Гном 2.12 - Белешки за изданието

1. Што е ново за корисниците

1.1. Работна површина

1.1.1. Изглед и чувство

Гном 2.12 претставува нова стандардна тема позната како "Clearlooks" која што ја прави Вашата работна околина многу попривлечна и секако едноставна.

Figure 1Привлечна, пријателска, едноставна: новата стандардна тема.

1.1.2. Менаџерот за датотеки

Менаџерот за датотеки исто така познат како Наутилус, во Гном 2.12 доаѓа со неколку подобрувања на корисничкиот интерфејс. Најприметливо е тоа што прегледот на листа сега покажува датотеки во директориумите со што Ви се овозможува да се движите подолу во некоја подпапка и да отворате нов прозорец за нова папка само доколку тоа Ви е потребно. Исто така менито со обележувачи овој пат ги покажува истите локации како и дијалогот за избор на датотеки.

Во Гном 2.12 влечењето на текст од апликација до прозорец со папка ќе Ви зачува доста време преку креирање на нов текст документ. Исто така ќе забележите дека Гном сега покажува и преглед на текстот што се влече, наместо да прикажува само икона.

Figure 2едноставен но моќен: Наутилус, менаџерот за датотеки

Исто така направени се и големи подобрувања врз режимот за разгледување, со што режимот е направен сличен со постоечкиот избирач на датотеки во Гном:

 • Местата и обележувачите можат да бидат прикажани на страничната површина.
 • Локацијата сега е покажана со лентата за патека наместо преку текстуален запис. Текстуалната патека е сеуште достапна преку кратенката Control-L.

Едноставната опција за снимање на CD-иња во Гном сега може да копира и аудио CD-иња како и CD-иња со податоци. Само кликнете со десното копче на CD-то веднаш откако ќе го внесете.

1.1.3. Површина за копирање

Гном сега ги памти податоците што ги копирате, дури и откако ќе го затворите прозорецот од кој што сте копирале. Овој долг проблем е конечно решен без проблеми во перформансите кои што обично се поврзани со демонот за програмата за копирање.

1.1.4. Панелот

Панелот кој што нормално го гледате на врвот на екранот Ви дозволува да подигнувате апликации и да контролирате разни аспекти од Вашата работна околина. Благодарение на ротирачките менија, во Гном 2.12 можете да користите и вертикални менија и панели.

Исто така ќе забележите и дека прозорците на апликациите светкаат во листата на прозорци за да Ви сигнализираат дека се спремни. На пример, прозорецот на апликацијата за инстант пораки може да светне доколку пријател Ви испрати порака.

Figure 3Панелот на Гном

1.2. Апликации

1.2.1. Видео пуштач

Видео пуштачот на Гном, "Тотем" го користи фрејмворкот Гстример. Во Гном 2.12 видео пуштачот доаѓа со странична лента наместо со посебен прозорец, и овојпат поддржува и DVD менија и преводи.

Figure 4Видео пуштачот

1.2.2. „Рипување“ на CD-иња

„Рипувачот“ на CD-иња за Гном едноставно вади музика од Вашите аудио CD-иња која што потоа можете да ја слушате на Вашиот компјутер или пак на Вашиот преносен музички уред. Сега можете да пуштате песни дури и пред да ги извадите. Последната верзија исто така со помош на VFS системот на Гном може да вади датотеки од мрежни сервери и преносни уреди.

Figure 5Аудио екстракторот

1.2.3. Веб прелистувач

Гномовиот веб прелистувач "Епифани" е базиран на Мозила и целосно се вклопува во работната околина Гном. Подобрувањата во 2.12 носат

 • Лента за пребарување, како онаа во Фајрфокс и како она претходно популарно проширување за Епифани. Ова Ви дозволува да пребарувате текст на страница без да ја покриете страницата со дијалог за пребарување.
 • Почисти пораки за грешките прикажани директно во прелистувачот.
 • Го користи стандардниот систем на Гном за печатење.
 • Обележувачите можат лесно да бидат споделени преку мрежа.

