GNOME 3.2 kiadási megjegyzések

1. Bevezető

A GNOME projekt egy nemzetközi közösség, amely nagyszerű szoftverek mindenki számára elérhetővé tételén dolgozik. A GNOME az egyszerű használatra, a stabilitásra, első osztályú nemzetköziségre és akadálymentesítésre koncentrál. Ez azt jelenti, hogy munkánk eredményét szabadon lehet használni, módosítani és továbbterjeszteni.

A GNOME hathavonta jelenik meg. A legutóbbi, 3.0-s verzió óta megközelítőleg 1270 ember 38500 változtatást hajtott végre a GNOME-on. Érdekli amit csinálunk? Kövessen Identi.ca, Twitter vagy Facebook oldalunkon.

Ha szeretne segíteni még jobbá tenni termékeinket, csatlakozzon. Mindig szívesen látjuk az angolról fordításban, marketingben, dokumentációírásban, tesztelésben vagy fejlesztésben segíteni tudó embereket.

Pénzügyileg is támogathat minket a Friend of GNOME program révén.

Ha másokkal együtt szeretné megünnepelni a 3.2 kiadását, akkor nézze meg, van-e a közelben kiadási party.

2. Újdonságok felhasználóknak

2.1. 3.0, továbbfejlesztve

A felhasználói visszajelzések alapján rengeteg kis változtatás történt a GNOME 3.2 felhasználói élményében. Néhány említésre méltó javítás:

 • Egyszerűbb az ablakok átméretezése, mivel az erre szolgáló terület megnőtt.
 • A Rendszerbeállítások mostantól hivatkozásokat tartalmaz a kapcsolódó, de máshol található beállításokra. A Billentyűzet szakasz például mostantól tartalmaz egy hivatkozást a billentyűzetkiosztásra.
 • A címsorok, gombok és más vezérlőelemek alacsonyabbak lettek, megkönnyítve a GNOME használatát kis képernyőkön.
 • A jobb alsó sarokban található értesítések mostantól egy számlálót is tartalmaznak. Ezzel egyszerűbben láthatja az olvasatlan levelek vagy csevegőüzenetek számát, a levelező vagy csevegőprogram megnyitása nélkül.
 • A kiemelési effektus, amely egy már futó alkalmazásra hívja fel a figyelmet, egyértelműbbé vált.
 • A felhasználói menüben az értesítések a csevegőállapottól függetlenül beállíthatók.
 • A munkaterület-váltó az áttekintésben kibontva marad és teljes szélessége látható, amikor több munkaterületet használ.
 • Az Evolution feltételezése helyett a naptár legördülő menühöz használt alkalmazás személyre szabható.
 • Az akkumulátor állapota sávként jelenik meg.
 • Az egérmutatót követő fókusz kezelése fejlődött, noha még további munka szükséges.

Továbbra is várjuk visszajelzését!

2.2. Online fiókok

Dokumentumok, névjegyek, naptárak – tárolhatók helyileg a számítógépen, de egyre népszerűbb az ilyen információk online tárolása. A GNOME 3.2-ben az Online fiókok biztosítja az ilyen online források kezelését. Ezeket az online fiókokat automatikusan felhasználja a Dokumentumok, a Névjegyek, az Empathy és az Evolution, valamint a legördülő naptár.

1. ábraOnline fiókok

2.3. Webalkalmazások

Bizonyos weboldalakat sokan úgy használnak, mintha azok alkalmazások lennének. Egyes oldalak a számítógép bekapcsolásának percében megnyitásra kerülnek, az oldal mindig nyitva van, és rendszeresen ellenőrzi tartalmukat. Nem lenne hasznos, ha a GNOME ezeket az oldalakat tényleges alkalmazásokként kezelné?

A GNOME 3.2 a szabványos webböngészője, az Epiphany segítségével lehetővé teszi egy oldal alkalmazásként való használatát. Ehhez nyomja meg a Ctrl-Shift-A kombinációt, vagy válassza a Fájl menü Mentés webalkalmazásként menüpontját. A webalkalmazás létrehozása után az elindítható az áttekintésből.

