Σημειώσεις έκδοσης GNOME 2.16

1. Προετοιμαστείτε για την εποχή του eye candy

Η έκδοση 2.16 συνεχίζει να βελτιώνει το GNOME με χρήσιμες λειτουργίες, κάνοντας το πιο εύκολο στη χρήση, και επιλύοντας διάφορα προβλήματα. Συγχρόνως αυτή η έκδοση κάνει τα πρώτα βήματα στην νέα εποχή του eye candy: με παράθυρα που περιστρέφονται, εξαφανίζονται, σβήνουν σταδιακά, συρρικνώνονται , ή και εκρήγνυνται -- τέτοια εφέ είναι δυνατόν να να γίνουν λόγω της εξέλιξης στο χώρο των γραφικών.

Μερικές από αυτές τις αλλαγές είναι ακόμα υπό εξέλιξη, και δεν έχουν ενεργοποιηθεί στη προεπιλεγμένη εγκατάσταση: θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μια ειδική ρύθμιση για να τα δείτε και σας επιτρέπουν να ρίξετε μια ματιά στο μέλλον των γραφικών.

Ελάτε μαζί μας για ένα σύντομο ταξίδι στο μέλλον!

1.1. Προηγμένα εφέ 3D

Το Metacity, ο προεπιλεγμένος διαχειριστής παραθύρων του GNOME, κάνει τα πρώτα του βήματα στο κόσμο του 3D επιταχυνόμενου περιβάλλοντος εργασίας. Πολλές επεκτάσεις στη μηχανή compositor επιτρέπουν στα παράθυρα διάφορα εντυπωσιακά, ασυνήθιστα ή και διασκεδαστικά εφέ.

Χωρίς να είναι διαθέσιμα ως προεπιλεγμένα,τα νέα εφέ compositing είναι διαθέσιμα μόνο όταν το Metacity μεταγλωττιστεί με την ειδική επιλογή --enable-compositor . Οι νέες δυνατότητες compositing εξαρτώνται από την υποστήριξη για την επέκταση GLX_texture_from_pixmap, η οποία είναι διαθέσιμη προς το παρόν μόνο στους κατόχους καρτών Intel i830 και i945, και των ATI Radeon 7000 μέχρι 9250.

Σύμφωνα με τον Vincent Untz, μέλος της ομάδας εκδόσεων του GNOME , “Είναι σημαντικό να σημειώσουμε,” “ότι πρόκειται για δουλειά που συνεχίζεται, και τα καλύτερα θα έρθουν με την έκδοση 2.18”.

Μόλις το Metacity γίνει compiled με τη σωστή επιλογή, τότε υπάρχει η δυνατότητα ενεργοποίησης και απενεργοποίησης των εφέ χωρίς να γίνεται επανεκκίνηση ή αποσύνδεση, και έτσι οι εφαρμογές μπορούν να το εκμεταλλευτούν άμεσα. Για παράδειγμα, το τερματικό του GNOME μπορεί τώρα να προσφέρει πραγματικό transparency.

1.2. Διαυγέστερο θέμα εικονιδίων, Cairo, και Wanda

Το GNOME 2.16 δεν παρέχει μόνο αισθητικές βελτιώσεις για τους πιστούς θαυμαστές και δοκιμαστές του. Υπάρχουν επίσης πολλές βελτιώσεις που είναι άμεσα ορατές: ένα βελτιωμένο θέμα εικονιδίων που εφαρμόζει της οδηγίες του Tango, μια νέα όψη των γεγονότων από το ημερολόγιο του Evolution, και μια μεγάλη ανανέωση του χαριτωμένου ψαριού του GNOME του WANDA.

Το νέο θέμα εικονιδίων του GNOME 2.16 ακολουθεί τα πρότυπα που έχουν προταθεί από το Tango project, και έτσι υποστηρίζει ένα πιο συνεπές γραφικό περιβάλλον χρήσης για το ελεύθερο και ανοικτό λογισμικό. Ακόμα, από αυτή την έκδοση ακολουθεί την οδηγία ονοματοδοσίας εικονιδίων του Freedesktop , και έτσι το θέμα εικονιδίων του GNOME λειτουργεί και για εφαρμογές που έχουν γραφεί και για άλλα δημοφιλή περιβάλλοντα εργασίας, όπως το KDE ή το XFce.

