Notes de llançament del GNOME 3.2
1. Introducció
El projecte GNOME és una comunitat internacional que treballa per crear un programari de gran qualitat per a tots els públics. El GNOME es centra en la facilitat d'ús, l'estabilitat, una internacionalització de primer nivell i l'accessibilitat. El GNOME és programari lliure i obert, el que significa que tot el el codi que es genera és lliure de ser utilitzat, de ser modificat i redistribuït.
El GNOME s'allibera cada sis mesos. Des de l'última versió, la 3.0, unes 1270 persones han fet uns 38500 canvis al GNOME. Us interessa el que fem? Seguiu-nos a l'Identi.ca, al Twitter o a Facebook.
Si voleu ajudar a millorar encara més els programes, ajudeu-nos. Sempre són benvingudes noves persones que puguin traduir de l'anglès, ajudar en tasques de difusió, escriure documentació, comprovar les versions prèvies o desenvolupar.
També ens podeu ajudar econòmicament fent-vos amic del GNOME.
Si voleu celebrar l'alliberament de la versió 3.2 amb altres persones, comproveu si hi ha cap festa de llançament a prop d'on viviu!
2. Novetats per als usuaris
- 2.1. 3.0 evolucionat
- 2.2. Comptes en línia
- 2.3. Aplicacions web
- 2.4. Gestioneu els contactes
- 2.5. Gestioneu els documents i fitxers
- 2.6. Previsualitzeu ràpidament els fitxers des del gestor de fitxers
- 2.7. Més integració
- 2.8. Documentació que realment t'ajuda
- 2.9. Encara més bonic
- 2.10. Espereu-vos, encara n'hi ha més…
2.1. 3.0 evolucionat
Basant-se en el comentaris rebuts, s'han fet moltíssims petits canvis al GNOME 3.2 per poder gaudir d'una experiència més fluïda. Alguns dels més rellevants han sigut:
- És més fàcil canviar la mida d'una finestra, ja que s'ha ampliat l'àrea de selecció de les vores de la finestra.
- Els Paràmetres de l'ordinador ara inclouen enllaços als paràmetres d'altres ubicacions. Per exemple, la secció del teclat té un enllaç a la disposició del teclat.
- Les barres de títols, els botons i d'altres controls s'han fet més baixos per tal que sigui més senzill utilitzar el GNOME en pantalles més petites.
- Les notificacions del cantó de baix a la dreta ara inclouen un comptador. Així es facilita saber quants correus electrònics us estan esperant sense necessitat d'haver d'obrir el programa de correu electrònic, o per saber quants missatges encara no heu llegit en un xat en concret.
- S'ha fet més obvi el ressaltat que indica que una aplicació ja està funcionant.
- En el menú d'usuari, les notificacions es poden configurar independentment de l'estat del xat.
- El canviador d'espai de treballs en el mode de vista general es manté expandit en la totalitat de la seva amplada si esteu utilitzant més d'un espai de treball.
- Ja es pot personalitzar l'aplicació per defecte de calendari, fins ara s'assumia l'Evolution.
- L'estat de l'energia de la bateria ara es mostra amb una barra.
- S'ha millorat la gestió de la política de seguiment del focus a on estigui el ratolí, tot i així encara s'ha de millorar més.
Continueu enviat totes les propostes i dubtes que tingueu.
2.2. Comptes en línia
Documents, contactes, calendaris — Es poden emmagatzemar localment a l'ordinador, però cada vegada és més popular que s'emmagatzemin en línia. Al GNOME 3.2, els Comptes en línia proporcionen un punt central per la gestió d'aquestes fonts en línia. Aquests comptes en línia ja els utilitzen les aplicacions com el Documents, el Contactes, l'Empathy i l'Evolution així com el desplegable del calendari.
2.3. Aplicacions web
Alguns llocs web s'utilitzen com si fossin aplicacions. De seguida que s'engega l'ordinador ja s'obren alguns d'aquests llocs i es queden obertes tota l'estona per consultar-se periòdicament. No seria molt còmode que el GNOME tractés aquests llocs com si fossin aplicacions?
