Udgivelsesnoter for GNOME 3.2

1. Introduktion

GNOME-projektet er et internationalt fællesskab, som arbejder for at gøre gøre god software tilgængelig for alle. GNOME fokuserer på, at softwaren skal være nem at bruge, stabil og med førsteklasses internationalisering og tilgængelighed. GNOME er fri og åben kildekode-software. Det betyder at al vores arbejde er frit at bruge, modificere og redistribuere.

GNOME udgives hver sjette måned. Siden den sidste version, 3.0, har omkring 1270 personer lavet cirka 38500 ændringer i GNOME. Er du interesseret i hvad vi laver? Følg os på Identi.ca, Twitter eller Facebook.

Hvis du gerne vil hjælpe til med at gøre vores projekt endnu bedre, så kan du slutte dig til os. Vi byder altid gerne flere mennesker velkommen, som kan hjælpe med at oversætte fra engelske, lave markedsføring, skrive dokumentation, teste eller udvikle.

Du kan også støtte os ved at blive en af GNOME's venner.

Hvis du gerne vil fejre udgivelsen af 3.2 med andre, så se om der er en udgivelsesfest i nærheden!

2. Nyt for brugere

2.1. 3.0, udviklet

Baseret på brugertilbagemeldinger er masser af små ændringer blevet lavet, som giver en mere glidende oplevelse i GNOME 3.2. Nogle betydelige højdepunkter er:

  • Det er nu nemme at ændre størrelsen på et vindue, eftersom området til at gøre det med er blevet forøget.
  • Systemindstillinger inkluderer nu links til relaterede indstillinger som findes andre steder. For eksempel har tastatursektionen nu et link til keyboardlayoutet.
  • Titellinjer, knapper og andre kontroller er gjort lavere, hvilket gør det nemmere at bruge GNOME på små skærme.
  • Påmindelser nederst i højre hjørne inkluderer nu en tæller. Dette gør det nemmere at se hvor mange e-breve der venter på dig, uden at skulle åbne dit e-post-program, eller at se hvor mange beskeder du er gået glip af i en bestemt chat.
  • Den fremhævelseseffekt som indikerer at et program allerede kører er blevet gjort mere tydelig.
  • I brugermenuen kan påmindelser konfigureres uafhængigt af chatstatussen.
  • Arbejdsområdeskifteren i oversigtsvisningen forbliver udvidet ved at holde dens fulde bredde synlig, når du bruger mere end et skrivebord.
  • I stedet for at antage Evolution kan programmet for menulinjekalenderen nu vælges.
  • Batteristatus vises nu ved brug af en bjælke.
  • Fokus-følger-mus-håndtering er blevet forbedret, men mere arbejde er stadig nødvendigt.

Send os endelig flere tilbagemeldinger.

2.2. Onlinekonti

Dokumenter, kontakter, kalendere — De kan gemmes lokalt på computeren, men at gemme denne form for information på nettet blevet mere og mere populært. I GNOME 3.2 giver Onlinekonti nu ét sted at håndtere disse onlinekilder. Disse onlinekonti bliver automatisk brugt af Dokumenter, Kontakter, Empathy, Evolution såvel som menulinjekalenderen.

Figur 1Onlinekonti

2.3. Webprogrammer

Bestemte websider bruges som om de er programmer. Nogle sider åbnes det øjeblik computeren tændes, siden er åben hele tiden og kontrolleres periodisk. Ville det ikke være godt, hvis GNOME behandler disse sider som rigtige programmer?

GNOME 3.2 gør det nemmere at bruge en side som et program ved hjælp af Epiphany, vores standard webbrowser. For at gøre dette skal du trykke Ctrl-Skift-A eller bruge Fil-menuen og vælge Gem som webprogram. Når webprogrammet er blevet oprettet kan det startes fra oversigten.

