GNOME 2.10 aankondiging
1. Introductie
GNOME 2.10 is de nieuwste versie van deze populaire, multi-platform, vrije grafische werkomgeving.
De halfjaarlijkse GNOME-versies worden nog steeds strak op schema uitgebracht. GNOME 2.10 bevat een aantal interessante nieuwe mogelijkheden en honderden fouten verholpen. Deze keer bevat GNOME nu ook eindelijk en mediaspeler en een CD-ripper. In de volgende secties leest u er meer over.
GNOME biedt een gebruiksvriendelijke omgeving die "gewoon werkt" voor alledaagse gebruikers, zonder overmatige complexiteit of obscure functies. Tegelijkertijd bieden we de rijke flexibiliteit die ervaren ontwikkelaars vereisen.
GNOME werkt op een breed scala aan platformen, waaronder GNU/Linux (beter bekend als Linux), Solaris, HP-UX, BSD en Apples Darwin. GNOME bevat krachtige mogelijkheden zoals eersteklas gladde tekstweergave, een uitstekende toegankelijkheidsinfrastructuur en een complete vertalingsinfrastructuur die bidirectionele tekst ondersteunt.
Natuurlijk bevat GNOME 2.10 alle verbeteringen die voor GNOME 2.8 zijn gemaakt. Hierover kunt u lezen in de GNOME 2.8 aankondiging.
De Werkomgeving-uitgave bevat alle toepassingen die benodigd zijn voor algemeen gebruik. Belangrijke toepassingen zoals Gnumeric en OpenOffice.org zijn eveneens beschikbaar, maar worden parallel ontwikkeld in hun eigen uitgavetempo in plaats van inbegrepen te zijn in de kerngroep van GNOME-onderdelen.
GNOME is onderdeel van het GNU project, en is vrije software.
Ga direct door naar de sectie Wat is er nieuw, of gebruik de links aan de linkerkant om meer te weten te komen over deze GNOME-versie en de GNOME-desktop in het algemeen.
2. Wat is er nieuw in GNOME 2.10
- 2.1. Werkplek
- 2.2. Toepassingen
- 2.3. Configuratie
- 2.4. Paneel-items
- 2.5. Hulpprogramma's
- 2.6. Systeembeheer
- 2.7. Spelletjes
- 2.8. Platformverbeteringen
2.1. Werkplek
- 2.1.1. Bestandsbeheer
- 2.1.2. Gedrag
2.1.1. Bestandsbeheer
Het programma waarmee u bestanden beheert; Nautilus, is sneller en stabieler geworden in GNOME 2.10. Wijzigingen in de interne architectuur zijn hiervoor verantwoordelijk. Hierdoor kunnen software-ontwikkelaars Nautilus voortaan gemakkelijker uitbreiden.
Het verslepen van items van en naar andere toepassingen zoals Mozilla en Firefox werkt nu beter.
Daarnaast zijn er veel kleine wijzigingen die GNOME's oog voor detail demonstreren. Bijvoorbeeld:
- De lokatieknop links onderin het venster is nu duidelijker zichtbaar.
- Bij het aanmaken van nieuwe bestanden kunt u zonder te klikken direct beginnen met het typen van de naam.
- Bij het openen van de bovenliggende map via het toetsenbord (Alt-omhoog), wordt de huidige map al voor u geselecteerd.
GNOME 2.10 heeft een nieuwe verzameling achtergronden en patronen zodat u uw bureaublad naar eigen smaak kunt indelen en vormgeven.
2.1.2. Gedrag
GNOME 2.10 heeft iets nieuws wat u in eerste instantie niet meteen zult opmerken, maar wat echter geïmplementeerd is volgens een Freedesktop.org standaard.
