Notes de llançament del GNOME 2.30

1. Introducció

El GNOME 2.30 és la darrera versió de l'escriptori GNOME: un popular entorn d'escriptori multiplataforma per al vostre ordinador. El GNOME se centra en la facilitat d'ús, l'estabilitat i una gran internacionalització i accessibilitat. El GNOME és programari lliure i obert, i proporciona totes les eines habituals que els usuaris esperen d'un entorn informàtic modern, com ara el correu electrònic, programari de grup, navegació web, gestió de fitxers, multimèdia i jocs. A més a més, el GNOME proporciona una plataforma flexible i potent per a desenvolupadors de programari, ja sigui per a l'escriptori o per a aplicacions mòbils.

Figura 1GNOME 2.30

L'escriptori GNOME s'allibera cada sis mesos amb moltes característiques noves, millores, correccions d'errades i traduccions. El GNOME 2.30 continua amb aquesta tradició. Per a obtenir més informació sobre el GNOME i les qualitats que el diferencien d'altres entorns d'escriptori d'ordinador (com la usabilitat, l'accessibilitat, la internacionalització i la llibertat), visiteu la pàgina Quant al GNOME al nostre lloc web.

Uniu-vos-hi avui i mireu què hi podeu aportar.

El GNOME 2.30 inclou totes les millores realitzades en el GNOME 2.28 i anteriors. Si voleu saber més detalls sobre els canvis que es van produir en el GNOME 2.28, vegeu-ne les notes de la versió.

2. Aconseguiu el vostre detall del GNOME!

La fundació GNOME li complau anunciar l'obertura de la seva botiga, la botiga del GNOME, gestionat per Zazzle. Podeu ajudar el GNOME comprant samarretes i tasses a la botiga del GNOME. Aneu a la botiga del GNOME i ajudeu al projecte GNOME!

Figura 2GNOME T-Shirts

Els amics del GNOME és una manera amb la qual persones individuals poden ajudar a la missió del projecte GNOME de proporcionar un escriptori lliure i de codi obert per a tothom, independentment de les seves capacitats. Sense necessitat d'anuncis, la fundació ha obtingut uns 29.000$ durant el 2009 gràcies a les donacions individuals. Aquests diners han contribuït als fons dels festivals de programació, esdeveniments locals i programes que han permès que el projecte GNOME creï un programari d'escriptori internacionalitzat, accessible i fàcil d'utilitzar, tant per a escriptoris tradicionals com per a dispositius mòbils.

Visiteu el lloc web Friends of GNOME.

3. Novetats per als usuaris

El Projecte GNOME se centra en els usuaris i la usabilitat. En el GNOME 2.30 continua aquesta tendència, amb centenars d'errors corregits i millores realitzades a petició dels usuaris. La gran quantitat de millores fa que sigui impossible llistar cada canvi i millora que s'ha dut a terme, però esperem poder ressaltar algunes de les novetats més destacades de cara als usuaris.

3.1. Visualitza més fitxers

El GNOME 2.30 inclou millores al Nautilus, el gestor de fitxers del GNOME. Entre les novetats en la interfície hi ha un mode de visualització dividida i que la visualització predeterminada és el mode de navegació, reemplaçant el mode espaial.

Figura 3Nautilus

3.2. Missatger instantani Empathy

L'aplicació de missatgeria instantània i comunicació del GNOME, l'Empathy, que utilitza l'entorn de treball de comunicacions Telepathy, incorpora un bon grapat de millores importants per a facilitar que els seus usuaris es comuniquin.

L'Empathy mostrarà una barra d'informació en la llista de contactes quan un compte no pot connectar-se i hi incorpora un botó per reintentar la connexió o editar les dades del compte.

Podeu enviar fitxers arrossegant i deixant anar els fitxers en la llista de contactes o en la finestra de xat quan estigueu parlant amb els amics.

S'ha millorat les funcions de xat de l'Empathy per incloure les ordres d'IRC més comunes com /join o /nick i ja podeu entrar a les sales de xat que requereixen contrasenya.

Algunes altres millores permeten configurar fàcilment el xat de Facebook i que les finestres de xat mostren una finestra de cerca per facilitar la cerca de text mentre estàs parlant amb els amics.