El GNOME 3.2 permet utilitzar un lloc web com si fos una aplicació gràcies a l'Epiphany, el navegador estàndard del GNOME. Per fer-ho, premeu Ctrl-Maj-A, o accediu al menú i seleccioneu . Un cop hàgiu desat l'aplicació web, ja la podreu iniciar des de la vista general.
Algunes de les millores les teniu en la llista següent:
- Es poden iniciar les aplicacions web des del mode de vista general. També es poden clavar com a preferides.
- S'utilitza la pantalla completa per al lloc web.
- L'aplicació queda restringida al lloc desat. Qualsevol intent d'anar a algun altre lloc, per exemple fent clic a un enllaç, es mostra en una finestra de navegador normal.
- La icona que s'utilitza per canviar entre finestres o per iniciar l'aplicació web mostra el logotip del lloc o una captura de pantalla retallada del lloc web.
- L'aplicació web es diferent del navegador normal. Si falla el navegador web no afecta a l'aplicació web.
2.4. Gestioneu els contactes
La Contactes és una aplicació nova centrada en les persones. L'objectiu és proporcionar una vista general de les persones, ja siguin contactes emmagatzemats en línia, a l'Evolution o a l'aplicació de xat Empathy.
2.5. Gestioneu els documents i fitxers
Quan heu de gestionar molts documents, pot resultar difícil fer-ne el seguiment i saber-ne l'estat de tots. el GNOME 3.2 s'ha iniciat el camí per fer-ho més senzill.
2.5.1. Millores en els diàlegs d'obertura de fitxers i de desat
S'ha fet més senzilla la tasca d'obrir i desar fitxers. Quan s'obri un fitxer en una aplicació, el GNOME mostrarà una llista dels fitxers recents. De la mateixa manera, quan s'hagi de desar un fitxer, es mostrarà una llista dels directoris recents.
2.5.2. Aplicació documents
En el GNOME 3.2, l'aplicació «documents» es centra en proporcionar una forma senzilla i efectiva de cercar, organitzar i visualitzar documents.
Gràcies a la integració amb els Comptes en línia, cercar documents locals o en línia és exactament igual.
2.6. Previsualitzeu ràpidament els fitxers des del gestor de fitxers
El gestor de fitxers ara pot previsualitzar ràpidament pel·lícules, música, fotos i d'altres fitxers. La previsualització es pot mostrar i amagar prement la tecla espai.
2.7. Més integració
- 2.7.1. Gestió del color
- 2.7.2. Missatgeria integrada
- 2.7.3. Tauletes gràfiques Wacom
- 2.7.4. Pantalla d'entrada
- 2.7.5. Dispositius tàctils
- 2.7.6. Connexió en calent de medis
- 2.7.7. Cerca de contactes
2.7.1. Gestió del color
Degut a les diferències en que es mostren els colors, la mateixa imatge es pot veure diferent entre dues pantalles. De la mateixa manera, quan s'imprimeix, també es poden veure els colors diferents.
El GNOME 3.2 permet calibrar els dispositius per assegurar que els colors que es mostren són els adequats.
2.7.2. Missatgeria integrada
Ja no caldrà que obriu una aplicació per separat per entrar als comptes de xat i als serveis de missatgeria. En la versió 3.2, el GNOME ho farà ell solet.
- Podeu canviar ràpidament l'estat de disponible o no disponible amb el menú d'usuari de la cantonada de dalt a la dreta de la pantalla.
- Accepteu o rebutgeu còmodament sol·licituds d'amics de les missatgeries instantànies, trucades d'àudio o de vídeo i transferències de fitxers.
- Rebreu notificacions si hi ha algun error amb algun servei de xat o missatgeria.
2.7.3. Tauletes gràfiques Wacom
Les tauletes gràfiques Wacom es poden configurar als Paràmetres de l'ordinador.
