Бележки към изданието на GNOME 2.30

1. Въведение

GNOME 2.30 е най-новата версия на графичната среда GNOME: популярна, мултиплатформена графична среда за вашия компютър. Целите на GNOME са лесна работа, стабилност, висококачествени преводи и универсален достъп. GNOME е свободен софтуер и с отворен код, който предоставя всички нужни инструменти на потребителя, включително пощенски клиент, уеб браузър, файлов мениджър, мултимедийни плеъри и игри. Също така GNOME предоставя гъвкава и мощна платформа за разработчици на софтуер, както за настолни, така и за мобилни програми.

Фигура № 1GNOME 2.30

Графичната среда GNOME има издание на всеки шест месеца и включва много нови функции, подобрения, поправени грешки и преводи. GNOME 2.30 продължава традицията. За да научите повече за GNOME и качествата, които я различават от другите графични среди, посетете страницата Относно GNOME на нашия уеб сайт.

Присъединете се сега и разберете с какво можете да помогнете.

GNOME 2.30 включва всички подобрения направени в GNOME 2.28 и предишните версии. Можете да научите повече за промените в GNOME 2.28 от нейните бележки към изданието.

2. Снабдете се с такъми на GNOME!

Фондация GNOME е горда да обяви отварянето на „Магазин на GNOME“, спомогнат от Zazzle. Можете да подкрепите GNOME като закупувате фланелки и чаши от новия магазин. Посетете магазина и покажете вашата подкрепа към GNOME!

Фигура № 2Фланелки на GNOME

„Приятелите на GNOME“ е начин хората да подкрепят проекта GNOME като се предоставя свободна графична среда с отворен код за всички независимо от техните възможности. Без реклами фондацията е спечелила над 29 000 щатски долара през 2009-а година от своите щедри приятели. С тези пари бяха осъществени фестивали за програмиране, локални събития и бяха създадени програми, които спомогнаха за подобряването на преводите, достъпността и лесната работа с графичната среда.

Посетете уеб сайта Приятели на GNOME.

3. Новости за потребителите

Фокусът върху потребителите и лекотата при ползване, който проектът GNOME притежава, продължава и в GNOME 2.30. Изданието съдържа стотици корекции на грешки и подобрения заявени от потребителите. Големият брой подобрения прави невъзможно изброяването на всяка промяна и усъвършенстване, но с тези бележки се надяваме да посочим някои от най-интересните и насочени към потребителя възможности в изданието.

3.1. Разглеждане на повече файлове

GNOME 2.30 включва обновления в Nautilus — файловия мениджър на GNOME. В Nautilus са включени няколко промени в интерфейса – нов изглед с втори панел, стандартният режим на работа е като браузър, вместо текущия пространствен, еднопанелен изглед.

Фигура № 3Nautilus

3.2. Незабавни съобщения с Empathy

Програмата Empathy, която е приложението за бързи съобщения на GNOME и използва модулите на Telepathy, има нови, важни възможности, които спомагат за комуникациите на потребителите.

Empathy вече показва лента за информация в списъка с контакти, когато не може да се влезе в някоя от регистрациите. В лентата се появява бутон, който улеснява повторните опити за свързване и дава възможност за редактиране на регистрацията.

Вече могат да се пращат файлове чрез изтегляне върху върху контакт в списъка или в прозореца, в който говорите с познат.

Възможностите на Empathy за работа с IRC са подобрени и включват често ползваните команди като „/join“ и „/nick“. Можете да влизате и в стаи (канали), които са заключени с пароли.

Другите нововъведения включват поддръжка за лесно добавяне и настройване на разговори през Facebook. Прозорците за разговори включват прозорец за лесно търсене на текст по време на разговор.

3.3. Улеснено синхронизиране

Бележките с Tomboy са обновени и вече могат да извършват синхронизация във фонов режим, вместо да изисква от вас изрично да синхронизирате. От настройките на програмата можете да укажете колко често Tomboy да синхронизира.