2. ábraMikroblogolás webalkalmazásként

Az előnyök rövid listája a következő:

 • A webalkalmazások egyszerűen elindíthatók az áttekintés módból, és kedvencként is megjelölhetők.
 • A teljes ablak felhasználásra kerül a weboldalhoz.
 • Az alkalmazás a mentett oldalra van korlátozva. A más oldalakra lépés, például egy linkre kattintással, új ablakot nyit meg.
 • Az ablakváltáskor vagy a webalkalmazás indításakor használt ikon a webhely logóját vagy a képernyőképének egy részét jeleníti meg.
 • A webalkalmazás nem azonos a normál böngészővel. Ha a fő böngésző össze is omlik, a webalkalmazást az nem érinti.

2.4. Kezelje névjegyeit

A Névjegyek egy új, az emberekre koncentráló alkalmazás. A cél az emberek áttekintésének biztosítása, függetlenül attól, hogy a névjegyek online, az Evolutionben, vagy az Empathy csevegőalkalmazásban találhatók.

3. ábraA Névjegyek alkalmazás

2.5. Kezelje dokumentumait és fájljait

Amikor sok dokumentumot kezel, nyilvántartásuk nehézzé válik. A GNOME 3.2-ben lépések történtek ennek megkönnyítésére.

2.5.1. Segítőkész fájlnyitás és -mentés ablakok

A fájlok megnyitása és mentése egyszerűbbé vált. Fájl megnyitásakor a GNOME segítőkészen megjeleníti a legutóbbi fájlok listáját. Hasonlóképpen megjelenik a legutóbbi könyvtárak listája fájlok mentésekor.

4. ábraLegutóbbi könyvtárak a fájlmentés ablakban

2.5.2. Dokumentumok alkalmazás

A GNOME 3.2-ben a Dokumentumok alkalmazás célja egyszerű és hatékony módszer biztosítása dokumentumok kereséséhez, rendszerezéséhez és megjelenítéséhez.

5. ábraAz új Dokumentumok alkalmazás

Az Online fiókok integrációjának köszönhetően a dokumentumokat ugyanúgy találhatja meg, akár online, akár helyileg vannak tárolva.

6. ábraA Dokumentumok alkalmazás online dokumentumokat jelenít meg

2.6. Gyors fájlelőnézet a Fájlkezelőben

A Fájlkezelő mostantól gyors előnézetet biztosít film-, zene-, kép- és egyéb fájljaihoz. Az előnézet a szóköz megnyomásával jeleníthető meg és rejthető el.

7. ábraEgy GNOME 3 kiadási party kép gyors előnézete

2.7. Mélyebb integráció

2.7.1. Színkezelés

A színek megjelenítésének eltérései miatt ugyanaz a kép különböző monitorokon másképp nézhet ki. Hasonlóan a kép kinyomtatásakor szintén megváltozhatnak a színek.

A GNOME 3.2 lehetővé teszi az eszközök kalibrálását, biztosítva a megjelenített színek reprezentativitását.

8. ábraA színkezelés a Rendszerbeállításokban

2.7.2. Beépített üzenetkezelés

Már nem kell külön alkalmazást indítania a csevegő- és üzenetküldő szolgáltatásokba való bejelentkezéshez. A 3.2-es GNOME ezt megteszi Ön helyett.

 • Az elérhető vagy nem érhető el állapot között gyorsan válthat a képernyő jobb felső sarkában lévő felhasználói menüben.
 • Egyszerűen jóváhagyhatja vagy elutasíthatja az új partnerkéréseket, hang- és videohívásokat és fájlátviteleket.
 • Értesítést kaphat a kapcsolatproblémákról a csevegő- vagy üzenetküldő szolgáltatással.

2.7.3. Wacom rajztáblák

A Wacom rajztáblák beállíthatók a Rendszerbeállításokban.

2.7.4. Bejelentkezési képernyő

A GNOME 3 bejelentkezési képernyő integrálva lett a felhasználói élmény többi részével.