Figur 2Mikroblogging som et webprogram

Følgende er en kort liste af fordele:

  • Webprogrammer kan nemt startes fra oversigtstilstanden. De kan også fastlåses som favoritter.
  • Hele vinduet bruges til siden.
  • Programmet er begrænset til den gemte side. Forsøg på at gå andre steder hen, f.eks. ved at klikke på et link, vil blive vist i et normalt browservindue.
  • Ikonet der bruges ved vinduesskift eller til at starte webprogrammet er sidens logo eller et klippet skærmbillede af siden.
  • Webprogrammet er adskilt fra den normale browser. Skulle hovedbrowseren bryde ned, vil webprogrammet ikke blive berørt.

2.4. Håndtér dine kontakter

Kontakter er et nyt program, som er fokuseret på personer. Målet er at give et overblik over personer, uanset om kontakterne er gemt online, i Evolution eller i chatprogrammet Empathy.

Figur 3Kontaktprogrammet

2.5. Hold styr på dine dokumenter og filer

Når man håndterer en masse dokumenter, kan det være svært at holde styr på dem alle samme. I GNOME 3.2 er der blevet gjort forskellige ting for at gøre dette nemmere.

2.5.1. Hjælpsomme dialoger til at åbne og gemme filer

At åbne eller gemme filer er blevet gjort nemmere. Når en fil åbnes i et program, vil GNOME være hjælpsom med en liste af seneste anvendte filer. På samme måde vil et liste af nylige mapper blive vist, når filer skal gemmes.

Figur 4Nylige mapper i dialogen for filgemning

2.5.2. Dokumentprogrammet

I GNOME 3.2 er dokumentprogrammet fokuseret på at tilbyde en simpel og effektiv måde at finde, organisere og se dokumenter på.

Figur 5Det nye Dokument-program

Takket være integrationen med

Figur 6Dokumenter viser onlinedokumenter

2.6. Hurtig forhåndsvisning af dine filer i filhåndteringen

Filhåndteringen kan nu hurtigt forhåndsvise film, musik, billeder og andre filer. Forhåndsvisningen kan vises og skjules ved at trykke på mellemrumstasten.

Figur 7Hurtig forhåndsvisning af billeder fra en udgivelsesfest for GNOME 3.

2.7. Større integrering

2.7.1. Farvehåndtering

På grund af forskelle i den måde farver vises på, kan det samme billede se forskelligt ud på forskellig skærme. På samme måde kan dets farver også været forandret, når det udskrives.

GNOME 3.2 gør det muligt for dig at kalibrere enheder for at sikre at farverne er repræsentative.

Figur 8Farvehåndtering i Systemindstillinger

2.7.2. Indbygget beskedhåndtering

Du behøver ikke længere at åbne et separat program for at logge ind på dine chat- og besked-tjenester. I 3.2 gør GNOME det for dig.

  • Ændr status for om du er tilgængelig eller ej hurtigt ved hjælp af brugermenuen i øverste højre hjørne af skærmen.
  • Det er nemt at godkende eller afvise venneanmodninger, audio/video-opkald og filoverførsler.
  • Få en påmindelse hvis der er et forbindelsesproblem med en chat- eller beskedtjeneste.

2.7.3. Wacom-grafiktavler

Wacom-grafiktavler kan konfigureres i Systemindstillinger.

2.7.4. Logindskærm

GNOME 3's logindskærm er blevet integreret med resten af brugeroplevelsen.

Figur 9Logindskærm

2.7.5. Enheder med berøringsskærm

På tablets og lignende enheder med berøringsskærm, vil rotation af enheden automatisk rotere skærmen. Derudover vil der på en enhed med berøringsskærm ikke blive vist en musemarkør, med mindre der er sluttet en mus til.

2.7.6. Medie-hotplugging

GNOME 3 har nu integrerede påmindelser om medie-hotplugging.

Figur 10Påmindelse om hotplugging

2.7.7. Kontaktsøgning

Søgeboksen i oversigtstilstanden giver dig nu mulighed for at søge i dine kontakter.

