Σημειώσεις έκδοσης του GNOME 3.2
1. Εισαγωγή
Το Έργο GNOME είναι μια διεθνής κοινότητα που εργάζεται για να κάνει το καλύτερο λογισμικό διαθέσιμο σε όλους. Το GNOME επικεντρώνεται στην ευκολία χρήσης, στη σταθερότητα, στην πρώτης κατηγορίας διεθνοποίηση και στην προσβασιμότητα. Το GNOME είναι Ελεύθερο και Ανοιχτού κώδικα λογισμικό. Αυτό σημαίνει πως όλη μας η δουλειά είναι ελεύθερη για χρήση, τροποποίηση και αναδιανομή.
Το GNOME βγάζει νέες εκδόσεις κάθε έξι μήνες. Από την τελευταία έκδοση, την 3.0, κατά προσέγγιση 1270 άνθρωποι έκαναν περίπου 38500 αλλαγές στο GNOME. Ενδιαφέρεστε για αυτό που κάνουμε; Ακολουθήστε μας στο Identi.ca, στο Twitter ή στο Facebook.
Αν θα θέλατε να βοηθήσετε να κάνουμε τα προϊόντα μας ακόμη καλύτερα, ελάτε μαζί μας. Πάντα καλωσορίζουμε περισσότερους ανθρώπους που μπορούν να μεταφράσουν από τα Αγγλικά, να βοηθήσουν με την προώθηση, να γράψουν τεκμηρίωση, να κάνουν ελέγχους, ή να προγραμματίσουν.
Μπορείτε επίσης να μας υποστηρίξετε οικονομικά με το να γίνετε Φίλος του GNOME.
Αν θέλετε να γιορτάσετε την κυκλοφορία της 3.2 με άλλους, ελέγξτε αν κάποια γιορτή κυκλοφορίας λαμβάνει τόπο κοντά σας!
2. Τι νέο υπάρχει για τους χρήστες
- 2.1. Το 3.0, Εξελιγμένο
- 2.2. Διαδικτυακοί λογαριασμοί
- 2.3. Εφαρμογές ιστού
- 2.4. Διαχειριστείτε τις επαφές σας
- 2.5. Διαχειριστείτε τα έγγραφα και τα αρχεία σας
- 2.6. Κάντε γρήγορη προεπισκόπηση των αρχείων σας στον Διαχειριστή Αρχείων
- 2.7. Βελτιωμένη ενοποίηση
- 2.8. Τεκμηρίωση που σας βοηθάει πραγματικά
- 2.9. Ακόμη πιο όμορφο
- 2.10. Περιμένετε, υπάρχουν κι άλλα...
2.1. Το 3.0, Εξελιγμένο
Με βάση την ανατροφοδότηση από τους χρήστες, πολλές μικρές αλλαγές έχουν γίνει για να παρέχουν μια ομαλότερη εμπειρία στο GNOME 3.2. Μερικές αξιοσημείωτες επισημάνσεις:
- Η αλλαγή του μεγέθους ενός παραθύρου είναι τώρα ευκολότερη καθώς η περιοχή για αυτό έχει αυξηθεί.
- Οι Ρυθμίσεις συστήματος τώρα περιλαμβάνουν συνδέσμους για σχετικές ρυθμίσεις που βρίσκονται σε άλλες τοποθεσίες. Για παράδειγμα, η ενότητα Πληκτρολόγιο τώρα περιέχει έναν σύνδεσμο προς τη διάταξη πληκτρολογίου.
- Οι μπάρες τίτλου, τα κουμπιά και άλλα στοιχεία έχουν τώρα μικρότερο ύψος, κάνοντας ευκολότερη τη χρήση του GNOME σε μικρές οθόνες.
- Οι ειδοποιήσεις στην κάτω δεξιά γωνία τώρα περιλαμβάνουν και έναν μετρητή. Αυτό διευκολύνει στο να βλέπετε πόσα email σας περιμένουν χωρίς να πρέπει να ανοίξετε το πρόγραμμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας σας, ή στο να δείτε πόσα μηνύματα έχετε χάσει σε μία συζήτηση.
- Το εφέ υπογράμμισης που επισημαίνει ότι μια εφαρμογή εκτελείται ήδη έχει γίνει πιο καλά ορατό.
- Στο μενού χρήστη, οι ειδοποιήσεις μπορούν να ρυθμιστούν ανεξάρτητα από την κατάσταση συνομιλίας.
- Ο εναλλάκτης χώρων εργασίας στην επισκόπηση παραμένει ανεπτυγμένος κρατώντας το πλήρες εύρος του να εμφανίζεται όταν χρησιμοποιείτε παραπάνω από έναν χώρο εργασίας.
- Αντί να υποτίθεται το Evolution, η εφαρμογή για το ημερολόγιο που αναδιπλώνεται προς τα κάτω τώρα μπορεί να προσαρμοστεί.