2.7.4. Pantalla d'entrada
La pantalla d'entrada del GNOME 3 s'ha integrat amb la resta de l'experiència d'usuari.
2.7.5. Dispositius tàctils
En les tauletes gràfiques o dispositius tàctils semblants, si canvieu l'orientació del dispositiu es canviarà automàticament l'orientació de la pantalla. A més a més, en els dispositius tàctils no es mostrarà el punter del ratolí si no es que es connecta un ratolí.
2.8. Documentació que realment t'ajuda
La documentació d'usuari tradicionalment s'ha escrit com si fos un llibre de paper: una bona història però és molt llarga i necessites molt temps per llegir-la. No és la millor manera si només necessiteu saber com fer una tasca en concret. Per arreglar-ho, les aplicacions següents incorporen una documentació orientada a temes:
- El navegador d'accessibilitat Accerciser
- L'entorn de desenvolupament integrat Anjuta
- L'aplicació d'enregistrament de CD i DVD Brasero
- L'aplicació de la càmera web Cheese
- El visualitzador d'imatges Eye of GNOME
- L'aplicació de correu electrònic i calendari Evolution
- El visualitzador d'escriptoris remots Vinagre
S'han fet grans millores i s'han polit molts aspectes de l'ajuda d'escriptori.
2.9. Encara més bonic
La versió 3.2 s'ha polit molt visualment, fent-la encara més bonica que abans. Això no hauria estat possible sense les millores que s'han fet en que la GTK+ analitzi més CSS, per a més informació sobre els canvis vegeu Secció 4.2 ― GTK+ 3.2 a la secció de desenvolupadors.
Entre els refinaments visuals hi ha:
- Tema fosc: les aplicacions multimèdia poden decidir utilitzar una variant fosca del tema. L'utilitzen el Reproductor de pel·lícules i el Visualitzador d'imatges.
- Les cantonades de les finestres tenen un antialiàsing més suau.
- Les notificacions de xat són més boniques visualment.
- Alguns diàlegs, com els de xarxa, ara es mostren amb un disseny igual com el del GNOME Shell.
- Diverses millores per a les persones que els hi agraden els petits detalls, com ara les ombres difuses a les etiquetes dels botons, els estils nous de la barra d'eines en línia i els botons aixecats, i els ajustaments als estats dels botons premuts. A més a més els rectangles dels focus només es mostraran quan s'utilitzi el teclat per interactuar amb l'aplicació.
2.10. Espereu-vos, encara n'hi ha més…
A més dels grans canvis, també hi ha diversos afegits menors com a cada llançament del GNOME.
Podreu accedir i modificar documents compartits amb el Protocol de servei de fitxers d'Apple (AFP).
El Reproductor de pel·lícules incorpora un connector nou que permet girar les pel·lícules que estiguin mal orientades, com les que es poden gravar amb les càmeres de fotos o els telèfons intel·ligents.
Millores d'encriptació i la certificació:
Accés millorat a les aplicacions per accedir als certificats i claus i un comportament més consistent quan s'ha de tractar amb autoritats certificadores, claus i targetes intel·ligents gràcies a l'ús del PKCS#11. (Ja hi ha pensades més millores en aquest apartat per la versió 3.4).
-
Un visualitzador de certificats i fitxers de claus nou per tal que pugueu fer una ullada ràpida a aquest tipus de fitxer només amb un doble clic al Gestor de fitxers.
-
S'ha redissenyat el visualitzador de registres de les converses anteriors de l'Empathy. L'Empathy ara permet enviar SMS i es poden marcar els comptes SIP de manera que ses puguin fer trucades PSTN. Aquest tipus de comptes es poden fer servir per fer trucades a números de telefonia fixa i mòbils.
La versió 0.9 del NetworkManager proporciona un canvi d'usuari més ràpid, millores en la itinerància Wi-Fi, habilitació del WiMAX, flexibilitat en els permisos i un emmagatzemament centralitzat de la informació de les connexions de xarxa.