Времето за стартиране на Tomboy е силно подобрено. Приложението се включва почти мигновено.

Копирането и поставянето е подобрено и можете да правите това с бележки ползващи богатството на HTML към други програми като OpenOffice.org, Evolution и др. Форматирането на бележките се запазва, стига целевото приложение да може да работи с HTML.

Другите подобрения в Tomboy включват поддръжката на новия интерфейс на Microsoft Windows 7® като Tomboy може да работи в лентата с инструменти и менюто на Windows. Преименуването на бележки в Tomboy вече дава възможност за безопасно извършване на операцията и предоставя повече контрол срещу погрешно преименуване на връзките в други бележки на Tomboy.

3.4. Безопасно управление на потребителите

Системните инструменти на GNOME имат нови възможности, като по-лесно и сигурно управление на потребителит в системата ви. Инструментите работят с PolicyKit за идентификация, което направи бутона за отключване на потребителите при управлението им излишен.

Прозорецът за създаване на потребители е подобрен. Достатъчно е да попълните реалното име на човека и ще получите предложения за името на регистрацията му. При завършване на процеса всичко „просто си работи“! Това включва и добавената поддръжка на шифрирани домашни папки за новите потребители.

Вече е и невъзможно по погрешка да загубите правата си на администратор. Преди смяната на паролата си ще бъдете запитани за текущата си парола, за да не се наруши работата на ключодържателите и домашната ви папка. При изтриването на регистрации, възможността за изтриване на домашната папка вече е опция.

При управлението на съществуващи потребители може да изберете определени видове регистрации, вече не е необходимо да избирате специфични привилегии, които са трудни за разбиране. Така се улеснява възможността за добавяне и махане на права на потребителите.

3.5. Знайте какво правите!

Аплетът Отчитане на времето, който ви помага да проследявате времето си, има някои нововъведения.

Създаден е нов – самостоятелен режим на работа, освен този като аплет в панела. В зависимост от дистрибуцията ви, аплетът е достъпен в менюто на GNOME Програми ▸ Помощни програми ▸ Отчитане на времето.

Разглеждането и създаването на отчети на времето e подобрено и можете да създавате етикети към дейностите си и в общия изглед да филтриране по тях, както и други характеристики на задачите.

Фигура № 4Самостоятелен режим с етикети за дейностите.

3.6. Управление на документите във формат PDF

Програмата Evince за преглед на документи е с подобрена поддръжка за печат. Настройките за печат на страниците са включени в прозореца за печат, а в отделен подпрозорец са дадени няколко варианта за мащабиране.

Evince под Microsoft Windows® има възможност да печата и отваря PostScript и комикси.

Другите подобрения в Evince включват нов режим на инвертирани цветове, обновления в презентационния режим, възможност за анотации към PDF. Модулът за създаване на миниатюри поддържа повече видове файлове на отдалечени файлови системи.

3.7. Браузър за уеб

Към браузъра Epiphany има много коригирани грешки и дефекти. Появиха се и нови възможности.

Epiphany може да запомня паролите чрез ключодържателите на GNOME.

Epiphany има нови настройки да включване и изключване на всички приставки като Flash или Java. Epiphany вече предупреждава при посещаването на сайт с повреден сертификат за SSL.

Следните възможности отново присъстват в Epiphany, те са възстановени след смяната на модулите за изобразяване на HTML:

 • Отново има преглед преди печат.
 • Като натиснете десния бутон на мишката в една уеб страница, можете да изтеглите и запазите обект, напр. изображение.
 • Иконите на страниците са възстановени.
 • Върна се стрелката нагоре за навигация.
 • Когато натиснете средния бутон на мишката, съдържанието на системния буфер се поставя.
 • Контекстните менюта на Epiphany отново ги има и са съвместими с контекстните менюта към страниците (напр. като на Google Docs).
Фигура № 5Уеб браузър Epiphany

Epiphany притежава и допълнителни настройки, които са достъпни през gconf. Можете да включите поддръжката на „User Agents“ и да смените стандартно ползваната в браузъра търсачка.