Figure 6Веб прелистувачот

1.2.4. Еволушн

Интегрираниот клиент за е-пошта, Еволушн, поддржува традиционално поставување за пошта како и Новел Групвајз и Мајкрософт Ексчејнџ. Со Еволушн можете да читате, пишувате и да се справувате со Вашите пораки, контакти и закажани настани.

Во Гном 2.12 Еволушн има поедноставен изглед за користење како и лента за привезоци и дозволува внатрешно PGP кодирање и PGP потписи. Календарот сега дозволува делегирање на Вашите состаноци.

Прокси и IMAP сметките во Групвајз се исто така поддржани. Решени се и некои проблеми со компатибилноста со Мозила Тандербрд и IMAP.

Figure 7Клиентот за е-пошта

1.3. Контролен центар

1.3.1. За мене

Гном сега доаѓа и со контролен панел „За мене“ во кој што можете да ги внесете Вашите лични детали како на пр. Вашите телефонски броеви, адреси, адреси за е-пошта и идентификации за инстант разговори без додатно да ги внесувате во сите апликации кои што ги користите. Тука исто така можете и да си ја менувате лозинката.

Figure 8За мене

1.3.2. Преференци на глувчето

Контролниот панел за преференци на глувчето Ви дозволува да ја менувате темата на стрелките.

Figure 9Преференци на глувчето

1.4. Услужни

Услужните алатки на Гном доаѓаат со некои подобрувања како на пример:

1.4.1. Прегледувач за документи

Гном 2.12, како замена за старите посебни PDF и .ps прегледувачи овојпат доаѓа со нов прегледувач на документи познат како "Евинс". Овој нов прегледувач е поедноставен и пофин со доста корисна опција за пребарување и можност за прикажување на повеќе страни одеднаш.

Figure 10Прегледувач за документи

1.4.2. Прегледувач за слики

Прегледувачот на слики во Гном сега покажува слики со исправки на бојата и користи ICC профили.

Figure 11Прегледувач за слики

1.4.3. Прегледувач за помош

Прегледувачот за помош на Гном сега го користи истиот енџин како и веб прелистувачот Епифани. Изгледот, брзината и стабилноста се многу подобрени.

Јелп исто така доаѓа со подобрена поддршка за одредено форматирање на локале дозволувајќи документацијата да биде рендерирана користејќи правила од одреден јазик, одличен додаток во новиот систем за преведување кој што им овозможува на преведувачите да преведуваат документација лесно како што преведуваат и апликации.

Figure 12Прегледувач за помош

1.4.4. Пребарување

Алатката на Гном за пребарување сега покажува и сликички наместо само обични икони.

Figure 13Пребарување

1.4.5. Речник

Речникот на Гном доаѓа со поедноставен кориснички интерфејс и ги претставува записите во поедноставен изглед. Сега можете и да одбирате фонт за приказ на записите.

Figure 14Речник

1.5. Игри

Игрите во Гном Ви овозможуваат малку забава на работната површина. Играта со мини е доста подобрена во Гном 2.12 - на пример, првото кликнување Ви гарантира дека нема да погодите мина.

Figure 15Мини

2. Што е ново за администраторите

Гном 2.12 има нови опции за олеснување на животот на системските администратори, вклучувајќи ги и корисниците кои се справуваат со своите компјутери.

2.1. Подобрувања за Сабајон

Како дел од работата за поддршка на Сабајон менаџерот за кориснички профили, подигнувањето на Гном чита и менува неколку поставувања. Покрај малите подобрувања на перформансите ова значи дека Гном 2.12 е полесен за администрација од кога и да е, посебно во комбинација со Сабајон, кој што иако не е и официјално дел од Гном го прави справувањето со корисниците во Гном многу едноставно.

