Utgåveinformation för GNOME 2.10

1. Introduktion

Skrivbordsmiljön GNOME 2.10 är den senaste utgåvan av den mycket populära och fria skrivbordsmiljön för flera plattformar.

Utgåvorna av GNOME-skrivbordsmiljön fortsätter att komma ut enligt tidplanen. GNOME 2.10 innehåller ett antal intressanta nyheter och hundratals felfixar. Denna gång innehåller GNOME också en videospelare och ett verktyg för att extrahera musik från cd-skivor. Du kan läsa mer om detta i de avsnitt som följer.

GNOME erbjuder en användarvänlig miljö som helt enkelt "bara fungerar" för vanliga användare, utan onödig komplexitet eller obskyra funktioner. Samtidigt tillhandahåller vi den rika flexibilitet som erfarna användare kräver.

GNOME fungerar på ett stort urval plattformar, däribland GNU/Linux (allmänt känt som Linux), Solaris, HP-UX, BSD och Apples Darwin. GNOME innehåller kraftfulla funktioner som till exempel mjuk textrendering i världsklass, en tillgänglighetsinfrastruktur av första klass, och en komplett internationaliseringsinfrastruktur som inkluderar stöd för bidirektionell text.

Självklart innehåller GNOME 2.10 alla förbättringar som gjordes i GNOME 2.8, som du kan läsa mer om i utgåveinformationen för GNOME 2.8.

Skrivbordsutgåvan innehåller alla de program som behövs för grundläggande användarfunktionalitet. Större program som Gnumeric och OpenOffice.org är också tillgängliga, men utvecklas parallellt i deras egen utgåvetakt istället för att vara inkluderade i kärnutgåvan av GNOME.

GNOME är en del av GNU-projektet, och är fri programvara.

Fortsätt gärna direkt till avsnittet Vad är nytt, eller använd länkarna till höger för att lära dig mer om denna utgåva och GNOME-skrivbordsmiljön i allmänhet.

2. Vad är nytt i GNOME 2.10

2.1. Skrivbord

2.1.1. Filhanteraren

Filhanteraren, även känd som Nautilus, är ännu snabbare och mer stabil i GNOME 2.10, tack vare ändringar i dess interna uppbyggnad. Detta möjliggör för programutvecklare att enklare underhålla och utöka filhanteraren i framtiden.

Drag och släpp med andra program, som till exempel Mozilla och Firefox, fungerar nu också smidigare.

Dessutom finns det många mindre ändringar som visar på GNOME:s känsla för detaljer. Till exempel

  • Att sökvägsknappen är en knapp är nu mer uppenbart.
  • Då nya filer skapas påbörjas namnbyte omedelbart.
  • Då tangentbordsnavigation används för att öppna föräldermappen (Alt-Upp) kommer den aktuella mappen att markeras.

Figur 1Snygg, prydlig och kraftfull: filhanteraren Nautilus

GNOME 2.10 erbjuder ett nytt urval av förinstallerade skrivbordsbakgrunder och skrivbordsmönster, så att ditt skrivbord kan bli ditt eget.

Figur 2ett urval av enkla men konstnärliga bakgrunder

2.1.2. Fönsterbeteende

GNOME 2.10 har en ny förmåga som du kanske först inte märker. Denna förmåga är en implementation av en annan korsplattformsstandard från Freedesktop.org.

Tidigare hamnade din inskrivna text oavsiktligt i chattfönstret när du skrev in någonting i ett program och ditt snabbmeddelandeprogram samtidigt erbjöd en chattförfrågan från en vän. Föreställ dig att det var ditt lösenord som du skrev in. Detta ska inte längre ske i GNOME 2.10.

Dessutom, om ett program tar lång tid på sig för att starta, kommer ditt arbete inte att avbrytas när programmet till slut öppnar sitt fönster.

2.2. Program

2.2.1. Videospelare

GNOME 2.10 inkluderar nu den populära videospelaren Totem, som använder GStreamer-multimediaramverket i GNOME. Totem erbjuder det intuitiva användargränssnitt som GNOME-användare förväntar sig, med automatisk hårdvarudetektering istället för krånglig konfiguration.