Разширенията към Epiphany имат нови постъпления, в това число html5tube, който заменя Flash-а в Youtube с HTML5, т.е. не е необходимо да имате Flash, за да ползвате този сайт. Приставката tab-key-tab-navigate ви позволява да използвате комбинациите от клавишите „Control“ и „Tab“, за да сменяте между подпрозорците. Приставката за страничната лента sidebar е премахната.

3.8. Отдалечено свързване

Клиентът на GNOME за отдалечено работно място Vinagre вече поддържа тунелиране по SSH, което позволява да се свържете по сигурен начин с отдалечена машина. За това ви е необходима регистрация за SSH на отдалечената машина. Вече можете спокойно да въвеждате пароли и друга конфиденциална информация.

Връзката към клиенти по теснолентова връзка е улеснено, чрез възможностите за избор на дълбочината на цветовете и чрез използване на компресия JPEG. Тези настройки са достъпни в прозореца за осъществяване на връзки на Vinagre.

Добавен е нов режим със слушане за обратни връзки. Той позволява отдалеченото работно място, към което искате да виждате и управлявате, да се свърже с вас. Това е полезно, когато трябва да преминете през защитна стена или маршрутизатор и нормалният процес на свързване е неизползваем. Когато включите този режим във Vinagre и кажете адреса си на потребителя, към който искате да се свържете, той може да осъществи връзката към вас.

3.9. Ама чакайте, има още…

Заедно с големите промени, има и доста по-малки новости и „тунинговане“, неща, които стават във всяко издание на GNOME.

 • Новите шрифтове могат да се инсталират като натиснете двукратно върху иконата им в Nautilus.
 • Текстовият редактор Gedit е с по-добра интеграция към Mac OS®X, а приставките на Python работят в Window. Приставката за изрезки ползва новите възможности за автоматично дописване. Приставката за проверка на правописа има възможност да проверява коментарите и низовете в програмните езици.
 • Когато изберете множество подредби на клавиатурата, иконата за текущото състояние се показва автоматично в областта за известяване.
 • Програмата за компресиране — File Roller, автоматично инсталира необходимите пакети чрез PackageKit, ако ви липсва програмата за архивния файл, който искате да отворите.
 • Brasero може по-точно да копира аудио CD-тата чрез приставката cdda2wav. Програмата е интегрирана с PackageKit и поддържа търсене чрез Tracker.
 • Терминалът на GNOME поддържа неограничен брой редове за придвижване назад, запомняне на изхода и историята и цветове за получерен текст.
 • Устройствата iPod® и iPod Touch® са частично поддържани чрез gvfs благодарение на библиотеката libmobiledevice. Синхронизирането на музиката, достъпът до данни и изтеглянето на изображения трябва да се поддържат изцяло. За пълен списък с поддържаните възможности погледнете страницата на проекта libmobiledevice.
 • Калкулаторът gcalctool разполага с нов, опростен интерфейс. Функциите вече се набират. Например за синус се натискат клавишите s_i_n вместо k.
 • В допълнение към останалите корекции на грешките, в панела на GNOME е оправен старият проблем, при който при смяна на разделителната способност на екрана, аплетите сменят местата си по произволен начин.
 • Аплетът за клавиатурата на GNOME е премахнат от Аплетите на GNOME. Ако използвате повече от една клавиатурни подредби, индикацията за клавиатурата ще се показва автоматично благодарение на gnome-system-daemon.
 • Настройките на клавиатурата на GNOME в контролния център са с нов графичен интерфейс.
 • В игрите на GNOME тетрисът е преименуван на „Quadrassel“ (на български „Четрис“), а играта „Same GNOME“ се казва „Swell Foop“ (на български „Еднакви“). „Еднакви“ и Gnibbles имат нови ядра с тримерно ускорение на базата на Clutter.