- Η κατάσταση της ενέργειας της μπαταρίας τώρα εμφανίζεται χρησιμοποιώντας μια μπάρα.
- Η διαχείριση της εστίασης που ακολουθεί το ποντίκι έχει βελτιωθεί, αν και χρειάζεται περισσότερη δουλειά.
Παρακαλούμε συνεχίστε να μας ανατροφοδοτείτε.
2.2. Διαδικτυακοί λογαριασμοί
Έγγραφα, επαφές, ημερολόγια — Μπορούν να αποθηκευθούν τοπικά στον υπολογιστή, αλλά η αποθήκευση τέτοιου τύπου πληροφοριών στο διαδίκτυο γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Στο GNOME 3.2, η εφαρμογή Διαδικτυακοί λογαριασμοί παρέχει ένα μέρος για τη διαχείριση αυτών των διαδικτυακών πηγών. Αυτοί οι διαδικτυακοί λογαριασμοί χρησιμοποιούνται αυτόματα από τις εφαρμογές Έγγραφα, Επαφές, Empathy, Evolution όπως επίσης και από το αναδυόμενο ημερολόγιο.
2.3. Εφαρμογές ιστού
Ορισμένοι ιστότοποι χρησιμοποιούνται σαν να είναι εφαρμογές. Κάποιοι ιστότοποι ανοίγονται αμέσως μόλις ο υπολογιστής εκκινηθεί· ο ιστότοπος παραμένει ανοιχτός όλη την ώρα και ελέγχεται περιοδικά. Δεν θα ήταν ωραίο αν το GNOME μεταχειριζόταν αυτούς τους ιστότοπους σαν να ήταν πραγματικές εφαρμογές;
Το GNOME 3.2 καθιστά δυνατή τη χρήση ενός ιστότοπου ως εφαρμογή χάρη στο Epiphany, τον καθιερωμένο περιηγητή ιστού μας. Για να το κάνετε αυτό, πιέστε Ctrl-Shift-A, ή ανοίξτε το μενού και επιλέξτε . Μόλις η εφαρμογή ιστού δημιουργηθεί, μπορεί να εκκινηθεί από την επισκόπηση.
Παρακάτω είναι μια σύντομη λίστα των πλεονεκτημάτων:
- Οι εφαρμογές ιστού μπορούν εύκολα να εκκινηθούν από τη λειτουργία επισκόπησης. Επίσης μπορούν να καρφιτσωθούν ως αγαπημένες.
- Ολόκληρο το παράθυρο χρησιμοποιείται για τον ιστότοπο.
- Η εφαρμογή είναι περιορισμένη στον αποθηκευμένο ιστότοπο. Οι προσπάθειες να μεταβείτε κάπου αλλού, για παράδειγμα πατώντας έναν σύνδεσμο, εμφανίζονται σε κανονικό παράθυρο περιηγητή.
- Το εικονίδιο που χρησιμοποιείται κατά την εναλλαγή παραθύρων ή για την εκκίνηση της εφαρμογής ιστού δείχνει το λογότυπο ή ένα περικομμένο στιγμιότυπο του ιστότοπου
- Η εφαρμογή ιστού είναι ανεξάρτητη από τον κανονικό περιηγητή. Σε περίπτωση που ο κύριος περιηγητής καταρρεύσει, η εφαρμογή ιστού δεν θα επηρεαστεί.
2.4. Διαχειριστείτε τις επαφές σας
Οι Επαφές είναι μια νέα εφαρμογή επικεντρωμένη στους ανθρώπους. Ο στόχος είναι να παρέχεται μια επισκόπηση των ανθρώπων, είτε οι επαφές είναι αποθηκευμένες στο διαδίκτυο, είτε στο Evolution ή στην εφαρμογή συνομιλιών Empathy.
2.5. Διαχειριστείτε τα έγγραφα και τα αρχεία σας
Όταν ασχολείστε με πολλά έγραφα, μπορεί η παρακολούθησή τους να είναι δύσκολη. Στο GNOME 3.2, έχουν γίνει ενέργειες για να γίνει ευκολότερη.
2.5.1. Χρήσιμοι διάλογοι Ανοίγματως Αρχείου και Αποθήκευσης.
Το άνοιγμα και η αποθήκευση αρχείων έχουν γίνει ευκολότερα. Μόλις ανοίγετε ένα αρχείο σε μία εφαρμογή, το GNOME θα σας βοηθήσει εμφανίζοντας μια λίστα πρόσφατων αρχείων. Παρομοίως, όταν αποθηκεύετε ένα αρχείο θα εμφανιστεί μια λίστα με πρόσφατους καταλόγους.
2.5.2. Εφαρμογή εγγράφων
Στο GNOME 3.2, η εφαρμογή Έγγραφα είναι επικεντρωμένη στο να παρέχει έναν απλό και αποτελεσματικό τρόπο για την εύρεση, την οργάνωση και την προβολή εγγράφων.