3.3. Sincronització fàcil

El Tomboy incorpora diverses millores entre les quals la sincronització automàtica de les vostres notes en segon pla en comptes d'haver-ho de fer manualment. També podeu establir la periodicitat de la sincronització automàtica en les preferències del Tomboy.

S'ha millorat dràsticament el temps d'inici del Tomboy fins a iniciar-lo pràcticament a l'instant.

S'ha millorat el copiar i enganxar i ara podeu copiar i enganxar HTML enriquit de les vostres notes a altres aplicacions com l'OpenOffice.org, l'Evolution o d'altres. Es mantindrà el formatat de les notes sempre i quan l'aplicació on enganxeu la nota sàpiga analitzar HTML.

Altres millores del Tomboy inclouen l'ús de les llistes de salt del Microsoft Windows 7® i que el Tomboy apareix a la barra de tasques i el menú d'inici del Windows. S'ha millorat la manera de canviar el nom de les notes i ara ofereix una manera segura de canviar-ne els noms i us dóna més control quan es canvia el nom d'una nota de manera que no es canviïn enllaços d'altres notes del Tomboy.

3.4. Gestioneu els usuaris de manera més segura

Les eines del sistema del GNOME inclouen diverses millores, entre les quals facilitar i fer més segur la gestió dels usuaris de l'ordinador. Les eines del sistema del GNOME utilitzen el PolicyKit per a l'autenticació i gràcies a això s'ha pogut suprimir el botó de Desbloqueja de les gestions dels usuaris i els serveis.

S'ha millorat el diàleg de creació d'usuaris i ara només us demana que introduïu el nom de l'usuari, us suggerirà el nom d'usuari i un cop creat tot funcionarà correctament! Entre les novetats també hi ha la possibilitat d'encriptar les carpetes d'usuari dels usuaris nous.

Ja no podreu perdre els vostres permisos d'administració accidentalment. Abans de canviar la contrasenya s'us demanarà la contrasenya actual de manera que els anells de claus i la carpeta d'usuari encriptada continuïn funcionant. Quan suprimiu usuaris tindreu l'opció de suprimir la seva carpeta d'usuari.

Quan gestioneu els usuaris actuals podreu seleccionar els tipus de comptes específics en comptes d'haver de seleccionar algun privilegi confús, facilitant la gestió dels privilegis.

3.5. Sapigueu el que esteu fent

La miniaplicació del Comptador de temps, que permet fer un seguiment del vostre temps i de les tasques ha afegit un seguit de millores.

S'ha creat un mode nou independent a més de la miniaplicació del quadre. Segons la distribució que utilitzeu el Comptador de temps està disponible en el menú del GNOME a Aplicacions ▸ Accessoris ▸ Comptador de temps.

S'ha millorat la creació i visualització d'informes basats en les vostres activitats ja que ara podeu etiquetar les activitats i el resum general el podreu filtrar segons us convingui.

Figura 4L'aplicació independent del comptador de temps amb activitats etiquetades

3.6. Gestioneu els vostres PDF

El visualitzador de documents Evince ha millorat les funcions d'impressió. Podeu canviar la configuració de la pàgina en el diàleg d'impressió, on també s'ha afegit una pestanya per poder canviar les opcions d'escalat.

L'Evince permet imprimir, visualitzar fitxers PostScript i còmics a les plataformes Microsoft Windows®.

També s'ha millorat l'Evince afegint-l'hi l'opció d'invertir els colors, millores al mode de presentació, la capacitat de poder fer anotacions en els PDF amb fitxers adjunts i el miniaturitzador permet fer miniatures de fitxers remots.

3.7. Navega per el web

El navegador web Epiphany incorpora moltes correccions d'errades i arregla regressions a més a més d'afegir noves funcions.

Ara l'Epiphany recorda les contrasenyes al gnome-keyring.

L'Epiphany té una opció de configuració per habilitar o inhabilitar tots els connectors com ara el de Flash o el de Java. També us avisarà quan visiteu un lloc web amb un certificat SSL trencat.