4. Какво ново в универсалния достъп

В GNOME държим софтуерът да е достъпен за всички, включително за потребители и разработчици с проблеми, които могат да затруднят използването на компютър. Затова GNOME създаде проект за универсален достъп, който сега е стандарт в свободните графични среди.

GNOME 2.30 продължава да подобрява универсалния достъп.

4.1. Orca — екранен четец

Екранният четец Orca е значително подобрен, така че да работи по-бързо. Отстранени са и много грешки. Някои от промените са:

 • Екранът за настройка беше подобрен за нетбуци.
 • Можете да изпълните orca --replace, за да стартирате Orca наново и да се затворят всички други стартирани процеси на програмата.
 • Orca вече има прозорец „Относно“.

4.2. Други обновления по достъпността

Бяха положени големи усилия в достъпността, за да бъде премахнат Bonobo. Бе създадена нова реализация на AT_SPI, която ползва D-Bus и която може да работи паралелно със старата реализация базирана на CORBA. GNOME 2.30 е последното издание, което поддържа CORBA. В GNOME 3.0 тази подсистема ще се замени с D-Bus.

Ако вие също страстно желаете да направим GNOME достъпен за всички потребители, сега е чудесен момент да се присъедините към екипа за универсалния достъп. Помогнете да направим GNOME по-добър за потребителите със затруднения и се присъединете към пощенския списък на проекта, за да научите повече.

5. Какво ново за разработчиците

Следните промени са важни за програмистите, които използват GNOME 2.30 като платформа за разработка. Ако промените за разработчици не са ви интересни, можете да продължите към Дял 6 ― Интернационализация.

Подобно на графичната среда GNOME Desktop, GNOME 2.30 е и последното издание на платформата за разработка GNOME. Тя е сбор от библиотеки със стабилни програмни интерфейси на ниво изходен код и компилирани програми (API и ABI), които са достъпни под условията на лиценза GNU LGPL и които могат да се ползват за разработката на приложения за множество платформи и операционни системи.

Спиране употребата на стари библиотеки

С GNOME 3.0 остарелите части от GNOME ще бъдат премахвани. Тези компоненти включват библиотеки като libart_lgpl, libbonobo, libbonoboui, libglade, libgnome, libgnomecanvas, libgnomeprint, libgnomeprintui, libgnomeui, и libgnomevfs. Бяха подготвени и изпълнени задачи за изчистване за приложенията, които са част от работната среда GNOME. Целта бе да сме сигурни, че не се използва остарял код. Това ще осигури плавен преход към GNOME 3.0.

Силно насърчаваме разработчиците да последват нашия пример за своите приложения. Допълнително, всички (и потенциалните) разработчици, които искат да помогнат, могат да разгледат следната страница в уикито на GNOME: Цели на GNOME, в която са изброени оставащите задачи. Наличен е и автоматично създаван и обновяван изглед към състоянието за оставащите задачи към модулите поддържани от инструмента за компилиране jhbuild достъпен тук.

5.1. Изчистване на платформата

Положени са много усилия за премахването на остарелите модули и функционалност по пътя към GNOME 3.0.

Много приложения преустановиха ползването на остарелите символи от GTK+ и GLib и приложеха новата политика да включват само основните заглавни части на GTK+ и GLib.

5.2. GTK+ 2.20

GTK+ 2.20 е последната версия на набора от графични обекти GTK+, който е в сърцето на GNOME. GTK+ 2.20 включва нововъведения за разработчиците, както и множество корекции на грешки, както и изчистване на изходния код за GTK+ 3.0.

В GTK+ има още подобрения, включително:

 • Добавени са нов графичен обект за прогрес – GtkSpinner и нова функционалност за изобразяване на клетки — GtkCellRendererSpinner.
 • GtkToolPalette е нов контейнер, който показва инструментите в групи, които могат да се затварят.
 • GtkNotebook може да съдържа графични обекти за действия в лентата за перцата на подпрозорците.