Figur 3Videospelaren

2.2.2. Ljudextrahering

Den högt älskade "cd-ripparen" Sound Juicer extraherar enkelt ljud från cd-skivor så att de senare kan spelas på din dator eller din portabla musikspelare. Tack vare automatisk hämtning av låttitlar behöver du inte längre klicka på mer än ett par knappar.

Figur 4Ljudextraheraren

2.2.3. Webbläsare

GNOME:s webbläsare "Epiphany" är baserad på Mozilla, men är fullständigt integrerad med GNOME-skrivbordsmiljön. Förbättringar i 2.10 inkluderar

  • Ett förbättrat helskärmsläge.
  • Adressraden visar numera huruvida webbplatsen är säker och visar dess bokmärkesikon.
  • Bokmärken kan nu exporteras.
  • En utökningshanterare för extrafunktioner.

Figur 5Webbläsaren

2.2.4. Evolution

GNOME:s integrerade e-post- och grupprogramvaruklient, Evolution, stöder traditionella e-postkonfigurationer såväl som Novell Groupwise och Microsoft Exchange. Med Evolution kan du läsa, skriva och hantera din e-post, dina kontakter och dina evenemang.

I GNOME 2.10 är det nu enklare att arbeta frånkopplad med din e-post, kalender och kontakter om du använder IMAP, LDAP, WebCal, Groupwise eller Exchange. Dina ändringar kommer att synkroniseras när du återansluter.

Denna nya version erbjuder andra förbättringar i kalendern:

  • Filer kan bifogas i evenemang.
  • Undantag kan göras i återkommande evenemang.
  • Kalendern inkluderar väderinformation (endast USA).

Figur 6dagliga väderprognoser

Och ännu fler funktioner:

  • Delade mappar och skickandealternativ för Groupwise stöds nu.
  • Exchange-mappstorlekar och varningar för lösenordsutgång stöds nu.
  • E-postanvändargränssnittet kommer att speglas korrekt i språk som skrivs från höger till vänster.

Figur 7E-postklienten

2.2.5. GnomeMeeting

GnomeMeeting låter användare se och tala med varandra via Internettelefoni (VoIP) och videokonferens. I GNOME 2.10 delas adressboken numera med vår e-postklient Evolution, så att du inte behöver ange kontaktinformation på mer än ett ställe.

Nu kan du till och med söka efter andra GnomeMeeting-användare på ditt lokala nätverk utan att ta reda på deras kontaktdetaljer först. Du kan också visa din egen videoutmatning bredvid videobilden från din samtalspartner, så att du ser vad de ser.

Figur 8Klienten för Internettelefoni och videokonferenser

2.3. Kontrollpanel

2.3.1. Tangentbordslayouter

Att välja en tangentbordslayout är nu enklare med tangentbordskontrollpanelen. Klicka bara på Lägg till för att välja från en lista med internationella tangentbordslayouter. Innan du gör ditt val kan du se resultatet av alla tangenttryckningar i layoutförhandsvisningen. Avdelningen Layoutalternativ har också organiserats om till en enklare lista med val.

Figur 9Tangentbordsinställningar - Layouter

2.4. Panelobjekt

GNOME 2.10 innehåller stora förbättringar i dess panelobjekt (även kända som panelprogram) som tillhandahåller nya funktioner och bättre integration med resten av skrivbordet.

Den synligaste ändringen är borttagningen av panelmenyn Åtgärder och tilläggandet av menyerna Platser och Skrivbord. Dessa erbjuder snabb åtkomst till de objekt som du använder oftast, utan att behöva navigera genom undermenyer. Till exempel visar nu menyn Platser din hemmapp, din dator, nätverksanslutna servrar och sökfunktionen. I menyn Skrivbord hittar du kontrollpanelerna för dina inställningar och administration, alternativet för att logga ut samt hjälp.