Χάρη στην ενσωμάτωση των Online Accounts , η εύρεση αρχείων είναι η ίδια είτε είναι αποθηκευμένα τοπικά είτε στο Δίκτυο.
2.6. Κάντε γρήγορη προεπισκόπηση των αρχείων σας στον Διαχειριστή Αρχείων
Ο Διαχειριστής αρχείων τώρα μπορεί να κάνει γρήγορη προεπισκόπηση αρχείων βίντεο, μουσικής, εικόνων και άλλων αρχείων. Η προεπισκόπηση μπορεί να εμφανιστεί και να αποκρυφθεί ξανά πιέζοντας το πλήκτρο space.
2.7. Βελτιωμένη ενοποίηση
- 2.7.1. Διαχείριση χρωμάτων
- 2.7.2. Ενσωμάτωση Μηνυμάτων
- 2.7.3. Ταμπλέτες γραφικών Wacom
- 2.7.4. Οθόνη σύνδεσης
- 2.7.5. Συσκευές με οθόνη αφής
- 2.7.6. 'Hotplugging'πολυμέσων
- 2.7.7. Αναζήτηση επαφών
2.7.1. Διαχείριση χρωμάτων
Λόγω διαφορών στον τρόπο με τον οποίο εμφανίζονται τα χρώματα, η ίδια εικόνα μπορεί να φαίνεται διαφορετικά σε κάθε οθόνη. Παρομοίως, όταν η εικόνα εκτυπώνεται τα χρώματά της μπορεί να είναι πάλι αλλαγμένα.
Το GNOME 3.2 σας επιτρέπει να ρυθμίσετε συσκευές ώστε να διασφαλίσετε ότι τα χρώματα που εμφανίζονται είναι αντιπροσωπευτικά.
2.7.2. Ενσωμάτωση Μηνυμάτων
Δεν χρειάζεται πια να ανοίγετε ξεχωριστή εφαρμογή για να συνδεθείτε σε υπηρεσίες συνομιλιών και μηνυμάτων. Στην έκδοση 3.2, το GNOME θα το κάνει για εσάς.
- Αλλάξτε την κατάσταση της διαθεσιμότητάς σας γρήγορα χρησιμοποιώντας το μενού χρήστη στην πάνω δεξιά γωνία της οθόνης.
- Αποδεχτείτε ή απορρίψτε με ευκολία τις αιτήσεις νέων φιλιών, τις κλήσεις ήχου/βίντεο και τις μεταφορές αρχείων.
- Ειδοποιηθείτε σε περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα σύνδεσης με κάποια υπηρεσία συνομιλιών ή μηνυμάτων.
2.7.3. Ταμπλέτες γραφικών Wacom
Οι ταμπλέτες γραφικών Wacom μπορούν να ρυθμιστούυν από τις Ρυθμίσεις Συστήματος.
2.7.4. Οθόνη σύνδεσης
Η οθόνη σύνδεσης του GNOME 3 έχει προσαρμοστεί με την υπόλοιπη εμπειρία του χρήστη.
2.7.5. Συσκευές με οθόνη αφής
Σε ταμπλέτες και παρόμοιες συσκευές αφής, η περιστροφή της συσκευής περιστρέφει αυτόματα την οθόνη. Επιπρόσθετα, οι συσκευές αφής δεν δείχνουν κέρσορα ποντικιού εκτός αν είναι συνδεδεδεμένο ποντίκι.
2.8. Τεκμηρίωση που σας βοηθάει πραγματικά
Η παραδοσιακή τεκμηρίωση για τους χρήστες είναι γραμμένη σαν ένα βιβλίο· μια καλή ιστορία, αλλά είναι πολύ μεγάλη και χρειάζεται ώρα για να διαβαστεί. Δεν είναι ιδανική εάν θέλετε απλά να βρείτε γρήγορα πώς να πραγματοποιήσετε μια συγκεκριμένη εργασία. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, οι ακόλουθες εφαρμογές τώρα περιλαμβάνουν τεκμηρίωση οργανωμένη κατά θέμα:
- Ο εξερευνητής προσβασιμότητας Accerciser
- Το ενιαίο περιβάλλον ανάπτυξης εφαρμογών Anjuta
- Η εφαρμογή εγγραφής CD και DVD Brasero
- Η εφαρμογή για webcam Cheese
- Η εφαρμογή προβολής εικόνων Μάτι του GNOME
- Η εφαρμογή αλληλογραφίας και ημερολογίου Evolution
- Η προβολή απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας Vinagre
Έχουν γίνει επίσης σημαντικές βελτιώσεις στην Βοήθεια επιφάνειας εργασίας.
2.9. Ακόμη πιο όμορφο
Η έκδοση 3.2 έχει δεχτεί πολλές οπτικές τελειοποιήσεις, κάνοντάς την ακόμη πιο όμορφη από πριν. Αυτό δεν θα ήταν δυνατό χωρίς τη δουλειά που έγινε για την υποστήριξη του CSS στην GTK+, για τις αλλαγές που έγιναν δείτε την Ενότητα 4.2 ― GTK+ 3.2 στην ενότητα για τους προγραμματιστές.