Φιγούρα 1Το νέο και βελτιωμένο θέμα εικονιδίων του GNOME

Ακόμα, έχει γίνει τακτοποίηση του θέματος των εικονιδίων: τώρα πολλές εφαρμογές έρχονται μαζί με τα δικά τους εικονίδια και έτσι κάνουν πιο εύκολη τη χρήση τους και από άλλες επιφάνειες εργασίας. Ακόμα πολλά εικονίδια έχουν τώρα δυνατότητα αλλαγής κλίμακας, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να αλλάξετε το μέγεθος τους και να δείχνουν ακόμα ωραία! Επιπρόσθετα έγινε βελτίωση στο προεπιλεγμένο Meta-theme του GNOME.

Περισσότερη αισθητική βελτίωση είναι διαθέσιμη στο ημερολόγιο του Evolution: Τώρα χρησιμοποιεί το Cairo για μια πιο ελκυστική εμφάνιση των γεγονότων: Τώρα διαθέτουν μια επικεφαλίδα που εμφανίζει τον χρόνο έναρξης και το χρόνο τερματισμού αν αλλάξετε το μέγεθος του εικονιδίου συμβάντος. Τα επιλεγμένα γεγονότα τώρα προβάλλονται με σκίαση. Το Cairo είναι μια 2-διαστάσεων βιβλιοθήκη γραφικών που έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει αρκετές σύγχρονες τεχνικές γραφικών, όπως stroking, alpha blending και antialiasing.

Ακόμα, υπάρχει μια αναβάθμιση στο χαριτωμένο μικρό ψάρι της τύχης του GNOME, τη Wanda. Μιας και είναι στη συντροφιά του GNOME από την αρχή, υπάρχουν πολλοί που αναρωτιούνται αν αυτή η βελτίωση της είναι και η πιο σημαντική αλλαγή στο GNOME 2.16.

2. Βελτιώσεις χαρακτηριστικών

Αν χρησιμοποιείτε ένα φορητό υπολογιστή, και έχετε προβλήματα με το χώρο στο σκληρό σας δίσκο, θέλετε να παραμετροποιήσετε τα αντικείμενα του μενού σας, ή θεωρείτε δύσκολο να διαχειριστείτε τις προσωπικές σας πληροφορίες, η αναβάθμιση στο GNOME 2.16 θα σας βοηθήσει σημαντικά.

2.1. Μεγαλύτερη διάρκεια χρήσης του φορητού σας υπολογιστή

Αν ταξιδεύετε αρκετά με τον φορητό σας υπολογιστή, θα σας φανεί εξαιρετικά χρήσιμη η νέα ενσωματωμένη διαχείριση ισχύος του GNOME 2,16. Σας επιτρέπει να διαχειρίζεστε με ευκολία της μπαταρίας σας, το UPS και τα περιφερειακά σας. Ακόμα σας προσφέρει γραφήματα για τον τρόπο χρήσης της μπαταρίας σας.

Φιγούρα 2

Η διαχείριση ενέργειας ελέγχεται εύκολα μέσω ενός εικονιδίου στον πίνακα εφαρμογών. Ένας απλός διάλογος προτιμήσεων σας επιτρέπει να προσαρμόσετε τον υπολογιστή σας στις διάφορες συνθήκες που τον χρησιμοποιείται.

Φιγούρα 3

By providing hooks via standardized DBUS methods, other programs are able to interact with power saving and thus reduce the necessity of taking care about power management manually. For example, an application like nautilus could stop the computer sleeping automatically when copying large files, or a service like beagled could use a slow indexing mode when on battery power.

2.2. Η λήψη σημειώσεων έγινε εύκολη υπόθεση

Ένας αριθμός τηλεφώνου, μια ιδέα, μια συνάντηση με φίλους -- η ζωή σας είναι μια συνεχόμενη ροή μικρών πληροφοριών. Η διαχείριση όλων αυτών των πληροφοριών γίνεται πιο εύκολη με το GNOME μέσω της νέας πανίσχυρης εφαρμογής σημειώσεων Tomboy.

