlesztései

A GNOME platform egyéb fejlesztései a GNOME 2.30-ban:

 • Az Evolution és Evolution-Data-Server a GNOME 3.0 előkészítéseként teljesen eltávolította a Bonobo támogatását. Az Evolution-Data-Server mostantól a D-Bust használja ugyanazon kliensoldali API-k mögött.
 • A Brasero mostantól rendelkezik GObject-introspection támogatással a libbrasero-media és libbrasero-burn programkönyvtárakhoz.
 • A GNOME nagyítója, a gnome-mag, a Bonobo támogatás elavulttá tétele után a D-Bust támogatja.
 • A Devhelp immár teljes képernyős móddal is rendelkezik, és a helyileg nem található szimbólumokat megpróbálja a library.gnome.org oldalon megkeresni.
 • A GLib a GConverter nevű általános felülettel bővült, amely adatfolyamok adatátalakítására szolgál. A szálak mostantól automatikusan engedélyezésre kerülnek a g_type_init() hívásakor.
 • A gnome-keyring egy új „Titokszolgáltatási”, asztali környezetektől független jelszótárolási D-Bus API-t valósított meg.

6. Nemzetköziség

A GNOME fordítási projekt tagjainak köszönhetően a GNOME 2.30 több mint 50 nyelvet támogat a felhasználói felület legalább 80 százalékának lefordítottságával, sok nyelven beleértve a felhasználói- és adminisztrátori kézikönyveket is.

Támogatott nyelvek:

 • Angol (US, brit)
 • Arab
 • Asszámi
 • Asztúri
 • Baszk
 • Bengáli
 • Bengáli (India)
 • Bolgár
 • Brazíliai portugál
 • Cseh
 • Dán
 • Finn
 • Francia
 • Galíciai
 • Gudzsarati
 • Görög
 • Hindi
 • Holland
 • Héber
 • Japán
 • Kannada
 • Katalán
 • Koreai
 • Kínai (Hong Kong)
 • Kínai (Kína)
 • Kínai (Tajvan)
 • Lengyel
 • Litván
 • Magyar
 • Malajálam
 • Marathi
 • Norvég Bokmål
 • Német
 • Olasz
 • Orija
 • Orosz
 • Pandzsábi
 • Portugál
 • Román
 • Spanyol
 • Svéd
 • Szerb
 • Szlovén
 • Tamil
 • Telugu
 • Thai
 • Török
 • Ukrán
 • Vietnami
 • Észt

Számos más nyelv részben támogatott, amelyekre a felhasználói felület több mint fele le van fordítva.

A GNOME-hoz hasonlóan nagy szoftvercsomag új nyelvre fordítása még a legelkötelezettebb fordítócsapat számára is nyomasztóan nagy feladat. Ehhez a kiadáshoz az asztúri csapat fejtett ki hatalmas erőfeszítést, a fordításaik készültségét több mint 27 százalékponttal, a 80%-os határ fölé növelve. Szintén gratulálunk a Shaw-ábécét használó angol csapatnak, amely a GNOME-ot a 2.30-as ciklusban kezdte el fordítani és 70%-on áll, majdnem elérve a támogatáshoz szükséges szintet.

Részletes statisztikák és további információk a GNOME fordítási statisztikaoldalon érhetők el.

7. A GNOME telepítése

A Live CD használatával kipróbálhatja a GNOME 2.30-at, amely egyetlen CD-n tartalmazza a GNOME 2.30 összes szoftverét. A számítógép a Live CD-ről közvetlenül elindítható, semmit nem szükséges telepíteni. Ez a CD a GNOME BitTorrent oldaláról tölthető le.

A GNOME 2.30 számítógépre telepítéséhez hivatalos csomagok használatát javasoljuk az Ön szállítójától vagy disztribútorától. A népszerű disztribúciók hamarosan elérhetővé teszik a GNOME 2.30-at, sőt néhány fejlesztői változatban már most is elérhető. A GNOME-ot szállító disztribúciók listáját és az általuk biztosított legújabb változatokat megtalálja a Get Footware oldalon.