2.2. Уредувач на менија

Менијата за апликациите во Гном сега ги користат спецификациите од freedesktop, ова значи дека без разлика на работната околина, инсталираната апликација ќе работи. Гном 2.12 доаѓа со едноставна алатка за уредување на менија, но поради тоа што инфраструктурата е компатибилна се појавуваат и нови алатки развивани од трети страни.

Figure 16Уредувачот на менија

2.3. Системски алатки

Системските алатки Ви дозволуваат да го конфигурирате системскиот часовник, мрежната врска како и корисниците и групите на Вашиот систем. Моментално овие системски алатки се најсоодветни за еден компјутер наместо за голема мрежа од компјутери.

Гном 2.12 нуди нова алатка за администрација на сервери која што Ви дозволува да бирате кои сервиси ќе бидат подигнати при подигнување на компјутерот.

Figure 17Алатката за администрација на сервери

2.4. Прегледувач на логови

Прегледувачот на логови во Гном ја прави истрагата полесна со тоа што ги покажува сите логови во еден прозорец со јазиче и на тој начин Ви дозволува да ги разгледувате логовите како во календар. Новата верзија на навигаторот исто така помага при прегледот на архивираните логови.

Figure 18Прегледувачот на логови

3. Што е ново за програмерите

Работната околина и развојна платформа Гном 2.12 нуди стабилна основа за програмери од трети страни како и за самата Гном околина. Гном 2.12 додава неколку кориснички видливи и API подобрувања сепак задржувајќи ја назадната компатибилност и стабилноста на API-јата. Секогаш е полесно да се развиваат апликации кои што работат на Јуникс и Виндоуз како и да се употребуваат стандардите за интероперабилност со другите работни околини.

3.1. Подобрувања на ГТК+

Во Гном 2.12, ГТК+ 2.8 нуди некои доста интересни кориснички видливи опции како на пример

 • ГТК+ сега го користи API-то Каиро на freedsktop за да исцртување правејќи го цртањето на сопствени копчиња поедноставно за имплементирање и дозволувајќи нови ефекти. Во блиска иднина ова би требало да му овозможи на Гном да користи нови графички ефекти и повеќе да го користи хардверското забрзување како и да се подобри печатењето на API-јата.
 • Справувањето со влечењето и спуштањето е подобрено и сега имате преглед на текстот додека го влечете.

Како додаток на овие промени, кои што можат да ги користат сите ГТК апликации без да бидат рекомпајлирани, доаѓаат и неколку API-ја за поедноставен развој. Тие вклучуваат:

 • GtkFileChooser може да прикажува прашање за потврда за преклопување на датотека.
 • GtkWindow може да содржи иструкции за менаџерот на прозорци кои што на пример би му кажувале да светка.
 • GtkIconView now implements the GtkLayout interface, and can render items via GtkCellRendererCells.
 • GtkTextView сега дозволува да поставувате боја на позадина за параграфите.
 • GtkScrolledWindow има функции за фаќање на лизгачите.
 • GtkMenu сега поддржува вертикални ротирачки менија и може да го игнорира фокусот на тастатурата за специјални апликации како што е екранската тастатура.
 • Скокачкото мени на GtkEntryCompletion има поголем простор за запис и скокачкиот прозорец може да биде избегнат кога има само едно совпаѓање.
 • Текстот за лиценцата во GtkAboutDialog сега може да биде завиткан.
 • GtkToolButton може да користи имиња на икони од теми со икони и истите икони можат да се користат и при влечење.
 • GtkSizeGroup може да игнорира скриени копчиња.

Видете ја исто така целата листа на нови API-ја во ГТК+ 2.8.

3.2. Меѓу-платформска

ГТК+ библиотеката е веќе популарна помеѓу програмерите кои што работат на повеќе платформи, вклучувајќи и Мајкрософт Виндоус, Линукс и Јуникс. На пример, графичарите можат да уредуваат слики со ГИМП и во Виндоус и во Линукс.