Algunes de les funcions que tornen a estar disponibles a l'Epiphany són:

  • Veure la previsualització de la impressió.
  • Poder desar els elements d'una pàgina web (com ara imatges) si feu clic amb el botó secundari sobre ells.
  • Torna a mostrar les imatges favicon.
  • Torna a estar disponible la fletxa de navegació cap amunt
  • Si feu clic amb el botó del mig s'enganxarà el contingut del porta-retalls.
  • Torna a haver-hi el menú contextual que a més a més és compatible amb els menús contextuals personalitzats com per exemple el Google Docs.
Figura 5Navegador web Epiphany

L'Epiphany ha afegit diverses funcions avançades que es poden configurar des del gconf. Podeu habilitar els agents d'usuari, el motor de cerca predeterminat, entre d'altres, des del gconf.

Algunes de les extensions de l'Epiphany són noves, entre elles hi ha la html5tube que reemplaça el reproductor Flash del Youtube amb un basat en HTML5 que no requereix tenir instal·lat el Flash. L'extensió tabulació-clau-tabulació-navegació us permet utilitzar el control+tabulació per canviar de pestanya. S'ha suprimit l'extensió barra lateral.

3.8. Connecteu-vos remotament

El Vinagre, un client d'escriptori remot per a l'escriptori GNOME, ara permet utilitzar túnels per SSH per accedir a màquines remotes de manera més segura. Necessiteu un compte SSH en la màquina remota i podeu teclejar contrasenyes i altra informació tenint la seguretat que esteu connectats de forma segura.

S'ha facilitat la connexió a màquines a través d'una connexió lenta gràcies a que ara es pot escollir la profunditat de color i habilitant la compressió JPEG per estalviar ampla de banda. Podreu trobar aquestes opcions al diàleg de connexió del Vinagre.

S'ha afegit un receptor de connexions que permet que l'escriptori remot es connecti a tu. Això és molt útil si la màquina on us heu de connectar està darrere d'un tallafocs o un encaminador i no s'hi pot arribar a través d'una connexió normal. En habilitar aquest mode al Vinagre i dient-li a l'usuari que s'ha de connectar la vostra adreça IP, el client remot podrà connectar-se al vostre ordinador.

3.9. Espereu-vos, encara n'hi ha més...

A més dels grans canvis, també hi ha diversos afegits menors com a cada llançament del GNOME.

  • Podeu instal·lar tipus de lletra nous en fer-hi doble clic des del Nautilus.
  • El Gedit ha millorat la integració en la versió per a Mac OS®X i en la versió de Windows ja funcionen els connectors de Python. El connector de fragments s'ha millorat i ja funciona amb el nou entorn de treball de compleció. El connector de la verificació ortogràfica ara permet verificar l'ortografia dels comentaris i les cadenes de text en els fitxers de codi de programació.
  • Quan seleccioneu més d'una disposició de teclat sortirà una icona d'estat automàticament en l'àrea de notificació.
  • El File Roller instal·larà els paquets necessaris a través del PackageKit si obriu un arxiu del qual no en teniu els programes de gestió necessaris per tractar-lo.
  • El Brasero, gràcies al connector de cdda2wav, farà còpies d'àudio de CD encara més acurades. El Brasero s'ha integrat amb el PackageKit i permet fer cerques amb el Tracker.
  • El terminal del GNOME permet revisar tot l'historial de la sortida, desar-lo i utilitzar colors amb negreta.
  • El gvfs gestiona parcialment els dispositius iPod® i iPod Touch® gràcies a la biblioteca libmobiledevice. Ara mateix podeu sincronitzar la música, accedir a les dades i descarregar-vos les fotos. La llista completa de funcions disponibles la podeu trobar al lloc web de la libmobiledevice.
  • El gcalctool incorpora una nova interfície simplificada. Ara a més podeu teclejar les funcions, com ara s_i_n per al sinus, en comptes de k.
  • A més a més d'arreglar unes quantes errades, el quadre del GNOME ha arreglat una errada molt important, ara quan canvieu la resolució de la pantalla les miniaplicacions no canviaran de posició aleatòriament.
  • S'ha suprimit l'indicador de teclat del GNOME de les miniaplicacions del GNOME. Si utilitzeu més d'una disposició de teclat, l'indicador del teclat del GNOME us apareixerà automàticament a la safata gràcies al gnome-system-daemon.
  • S'ha millorat la interfície gràfica de les preferències del teclat del GNOME que està dins del centre de control del GNOME.
  • En els jocs del GNOME s'han canviat els noms del Gnometris (ara Quadrassel) i el same GNOME (ara Swell Foop). Tant el Swell Foop com el Gnibbles tenen un motor d'acceleració en 3D nou basat en Clutter.