5.3. Empathy

libempathy и libempathy-gtk бяха премахнати и разработчиците трябва да използват telepathy-glib вместо тях.

5.4. Anjuta

Дописването на програмен код в Anjuta е подобрено за езиците C и C++ при използване на операторите ., -> и ::.

Дописването на кода е напълно асинхронно, за да не ви пречи при въвеждане.

Anjuta вече поддържа символите на езика Vala, има пълна поддръжка на JavaScript включително дописване на кода, изчистване на грешки и компилиране. Добавена е основна поддръжка на проекти, които не използват automake.

5.5. Подобрения на платформата GNOME

Другите подобрения на платформата за разработчици GNOME в издание 2.30 включват:

 • Evolution и Evolution-Data-Server напълно преустановиха ползването на Bonobo като подготовка за GNOME 3.0. Evolution-Data-Server вече използва D-Bus за непроменените клиентски програмни интерфейси.
 • Brasero поддържа интроспекция с GObject за libbrasero-media и libbrasero-burn.
 • Лупата на GNOME, gnome-mag, поддържа D-Bus, а поддръжката на Bonobo е изоставена.
 • Devhelp има режим на цял екран и търси символи в сайта library.gnome.org, когато символите не са открити локално.
 • GLib е с добавен интерфейс GConverter за поддръжката на преобразуване на данни. Нишките биват включени автоматично при извикването на функцията g_type_init().
 • Ключодържателят на GNOME gnome-keyring притежава реализация на „Услуга за тайните“ — съвместима с другите графични среди услуга за съхранение на пароли на базата на D-Bus.

6. Интернационализация

Благодарение на световния проект за превод на GNOME GNOME 2.30 е преведен (поне на 80%) на над 50 езика. Много езици са с преведени ръководства за потребителите и администраторите. Екипът за превод на GNOME на български съумя и този път да осигури пълен превод на интерфейса. Можете да се свържете с българския екип чрез нашата система за проследяване на грешки - Trac. Българският екип сърдечно благодари на всички, които докладваха за грешки - вие наистина помогнахте за подобряването на преводите и удобството на българските потребители.

Поддържани езици:

 • английски (САЩ, Великобритания)
 • арабски
 • асамски
 • астурски
 • баски
 • бенгалски
 • бенгалски (Индия)
 • български
 • виетнамски
 • галисийски
 • гръцки
 • гуджарати
 • датски
 • естонски
 • иврит
 • испански
 • италиански
 • каннада
 • каталунски
 • китайски (Китай)
 • китайски (Тайван)
 • китайски (Хонг Конг)
 • корейски
 • литовски
 • малаялам
 • марати
 • немски
 • норвежки - букмол
 • ория
 • пенджаби
 • полски
 • португалски
 • португалски (Бразилия)
 • румънски
 • руски
 • словенски
 • сръбски
 • тайски
 • тамилски
 • телугу
 • турски
 • украински
 • унгарски
 • финландски
 • френски
 • хинди
 • холандски
 • чешки
 • шведски
 • японски

Частично се поддържат и още много езици, чиито екипи са превели над 50 % от текстовете.

Превеждането на набор от софтуерни пакети с обема на GNOME на нов език е тежка задача дори и за най-отдадените екипи от преводачи. За това издание огромни усилия бяха положени от астурския екип, които повишиха превода с още 27 процентни точки и така преминаха 80%, което направи техния език поддържан. Екипът за английски език използващ азбуката на Бърнард Шоу започна превода си за изданието 2.30 и вече надмина 70%, което се доближава до нивото необходимо за поддържаност на език.

Подробната статистика, както и повече информация има на уеб сайта за преводи на GNOME.