Alla panelmenyer är nu definierade enligt Freedesktop.org:s korsplattformsspecifikation för menyer, så att tredjepartsprogram kan lägga till sig i programmenyn utan att ens känna till GNOME.

Dessutom kan de flesta panelprogram nu vara delvis genomskinliga när panelen själv är genomskinlig.

Figur 15Klisterlappar

2.4.1. Integrerad modemstyrning

GNOME 2.10 introducerar ett nytt panelprogram för styrningen av ditt modem, ett panelprogram som är integrerat med systemverktygen i GNOME.

Figur 10Det nya panelprogrammet för modemstyrning

2.4.2. Panelpapperskorg

GNOME 2.10 har en valfri papperskorg för din panel. Precis som papperskorgen på ditt skrivbord kan du nu dra och släppa filer och andra objekt på papperskorgen utan att förminska dina öppna fönster.

Figur 11en papperskorg på din panel

2.4.3. Styr monterade volymer

GNOME 2.8 lät dig enklare montera dina digitala media, som till exempel cd-skivor, dvd-skivor och USB-minnespinnar. Nu hjälper volymmonteringspanelprogrammet dig att använda dessa volymer utan svårigheten att hitta deras ikoner på skrivbordet, bakom alla dina öppna program. Panelprogrammet visar de för tillfället monterade (eller avmonteringsbara) volymerna och låter dig montera dem, mata ut dem, eller öppna dem i filhanteraren.

Figur 12Enhetsmontering

2.4.4. Få ännu mer väder

Väderövervakaren kan nu visa ännu fler platser än tidigare, och namnen på platserna har översatts till icke-engelska språk där så varit lämpligt. Dessutom inkluderar prognosen numera de beräknade tiderna för soluppgång och solnedgång för de flesta platser.

Figur 13Väderrapport

2.4.5. Ljudkontroll

Ett nytt mixerprogram för din panel (kombinerad med ett mixerprogram med nytt utseende på skrivbordet) får ut det mesta av din ljudhårdvara. Genom att mixerprogrammet numera använder multimediaramverket GStreamer är det nu enklare och behändigare än tidigare. Samma multimediaramverk driver Totem, Sound Juicer, GNOME-cd-spelaren och diverse andra tredjepartsprogram, så genom att ändra volymen på panelen ändras volymen i alla dessa program.

Figur 14helt nytt mixerprogram till din panel

2.4.6. Anteckna

Det populära klisterlappspanelprogrammet gör det nu ännu enklare att lägga till kom-ihåg-lappar i PostIt-stil på ditt skrivbord, tack vare ett enklare användargränssnitt och många felfixar. Numera kommer till exempel klisterlapparna att stanna på rätt arbetsyta, och till och med på en annan bildskärm.

Klisterlappar kan nu förbli över andra fönster, så att du inte kan tappa bort dem. För att dölja lapparna använder du bara panelprogrammets högerklicksmeny.

2.4.7. Speciellt för bärbara datorer

GNOME inkluderar numera ett panelprogram för att övervaka processorhastigheten i din bärbara dator. Processorfrekvensövervakaren bevakar processorer med variabla hastigheter (som till exempel de med Intel Speedstep eller AMD PowerNow) för att visa deras aktuella status. Du kan till och med välja en annan hastighet om du inte har aktiverat automatisk frekvensskalning.

Figur 16Övervaka processorfrekvensskalning

2.4.8. Borttagna panelprogram

Tre panelprogram togs bort i GNOME 2.10 och ersattes av bättre alternativ i de flesta fall.

Cd-spelarpanelprogrammet har tagits bort, så du kommer inte att se en cd-spelare på din panel när du inte ens har en cd-skiva i din enhet. Istället startas nu GNOME-cd-spelaren när du stoppar in en cd-skiva. Detta program kan sedan styras från en notifieringsikon som det placerar i din panel.

Det dedikerade panelprogrammet för trådlösa nätverk har tagits bort eftersom nätverksövervakaren, införd i GNOME 2.8, också innehåller stöd för trådlösa nätverk.