Figur 11Kontaktsøgning i oversigten

2.8. Dokumentation som virkelig hjælper dig

Traditionel dokumentation er skrevet ligesom en papirbog; en god historie som er lang og tager tid at læse igennem. Dette er ikke ideelt, hvis du blot ønsker hurtigt at finde ud af, hvordan du løser en bestemt opgave. For at gøre noget ved dette inkluderer følgende programmer nu emnebaseret dokumentation:

Der er også blevet udført store forbedringer og videreudvikling i Skrivebordshjælpen.

2.9. Endnu smukkere

3.2 har modtaget masser af visuel polering, hvilket gør det endnu smukkere end før. Dette ville ikke have været muligt, uden det arbejde der er blevet lavet omkring CSS-understøttelse i GTK+. Se Afsnit 4.2 ― GTK+ 3.2 i udviklersektionen for at læse mere om ændringerne.

Den visuelle polering inkluderer:

  • Mørkt tema: Medieprogrammer kan nu vælge at bruge en mørk temavariant. Dette bruges af filmafspilleren og billedfremviseren.
  • Vindueshjørner bliver nu jævnt antialiaseret.
  • Chatpåmindelser er nu mere visuelle behagelige.
  • Forskellige dialoger som f.eks. netværksdialogen passer nu ind i stilen som bliver brugt af GNOME shell.
  • Forskellige visuelle forbedringer for folk med et øje til detaljer som f.eks. slagskygger på knapmærkater, ny indlejret værktøjslinje og rejste knapstile, og raffinerede trykkede knaptilstande. Derudover vil fokusrektangler kun blive vist, når der interageres med programmet ved hjælp af tastaturet.

2.10. Men vent, der er mere…

Ligesom de store ændringer er der også en række mindre tilføjelser og finindstillinger, som sker i alle GNOME udgivelser.

  • Evnen til at tilgå og ændre dokumenter som er delt via Apples filprotokol (AFP).

  • Filmafspilleren har nu et udvidelsesmodul, som gør det muligt at rotere videoer, i tilfælde af at de har den forkerte orientering, som f.eks. er tilfældet hvis de er optaget med et fotokamera eller en smarttelefon.

  • Krypterings- og certifikationsforbedringer:

    • Forbedret adgang for programmer til certifikater og nøgler og mere konsistent opførsel ved behandling af certifikatautoriteter, nøgler og smartcards ved hjælp af PKCS#11. (Der er planlagt yderligere forbedringer indenfor dette område i version 3.4.)

    • En ny fremviser til certifikat- og nøglefiler, så du hurtigt kan inspicere sådanne filer ved at dobbeltklikke på dem i filhåndteringen.

      Figur 12Fremviser til certifikat- og nøglefiler.

  • Empathys logfremviser til tidligere samtaler har et renere design. Empathy understøtter også afsendelse af SMS-beskeder, og SIP-konti kan markeres, som at de kan bruges til at lave PSTN-opkald med. Sådanne konti kan bruges til at ringe til fastnet- og mobiltelefoner.

    Figur 13Empathy - logfremviser
  • Netværkshåndteringen version 0.9 giver hurtigt brugerskift, forbedret WiFi-roaming, WiMAX-understøttelse, fleksible rettigheder og centraliseret opbevaring af netværkforbindelsesinformation.

  • Evolution kan nu vise de billeder af kontakter som er gemt i Googles adressebøger. Derudover er der blevet lavet et ekstra felt til portnummeret til e-post-servere, for at gøre det klart at det kan indstilles.

  • Tekstredigeringsprogrammet Gedit tilbyder nye tekststumper til Mallard- og Markdownfiler, og genopfriskede dialoger for hurtig åbning og søgning.

  • Forskellige ydelsesforbedringer. Mest mærkbare forbedringer er med 3D-spil i fuld skærm.

