Att komma igång med att jämföra filer

Meld låter dig jämföra två eller tre textfiler sida-vid-sida. Du kan starta en ny filjämförelse genom att använda den nya jämförelseknappen i verktygsfältet.

När du väl har markerat dina filer kommer Meld att visa dem sida-vid-sida. Skillnader mellan filerna kommer att markeras för att göra individuella ändringar enklare att se. Att redigera filer kommer att få jämförelsen att uppdatera direkt. För detaljer om navigering mellan individuella ändringar och hur man använder ändringsbaserad redigering, se Hantera ändringar.

Melds filjämförelser

Det finns flera olika delar vid en filjämförelse. De viktigaste delarna är redigerarna där dina filer visas. Förutom dessa redigerare ger områdena kring och mellan dina filer en visuell överblick samt åtgärder för att hjälpa dig att hantera ändringar mellan filerna.

På den högra sidan av fönstret finns små vertikala rullister som visar olika färgade block. Dessa rullister är designade för att ge dig en överblick av alla skillnader mellan dina filer. Varje färgat block representerar ett avsnitt som är infogat, borttaget, ändrat eller i konflikt mellan dina filer beroende på färgen blocket använder.

Mellan varje par av filer finns ett segment som visar hur de ändrade avsnitten mellan dina filer motsvaras av varandra. Du kan klicka på pilarna i ett avsnitt för att ersätta avsnitt i en fil med avsnitt från det andra. Du kan också ta bort, kopiera eller sammanfoga ändringar. För detaljer om vad du kan göra med individuella ändringssegment, se Ändra ändringar.

Spara dina ändringar

När du väl har slutat redigera dina filer behöver du spara varje fil du har ändrat.

Du kan avgöra huruvida dina filer har ändrats sedan senaste ändringen genom spara-ikonen som visas intill filnamnet ovanför varje fil. Om du har flera jämförelser öppna kommer deras anteckningsetiketter att visa en asterisk (*) efter varje fil som inte har sparats.

Du kan spara aktuell fil genom att välja spara-knappen ovanför filen som jämförs eller genom att använda tangentbordsgenvägen Ctrl+S.

Att spara sparar endast den fokuserade filen, vilket är filen som innehåller markören. Om du inte kan avgöra vilken fil som är fokuserad så kan du klicka på filen för att fokusera den innan du sparar.