Introduktion

1.1. Översikt över Schack

Schack är ett strategiskt brädspel för två spelare. GNOME Schack är ett 2D/3D-schackspel, där spel kan spelas med en kombination av mänskliga spelare och datorspelare. GNOME Schack upptäcker kända tredjeparts schackmotorer för datorspelare. Spelet utvecklades ursprungligen av Robert Ancell, nu ingår spelet i gnome-spel.

GNOME Schack är skrivet i Python och använder GTK+ och Cairo för att skapa schackbrädet. 3D-stöd finns som tillval med hjälp av OpenGL, som använder sig av Python OpenGL och GtkGLExt bibliotek. Som med de flesta moderna 3D-program rekommenderas hårdvaruacceleration men det bör fungera OK i programvaran. GNOME Schack kommer med GNU Schack som standard schack-AI. GNOME Schack kan spelas i nätverksläge mot andra spelare över Internet.

Schack spelas på ett fyrkantigt schackbräde, som består av 64 rutor av omväxlande färg. Varje spelare börjar spelet med sexton pjäser: en kung, en drottning, två torn, två springare, två löpare och åtta bönder. En spelare styr de vita pjäserna och den andra spelaren styr de svarta pjäserna; spelaren som styr vitt är den som börjar att spela. Spelarna turas om att flytta sina pjäser; vissa drag innebära att "fånga" en av motståndarens pjäser, ta bort den från brädet. Målet med spelet är att göra motståndarens kung schackmatt. Detta inträffar när kungen är under direkt attack (i schack) och det finns inget sätt att flytta den från angrepp under nästa drag. Teoretiker har utvecklat omfattande schackstrategier och tillvägagångssätt sedan spelets början.

Den nuvarande formen av spelet dök upp i Sydeuropa under andra halvan av 1400-talet efter att ha utvecklas från liknande, mycket äldre spel med asiatiskt ursprung. Schack är ett av världens mest populära brädspel. Traditionen med schackturneringar började på 1500-talet. Den första officiella schackvärldsmästaren, Wilhelm Steinitz, tog sin titel 1886; hans moderna motsvarighet, Vladimir Kramnik, är den 14:e mästaren i härstamningen. Det finns också vartannat år världsomfattande lagtävlingar som kallas schackolympiader. Sedan 1900-talet har två internationella organisationer, Världsschackförbundet och International Correspondence Chess Federation organiserat och övervakat större schacktävlingar och internationella titlar.

Ett av målen som tidiga dataforskare hade, var att skapa en schackspelande maskin, och dagens schack är mycket influerat av den otroliga förmågan i dagens schackprogram. En match mellan Garry Kasparov, då världsmästare, och IBM:s schackprogram Deep Blue 1997 visade att datorer kan slå även de smartaste mänskliga spelarna.

För att spela GNOME Schack, välj Schack från menyn Spelhuvudmenyn, eller skriv gnome-chess på kommandoraden.