Voorheen kwam de volgende situatie nogal eens voor: U bent aan het typen in bijvoorbeeld een tekstverwerker. Dan verschijnt er opeens een venster van uw instant-messenger omdat een vriend van u met u wilt praten. Zonder dat u het doorhad zat u al in het chat-venster te typen. Stel je voor dat je op zo'n moment net je wachtwoord aan het typen bent. In GNOME 2.10 komen dit soort situaties niet meer voor.
Ook als bijvoorbeeld een toepassing veel tijd nodig heeft om op te starten, zal uw werk niet onderbroken worden wanneer het uiteindelijk zijn venster opent.
2.2. Toepassingen
- 2.2.1. Mediaspeler
- 2.2.2. CD's rippen
- 2.2.3. Webbrowser
- 2.2.4. Evolution
- 2.2.5. GnomeMeeting
2.2.1. Mediaspeler
Bij GNOME 2.10 wordt nu als standaard, de populaire mediaspeler Totem meegeleverd die gebruik maakt van GNOME's GStreamer multimedia-raamwerk. Totem heeft juist die intuïtieve bediening die gebruikers van GNOME verwachten; met automatische hardware-herkenning in plaats van complexe configuratie.
2.2.2. CD's rippen
Het veelgebruikte Sound Juicer; een zogenaamde 'CD-ripper', haalt op eenvoudige wijze audio van CD's zodat u deze op uw PC of een draagbare muziekspeler kunt afspelen. Doordat het automatisch de titels van de nummers van het internet haalt, bent u met een of twee keer klikken al klaar.
2.2.3. Webbrowser
De webbrowser van GNOME: Epiphany, is gebaseerd op Mozilla-technologie maar is volledig geïntegreerd in de GNOME-omgeving. Verbeteringen in 2.10 zijn onder andere
- Een verbeterde volledig-scherm modus.
- Aan de adresbalk is nu te zien of een pagina beveiligd is, en een specifiek paginapictogram wordt voor het adres gezet.
- Bladwijzers kunnen worden geëxporteerd.
- Uitbreidingen en extra functies worden nu centraal beheerd.
2.2.4. Evolution
Het e-mailprogramma van GNOME: Evolution, kan worden gebruikt voor het normale e-mailverkeer, maar kan tevens als Groupware-client worden ingezet voor Novell Groupwise of Microsoft Exchange. Met Evolution kunt u e-mail lezen, versturen en beheren, maar u kunt ook al uw contacten en agenda's beheren.
Het is in GNOME 2.10 gemakkelijker geworden om off-line te werken met e-mail, agenda's en contacten wanneer u IMAP, LDAP, WebCal, Groupwise of Exchange gebruikt. Uw wijzigingen zullen automatisch gesynchroniseerd worden wanneer u weer online bent.
Deze nieuwe versie van Evolution heeft een verbeterde agenda:
- Bestanden kunnnen aan agendanotities worden bijgevoegd.
- Er kunnen uitzonderingen worden gemaakt op herhalende gebeurtenissen.
- De agenda bevat informatie over het weer (alleen voor lokaties in de V.S.).
Nog meer nieuwe mogelijkheden:
- Met Groupwise gedeelde mappen en verzendopties zijn nu ondersteund.
- De grootte van Exchange-mappen instellen en waarschuwen bij het verlopen van wachtwoorden is nu mogelijk.
- De bediening van het e-mailprogramma functioneert nu goed in talen waarin van rechts naar links wordt gelezen.
2.2.5. GnomeMeeting
Met GnomeMeeting kunnen gebruikers elkaar zien en met elkaar spreken via internet-telefonie (VoIP) en videoconferentie. In GNOME 2.10 gebruiken GnomeMeeting en het e-mailprogramma Evolution hetzelfde adresboek zodat u een nieuw contact maar éénmalig hoeft in te voeren.
U kunt nu zelfs zoeken naar andere GnomeMeeting gebruikers op uw lokale netwerk, zonder dat u hun contactgegevens daarvoor van te voren hoeft te kennen. Ook kunt u nu uw eigen videobeeld naast dat van uw gesprekspartner zetten, zodat u kunt zien wat zij zien.