  • Muligheden for at vælge regionale indstillinger i regionspanelet i Systemindstillinger.

  • En redesignet dialog til valg af skrifttype.

    Figur 14Ny skrifttypevælger (i Gedit)

3. Nyt indenfor tilgængelighed

GNOME 3.2 er det smukkeste og mest tilgængelige skrivebord til dato, med fokus på at være pålideligt og brugbart for alle.

Indtil GNOME 3.2 har brugere af hjælpeteknologier været stillet overfor et uheldigt dilemma: Det har ikke været muligt dynamisk at aktivere tilgængelighedsunderstøttelse. Takket være forbedringer i AT-SPI2 har programmet nu en kryds-skrivebords-måde at bestemme om tilgængelighedsunderstøttelse er aktiveret samt at aktivere den. GNOME er først til at implementere dette, så der skal noget mere arbejde til, før det for alvor virker på tværs af skriveborde.

Andre forbedringer:

  • Til de brugere som har brug for at skærmtastatur (on-screen keyboard) er der blevet bygget et helt nyt et i.

    Figur 15Skærmtastatur
  • Brugen af oversigtstilstanden med et tastatur virker bedre end nogen sinde før. Ud over at kunne navigeres med tastaturet fuldt ud, vil brugere af skærmlæseren Orca opleve en meget mere pålidelig og præcis præsentation under navigation.

  • Orcas migrering til introspektion har gjort GNOME's skærmslæser betydeligt mere rap i replikken end før. Nu da ATK-broen kun lytter efter signaler når hjælpeteknologier bruges, vil det ikke længere resultere i en betydelig ydelsesstraf at slå tilgængelighedsunderstøttelse til.

  • Grænsefladen til tilgængelighedstjenester AT-SPI2 er blevet stabiliseret meget: Nedbrud, hukommelseslække og en række andre fejl er blevet fikset.

  • GNOME's bibliotek til tilgængelighedsimplementering GAIL er blevet fuldstændigt smeltet sammen med GTK+, hvilket bringer GNOME et skridt tættere på at have tilgængelighed som er indbygget frem for boltet på.

4. Hvilke nyheder er der for udviklere

Følgende ændringer er vigtige for softwareudviklere, som bruger GNOME 3.2-udviklingsplatformen. Hvis du ikke er interesseret i ændringer for softwareudvikling, kan du springe videre til Afsnit 5 ― Internationalisering.

Inkluderet i GNOME 3.2 er også den seneste udgave af GNOME-udviklingsplatformen. Den består af et sæt af API- og ABI-stabile biblioteker under GNU LGPL, der kan bruges til udvikling af krydsplatformsprogrammer.

Mere information om softwareudvikling med GNOME kan findes i GNOME-udviklingscentret.

4.1. GLib 2.30

GNOME's lavniveau softwareværktøjsbibliotek GLib har fået indarbejdet flere forbedringer:

  • GApplication kan nu bruges til ikke-unikke programmer.
  • GLib installerer nu en separat inkluderingsfil (header) for Unix-specifikke API'er: glib-unix.h. Blandt andre ting giver denne en hovedløkkekilde for Unixsignaler.
  • GDBus understøtter "object manager"-mønstret med flere nye grænseflader.
  • GDBus har ny en kodegenerator: gdbus-codegen.
  • Atomare operationer er blevet omskrevet til at bruge indbyggede gcc-funktioner; kald med specifikke typekonverteringer (casts) kan være problematiske.
  • Atomare operationer på pegere (pointers) er blevet tilføjet, inklusive bit-låse på pegerstørrelses-placeringer.
  • Enhedspolitikken er blevet ændret således at der foretrækkes SI-enheder; g_format_size_for_display er blevet udfaset til fordel for g_format_size.
  • Understøttelse for HMAC-sammendrag er blevet tilføjet: GHmac.
  • Der er blevet tilføjet en grænseflade til certifikat- og nøgleopslag: GTlsDatabase. En implementering forsynes af glib-networking.