Φιγούρα 4Η εφαρμογή σημειώσεων Tomboy

Making a note is as simple as clicking the icon in your panel and selecting 'New note'. But the key to Tomboy's usefulness lies in its ability to relate notes and ideas together: Just highlight a phrase, click the link button and a new note appears. In this way you can organize your ideas in a way that makes sense to you. And links between your ideas won't break, even when renaming and reorganizing them.

2.3. Εμπλουτισμένη επεξεργασία μενού

Η επεξεργασία μενού τώρα γίνεται ακόμα πιο εύκολη. Ο παλιός επεξεργαστής μενού αντικαταστάθηκε από μια νέα εφαρμογή, το Alacarte, που είναι ήδη γνωστή στους χρήστες του Ubuntu. Το Alacarte κάνει πιο εύκολη τη προσθήκη νέων μενού, διαχωριστικών, αλλαγών και τη προσαρμογή των μενού στις προτιμήσεις σας.

Φιγούρα 5Κύριο περιβάλλον χρήσης του επεξεργαστή μενού Alacarte

2.4. Καλύτερος έλεγχος του χώρου στο δίσκο σας

If you're one of the people who always seem to struggle with an insufficient amount of free hard disk space, you'll be pleased to know that GNOME 2.16 provides a new tool to get a better overview of your hard disk space: With Baobab, you can analyse how the space is used and find and remove files that take up space. Scan local or remote directories, requested folders or the complete filesystem and Baobab displays an image showing the size of all the directories found.

Φιγούρα 6Baobab, η εφαρμογή ανάλυσης χρήσης δίσκου

2.5. Νέα εφαρμογή ανάγνωσης οθόνης

Οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης θα βρουν πολύ χρήσιμη την νέα εφαρμογή ανάγνωσης οθόνης του GNOME's, Orca. Με τη χρήση της Assistive Technology Service Provider Interface (AT-SPI) για τον έλεγχο της οθόνης, η Orca εξάγει το περιεχόμενο μέσω διάφορων συνδυασμών σύνθεσης φωνής, Μπράιγ και μεγέθυνσης κειμένου. Με αυτό τον τρόπο υποστηρίζει όλες τις εφαρμογές και τα εργαλεία που υποστηρίζουν AT-SPI.

2.6. Το Totem βελτιώνει την πλοήγηση πολυμέσων

Το Totem, η εφαρμογή αναπαραγωγής βίντεο του GNOME, παρέχει νέα υποστήριξη για την ανάγνωση και εγγραφή λιστών αναπαραγωγής XSPF, ένα ανοικτό πρότυπο που επιτρέπει στους χρήστες να μοιράζονται λίστες αναπαραγωγής.

Το Totem έχει αρκετές νέες συναρπαστικές λειτουργίες και μερικές σημαντικές διορθώσεις στην πρόσθετη λειτουργία του σε περιηγητή. Έτσι το Totem σε συνδυασμό με τον περιηγητή σας σας παρέχει νέους τρόπους διασκέδασης στον ιστό. Αξιοσημείωτες λειτουργίες είναι η δυνατότητα του να λειτουργεί απρόσκοπτα με ιστοσελίδες που έχουν ενσωνματωμένους Real και Windows media players, ακόμα και αν η σελίδα αναζητά μόνο αυτός τους δύο players. Ακόμα και οι javascript interfaces γύρω από αυτούς θα λειτουργεί. Το Totem τώρα σας επιτρέπει να ακούτε μουσική στο παρασκήνιο σε ιστοσελίδες που το υποστηρίζουν.

2.7. Πολλές μικρές αλλά χρήσιμες αλλαγές

  • Τώρα μπορείτε να ελέγχετε την ορθογραφία του κειμένου που εισάγετε στο περιηγητή Epiphany.
  • Τώρα μπορείτε να εναλλάσσεστε μεταξύ των ανοικτών παραθύρων μιας εφαρμογής με τη χρήση της συντόμευσης Alt+F6. Φυσικά, μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιείται την συντόμευση Alt+Tab για να κάνετε εναλλαγή μεταξύ των ανοικτών παραθύρων.
  • Τώρα μπορείτε να μετακινήστε ανάμεσα σε εφαρμογές διαφορετικών χώρων εργασίας σέρνοντας το εικονίδιο τους που υπάρχει στη γραμμή εργασιών στον επιθυμητό χώρο εργασίας.
  • Τώρα μπορείτε να εντοπίσετε ευκολότερα, τα προστατευμένα με κωδικό αρχεία, με το νέο έμβλημα που εμφανίζεται για αυτά τα αρχεία.
  • Τώρα μπορείτε να κάνετε προεπισκόπηση ενός screensaver σε πλήρη οθόνη.
  • Τώρα μπορείτε να κάνετε άμεσα εγγραφή DVD με το Nautilus CD Burner. Δεν υπάρχει ανάγκη να φτιάχνετε images από πριν.
  • Ακόμα, τώρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις Reminder Notes από υπάρχοντες λογαριασμούς GroupWise με τη χρήση του Evolution.