L'Evolution mostra les imatges dels contactes emmagatzemats a la llibreta d'adreces de Google. A més a més, per tal de fer evident que es pot entrar un port diferent per el servidor de correu, s'ha afegit un camp separat per ell.
L'editor de text Gedit proporciona fragments pels fitxers en format Mallard i Markdown i una actualització dels diàlegs d'obertura ràpida i de cerca.
Diverses millores de rendiment. Els més obvis són en les millores en els jocs en 3D a pantalla completa.
Ja es poden establir els paràmetres de regió en el quadre de regió del Paràmetres de l'ordinador.
-
S'ha redissenyat el diàleg de selecció de tipus de lletra.
3. Novetats en l'accessibilitat
El GNOME 3.2 és, a dia d'avui, l'escriptori accessible més bonic de tots, amb l'èmfasi posat en la fiabilitat i la usabilitat per a tots.
Fins al GNOME 3.2 els usuaris de les tecnologies assistives s'havien trobat amb un malaurat dilema: no es podia activar les eines d'accessibilitat dinàmicament. Gràcies a les millores que ha rebut l'AT-SPI2, ara les aplicacions poden saber, d'una forma neutral respecte l'escriptori, si les eines d'accessibilitat estan actives i com activar-les. El GNOME és el primer escriptori en implementar-ho, de manera que encara falta una mica perquè funcioni en tots els escriptoris.
Altres millores:
-
Per als usuaris que els fa falta un teclat en pantalla, se n'ha construït un de completament nou.
Ara funciona encara molt millor el mode de vista general amb el teclat. A més a més de poder-se navegar completament amb el teclat, els usuaris del lector de pantalla Orca podran gaudir d'una experiència molt més fiable i una presentació més precisa mentre s'hi navega.
La migració a les vinculacions basades en introspecció ha fet que l'Orca sigui molt més ràpid. I ara que el pont de l'ATK només espera senyals quan s'utilitzen les tecnologies assistives, habilitar les tecnologies assistives al GNOME ja no significa que hi hagi una baixada en el rendiment.
la interfície del servei d'accessibilitat, l'AT-SPI2, s'ha estabilitzat moltíssim: s'han arreglat moltes fallades, pèrdues de memòria i tota una colla d'errades diverses.
La biblioteca d'implementació de l'accessibilitat al GNOME, la Gail, s'ha fusionat completament amb la GTK+, fent així que el GNOME estigui cada vegada més pròxim a poder tenir una accessibilitat integrada en el propi sistema i com un afegit.
4. Novetats per als desenvolupadors
Els canvis següents són importants per als desenvolupadors que utilitzen la plataforma de desenvolupament del GNOME 3.2. Si no us interessen els canvis per als desenvolupadors, podeu saltar a la Secció 5 ― Internacionalització.
Conjuntament amb el GNOME 3.2 hi ha l'última versió de la plataforma de desenvolupament del GNOME, un conjunt de biblioteques amb API i ABI estables sota la llicència GNU LGPL que es pot utilitzar per desenvolupar aplicacions multiplataforma.
Trobareu més informació sobre com desenvolupar amb el GNOME al centre de desenvolupadors del GNOME.
4.1. GLib 2.30
La biblioteca d'utilitats de baix nivell del GNOME, la GLib ha rebut moltes millores:
- Ja es pot utilitzar la GApplication per aplicacions que no siguin úniques.
- La GLib instal·la una capçalera separada i específica per a les API de Unix: glib-unix.h. Entra d'altres millores, proporciona una font de bucle principal per a senyals d'Unix.
- La GDBus permet el patró «gestor d'objectes» amb un bon nombre d'interfícies noves.
- La GDBus té un generador de codi: gdbus-codegen.
- S'ha reescrit les operacions atòmiques perquè facin servir les utilitats incorporades del gcc. Les conversions amb conversions explícites poden ser problemàtiques.