9. ábraBejelentkezési képernyő

2.7.5. Érintőképernyős eszközök

Tableteken és hasonló érintőképernyős eszközökön az eszköz elforgatása automatikusan elforgatja a képernyőt. Ezen kívül az érintőképernyős eszközök nem jelenítenek meg egérkurzort, ha nincs egér csatlakoztatva.

2.7.6. Adathordozók csatlakoztatása

A GNOME 3-ba mostantól integrálva vannak az adathordozók csatlakoztatásáról szóló értesítések.

10. ábraCsatlakoztatási értesítés

2.7.7. Névjegykeresés

Az áttekintés mód keresőmezője lehetővé teszi a névjegyek közti keresést.

11. ábraNévjegyek keresése az áttekintésben

2.8. Valóban segítő dokumentáció

A hagyományos felhasználói dokumentációk a papírkönyvekre hasonlítanak: jó történet, de hosszú és sokáig tart végigolvasni. Ez nem ideális, ha gyorsan szeretné kideríteni, hogyan végezhet el egy adott feladatot. Ennek megoldása érdekében a következő alkalmazások mostantól témaorientált dokumentációkat tartalmaznak:

Jelentős javítások és bővítések történtek az asztali környezet súgójában is.

2.9. Még szebb

A 3.2 rengeteg vizuális csinosításon esett át, amelyek a korábbinál is szebbé teszik. Ez nem lehetett volna lehetséges a GTK+ CSS-támogatásán végzett munka nélkül (részletekért lásd: 4.2. szakasz ― GTK+ 3.2).

A vizuális csinosítások közé tartozik:

 • Sötét téma: a médiaalkalmazások választhatják egy sötét téma használatát. Ezt egyelőre a Médialejátszó és a Képmegjelenítő használja.
 • Az ablakok sarkai élsimítottakká váltak.
 • A csevegési értesítések vizuálisan kellemesebbek.
 • Különböző ablakok, mint például a hálózati ablakok illeszkednek a GNOME Shell által használt stílushoz.
 • A részletekre odafigyelők számára különböző vizuális fejlesztések, például vetett árnyékok a gombfeliratokon, új beágyazott eszköztár és kiemelt gombstílusok, és finomított lenyomottgomb-állapotok. Ezen túl a fókusz téglalapok csak akkor jelennek meg, ha billentyűzetet használ az alkalmazás kezelésére.

2.10. Még mindig van…

A nagy változtatásokon túl sok különböző kis módosítás és finomhangolás is történik minden GNOME kiadásban.

 • Dokumentumok elérésének és módosításának támogatása az Apple Filing Protocol (AFP) használatával.

 • A Médialejátszó új bővítménye lehetővé teszi a videók forgatását, amennyiben hibás tájolásúak, mint például a fényképezőgéppel vagy okostelefonnal felvett videók.

 • A titkosítás és tanúsítványkezelés fejlesztései:

  • Az alkalmazások hozzáférése a tanúsítványokhoz és kulcsokhoz javult, és a PKCS#11 használatának köszönhetően konzisztensebbé vált a viselkedés hitelesítésszolgáltatók, kulcsok és intelligens kártyák kezelésekor. (Ezen a területen további fejlesztések várhatók a 3.4-es verzióban.)

  • A tanúsítvány- és kulcsfájlok megjelenítéséhez új megjelenítő készült, így azokat dupla kattintással megjelenítheti a Fájlkezelőben.

   12. ábraTanúsítvány- és kulcsfájlok megjelenítése

 • Az Empathy naplómegjelenítője a korábbi társalgásokat egyszerűbb felületen jeleníti meg. Az Empathy támogatja az SMS-ek küldését, és a SIP-fiókok megjelölhetők PSTN-hívások végzésére alkalmasként is. Az ilyen fiókokról vezetékes és mobil telefonok is hívhatók.

  13. ábraEmpathy naplómegjelenítő
 • A NetworkManager 0.9-es verziója gyors felhasználóváltást, javított WiFi barangolást, WiMAX támogatást, rugalmas jogosultságokat és a hálózati kapcsolatok információinak központosított tárolását biztosítja.

 • Az Evolution képes megjeleníteni a Google címjegyzékekben tárolt névjegyekhez tartozó képeket. Ezen túl egy külön mezőben megadhatóvá vált a levelezőkiszolgálók portszáma is.