3. Βελτιώσεις χρηστικότητας

Η ευκολία στη χρήση είναι μια από τις προτεραιότητες του GNOME, και οι συντελεστές του συνεχίζουν την προσπάθεια ώστε να ακολουθεί το GNOME τα υψηλά πρότυπα χρηστικότητας. Το GNOME 2.16 περιλαμβάνει ενημερώσεις που απλοποιούν την αλλαγή δικαιωμάτων και την υποβολή σφαλμάτων με τη χρήση της μικροεφαρμογής Deskbar, και τη δημιουργία εκκινητών εφαρμογής.

3.1. Αλλάξτε τα δικαιωμάτων αρχείων εύκολα

Μερικές φορές είναι απαραίτητη η αλλαγή δικαιωμάτων σε όλα τα αρχεία μέσα σε ένα φάκελο. Ο Ναυτίλος τώρα υποστηρίζει αυτήν την αλλαγή, κάνοντας δεξί κλικ σε ένα φάκελο και επιλέγοντας Properties ▸ Δικαιώματα.

Φιγούρα 7Ο νέος διάλογος δικαιωμάτων αρχείων του Ναυτίλου

Ακόμα στο GNOME 2.16 εισάγεται ο έλεγχος των δικαιωμάτων στα αρχεία με υποστήριξη λιστών ελέγχου πρόσβασης και γνωρίσματα Security-enhanced Linux (SELinux).

3.2. Απλοποιημένη αναφορά σφαλμάτων

Για την γρήγορη επίλυση των σφαλμάτων του GNOME, οι προγραμματιστές βασίζονται στις αναφορές σφαλμάτων που υποβάλλουν οι χρήστες. Για να απλοποιηθεί η διαδικασία συμπλήρωσης σφαλμάτων, η εφαρμογή Bug-Buddy τώρα ξεκινάει αυτόματα μόλις κολλήσει κάποια εφαρμογή του GNOME. Για να βοηθήσει τους χρήστες να εξοικονομήσουν χρόνο, η νέα έκδοση κάνει λιγότερες ερωτήσεις και εμφανίζει τα πάντα σε ένα μοναδικό παράθυρο.

Φιγούρα 8Το απλοποιημένο περιβάλλον του Bug-buddy

3.3. Βελτιώσεις στο Deskbar

Τώρα η Deskbar, ένα πανίσχυρο εργαλείο για την αναζήτηση αρχείων στο σκληρό σας και στο διαδίκτυο, είναι ακόμα πιο γρήγορη στη χρήση και καταλαμβάνει λιγότερο χώρο στην οθόνη σας. Με το πάτημα Alt+F3 (ή κάνοντας κλικ στο εικονίδιο της) σας επιτρέπει να εισάγετε κατευθείαν τους όρους της αναζήτησης σας - χωρίς να πάρετε τα χέρια σας από το πληκτρολόγιο.

Φιγούρα 9Τροποποιημένο περιβάλλον χρήσης Deskbar

3.4. Έτοιμοι για απογείωση

Οι εκκινητές είναι ευέλικτα μέσα για την εκκίνηση μιας συγκεκριμένης εφαρμογής, την εκτέλεση μιας εντολής, ή το άνοιγμα ενός καταλόγου ή ιστοσελίδας. Το GNOME 2.16 βελτιώνει τη διαδικασία δημιουργίας προσαρμοσμένων εκκινητών με ένα επανασχεδιασμένο και ευκολόχρηστο διάλογο.