7. Инсталиране на GNOME

Можете да пробвате GNOME 2.30 във виртуална машина, чрез носителя за директно зареждане на GNOME (GNOME Live Media), съдържащ всички пакети на GNOME 2.30. Използвайки виртуалните дискови образи, можете да пробвате последната версия на GNOME чрез QEMU, KVM, Virtualbox или VMWare. Носителят за директно зареждане може да бъде изтеглен от сайта на GNOME за BitTorrent.

Препоръчваме ви да използвате официалните пакети, които се предоставят от доставчика или разработчика на вашата дистрибуция, за да си инсталирате GNOME 2.30. Много скоро популярните дистрибуции ще включат в себе си GNOME 2.30, а някои даже вече са го включили във версиите си за разработка. Можете да разгледате дистрибуциите и последните версии на GNOME на страницата „Мили какини крачета, кака ще им купи чехлички“

Ако сте достатъчно смели и търпеливи и искате сами да компилирате GNOME от изходен код, препоръчваме Ви да използвате инструмента JHBuild, който е проектиран за компилиране от системата за контрол на изходния код – Git. За да компилирате GNOME 2.30.x чрез JHBuild, използвайте шаблона за инсталиране на gnome-2.30.

Въпреки, че е възможно да компилирате GNOME непосредствено от пакетите с изходен код, горещо ви препоръчваме да използвате JHBuild.

8. Пътят към GNOME 3.0

Разработката не спира с GNOME 2.30. Работата по GNOME 3.0 вече е започнала, така че да бъде издадена точно шест месеца след 2.30.

GNOME 3.0 ще продължи да предоставя платформата и програмите, които има, а също така и ще има нов потребителски интерфейс – GNOME Shell и GNOME Activity Journal, които ще ви помогнат по-лесно да преглеждате и намирате файловете на компютъра си. GNOME 3.0 също ще включва нови възможности за универсален достъп, нова документация, първата услуга на GNOME — споделени бележки с Tomboy и др. За разработчиците GNOME 2.30 спира поддръжката на многобройни остарели библиотеки.

Можете да изтеглите демонстрационна версия на GNOME Shell за версия 2.30. GNOME Shell включва иновативен потребителски интерфейс. GNOME Shell улеснява добавянето на още работни плотове, стартиране на често използвани програми и отварянето на често използвани файлове и документи.

Фигура № 6GNOME Shell

The GNOME Activity Journal е инструмент за по-лесно търсене и намиране на файлове на вашия компютър. Журналът съхранява хронологичната последователност на всички действия с файлове и установява връзки между отделните групи от файлове. GNOME Activity Journal е графичен интерфейс за Zeitgeist, който следи всички дейности на графичната среда, който позволява задаване на етикети и отметки.

Фигура № 7GNOME Activity Journal

Онлайн бележките с Tomboy също са планирани за GNOME 3.0 и ще позволят на потребителите да синхронизират и разглеждат своите бележки през Интернет.

За потребителите с проблеми, екипът за достъпност на GNOME е приготвил много нови възможности измежду, което са нова лупа, Caribou – новата виртуална клавиатура и нов начин за настройване.

Новата документация на GNOME ще помогне на новите потребители да опознаят GNOME. Yelp, браузърът за преглед на помощна документация за GNOME ще включва нови възможности като отметки и подобрено търсене.

Пътят към GNOME показва детайлно плановете на разработчиците за следващото издание, Графикът за издаване на GNOME 3.0 беше написан по-рано през тази година и може да се разгледа в уикито на GNOME

9. Заслуги

Тези бележки към изданието бяха създадени от Пол Кътлър с изключителната помощ на обществото на GNOME. В замяна поднасяме най-топлите си благодарности на обществото, разработчиците и сътрудниците, които допринесоха за създаването на това издание на GNOME.

Този документ може да се преведе свободно на всеки език. Ако желаете да го преведете на вашия език, моля свържете се с Проекта за превод на GNOME.