- S'ha afegit la possibilitat de fer operacions atòmiques sobre punters, entre les quals blocatges de bit a ubicacions de la mida de punters.
- S'ha canviat la política de les unitats per donar preferència a les unitats del SI, es desaconsella l'ús de la funció g_format_size_for_display en favor de g_format_size.
- Ja es poden utilitzar els resums HMAC: GHmac.
- S'ha afegit un una interfície per consultar certificats i claus: GTlsDatabase. La glib-networking n'incorpora una implementació.
4.2. GTK+ 3.2
El GTK+ 3.2 és l'última versió del joc d'eines GTK+, el qual constitueix el cor del GNOME. El GTK+ 3.2 inclou unes quantes funcions noves per als desenvolupadors, així com una bona colla de correccions d'errors.
- Les entrades ara poden tenir pistes. Vegeu gtk_entry_set_placeholder_text.
- Molts més ginys permeten la gestió de la geometria d'alçada-per-amplada. És important que s'estableixin mides raonables a les etiquetes i comprovar les mides de la finestra.
- Diversos ginys nous:
- S'ha afegit la GtkLockButton per les operacions que requereixin privilegis, com per exemple en diversos quadres del centre de control.
- La GtkOverlay permet mostrar controls flotant sobre una àrea de contingut, com utilitzen els navegadors web.
- El GtkFontChooserDialog un diàleg de selecció de tipus de lletra completament nou.
- Millores importants al CSS disponible per crear temes, entre les quals les classes d'estil per a les barres d'eines primàries i en línia.
- El rerefons en HTML Broadway, que renderitza en un navegador gràcies a l'ús de websockets, s'ha millorat molt però encara és experimental. Us permet executar les aplicacions en el vostre servidor i accedir-hi des de qualsevol lloc, o posar-les a un servidor públic que engendra una instància nova per a cada usuari. Heu de compilar el GTK+ amb --enable-x11-backend --enable-broadway-backend i utilitzar la variable d'entorn GDK_BACKEND en temps d'execució.
- Es poden crear tests de referència per facilitar l'escriptura de nous tests.
- S'ha millorat el rendiment del GTK+ a diversos punts com en l'àrea de les peticions de mida de les memòries intermèdies, la lectura de la informació d'estil CSS i el càlcul de les mides dels ginys.
4.3. Clutter 1.8
La biblioteca de gràfics del GNOME per crear interfícies d'usuari accelerades per maquinari, la Clutter incorpora les millores següents:
- Accions noves, com ara la ClutterGestureAction per escriure reconeixedors de gestos, la ClutterSwipeAction per detectar gestos de lliscades, la ClutterDropAction per fer que els actors siguin objectius de deixades anar quan es fa servir l'acció ClutterDragAction i el reconeixement de premudes llargues amb la ClutterClickAction.
- Les transicions ClutterState es poden vincular a senyals d'objectes quan es crea una escena amb el ClutterScript.
- S'ha millorat la integració amb la biblioteca de dibuix Cairo.
- La Cogl, la interfície de programació per la GPU que utilitza la Clutter, s'ha separat de la pròpia Clutter i ara és una biblioteca en si mateixa.
4.4. Ús de les biblioteques obsoletes
S'ha continuat el procés de reemplaçament de tecnologies obsoletes per les seves successores.
- El GConf utilitza el D-Bus per defecte, i per tan, ja no fa falta més l'ORBit2. Com a resultat, s'han pogut suprimir les biblioteques ORBit2 i libIDL del GNOME.
- El mòduls principals del GNOME només depenen de les vinculacions de Python basades en introspecció (pygobject-3), de manera que ja no fan falta el pygtk, el gnome-python ni el gnome-python-desktop.
- Moltes aplicacions (entre elles l'Accerciser, el Dasher, el GHex, el depurador gràfic Nemiver i l'eina de gestió de claus i contrasenyes Seahorse) ja utilitzen el GSettings com a rerefons d'emmagatzematge en comptes del GConf.