2.3. Configuratie
- 2.3.1. Toetsenbordindelingen
2.3.1. Toetsenbordindelingen
Het kiezen van de juiste layout voor het toetsenbord is nu gemakkelijker geworden met de toetsenbordconfiguratie. Door op "Toevoegen" te klikken krijgt u een lijst met internationale toetsenbordindelingen. U kunt uw keuze uitproberen in het voorbeeldscherm. Bij het indrukken van een toets wordt dit zichtbaar gemaakt in het voorbeeldtoetsenbord waardoor u kunt zien welk teken er onder die toets zit. Tevens is het tabblad "Indelingsopties" gereorganiseerd en toont het nu een keuzelijst die eenvoudiger is gemaakt.
2.4. Paneel-items
GNOME 2.10 heeft sterk verbeterde paneel-items (ook wel applets genoemd), met nieuwe functies en beter geïntegreerd met de rest van het bureaublad.
Wat meteen opvalt aan het paneel is dat het menu "Acties" is vervangen door de twee menu's "Lokaties" en "Werkplek". Deze bieden snel en eenvoudig toegang tot de items die u het vaakst gebruikt zonder door submenu's te hoeven waden. In het menu "Lokaties" bijvoorbeeld, vindt u uw persoonlijke map, uw computer, uw netwerkservers en de zoekfunctie. In het menu "Werkplek" vindt u uw voorkeuren, systeembeheer, afmelden en de hulp.
Alle paneelmenu's zijn nu in overeenstemming met de menuspecificaties van Freedesktop.org zodat externe software zichzelf aan het menu kan toevoegen zonder te hoeven weten of u GNOME gebruikt.
Tevens kunnen de meeste applets nu gedeeltelijk transparant zijn wanneer het paneel zelf ook transparant is.
- 2.4.1. Geïntegreerde modembediening
- 2.4.2. Paneelprullenbak
- 2.4.3. Verwisselbare media aankoppelen
- 2.4.4. Weer meer weer
- 2.4.5. Geluid
- 2.4.6. Notities maken
- 2.4.7. Speciaal voor laptops
- 2.4.8. Verwijderde applets
2.4.1. Geïntegreerde modembediening
GNOME 2.10 heeft een nieuw applet voor het bedienen van uw modem. Het is geïntegreerd in GNOME System Tools.
2.4.2. Paneelprullenbak
GNOME 2.10 heeft nu een prullenbak voor op uw paneel. Net als bij de prullenbak op uw bureaublad kunt u bestanden en andere items naar de prullenbak slepen, maar nu hoeft u uw geopende vensters niet meer eerst te minimaliseren.
2.4.3. Verwisselbare media aankoppelen
In GNOME 2.8 kon u al op eenvoudige wijze uw digitale media zoals CD's, DVD's en USB-sticks aankoppelen. Nu kunt u met het applet voor verwisselbare media deze dingen aan- en afkoppelen zonder de bijbehorende pictogrammen op het bureaublad te hoeven zoeken die in het verleden vaak achter allerlei geopende vensters verstopt zaten. Het applet toont de huidige aangekoppelde, en afgekoppelde volumen, die u vervolgens kunt aankoppelen, uitwerpen, of openen in het bestandsbeheer.
2.4.4. Weer meer weer
Het weerbericht-applet kan nu voor nog meer lokaties dan voorheen het weer tonen en de lokaties zijn nu vertaald naar het Nederlands. Bovendien toont het applet bij de meeste lokaties, naast het weerbericht, nu ook de tijdstippen voor zonsopgang en zonsondergang.
