Гном 2.12 издање

1. Шта је ново за кориснике

1.1. Окружење

1.1.1. Изглед и угођај

Гном 2.12 уводи нову стандардну тему, познату и као „ClearLooks“, чинећу ваше окружење привлачнијим без жртвовања једноставности и прегледности.

Слика 1Привлачна, пријатна, једноставна: нова подразумевана тема.

1.1.2. Управник датотека

Управник датотека, познат и као Наутилус, доноси неколико побољшања сучеља у Гному 2.12. На првом месту, преглед у списку може приказати и датотеке у директоријумима, омогућавајући да прошетате до подфасцикле и отворите нови прозор фасцикле само када је неопходно. Опет због ваше удобности, мени са Обележивачима приказује иста места као и прозорче за избор датотека.

У Гному 2.12, превлачење текста из програма у прозор фасцикле ће вам уштедети време прављењем новог текстуалног документа. Приметићете и да Гном саад приказује преглед текста који превлачите, уместо само иконе.

Слика 2једноставан и моћан: Наутилус управник датотека

Учињено је и доста побољшања у разгледачком режиму, приближавајући га постојећем прозорчету Гнома за избор датотека:

 • Места и Обележивачи се могу приказати у бочној површи.
 • Путања се сада приказује помоћу Гномове траке путање уместо текстуалног поља. Унос путање је и даље могућ помоћу Control+L пречице са тастатуре.

Гномова једноставна подршка за резање ЦД-ова сада подржава и умножавање звучних дискова поред обичних ЦД-ова са подацима. Само десно-кликните на ЦД пошто га убаците.

1.1.3. Исечци

Гном сада памти податке које умножите, чак и када затворите прозор из којег су пренети. Овај дуготрајни проблем је напокон решен без неповољних утицаја на брзину које иначе имају пратиоци исечака, тако што је допуштено програмима да изричито захтевају употребу ове могућности.

1.1.4. Панел

Панел, који обично видите на врху и у дну екрана, омогућава покретање програма и управља разним елементима вашег окружења. У Гному 2.12 могући су и вертикални панели са менијима, захваљујући ротираним менијима.

Такође можете приметити да наслов програма може затреперети у списку прозора, тако означавајући да су спремни. На пример, програм за брзе поруке може тако да означи пријем поруке од пријатеља.

Слика 3Панел Гнома

1.2. Програми

1.2.1. Пуштање видео снимака

Гномов програм за пуштање видеа „Totem“ користи Гномову мултимедијалну инфраструктуру ГСтример (GStreamer). У Гному 2.12, програм за пуштање видеа држи и списак нумера бочно уместо у посебном прозору, и подржава ДВД меније и титлове.

Слика 4Видео програм

1.2.2. Извлачење са ЦД-а

Програм Гнома за извлачење са ЦД-а лако извлачи песме са ЦД-а ради каснијег пуштања на вашем рачунару или преносном музичком уређају. А сада можете песме и пустити пре него што их извучете. Најновије издање може да извуче датотеке и на умрежене рачунаре или уклоњиве уређаје, користећи Гномов VFS систем.

Слика 5Извлачење песама

1.2.3. Веб читач

Гномов веб читач „Спознаја“ је заснован на Мозили али се у потпуности уклапа у радно окружење Гном. Побољшања у 2.10 укључују

 • Трака за претрагу, као у Firefox-у, и раније доступна као проширење Спознаје. Ово вам омогућава да нађете текст на страници, без скривања садржаја иза прозорчета.
 • Јасније поруке о грешкама, приказане непосредно у читачу.
 • Употреба стандардног система Гнома за штампу.
 • Обележивачи се могу извести.

Слика 6Веб читач

1.2.4. Еволуција

Гномов интегрисани програм за е-пошту и групни рад, Еволуција, подржава обичне поштанске системе као и Новелов Групвајз и Микрософт Ексченџ. Еволуцијом можете читати, писати и руководити вашом поштом, контактима и догађајима у календару.

У Гном 2.12 Еволуција доноси још једноставнији распоред менија и побољшану траку за прилоге, и омогућава укључено ПГП шифровање и ПГП потписе. Поред тога, календар сада омогућава замену за присуство састанцима.

Групвајз посредник и ИМАП налози су такође подржани, а решени су и неки проблеми за оне који користе Мозила Thunderbird уз ИМАП.

Слика 7Програм за пошту

1.3. Управљачки центар

1.3.1. О мени

Гном сада садржи ново контролно програмче О мени у којем можете унети ваше личне податке, као што су бројеви телефона, адреса, адреса е-поште, и налози брзих порука, уместо понављања тих података у неколико програма. Овде можете и променити вашу лозинку.