Οι οπτικές τελειοποιήσεις περιλαμβάνουν:
- Σκούρο θέμα: οι εφαρμογές πολυμέσων έχουν τώρα την επιλογή να χρησιμοποιούν μια παραλλαγή σκουρόχρωμου θέματος. Αυτό χρησιμοποιείται από το Movie Player και το Image Viewer.
- Οι γωνίες των παραθύρων τώρα εξομαλύνονται.
- Οι ειδοποιήσεις συζητήσεων είναι πιο ευχάριστες οπτικά.
- Διάφοροι διάλογοι όπως οι διάλογοι δικτύων τώρα ταιριάζουν με το στυλ που χρησιμοποιείται για το κέλυφος GNOME.
- Διάφορες οπτικές βελτιώσεις για άτομα που προσέχουν τη λεπτομέρεια, όπως σκιές στις ετικέτες κουμπιών, νέα στυλ γραμμής εργαλείων και ανυψωμένων κουμπιών, και εκλεπτυσμένες καταστάσεις πατημένων κουμπιών. Επιπρόσθετα, τα ορθογώνια εστίασης θα παρουσιάζονται μόνο όταν χρησιμοποιείται το πλητρολόγιο για την αλληλλεπίδραση με μία εφαρμογή.
2.10. Περιμένετε, υπάρχουν κι άλλα...
Εκτός από τις μεγάλες αλλαγές, υπάρχουν επίσης διάφορες μικρές προσθήκες και αλλαγές που γίνονται σε κάθε έκδοση του GNOME.
Δυνατότητα πρόσβασης και τροποποίησης αρχείων που έχουν διαμοιραστεί μέσω του Apple Filing Protocol (AFP).
Το Movie Player έχει νέο πρόσθετο που επιτρέπει να περιστρέψετε τα βίντεο στην περίπτωση που είναι σε λάθος προσανατολισμό, όπως αυτά που έχουν εγγραφεί με φωτογραφική κάμερα ή 'έξυπνο' κινητό.
Βελτιώσεις κρυπτογράφησης και πιστοποιητικών:
Βελτιωμένη πρόσβαση των εφαρμογών στα πιστοποιητικά και στα κλειδιά και πιο σταθερή συμπεριφορά όταν ασχολείστε με αρχές έκδοσης πιστοποιητικών, κλειδιά και έξυπνες κάρτες χρησιμοποιώντας το PKCS#11. (Περαιτέρω βελτιώσεις σε αυτόν τον τομέα σχεδιάζονται για την έκδοση 3.4.)
-
Ένα νέο πρόγραμμα προβολής πιστοποιητικών και αρχείων κλειδιών ώστε να μπορείτε να ελέγχετε γρήγορα τέτοια αρχεία πατώντας διπλό κλικ πάνω τους στον Διαχειριστή αρχείων.
-
Η εμφάνιση καταγραφών του Empathy για προηγούμενες συζητήσεις έχει έναν καθαρότερο σχεδιασμό. Το Empathy υποστηρίζει επίσης την αποστολή μηνυμάτων SMS και οι λογαριασμοί SIP μπορούν να φέρουν ένδειξη ότι είναι σε θέση να κάνουν κλήσεις PSTN. Τέτοιοι λογαριασμοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κλήση τηλεφώνων σταθερού δικτύου και κινητών.
Ο NetworkManager έκδοση 0.9 παρέχει γρήγορη εναλλαγή χρηστών, βελτιωμένη περιαγωγή WiFi, υποστήριξη για WiMAX, ευέλικτα δικαιώματα και κεντρική αποθήκευση των πληροφοριών σύνδεσης δικτύου.
Το Evolution μπορεί τώρα να εμφανίζει τις εικόνες των επαφών που είναι αποθηκευμένες στα βιβλία διευθύνσεων του Google. Επιπλέον, για να γίνεται κατανοητό ότι μπορεί να οριστεί ο αριθμός θύρας ενός εξυπηρετητή αλληλογραφίας, έχει προστεθεί ένα ξεχωριστό πεδίο.
Ο επεξεργαστής κειμένου Gedit διαθέτει νέα snippets για αρχεία Mallard και Markdown, και ανανεωμένους διαλόγους γρήγορου ανοίγματος και αναζήτησης.
Διάφορες βελτιώσεις επιδόσεων. Οι πιο αξιοσημείωτη βελτίωση είναι με τα παιχνίδια 3D πλήρους οθόνης.
Δυνατότητα να ρυθμίσετε τις τοπικές ρυθμίσεις στον Πίνακα Περιοχής του System Settings.
-
Ένας επανασχεδιασμένος διάλογος επιλογής γραμματοσειράς.