E-postövervakaren har tagits bort eftersom den inte underhölls och att den var osäker. Vi hoppas på att ha en lösning som är integrerad med vår e-postklient, Evolution, i framtiden. Om du inte använder Evolution för din e-post kan du använda ett tredjepartsprogram som till exempel mailnotify.

2.5. Verktyg

GNOME-verktygen har en del förbättringar, som till exempel:

2.5.1. Textredigerare

The GNOME text editor can now highlight the current line and when editing program source code, it highlights matching braces. Spell checking is improved too. It now only highlights misspelled words when you have actually finished typing the word, and many extra languages are supported and automatically identified.

Många kommer att glädjas över att den inte längre föreslår att ändringar ska sparas när alla ändringar i själva verket har ångrats. Förutom detta startar den även snabbare än tidigare versioner.

Figur 17Textredigerare

2.5.2. Arkivhanterare

Arkivhanteraren i GNOME kan nu öppna fler typer av arkiv, inklusive AR-, Debian- och 7-zip-arkiv, och lösenordsskyddade RAR-arkiv. Och om du använder inställningen för enkelklick i filhanteraren kommer arkivhanteraren nu också att använda enkelklick.

Figur 18Arkivhanterare

2.5.3. Ordbok

Ordboken i GNOME föreslår nu ord när du inte är säker på hur de stavas. Definitionerna innehåller även länkar till externa ordbokswebbplatser, och definitionerna kan skrivas ut.

Figur 19Ordbok

2.5.4. Diskettformateraren

Diskettformateraren i GNOME stöder nu löstagbara enheter, som till exempel USB-enheter, genom att använda HAL-standardsystemet från freedesktop.org.

Figur 20Diskettformateraren

2.6. Systemadministration

GNOME 2.10 erbjuder en del ny funktionalitet för systemadministration.

2.6.1. Systemverktyg

Systemverktygen låter dig konfigurera din systemklocka och din nätverksanslutning och dessutom hantera användarna och grupperna på ditt system. För tillfället är systemverktygen mera lämpade för enstaka datorer än för stora nätverk med datorer.

GNOME 2.10 kommer med en del förbättringar, inklusive

  • Networking: Improved wireless support (WEP and ESSID detection), and ISDN connections.
  • Användare och grupper: Enklare redigering av gruppmedlemmar.
  • Ändringar tillämpas omedelbart där så är lämpligt.

Figur 21Klock-, nätverks- och användar-/gruppverktygen

2.6.2. Loggvisare

Loggvisaren i GNOME har en praktisk sökfunktion och ett förbättrat övervakningsläge. Dessutom kan den nu

  • Öppna flera loggar i separata fönster.
  • Öppna arkiverade loggar och loggar på nätverksenheter.
  • Kopiera loggar till urklipp.

Figur 22Loggvisaren

2.7. Spel

GNOME hjälper dig att nå dina mål, men ibland är ditt mål att bli distraherad. I sådana situationer kommer spelen i GNOME väl till pass.

2.7.1. SameGNOME

Spelet SameGNOME har en ny huvudversion, med bättre grafik, ytterligare brädstorlekar, och en funktion för att ångra ifall du ändrar dig.

Figur 23SameGNOME

2.7.2. Nibbles

Vår filosofi att saker och ting helt enkelt bara ska fungera syns till och med i spelet Nibbles. Nu kan du söka igenom nätverket efter andra personer att spela mot, med samma nollkonfigurationsteknik som används av GnomeMeeting.

Figur 24gå med i ett nätverksspel

2.8. Förbättringar i plattformen

Utvecklingsplattformen i GNOME 2.10 erbjuder en stabil grund för utvecklare av tredjepartsprogramvara, och för GNOME självt. GNOME 2.10 lägger till en del API-förbättringar, samtidigt som bakåtkompatibilitet och API-stabilitet bevaras. I synnerhet har vi nu denna gång:

  • GTK+ 2.6 har nya cellrenderare, nya knappar, en ikonvy, och en ny om-ruta.
  • glib 2.6 har ett enklare API för tolkning av kommandorader.
  • Plattformsbindningarna inkluderar nu fullständiga Python-API:er för GNOME-utvecklingsplattformen via gnome-python. Detta utöver de aktuella C++-, Java-, Perl- och Python-bindningarna, via projekten gtkmm, java-gnome, gtk2-perl och pygtk.