Слика 8О мени

1.3.2. Поставке миша

Контролни панел за поставке миша сада омогућава и промену теме курзора.

Слика 9Поставке миша

1.4. Алати

И Алати у Гному су унапређени, као на пример:

1.4.1. Прегледач докумената

Уз Гном 2.12 стиже нови прегледач докумената, познат као „Евинс“, као замена за претходно одвојене прегледаче PDF и PS докумената. Овај нови прегледач је једноставнији и кориснији, са корисним могућностима претраге и могућношћу да прикаже више странице одједном.

Слика 10Прегледач докумената

1.4.2. Прегледач слика

Прегледач слика Гнома сада може да прикаже слике уз исправљање боја, користећи ICC профиле.

Слика 11Прегледач слика

1.4.3. Прегледач помоћи

Гномов прегледач помоћи, Јелп, сада користи исту подлогу као и Спознаја, веб читач. Изглед, угођај, брзина и стабилност Јелпа су значајно побољшане.

Јелп је такође унапредио подршку за испис у складу са локалитетима, омогућавајући да се документација приказује користећи испис нарочит за сваки језик, што одлично допуњава нови систем за превод документације, који омогућава преводиоцима да једнако лако преводе текст помоћи као и програме.

Слика 12Прегледач помоћи

1.4.4. Претрага

Алат Гнома за претрагу сада приказује и приказе слика уместо само обичних икона.

Слика 13Претрага

1.4.5. Речник

Речник Гнома сада има поједностављено сучеље и излаже резултате на читљивији начин. А можете и изабрати фонтове којима се приказују уноси.

Слика 14Речник

1.5. Игре

Игрице Гнома додају још забаве окружењу. Игра Миница је унапређена у Гному 2.12 — на пример, први клик ће увек очистити користан број квадрата па не морате наслепо кликтати док не промашите мину, а сличица експлозије се исцртава када нагазите на мину.

Слика 15Минице

2. Шта је ново за администраторе

Гном 2.12 садржи нове могућности које ће олакшати живот администратора, укључујући и кориснике који сами одржавају своје рачунаре.

2.1. Побољшања за Себајон

У оквиру подршке за управљање профилима корисника кроз Себајон, Гном при покретању учитава и мења мање подешавања. Поред мањих добитака у брзини, ово значи да је Гном 2.12 лакше одржавати него икад, нарочито заједно са Себајоном, који иако није званично део Гнома, знатно олакшава подешавање профила корисника Гнома.

2.2. Уређивач менија

Мени „Програми“ Гнома сада користи спецификацију менија са freedesktop-а, па се програми могу лако додати без обзира на то које окружење је у употреби. Гном 2.12 садржи једноставан алат за уређивање менија и, пошто је подлога у сагласју са стандардима, већ постоје и други независни алати.

Слика 16Уређивач менија

2.3. Системски алати

Системски алати вам допуштају да подесите часовник вашег система и вашу мрежну везу, као и да руководите корисницима и групама вашег система. Тренутно, ови алати су пригоднији за употребу на појединачним рачунарима уместо великих мрежа рачунара.

Гном 2.12 доноси нови алат за администрацију сервиса, који допушта да изаберете које услуге ће бити покренуте када упалите рачунар.

Слика 17Алат за администрацију услуга

2.4. Праћење дневника

Гномово Праћење дневника олакшава испитивање приказивањем свих дневника у једном прозору са листовима и допуштајући разгледање дневника календаром. Управљач у новом издању такође помаже и у прегледу архивираних дневника.

Слика 18Праћење дневника

3. Шта има ново за програмере

Развојна подлога Гнома 2.12 обезбеђује стабилну основу за независне програмере, и за само окружење Гном. Гном 2.12 додаје неколико видних и API унапређења, истовремено чувајућу сагласност и стабилност API-ја. Такође олакшава развој програма који раде и на Unix-у и на Windows-у, као и употребу важних стандарда за сарадњу са другим окружењима.

3.1. Побољшања Гтк+-а

У Гному 2.12, Гтк+ 2.8 доноси неке занимљиве видне могућности, као што су

 • Гтк+ сада користи FreeDesktop Cairo API за цртање, омогућивши тако нове ефекте и лакше исцртавање произвољних елемената. У блиској будућности, ово треба да допусти гному да користи нове графичке ефекте и искористи предности хардверског убрзавања, као и побољшање API-ја за штампу.
 • Рад са превлачењем и пуштањем је побољшан и сада приказује сам текст док га превлачите.