3. Τι νέο υπάρχει στην προσιτότητα
Το GNOME 3.2 είναι η πιο όμορφη προσβάσιμη επιφάνεια εργασίας μέχρι στιγμής, με έμφαση στο να είναι αξιόπιστη και χρηστική για όλους.
Μέχρι το GNOME 3.2, οι χρήστες βοηθητικών τεχνολογιών αντιμετώπιζαν ένα δυστυχές δίλημμα: δε γινόταν να ενεργοποιηθεί η υποστήριξη προσβασιμότητας δυναμικά. Χάρη σε βελτιώσεις στο AT-SPI2, οι εφαρμογές έχουν τώρα έναν τρόπο να προσδιορίζεται διαμέσου επιφανειών εργασίας αν η υποστήριξη προσβασιμότητας είναι ενεργοποιημένη κι έναν τρόπο να ενεργοποιείται. Το GNOME το εφαρμόζει πρώτο, οπότε πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά για να δουλέψει κανείς πραγματικά διαμέσου επιφανειών εργασίας.
Άλλες βελτιώσεις:
-
Για τους χρήστες που χρειάζονται ένα πληκτρολόγιο οθόνης, έχει δημιουργηθεί ένα ολοκαίνουριο.
Η χρήση της λειτουργίας επισκόπησης με πληκτρολόγιο λειτουργεί καλύτερα από ποτέ. Εκτός από το ότι είναι πλήρως πλοηγήσιμο με πληκτρολόγιο, οι χρήστες του αναγνώστη οθόνης Orca θα βιώσουν πολύ πιο αξιόπιστη και ακριβή παρουσίαση κατά την πλοήγηση.
Η μετανάστευση του Orca στην ενδοσκόπηση έχει κάνει τον αναγνώστη οθόνης του GNOME αισθητά πιο ζωηρό. Και τώρα που η γέφυρα ΑΤΚ αναζητά σήματα μόνο όταν χρησιμοποιούνται βοηθητικές τεχνολογίες, η ενεργοποίηση της υποστήριξης προσβασιμότητας στο GNOME δε θα πρέπει πλέον να έχει το αποτέλεσμα σημαντικής μείωσης επιδόσεων.
Η διεπαφή υπηρεσιών προσιτότητας AT-SPI2 έχει σταθεροποιηθεί ιδιαίτερα: Οι καταρρεύσεις, οι διαρροές μνήμης, και διάφορα άλλα bugs έχουν διορθωθεί.
Η Βιβλιοθήκη Εφαρμογών Προσιτότητας Gail έχει ενσωματωθεί πλήρως στο GTK+, φέρνοντας το GNOME ένα ακόμη βήμα πιο κοντά σε προσιτότητα που είναι ενσωματωμένη και όχι βιδωμένη επάνω.
4. Τι νέο υπάρχει για τους προγραμματιστές
Οι ακόλουθες αλλαγές είναι σημαντικές για τους προγραμματιστές που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα ανάπτυξης του GNOME 3.2. Αν δε σας ενδιαφέρουν οι αλλαγές για τους προγραμματιστές, μπορείτε να προχωρήσετε στην Ενότητα 5 ― Διεθνοποίηση.
Στο GNOME 3.2 συμπεριλαμβάνεται η τελευταία έκδοση της Πλατφόρμας προγραμματισμού GNOME. Αυτή αποτελείται από ένα σύνολο σταθερών βιβλιοθηκών API και ABI, διαθέσιμες υπό την GNU LGPL οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη διαπλατφορμικών εφαρμογών.
Για πληροφορίες σχετικά με την ανάπτυξη εφαρμογών στο GNOME παρακαλούμε επισκεφθείτε το Κέντρο προγραμματιστών του GNOME.
4.1. GLib 2.30
Η βιβλιοθήκη εργαλείων λογισμικού χαμηλού επιπέδου του GNOME GLib έχει δει διάφορες βελτιώσεις:
- Το GApplication μπορεί τώρα να χρησιμοποιείται για μη-μοναδικές εφαρμογές.
- Το GLib εγκαθιστά τώρα μια ξεχωριστή κεφαλίδα για API που είναι ειδικά για UNIX: glib-unix.h.Μεταξύ άλλων, προσφέρει πηγάίο κώδικα για σήματα UNIX.
- Το GDBus υποστηρίζει το μοτίβο 'διαχειριστής αντικειμένων' με αρκετές νέες διασυνδέσεις.
- Τώρα το GDBus έχει δημιουργό κώδικα: gdbus-codegen.
- Οι λειτουργίες Atomic έχουν ξαναγραφτεί για να χρησιμοποιούν ενσωματωμένα αντικείμενα gcc. Κλήσεις με ρτές εξουσιοδοτήσεις μπορεί να είναι προβληματικές.
- Έχουν προστεθεί λειτουργίες Atomic σε δείκτες ποντικιού, συμπεριλαμβανομένων και bit-locks σε τοποθεσία μεγέθους δείκτη.
