Gebruik minder stroom en verbeter de levensduur van de accu

Computers kunnen veel stroom verbruiken. Door gebruik te maken van een aantal eenvoudige tips kunt u een lagere energierekening krijgen en het milieu helpen.

Algemene tips

 • Zet uw computer in de pauzestand wanneer u deze niet gebruikt. Dit vermindert het stroomverbruik aanmerkelijk en en de computer kan snel weer geactiveerd worden.

 • Schakel de computer uit als u het voor een langere tijd niet zal gebruiken. Sommige mensen vrezen dat het regelmatig uitschakelen van een computer ervoor zal zorgen dat de computer sneller verslijt. Dit is echter niet het geval.

 • Gebruik het paneel Energie in Systeeminstellingen om uw instellingen te wijzigen. Er zijn meerdere keuzes mogelijk waarmee u energie kunt besparen: u kunt het beeldscherm automatisch dimmen na een bepaalde tijd; de helderheid van het scherm verminderen, en de computer automatisch in de pauzestand zetten wanneer u deze gedurende een bepaalde tijd niet heeft gebruikt.

 • Schakel alle externe apparaten uit (zoals printers en scanners) uit als u ze niet gebruikt.

Laptops, netbooks en andere apparaten met accu's

 • De helderheid van het scherm verlagen; het beeldscherm neemt een aanzienlijk deel van het stroomverbruik van een laptop voor zijn rekening.

  De meeste laptops hebben toetsen op het toetsenbord (of sneltoetsen) waarmee u de helderheid kunt verlagen.

 • Als u een tijdje geen internetverbinding nodig heeft, schakel dan de Wifi/Bluetooth kaart uit. Deze apparaten werken door radiogolven uit te zenden, wat behoorlijk wat energie vereist.

  Sommige computers hebben een fysieke schakelaar waarmee de kaart uitgeschakeld kan worden, terwijl andere sneltoetsen hebben die daarvoor gebruikt kunnen worden. U kunt de kaart weer inschakelen wanneer u hem nodig heeft.

Geavanceerde tips

 • Beperk het aantal taken dat op de achtergrond draait. Computers gebruiken meer energie wanneer ze meer werk te doen hebben.

  De meeste van uw openstaande toepassingen doen zeer weinig als u ze niet actief gebruikt. Maar toepassingen die regelmatig gegevens van het internet ophalen, muziek of video's afspelen, of berekeningen maken kunnen van invloed zijn op het energieverbruik.