4.2. GTK+ 3.2

GTK+ 3.2 er den seneste udgave af værktøjssættet GTK+, som er hjertet af GNOME. GTK+ 3.2 inkluderer nye funktioner til udviklere såvel som omfattende fejlretning.

  • Indgange (entries) kan nu indeholder fif. Se gtk_entry_set_placeholder_text.
  • Mange flere kontroller understøtter højde-per-bredde geometristyring. Det er vigtigt at indstille rimelige størrelser for mærkater og kontrollere vinduesstørrelser.
  • Nye kontroller:
    • GtkLockButton til priviligerede operationer, som det kan ses i visse control-center-paneler.
    • GtkOverlay til kontroller som flyder over et indholdsområde, som set i webbrowsere.
    • GtkFontChooserDialog, en ny dialog til at vælge skrifttype med.
  • Betydeligt bedre CSS-temaunderstøttelse, inklusive stilklasser til primære og indlejrede (inline) værktøjslinjer.
  • Den underliggende HTML-program Broadway som renderer i en browser ved hjælp af websokler, er blevet forbedret meget, men er stadig eksperimentielt. Det kan potentielt gøre dig i stand til enten at køre dine egne programmer på din server og tilgå dem alle steder fra, eller at putte det på en offentlig server som starter en ny instans af programmet for hver bruger. Bemærk at dette kræver, at GTK+ er kompileret med --enable-x11-backend --enable-broadway-backend og miljøvariablen GDK_BACKEND ved kørsel.
  • Understøttelse af reftester er blevet tilføjet for at gøre det nemmere at skrive tests.
  • Forskellige GTK+-ydelsesforbedringer er blevet udført indenfor områderne med mellemlagring (caching) af størrelsesforespørgsler, læsning af CSS-stilinformation og udregning af kontrolstørrelser.

4.3. Clutter 1.8

GNOME's grafiske bibliotek til hardware-accelereret brugergrænseflader Clutter gør følgende forbedringer tilgængelige:

  • Nye handlinger, som f.eks. ClutterGestureAction til at skrive gestusgenkendelser med, ClutterSwipeAction til at detektere strygegestusser (swipe), ClutterDropAction til at lave aktørdropmål med når der bruges ClutterDragAction, og understøttelse for lange tryk for ClutterClickAction.
  • ClutterState-overgange kan bindes til objektsignaler, når der dannes en scene i ClutterScript.
  • Forbedret Cairo-tegneintegration.
  • Cogl, som er den GPU-programmeringsgrænseflade som bruges af Clutter, eksponeres som et separat bibliotek.

4.4. Brug af deprecierede biblioteker

Der er yderligere fremgang indenfor det fortsatte arbejde med at erstatte forældede teknologier med overlegne faciliteter.

  • GConf bruger nu D-Bus som standard og behøver derfor ikke ORBit2 længere. Som en konsekvens er de deprecierede biblioteker ORBit2 samt libIDL blevet fjernet fra GNOME.
  • Kernemoduler i GNOME afhænger nu udelukkende af introspektion-baserede Python-bindinger (pygobject-3) og derfor er pygtk, gnome-python og gnome-python-desktop ikke længere påkrævede.
  • Flere programmer (for eksempel Accerciser, Dasher, GHex, den grafiske fejlfinder Nemiver, og adgangskode- og krypteringsnøgle-håndteringsværktøjet Seahorse) bruger nu GSettings som underliggende gemmeprogram i stedet for GConf.
  • Adskillige pakker, som f.eks. webbrowseren Epiphany er blevet konverteret fra at bruge dbus-glib til GDBus og fra libunique til G(tk)Application.