- Η πολιτική μονάδων μέτρησης έχει αλλάξει ώστε να προτιμούνται οι μονάδες του SI· Η g_format_size_for_display έχει αντικατασταθεί με την g_format_size.
- Έχει προστεθεί υποστήριξη για καταλόγους HMAC: GHmac.
- Έχει προστεθεί μία διεπαφή για αναζήτηση πιστοποιητικών και πλήκτρων: GTlsDatabase. Προσφέρεται υλοποίηση από το glib-networking.
4.2. GTK+ 3.2
Η GTK+ 3.2 είναι η τελευταία έκδοση της εργαλειοθήκης GTK+, που είναι στη βάση του GNOME. Η GTK+ 3.2 περιλαμβάνει νέα χαρακτηριστικά για προγαμματιστές, καθώς και εκτεταμένες διορθώσεις σφαλμάτων.
- Τα πεδία τώρα μπορούν να περιέχουν υποδείξεις. Δείτε την gtk_entry_set_placeholder_text.
- Υποστηρίζονται πολλά ακόμη συστατικά για τον έλεγχο της γεωμετρίας πλάτους-ύψους. Είναι σημαντικό να ορίζονται λογικές τιές σε ετικέτες και να ελέγχεται το μέγεθος των παραθύρων.
- Νέα γραφικά συστατικά:
- Το GtkLockButton για λειτουργίες που απαιτούν επιπλέον προνόμια, όπως εμφανίζεται σε κάποια κέντρα ελέγχου.
- GtkOverlay για πεδία ελέγχου επιπλέοντα πάνω από μία επιφάνεια, όπως συναντά κανείς σε περιηγητές ιστοσελίδων.
- Το GtkFontChooserDialog, ένας νέος διάλογος επιλογής γραμματοσειράς.
- Πολύ βελτιωμένη υποστήριξη θεμάτων CSS, συμπεριλαμβανομένων κλάσεων στυλ για πρωτογενείς και γραμμικές εργαλειοθήκες.
- Το σύστημα υποστήριξης HTML Broadway, το οποίο εμφανίζει αποτυπώσεις μέσα σε περιηγητή χρησιμοποιώντας websockets, έχει βελτιωθεί αλλά είναι ακόμη πειραματικό. Αυτό σας δίνει τη δυνατότητα είτε να τρέξετε τις εφαρμογές σας στον δικό σας εξυπηρετητή και να έχετε πρόσβαση σε αυτά από παντού, ή να τις βάλετε σε έναν δημόσιο εξυπηρετητή ο οποίος δημιουργεί νέο περιστατικό για κάθε χρήστη. Σημειώστε ότι αυτό απαιτεί να καταχωρείτε GTK+ με --enable-x11-backend --enable-broadway-backend και μεταβλητό περιβάλλον GDK_BACKEND κατά την εκτέλεση.
- Έχει προστεθεί υποστήριξη για reftests ώστε να γίνει ευκολότερο να γραφτούν περιπτώσεις παραδείγματος.
- Διάφορες βελτιώσεις επιδόσεων του GTK+ έχουν λάβει χώρα
4.3. Clutter 1.8
Η βιβλιοθήκη γραφικών του GNOME για γραφικώς επιταχυμένα περιβάλλοντα χρήστη Clutter προσφέρει τις ακόλουθες βελτιώσεις:
- Νέες ενέργειες, όπως το ClutterGestureAction για τη γραφή αναγνωριστικών χειρονομιών, το ClutterSwipeAction για την αναγνώριση κινήσεων κτύπου, το ClutterDropAction που προκαλούν την ακύρωση στόχων ότα χρησιμοποιείται το ClutterDragAction, και η υποστήριξη μακριού πατήματος για το ClutterClickAction.
- ClutterState transitions can be bound to object signals when creating a scene in ClutterScript.
- Improved Cairo drawing integration.
- Cogl, the GPU programming interface used by Clutter, is exposed as a separate library.
4.4. Χρήση πεπαλαιωμένων βιβλιοθηκών
Further progress has been made in the continuous work of replacing outdated technologies with superior facilities.
- Το GConf τώρα χρησιμοποιεί το D-Bus από προεπιλογή και έτσι δεν χρειάζεται το ORBit2 πλέον. Συνεπώς, οι πεπαλαιωμένες βιβλιοθήκες ORBit2 και libIDL έχουν αφαιρεθεί από το GNOME.
- GNOME core modules now only depend on introspection-based Python bindings (pygobject-3) and hence pygtk, gnome-python and gnome-python-desktop are not required anymore.
- Αρκετές εφαρμογές (για παράδειγμα τα Accerciser, Dasher, GHex, ο γραφικός αποσφαλματωτής Nemiver και το εργαλείο διαχείρισης κωδικών και κλειδιών κρυπτογράφησης Seahorse) τώρα χρησιμοποιούν το GSettings ως αποθηκευτικό σύστημα υποστήριξης αντί για το GConf.