- Molts paquets, com ara el navegador web Epiphany, s'han migrat de la dbus-glib al GDBus i de la libunique a la G(tk)Application.
4.5. La compilació del GNOME amb el JHBuild encara és més senzill
L'eina de construcció del GNOME, la JHBuild, ja no compila un mòdul si la versió instal·lada en el sistema és prou recent. Això és pot controlar amb l'opció de configuració partial_build que està habilitada per defecte. L'ordre jhbuild sysdeps enumera els mòduls del sistema que s'han trobat així com els mòduls que s'hauran de construir.
Si comenceu a construir el GNOME des de zero des d'una distribució prou nova, tranquil·lament podeu reduir més de 50 mòduls de la llista de mòduls a compilar.
4.6. Actualitzacions diverses per als desenvolupadors
Altres millores a la plataforma GNOME en la seva versió 3.2 són:
- S'han suprimit les vinculacions (estàtiques) de Python clàssiques per la PyGObject 3.0 i només es proporcionen les vinculacions de Python dinàmiques (a través d'introspecció). La PyGObject 2 i 3 es poden instal·lar en paral·lel ja que els paquets de PyGObject 2 tenen inhabilitada per defecte la introspecció. Teniu informació disponible de com migrar les aplicacions de PyGObject 2 a PyGObject 3.
- La versió 0.12 del Tracker sap interactuar amb el Firefox ≥ 4.0, el Thunderbird ≥ 5.0, el MeeGoTouch, s'han afegit diversos paràmetres addicionals a l'SPARQL, sap extreure informació dels fitxers EPub i els directoris locals XDG per als fitxers d'escriptori.
- La versió 0.9 del NetworkManager permet que es pugui utilitzar via introspecció i proporciona una API de D-Bus més senzilla. Teniu informació disponible de com migrar les aplicacions del NetworkManager 0.8 al 0.9.
- Com a part del procés ja mencionat de promoure i utilitzar el PKCS#11 com a vincle d'unió de les biblioteques d'encriptació, vàries parts del gnome-keyring s'han separat en biblioteques independents de l'escriptori.
- La GtkSourceView permet el ressaltat de sintaxi per els fitxers escrits en Markdown i Standard ML.
- S'han afegit moltes millores a la introspecció a l'Evolution-Data-Server.
- La libfolks incorpora un rerefons per a l'Evolution-Data-Server que utilitza l'aplicació nova de Contactes.
- Entre les eines que s'utilitzen pel procés de crear la documentació, el gnome-doc-utils i el xml2po s'estan reemplaçant lentament per el yelp-tools i l'itstool. El yelp-xsl inclou unes quantes extensions experimentals del Mallard, com ara el processament condicional i els glossaris dinàmics.
5. Internacionalització
Gràcies als membres del Projecte de traducció del GNOME d'arreu del món, el GNOME 3.2 s'ha traduït a més de 50 idiomes, i en molts casos també se n'han traduït els manuals d'usuari i d'administració.
Els idiomes disponibles són els següents:
- Alemany
- Anglès britànic
- Assamès
- Asturià
- Basc
- Búlgar
- Català
- Català (valencià)
- Coreà
- Danès
- Eslovè
- Espanyol
- Estonià
- Finès
- Francès
- Gallec
- Grec
- Gujarati
- Hebreu
- Hindi
- Holandès
- Hongarès
- Indonesi
- Italià
- Japonès
- Letó
- Lituà
- Noruec Bokmål
- Polonès
- Portuguès
- Portuguès brasiler
- Punjabi
- Romanès
- Rus
- Serbi
- Serbi llatí
- Suec
- Tai
- Turc
- Txec
- Tàmil
- Ucraïnès
- Uigur
- Vietnamita
- Xinès (Hong Kong)
- Xinès (Taiwan)
- Xinès (Xina)
- Àrab
Molts altres idiomes estan força traduïts, amb més de la meitat dels texts traduïts.