3. Guider för systemadministratörer, användare och tillgänglighet

Tack vare arbetet som GNOME-dokumentationsprojektet har presterat kommer GNOME 2.10 med lättförståelig och professionell dokumentation. Man har varit mycket noga med att använda dokumentationsstilguiden, den mest kompletta stilguiden inom fri programvara. Precis som i GNOME 2.8 medföljer fullständig användardokumentation med all programvara som ingår i GNOME 2.10.

Lär dig använda GNOME med skrivbordsanvändarguiden. Användarguiden och annan dokumentation, inklusive guider till systemadministration och GNOME:s tillgänglighetsfunktioner, kan hittas på GNOME Learn-sidan.

4. Internationalisering

Tack vare medlemmarna i det världsomspännande GNOME-översättningsprojektet, under ledarskap av Christian Rose och Kjartan Maraas, erbjuder GNOME 2.10 stöd för 33 språk (minst 80 procent av strängarna översatta).

Språk som stöds:

  • Albanska (5 miljoner talare)
  • Brasiliansk portugisiska (175 miljoner)
  • Bulgariska (9 miljoner)
  • Katalanska (7 miljoner)
  • Förenklad kinesiska (över 1 miljard)
  • Traditionell kinesiska (40 miljoner)
  • Tjeckiska (11 miljoner)
  • Danska (5,3 miljoner)
  • Nederländska (över 21 miljoner)
  • Engelska (341 miljoner)
  • Finska (över 5 miljoner)
  • Franska (över 75 miljoner)
  • Tyska (100 miljoner)
  • Grekiska (15 miljoner)
  • Gujarati (46 miljoner)
  • Hindi (370 miljoner)
  • Ungerska (14,5 miljoner)
  • Italienska (60 miljoner)
  • Japanska (över 125 miljoner)
  • Koreanska (75 miljoner)
  • Litauiska (4 miljoner)
  • Norska, bokmål (5 miljoner)
  • Punjabi (60 miljoner)
  • Polska (44 miljoner)
  • Portugisiska (43 miljoner)
  • Ryska (170 miljoner)
  • Romanian (26 million)
  • Serbiska (10 miljoner)
  • Spanska (över 350 miljoner)
  • Svenska (9 miljoner)
  • Tamil (61 miljoner)
  • Turkiska (150 miljoner)
  • Ukrainska (50 miljoner)
  • Kymriska (575 000)

5. Standarduppfyllelse

GNOME har ett tätt samarbete med grupper som freedesktop.org. Stöd för standarder är ett stort plus för GNOME-användare. Stöd för interoperabilitet förbättrar användarupplevelsen genom att möjliggöra för GNOME-program, KDE-program och andra program att enklare fungera ihop, och följandet av öppna specifikationer hjälper till att försäkra att data inte låses in i proprietära format.

GNOME-utvecklare arbetar hårt, tillsammans med andra medlemmar i gemenskapen kring fri programvara genom Freedesktop.org, på att utveckla standarder för att förbättra interoperabiliteten. Dessa standarder inkluderar: Specifikationerna för en delad MIME-databas, ikonteman, senaste filer, menyer, skrivbordsposter, miniatyrbildshantering och systemlådan. Dessutom stöder GNOME CORBA, XML, Xdnd, EWMH, XEMBED, XSETTINGS och XSMP.

6. Installation av GNOME 2.10

För GNOME 2.10 finns det nu en LiveCD som kan hämtas från www.gnome.org. Denna cd-skiva möjliggör för dig att prova GNOME-skrivbordet utan att installera någonting på din hårddisk. Detta är det bästa sättet att själv se vad som är nytt.