4.5. Nemmere at kompilere GNOME med JHBuild

GNOME's byggeværktøj JHBuild bygger ikke længere moduler, hvis den version der er installeret på dit system er nylig nok. Dette kontrolleres ved hjælpe af konfigurationsvalgmuligheden partial_build og det er slået til som standard. Kommandoen jhbuild sysdeps viser hvilke systemmoduler der er blevet fundet, samt hvilke moduler der vil blive bygget.

Hvis du starter på at bygge GNOME fra bunden af med en nylig distribution, kan dette nemt skære 50 moduler fra listen over moduler som skal kompileres.

4.6. Diverse udvikleropdateringer

Andre forbedringer af GNOME-platformen i GNOME 3.2 inkluderer:

  • De klassiske (statiske) Python-bindinger er blevet fjernet for PyGObject 3.0 og kun dynamiske Python-bindinger gøres tilgængelige (via introspektion). PyGObject 2 og 3 kan installeres ved siden af hinanden, eftersom introspektion som standard er slået fra i PyGObject 2-pakker. Information omkring hvordan man porterer et program fra PyGObject 2 til PyGObject 3 er tilgængelig.
  • Tracker version 0.12 har understøttelse for Firefox ≥ 4.0, Thunderbird ≥ 5.0, MeeGoTouch, flere ekstra SPARQL-parametre, udtrækning af information fra EPub-filer og lokale XDG-mapper for skrivebordsfiler.
  • NetworkManager version 0.9 har understøttelse for introspektion og en simplificeret D-Bus-API. Information om hvordan man porterer programmer fra NetworkManager 0.8 til 0.9 er tilgængelig.
  • Som en del af den førnævnte indsats på at bruge og promovere PKCS#11 som lim mellem krypteringsbiblioteker er forskellige dele af gnome-keyring blevet delt ud i biblioteker som er uafhængige af skrivebordet.
  • GtkSourceView understøtter nu syntaksfremhævning for Markdown- og Standard ML-filer.
  • Evolution-Data-Server har modtaget adskillige rettelser i understøttelsen af introspektion.
  • libfolks inkluderer nu et underliggende program til Evolution-Data-Server, som bruges af den nye program Kontakter.
  • Blandt de værktøjer som bruges i dokumentationsprocesser er gnome-doc-utils og xml2po langsomt ved at blive erstattet af yelp-tools og itstool. yelp-xsl inkluderer et par eksperimentelle Mallard-udvidelser, f.eks. til betinget behandling og dynamiske ordlister.

5. Internationalisering

Takket være medlemmerne af det verdensomspændende GNOME-oversættelsesprojekt, kan GNOME 3.2 tilbyde understøttelse af mere end 50 sprog hvor mere end 80 procent af strengene er oversat, ofte inklusive bruger- og administrationsmanualer.

Understøttede sprog:

  • Arabisk
  • Assamesisk
  • Asturiansk
  • Baskisk
  • Brasiliansk portugisisk
  • Britisk engelsk
  • Bulgarsk
  • Catalansk
  • Dansk
  • Estisk
  • Finsk
  • Fransk
  • Galisisk
  • Græsk
  • Gujarati
  • Hebraisk
  • Hindi
  • Hollandsk
  • Indonesisk
  • Italiensk
  • Japansk
  • Katalansk (Valenciansk)
  • Kinesisk (Hong Kong)
  • Kinesisk (Kina)
  • Kinesisk (Taiwan)
  • Koreansk
  • Lettisk
  • Litauisk
  • Norsk bogmål
  • Polsk
  • Portugisisk
  • Punjabisk
  • Rumænsk
  • Russisk
  • Serbisk
  • Serbisk latin
  • Slovensk
  • Spansk
  • Svensk
  • Tamil
  • Thailandsk
  • Tjekkisk
  • Tyrkisk
  • Tysk
  • Uighur
  • Ukrainsk
  • Ungarsk
  • Vietnamesisk

Mange andre sprog er delvist understøttet hvilket vil sige at mere end halvdelen af deres strenge er oversat.