 • A Gedit új töredékeket kínál Mallard és Markdown fájlokhoz, valamint frissültek a gyors megnyitás és keresés ablakok is.

 • Különböző teljesítményjavítások. A leglátványosabb javulás a teljes képernyős 3D játékokon vehető észre.

 • Lehetőség területi beállítások megadására a Rendszerbeállítások Terület paneljén.

 • Újratervezett betűkészlet-választó ablak.

  14. ábraÚj betűkészlet-választó (a Geditben)

3. Újdonságok az akadálymentesítésben

A GNOME 3.2 az eddigi legszebb akadálymentes asztali környezet, kihangsúlyozva a megbízhatóságot és mindenki általi használhatóságot.

A GNOME 3.2-ig az akadálymentesítési technológia felhasználói egy szerencsétlen dilemmával álltak szemben: nem volt lehetséges az akadálymentesítés támogatását dinamikusan aktiválni. Az AT-SPI2 fejlesztéseinek köszönhetően az alkalmazások immár az asztali környezettől függetlenül megállapíthatják, hogy az akadálymentesítés támogatása be van-e kapcsolva, és lehetőségük van bekapcsolni azt. A GNOME elsőként valósította ezt meg, így további munkára van szükség ahhoz, hogy ez más asztali környezetekben is működjön.

Más fejlesztések:

 • A képernyő-billentyűzetet használó felhasználók számára egy vadonatújat készítettünk.

  15. ábraKépernyő-billentyűzet
 • Az áttekintő mód használata a billentyűzettel jobban működik, mint valaha. A teljes billentyűzet navigálhatóvá tételén kívül az Orca képernyőolvasó felhasználói sokkal megbízhatóbb és pontosabb navigáció közbeni felolvasással találkozhatnak.

 • Az Orca átállása a betekintés használatára a GNOME képernyő-olvasóját észrevehetően gyorsabbá tette. Mivel mostantól az ATK híd csak akkor figyeli a szignálokat, amikor az akadálymentesítési technológiák használatban vannak, az akadálymentesítés támogatásának engedélyezése a GNOME-ban már nem okoz jelentős teljesítménycsökkenést.

 • Az AT-SPI2 akadálymentesítési szolgáltatásfelület jelentősen stabilabbá vált: összeomlások, memóriaszivárgások és számos különböző egyéb hiba került kijavításra.

 • A GNOME akadálymentesítés-megvalósítási programkönyvtára, a Gail teljesen a GTK+ része lett, ezzel egy lépéssel még közelebb hozva a GNOME-ot a teljesen beépített akadálymentesítéshez.

4. Újdonságok fejlesztőknek

A következő változtatások fontosak a GNOME 3.2 fejlesztői platformot használó fejlesztőknek. Ha nem érdeklik a fejlesztőket érintő változtatások, folytassa a 5. szakasz ― Nemzetköziség fejezettel.

A GNOME 3.2 tartalmazza a GNOME fejlesztői platform legújabb kiadását. Ez keresztplatformos alkalmazások fejlesztésére használható, GNU LGPL licencű, stabil API-val és ABI-val rendező programkönyvtárak csoportjából áll.

A GNOME használatával való fejlesztéssel kapcsolatos további információkért lásd a GNOME fejlesztői központot.

4.1. GLib 2.30

A GNOME alacsony szintű programkönyvtára, a GLib számos fejlesztésen esett át:

 • A GApplication mostantól használható nem egyedi alkalmazásokhoz is.
 • A GLib mostantól egy külön fejlécet telepít a Unix-specifikus API-khoz: glib-unix.h. Többek között ez egy főciklusforrást biztosít a Unix szignálokhoz.
 • A GDBus számos új felülettel támogatja az „objektumkezelő” mintát.
 • A GDBus mostantól kódgenerátorral is rendelkezik: ez a gdbus-codegen.
 • Az atomi műveletek újraírásra kerültek, és gcc builtin-eket használnak; az explicit kényszerítést használó hívások problémásak lehetnek.
 • A mutatókon használható atomi műveletek kerültek hozzáadásra, beleértve a bitzárolásokat a mutató méretű helyeken.
 • A mértékegységekkel kapcsolatos irányelv megváltozott az SI egységek javára: a g_format_size_for_display elavult, mostantól a g_format_size használandó.
 • A HMAC összefoglalók mostantól támogatottak: ez a GHmac.
 • Hozzáadásra került egy felület a tanúsítvány- és kulcskikeresésekhez: ez a GTlsDatabase. A megvalósítását a glib-networking csomag tartalmazza.