Φιγούρα 10

4. Τακτοποίηση κώδικα και βελτιώσεις backend

4.1. Αναβάθμιση στο GTK+ 2.10

Το GNOME 2.16 τώρα εξαρτάται από το GTK+ 2.10, και έτσι χρησιμοποιεί πολλές από τις βελτιώσεις που είναι διαθέσιμες από το Project Ridley; μια προσπάθεια ενσωμάτωσης πολλών βιβλιοθηκών του GNOME στο GTK+.

Ένα από τα πρώτα οφέλη για τους χρήστες του GNOME είναι η νέα λειτουργία εκτύπωσης του GTK+ 2.10: που παρουσιάζει ένα υψηλού επιπέδου και ανεξάρτητου από πλατφόρμα API, GtkPrintOperation, που ακόμα συμπεριλμαβάνει ένα νέο διάλογο εκτύπωσης. Ακόμα, είναι διαθέσιμο, ένα API χαμηλού επιπέδου σχετικό με το UNIX το οποίο υποστηρίζει CUPS και lpr για εκτύπωση.

Φιγούρα 11Νέος και βελτιωμένος διάλογος εκτύπωσης

Πολλές από τις εφαρμογές του GNOME χρησιμοποιούν την νέα λειτουργία εκτύπωσης, όπως η εφαρμογή προβολής εγγράφων Evince, ο περιηγητής Ephiphany, και ο περιηγηήης βοήθειας Yelp.

Αυτό ακόμα σημαίνει ότι οι βιβλιοθήκες libgnomeprint και libgnomeprintui θα γίνουν σταδιακά παρωχημένες: Τα διάφορα εξωτερικά έργα θα πρέπει να αρχίσουν να χρησιμοποιούν αυτή τη λειτουργία που παρέχεται από το GTK+ 2.10.

Μια ακόμα σημαντική βελτίωση που έχει εισαχθεί με το GTK+ 2.10, είναι το νέο API, GtkRecent: Αυτό διαχειρίζεται σε μια μοναδική λίστα όλα τα πρόσφατα αρχεία και έγγραφα. Ανάμεσα στις εφαρμογές του GNOME που χρησιμοποιούν αυτή τη νέα λειτουργία είναι ο πίνακας εφαρμογών, ο διαχειριστής αρχείων (Nautilus), η εφαρμογή προβολής εγγράφων (Evince), και ο επεξεργαστής κειμένου (Gedit).

Ο διάλογος επιλογής αρχείων έχει και αυτός βελτιωθεί: η γραμμή τοποθεσίας (που προηγουμένως άνοιγε με τη χρήση του Ctrl+L) έχει ενσωματωθεί και ο διάλογος παραμένει ενεργός ακόμα και σε χρονοβόρες λειτουργίες διαχείρισης αρχείων.

Φιγούρα 12Γραμμή τοποθεσίας στην επιλογή αρχείου

Το GTK+ 2.10 παρέχει τώρα τη λειτουργία gtk-touchscreen-mode, η οποία φέρνει αρκετές αλλαγές στο GTK+ για να λειτουργεί καλύτερα με οθόνες αφής, που χρησιμοποιούνται σε ευρεία κλίμακα σε κινητά και ενσωματωμένες συσκευές.

Είναι ακόμα διαθέσιμες και μερικές άλλες βελτιώσεις στο GTK+ 2.10 οι οποίες χρησιμοποιούνται στην επιφάνεια εργασίας: Νέα γραφικά συστατικά για την εμφάνιση δεσμών, ή τη δημιουργία βοηθών με πολλαπλά βήματα, και καλύτερη υποστήριξη μεταφοράς και απόθεσης στους φορητούς υπολογιστές που επιτρέπει την αναδιάταξη και τη μετακίνηση των καρτελών.

4.2. Το GTK και το GNOME γίνονται ξεφτέρια (sharp)

Το GNOME 2.16 τώρα προσφέρει bindings σε βιβλιοθήκες GTK+ και GNOME για τους φίλους της γλώσσας προγραμματισμού C# (C sharp). Αυτό ακόμα σημαίνει ότι το περιβάλλον ανάπτυξης Mono είναι στις εξαρτήσεις των GNOME bindings.

Επιπρόσθετα, λογισμικό γραμμένο σε C# μπορεί να προταθεί και να συμπεριληφθεί σε μεταγενέστερες εκδόσεις του GNOME. Τα υπάρχοντα στοιχεία του GNOME που θα αποκτήσουν νέες εξαρτήσεις στην GTK# και/ή στο Mono θα πρέπει να περάσουν εκ νέου την διαδικασία αξιολόγησης.