4. Novetats en l'accessibilitat

El GNOME es deleix per a fer que el programari sigui disponible per a tothom, fet que inclou els usuaris i desenvolupadors amb discapacitats, les quals els fan més difícil utilitzar el seu ordinador. Per a ajudar-los, el GNOME va crear el projecte d'accessibilitat del GNOME i un entorn de treball d'accessibilitat que és un estàndard entre els escriptoris lliures.

El GNOME 2.30 continua creixent sobre les seves credencials d'accessibilitat anteriors, amb diverses millores.

4.1. Lector de pantalla Orca

S'ha realitzat un important treball al lector de pantalla Orca per a reduir els errors del programa i millorar-ne el rendiment, amb més de 160 errors corregits al GNOME 2.30. Algunes de les millores són:

  • La interfície de les preferències s'ha actualitzat per millor l'Orca en els ultraportàtils.
  • Podeu executar l'ordre orca --replace per iniciar una instància nova de l'Orca que a més finalitza totes les altres instàncies de l'Orca.
  • L'Orca té un diàleg de «Quant a» nou.

4.2. Altres actualitzacions en el camp de l'accessibilitat

S'ha dut a terme una gran feina en l'equip d'accessibilitat del GNOME per suprimir totes les traces de la Bonobo. La implementació de l'AT-SPI sobre D-Bus es pot executar en paral·lel amb la implementació sobre CORBA. El GNOME 2.30 és l'últim llançament oficial que incorporarà la implementació sobre CORBA, per al GNOME 3.0 només hi haurà la nova implementació sobre D-Bus.

Si us apassiona fer que el GNOME estigui disponible per a qualsevol persona, sigui quina sigui la seva discapacitat, ara és un bon moment per apuntar-se a l'equip d'accessibilitat. Aneu a

5. Novetats per als desenvolupadors

Els canvis següents són importants per als desenvolupadors que utilitzen la plataforma de desenvolupament del GNOME 2.30. Si no esteu interessat en els canvis per als desenvolupadors, podeu saltar a la Secció 6 ― Internacionalització.

A més de l'escriptori del GNOME, el GNOME 2.30 és l'últim llançament de la plataforma de desenvolupament del GNOME, un conjunt de biblioteques amb API i ABI estables sota la llicència GNU LGPL. Les quals es poden utilitzar per al desenvolupament d'aplicacions multiplataforma.

Arreglament de la utilització de biblioteques obsoletes

A partir del GNOME 3.0, se suprimiran diverses parts obsoletes del GNOME. Aquests components obsolets inclouen biblioteques específiques del GNOME com ara la libart_lgpl, la libbonobo, la libbonoboui, la libglade, la libgnome, la libgnomecanvas, la libgnomeprint, la libgnomeprintui, la libgnomeui i la libgnomevfs. S'han dut a terme tota una sèrie de tasques de neteja per a assegurar-se que no s'utilitza codi obsolet en les aplicacions que formen part de l'escriptori del GNOME, el qual permetrà una transició suau cap al GNOME 3.0.

S'urgeix als desenvolupadors que també segueixin aquest exemple en les seves aplicacions. A més a més, la pàgina wiki objectius del GNOME conté una llista de les tasques que encara s'han de completar adreçada als desenvolupadors o desenvolupadors potencials que ens vulguin ajudar. Hi ha un resum general creat i actualitzat automàticament de totes les tasques que queden per fer per als mòduls que l'eina JHBuild permet utilitzar.

5.1. Neteja de la plataforma

S'han fet grans esforços per a suprimir totes les funcionalitats i dependències als mòduls obsolets preparant el terreny de cara al GNOME 3.0

També hi ha moltes aplicacions que han suprimit l'ús dels símbols obsolets de GTK+ i de la GLib i que a més a més també segueixen la nova política d'incloure únicament les capçaleres de primer nivell de GTK+ i la GLib.

5.2. GTK+ 2.20

El GTK+ 2.20 és l'últim llançament del joc d'eines GTK+, el qual constitueix el cor del GNOME. El GTK+ 2.20 inclou unes quantes funcions noves per als desenvolupadors, així com el resultat d'una tasca significativa de correcció d'errors i neteja del codi per al proper GTK+ 3.0.