4.2. GTK+ 3.2

A GTK+ 3.2 a GTK+ eszközkészlet legújabb kiadása, amely a GNOME alapját alkotja. A GTK+ számos új szolgáltatást kínál a fejlesztőknek, valamint rengeteg hibajavítást tartalmaz.

 • A beviteli mezők mostantól tippeket is tartalmazhatnak. Lásd: gtk_entry_set_placeholder_text.
 • Sok további felületi elem támogatja a „magasságot a szélességhez” geometriakezelést. Fontos ésszerű méreteket beállítani a címkékhez, és ellenőrizni az ablakméreteket.
 • Új felületi elemek:
  • GtkLockButton privilegizált műveletekhez, például a vezérlőközpont egyes paneljein.
  • GtkOverlay egy tartalomterület fölött lebegő vezérlőelemekhez, ahogy az a webböngészőkben látható.
  • GtkFontChooserDialog, az új betűkészlet-választó ablak.
 • Sokat fejlődött a CSS témázás támogatása, beleértve a stílusosztályokat elsődleges és beágyazott eszköztárakhoz.
 • A Broadway nevű HTML háttérprogram, amely egy böngészőben jelenik meg, fejlődött, de még mindig kísérleti. Ez potenciálisan lehetővé teszi saját alkalmazásainak futtatását egy webkiszolgálón, és elérésüket bárhonnan, vagy elhelyezésüket nyilvános kiszolgálón, amely az alkalmazásból minden felhasználónak új példányt indít. Ne feledje, hogy ehhez a GTK+-t a --enable-x11-backend --enable-broadway-backend kapcsolókkal kell fordítani, és futási időben be kell állítani a GDK_BACKEND környezeti változót.
 • Bekerült a referenciatesztek támogatása, megkönnyítendő a tesztosztályok írását.
 • A GTK+ sebessége számos területen javult, például a méretkérések gyorsítótárazásánál, CSS stíluslap-információk olvasásánál és a felületielem-méret számításánál.

4.3. Clutter 1.8

A GNOME hardveresen gyorsított grafikus felületekhez készült programkönyvtára, a Clutter a következő fejlesztéseket tartalmazza:

 • Új műveletek, mint például a ClutterGestureAction gesztusfelismerők írásához, ClutterSwipeAction húzó mozdulatok felismeréséhez, ClutterDropAction az aktorok céljainak eldobatásához a ClutterDragAction használatakor és hosszú lenyomás támogatása a ClutterClickAction osztályhoz.
 • A ClutterState átmenetek objektumszignálokhoz köthetők jelenet létrehozásakor ClutterScript használatával.
 • Továbbfejlesztett Cairo rajzintegráció.
 • A Clutter által használt Cogl nevű GPU-programozási felület önálló programkönyvtárként érhető el.

4.4. Elavult programkönyvtárak használata

További lépések történtek az elavult technológiák fejlettebb szolgáltatásokkal való leváltása felé.

 • A GConf mostantól alapértelmezésben a D-Bust használja, emiatt már nem igényli az ORBit2-t, Ennek következményeként az elavult ORBit2 és libIDL programkönyvtárak eltávolításra kerültek a GNOME-ból.
 • A GNOME alaprendszer moduljai már csak a betekintés-alapú Python kötésektől (pygobject-3) függenek, emiatt a pygtk, gnome-python és gnome-python-desktop már nem szükségesek.
 • Számos alkalmazás (például az Accerciser, Dasher, GHex, a Nemiver grafikus hibakereső és a Seahorse jelszó- és titkosításikucs-kezelő) a GSettings beállítástároló háttérprogramot használja a GConf helyett.
 • Sok csomag, például az Epiphany webböngésző váltott a dbus-glib helyett aGDBus, a libunique helyett pedig a G(tk)Application használatára.