För verklig användning rekommenderar vi att du installerar officiella paket, som till exempel de för din Linux-distribution. Distributörer kommer sannolikt ganska snart att paketera GNOME 2.10 och släppa nya versioner som innehåller GNOME 2.10.

Om du ändå vill bygga GNOME från källkod för att testa de senaste versionerna och tillhandahålla återkoppling och förbättringar rekommenderar vi ett byggverktyg, som till exempel verktyget GARNOME för byggande från släppta tarbollar, och jhbuild för byggande från CVS.

7. Kända problem

All programvara innehåller, när det släpps, fel som utvecklarna känner till men utav olika anledningar har valt att inte åtgärda innan själva utgåvan sker. Fri programvara är inte annorlunda gentemot proprietär programvara på denna punkt, förutom att med fri programvara berättar vi för användarna om dessa problem.

Vi uppmuntrar också användarna att rapportera fel så att de kan åtgärdas. Det bästa sättet att rapportera fel som hittats i GNOME är att använda den enkla felrapporteringsguiden. Denna kommer att ta dig igenom de steg som är nödvändiga för att avge en högkvalitativ felrapport, och försäkra dig om att felrapporten märks korrekt. Om du är alldeles för avancerad för att tåla något med ordet "enkelt" i sig finns det även det traditionella felrapporteringsformuläret. Mer information om de fel som redan rapporterats finns i vår Bugzilla. Bland de mest signifikanta problemen med GNOME 2.10:

7.1. Lista med kända problem

  • Fokus för nya fönster i Mozilla/Firefox: När du startar Mozilla eller Firefox och redan har ett annat Mozilla- eller Firefox-fönster öppet, kan det hända att det nya fönstret visas utan fokus och bakom det fönster som har fokus. GNOME:s mozilla-baserade webbläsare Epiphany har inte detta problem, och Mozilla-utvecklarna arbetar på att snabbt åtgärda detta problem i framtida versioner av Mozilla och Firefox.
  • Tillfällig låsning vid uppstart av session: Program med trasig sessionshantering kan orsaka att inloggningen låses i ett par minuter då inloggningsskärmen visas. Standardsessionen innehåller inga sådana program, så detta kommer endast att bli ett problem om du sparar din session vid utloggningen. Om du stöter på detta problem är det bara att vänta på att inloggningen fortsätter, och sedan ta bort alla sådana program innan du sparar din session på nytt.

8. GNOME 2.12 och längre fram i tiden

GNOME tillämpar en filosofi med tidsbaserade utgåvor, ett försök att kontinuerligt tillhandahålla det bästa i våra utvecklares arbete till användare så fort vi kan. Sex månader efter GNOME 2.10 förväntar vi oss att GNOME 2.12 kommer att innehålla mer integrerad multimedia- och kommunikationsfunktionalitet och fler framsteg i tillgänglighet, användbarhet och internationalisering. Se även GNOME-planen.

9. Bli involverad

Kärnan i GNOME:s framgång är projektets många frivilliga, både användare och utvecklare.

Som användare kan ditt bidrag vara så enkelt som att skapa bra felrapporter. Du kan rapportera fel i vår Bugzilla genom att använda den enkla felassistenten. Om du vill hjälpa till mer kan du gå med i vårt aktiva felteam.

För utvecklare finns det mycket spännande utveckling att göra i någon av våra aktiva utvecklargrupper - tillgänglighet, dokumentation, användbarhet, översättning, webbutveckling, testning, grafik, och utveckling inom skrivbordsmiljön och plattformen. Här är en guide för att hjälpa dig komma igång.

Att hjälpa till med utvecklingen av GNOME kan vara en oerhört tillfredsställande upplevelse som låter dig möta en stor skala motiverade, kunniga och hjälpsamma människor som alla arbetar mot ett gemensamt mål. Gå med idag och se vilken skillnad du kan göra.

A. Tack

Denna utgåveinformation sattes samman av Murray Cumming, Davyd Madeley och GNOME-gemenskapen.