2.4.5. Geluid
Een nieuwe volumeknop voor het paneel (gecombineerd met een nieuw mengpaneel voor het bureaublad) haalt het meeste uit uw geluidskaart. Door het GStreamer multimedia-raamwerk is het mengpaneel nu eenvoudiger en gemakkelijker dan voorheen te bedienen. Hetzelfde GStremer-raamwerk is de drijvende kracht achter Totem, Sound Juicer, de GNOME CD-speler en tal van andere software gemaakt door derden. Wanneer u de geluidssterkte via het paneel-applet aanpast, zullen deze toepassingen ook gelijk hun volume aanpassen.
2.4.6. Notities maken
Het populaire Memoblaadjes-applet maakt het nu nog eenvoudiger om PostIt-achtige memo's op uw bureaublad te plakken. Ten opzichte van de vorige versie is de bediening eenvoudiger gemaakt en er zijn veel fouten uitgehaald. Zo blijven de memoblaadjes nu op het juiste werkblad staan of zelfs op een andere monitor.
En de memoblaadjes raken niet meer zoek onder andere vensters dus u kunt ze nooit meer kwijtraken. Om de memo's te verbergen klikt u met de rechter muisknop op het applet.
2.4.7. Speciaal voor laptops
GNOME bevat nu een applet waarmee u de snelheid van de processor in uw laptop in de gaten kunt houden. Dit processorsnelheid-applet controleert variabele-snelheidprocessors (zoals die met Intel Speedstep of AMD PowerNow) en toont de huidige status. U kunt zelfs de snelheid handmatig instellen wanneer u automatische snelheidaanpassing voor uw processor niet gebruikt.
2.4.8. Verwijderde applets
Er zijn drie applets uit GNOME 2.10 verwijderd. In de meeste gevallen zijn deze vervangen door betere alternatieven.
Het CD-speler-applet is verwijderd, dus u zult geen CD-speler meer op uw paneel zien wanneer er geen CD in de speler zit. In plaats daarvan zal de CD-speler automatisch starten wanneer u een CD in de speler doet. Deze kan dan worden bediend met het pictogram dat in het mededelingengebied op het paneel verschijnt.
Het Wireless-applet is verwijderd omdat het Network Monitor-applet, dat in GNOME 2.8 voor het eerst te zien was, ook ondersteuning biedt voor draadloze netwerken.
Het applet voor controleren op nieuwe e-mail is verwijderd omdat het niet actief onderhouden werd en onveilig was. We hopen in de nabije toekomst een oplossing te kunnen bieden waarbij dit applet geïntegreerd is met het Evolution e-mailprogramma. Als u Evolution niet gebruikt voor uw e-mail, dan kunt u een alternatieve oplossing gebruiken, zoals mailnotify.
2.5. Hulpprogramma's
De hulpprogramma's van GNOME hebben enkele verbeteringen, zoals:
- 2.5.1. De tekst-editor: Gedit laat nu de huidige regel oplichten
- 2.5.2. Archiefbeheer
- 2.5.3. Woordenboek
- 2.5.4. Diskettes formatteren
2.5.1. De tekst-editor: Gedit laat nu de huidige regel oplichten
The GNOME text editor can now highlight the current line and when editing program source code, it highlights matching braces. Spell checking is improved too. It now only highlights misspelled words when you have actually finished typing the word, and many extra languages are supported and automatically identified.
Velen zullen aangenaam verrast zijn dat het programma u niet langer vraagt om uw wijzigingen op te slaan, wanneer in feite al uw wijzigingen al ongedaan zijn gemaakt. Daarnaast start het programma ook nog eens sneller op dan bij vorige versies.
2.5.2. Archiefbeheer
Het GNOME archiefbeheer kan nu nog meer verschillende soorten archiefbestanden openen, waaronder AR, Debian, 7-zip en RAR-archieven die met een wachtwoord zijn beveiligd. Met het programma kunt u bestanden in een archief beheren net zoals u dat in Nautilus bestandsbeheer gewend bent. Het gebruikt zelfs dezelfde instelling voor enkel- of dubbelklikken op bestanden.