Поред ових измена, које сви Гтк програми могу да користе без поновног превођења, неколико нових API-ја је додато ради још лакшег развоја. Ово укључује:

 • GtkFileChooser сада може да прикаже прозорче за потврду преснимавања када чувате датотеке.
 • GtkWindow може бити означен као хитан, упућујући управника прозора, на пример, да затрепери наслов прозора.
 • GtkIconView сада обезбеђује GtkLayout спрегу, и може да исцрта ставке кроз GtkCellRendererCells.
 • GtkTextView вам сада омогућава да поставите боју позадине пасуса, и сада можете прескочити невидљиви текст када пролазите кроз њега.
 • GtkScrolledWindow садржи функције за приступ клизачима.
 • GtkMenu сада подржава усправне (ротиране) меније, и може да занемари фокус тастатуре, за нарочите програме као што су тастатура на екрану.
 • Искачући мени GtkEntryCompletion-а сада може бити шири од самог поља, а може се и избећи уколико постоји само једно поклапање.
 • Текст лиценце у GtkAboutDialog-у се сада може преламати.
 • GtkToolButton сада може да користи именоване иконе из тема икона, и ове иконе се такође могу користити при превлачењу.
 • GtkSizeGroup може да занемари скривене елементе.

Погледајте и потпуни списак новог API-ја у Гтк+ 2.8.

3.2. Међу-платформска

Гтк+ библиотека је већ популарна међу програмерима који траже подршку за више платформи, укључујући Микрософт Виндоус као и Линукс и Unix. На пример, уметници могу да обрађују своје слике користећи Гимп и Инкскејп и на Линуксу и на Виндоусу.

А сада се и још много других библиотека Гнома, укључујући ORBit2, libbonobo, libgnome, libbonoboui, libgnomeui и gnome-vfs, може користити на Микрософт Виндоусу, тако олакшавајући изградњу и ширење програма Гнома на тој платформи. Мада ова подршка и даље није готова, она је довољна за неке програме, и очекује се да ће бити потпуна у наредним издањима Гтк+-а и Гнома.

3.3. Сагласје са стандардима

Гном тесно сарађује са групама као што су freedesktop.org. Подршка стандардима је велика предност за програмере и кориснике Гнома. Међуподршка побољшава кориснички угођај допуштајући Гному, КДЕ-у и другим програмима да лакше раде заједно, а праћење отворених спецификација помаже у избегавању замки власничких записа за податке корисника.

Програмери Гнома напорно раде са осталим члановима заједнице слободног софтвера кроз freedesktop.org на развоју стандарда за међуподршку. Ови стандарди укључују: дељена MIME база, теме икона, скоро коришћене датотеке, менији, ставке на радној површи, управљање сличицама за преглед, и спецификација за системску фиоку. Додатно, Гном подржава CORBA, XML, Xdnd, EWMH, XEMBED, XSETTINGS, и XSMP.

4. Интернационализација

Захваљујући члановима светског Подухвата превођења Гнома, под вођством Кристијана Роуза (Christian Rose) и Данила Шегана, Гном 2.12 доноси подршку за 43 језика (барем 80 посто преведених порука).

Подржани језици:

 • албански (5 милиона говорника)
 • бразилски португалски (175 милиона)
 • бугарски (9 милиона)
 • каталонски (7 милиона)
 • кинески поједностављени (преко 1 милијарде)
 • кинески традиционални (40 милиона)
 • чешки (11 милиона)
 • дански (5,3 милиона)
 • холандски (преко 21 милион)
 • енглески (341 милион)
 • фински (преко 5 милиона)
 • француски (преко 75 милиона)
 • галски (3 милиона)
 • немачки (100 милиона)
 • грчки (15 милиона)
 • гуџарати (46 милиона)
 • хинду (370 милиона)
 • мађарски (14,5 милиона)
 • индонежански (230 милиона)
 • италијански (60 милиона)
 • јапански (преко 125 милиона)
 • корејски (75 милиона)
 • литвански (4 милиона)
 • македонски (2 милиона)
 • малајски (преко 17 милиона)
 • непали (16 милиона)
 • норвешки бокмал (5 милиона)
 • пољски (44 милиона)
 • португалски (43 милиона)
 • панџаби (60 милиона)
 • румунски (26 милиона)
 • руски (170 милиона)
 • српски (10 милиона)
 • словачки (5 милиона)
 • шпански (преко 350 милиона)
 • шведски (9 милиона)
 • тамил (61 милиона)
 • тајландски (20 милиона)
 • турски (150 милиона)
 • украјински (50 милиона)
 • вијетнамски (68 милиона)
 • велшки (575,000)
 • ексоза (7 милиона)

Од ових, галски, естонски, индонежански, македонски, непалски, словачки, вијетнамски, тајландски и ексоза су новоподржани језици у Гному 2.12, захваљујући труду њихових преводилаца. Такође ваља поменути и да су подржани и британски и канадски енглески.