El GTK+ també ha rebut diverses millores, entre les quals:

  • S'han afegit un parell de ginys nous: un polsador, el GtkSpinner i un renderitzador de cel·les, el GtkCellRendererSpinner.
  • El GtkToolPalette és un contenidor nou per mostrar-hi elements d'eines en grups col·lapsables.
  • El GtkNotebook pot tenir ginys d'accions al costat de les pestanyes.

5.3. Empathy

S'han suprimit les biblioteques libempathy i libempathy-gtk, els desenvolupadors haurien d'utilitzar la biblioteca telepathy-glib.

5.4. Anjuta

L'Anjuta incorpora millores en la compleció de codi,entre les quals la compleció de ., -> i :: als llenguatges C i C++.

La compleció de codi és totalment asíncrona de manera que no us molestarà més mentre teclegeu.

L'Anjuta mostra els símbols del llenguatge Vala al gestor de símbols, també gestiona perfectament el llenguatge Javascript, amb compleció de codi, depuració i construcció inclosos. També hi ha un principi de gestió de projectes que no utilitzen l'automake.

5.5. Millores a la plataforma GNOME

Altres millores a la plataforma GNOME en la seva versió 2.30 són:

  • L'Evolution i l'Evolution-Data-Server ja no tenen cap traça de la Bonobo tal com marquen les guies del GNOME 3.0. L'Evolution-Data-Server utilitza el D-Bus com a rerefons de les API de client.
  • El Brasero ha incorporat la tecnologia Gobject-introspection a les biblioteques libbrasero-media i libbrasero-burn.
  • El magnificador del GNOME, el gnome-mag, utilitza el D-Bus ja que es desaconsella el Bonobo.
  • El Devhelp té un mode a pantalla completa i l'opció de cercar símbols a library.gnome.org si no els troba en local.
  • La Glib ha afegit la GConverter, una interfície genèrica per la conversió de dades de fluxos. Els fils s'habiliten automàticament quan es crida la funció g_Type_init().
  • El gnome-keyring ha implementat una nova API multiescriptori sobre D-Bus per a l'emmagetzematge de contrasenyes, el Servei de secrets.

6. Internacionalització

Gràcies als membres del Projecte de traducció del GNOME d'arreu del món, el GNOME 2.30 està traduït a 50 idiomes (com a mínim amb un 80 per cent traduït) i en molts casos incloent-hi els manuals d'usuari i d'administració.

Idiomes:

  • Alemany
  • Anglès (americà del nord i britànic)
  • Assamese
  • Asturià
  • Basc
  • Bengalí
  • Bengalí (Índia)
  • Búlgar
  • Català
  • Coreà
  • Danès
  • Eslovè
  • Espanyol
  • Estonià
  • Finès
  • Francès
  • Gallec
  • Grec
  • Gujarati
  • Hebreu
  • Hindi
  • Holandès
  • Hongarès
  • Italià
  • Japonès
  • Kannada
  • Lituà
  • Malaialam
  • Marathi
  • Noruec Bokmål
  • Oriya
  • Polonès
  • Portuguès
  • Portuguès brasiler
  • Punjabi
  • Romanès
  • Rus
  • Serbi
  • Suec
  • Tai
  • Telugu
  • Turc
  • Txec
  • Tàmil
  • Ucraïnès
  • Vietnamita
  • Xinès (Hong Kong)
  • Xinès (Taiwan)
  • Xinès (Xina)
  • Àrab

Molts altres idiomes estan força traduïts, amb més de la meitat dels texts traduïts.

Traduir un paquet de programari tan gran com el GNOME a un idioma nou pot ser una tasca aclaparadora, fins i tot per als equips de traducció més aplicats. En aquest llançament cal destacar l'equip de traducció a l'asturià que ha realitzat un gran esforç en augmentar en més d'un 27% el número de cadenes traduïdes i que aviat arribaran al 83%. Felicitar també a l'equip del shavià que ha començat a traduir el GNOME en el cicle del GNOME 2.30 i ja han arribat al 70%, gairebé al nivell dels idiomes que es consideren traduïts.

Trobareu més informació i estadístiques detallades al lloc web de l'estat de les traduccions del GNOME.