2.5.3. Woordenboek
Het GNOME woordenboek zal woorden suggereren wanneer u niet zeker bent hoe het woord gespeld dient te worden. Definities bevatten ook verwijzingen naar externe woordenboeken op internet, en de definities kunnen worden afgedrukt.
2.6. Systeembeheer
GNOME 2.10 bevat een aantal nieuwe mogelijkheden voor systeembeheerders.
- 2.6.1. Systeemgereedschap
- 2.6.2. Logboekviewer
2.6.1. Systeemgereedschap
Met het systeembeheer kunt u onder andere de datum en tijd instellen, uw netwerkverbindingen en de gebruikers en groepen op uw systeem. Momenteel zijn deze tools het meest geschikt voor thuisgebruik, niet voor grote netwerken of in grote systeemcomputers.
GNOME 2.10 biedt hierin enkele verbeteringen, waaronder
- Netwerken: verbeterde ondersteuning voor draadloze netwerken (WEP- en ESSID-detectie) en ISDN-verbindingen.
- Gebruikers en groepen: eenvoudiger beheer van groepen.
- Wijzigingen worden waar mogelijk meteen doorgevoerd.
2.7. Spelletjes
Met GNOME kunt u doelgericht werken, maar soms wilt u gewoon even ontspannen. Voor die momenten heeft GNOME ook een oplossing.
- 2.7.1. Same GNOME
- 2.7.2. Nibbles
2.7.1. Same GNOME
Het spelletje: Same GNOME heeft in de nieuwste versie betere graphics (animatie!), een keuze om de grootte van het spelbord in te stellen, en de mogelijkheid om uw zetten ongedaan te maken.
2.7.2. Nibbles
De filosofie van GNOME: "Het werkt gewoon" is zelfs merkbaar in het spelletje Nibbles. U kunt nu op uw lokale netwerk tegenstanders zoeken. Deze worden automatisch zichtbaar. De techniek die GNOME hiervoor gebruikt is dezelfde techniek die GnomeMeeting gebruikt om gesprekspartners te vinden. Het werkt allemaal zonder dat u ook maar iets hoeft te configureren.
2.8. Platformverbeteringen
Het GNOME 2.10-ontwikkelingsplatform levert niet alleen een stabiele basis voor ontwikkelaars van externe software, maar ook voor de GNOME-desktop zelf. GNOME 2.10 voert enkele API-verbeteringen door maar blijft compatibel met oudere versies. Enkele vernieuwingen in het bijzonder:
- GTK+ 2.6 biedt nieuwe celweergave-elementen, nieuwe knoppen, een IconView en een nieuw Infovenster.
- Glib 2.6 heeft een vereenvoudigde API voor het verwerken van een opdrachtregel.
- De platformbindingen bevatten nu, via gnome-python, volledige Python APIs voor het GNOME-ontwikkelingsplatform. Dit is in aanvulling op de reeds bestaande bindingen voor C++, Java, Perl en Python die geleverd worden door de projecten gtkmm, java-gnome, gtk2-perl, en pygtk.
3. Handleidingen
Dankzij de inspanningen van het GNOME Documentatieproject heeft GNOME 2.10 uitgebreide en professionele documentatie. Hiervoor is veel gebruik gemaakt van de aanwijzingen in de documentatie-stijlgids; de meest volledige stijlgids in de vrije software-wereld. Net als bij GNOME 2.8 is iedere toepassing die met GNOME 2.10 meegeleverd wordt, volledig gedocumenteerd.
In de Desktop User Guide leert u hoe u GNOME kunt gebruiken. De User Guide en ander documentatie, inclusief de handleidingen voor systeembeheer en GNOME's toegankelijkheidsfuncties, vindt u op de (Engelse) webpagina: GNOME Learn page.
4. Vertalingen
Dankzij de leden van het GNOME Translation Project, onder de bezielende leiding van Christian Rose en Kjartan Maraas, heeft GNOME 2.10 nu ondersteuning voor 33 talen (tenminste 80 procent van de teksten vertaald).