And now many more GNOME libraries, including ORBit2, libbonobo, libgnome, libbonoboui, libgnomeui and gnome-vfs, can build on Microsoft Windows, making it easier to build and distribute GNOME applications on that platform. While this support is not yet complete, it may be sufficient for some applications, and is expected to be complete in the next release of GTK+ and GNOME.

3.3. Прифатени стандардни

Гном одблиску соработува со групи како freedesktop.org. Поддршката на стандардните е огромен плус за корисниците на Гном. Поддршката за интероперабилност го подобрува корисничкото искуство преку дозволување на апликации за Гном и КДЕ да работат заедно многу полесно. Со следењето на отворените спецификации се осигуруваат податоците на корисникот од заглавување во неслободни формати.

Програмерите во Гном работат со помош на останатите членови на заедницата на слободен софтвер и преку развојот на Freedesktop.org работат напорно на поставување на стандардни за функционирање. Стандардите вклучуваат: споделена база на MIME, теми за икони, скорешни датотеки, менија, записи на работната површина, менаџмент на сликички, и спецификации за системскиот простор за програми што работат во позадина. Гном има поддршка за CORBA, XML, Xdnd, EWMH, XEMBED, XSETTINGS, и XSMP.

4. Интернационализација

Благодарение на членовите на светскиот проект за превод на Гном, под водството на Кристијан Роуз и Данило Шеган, Гном 2.12 нуди поддршка за повеќе од 43 јазици (преведени најмалку 80 проценти).

Поддржани јазици:

 • Албански (5 милиони)
 • Бразилско португалски (175 милиони)
 • Бугарски (9 милиони)
 • Каталонски (7 милиони)
 • Едноставен кинески (преку 1 милијарда)
 • Традиционален кинески (40 милиони)
 • Чешки (11 милиони)
 • Дански (5.3 милиони)
 • Холандски (преку 21 милион)
 • Англиски (341 милион)
 • Фински (преку 5 милиони)
 • Француски (преку 75 милиони)
 • Галицијански (3 милиони)
 • Германски (100 милиони)
 • Грчки (15 милиони)
 • Гујарати (46 милиони)
 • Хинди (370 милиони)
 • Унгарски (14.5 милиони)
 • Индонезиски (230 милиони)
 • Италијански (60 милиони)
 • Јапонски (преку 125 милиони)
 • Корејски (75 милиони)
 • Литвански (4 милиони)
 • Македонски (2 милиони)
 • Малајски (преку 17 милиони)
 • Непалски (16 милиони)
 • Норвешки бокмал (5 милиони)
 • Полски (44 милиони)
 • Португалски (43 милиони)
 • Панџаби (60 милиони)
 • Романски (26 милиони)
 • Руски (170 милиони)
 • Српски (10 милиони)
 • Словачки (5 милиони)
 • Шпански (350 милиони)
 • Шведски (9 милиони)
 • Тамилски (61 милион)
 • Тајландски (20 милиони)
 • Турски (150 милиони)
 • Украински (50 милиони)
 • Виетнамски (68 милиони)
 • Велшки (575,000)
 • Џоза (7 милиони)

Note that Galician, Estonian, Indonesian, Macedonian, Nepali, Slovak, Vietnamese, Thai, and Xhosa are new supported languages in GNOME 2.12, thanks to the hard work of their translators. Also worthy of mention is that British English and Canadian English are also supported.

Многу други јазици се делумно поддржани, со преведени повеќе од пола стрингови.

5. Инсталација на Гном 2.12

Нашето живо CD е достапно на gnome.org/projects/livecd/, тоа Ви дозволува да ја пробате целата работна околина Гном на Линукс без да инсталирате ништо на Вашиот тврд диск. Ова е најдобриот начин за да ја пробате последната верзија на Гном.

За употреба Ви препорачуваме да ги инсталирате официјалните пакети како што се оние за Вашата Линукс дистрибуција. Производителите на овие дистрибуции креираат пакети од Гном 2.12 за нивните системи релативно брзо.