Trobareu les estadístiques detallades, com podeu ajudar en fer que el GNOME parli el vostre idioma i més informació al lloc web de l'estat de les traduccions del GNOME.
6. Obtenció del GNOME 3.2
Per instal·lar o actualitzar l'ordinador al GNOME 3.2, us recomanem que instal·leu els paquets oficials del vostre proveïdor o de la vostra distribució. El GNOME 3.2 estarà disponible ben aviat a les distribucions més conegudes i algunes ja n'ofereixen versions preliminars.
Si voleu provar el GNOME, podeu baixar-vos alguna de les imatges autònomes que podeu trobar a la pàgina Obteniu el GNOME.
Si us agraden els reptes, teniu paciència i voleu muntar el GNOME a partir del codi font, us recomanem que feu servir el JHBuild, que està dissenyat per muntar l'última versió del GNOME des del Git. Podeu utilitzar-lo per muntar el GNOME 3.2.x si utilitzeu el conjunt de mòduls (moduleset) gnome-3.2.
7. Fent camí cap al GNOME 3.4
La pròxima versió de la sèrie del GNOME 3 està prevista per l'abril de 2012. Ja hi ha planificades diverses característiques i millores sobre per la versió 3.4.
7.1. Canvis visibles pels usuaris
- Es continuarà l'evolució del GNOME 3, per exemple millorant que “el focus segueixi el ratolí”, simplificant l'inici de diverses aplicacions al mateix temps i molt més.
- Serà més senzill instal·lar, habilitar i inhabilitar extensions per el GNOME Shell, les quals proporcionen petits canvis, ajustaments i millores de funcionalitat.
- Serà més senzilla l'entrada d'alguns tipus de caràcters i de símbols que no estan directament al teclat gràcies a la millor integració amb l'IBus.
- Integració amb les xarxes socials a través de libsocialweb.
- S'utilitzarà un disseny nou per la interfície d'usuari de fer trucades de l'Empathy que permetrà seleccionar quina càmera web i micròfon s'utilitza durant la trucada, es podrà moure la previsualització de vídeo i potser també permetrà afegir efectes de vídeo.
- Gràcies al systemd es podrà utilitzar de forma automàtica la multiestació.
- Es millorarà la presentació dels missatges en HTML de l'Evolution gràcies a l'ús de la WebKit en comptes de la GtkHtml.
7.2. Canvis en l'accessibilitat
- S'està acabant un conjunt molt ampli d'icones simbòliques i d'alt contrast. Aquestes icones permetran crear temes complets d'alt contrast i d'alt contrast invertit totalment accessibles.
- Més millores a l'ampliador del GNOME Shell, entre les quals el seguiment del cursor i del focus a més a més d'opcions de personalització de la brillantor i el contrast.
- Noves millores a l'accessibilitat del GNOME Shell i les eines que s'utilitzen per accedir-hi.
7.3. Canvis per a desenvolupadors
- Continuació de la neteja de la plataforma (per exemple s'abandonarà la dbus-glib i la libunique per la GDBus/G(tk)Application, la migració del rerefons d'emmagatzematge de l'Evolution-Data-Server del Gconf al GSettings).
- Els fitxers tar amb el codi font només estaran disponibles a través del mètode de compressió .xz.
8. Crèdits
Aquest llançament no hauria estat possible sense l'inestimable esforç i dedicació de la comunitat del GNOME. Felicitats i moltes gràcies a tothom qui ha ajudat a fer-lo realitat.
Sou lliures de traduir aquestes notes de llançament a altres idiomes. Si voleu traduir-les al vostre idioma, poseu-vos en contacte amb el Projecte de traducció del GNOME.
Aquest document es distribueix segons les condicions de la llicència Creative Commons Sharealike 3.0. Copyright © The GNOME Project.
Text redactat per l'Olav Vitters, l'André Klapper i l'Allan Day amb l'ajuda de la comunitat del GNOME.