Azon bátor és türelmes felhasználók, akik szeretnék forrásból fordítani a GNOME-ot, használhatják a JHBuildet, amely a legújabb GNOME-ot a Git-ből fordítja. A GNOME 2.30.x a JHBuild gnome-2.30 modulkészletének segítségével fordítható le.

Noha lehetséges a GNOME lefordítása közvetlenül a kiadott forráscsomagokból, erősen javasoljuk a JHBuild használatát.

8. Mi várható a GNOME 3.0-ban?

A fejlesztés nem áll meg a GNOME 2.30-cal. Már elkezdődött a munka a GNOME 3.0-ás kiadáson, amely pontosan hat hónappal a 2.30 után kerül kiadásra.

A GNOME 3.0 továbbra is biztosítani fogja a korábban meglévő asztali környezetet és alkalmazásokat, ezen kívül új felhasználói felület is bemutatkozhat a GNOME Shell és a GNOME tevékenységnapló formájában, amely megkönnyíti a számítógépen lévő fájlok tallózását és keresését. A GNOME 3.0 új akadálymentesítési szolgáltatásokat, új felhasználói súgót és dokumentációt, a GNOME első webes szolgáltatását a Tomboy Online formájában és sok egyebet is tartalmazni fog. Fejlesztői szempontból a GNOME 2.30 számos régi programkönyvtárat nyilvánít elavulttá.

A GNOME Shell előzetes verziója elérhető a 2.30-ban és letölthető. A GNOME Shell innovatív új felhasználói felülete a kompozitált asztali környezet erejére épít. A GNOME Shell egyszerűvé teszi új munkaterületek felvételét, gyakran használt alkalmazások indítását és a leggyakrabban használt fájlok és dokumentumok elérését.

6. ábraGNOME Shell

A GNOME tevékenységnapló a számítógépén található fájlok egyszerű tallózására és keresésére szolgál. Időrendi naplót vezet minden fájlműveletről, támogatja a címkézést, valamint a fájlcsoportok közti kapcsolatok létrehozását. A GNOME tevékenységnapló a Zeitgeist grafikus felülete, ez az alrendszer követi az asztali környezetben végzett összes műveletet, és biztosítja az elemek címkézését és könyvjelzőzését.

7. ábraGNOME tevékenységnapló

A Tomboy Online szintén a GNOME 3.0-ra van ütemezve, és lehetővé fogja tenni a Tomboy jegyzetek szinkronizálását és elérését a webről.

A GNOME akadálymentesítési csapat számos új szolgáltatást tervez fogyatékos felhasználók számára, beleértve egy új GNOME nagyítót, a Caribou nevű új képernyő-billentyűzetet, és új beállítófelületet.

A felhasználói súgó és dokumentáció egy új GNOME felhasználói kézikönyvet kap, amely az új GNOME felhasználókat fogja segíteni. A GNOME súgóböngészője, a Yelp olyan új szolgáltatásokat fog kapni, mint a könyvjelzők és továbbfejlesztett keresési képességek.

A GNOME útiterv részletezi a fejlesztők terveit a következő kiadási ciklusra; a GNOME 3.0 kiadási ütemezése már korábban megjelent, és elérhető a GNOME wikin.

9. Köszönet

Ezeket a kiadási megjegyzéseket Paul Cutler állította össze a GNOME közösség hathatós segítségével. A magyar fordítást Kelemen Gábor készítette. A közösség nevében szeretnénk kifejezni köszönetünket azon fejlesztőknek és közreműködőknek, akik lehetővé tették ezt a GNOME kiadást.

Ez a munka bármely nyelvre szabadon lefordítható. Ha le kívánja fordítani, lépjen kapcsolatba a GNOME fordítási projekttel.