4.3. Νέο backend Βοηθού σφαλμάτων

Το εργαλείο αναφοράς σφαλμάτων του GNOME, Bug-buddy,τώρα χρησιμοποιεί ένα πρωτόκολλο XML-RPC και έτσι δεν απαιτεί από το χρήστη να έχει εγκατεστημένο το sendmail installed. Σαν αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής, τα έργα που χρησιμοποιούν το Bug-buddy θα πρέπει να έχουν τις σωστές πληροφορίες της εφαρμογής τους στο αρχείο .desktop.

Ο προηγούμενος τρόπος δημιουργίας αναφοράς σφαλμάτων (μέθοδος sendmail) θα υποστηρίζεται για ένα χρόνο ακόμα. Μετά , οι χρήστες παλιότερων εκδόσεων του Bug-Buddy δεν θα μπορούν να υποβάλλουν αναφορές σφαλμάτων.

4.4. Υποστήριξη Unicode 5.0

Το GNOME 2.16 θα είναι η πρώτη έκδοση επιφάνειας εργασίας στον κόσμο που θα υποστηρίζει τις λειτουργίες του Unicode Character Database (UCD), έκδοσης 5.0, οι οποίες καθορίζουν πάνω από 99,000 χαρακτήρες για τις διάφορες γλώσσες στον κόσμο. Οι βελτιώσεις είναι ενσωματωμένες στις βιβλιοθήκες του GNOME GLib και Pango, και έτσι θα είναι διαθέσιμες σε όλα τα άλλα έργα ανοικτού και ελεύθερου λογισμικού που χρησιμοποιούν αυτές τις βιβλιοθήκες.

4.5. Απομακρύνσεις εφαρμογών και άλλες σημειώσεις

  • Λόγω της έλλειψης ενεργής συντήρησης απομακρύνθηκαν τα θέματα Grand-Canyon, Ocean-Dream, Simple, Smokey-Blue, και Traditional. Ακόμα απομακρύνθηκαν οι μηχανές θεμάτων Lighthouseblue και Metal.
  • Η εφαρμογή ανάγνωσης οθόνης Gnopernicus αντικαταστάθηκε από το Orca.

5. Διεθνοποίηση

Ευχαριστίες στους συντελεστές του οικουμενικού Έργου Μετάφρασης του GNOME, το οποίο κάτω από την καθοδήγηση του Christian Rose και Danilo Šegan, έφερε στο GNOME 2.16 υποστήριξη για 54 γλώσσες (με τουλάχιστον 80 τοις εκατό των μηνυμάτων μεταφρασμένα). Για την τοπικοποίηση του GNOME 2.16 στα ελληνικά εργάστηκαν οι Κώστας Παπαδήμας, Νίκος Χαρωνιτάκης, Χαράλαμπος Νικολάου, Δημήτρης Γλέζος, Στέλιος Παπαναστασίου, Στάθης Καμπέρης, Πέτρος Βελώνης και Σίμος Ξενιτέλλης. Μπορείτε να έρθετε σε επαφή με την ελληνική ομάδα στο δικτυακό τόπο http://www.gnome.gr .

Υποστηριζόμενες γλώσσες:

  • Αλβανικά
  • Βασκικά
  • Bengali
  • Πορτογαλικά Βραζιλίας
  • Βουλγαρικά
  • Καταλανικά
  • Κινέζικα (Χονγκ Κονγκ)
  • Κινέζικα (Ταϊβάν)
  • Κινέζικα Απλοποιημένα
  • Τσέχικα
  • Δανέζικα
  • Ολλανδικά
  • Dzongkha
  • Αγγλικά
  • Εσθονικά
  • Φιλανδικά
  • Γαλλικά
  • Γαλικικά
  • Γερμανικά
  • Ελληνικά
  • Γκουαρατί
  • Εβραϊκά
  • Ινδικά
  • Ουγγρικά
  • Ινδικά Bengali
  • Ινδονησιακά
  • Ιταλικά
  • Ιαπωνικά
  • Κορεάτικα
  • Λετονικά
  • Λιθουανικά
  • Σλαβομακεδονικά
  • Μαλαισιανά
  • Νεπάλι
  • Νορβηγικά Bookmal
  • Νορβηγικά Nynorsk
  • Oriya
  • Περσικά
  • Πολωνικά
  • Πορτογαλικά
  • Punjabi
  • Ρουμανικά
  • Ρώσικα
  • Σερβικά
  • Σλοβάκικα
  • Σλοβένικα
  • Ισπανικά
  • Σουηδικά
  • Ταμίλ
  • Ταϊλανδέζικα
  • Τουρκικά
  • Ουκρανικά
  • Βιετναμέζικα
  • Ουαλικά