Доколку сте храбри и трпеливи и сакате да го билдате Гном од изворен код за да ги тестирате најновите верзии и за да дадете фидбек за новите подобрувања, Ви препорачуваме да користите алатка за билдање како што е ГАРНОМ, додека пак за билдање директно од CVS, јхбилд.

6. Познати проблеми

Секој новоиздаден софтвер содржи бубачки и програмерите понекогаш се свесни за некои од нив но поради разни причини не секогаш успеваат да ги поправат сите грешки пред изданието. Слободниот софтвер не е многу поинаков од неслободниот софтвер кога се работи за бубачките, единствено што е подобро кај слободниот софтвер е тоа што ние им кажуваме на корисниците за овие проблеми.

Исто така ги охрабруваме корисниците да пријавуваат бубачки за да можат грешките да бидат поправени. Најдобриот начин за пријавување на бубачки најдени во Гном е да го користите едноставниот водич за бубачки за Гном. Овој водич ќе Ви ги објасни потребните чекори за квалитетно пријавување на грешки. Доколку сте напреден корисник тука е традиционалниот формулар за бубачки. Повеќе детали за веќе пријавените бубачки можат да бидат најдени на „Багзила“. Едни од најдобрите бубачки во Гном 2.12:

6.1. Листа на познати проблеми

 • Дејството „отвори терминал“ е отстрането од менито кое што се отвара со десен клик на работната површина со цел да се подобри стандардната употребливост. Доколку Ви недостасува Ви препорачуваме да го инсталирате додатокот за отворање на терминал во Наутилус, кој што не само што го враќа дејството за отворање на терминал туку го враќа и подобрено, овој пат ќе можете да отворате терминал директно од директориумот кој што го разгледувате.

7. Поглед кон Гном 2.14 и понатаму

Гном функционира на временски распоред, обид за нудење на најдоброто од нашите програмери на корисниците што е можно побрзо. Следниве опции се наоѓаат на радарот на програмерите во Гном и може да се појават во некои од следните изданија.

 • Поддршка за „Apple Bonjour“ стандарднот за откривање на сервиси на мрежата, потенцијално преку „Avahi“.
 • Поддршка за caldav, отворениот стандард за календарски сервиси во Еволушн.
 • Употреба на мрежниот менаџер за да им се даде можност за интелигентно однесување во однос на врзувањето и прекинувањето на врската на сите мрежни апликации.
 • Консолидација на гтк и гном библиотеки за олеснување на развојот и поставувањето на апликации за Гном, преку проектот Ридли.
 • Зголемената употреба на новите структури за рендерирање за подобрување на изгледот и стабилност, на пример, со интеграција на „Clearlooks“, нашата нова стандардна тема.
 • За повеќе информации проверете ја мапата за развој на Гном на нашето вики.

8. Инволвирање

Јадрото на успехот на Гном е во многуте волонтери, како корисници така и програмери.

Како корисник, Вашиот придонес може да биде сведен само на пријавување на извештаи за грешки. Можете да пријавувате извештаи за грешки со помош на едноставниот асистент за бубачки. Доколку сакате да придонесете повеќе можете да се зачлените во нашиот активен тим за бубачки.

За програмерите постои многу простор за возбудлив напредок во многу од нашите активни програмерски групи - Пристапност, документација, корисност, превод, веб, тестирање, графика и платформата за развој на работната околина &. Еве и водич кој би ви помогнал да започнете.

Помагањето за Гном може да биде многу неверојатно и задоволувачко искуство кое што може да Ви овозможи да среќавате голем број на мотивирани, искусни луѓе кои што помагаат и кои што заедно се движат кон една заедничка цел. Приклучете ни се денес и проверете како можете да помогнете.

A. Заслуги

Белешките за изданието се склопени од страна на Мјуреј Каминг, Дејвид Медели и Гном заедницата. Белешките се преведени од страна на Арангел Ангов.