4.5. Egyszerűbb GNOME fordítás a JHBuild-dal

A GNOME JHBuild nevű fordítóeszköze nem építi fel azokat a modulokat, amelyeknek a rendszerre telepített verziója elegendően új. Ezt a partial_build konfigurációs beállítás vezérli, és alapesetben be van kapcsolva. A jhbuild sysdeps parancs felsorolja a megtalált rendszermodulokat, valamint a felépítendő modulokat is.

Ha a GNOME fordítását nulláról kezdi egy naprakész disztribúción, akkor ez 50 modult is eltávolíthat a felépítendő modulok listájáról.

4.6. Egyéb fejlesztői frissítések

A GNOME 3.2 platform egyéb frissítései közé tartoznak:

 • A klasszikus (statikus) Python kötések eltávolításra kerültek a PyGObject 3.0-ban, és csak a dinamikus Python kötések érhetők el (a betekintés használatával). A PyGObject 2 és 3 párhuzamosan telepíthetők, mivel a betekintés alapértelmezetten ki van kapcsolva a PyGObject 2 csomagokban. Az alkalmazások PyGObject 2-ről PyGObject 3-ra portolásával kapcsolatos információk itt érhetők el.
 • A Tracker 0.12-es verziója támogatja aFirefox ≥ 4.0, Thunderbird ≥ 5.0 változatát, a MeeGoTouch-ot, számos további SPARQL paramétert, információk kinyerését EPub fájlokból és helyi XDG könyvtárakat a .desktop fájlokhoz.
 • A NetworkManager 0.9-es változata támogatja a betekintést, és egyszerűsített D-Bus API-t biztosít. Az alkalmazások NetworkManager 0.8-ról 0.9-re portolásával kapcsolatos információk itt érhetők el.
 • A korábban említett, a PKCS#11 titkosítási programkönyvtárak közti kapcsolatként használatára és népszerűsítésére tett erőfeszítések részeként a gnome-keyring különböző részei asztali környezettől független programkönyvtárakká lettek továbbfejlesztve.
 • A GtkSourceView immár támogatja a szintaxiskiemelést a Markdown és Standard ML fájlokhoz.
 • Az Evolution-Data-Server a betekintés támogatásával kapcsolatban esett át számos javításon.
 • A libfolks mostantól tartalmaz egy Evolution-Data-Server háttérprogramot, amelyet az új Kapcsolatok alkalmazás használ.
 • A dokumentációfeldolgozáshoz használt eszközök közül a gnome-doc-utils és xml2po lassan kiszorulnak, és felváltja őket a yelp-tools és itstool. A yelp-xsl tartalmaz néhány kísérleti Mallard kiterjesztést, például feltételes feldolgozást és dinamikus szójegyzékeket.

5. Nemzetköziség

A GNOME fordítási projekt tagjainak köszönhetően a GNOME 3.2 több, mint 50 nyelvet támogat a felhasználói felület legalább 80 százalékának lefordítottságával, sok nyelven a felhasználói- és adminisztrátori kézikönyveket is beleértve.

A támogatott nyelvek:

 • Arab
 • Asszámi
 • Asztúri
 • Baszk
 • Bolgár
 • Brazíliai portugál
 • Brit angol
 • Cseh
 • Dán
 • Finn
 • Francia
 • Galíciai
 • Gudzsarati
 • Görög
 • Hindi
 • Holland
 • Héber
 • Indonéz
 • Japán
 • Katalán
 • Katalán (valenciai)
 • Koreai
 • Kínai (Hong Kong)
 • Kínai (Kína)
 • Kínai (Tajvan)
 • Lengyel
 • Lett
 • Litván
 • Magyar
 • Norvég Bokmål
 • Német
 • Olasz
 • Orosz
 • Pandzsábi
 • Portugál
 • Román
 • Spanyol
 • Svéd
 • Szerb
 • Szerb latin
 • Szlovén
 • Tamil
 • Thai
 • Török
 • Ujgur
 • Ukrán
 • Vietnami
 • Észt

Sok más nyelv részben támogatott, ezekre a szövegek fele van lefordítva.