Σημειώστε ότι τα Dzongka, Εβραϊκά, Ινδικά Bengali, Λετονικά, Μαλαισιανά, Νορβηγικά Nynorsk, Oriya, Σλοβενικά και Tamil είναι οι νέες υποστηριζόμενες γλώσσες για το GNOME 2.16, χάρις στην σκληρή δουλειά των μεταφραστών τους. Ακόμη, άξιο αναφοράς είναι το ότι υποστηρίζονται τα Αγγλικά Ην. Βασιλείου και Καναδά

Πολλές άλλες γλώσσες υποστηρίζονται μερικώς, με περισσότερα από τα μισά αλφαριθμητικά μεταφρασμένα.

6. Στοχεύοντας μπροστά στο GNOME 2.18

Φυσικά η ανάπτυξη δεν σταματά με το GNOME 2.16. Έξι μήνες μετά από το GNOME 2.16 θα ακολουθήσει το GNOME 2.18 που θα βασιστεί στα υπέροχα χαρακτηριστικά της προηγούμενης έκδοσης.

Μερικά από αυτά που μπορείτε να αναμένετε στο GNOME 2.18 είναι:

  • Αναβάθμιση bugzilla.gnome.org στην έκδοση Bugzilla 3.0.
  • Αλλαγή του Βοηθού σφαλμάτων, έτσι ώστε να λειτουργεί με οποιαδήποτε έκδοση του Bugzilla 3.0+.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον σχεδιασμό υλοποίησης του GNOME 2.18 θα εμφανιστούν σύντομα όταν ξεκινήσει η ανάπτυξη του. Παρακολουθήστε τις εξελίξεις στην σελίδα μας σελίδα ανάπτυξης.

6.1. Αναμιχθείτε

Η προσφορά βοήθειας στο GNOME είναι μια συναρπαστική εμπειρία. Θα συνεργαστείτε με εκατοντάδες αφοσιωμένους εθελοντές από όλα τα μέρη του πλανήτη. Όσοι εθελοντές έχουν δεξιότητες μπορούν να βρουν νέες ευκαιρίες μέσω της παγκόσμιας αναγνώρισης και επικερδούς απασχόλησης.

Ως χρήστης, η συμμετοχή σας μπορεί να γίνει πολύ απλά, με το να συμπληρώνετε αναφορές σφαλμάτων. Μπορείτε να στέλνετε αναφορές μέσω του Bugzilla με την χρήση του βοηθού σφαλμάτων. Αν θέλετε να συμμετάσχετε πιο ενεργά, μπορείτε μπορείτε να γίνετε ένας

Κάθε μέρα στο GNOME υπάρχει ένας συναρπαστικός δρόμος ανάπτυξης σε όλες τις ομάδες μας Ανάπτυξης λογισμικού - Προσιτότητας, Τεκμηρίωσης, Χρηστικότητας, Μεταφράσεων, Δικτυακού τόπου, Δοκιμής, Γραφικών, Ανάπτυξη της Επιφάνειας Εργασίας και της Βασικής Πλατφόρμας.

Γίνετε μέλος της ομάδας μας σήμερα και δείτε τι διαφορά μπορείτε να κάνετε.

A. Μνεία

Αυτές οι σημειώσεις έκδοσης φτιάχτηκαν από τους Vincent Untz, Quim Gil, SegPhault, John Williams και Brent Smith με την εκτεταμένη βοήθεια της κοινότητας του GNOME

Αυτό το κείμενο μπορεί να μεταφραστεί ελεύθερα σε οποιαδήποτε γλώσσα. Αν θέλετε να το μεταφράσετε παρακαλώ επικοινωνήστε με το GNOME Translation Project.