7. Instal·lació del GNOME

Podeu provar el GNOME 2.30 amb les màquines virtuals del GNOME, que conté tot el programari inclòs en el GNOME 2.30. Gràcies a les màquines virtuals podeu provar l'últim GNOME amb el QEMU, el KVM, el Virtualbox o l'VMWare. Les podeu baixar des del lloc BitTorrent del GNOME.

To install or upgrade your machine to GNOME 2.30, we recommend you install official packages from your vendor or distribution. Popular distributions will make GNOME 2.30 available very soon, and some already have development versions with GNOME 2.30 available. You can get a list of distributions that ship GNOME and discover the latest versions they ship on our Get Footware page.

Si sou agosarat, teniu paciència i voleu muntar el GNOME a partir del codi font, us recomanem que feu servir el JHBuild, el qual està dissenyat per a muntar l'última versió del GNOME des del Git. Podeu utilitzar-lo per a muntar el GNOME 2.30.x si utilitzeu el conjunt de mòduls (moduleset) gnome-2-30.

Tot i que és possible muntar el GNOME directament a partir dels arxius tar alliberats, us recomanem enèrgicament que utilitzeu el JHBuild.

8. Esperant amb il·lusió el GNOME 3.0

El desenvolupament no s'atura amb el GNOME 2.30. Ja s'ha començat a treballar en el GNOME 3.0, que sortirà d'aquí sis mesos exactes després del 2.30.

El GNOME 3.0 continuarà proporcionant la plataforma d'escriptori i les aplicacions que sempre ha tingut i tindrà com a novetats més destacades una interfície d'usuari nova amb el GNOME Shell i una nova manera de navegar i trobar els fitxers a l'ordinador amb el registre d'activitat del GNOME. El GNOME 3.0 també incorporarà novetats en l'accessibilitat, una nova guia d'usuari i documentació, el primer servei web del GNOME, el Tomboy en línia i molt més. El GNOME 2.30 significarà que un bon nombre de biblioteques velles es suprimiran.

Ja hi ha disponible per a baixar una versió preliminar del GNOME Shell en el GNOME 2.30. El GNOME Shell és una interfície d'usuari innovadora que utilitza el potencial dels escriptoris que permeten composició. El GNOME Shell facilita afegir nous espais de treball, iniciar les aplicacions d'ús més freqüent i accedir als fitxers i documents més utilitzats.

Figura 6GNOME Shell

El registre d'activitat del GNOME és una eina que permet navegar i buscar fàcilment els fitxers de l'ordinador. Manté un registre cronològic de tots els fitxers utilitzats i permet etiquetar i establir relacions entre grups de fitxers. El registre d'activitat del GNOME és la interfície gràfica del Zeitgeist, el motor que registra tota l'activitat de l'escriptori i que permet etiquetar i marcar elements com a preferits.

Figura 7Registre d'activitat del GNOME

El Tomboy en línia també està planificat per estar llest pel GNOME 3.0 i permetrà que els usuaris sincronitzin i puguin accedir a les seves notes del Tomboy a través de la web.

Pels usuaris amb discapacitats, l'equip d'accessibilitat del GNOME té planificades unes quantes millores, entre elles un ampliador del GNOME nou, un teclat en la pantalla, el Caribou i una interfície de preferències d'usuari nova.

L'ajuda d'usuari i la documentació incorporarà una guia d'usuari del GNOME nova que ajudarà als usuaris nous a GNOME. El Yelp, el navegador d'ajuda del GNOME incorporarà algunes funcions noves com la capacitat de poder establir preferits i unes capacitats de cerca millorades.

En el full de ruta del GNOME hi ha els plans dels desenvolupadors per al pròxim cicle de llançament, el calendari de llançament del GNOME 3.0 ja es va definir a principis d'any i està disponible al wiki del GNOME.

9. Crèdits

Aquestes notes de la versió han estat compilades per en Paul Cutler amb l'ajuda extensiva de la comunitat GNOME. La traducció al català ha sigut realitzada per l'equip de traducció del GNOME de Softcatalà. En nom de la comunitat, expressem el nostre agraïment més sincer als desenvolupadors i col·laboradors que han fet possible aquesta versió del GNOME.

Sou lliures de traduir aquest text a altres idiomes. Si voleu traduir-lo al vostre idioma, contacteu amb el Projecte de traducció del GNOME.