Inaktivera filsparande

Du kan inaktivera dialogrutorna Spara och Spara som. Detta kan vara användbart om du ger tillfällig åtkomst till en användare eller om du inte vill att användaren ska spara filer på datorn.

Denna funktion kommer endast att fungera i program som stöder den! Det är inte alla GNOME-program och program från tredje part som har denna funktion aktiverad. Dessa ändringar kommer inte att påverka program som inte stöder denna funktion.

Inaktivera filsparande

  1. Skapa profilen user som innehåller följande rader:

    /etc/dconf/profile/user

    user-db:user
    system-db:local

    local är namnet på en dconf-databas.

  2. Create the directory /etc/dconf/db/local.d/ if it does not already exist.

  3. Skapa nyckelfilen /etc/dconf/db/local.d/00-filesaving för att tillhandahålla information åt databasen local.

    /etc/dconf/db/local.d/00-filesaving

    # Ange dconf-sökvägen
    [org/gnome/desktop/lockdown]
    
    # Förhindra användaren från att spara filer till disk
    disable-save-to-disk=true
  4. För att förhindra användaren från att åsidosätta dessa inställningar, skapa filen /etc/dconf/db/local.d/locks/filesaving med följande innehåll:

    /etc/dconf/db/local.d/locks/filesaving

    # Lås inställningar för filsparande
    /org/gnome/desktop/lockdown/disable-save-to-disk
  5. Uppdatera systemdatabaserna:

    # dconf update
  6. Användare måste logga ut och logga in igen innan de systemomfattande inställningarna börjar gälla.