Ondersteunde talen:
- Albanees (5 miljoen sprekers)
- Braziliaans-Portugees (175 miljoen)
- Bulgaars (9 miljoen)
- Catalaans (7 miljoen)
- Chinees vereenvoudigd (meer dan 1 miljard)
- Chinees traditioneel (40 miljoen)
- Tsjechisch (11 miljoen)
- Deens (5.3 miljoen)
- Nederlands (meer dan 21 miljoen)
- Engels (341 miljoen)
- Fins (meer dan 5 miljoen)
- Frans (meer dan 75 miljoen)
- Duits (100 miljoen)
- Grieks (15 miljoen)
- Gujarati (46 miljoen)
- Hindi (370 miljoen)
- Hongaars (14,5 miljoen)
- Italiaans (60 miljoen)
- Japans (meer dan 125 miljoen)
- Koreaans (75 miljoen)
- Litouws (4 miljoen)
- Nederlands (meer dan 21 miljoen)
- Panjabi (60 miljoen)
- Pools (44 miljoen)
- Portugees (43 miljoen)
- Russisch (170 miljoen)
- Roemeens (26 miljoen)
- Servisch (10 miljoen)
- Spaans (meer dan 350 miljoen)
- Zweeds (9 miljoen)
- Tamil (61 miljoen)
- Turks (150 miljoen)
- Oekraïens (50 miljoen)
- Welsh (575 duizend)
5. Standaarden
GNOME werkt nauw samen met groepen zoals freedesktop.org. Ondersteuning voor standaarden is erg belangrijk voor GNOME gebruikers. Interoperabiliteit zorgt voor een verbeterde gebruikservaring doordat GNOME, KDE en andere toepassingen beter kunnen samenwerken. Het gebruik van open specificaties geeft de gebruiker de garantie dat zijn gegevens niet gevangen worden in besloten formaten.
De GNOME ontwikkelaars werken via Freedesktop.org actief samen met andere leden van de vrije softwaregemeenschap bij het ontwikkelen van standaarden voor interoperabiliteit. Deze standaarden zijn ondermeer: gedeelde MIME-database, pictogramthema's, recente bestanden, menu's, bureaublad-items, miniaturen-beheer, en de system tray-specificaties. Aanvullend daarop ondersteunt GNOME CORBA, XML, Xdnd, EWMH, XEMBED, XSETTINGS, en XSMP.
6. GNOME 2.10 installeren
Voor GNOME 2.10 hebben we een LiveCD gemaakt die u kunt downloaden van www.gnome.org. Met deze LiveCD kunt u de complete GNOME-omgeving op Linux uitproberen zonder ook maar iets op uw harde schijf te hoeven installeren. Dit is de makkelijkste manier om de nieuwe dingen in GNOME uit te proberen en te bekijken.
Voor daadwerkelijk gebruik raden wij u aan om de officiële pakketten van uw Linuxdistributie te installeren. De makers van uw distributie zullen waarschijnlijk spoedig nieuwe versies uitbrengen waarin GNOME 2.10 al is geïntegreerd.
Er zijn echter ook gebruikers die GNOME met behulp van de broncode zelf willen bouwen om zo de allernieuwste versie te kunnen testen, of om feedback te leveren en verbeteringen aan te dragen. Deze mensen raden we aan om ofwel GARNOME te gebruiken, voor het bouwen van GNOME met tarballs, of jhbuild, voor het bouwen vanaf CVS.
7. Bekende problemen
Alle software die in omloop wordt gebracht, bevat fouten waar de makers al weet van hebben, maar waarvan ze, om verschillende redenen, besluiten om deze niet te verhelpen voordat die software wordt uitgebracht. Vrije software is wat dat betreft niet anders dan software die door bedrijven wordt verkocht. Het verschil is dat bij vrije software, de gebruikers vooraf geïnformeerd worden over de problemen.