Много других језика је делимично подржано, са више од пола порука преведених на њих. Преводу Гнома 2.12 на српски језик су нарочито допринели Игор Несторовић, Слободан Средојевић, Андрија Зарић и Никола Котур.

5. Инсталација Гнома 2.12

За Гном 2.12 имамо и ЦД Уживо (LiveCD), доступан са gnome.org/projects/livecd/. ЦД Уживо! вам омогућава да испробате потпуно Гном окружење на Линуксу без инсталирања било чега на ваш рачунар. Ово је најбољи начин да сами сазнате шта је све ново.

За редовну употребу, препоручујемо да инсталирате званичне пакете какве обезбеђује ваша Линукс дистрибуција. Дистрибутери ће сигурно веома брзо припремити пакете ГНома 2.12, и објавиће нова издања која укључују Гном 2.12.

Уколико сте храбри и стрпљиви, и желите да изградите Гном из изворног кода како бисте испробали најновија издања и јавили резултате и препоруке, препоручујемо алате за изградњу као што су GARNOME алат, за изградњу из објављених пакета, и jhbuild, за изградњу из CVS-а.

6. Познати проблеми

Сав софтвер, када се објави, садржи грешке за које програмери знају, али су одлучили, из разних разлога, да их не исправе пре издавања. Слободан софтвер се не разликује по овом питању од власничког софтвера, осим што у случају слободног софтвера, ми обавестимо кориснике о овим проблемима.

Такође охрабрујемо кориснике да пријаве грешке како би оне могле бити исправљене. Најбољи начин да пријавите грешке које нађете у Гному је да користите Једноставни водич за грешке. Он ће вас провести кроз неопходне кораке за подношење квалитетног извештаја о грешци, и осигурати да је исправно назначен. Уколико сте сувише напредни за било шта што садржи реч „једноставни“ у себи, ту је онда и традиционални образац за грешке. Више детаља о већ пријављеним грешкама се може наћи у нашој Бубаждаји. Неке од истакнутијих грешака у Гному 2.10 су:

6.1. Списак познатих проблема

 • Акција „отвори терминал“ је уклоњена из приручног менија Наутилуса, ради унапређења рада и подразумеване употребљивости. Уколико вам недостаје, препоручујемо да инсталирате додатак Наутилусу за open-terminal, који не само што враћа „отвори терминал“ у мени Наутилуса, већ га и унапређује тиме што отвара терминал у директоријуму који сте разгледали.

7. Поглед на Гном 2.14 и даље

Гном ради помоћу временског распореда, покушаја да непрекидно испоручујемо најбоље од наших програмера и то што је могуће брже. Следеће могућности су већ на мети програмера Гнома и могуће је да их видите у неком од наредних издања.

 • Подршка за Apple Bonjour стандард за препознавање услуга на мрежи, можда користећи Авахи.
 • Подршка за caldav, стандарда отворених календарских услуга у Еволуцији.
 • Употреба Управника мреже за омогућавање интелигентног понашања свих мрежно-свесних програма по повезивању и раскиду везе.
 • Консолидација Гтк+ и Гном библиотека ради лакшег развоја и испоруке Гном програма, путем Пројекта Ридли.
 • Повећана употреба нове подлоге за исцртавање ради бољег изгледа и употребљивост, на пример, интегрисањем исте са ClearLooks-ом, нашом новом уобичајеном темом.
 • За даља обавештења, погледајте план Гнома у нашем викију.

8. Како се укључити

Суштина успеха Гнома је у његовом великом броју добровољаца, што корисника што развијатеља.

Као корисник, ваш допринос може бити нешто просто као што је слање добрих извештаја о грешкама. Можете пријавити грешке у нашој Бубаждаји употребом једноставног помоћника за грешке. Уколико желите да више допринесете, можете се прикључити нашем активном bug-squad тиму.

За развијатеље, много узбудљивих ствари се може урадити у било којој од наших активних група — Приступачност, Документација, Употребљивост, Превод, Веб, Тестирање, Графика и Развој окружења и платформе. Овде имате смернице за почетак.

Помагање у развоју Гнома може бити веома испуњујуће искуство, омогућавајући вам да упознате много мотивисаних, способних и пријатних људи који сви раде ка удруженом циљу. Прикључите нам се данас и сазнајте колико можете да утичете.

A. Заслуге

Овај опис издања су саставили Мареј Каминг (Murray Cumming), Давид Мадели (Davyd Madeley), и Гном заједница.