- Αρκετά πακέτα, όπως ο περιηγητής ιστού Epiphany έχουν μετατραπεί ώστε να χρησιμοποιούν την GDBus αντί για την dbus-glib και την G(tk)Application αντί για την libunique.
4.5. Ευκολότερη μεταγλώττιση του GNOME με το JHBuild
GNOME's build tool JHBuild does not build a module anymore if the version installed on your system is recent enough. This is controlled by the configuration option partial_build and it is enabled by default. The command jhbuild sysdeps lists which system modules have been found as well as the modules that are going to be build.
If you start to build GNOME from scratch with a recent distribution, this can easily drop 50 modules from the list of modules to compile.
4.6. Διάφορες ανανεώσεις προγραμματιστών
Other GNOME Platform improvements in GNOME 3.2 include:
- The classic (static) Python bindings were removed for PyGObject 3.0 and only dynamic Python bindings are provided (via introspection). PyGObject 2 and 3 are parallel-installable as introspection is turned off by default in the PyGObject 2 packages. Information on how to port applications from PyGObject 2 to PyGObject 3 is available.
- Tracker version 0.12 provides support for Firefox ≥ 4.0, Thunderbird ≥ 5.0, MeeGoTouch, several additional SPARQL parameters, extracting information from EPub files, and local XDG directories for desktop files.
- NetworkManager version 0.9 provides introspection support and a simplified D-Bus API. Information how to port applications from NetworkManager 0.8 to 0.9 is available.
- As part of the aforementioned effort to use and promote PKCS#11 as glue between encryption libraries, various parts of gnome-keyring have been split into desktop-independent libraries.
- GtkSourceView now supports syntax highlighting of Markdown and Standard ML files.
- Ο Evolution-Data-Server έλαβε πολλές βελτιώσεις υποστήριξης ενδοσκόπησης.
- Το libfolks τώρα συμπεριλαμβάνει ένα σύστημα υποστήριξης για τον Evolution-Data-Server, το οποίο χρησιμοποιείται από τη νέα εφαρμογή Contacts.
- Μεταξύ των εργαλείων που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία εγγράφων, το gnome-doc-utils και το xml2po αντικαθίστανται σιγά σιγά από τα yelp-tools και το itstool. Το yelp-xsl συμπεριλαμβάνει κάποιες πειραματικές επεκτάσεις Mallard, όπως τη διεργασία υπό συνθήκες και τα δυναμικά γλωσσάρια.
5. Διεθνοποίηση
Χάρη στα μέλη του διεθνούς Έργου μετάφρασης του GNOME, το GNOME 3.2 προσφέρει υποστήριξη για περισσότερες από 50 γλώσσες με τουλάχιστον 80 τοις εκατό των μηνυμάτων μεταφρασμένα, για πολλές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων και των εγχειριδίων χρήσης και διαχείρισης.
Υποστηριζόμενες γλώσσες:
- Αγγλικά Βρετανίας
- Αραβικά
- Ασαμικά
- Αστουριανά
- Βασκικά
- Βιετναμέζικα
- Βουλγαρικά
- Γαλικιανά
- Γαλλικά
- Γερμανικά
- Γκουτζαράτι
- Δανικά
- Εβραϊκά
- Ελληνικά
- Εσθονικά
- Ιαπωνικά
- Ινδικά
- Ινδονησιακά
- Ισπανικά
- Ιταλικά
- Καταλανικά
- Καταλανικά (Βαλένθιας)
- Κινεζικά (Κίνας)
- Κινεζικά (Ταϊβάν)
- Κινεζικά (Χονγκ Κονγκ)
- Κορεατικά
- Λετονικά
- Λιθουανικά
- Νορβηγικά Μποκμάλ
- Ολλανδικά
- Ουγγρικά
- Ουκρανικά
- Ουϊγκούρ
- Πολωνικά
- Πορτογαλικά
- Πορτογαλικά Βραζιλίας
- Πουντζάμπι
- Ρουμανικά
- Ρωσσικά
- Σερβικά
- Σερβικά Λατινικά
- Σλοβενικά
- Σουηδικά
- Ταμίλ
- Ταϊλανδέζικα
- Τουρκικά
- Τσεχικά
- Φινλανδικά
Πολλές ακόμα γλώσσες υποστηρίζονται μερικώς, με περισσότερες από τις μισές συμβολοσειρές τους μεταφρασμένες.
Αναλυτικά στατιστικά, πληροφορίες για το πώς μπορείτε να κάνετε το GNOME διαθέσιμο στη γλώσσα σας, και περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο κατάστασης μεταφράσεων του GNOME.
6. Λήψη του GNOME 3.2
Για να εγκαταστήσετε ή να αναβαθμίσετε το σύστημά σας στο GNOME 3.2, σας συνιστούμε να εγκαταστήσετε τα επίσημα πακέτα από τον προμηθευτή ή από τη διανομή σας. Οι δημοφιλείς διανομές θα διαθέσουν το GNOME 3.2 πολύ σύντομα, και μερικές έχουν ήδη διαθέσιμες εκδόσεις ανάπτυξης με το GNOME 3.2.