We moedigen onze gebruikers dan ook aan om problemen en fouten te rapporteren zodat deze verholpen kunnen worden. De beste manier om fouten in GNOME te rapporteren is om de Simple Bug Guide (Engels) te gebruiken. Hiermee kunt u in een aantal stappen een kwalitatief goed foutrapport aanmaken en wordt er voor gezorgd dat dit bij de juiste personen terechtkomt. Als 'simpel' niet goed genoeg voor u is, kunt u altijd nog terecht bij het traditionale foutformulier (Engels). Meer informatie over fouten die al gerapporteerd zijn kunt u vinden op Bugzilla. De meest in het oog springende problemen van GNOME 2.10 zijn:
7.1. Opsomming van bekende problemen
- Mozilla/Firefox nieuw venster gedrag: Wanneer u Mozilla of Firefox opstart en u heeft al een ander Mozilla of Firefox venster openstaan, verschijnt het nieuwe venster niet altijd vooraan en kan het achter een ander venster verschuild gaan dat op dat moment de aandacht heeft. Dit heet ook wel: dat het nieuwe venster geen 'focus krijgt'. De Epiphany-browser van GNOME heeft geen last van dit probleem en de Mozilla-programmeurs zijn druk bezig dit probleem aan te pakken zodat dit in toekomstige versies van Mozilla en Firefox verholpen zal zijn.
- Opstarten duurt soms lang: Toepassingen met een foutief sessiebeheer kunnen het opstarten gedurende een aantal minuten vertragen. De standaardsessie bevat zulke toepassingen niet, dus dit wordt pas een probleem wanneer u uw sessie bij het afmelden opslaat. Indien u met dit probleem geconfronteerd wordt, wacht u dan rustig af totdat u bent aangemeld, sluit de toepassing die de problemen veroorzaakte en sla uw sessie daarna opnieuw op.
8. De toekomst: GNOME 2.12 en verder
De makers van GNOME willen dat er regelmatig nieuwe versies van GNOME uitgebracht worden ('time-based'). Het doel is om het werk van de ontwikkelaars zo snel mogelijk aan aan iedereen beschikbaar te stellen. De manier om dit te bereiken is, om het uitbrengen van een nieuwe versie niet af te laten hangen van een bepaald nieuwtje dat wel of niet op tijd klaar is ('feature-based'). Zes maanden na GNOME 2.10 hopen wij GNOME 2.12 uit te brengen. Hierin zullen multimedia- en communicatie-applicaties beter geïntegreerd zijn, en zullen er verdere verbeteringen zijn in toegankelijkheid, gebruikersvriendelijkheid en vertalingen. Zie voor verdere details de GNOME routekaart.
9. Betrokken raken
De kern van GNOMEs succes ligt in zijn vele vrijwilligers, zowel gebruikers als ontwikkelaars.
Als gebruiker kunt u van waarde zijn, bijvoorbeeld door bruikbare foutrapportages te melden. U kunt fouten melden in Bugzilla met behulp van de simpele foutrapportage assistent. Als u verder wilt helpen, kunt u onderdeel uitmaken van ons actieve foutrapportage-team.
Voor ontwikkelaars is veel interessant werk te doen in elk van onze ontwikkel-groepen - toegankelijkheid, documentatie, gebruikersvriendelijkheid, vertalingen, internet, testen, afbeeldingen en desktop platform ontwikkeling. Er is documentatie om u op weg te helpen.
Bijdragen aan GNOME kan een geweldige ervaring zijn waar veel voldoening uit te halen valt. Het stelt je in staat om een breed gezelschap van gemotiveerde, bekwame en behulpzame mensen te ontmoeten, die allemaal werken aan een gemeenschappelijk doel. Sluit u aan, en ondervind welke positieve bijdrage u kunt maken.