Detaljeret statistik, samt information om hvordan du kan hjælpe med at gøre GNOME tilgængeligt på dit sprog, findes alt sammen på GNOME's oversættelses-statusside.

6. Få fat i GNOME 3.2

For at installere eller opgradere din maskine til GNOME 3-2, anbefaler vi, at du installerer de officielle pakker, som tilbydes gennem din forhandler eller distribution. Populære distributioner vil gøre GNOME 3.2 tilgængelig meget snart, og nogle har allerede nu gjort udviklerversioner med GNOME 3.2 tilgængelige.

Hvis du vil prøve GNOME kan du downloade et af vores live-diskaftryk (live images). De er tilgængelige fra "Få fat i GNOME"-siden.

Hvis du både er modig og tålmodig og godt kunne tænke dig at bygge GNOME fra kildekoden, anbefaler vi, at du bruger JHBuild, som er designet til at bygge den seneste GNOME fra git. Du kan bruge JHBuild til at bygge GNOME 3.2.x ved hjælp af gnome-3.2-modulsættet.

7. Udsigter for GNOME 3.4

Den næste udgivelse i GNOME 3-serien er planlagt til april 2012. Mange nye funktioner og forbedringer er planlagt til 3.4.

7.1. Ændringer som er synlige for brugeren

  • Forsat arbejde på at udvikle GNOME 3, for eksempel ved at forbedre “fokus som følger musen”, som gøre det nemmere at starte flere programmer på samme tid og mere.
  • Bedre installation, aktivering og deaktivering af GNOME Shell-udvidelser som giver finindstillinger, justeringer og forbedrede funktioner.
  • Nemmere input af bestemte tegn og symboler som ikke direkte er understøttet af tastaturet via bedre integrering med IBus.
  • Integrering med sociale netværk via libsocialweb.
  • Et nyt design for Opkaldsgrænsefladen i Empathy som giver brugeren mulighed for; at vælge det webkamera og den mikrofon som skal bruges under opkaldet, at flytte videoforhåndsvisningen rundt samt muligvis at inkludere understøttelse af videoeffekter.
  • Automatisk multi-sæde-understøttelse vha. systemd.
  • Forbedret optegning af HTML-beskeder i Evolution ved brug af WebKit i stedet for GtkHtml.

7.2. Tilgængelighedsændringer

  • Et omfattende sæt af symbolske og højkontrast-ikoner er ved at blive udarbejdet. Disse ikoner vil åbne op for helt ny tilgængelighed og komplette højkontrast og inverse højkontrast-temaer.
  • Yderligere forbedringer til Gnome Shell-forstørrelse, inklusive markør- og fokussporing sammen med ekstra indstillinger for ændring af lysstyrke og kontrast.
  • Fortsat arbejde med tilgængeligheden i GNOME Shell og værktøjerne til at benytte denne tilgængelighed.

7.3. Ændringer relaterede til udviklere

  • Fortsat oprydning i platformen (f.eks. ved at flytte fra dbus-glib og libunique til GDBus/G(tk)Application, og migrering af Evolution-Data-Server's underliggende opbevaringsprogram fra GConf til GSettings).
  • Kildekode-tarballs vil kun blive gjort tilgængelige med .xz-komprimeringsmetoden.

8. Bidragydere

Denne udgivelse ville ikke have været mulig uden det hårde arbejde og dedikation som GNOME's fællesskab har lagt i den. Tillykke og tak til alle.

Disse udgivelsesnoter kan frit oversættes til et hvilket som helst sprog. Hvis du ønsker at oversætte dem til dit sprog, bør du kontakte GNOME-oversættelsesprojektet.

Dette dokument er distribueret under Creative Commons Sharealike 3.0-licensen. Ophavsret © The GNOME Project

Disse udgivelsesnoter er samlet af Olav Vitters, André Klapper og Allan Day med hjælp fra GNOME-fællesskabet.