Automatsko zaključavanje zaslona

Kada napustite računalo, trebali bi zaključati zaslon kako bi spriječili druge ljude da koriste vašu radnu površinu i pristupaju vašim datotekama. Ako ponekad zaboravite zaključati zaslon, možda želite da se zaslon vašeg računala automatski zaključa nakon određenog vremena. To će pomoći da zaštitite svoje računalo kada ga ne koristite.

Kada je zaslon zaključan, vaše aplikacije i procesi sustava nastavljaju raditi, ali ćete morati upisati svoju lozinku kako bi ih ponovno počeli koristiti.

Postavljanje vremena automatskog zaključavanja zaslona:

  1. Open the Activities overview and start typing Privacy & Security.

  2. Select Settings ▸ Privacy & Security from the results. This will open the Privacy & Security panel.

  3. Select Screen Lock to open the panel.

  4. Provjerite je li uključen preklopnik Automatsko zaključavanje zaslona, zatim odaberite vrijeme sa Odgoda automatskog zaključavanja zaslona padajućeg popisa.

Applications can present notifications to you that are still displayed on your lock screen. This is convenient, for example, to see if you have any email without unlocking your screen. If you’re concerned about other people seeing these notifications, switch Lock Screen Notifications to off. For further notification settings, refer to Obavijesti i popis obavijesti.

Kada je zaslon zaključan, a želite ga otključati, pritisnite Esc tipku ili prijeđite mišem s dna zaslona prema vrhu. Zatim upišite svoju lozinku i pritisnite Enter tipku ili kliknite na Otključaj. Alternativno, jednostavno počnite upisivati svoju lozinku i zavjesa zaključavanja automatski će se podići pri upisivanju.