Εάν θέλετε να δοκιμάσετε το GNOME, κάντε λήψη ενός αρχείου εικονικού δίσκου. Αυτά είναι διαθέσιμα στη σελίδα για τη Λήψη του GNOME page.
Αν είστε γενναίοι και υπομονετικοί και θέλετε να κατασκευάσετε το GNOME από την πηγαίο κώδικα, σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε το JHBuild, το οποίο είναι σχεδιασμένο να κατασκευάζει το πιο πρόσφατο GNOME από το Git. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το JHBuild για να κατασκευάσετε το GNOME 3.2.x χρησιμοποιώντας την ομάδα αρθρωμάτων gnome-3.2.
7. Αναμένοντας το GNOME 3.4
Η επόμενη έκδοση στη σειρά GNOME 3 είναι προγραμματισμένη για τον Απρίλιο του 2012. Η 3.4 αναμένεται να έχει πολλά νέα χαρακτηριστικά και βελτιώσεις.
7.1. Εμφανείς αλλαγές
- Συνέχεια έργου εξέλιξης του GNOME 3, για παράδειγμα βελτιώνοντας τη “λειτουργία παρακολούθησης του ποντικιού”, διευκολύνοντας την έναρξη πολλών εφαρμογών συγχρόνως, και περισσότερα.
- Καλύτερη εγκατάσταση, ενεργοποίηση και απενεργοποίηση των επεκτάσεων του GNOME Shell, που μπορούν να παρέχουν tweaks, ρυθμίσεις και βελτιωμένη λειτουργικότητα.
- Ευκολότερη εισαγωγή συγκεκριμένων χαρακτήρων και συμβόλων, που δεν υποστηρίζονται απευθείας από το πληκτρολόγιο, μέσω καλύτερης ενσωμάτωσης του IBus.
- Ενσωμάτωση κοινωνικών δικτύων μέσω του libsocialweb.
- Νέος σχεδιασμός του Empathy που επιτρέπει στους χρήστες να επιλέξουν την κάμερα και το μικρόφωνο που χρησιμοποιούνται κατά την κλήση, να κουνήσουν την προεπισκόπηση βίντεο τριγύρω, και μπορεί επίσης να συμπεριέχει υποστήριξη για εφε βίντεο.
- Αυτόματη υποστήριξη για multi-seat με τη χρήση του systemd.
- Βελτιωμένη εμφάνιση των μηνυμάτων HTML στο Evolution με τη χρήση του WebKit αντί του GtkHtml.
7.2. Αλλαγές προσβασιμότητας
- Ενασχόληση με εκτενή σειρά Συμβολικών και Υψηλής Αντίθεσης εικονιδίων. Αυτά τα εικονίδια θα επιτρέπουν ολοκαίνουργια προσβάσιμα και ολοκληρωμένα Αντίστροφα θέματα Υψηλής Αντίθεσης.
- Εμπλουτισμός βελιιώσεων στον Μεγεθυντή Κελύφους GNOME, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης του δρομέα και της εστίασης πλοήγησης καθώς και επιπλέον επιλογές για προσαρμογές φωτεινότητας και αντίθεσης.
- Συνέχεια έργου στην προσβασιμότητα του κελύφους GNOME και στα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την πρόσβαση σε αυτό.
7.3. Αλλαγές που σχετίζονται με τους προγραμματιστές και την ανάπτυξη
- Συνεχίζοντας την εκκαθάριση της πλατφόρμας (για παράδειγμα, μετακινώντας από τα dbus-glib και libunique στο GDBus/G(tk)Application, και μετακίνηση του συστήματος υποστήριξης αποθήκευσης Evolution-Data-Server του απ' το Gconf στο GSettings).
- Οι αρχειοθήκες πηγαίου κώδικα θα γίνονται διαθέσιμες μόνο με τη χρήση της μεθόδου συμπίεσης .xz.
8. Μνεία
Αυτή η έκδοση δεν θα υπήρχε χωρίς τη σκληρή εργασία και αφοσίωση της κοινότητας του GNOME. Συγχαρητήρια και ευχαριστίες σε όλους.
Αυτές οι σημειώσεις έκδοσης μπορούν να μεταφραστούν ελεύθερα σε οποιαδήποτε γλώσσα. Αν θέλετε να τις μεταφράσετε στη γλώσσα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Έργο μετάφρασης του GNOME.
Αυτό το έγγραφο διανέμεται υπό την άδεια Creative Commons ShareAlike 3.0. Πνευματικά δικαιώματα © The GNOME Project.
Αυτές οι σημειώσεις έκδοσης συντάχθηκαν από τους Olav Vitters, André Klapper και Allan Day με βοήθεια από την κοινότητα του GNOME.