Részletes statisztikák és további információk a GNOME fordítási statisztikaoldalon érhetők el.

6. A GNOME 3.2 beszerzése

Számítógépének GNOME 3.2-re frissítéséhez a disztribúciója által szállított hivatalos csomagok használatát javasoljuk. A népszerű disztribúciók hamarosan elérhetővé teszik a GNOME 3.2-t, és egyesek fejlesztői verziója már tartalmazza a GNOME 3.2-t.

Ha ki szeretné próbálni a GNOME-ot, akkor töltse le a live lemezképek egyikét. Ezek a Getting GNOME oldalról érhetők el.

Ha bátor és türelmes, és forrásból szeretné fordítani a GNOME-ot, akkor a JHBuild használatát javasoljuk, amelyet a GNOME Gitből való fordítására terveztek. A JHBuild segítségével a GNOME 3.2.x-et a gnome-3.2 modulkészlet használatával fordíthatja le.

7. Mi várható a GNOME 3.4-ben?

A GNOME 3 sorozat következő kiadása 2012 áprilisára van ütemezve. Sok új szolgáltatást és bővítést tervezünk a 3.4-re.

7.1. Felhasználók által látható változások

 • Folytatódik a munka a GNOME 3 továbbfejlesztésén, például az „egeret követő fókuszon”, több alkalmazás egyidejű indításán és sok máson.
 • A GNOME Shell finombeállításokat, módosításokat és bővített funkciókat biztosító kiterjesztéseinek egyszerűbb telepítése, engedélyezése és letiltása.
 • Bizonyos, a billentyűzeten közvetlenül meg nem található karakterek és szimbólumok egyszerűbb bevitele az IBus jobb integrálásával.
 • Közösségi hálózatok integrációja a libsocialweb használatával.
 • Az Empathy hívási felületének újratervezett változata lehetővé fogja tenni a hívás során használt webkamera és a mikrofon kiválasztását, a video-előnézet mozgatását és videoeffektusok alkalmazását.
 • Automatikus multi-seat támogatás a systemd használatával.
 • A HTML-üzenetek jobb megjelenítése az Evolutionben a WebKit használatával a GtkHtml helyett.

7.2. Akadálymentesítési változások

 • Folyamatban van szimbolikus és nagy kontrasztú ikonok mindenre kiterjedő halmazának elkészítése. Ezek az ikonok vadonatúj akadálymentes és teljes nagy kontrasztú és inverz nagy kontrasztú témák elkészítését fogják lehetővé tenni.
 • A GNOME Shell nagyító további fejlesztései közé a beviteli kurzor és a fókusz követése tartozik, valamint további beállítások a fényerő és kontraszt személyre szabásához.
 • Folytatódott a munka a GNOME Shell akadálymentesítésén és az eléréséhez használt eszközökön.

7.3. A fejlesztőket érintő változások

 • A platform tisztítása folytatódott (például az átállással a dbus-glib és libunique programkönyvtárakról a GDBus/G(tk)Application használatára, illetve az Evolution-Data-Server tároló háttérprogramjának átállítása Gconf-ról GSettings-re).
 • A forráskódot tartalmazó archívumok mostantól csak az .xz tömörítési módszer használatával készülnek.

8. Köszönet

Ez a kiadás nem jöhetett volna létre a GNOME közösség munkája és odaadása nélkül. Gratulálunk, és köszönjük mindenkinek, aki segített a megvalósításában.

Ez a munka bármely nyelvre szabadon lefordítható. Ha le kívánja fordítani, lépjen kapcsolatba a GNOME fordítási projekttel.

Ez a dokumentum a Creative Commons Sharealike 3.0 licenc alatt kerül kiadásra. Copyright © The GNOME Project

Ezeket a kiadási megjegyzéseket Olav Vitters, André Klapper és Allan Day készítette a GNOME közösség segítségével. A magyar fordítást Kelemen Gábor készítette a magyar fordítócsapatból.