Брисање постојећег кључа
Ако више не комуницирате са неким, можете обрисати копију његовог ГнуПГ кључа на вашем рачунару користећи Лозинке и кључеви. Такође можете трајно обрисати кључ који поседујете све док никада није објављен на серверу кључева. Брисање ГнуПГ кључа брише и јавни кључ и тајни кључ.
За брисање кључа:
Изаберите кључ.
-
Десни клик и изаберите Обриши.
Када обришете ГнуПГ кључ који је објављен на серверу кључева, бришете само кључ у вашем ГнуПГ привеску кључева јер ће копија јавног кључа и даље бити присутна на неком серверу кључева.
Ако обришете ваш ГнуПГ кључ, то значи да ће ваш приватни кључ бити трајно обрисан, иако се ваш јавни кључ и даље може довући са сервера кључева и користити за шифровање порука вама које нећете моћи да прочитате! Да бисте спречили да се такав кључ користи, довуците и опозовите кључ. Опозвани кључ се тада може ускладити са сервером кључева како би се спречило да га људи довлаче и користе.
У новом прозорчету, потврдите брисање штиклирањем поља Разумем да ће овај тајни кључ бити трајно обрисан, и притисните дугме Обриши да завршите.